🔰 جامعه عراق و ضرورت وحدت و یکپارچگی حول ولیّ امر
🔹امسال هم خداوند توفیق حضور در مراسم اربعین و زیارت عتبات مقدسه را عنایت کرد. شرکت در این مراسم بینظیر، علاوه بر ثواب فوق العاده، مردمشناسی، جامعهشناسی، فرهنگشناسی و امّتشناسی دقیقی به انسان میدهد.
🔺ملت عراق محسّنات فراوانی دارند، عظمت مهماننوازی و تکریم زائرین امام حسین(ع) که در این ایام توسط این مردم با تمام وجود انجام میشود را با هیچ قلم و بیانی نمیتوان بازگو کرد.
🔹اما سوالی که به ذهن میرسد این است که با وجود این مردم، علت عقبماندگی تاریخی عراق چیست؟ به نظر میرسد یکی از بزرگترین اشکالات جامعه عراق در طول تاریخ، ضعف در نظم و فهم نظاممند بوده است که هم در امور فردی و هم در فضای سیاسی و اجتماعی خود را نشان میدهد.
🔺جامعه عراق از دیرباز متشتّت بوده، گروههای متعددی با تفکرات مختلف در این کشور فعال بودهاند و هر کدام جمعیت قابل توجهی هوادار و مرید دارند که توجهی به انسجام سیاسی و نظام اجتماعی واحد ندارند. به همین جهت کشورهای استعمارگر نظیر انگلیس و آمریکا از این شرایط به بهترین شکل برای تسلط بر این کشور و استفاده از منابع و ثروتهای آن بهره بردهاند.
🔹بنابراین یکی از مهمترین عوامل اقتدار ملت عراق، تقویت نگاه نظاممند و فهم تشکیلاتی در کل عراق حول محور ولیّ الهی و پرهیز از به هم ریختگی و آشفتگی در امور مختلف سیاسی و اجتماعی، و ید واحده شدن در مقابل ظالمین و مستکبرین است.
🔺رمز موفقیت حشد الشعبی در عراق که با ابتکار شهید حاج قاسم سلیمانی تشکیل شد و سازمان پیدا کرد و اکنون به عنوان یک قدرت بزرگ در عراق نقشآفرینی میکند، همین نظاممند بودن و تشکیلاتی عمل کردن با محوریت ولایت است.
🔹جالب است که همین موضوع از مهمترین توصیهها و وصیتهای حضرت علی(ع) به مردم عراق نیز بوده است: «أُوصِیکُمَا وَ جَمِیعَ وَلَدِی وَ أَهْلِی وَ مَنْ بَلَغَهُ کِتَابِی بِتَقْوَى اللَّهِ وَ نَظْمِ أَمْرِکُم»
🔺از برآیند آرای شارحان و برخی مترجمان نهج البلاغه ذیل «نَظمِ أَمرِکُم» معانی اجتماعی «وحدت و پیوستگی حول محور ولیّ امر» و یا به تعبیر دیگر «اقامة نظام حکومتی و امر خلافت» به دست میآید.
1403/6/6
✍️ محسن رضایی
🆔 @MohsenRezaei
🔰ادله شرعی وجوب دفاع از مظلومین/ 3
🔹دفاع از مظلومین و مستضعفین از امور عقلی و فطری است اما علاوه بر آن در شرع نیز ادله متعددی در رابطه با این موضوع وجود دارد به همین جهت فقها آن را واجب میدانند. برخی فقها آن را ذیل مباحث جهاد مطرح کردهاند و برخی دیگر مستقلا به آن پرداختهاند. در ادامه به برخی از این ادله اشاره میشود:
🔺3) پیامبر(صلى الله علیه وآله) فرمود: «مَنْ سَمِعَ رَجُلاً یُنادِی یا لَلْمُسْلِمِینَ فَلَمْ یُجِبْهُ فَلَیْسَ بِمُسْلِم» / کافی، ج2، ص164
🔹ترجمه: کسى که صداى انسانى را بشنود که فریاد مىزند (اى مسلمانان به دادم برسید و کمکم کنید)، کسى که این فریاد را بشنود و پاسخ نگوید، مسلمان نیست.
🔺در این روایت 1. تعبیر «رجلاً» آمده که اعم از مسلمان و غیر مسلمان است 2. این استغاثه مظلوم و همچنین وجوب کمک و دفاع از مظلوم، محدود به زمان و مکان خاصی نیست بلکه عمومیت دارد.
🆔 @MohsenRezaei
🔺نگاه و ارادهای که به جای شناخت ظرفیتها و واقعیتهای جامعه و رشد آنها، با روایتسازیهای ناقص و ناصواب به دنبال تحمیل خود بر نخبگان و جامعه است، شکست خورده و خواهد خورد.
