اقتصاد نروژ چطور از شر بیماری هلندی جان سالم به در برد؟
اقتصاد نروژ یکشبه به موفقیت نرسید. بیماری هلندی گریبان نروژ را هم گرفت. حالا این بیماری هلندی چیست که خیلی از کشورها را به خود گرفتار کرده است و باز هم میتازد؟ کاری به این نداریم که این اصطلاح به یک واقعه تاریخی مربوط است. تنها به مفهوم آن اشاره میکنیم. بیماری هلندی به وضعیتی اطلاق میشود که در آن بهرهبرداری از منابع طبیعی، رکود بخش صنعت را رقم میزند.
معمولا کشورها در پی اکتشاف منابع طبیعی به این بیماری مبتلا میشوند. به طور کلی با اکتشاف منابع طبیعی در یک کشور، شاهد افزایش ارزش پول خواهیم بود. در نتیجه کشورهای دیگر برای انجام صادرات از آن کشور باید مبلغ بیشتری بپردازند. در سمت دیگر واردات به این کشور کمهزینهتر خواهد بود. این شرایط به بیماری هلندی مشهور است.
وابستگی به نفت ویروسی است که این بیماری را با خود به همراه دارد. در همان روزهایی که پای نفت به نروژ باز شد، همه گمان میکردند طلای سیاه روزگارشان را تیره میکند. پول نفت راه خودش را پیدا کرد و وارد بودجه دولت شد. نتیجه چه بود؟ هزینهها بالا رفت. اما کمی طول کشید تا در سال ۱۹۷۲ معلوم شد که اقتصاد نروژ مشکلاتی دارد. دستوپنجه نرم کردن با بیماری هلندی کار هر کشوری نبود.
نروژ اما میخواست بلند شود و خودش را درمان کند. کشور در شرایطی به سر میبرد که دستمزدها بالا رفته بود. کارخانهها توان نداشتند با صنعت نفت و تاثیر آن در اقتصاد نروژ مقابله کنند و کارگرانشان را از دست میدادند. از سرمایهگذاران خارجی هم نمیتوان حرفی به میان نیاورد؛ یعنی افرادی که برای پول در آوردن، نروژ و صنعت نفتش را انتخاب کرده بودند. ارزش پول نروژ آنقدر بالا رفته بود که دست بعضیها دیگر به آن نمیرسید. در این شرایط مصرفکنندگان کالاهای صادراتی چگونه میتوانستند این کالاها را خریداری کنند؟
در نتیجه نروژ تصمیم گرفت با پول نفت، دست به سرمایهگذاریهای کلان داخلی و بینالمللی بزند و زیرساختهای تولیدی و صنایع صادراتی خود را تقویت کند. اقتصاد نروژ آنقدر در این کار پیشرفت کرد که یک کشور را با جمعیت پنج میلیون نفر به بزرگترین سهامدار در قاره اروپا تبدیل کرد.
منابع اصلی:
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF_%D9%86%D8%B1%D9%88%DA%98
https://go2tr.co/norway
https://tejaratnews.com/training/%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-%D9%86%D8%B1%D9%88%DA%98
https://akhbarbourse.com/economy-of-norway/
از مجموع ۵۶۵ هزار و ۴۳۵ ازدواج ثبتشده در ترکیه در سال ۲۰۲۳، شهروندان ازبکستان انتخاب اول مردان ترکیهای برای ازدواج بوده اند.
محبوبیت زنان اهل ازبکستان برای ترکها از سال ۲۰۱۴ به بعد رشد چشمگیری داشته است و از ۵۶۰ مورد ازدواج در این سال به ۳ هزار و ۷۱۶ مورد ازدواج رسیده است. بر این اساس زنان ازبک بیشترین عروسهای خارجی بوده اند که به عقد مردان ترک درآمدند.
یورونیوز نوشت: پس از عروسهای اهل ازبکستان، عروسهای سوری که پیشتر و از سال ۲۰۱۵ انتخاب نخست مردان ترکیه ای بودند، در جایگاه دوم قرار گرفتند. تعداد این زنان سوری در سال ۲۰۲۳ به رقم سه هزار و ۵۱۹ نفر میرسد.
