پایگاه فقه حکومتی وسائل
#گزارش_اختصاصی_وسائل 🔸نقد و بررسی لایحه تجارت بعد از گذشت یک دهه گزارشی از نشست نقد و بررسی لایحه
حجتالاسلام #محمد_عبدالصالح_شاه_نوش:
🔹تصویب متنی که در قالب ۳۳۲ ماده انجام شده بسیاری از حقوقدانان را شگفت زده کرده و تصورشان این بود اگر قرار باشد در مورد قانون تجارت متنی تصویب شود اولویت با بخش ورشکستگی است.
🔹جنبه آثار قضایی چنین متنی بسیار بالا است که بررسی هایی در پژوهشگاه آغاز شده است و به صورت ماده به ماده این متن مورد بررسی قرار گرفته که در جای خود منتشر خواهد شد؛ جلسه امروز بخشی از ابهاماتی که در مورد این متن وجود دارد را برطرف خواهد کرد.
#نعمت_الله_حاجعلی:
🔹به نظر می رسد در این لایحه اقتباس ناقصی از قوانین دیگری صورت گرفته باشد و این لایحه شباهت زیادی به قانون تجارت فرانسه دارد؛ در فرانسه ۶ الی ۷ بار مورد بازنگری قرار گرفته است.
🔹نکته بعدی ارجاع بیش از حد متعارف به عرف است که در دادگاه ما را با مشکل مواجه خواهد کرد چراکه تعریف درستی از این عرف صورت نگرفته است و می تواند تعابیر مختلفی داشته باشد.
🔹عدم رعایت اصول قانون نویسی که در بعضی از مواد این لایحه مشاهده میکنیم مانند یک قانون ثابت شده نیست که مشکلی را حل کند و انسجام داشته باشد. مورد دیگر اینکه، اولویت بندی در بحث حقوق تجارت رعایت نشده است و باید در زمینه ورشکستگی بیشتر کار می شده است.
#مرتضی_نصیری:
🔹اولویت اصلاح قانون تجارت فی الواقع از ورشکستگی باید شروع می شد که در ابتدا صورت نگرفته و به مسائلی چون اعمال تجاری، تاجر و قراردادهای تجارت توجه شده و مسلما دوستان ناگریز این کار را انجام داده اند.
🔹معتقدم ارجاع بیش از حد به مقررات، عرفی شده که طبیعتا باید انجام می شد چراکه در همه جای دنیا مقررات تجاری بر اساس مقررات عرف بازرگانی است و این عرف ضابطه و ملاک تشخیص است اما حقوق اسلام بر اساس قوانین نانوشته است.
🔹هدف اصلاح قانون تجارت اساسا اصلاح قانون کسب و پیشه است؛ قانون تجارت اصلاح می شود تا ببینیم چه مشکلاتی در مسئله پیشرفت کسب و کار بوجود آمده است.
دکتر #علیرضا_عالی_پناه:
🔹آنچه که ما پیش رو داریم ۳۳۱ ماده قراردادهای تجاری است که تحت عنوان کتاب اول به تصویب رسیده و کتاب دومی مربوط به اسناد تجارتی چاپ شده است و در کتاب سومی امور مربوط به تجار و اعمال تجارتی در ادامه چاپ خواهد شد.
🔹اینکه به سمت قراردادهای تجارتی رفتیم و کلیاتی را در ۴۱ ماده ابتدایی آن نوشتیم و یکسری قراردادها مانند لیزینگ، وثیقه تجارتی و اعطای مجوز کسب و کار را افزودیم از این نظر بود که قراردادهای تجارتی در نظام حقوقی ایران از جمله مفاهیم پر طمطراق و به یک معنا تو خالی است که تنها به درد بحث های آکادمیک می خورد بنابراین با کمک اساتید سعی کردیم به دنبال مفاهیم رایج تر و جا افتاده تر برویم.
