او عجله داشت خودش را به پیامبر برساند؛ لذا یک نفر را در رأس کاروان گذاشت که آن اموال را بیاورد؛ خودش را هم به پیامبر در مکه رساند که اوّلِ اعمال حج با پیامبر باشد. بعد که آن کاروان رسید، امیرالمؤمنین علیهالصّلاةوالسّلام سراغ آنها رفت؛ اما دید حلّههای یمنی را در غیاب حضرت، بین خودشان تقسیم کرده و هر کدام یک حلّه زیبا پوشیده و آمدهاند! فرمود چرا اینها را پوشیدهاید!؟ گفتند غنیمت و زکات است؛ لذا متعلّق به ماست! فرمود تا قبل از آنکه به پیامبر برسد - به تعبیر امروز، به خزانه واریز شود - قابل تقسیم نیست؛ این خلاف مقررّات و خلاف دین است. لذا حلّهها را از آنها گرفت. بعضی نمیدادند، بهزور از آنها گرفت. طبیعی است اگر از کسی امتیازی را بگیرند، چنانچه خیلی مؤمن نباشد، ناراحت میشود. پیش پیامبر آمدند و از امیرالمؤمنین علیهالصّلاةوالسّلام شکایت کردند! پیامبر فرمود: چرا شکایت میکنید؛ مگر چه شده است؟ عرض کردند علی آمد و اینها را از ما گرفت. پیامبر در جواب آنها گفت: علی را بر این کار ملامت نکنید؛ «انّه خشن فی ذات الله»؛ (۲۰) او در مسأله مقرّرات خدایی، مرد خشنی است.
🔹 آن مرزی که اسلام معیّن میکند، همین است: خشونت قانونی. خشونت قانونی، امری است که نه فقط خوب است، بلکه لازم است. خشونت غیرقانونی، نه فقط بد است، بلکه جنایت است و باید با آن مقابله شود. این نظرِ اسلام است. این دیگر بحث و جدل ندارد که کسانی بیایند و بدون اطّلاع از مبانی اسلامی و بدون آگاهی از حقایق امر، صفحات بعضی از مطبوعات را با تیترهای محرّک و مهیّج و گمراه کننده پُر کنند! البته دشمنانی که مایلند مردم سر این بحثها با هم درگیر شوند، غرض دیگری دارند. آنها که خشونت را یک امر کلّی میدانند و بین خشونت قانونی و غیرقانونی فرق نمیگذارند، با خشونت قانونی مخالفند. آنها میگویند اگر کسی در خیابانهای تهران اغتشاش به راه انداخت، امنیت مردم را به هم زد، اموال مردم را تضییع کرد و بچههای مردم را به خطر انداخت، با او برخورد نشود؛ چون خشونت است. اما خود آنها در اطراف دنیا خشنترین و فجیعترین خشونتها را انجام میدهند! امروز همین رژیم صهیونیستی که رادیوِ آن، یکی از مروّجان ضدّیت با خشونت است و مرتّب شعار ضدّ خشونت میدهد، روزانه جنوب لبنان را بمباران میکند و زن و بچه و کوچک و بزرگ را از بین میبرد. رفقایشان هم در اطراف دنیا - اینهایی که رسانههای جهان را دارند - همینطورند!
🔹 من این درد درونی خودم را فراموش نمیکنم که در یکسالونیم پیش، وقتی که شهید عالیمقام و سیّد عزیز و بزرگوار، شهید لاجوردی به شهادت رسید - کسی که چهره بسیار درخشانی بود و بسیار کسان از مجاهدات او در دوران مبارزات و در دوران اختناق خبر ندارند که این مرد چه کرد و کجاها بود و چگونه زندگی کرد؛ چه زندانهایی کشید و چه زحمتهایی متحمّل شد. بعد از انقلاب نیز بیتظاهرترین کارها را که سختترین هم بود، بر دوش گرفت و آخر هم شهید شد - یکی از روزنامههای آلمان نوشت ترور لاجوردی، ترور نیست! یعنی آنها عنوان ترور را هم عوض کردند؛ چرا؟ چون به وسیله ناراضیان داخلی انجام گرفته است!... منطق آنها این است.