سپس زنان اهل آذربایجان، روسیه و آلمان به ترتیب با ۲ هزار و ۸۱۸، ۲ هزار و۳۳۹ و ۲ هزار و ۲۴۳ مورد در رتبههای بعدی ازدواج با مردان اهل ترکیه قرار گرفتند.
آمار ازدواج زنان ترک با شوهران خارجی
مردان خارجی با تابعیت آلمان در سال ۲۰۲۳ مانند همه سالهای گذشته از سال ۲۰۰۹ بیشترین تعداد مردان خارجی بودند که به عقد زنان اهل ترکیه درآمدند.
تعداد آلمانیها در این سال به رقم هزار و ۳۸۷ نفر رسید. پس از آن مردان اهل سوریه (۱۲۱۹ نفر)، اتریشیها (۳۲۶)، افغانستانیها (۳۱۶) و در آخر مردانی از آذربایجان (۲۵۴) با زنان ترکیه ازدواج کردند.
ایرانیها در چه جایگاهی قرار دارند؟
بر اساس این آمار منتشره، مردان ایرانی ۳.۵ درصد از مجموع کل دامادهای خارجی را در ترکیه شامل شدهاند. در این میان زنان ایرانی در فهرست ده کشور خارجی نخست قرار ندارند.
این دادهها همچنین نشان داد که میانگین سنی عروسهای خارجی ۲۸.۵ سال بوده است که نشان دهنده جمعیت نسبتا جوان آنها است. علاوه بر این، ماههای ژوئیه، اوت و سپتامبر به عنوان زمانهای اوج ازدواج با عروس های خارجی برجسته بوده است.
از نظر جغرافیایی نیز شهرهای استانبول، آنتالیا و ازمیر شاهد بیشترین تعداد مراسم عروسی با خارجیها بودهاند.
💢استعداد برتر در مسیر نخبگی ابلاغ شد
🔹معاون مستعدان و آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان از تصویب و ابلاغ «شیوهنامه شناسایی، رشد و تعالی دانشجویان صاحب استعداد برتر در مسیر نخبگی» خبر داد.
ادامه مطلب را اینجا بخوانید👇👇
https://www.msrt.ir/fa/news/84164
♻️ با ما همراه باشید
http://eitaa.com/msrt_ir
🆔@msrt_iri
هدایت شده از اندیشه قرن
😥 تا بیکار میشه سربه سر دوستاش میزاره
👨🏻 🏫 به دلیل حس برتری پسرتان بر بقیه، حاضر نیست دیگران با او شوخی کنند اما خودش به راحتی با دیگران شوخی می کند. پسرتان مادامی که سرش مشغول است، روی کارش متمرکز می شود؛ اما همین که از کارش فارغ شد، شروع به اذیت کردن دیگران می کند. پس باید او را مشغول نگه دارید.
جهت مشاهده کامل سؤال و جواب به لینک زیر مراجعه فرمایید👇
🌐 http://btid.org/node/272816
✅ آیدی دریافت سؤالات👇
@pasokhgo313
📎 #مشاوره
📎 #فرزندپروری
📎 #تربیت فرزند
رهایی از ابتلا به سنگ کلیه با چند راهکار ساده
رهایی از ابتلا به سنگ کلیه با چند راهکار ساده
آمار ابتلای ایرانیها به بیماری سنگ کلیه فراتر از متوسط جهانی است و سیستان و بلوچستان هم بالاترین آمار مربوط به سنگ کلیه را دارد.
به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز افزایش آگاهی درباره کلیه و بیماریهای مرتبط با آن از این منظر اهمیت دارد که آمار ابتلای افراد تنها درباره یک بیماری این حوزه، یعنی «سنگ کلیه» فراتر از متوسط جهانی است.
بیشتر بخوانید:
دلیل اصلی ایجاد سنگ کلیه که از آن بیخبرید
عباس بصیری، رئیس جامعه اورولوژی ایران هم به تازگی اعلام کرده «از هر ۱۰۰ ایرانی ۶.۶ نفر دچار سنگ ادراری میشوند و سیستان و بلوچستان هم بالاترین آمار مربوط به سنگ کلیه را دارد.»
علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هم پیشتر گفته بود «سالانه ۱۰۰ هزار ایرانی به بیماری سنگ کلیه دچار میشوند که این آمار نشان از ابتلای سالانه تعداد زیادی از ایرانیها به سنگ کلیه دارد.» البته که مطالعات پزشکی ثابت کرده که با راهحلهای ساده و پیگیری یک رژیم غذایی متعادل و مناسب افزایش آبرسانی به بدن (هیدراتاسیون) میـوان تا حد زیادی از بروز سنگ کلیه یا پیشرفت و بزرگ شدن آن جلوگیری کرد.
چرا سنگ کلیه میگیریم؟
به گزارش هلت نیوز، سنگ کلیه رسوبات سخت کوچکی هستند که در کلیهها تشکیل میشوند. آنها بر اساس انواع کریستالهایی که سنگ را ایجاد می کنند طبقه بندی میشوند. سنگهای اگزالات کلسیمی رایجترین نوع هستند، اما سنگهای دیگری نیز مانند سنگهای اسید اوریک، سنگهای استروویت و سنگهای سیستین نیز وجود دارند.
ممکن است هر کسی به سنگ کلیه مبتلا شود، اما برخی علل و عوامل خطر رایج وجود دارد. علل شایع عبارتند از کم آبی مزمن، عفونتهای دستگاه ادراری و عوارض استفاده برخی داروها یا مکملها. عوامل خطری که در تشکیل سنگ کلیه نقش دارند عبارتند از: انتخاب سبک زندگی، مانند خوردن رژیم غذایی سرشار از سدیم، پروتئین یا قند، سن بالای ۴۰ سال، مرد بودن و سابقه خانوادگی.
مهمترین توصیههای غذایی برای پیشگیری
هیدراته ماندن مهمترین توصیه غذایی برای جلوگیری از سنگ کلیه است. چه در مراحل اولیه تشکیل سنگ کلیه باشید، چه این عارضه عود کرده باشد، هیدراته ماندن اولویت اصلی برای هر کسی است که در معرض خطر است. هیدراتاسیون کافی ادرار را رقیق می کند، احتمال تشکیل کریستالها را کاهش می دهد و به بدن اجازه میدهد تا در صورت تشکیل کریستالهای کوچک از شر آنها خلاص شود.
به طور کلی، برای کمک به پیشگیری از سنگ کلیه، بیشتر افراد باید بین ۲ تا ۳ لیتر آب در روز (یا ۸ تا ۱۲ فنجان) بنوشند. اگر در آب و هوای گرم زندگی می کنید یا درگیر فعالیت های شدید هستید، باید آب بیشتری بنوشید تا آنچه از دست رفته را جبران کنید. علائم هیدراتاسیون (آبرسانی) مناسب را بشناسید: ادرار زرد روشن یا تقریبا بی رنگ، تشنگی نادر، و پوستی که با نیشگون گرفتن کم به سرعت به حالت اول خود باز میگردد.
علاوه بر این، مواد معدنی موجود در غذاهایی که مصرف میکنیم میتوانند بر خطر ابتلا به سنگ کلیه تأثیر بگذارند. این شامل سدیم است که معمولا در مقادیر بیش از ۲.۳۰۰ میلی گرم در روز از منابع غذایی فرآوری شده مصرف میشود. سایر مواد معدنی عبارتند از پتاسیم و کلسیم. با این حال، از آنجایی که این مواد معدنی برای سایر بخشهای سلامت ما حیاتی هستند، ما نه باید در مصرف این مواد معدنی زیاده روی کنیم و نه به طور کامل از آنها اجتناب کنیم. بنابراین، مصرف متعادل ضروری است.
سنگهای کلیه بر اساس نوع کریستالهای تشکیل دهنده سنگ طبقه بندی می شوند. پزشکان شما میتوانند نوع سنگ کلیه را از طریق نمونه ادرار یا آزمایشات دیگر تأیید کنند. هر کدام از کریستالهایی که باعث ایجاد سنگ کلیه میشوند، باید توسط رژیم غذایی مرتبط با خود آنها دفع شوند.