دکتر #عباس_کریمی:
🔹طرف نقد ما همکاران دانشگاهی نیستند چراکه شیوه قانون نویسی به گونه ای است که استاد دانشگاه در حاشیه قرار می گیرد و مجالی برای ابراز نظر ندارد.
🔹قانون تجارت ما یک قانون بسیار قدیمی است که نیاز به بازبینی مجدد دارد و ایرادات شکلی و ماهوی دارد؛ از جمله می توان به این مسئله اشاره کرد که لایحه تجارت اولین فرصتی بود که قانون گذار تجربه قانون جامع نویسی را پیدا کرد.
🔹ایراد دیگری که اشاره داشت در تدوین این قانون پلان قانون جامع باید نوشته می شد. همچنین در بحث قانون تجارت به ساختار آن توجهی نشده و قراردادهای تجارتی متفاوت از تاجر و اعمال تجاری است. قانونگذار به جای تعریف قانون تجاری تنها به تعریف قانون مصرف بسنده کرده است.
🌐 vasael.ir/0003wc
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
🔸 #یادداشت | استقراض حرام از بانک مرکزی منطقة الفراغ دولت اسلامی نیست 📝 ابوالقاسم مرشدی 🌐 vasael.i
🔹طبق فرموده امام باقر(ع) حق مردم بر والی این است که «یقسم بالسویة و یعدل فی الرعیة» و از این رو حاکم اسلامی موظف به رعایت عدالت اقتصادی است.
🔹روش استقراض از بانک مرکزی برای جبران کسری بودجه در حقیقت نوعی اخذ مالیات است، چنانکه کارشناسان اقتصادی بدان اذعان دارند و از آن به مالیات پنهان تعبیر میکنند؛ حال اگر مصلحت حکومت اسلامی اقتضاء کند که از ایم روش استفاده شود، بنابر عدالت اسلامی باید اولا محدود به شرایط ضرور باشد و این شیوه تامین کسری بودجه یک راهبرد دائمی نخواهد بود.
🔹ثانیا باید از درآمدهای بالا مالیات کافی گرفته و این خسارت جبران شود و ثالثا اخذ این مالیات به مقتضای اطلاق آیه شریف «لا یحل مال امرئ الا بطیب نفسه» باید در محیطی شفاف و همراه با اعلام عمومی باشد مشروط بر اینکه دولت به دنبال آن، سیاست هماهنگی پرداختها در حقوق و دستمزد (Indeaxtion) جهت تعدیل آثار تورّم و رفع نگرانی های ناشی از آن را اجرا کند.
🔹چنانچه این حدود شرعی در اخذ مالیات پنهان و تضییع اموال و حقوق مردم رعایت نگردد، مصلحت نظام توجیهی قابل قبول برای متولیان امر نخواهد بود چنانکه مرحوم شهید آیت اللّه صدر در اقتصادنا مى نویسد: به موجب نص قرآن کریم, حدود قلمرو آزادى [منطقة الفراغ] که اختیارات دولت را مشخص مى کند، هر عمل تشریعى است که بالطبیعه، مباح باشد.
🔹طبق گزارش صندوق بین المللی پول ایران سال آینده با کسری با 5/1 درصدی در بودجه مواجه خواهد بود که با توجه به حذف منابع نفتی از از ردیف درآمدها و همچنین نارسایی پایه های مالیاتی، طبق معمول عمده توجه دولت به استقراض از بانک مرکزی معطوف خواهد بود و این در حالی است که بیش از ۹۸ درصد اقتصاد منهای نفت کشورهای اروپایی وابسته به مالیات است.
🔹از این رو تقویت پایه های مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی وکلا، پزشکان و تنظیم مالیات مسکن باید از اولویت های ترمیم ساختار بودجه در مجموعه نظام قرار گیرد و از طرفی با عنایت به تاکیدات چندباره رهبر معظم انقلاب باید با کنترل و هدایت حجم نقدینگی موجود به سمت تولید از رشد بالای سطح عمومی قیمتها یا تورم، جلوگیری کرد تا کمبود منابع مالی بنگاهها جبران شود چراکه تحقیقات به خوبی نشان داده با افزایش GDP واقعی، سطح عمومی قیمت ها و تورم در بلندمدت کاهش مییابد.