🔹ما که نباید به آنچه که دشمن در فضا پرتاب میکند، فریب بخوریم. ما خودمان باید فکر کنیم. یکی از بزرگترین مظاهر استقلال انسان، استقلال فکری است. ببینید اسلام چه میگوید؛ ببینید منطق صحیح چه میگوید. آیا خشونت بد است یا خوب؟ جواب این است که نه بد است، نه خوب؛ هم بد است، هم خوب. خشونت قانونی، خوب و لازم است؛ اما خشونت غیرقانونی، بد و زشت و جنایت است. طرح اینگونه مطالب را به صورت یک مسأله روز درآوردهاند. مسأله روز هم که تمام شدنی نیست. مرتّب از این نقل میکنند، از آن نقل میکنند؛ حرفهای بعضی از بزرگان را تحریف میکنند، برای اینکه بتوانند جو متشنّجی در کشور درست کنند. جوانی میگوید خشونت خوب است، جوان دیگر میگوید خشونت بد است. این او را به خشونت متّهم میکند، او این را به خشونت متّهم میکند! چرا این کار را میکنند؟ جوانان ما هم اهل خشونت نیستند؛ مؤمنین ما هم اهل خشونت نیستند؛ متدیّنین ما هم اهل خشونت نیستند. آنجایی که قانون خشونت را نسبت به کسی بخواهد، البته خشونت اعمال خواهد شد. قانون هم قانون است؛ قانون یک امر پنهانی نیست. آن روزی که پیامبر دستور داد آن افراد را ترور کنند، درِ گوش کسی نگفت. علناً گفت هر کس هند را پیدا کرد، او را بکشد. هر کس فلانبنفلان را پیدا کرد، او را بکشد. امام رضواناللهعلیه گفت هر کس سلمان رشدی را پیدا کرد، او را بکشد. امروز هم رهبری اگر بر طبق احکام اسلام یک جا تکلیفش اقتضا کند، علنی خواهد گفت. مخفیانه و درِ گوشی نیست.
🔸واژه دوم، واژه «اصلاحات» است. ... اما اصلاحات چیست؟ ... حرف قاطع در این زمینه، یک کلمه است: اصلاحات، یا اصلاحات انقلابی و اسلامی و ایمانی است و همه مسؤولان کشور، همه مردم مؤمن و همه صاحبنظران با آن موافقند؛ یا اصلاحات، اصلاحات امریکایی است و همه مسؤولان کشور، همه مردم مؤمن و همه آحاد هوشیار ملت با آن مخالفند. ... بدیهی است که در میان جامعه مواردی وجود دارد که باید اصلاح شود. ... اینها را باید اصلاح کرد. اصلاحات اینهاست. اگر مردم دچار حالت بیانضباطیاند - بخصوص مسؤولان بخشهای اداره کشور بیانضباطند - و انضباط اجتماعی نیست، این فساد است. اگر احساس مسؤولیت نیست، این فساد است. اگر در جوانان، ملکات انسانی - یعنی شجاعت، صفا، صدق، نشاط، فعالیت و کار - رشد پیدا نمیکند، این فساد است. اگر روابط جنسىِ ناسالم در جامعه هست، این فساد است. اگر اعتیاد در جامعه هست، این فساد است. اگر سطح معرفت و شعور عمومی در حدّ مطلوب نیست، این فساد است. اگر وظیفهشناسی در مسؤولان نیست، این فساد است. اگر کسانی هستند که خانوادهها را ناامن میکنند؛ اگر کسانی هستند که شهرها و خیابانها و جادهها و روستاها را ناامن میکنند، این برای کشور فساد است. ... اینها فساد است و باید اصلاح شود. باید از جرم و جنایت پیشگیری کرد. انقلاب، ما را به ایجاد این اصلاحات امر میکند و فرمان میدهد. همه خوشحالند و دوست میدارند که اینگونه اصلاحات در جامعه انجام گیرد. البته این اصلاحات هم با تعارف انجام نمیگیرد؛ این اصلاحات، با قاطعیّت و با اقدام انجام میگیرد. ...
🔹 آری؛ دشمن ناامنی را تشویق میکند. تابستان گذشته در خیابانهای تهران اغتشاش و جنایت اتّفاق افتاد و ناامنی ایجاد شد، که دشمن آن را تشویق میکرد! اگر دستگاه قضایی، با آن جنایتکار و با آن اغتشاشگر برخورد قاطع قضایی و قانونی بکند، این را دشمن مورد بمباران تبلیغاتی قرار میدهد. ما که نباید فریب دشمن را بخوریم.