ژیم غذایی سنگهای اگزالات
سنگهای اگزالات کلسیمی رایج ترین نوع سنگ کلیه هستند. مانند سایر انواع سنگ کلیه، مهم ترین مداخله غذایی مصرف مایعات فراوان به ویژه آب است. همچنین باید مصرف غذاهای پر اگزالات مانند اسفناج، چغندر، ریواس و شکلات را محدود کرد. حفظ مصرف متعادل مواد غذایی حاوی کلسیم، مانند شیر کم چرب یا سبزیجات برگ سبز، برای کمک به اتصال با اگزالات در روده و دفع آن در مدفوع، مهم است.
رژیم غذایی سنگهای اوریک
تشکیل سنگ اوریک با سطوح بالای اسید اوریک در ادرار مرتبط است. اسید اوریک یک محصول جانبی طبیعی متابولیسم پورین است. رژیم غذایی کم پورین به کاهش سطح اسید اوریک کمک می کند. غذاهایی که باید به منظور پیشیگری از سنگ اوریک از آن اجتناب کنید عبارتند از: گوشت قرمز، ماهی آنچوی و ماهی ساردین (پورینها از رایجترین ترکیبات شیمیایی هستند که از طریق غذا نیز وارد بدن میشوند. میزان پورین در بدن با توانایی بدن برای پردازش آن در تعادل نباشد، اسید اوریک بیشازحد در جریان خون بدن میتواند منجر به هایپراوریسمی شود. همچنین، پورین زیاد در بدن باعث کریستاله و سفتشدن اسیداوریک در کلیهها و درنتیجه ایجاد سنگ کلیه میشود) .
رژیم غذایی سنگهای استروویت
سنگهای استروویت منحصربهفرد هستند و توسط یونهای آمونیوم ایجاد میشوند. این سنگها به سرعت رشد می کنند و اغلب بزرگتر از آن هستند که از سیستم ادراری عبور کنند. مهم است که خود را از نظر علائم عفونت ادراری تحت نظر داشته باشید (مانند ادرار کدر یا بدبو، ادرار دردناک، تب خفیف، میل شدید به ادرار حتی زمانی که مثانه خالی است). هیدراته ماندن نیز مهم است.
رژیم غذایی سنگهای سیستین
سنگهای سیستین شایع ترین نوع سنگ کلیه هستند. آنها فقط در افراد مبتلا به یک بیماری ژنتیکی به نام سیستینوری رخ میدهند. رژیم غذایی برای جلوگیری از تشکیل سنگ سیستین مانند سایر انواع سنگ کلیه است. این شامل هیدراته ماندن، مصرف کمتر گوشت و کاهش مصرف سدیم است.
تغییر سبک زندگی برای دفع شر سنگ کلیه
برنامه غذایی را در یک دفتر بنویسید: شما میتوانید با استفاده از یک برنامه موبایل یا یک دفترچه یادداشت ، میزان غذای مصرفی روزانه خود و همچنین برنامه رژیم غذاییتان را یادداشت کنید.
ورزش منظم: به ورزش منظم بپردازید. تمرینات با شدت متوسط مانند پیاده روی، شنا یا دوچرخه سواری را چندین بار در هفته برای حفظ وزن سالم و کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه انجام دهید.
رژیم متعادل غذایی: یک رژیم غذایی متعادل را در اولویت قرار دهید. اگر هدف شما کاهش وزن است، روی حفظ یک رژیم غذایی متعادل تمرکز کنید. به دنبال توصیههای شخصی از پزشک خود باشید تا با وضعیت سلامتی و اهداف مدیریت وزن خود هماهنگ شوید.