🆔 @MohsenRezaei
🔰 ضرورت تاکید بر مبانی اسلامی در دوره کنونی
🔺در نظام اسلامی، قوانین و مصوبات مجلس باید بر پایه احکام شرع و با رویکرد دینی به مسائل، تنظیم، تدوین و نهایی شوند.
🔺نمایندگان محترم مجلس در تمامی مصوبات اولا و ابتداءً باید توجهشان به شرع مقدس و نگاه دین به عرصههای مختلف حیات اجتماعی انسان باشد.
🔺اینکه برخی از علما و مراجع معظم تقلید هم قبلا و هم مجددا در رابطه با تعطیلی شنبه، هشدار داده و مخالفت صریح داشتند، #حجت_شرعی است برای کنار گذاشتن این موضوع، بنابراین طرح مجدد این مساله توسط برخی از نمایندگان در مجلس بلاوجه است.
🔺بی اعتنایی و یا کم اعتنایی به فرامین شرعی و نگاه اسلام به مسائل و همچنین تاکیدات علما و مراجع تقلید، به تدریج #نظام_حکمرانی را به سمت #سکولاریسم و #عرفیگرایی پیش میبرد.
🔺در دورهای قرار داریم که علما و بزرگان دین و حوزه علمیه باید به صراحت بر مبانی اسلامی و رویکرد دینی در اداره جامعه تاکید و پافشاری کنند در غیر اینصورت برخی مسوولین بیاطلاع و یا کم اطلاع از مبانی دینی، به دلیل برخی فضاسازیهای رسانهای، به سرعت از اصول اسلامی و نگاه دین به حکمرانی عبور خواهند کرد.
1403/6/9
✍️ محسن رضایی
🆔 @MohsenRezaei
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺متاسفانه روشنفکری در ایران، در زشتترین چهره ممکن به نمایش گذاشته شده است.
🔺این روشنفکران غربزده عادت کردهاند به بیان سخنان مهمل و بدون دلیل و منطق و متهم کردن نظام دینی ایران، و متاسفانه به بهانه آزاداندیشی و سخن به اصطلاح علمی، مصونیت نیز پیدا کردهاند.
🔺در کجای دنیا فردی این چنین آزادانه بدون دلیل، نظام حاکم را متهم میکند و آزادانه به فعالیتهای علمی و اظهارنظرهای سیاسی خود ادامه میدهد؟
🆔 @MohsenRezaei
🔰 پیامبر اکرم صلى الله عليه و آله فرمودند:
🔹ثلاثةٌ مَعصومونَ مِن إبليسَ و جُنودِهِ: الذاكرونَ للّه، و الباكُونَ مِن خَشيَةِ اللّه، و المُستَغفِرونَ بِالأسحارِ.
🔹ترجمه: سه گروهند كه از گزند ابليس و لشكريان او مصونند: كسانى كه به ياد خدا هستند، كسانى كه از خوف خدا گريانند و کسانی که استغفار کننده در سحرگاهان هستند.
📚 إرشاد القلوب، ۱۹۶
🆔 @MohsenRezaei
حجتالاسلام رضایی
🔺متاسفانه روشنفکری در ایران، در زشتترین چهره ممکن به نمایش گذاشته شده است. 🔺این روشنفکران غربزده
یکی از دوستان در گروهی به پاراگراف آخر این متن ایراد گرفته و برخی چهرههای معروف آمریکا مانند: مایکل مور (فیلمساز منتقد) و نوام چامسکی (فیلسوف شهیر) را به عنوان نقض نوشته بنده مطرح کرده است.
🔻پاسخی که بنده برای ایشان نوشتم این بود:
کسانی که نام بردید منتقد برخی سیاستهای آمریکا هستند اما هیچگاه از خطوط قرمز تعریف شده عبور نکردند
اتفاقا بسیاری صاحب نظران معتقدند انتقاد کردن اینگونه افراد برای قوی تر شدن آمریکا و اصلاح برخی سیاستهایی است که به اقتدار این کشور لطمه میزند.
تمدن غرب بسیار بی رحم است با کسی هم تعارف ندارد. اگر کسی به خصوص نخبگان آن از خطوط قرمز عبور کنند، حتما با آنها برخورد خواهد شد مانند اساتید دانشگاههای آمریکا و برخی دیگر از کشورهای اروپایی که برای حمایت از فلسطین تجمع مسالمت آمیز در دانشگاه داشتند، که به بدترین شکل با آنها برخورد شد، برخی هم از دانشگاه اخراج شدند. گاهی هم آن فرد اگر موثر باشد او را بی سر و صدا حذف میکنند.