🔸 من از همه گروهها، از همه جمعیتها، از همه آحاد مردم، از عموم ملت ایران و جوانان... خواهش میکنم که مراقب فریب دشمن باشند. الان هم هیچ گله و شکوهای از مردم نیست؛ شکوه از کسانی است که بایستی افکار مردم را جهت بدهند؛ اما گاهی به وظایفشان عمل نمیکنند و یا آشنا نیستند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی
بیانات در خطبههای نماز جمعه تهران
۱۳۷۹/۰۱/۲۶
farsi.khamenei.ir/speech-content?id=3002
گاهشمار حجاب
۱۳۲۰: شهید نواب صفوی در کتاب راهنمای حقایق: «دولت باید رعایت حجاب و پوشش اسلامی را اجباری و ایجاد فواصل میان مرد و زن در اماکن عمومی را عملی سازد».
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-22398
🔸جبهه متحد چشمهای بسته
بلبشوی جدیدی به راه انداختهاند، و آنطرفیها همه جا خبر زدهاند که حجاب زیر ۱۸ سال اختیاری شد، و گفتهاند که این خبر را آقای قالیباف اعلام کرده است. قوه قضائیه هم در برابر تشویش اذهان خواب است، مثل همیشه.
از اینطرف هم جریان ناآگاهی ندیده و نشنیده عَلَم تکفیر قالیباف را بلند کردهاند که: «قالیباف سن تکلیف را از ۹ سال به ۱۸ سال رسانده است. آی مراجع قیام کنید!» اینها اصلا یکبار هم بررسی نکردهاند که جریان چیست! همینطور واکنشی صورت مسئله را از آنطرفی ها میگیرند و واکنش نشان میدهند!
موضوع این است که قزلجه نماینده مجلس به قالیباف میگوید طبق ماده ۴۶ تبصره ۵ لایحه پیشنهادی حجاب و عفاف: «وقتی یک دانش آموز ۱۰ سالهای در مدرسه ای خلاف این قانون عمل کند باید والدین که صبح دانش آموز خود را به مدرسه فرستادهاند، شب او را از کلانتری تحویل گیرند و این میتواند جامعه را بهم بریزد».
قالیباف هم تکذیب میکند و میگوید کجا چنین چیزی در لایحه هست؟! «در هیچ جای گزارش کمیسیون نیامده که فرد و خانم زیر ۱۸ سالی احضار شده و به کلانتری برده می شود. اینکه شما می گویید باید آنها را از کلانتری جمع کنید، کاملا دروغ محض است.»
تبصره ماده ۴۶ این است:
«در خصوص محصلین و دانشجویان مراکز آموزشی که در داخل مراکز مرتکب بد پوششی یا کشف حجاب یا عدم رعایت حجاب شرعی شوند برای سه بار تعدد یا تکرار، کمیته انضباطی مرکز آموزشی صالح به رسیدگی بوده و مقررات انضباطی درباره آنها اجرا می شود و بار چهارم توسط کمیته انضباطی یا حراست مرکز آموزشی به فراجا جهت اعمال مقررات این قانون معرفی میگردند.»
حالا «اعمال مقررات این قانون» چیست؟ هیچ! جریمه مالی، بدون احضار، حتی اگر «لباس بدننما
یا تنگ یا دیده شدن بدن پایینتر از گردن یا بالاتر از مچ پا یا بالاتر از ساعد دست» باشد، خبری از توقیف و احضار نیست. تا زمانی که فرد نیمه برهنه (بدون تعریف) یا عرفا برهنه نشده طبق نسخه منتشرشده لایحه فقط جریمه دارد.
(البته آقای بانکیپور نماینده مجلس گفتهاند که لایحه اصلاح شده، و همه مشکلات حل شده. انشاءالله.)
🔰ولانگاران
🦠@velengaran
شهید بهشتی حجاب اجباری - آزادی پوشش.mp3
2.7M
🔰بهشتی آنگونه که هست ☝️
#حجاب_اجباری
#آزادی_پوشش
#شهیدبهشتی:
اگر خانمی نتوانست میل به برهنگی و بدحجابی را در خود مهار کند...