منبع: همشهری
رتبههای جهانی آموزش عالی ایران در ۱۴۰۲/ کدام دانشگاهها از لیست برترینها جا ماندند؟
رتبههای جهانی آموزش عالی ایران در ۱۴۰۲/ کدام دانشگاهها از لیست برترینها جا ماندند؟
بسیاری از دانشگاههای کشور توانستهاند در سال گذشته در لیست برترینهای نظامهای رتبهبندی مختلف حضور داشته باشند.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، دانشگاهها و موسسات آموزشی هر ساله توسط پایگاههای مختلفی در سطوح منطقهای، کشوری، جهانی، موضوعی و غیره ارزیابی شده و نتایج برترینهای آنان منتشر میشود.
بیشتر بخوانید:
مشهورترین دانشگاههای جهان توسط تایمز معرفی شد/ جای خالی ایران در لیست برترینها
از جمله این پایگاههای رتبهبندی میتوان به کیواس، تایمز، شانگهای، یواسنیوز و ... اشاره کرد. ایسکانیوز در ادامه وضعیت دانشگاههای کشور را در سال گذشته بر اساس نظام رتبهبندیهای مختلف بررسی کرده است:
۷ دانشگاه ایرانی در لیست ۲۰۲۴ کیواس
رتبه بندی کیو اس توسط مؤسسه «کاکارلی سیموندز» در کشور انگلستان صورت می گیرد و عملا از سال ۲۰۱۰ به صورت مستقل دانشگاه های دنیا را مورد ارزیابی قرار می دهد. در روش شناسی رتبه بندی اخیر کیو اس، از سه شاخص توسعه پایدار، اشتغال فارغالتحصیلان و شبکه پژوهش بین المللی برای اولین بار استفاده شده است.
اطلاعات انتشارات علمی دانشگاه ها در این رتبه بندی از پایگاه استنادی اسکوپوس (Scopus) در بازه زمانی ۵ ساله و استنادات در بازه زمانی ۶ ساله محاسبه می شود.
از جمله شاخصهای این رتبهبندی میتوان به بررسی شهرت علمی، ارزیابی کارفرمایان، نسبت اعضای هیئت علمی به دانشجو، میزان استناد به اعضای هیئت علمی، نسبت استنادبه اعضای هیئت علمی، نسبت دانشجویان بینالمللی، اشتغال فارغالتحصیلان و توسعه پایدار اشاره کرد.
۷ دانشگاه ایرانی توانستهاند در سال ۲۰۲۴ در بین برترین دانشگاههای رتبهبندی کیواس حضور داشته باشند. اسامی این دانشگاهها در جدول زیر آمده است:
رتبه
در ایران
رتبه
در جهان
نام دانشگاه
۱ ۳۳۴ دانشگاه صنعتی شریف
۲ ۳۶۰ دانشگاه تهران
۳ ۳۷۵ دانشگاه صنعتی امیرکبیر
۴ ۴۵۱ دانشگاه علم و صنعت ایران
۵ ۶۸۱-۶۹۰ دانشگاه شیراز
۶ ۹۵۱-۱۰۰۰ دانشگاه شهید بهشتی
۷ ۱۰۰۱-۱۲۰۰ دانشگاه فردوسی مشهد
۷۳ دانشگاه ایراتی در ایست برترینهای تایمز
رتبه بندی تایمز یکی از مشهورترین نظام های رتبه بندی بین المللی دانشگاه ها است که اولین بار در سال ۲۰۰۴ با همکاری تایمز و کیو اس تحت عنوان رتبه¬بندی «تایمز - کیواس» و از سال ۲۰۱۰ به بعد با همکاری موسسه تامسون رویترز منتشر شد. رتبه بندی تایمز جهت ارزیابی دانشگاه ها بخشی از اطلاعات مورد نیاز خود را از خود دانشگاه ها، بخشی دیگر را از نظرسنجی ها و بخشی را از پایگاه اسکوپوس به دست میآورد (از سال ۲۰۱۶ منبع اطلاعاتی خود را از WoS به پایگاه اسکوپوس تغییر داده است)
از جمله شاخصهای این رتبهبندی میتوان به شهرت آموزشی،نسبت استاد به دانشجو، نسبت دانشجویان دکتری به لیسانس، نسبت مدرک دکتری به اعضای هیئت علمی، درآمد سازمانی، شهرت پژوهشی، درآمد پژوهشی، بهرهوری پژوهشی، تاثیر استناد، قدرت پژوهش، برتری پژوهشی، تاثیر پژوهش، نسبت دانشجویان بینالمللی، نسبت اعضای هیئت علمی بینالمللی، همکاری بینالمللی، درآمد صنعت، پروانههای ثبت اختراع اشاره کرد.