حجتالاسلام رضایی
یکی از دوستان در گروهی به پاراگراف آخر این متن ایراد گرفته و برخی چهرههای معروف آمریکا مانند: مایکل
اما برخی روشنفکران غربزده داخلی از همه خطوط قرمز نظام اسلامی عبور کردهاند. این گروه با اصل دین و اجرای احکام اسلام در کشور مخالفند. با حاکمیت ولایت فقیه و آموزههای اسلامی بر کشور مخالفند و آن را در سخنان و نوشتههای خود به صورت صریح و مکرر بیان میکنند.
از سوی دیگر در بسیاری از مسائل با دشمنان نظام، همنوا میشوند و نظام اسلامی را مورد حمله و هجمه قرار میدهند. اما از ابتدای انقلاب با این طیف با نهایت رافت و ملاطفت رفتار شده.
سوال مهم این است که واقعا نهاد علم و اندیشه نباید چارچوب و ضابطه داشته باشد؟
🔰لزوم تشکیل حکومت دینی در کلام امام رضا(ع)
🔺بر اساس حکم عقل و مفاد آيات و روايات و همچنین سیره معصومین(ع)، تشكيل حكومت دینی و سرپرستی جامعه توسط رهبران و پیشوایان الهی ضرورت دارد. به عنوان نمونه بخشی از روايت حضرت امام رضا(ع) در این رابطه تقدیم میشود:
🔸«...فَجُعِلَ عَلَيْهم قَيِّمٌ يَمْنَعُهُمْ مِن الفَسادِ و يُقيمُ فيهِم الحُدودَ و الأحكامَ. وَ مِنها أنّا لا نَجِدُ فِرْقَةً مِنَ الْفِرَقِ و لا مِلَّةً مِنَ الْمِلَلِ بَقَوْا و عاشُوا الّا بِقَيِّمٍ وَ رئيسٍ لِما لا بُدَّ لَهُمْ مِنْهُ فى أَمْرِ الدّينِ وَ الدُّنْيا. فَلَمْ يَجُزْ فِي حِكمةِ الْحَكيم أَنْ يَتْرُكَ الْخَلْقَ مِمّا يَعْلَمُ أَنَّهُ لا بُدَّ لَهُمْ مِنْهُ وَ لا قِوامَ لَهُمْ إِلّا بِهِ فَيُقاتِلُونَ بِه عَدُوَّهُم وَ يَقْسِمونَ بِهِ فَيْئَهُمْ وَ يُقيمُون بِهِ جَمْعَهُم وَ جَماعَتَهُمْ وَ يُمْنَعُ ظالِمُهُمْ مِنْ مَظْلُومِهِمْ. (علل الشرائع؛ ج۱، ص۲۵۱، باب۱۸۲، حديث۹)
🔹خدای سبحان برای هدایت انسانها، پیشوایان و رهبرانی را قرار داد تا مردم را از فساد و تباهی بازداشته و حدود و احکام را اقامه نمایند. و از جمله این که ما هیچ طائفه و ملّتی را نمییابیم که بدون سرپرست و رهبر به حیات خود ادامه دهد، زیرا در امور دین و دنیا باید کسی سرپرستی جامعه را به دست گیرد، و حکمت حکیم مقتضی آن است که افراد جامعه را بدون ولیّ و سرپرست قرار ندهد تا به واسطهاش با دشمنان خود پیکار کرده و با رهنمود وی غنائم را تقسیم نموده و به امامتش جمعه و جماعاتشان را اقامه نموده و به موجب رهبری و سرپرستی او فرد ظالم از تجاوز و بیداد خود دست برداشته و به حقوق ستمدیده تعدّی نکند.»
📚 کتاب ولایت فقیه امام خمینی(ره)، ص۳۹
🆔 @MohsenRezaei
🔰 بارور کردن عقل و فطرت، وظیفه نهادهای نظام اسلامی
🔹جهاد تبیین، در واقع تلاش برای استخراج #حقیقت از دل #واقعیت است. باید تلاش کرد جامعه به جای دیدن واقعیتها، تمایل به شناخت حقیقتها داشته باشد.
🔺واقعیتها از جنس #وقایعاند، سطحی و زودگذر، احتیاج به تبیین و تحلیل خاصی ندارند، فقط کافی است نقل شوند به همین جهت برای طرح آنها لازم نیست انسان زحمت خاصی متحمل شود. قوای ادراکی انسان که در زمینه شناخت وقایع فعالند، #حس و #خیال و #وهم هستند.
🔺اما حقیقتها از جنس #حقاند، عمیق و دقیق به همین جهت احتیاج به تبیین و تحلیل دارند و برای بیان آنها انسان دچار زحمت میشود؛ چون باید موانع را کنار زد، شبهات و گرههای ذهنی را برطرف ساخت، استدلال و تبیین کرد، جنگ شناختی دشمن را بیاثر نمود و مخاطب را به حقیقت مسائل رهنمون شد. قوای ادراکی انسان که در رابطه با فهم حقایق فعالند، #عقل و #فطرت هستند.