نظام اسلامی با او چه کند؟
(مطالعه متن)
۲۳ بهمن ۱۳۵۹؛
گرامیداشت شهدای هویزه
سخنرانی شهید مظلوم آیتالله بهشتی با عنوان «حجاب و حدود آزادی در جامعه اسلامی»
#راهامام
بهشتی آنگونه که هست (۱)، (۲)، (۳)
طالقانی آنگونه که هست (۱)
________________________
منبع
متن کامل سخنرانی
https://www.pishkhan.com/news/76736
صوت کامل سخنرانی
http://aup.ir/www.asr-entezar.ir/sokhanrani/shahid-beheshti/sokhanrani-shahid-beheshti-03.mp3
انتشار در:
کتاب «جاودانه تاریخ؛ گفتارها ۲» (۱۳۹۰)، صص ۱۹۸-۱۹۷.
نقل از:
کانال «از بهشتی برای امروز»
https://eitaa.com/shahiddoctorbeheshti
http://sapp.ir/shahiddoctorbeheshti
🔰ولانگاران
🦠@velengaran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بهشتی آنگونه که هست (۲)
🔴 ما نمی توانیم اینگونه فکر کنیم
#حجاب_اجباری
#آزادی_پوشش
🔰شهید بهشتی رحمةالله علیه:
🔻یک بهانه ای که گاهی دوستان و شیفتگان انقلاب و اسلام به دست منقّدان می دهند این است که کاری را که باید دولت و نهادهای قانونی و مسئول بکنند، غیرمسئول ها می کنند. آن وقت می گویند: بله، آزادی وجود ندارد. بگذارید این #آزادی_های_نامشروع را نهادهای مسئول مهار کنند.
🔻ما نمی توانیم فکر کنیم که همه براساس وجدانشان و ایمانشان همیشه قانون را رعایت می کنند. اگر کسانی پیدا شدند که از قانون تخلف می کنند، باید با قدرت جلوی آنها را گرفت ... إعمال این قدرت بر طبق تعالیم اسلام باید صرفاً به وسیله حکومت باشد.
#راهامام
بهشتی آنگونه که هست (۱)، (۲)، (۳)
طالقانی آنگونه که هست (۱)
🔰 ولانگاران
🦠@velengaran
ولانگاران 🐀🕳️🧀
🔰بهشتی آنگونه که هست ☝️ #حجاب_اجباری #آزادی_پوشش #شهیدبهشتی: اگر خانمی نتوانست میل به برهنگی و بد
🔰بهشتی آنگونه که هست
#حجاب_اجباری
#آزادی_پوشش
🔸شهید بهشتی (ره)
🔹بهمن ۱۳۵۹
🥀چهارماه پیش از شهادت:
«اگر (زنی) نخواست آزادانه بشنود و بگوید خوب است ولی من دلم میخواهد نیمه برهنه از خانه بیرون بیایم، با آرایش تمام عیار در خیابان ظاهر بشوم در اینجا نظام اسلامی با او چه کند؟ آزادی او را رعایت کند و به او بگوید آزادی خانم؟ [...] نخیر در آنجا ما نهی از منکر میکنیم در این صورت خودبخود مقداری از آزادی این خواهرها را از دستشان میگیریم و نه به خاطر اینکه دشمن آزادی او و آزادی بشریت باشیم، به خاطر اینکه دوست و خواستار آزادی او و آزادی بشریت هستیم.»
(صوت سخنرانی🎙)
کامل:
شهید بهشتی (ره):
«درست است که اگر افراد رشدیافته رسیده به مراحل بالای کمال را در میان انگیزههای رنگارنگ فساد رها کنی، اختیار خودشان را میتوانند داشته باشند. خوب باید بگوییم که اینها چند درصدند؟ چند در هزارند؟
برای اینکه بقیه انسانها حاکم بر هوایشان بمانند، باید بکوشیم محیط هم طبیعی باشد که از در و دیوارش انگیزه فساد نبارد و به محض اینکه ما خواستیم محیط را از این آلودگیها پاک کنیم، خودبخود مقداری از آزادیها گرفته میشود.