۷۳ دانشگاه ایران در رتبهبندی ۲۰۲۴ تایمز توانستهاند حضور داشته باشند که ۱۰ دانشگاه برتر آن در جدول زیر آورده شده است:
رتبه
در ایران
رتبه
در جهان
نام دانشگاه
۱ ۳۰۱-۳۵۰ دانشگاه صنعتی شریف
۲ ۳۵۱-۴۰۰ دانشگاه صنعتی امیرکبیر
۳ ۴۰۱-۵۰۰ دانشگاه علم و صنعت
۴ ۴۰۱-۵۰۰ دانشگاه تهران
۵ ۵۰۱-۶۰۰ دانشگاه نوشیروانی بابل
۶ ۵۰۱-۶۰۰ دانشگاه صنعتی شیراز
۷ ۵۰۱-۶۰۰ دانشگاه تبریز
۸ ۵۰۱-۶۰۰ دانشگاه علوم پزشکی تبریز
۹ ۶۰۱-۸۰۰ دانشگاه علوم پزشکی بابل
۱۰ ۶۰۱-۸۰۰ دانشگاه بینالمللی امام خمینی
۵۲ دانشگاه ایرانی در لیست برترینهای یواسنیوز
مؤسسۀ «یو. اس. نیوز» از ۱۳ سنجه کلیدی (آوازه جهانی پژوهشی، آوازة منطقهای پژوهشی، شمار انتشارات، کتابها، همایشها، تأثیر استنادی تعدیلشده، شمار همة استنادها، شمار انتشارات در میان ۱۰ درصد انتشارات باکیفیت، نسبت انتشارات در میان ۱۰ درصد انتشارات باکیفیت، شمار همکاری جهانی [نسب به کشور]، شمار همکاری جهانی، شمار مقالههای پراستناد در میان یک درصد انتشارات باکیفیت، و نسبت مقالههای پراستناد در میان یک درصد انتشارات باکیفیت) برای ارزیابی مؤسسهها بهره میگیرد. دادههای ارزیابی این سنجهها با همکاری شرکت «کلاریویت آنالیتیکس» (ناشر پایگاههای «وب آو ساینس» و «اینسایتس») گردآوری میشوند.
۵۲ دانشگاه ایرانی توانستهاند در لیست برترینهای ۲۰۲۴ یواسنیوز حضور داشته باشند که اسامی ۱۰ دانشگاه برتر این لیست در ادامه آورده شده است:
رتبه
در ایران
رتبه
در معیار دیپلماسی علمی از شاخص هایی چون تعداد کل انتشارات، همکاری علمی، همکاری بینالمللی، همکاری صنعتی، همکاری علمی با فاصله جغرافیایی کمتر از ۱۰۰ کیلومتر و همکاری علمی با فاصله جغرافیایی بیشتر از ۵۰۰۰ کیلومتر (به صورت تعداد و سهم از کل) استفاده کرده است.
معیار دسترسی به انتشارت آزاد نیز از تعداد کل انتشارات و شاخص های انتشارات دسترسی آزاد، انتشارات دسترسی آزاد طلایی، انتشارات دسترسی آزاد هیبرید، انتشارات دسترسی آزاد برنز، انتشارت دسترسی آزاد سبز (به صورت تعداد و سهم از کل) تشکیل می شود.
معیار تنوع جنسیتی نیز از تعداد کل نویسندگان و شاخص هایی از جمله تعداد نویسندگان زن و مرد، تعداد و نسبت نویسندگانی که جنسیت آنها مشخص نیست، نویسندگان مرد (به نسبت کل نویسندگان)، نویسندگان زن (به نسبت کل نویسندگان)، نویسندگان مرد (به نسبت تمام نویسندگان مرد و زن)، نویسندگان زن (به نسبت تمام نویسندگان مرد و زن) است.