🔹همچنین استقلال بانک مرکزی از دولت و یا دست کم محدودیت دسترسی دولت به این نهاد استراتژیک می تواند گره گشای بسیاری از معضلات اقتصادی باشد.
📝 ابوالقاسم مرشدی
🌐 vasael.ir/0003wU
🆔 @vasael_ir
🔸 امام حسين عليه السلام :
🔹 مَن أَحجَمَ عَنِ الرَّىِ وَعَيِيَت بِهِ الحِيَلُ كانَ الرِّفقَ مِفتاحُهُ؛
🔹 هر كس فكرش به جايى نرسد و راه تدبير بر او بسته شود، كليدش مداراست.
📚 بحارالأنوار، ج75، ص128
🆔 @vasael_ir
🔸 #معرفی_کتاب | فرهنگ خانواده
🔹«فرهنگ خانواده» همانند خانواده یک دائرةالمعارف، به طرح موضوعاتی که لازمه فرهنگ حاکم بر خانواده است پرداخته و بایدها، نبایدها، آسیبها و آفتهای زندگی خانوادگی را مورد توجه قرار داده است.
🔹نویسنده علاوه بر این که از شیوههای اجرای بایدها و نبایدها و راهکارهای مبارزه با آفتها و آسیبها غافل نشده، نکتههای کلیدی را در قالب حکایتهایی واقعی که از تجربههای مشاورهای است، برای خوانندگان بیان کرده است.
🔹در این بخش نخست کتاب به پاره ای از مهم ترین ضرورت های زندگی می پردازد و برخی از لازم ترین مهارت های بهتر زیستن را می نمایاند و به بسیاری از پرسش های همسران به ویژه زوج های جوان پاسخ می گوید.
🔹این کتاب در سه بخش تالیف شده است که بخش اول آن به بیان مهارتها و ضرورتهای زندگی خانواده پرداخته و به اموری که فرد باید در زندگی خانوادگی خویش به آنها اهمیت دهد و بر اجرای آنها بکوشد توجه میکند.
🌐 vasael.ir/0003wa
🆔 @vasael_ir
#گزارش_اختصاصی_وسائل
🔸سرعت بخشی به شکلگیری تمدن اسلامی با استفاده از ابزار هوش مصنوعی
گزارش پیش نشست نخستین همایش ملی هوش مصنوعی و علوم اسلامی🔻
#سید_علی_حسینی:
🔹هوش مصنوعی موضوعی راهبردی و استراتژیک است و از دهه ۷۰ بنیانگذاران موسسه نور به دنبال پیاده سازی کاربرد هوش مصنوعی در مسائل و موضوعات علم اسلامی هستند.
🔹در دهه ۸۰ این فعالیتها در بستر دانشگاه علم و صنعت فراهم شد که پس از یک دهه در حال حاضر آماده شکوفایی است.
🔹قرار است که با ابزار هوش مصنوعی سریعتر و دقیقتر شالوده تمدن اسلامی شکل بگیرد که این شالوده از دل روایات استخراج میشود.
🔹 سرعت بخشیدن به تولید علومی که قرار است از طریق هوش مصنوعی انجام شود همین علوم بین رشتهای مانند اقتصاد و سیاست، جامعه شناسی و روانشناسی اسلامی است.
🔹در همین راستا همه روایات بررسی و قاعده و استراتژی و دکترین استخراج میشود و با این بنیان و شالوده تولید علم صورت میگیرد و روایات به قانون اساسی تبدیل میشود.