اگر به آن خانم گفتند خانم شما آزادی فریاد برای آزادی هم برآورید، درست؛ اما خانم مسلمان در کوچه و خیابان که میآیی لباس و پوشش شما ساده باشد، اندامهای بدن و موی سر شما پوشیده باشد، آنچه با پوشش ساده نه دلفریب(حجاب در پوشش) و سخن گفتن و نحوه برخورد با این و آن( حجاب در گفتار) و طرز راه رفتن همه آنها باوقار و سنگین و متین باشد( حجاب در رفتار)، درخور پاکدامنی بانوی والاقدر مسلمان پیوسته به خدا باشد، خوب در اینجا اگر این را به او گفتند و شنید باز هم آزادی او حفظ شده، چون خودش آزادانه شنیده است.
اما اگر نخواست آزادانه بشنود بگوید این چیزهایی که شما میگویید خوب است، ولی من دلم می خواهد نیمه برهنه از خانه بیرون بیایم، با آرایش تمام عیار در خیابان ظاهر بشوم در اینجا نظام اسلامی با او چه کند؟ آزادی او را حفظ و رعایت کند و به او بگوید آزادی خانم؟ ما حرف خودمان را به شما زده ایم، شما میخواهی گوش کن یا گوش نکن آزاد هستی؟ گوش کردی خوشا به سعادتت، گوش نکردی عذابش دامن خودت را میگیرد؟
نخیر در آنجا ما نهی از منکر میکنیم.
در این صورت خودبخود مقداری از آزادی این خواهرها را از دستش میگیریم؛ و نه به خاطر اینکه دشمن آزادی او و آزادی بشریت باشیم، به خاطر اینکه دوست و خواستار آزادی او و آزادی بشریت هستیم.
تو ای خانم! بنشین با خودت بیندیش در درونت چه انگیزهای هست که تو را وامیدارد به جای پوشش باکرامتی که اسلام برای تو در نظر گرفته است، میخواهی بدون این پوشش به خیابانها و کوچهها بیایی؟ آیا خودآگاه یا ناخودآگاه در اعماق روحت خودنمایی و میل به خودنمایی و نمایش دادن خویشتن در برابر دیگران تو را به این گناه وانمیدارد؟ و اگر تو نتوانستی این تمایل و یا جهل و یا هرچیز دیگر را در خودت مهار کنی و دوباره خواستی اینگونه بیرون بیایی، باید به شما بگوییم که جامعه ما چنین وضعی را در محیط اجتماعی اش تحمل نمیکند.»
صوت🎙 سخنرانی ضمیمه📎 شد: اینجا .
#راهامام
بهشتی آنگونه که هست (۱)، (۲)، (۳)
طالقانی آنگونه که هست (۱)
🔰 ولانگاران
🦠@velengaran
پیشنویس - پوشش و ورود حکومت به امر شخصی.pdf
335.7K
پوشش و ورود حکومت به امر شخصی
(مطالعه تطبیقی اسلام، ایران و غرب)
🔰چکیده
این پیشنویس به بررسی تطبیقی آزادي پوشش به مثابه امر شخصی از نقطه نظر اسلام، ایران و جهان میپردازد. بر
اساس نتایج پژوهش حاضر، از نظر این هر سه، پوشش اگرچه امري شخصی است اما خصوصی نیست،
حکومت هاي جهان حق ورود به امر شخصی و حتی خصوصی را در حیطه اختیارات خود می دانند، آزادي
پوشش در هیچ یک از کشورهاي جهان وجود ندارد، و تحدید و الزام قانونی پوشش از منظر شرعی، قانونی و
عرف بین الملل امري بدیهی و کثیر الابتلاء است.
🔰 ولانگاران
🦠@velengaran
پدیدارشناسی کشف حجاب_۰۴۱۱۳۵.pdf
354.9K
پدیدارشناسی کشف حجاب
تحلیل تجربه زیسته انسان ایرانی
از نوع مواجهه حکومت با امر پوشش
🔰چکیده
قانون متن مصوب نیست. حقیقت قانون واقعیت اجرایی درعرصه میدان است، و متن مصوب تنها از آن حکایت
بالقوه دارد. نفس الامر قانون، نه منطوق قانونگذار، بلکه مفعول قانونگزار است که شهروندان آن را تجربه میکنند. این تجربه عبارت است از قول، فعل و تقریر قانونگزار.