در رتبهبندی ۲۰۲۳ لایدن ۴۶ دانشگاه توانستهاند در لیست برترینها حضور داشته باشند که اسامی ۱۰ دانشگاه برتر آن در جدول زیر آورده شده است:
رتبه
کشوری
نام دانشگاه
رتبه
جهانی
۱ دانشگاه تهران ۱۴۲
۲ دانشگاه علوم پزشکی تهران ۲۴۷
۳ دانشگاه تربیت مدرس ۳۲۸
۴ دانشگاه صنعتی امیرکبیر ۳۴۴
۵ دانشگاه علم و صنعت ایران ۳۵۰
۶ دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ۴۱۳
۷ دانشگاه صنعتی شریف ۴۲۳
۸ دانشگاه فردوسی مشهد ۴۶۶
۹ دانشگاه تبریز ۴۷۷
۱۰ دانشگاه شیراز ۴۷۹
در جهان
نام دانشگاه
۱ ۳۲۹ دانشگاه تهران
۲ ۳۹۴ دانشگاه آزاد اسلامی
۳ ۵۱۷ دانشگاه علوم پزشکی تهران
۴ ۵۹۸ دانشگاه نوشیروانی بابل
۵ ۵۹۸ دانشگاه صنعتی شریف
۶ ۶۲۵ دانشگاه تبریز
۷ ۶۳۳ دانشگاه امیرکبیر
۸ ۷۰۸ دانشگاه تربیت مدرس
۹ ۷۳۹ دانشگاه صنعتی اصفهان
۱۰ ۷۷۹ دانشگاه علوم پزشکی مشهد
۱۰ دانشگاه ایرانی در جمع برترینهای شانگهای
شانگهای یکی از نظامهای معتبر رتبه بندی در سطح بین المللی است. کیفیت آموزش، کیفیت اعضای هیئت علمی، برونداد پژوهشی و عملکرد سرانه، چهار معیار به کار برده شده در نظام رتبه بندی شانگهای است که توسط شش شاخص ارزیابی میشوند.
این ۶ شاخص عبارتند از: تعداد فارغ التحصیلان برنده جایزه نوبل یا فیلد مدال، تعداد اعضای هیئت علمی برنده جایزه نوبل یا فیلد مدال، تعداد محققان پراستناد در ۲۱ حیطه موضوعی، تعداد مقالات منتشر شده در دو مجله Nature و Science، تعداد مقالات نمایه شده در نمایهنامههای توسعه یافته علوم و علوم اجتماعی و عملکرد دانشگاهی با توجه به اندازه سازمان.
منابع گردآوری داده در این رتبه بندی شامل وب سایتهای جوایز نوبل، مدال فیلدز، پایگاههای اطلاعاتی و اطلاعات آماری دولتی است. اطلاعات پژوهشی دانشگاهها نیز از پایگاه استنادی WOS استخراج میشود. بیش از ۲۵۰۰ دانشگاه هر ساله مورد بررسی قرار گرفته و رتبه بندی میشوند و در نهایت رتبه ۱۰۰۰ دانشگاه برتر جهان منتشر میشود.