🔺به دلیل فعال بودن #هیجانات و غلبه حس و خیال در بیشتر افراد، غالب آنان به دنبال اطلاع از واقعیتها و حوادثند نه حقیقتها.
🔺برای گذر جامعه از سطح ظاهریِ وقایع به لایه عمیقتر حقایق، باید #عقل، #فکر، #فطرت و #وجدان جامعه را بیدار و بارور ساخت، همان رسالتی که انبیاء الهی در رابطه با جوامع بشری داشتند.
🔹حضرت علی(ع) در رابطه با رسالت پیامبران الهی میفرماید: «لِیَستَأدُوهُم مِیثاقَ فِطرَتِهِ وَ یُذَکِروهُم مَنسِىَ نِعمَتِهِ ... وَ یُثیروا لَهُم دَفائِنَ العُقول»/ خطبه 1 نهجالبلاغه
🔹ترجمه: خداوند رسولانش را بر انگیخت ... تا انسانها را به فطرت انسانى و سرشت انسانیت که همراه با شرف و کرامت است برگردانَد؛ نعمتهاى فراموششده الهى را به یاد آنها بیاورَد و خِرَدهاى دفنشده را مبعوث کند.
🔺عقل و فطرت جامعه اگر احیاء شود، آن جامعه هیچگاه دچار انحراف نخواهد شد و به بیراهه نمیرود. این دو عنصر همانند دو چراغ عمل میکنند که در طوفان حوادث مسیر را روشن کرده و انسان را از فروافتادن در گمراهیها نجات میدهند.
🔺به همین جهت تمام تلاش جنود ابلیس و دشمنان ادیان الهی و به خصوص اسلام این است که عقل و فطرت جوامع را از طریق ذائقهسازیهای کاذب و سرگرم کردن انسانها به مسائل فرعی و انحرافی، بمیرانند و یا حداقل به حاشیه ببرند.
🔺کسانی که باید در مقابل این طرح حسابشده دشمن بایستند و روشنگری نمایند، در درجه اول علمای دین و در درجه دوم سایر خواص و نخبگان فکری و اندیشهای هستند که دل در گرو اسلام و انقلاب اسلامی دارند و جبهه گسترده اهل ایمان را تشکیل میدهند.
🔺تلاش اینان در بارورسازی عقل و فطرت، قطعا مصداق جهاد فی سبیلالله است و اجر فراوانی دارد. به موازات تلاش افراد، حاکمیت و نهادهای نظام اسلامی نیز باید در این زمینه سیاستگذاری، برنامهریزی و تلاش کنند. اما سوالی که مطرح میشود این است آیا نهادها و سازمانهای مختلف در ایران اسلامی در این زمینه به وظیفه خود عمل میکنند؟
🔺سیاستهای دولتها، مصوبات مجالس شورای اسلامی، رویکرد وزارت فرهنگ و ارشاد، برنامههای صدا وسیما و سازمان تبلیغات اسلامی، سیاستهای تبلیغی حوزه علمیه و ... تا چه میزان معطوف به این هدف بوده است؟ آیا در راستای تقویت عقل و فطرت جامعه بوده و یا بها دادن به احساسات و عواطف و پاسخ به هیجانات جامعه؟
🔺از کنار این مساله زیربنایی نباید به سادگی عبور کرد چرا که ریشه بسیاری از #دینداریها و #دینگریزیها در این موضوع نهفته است. بر اساس آیات و روایات، وظیفه حکومت اسلامی و تمامی شوون و ساختارهای آن، هدایت جامعه به سمت کمال و سعادت ابدی خود است که برای نیل به این هدف، باید ابزارها و قوای #هدایت یعنی عقل و فطرت را در جامعه بیدار و تقویت کرد.
🔺امید است نهادها و سازمانهای مختلف در نظام اسلامی با بررسی سیاستها و عملکرد خود و ارزیابی دقیقتر نسبت به رویکردها و ماموریتهای تعریف شده، علاوه بر برطرف کردن نقاط ضعف احتمالی در این زمینه، تقویت قوای ادراکی هدایت و سعادت انسانها را در دستور کار خود قرار دهند.
1403/6/13
✍️ محسن رضایی
🆔 @MohsenRezaei
9.92M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 یاد کنیم از خادمالرضای شهید
رضوان الله تعالی علیه
حجتالاسلام رضایی
🔰 بارور کردن عقل و فطرت، وظیفه نهادهای نظام اسلامی 🔹جهاد تبیین، در واقع تلاش برای استخراج #حقیقت از
کاربرد کلمه "هوش هیجانی" در این یادداشت صحیح نبود، به جای آن، واژه "هیجانات" صحیح است که اصلاح شد.