پدیدارشناسی روشی است براي تحلیل واقعیات ازآن جهت
که فردآن را تجربه میکند.دراین پیشنویس با استفاده ازروش پدیدارشناسی تلاش شده است نگاه انسان ایرانی به رفتار
حکومت درعرصه حجاب برپایه تجربه زیسته او تحلیل شود. بر این اساس، فارغ از ارزشها ونگرشهاي فرد،
تجربه انسان ایرانی از حاکمیت فرهنگی تجربه تلخی است. ازسویی، حاکمیت هرجومرجگرایی در روایتها باعث
شده شهروندان لیبرال حکومت را طالبانیسم فهم کرده وبه نام لیبرالیسم، لیبرتینیسم را مطالبه کنند. ازسوي دیگر،دراثر رهاشدگی عرصه فرهنگ، برهنگی سیاست درایران به سیاست برهنگی لغزیده و این امربراي شهروندان مذهبی
تجربه حکومت هابزي را رقم زده است.
مطابق تجربه زیسته انسان ایرانی، حکومت حاکم برایران -هرچه باشد-
جمهوري اسلامی نیست. در پایان چنین تحلیل شده که از آنجا که در تجربه زیسته شهروندان قانونی مستقر نیست،
مقاومت یا تخطی کاشفان حجاب ازقانون اساساً معنا ندارد،و بنابراین آسیبشناسی آن نیز دراین مرحله امر موهومی
است. بیحجابی فراگیر «نشده»؛ بلکه حکومت بیحجابی را فراگیر «کرده» است، ومردم تنها وفادارانه ازحکومت
پیروي کردهاند.به طور خلاصه، ولانگاري حکومت، ولنگاري مردم را رقم زده است.
🔰 ولانگاران
🦠@velengaran
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
خوش باور نباشیم...
#چرامسامحه این همه دارد میشود؟
رونوشت به:
برخی مدیران صداوسیما
#راهامام
🔰 ولانگاران
🦠@velengaran
🎙مصاحبه با دختر رئیسجمهور!
🔸بخشی از مصاحبه انبیسی با حجتالاسلام رئیسی، مصاحبه با این خانم بود که بنابهگفته خود آقای رئیسجمهور، باید او را دختر رئیسجمهور دانست.
🔰نتیجه تربیت خانوادگی رئیسجمهور را ببینید.
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
دقیقه ۴
خبرنگار: ما افراد زیادی را دیدیم که علناً قانون حجاب را زیر پا میگذارند.
-آیا اصلا از بی روسری راه رفتن در خیابان ترسی داری؟
-نه، ترسی ندارم.
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
مقام معظم رهبری (زیدعزه):
🔰واقعاً «النّاس علی دین ملوکهم». ملوک در اینجا به معنی پادشاهان نیست که بگوییم ما پادشاه نداریم؛ نه، ملوک شماها هستید؛ النّاس علی دین ماها.
۱۳۸۴/۰۶/۰۸
🔰شما اگر بدانيد كه فرزند خودتان دچار يک انحطاط اخلاقى شده كه از نظر شما و از نظر جامعه زشت است، يا در معرض آن قرار گرفته، چگونه عكس العمل نشان مىدهيد؟ ... در اسلام فرقى بين فرزند خود انسان و فرزند ديگران نيست، يعنى اگر چيزى را مشاهده مىكنيد كه براى فرزند شما نامطلوب و سنگين و غيرقابلتحمل است، ... اگـر مشاهده مىكند كه فرزند ديگرى دارد در مـزبلهئى سـقوط مىكند، يا در لغزشگاهى دارد قرار مىگيرد كه اگر فرزند خودش بود، جلوى او را مىگرفت، بايد جلوى فرزند ديگرى را هم بگيرد. من و شما كه مسؤولان اين حكومت هستيم!... و بايستى به مقوله فرهنگ و اضلال فرهنگى با اين چشم نگاه كنيم.
۱۳۷۹/۹/۱۹
🦠ولانگاران
🦠@velengaran
/////////////////////////////////////////////////
پن: دستگاههای دولتی برخی عقیده ندارند، بعضی تنبلی می کنند، بعضی هم می ترسند و وارد نمیشوند... بعضیها هم سنگاندازی میکنند و هستند کسانی هم که در زمین دشمن بازی میکنند.