اسامی ۱۰دانشگاه برتر ایران در رتبه بندی شانگهای در جدول زیر آورده شده است:
رتبه
در ایران
رتبه
در جهان
نام دانشگاه
۱ ۴۰۱-۵۰۰ دانشگاه تهران
۲ ۵۰۱-۶۰۰ دانشگاه علوم پزشکی تهران
۳ ۶۰۱-۷۰۰ دانشگاه صنعتی امیرکبیر
۴ ۷۰۱-۸۰۰ دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
۵ ۷۰۱-۸۰۰ دانشگاه صنعتی شریف
۶ ۷۰۱-۸۰۰ دانشگاه تربیت مدرس
۷ ۹۰۱-۱۰۰۰ دانشگاه فردوسی مشهد
۸ ۹۰۱-۱۰۰۰ دانشگاه علم و صنعت ایران
۹ ۹۰۱-۱۰۰۰ دانشگاه علوم پزشکی شیراز
۱۰ ۹۰۱-۱۰۰۰ دانشگاه تبریز
۴۱ دانشگاه ایرانی در لیست برترینهای CWUR
نظام رتبهبندی CWUR از سال ۲۰۱۲ با هدف ارزیابی ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان فعالیت خود را آغاز کرد. از جمله شاخصهای این رتبهبندی میتوان به کیفیت آموزش، استخدام فارغالتحصیلان، کیفیت اعضای هیئت علمی و خروجی پژوهشی اشاره کرد. شاخص کیفیت با وزن ۲۵ درصد آموزش، بر اساس تعداد و موفقیت تحصیلی فارغالتحصیلان یک دانشگاه در زمینه کسب امتیازات علمی بینالمللی معتبر نسبت به اندازه دانشگاه، اندازهگیری میشود. شاخص اشتغال پذیری با وزن ۲۵ درصد بر اساس موفقیت حرفهای فارغ التحصیلان یک دانشگاه در شرکتهای بزرگ و شاخص کیفیت اعضای هیئت علمی با وزن ۱۰ درصد بر اساس کسب جوایز بین المللی اندازهگیری میشود.
شاخص اصلی خروجی پژوهشی با وزن ۱۰ درصد بر اساس تعداد کل مقالات پژوهشی ارزیابی شده و دارای ۳ شاخص فرعی است که هر کدام ۱۰ درصد وزن دارد. شاخص کیفیت انتشارات بر اساس تعداد مقالات پژوهشی در مجلات بسیار معتبر بینالمللی، شاخص تاثیر بر اساس تعداد مقالات تحقیقاتی منتشر شده در مجلات تاثیرگذار و استناد بر اساس تعداد مقالات تحقیقاتی پراستناد ارزیابی میشود.
۴۱ دانشگاه ایرانی توانستهاند در لیست برترینهای ۲۰۲۳ CWUR حضور داشته باشند که اسامی ۱۰ دانشگاه برتر در جدول زیر آورده شده است:
رتبه
کشوری
رتبه
جهانی
نام دانشگاه
۱ ۳۴۲
دانشگاه آزاد اسلامی
۲ ۴۹۰
دانشگاه تهران
۳ ۶۱۱
دانشگاه علوم پزشکی تهران
۴ ۶۶۶
دانشگاه صنعتی شریف
۵ ۷۴۴
دانشگاه صنعتی اصفهان
۶ ۷۷۰
دانشگاه تربیت مدرس
۷ ۷۸۶
دانشگاه صنعتی امیرکبیر
۸ ۹۰۲
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
۹ ۹۲۶
دانشگاه علوم پزشکی ایران
۱۰ ۹۴۲
دانشگاه شیراز
درخشش ۴۶ دانشگاه ایرانی در رتبهبندی لایدن
در رتبه بندی لایدن، از تولیدات علمی دانشگاه ها در نمایه های پایگاهWoS استفاده شده است. بازه زمانی لحاظ شده در انتشارات دانشگاه ها ۲۰۲۱-۲۰۱۸ و استنادها تا پایان سال ۲۰۲۲ می باشد. در این رتبه بندی تنها شکل انتشاراتی پذیرفته شده مقاله و مقاله مروری هستند و سایر قالب های انتشاراتی مانند کتاب و مقاله کنفرانس و... از بررسی حذف می شوند.
معیار مرجعیت علمی (تاثیر علمی) از تعداد کل انتشارات و شاخص هایی چون مقالات ۱% برتر، مقالات ۵% برتر، مقالات ۱۰% برتر و مقالات ۵۰% برتر به صورت تعداد و سهم از کل و نیز تعداد کل انتشارات، مجموع و میانگین تعداد استنادهای انتشارات دانشگاه و نیز مجموع و میانگین تعداد استنادات نرمال شده (به رشته و سال) دانشگاه بهره گرفته است (دو شاخص آخر در صفحه اصلی نتایج نشان داده نمی شود.)