🌐 vasael.ir/0003wh
🆔 @vasael_ir
🔸نگاهی به دروس خارج و درس گفتارهای فقه
🔹فقه فرهنگ | مسئله امر به معروف نوعی از اعمال ولایت است / مردم مسئول یکدیگرند(آیت الله اراکی)
🌐 vasael.ir/0003wZ
🔹فقه معاملات ربوی | اثبات مالیت عرفیه ارواق نقدیه و ردّ قول به سندیت آنها(آیت الله شهیدی)
🌐 vasael.ir/0003wd
🔹فقه القضا | ضرورت طبقهبندی احادیث بر اساس فقههای مضاف(آیت الله حبیبی تبار)
🌐 vasael.ir/0003vz
🔹فقه الاجتماع | فهم الاصحاب و کارکرد آن(آیت الله مبلغی)
🌐 vasael.ir/0003wK
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
🔸 #یادداشت | فعالیت سیاسی امام حسن عسکری 📝 محرم آتش افروز 🌐 vasael.ir/0003ws 🆔 @vasael_ir
🔹امامان بزرگوار، دائم در حال مبارزه بودند؛ مبارزهای که روحش سیاسی بود. زیرا کسی هم که در مسند حکومت نشسته بود، مدعی دین بود. او هم ظواهر دین را ملاحظه میکرد. حتّی، گاهی اوقات نظر دینی امام را هم میپذیرفت.
🔹یعنی ابایی نداشتند که گاهی نظر فقهی را هم قبول کنند. چیزی که موجب میشد این مبارزه و معارضه با اهل بیت وجود داشته باشد، این بود که اهل بیت، خودشان را «امام» میدانستند. میگفتند: «ما امامیم».
🔹حکام با این روح مبارزه میجنگیدند و ائمّه (ع) هم مثل کوه ایستاده بودند. بدیهی است که در این مبارزه، معارف، احکام فقهی و خُلقیّات و اخلاقیّاتی که ائمّه ترویج میکردند، جای خود را دارد. تربیت شاگردِ بیشتر و ارتباطات شیعی، روزبهروز گستردهتر شد.
🔹شیعه را اینها نگه داشت. شما مرامی را در نظر بگیرید که دویست و پنجاه سال علیه آن حکومت شده است! اصلاً باید هیچ اثری از آن باقی نماند؛ باید بهکل از بین برود؛ ولی شما ببینید الان دنیا چه خبر است و شیعه به کجا رسیده است!
🔹روش تمهیدی زمامداران عباسی با توجّه به اخبار قطعی که در مورد امام زمان (عج) از زبان رسول خدا (ص) دریافت کرده بودند، میدانستند که او دوازدهمین وصیّ پیامبر و از فرزندان امام حسن عسکری (ع) است که بعد از او، رهبری شیعیان را بر عهده میگیرد و پس از غیبت طولانی، ظهور نموده، جهان را پر از عدل و داد میکند. از این رو عبّاسیان تلاش گستردهای را آغاز کردند، تا او را شناسایی نموده و به شهادت برسانند.
🔹امام یازدهم (ع) با آگاهی از این توطئهٔ دشمن، سیاست تمهیدی خود را در مورد امام آیندهٔ شیعیان، در سه محور مهم پی ریزی کرد: بسترسازی برای میلاد مهدی (ع)؛ حفظ و حراست از آن وجود مبارک و آماده سازی افکار شیعه، برای غیبت طولانی.
📝 محرم آتش افروز
🌐 vasael.ir/0003ws
🆔 @vasael_ir
🔸امام حسن عسکری علیه السلام:
🔹لیسَتِ العِبادَةُ کَثرَةَ الصیّامِ وَ الصَّلوةِ وَ انَّما العِبادَةُ کَثرَةُ التَّفَکُّر فی أمر اللهِ.
🔹عبادت کردن به زیادی روزه و نماز نیست، بلکه (حقیقت) عبادت، زیاد در کار خدا اندیشیدن است.
📚 تحف العقول، ص۴۴۸
🆔 @vasael_ir