از راهی که انسان فکرش را هم نمیکند، خدا تنبیه میکند. از نیل که منشأ برکت و حاصلخیزی بود، قورباغهها حمله کردند، و شرّش دامنِ فرعونیان را گرفت.
فَأرسَلنَا عَلَیهِمُ الطُّوفانَ و الجَرادَ و القُمَّلَ و الضَّفَادِعَ و الدَّمَ آياتٍ مُفَصَّلَاتٍ ...
💌 پس بر آنان طوفان، ملخ، كنهی ريز، قورباغهها و خون را به صورت نشانههايى آشكار فرستاديم.
(۱۳۳ اعراف)
تکبر آدم را از چشم خدا و جایگاه والای آدمیت میاندازد. شیطان بخاطر لحظهای تکبر از مقام بالایی که داشت، سقوط کرد.
قَالَ فَاهْبِطْ مِنْهَا فَمَا يَكُونُ لَكَ أَنْ تَتَكَبَّرَ فِيهَا فَاخْرُجْ إِنَّكَ مِنَ الصَّاغِرِينَ
💌 خدا گفت: از آن، جایگاهت، فرود آی، تو کسی نیستی که در آن جایگاه، تکبّر کنی. پس بيرون شو كه تو از خوارشدگانى. (۱۳ اعراف)
یکسری کارها را خدا میگوید انجام ندهید. ولی در مورد « زنا و اموال یتیم» میگوید نزدیکش هم نشوید.
یعنی سراغ هرچیزی که مقدمات آن هست و باعث میشود که بعدا مرتکبش شویم، نرویم. گاهى يك نگاه، تلفن، نامه و تماس، زمينهى ارتباطهاى نامشروع مىشود.
وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا ۖ إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا (۳۲ إسراء)
💌 و نزدیک زنا نشوید، که کار بسیار زشت، و بد راهی است!
از اثرات ربا، بههم خوردن نظم و تعادل در زندگی اجتماعی و فردی است. اینکه میبینیم در جامعه مردم زود از کوره در میروند، تعادل فکری و عصبی کم شده، افسردگی رشد کرده و ... یکی از دلایلش بیشک رواج ربا در جامعه و زندگی مردم است. بیاطلاعی یا بیتوجهی ما و مسئولان به احکام شرعی بانک، سود سپرده، وام، بورس و ...، ظهور و بروزی در زندگی دنیوی و اخروی خواهد داشت.
قرآن جیبی
از اثرات ربا، بههم خوردن نظم و تعادل در زندگی اجتماعی و فردی است. اینکه میبینیم در جامعه مردم زود
🔸 یَتَخَبَّطُ از «خبط» گرفته شده. مفهوم اصلی «خبط» از بین رفتن و سقوط بخاطر ضربه یا چیزی مثل آن و تحت تاثیرش است. مثلا کسی که بخاطر ضربه یا دارو دچار خواب یا بیهوشی میشود، در اثر از بین رفتن هشیاریش است.
در مورد خوردن ربا و خبط که در کنار قیام آمده، یعنی این افراد از نظر عقل و برنامهریزی و نظم مختل هستند، و از جایگاه عقلانیت سقوط کردهاند و سیستم فکریشان مختل است.
🔹 یَتَخَبَّط هموزن «یَتَفَعَّل، تَفَعُّل» است، تفعل را زمانی استفاده میکنند که بخواهند تبعیت و اثرپذیری را نشان بدهند. این یعنی شیطان بدون تبعیت ما و اثرپذیریمان نمیتواند ما را دچار خبط کند.
برای اثرپذیری و تبعیت در ادامه آیه میگوید:
ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَالُوا إِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الرِّبَا
اين خبط و عدم تعادل در عقل، برنامهریزی و نظم بخاطر این است كه گفتند: «خرید و فروش هم مثل رباست.»
التحقیق/ علامه مصطفوی
قرآن جیبی
موقع مرگ، خدا را صدا، و التماسش میکنیم، و از فرشتگان مرگ میخواهیم، مدّتی به دنیا برگردیم، و کارهای
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
پیچ رادیوی ماشین رو باز کردم. اولین بار بود، صحبتهای آقا رو با این لحن میشنیدم. تصمیم گرفتم، روی صدا تصاویری که از قبل داشتم رو، تدوین کنم.
#فیلمی_که_همگی_حتما_باید_ببینیم
بعضیها بخاطر حسادت یا اینکه بالاتر از دیگران باشند، جایگاهشان را حفظ کنند یا جایگاه دیگران را بگیرند، دست به هر کاری میزنند، شاید نمیدانند که شیوه و روش همیشگی خدا این است که حیله و نیرنگ را به خودشان برمیگرداند.
اسْتِكْبَارًا فِي الْأَرْضِ وَمَكْرَ السَّيِّئِ ۚ وَلَا يَحِيقُ الْمَكْرُ السَّيِّئُ إِلَّا بِأَهْلِهِ ۚ فَهَلْ يَنْظُرُونَ إِلَّا سُنَّتَ الْأَوَّلِينَ ۚ فَلَنْ تَجِدَ لِسُنَّتِ اللَّهِ تَبْدِيلًا ۖ وَلَنْ تَجِدَ لِسُنَّتِ اللَّهِ تَحْوِيلًا
💌 این که قبول نمیکنند، فقط بخاطر بزرگیطلبی در زمين و نيرنگ زشت بود، و نيرنگ زشت جز [دامن] صاحبش را نگيرد. پس غیر از روشی که خدا با کسانی که قبل از آنها برخورد کرد، را انتظار دارند؟ و هرگز براى روش خدا تغییری نخواهى يافت. (۴۳ فاطر)
قرآن جیبی
اگر خدا، خداست و روزی دهنده، نباید هیچ موجودی گرسنه و بی روزی بماند. 💌 و هيچ جنبندهاى در زمين نيست
در دوره معاویه، گرانی و مشکلات اقتصادی پیش آمد. مردم را جمع کرد و خواست ساکتشان کند. آیهای خواند:
وَإِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا عِنْدَنَا خَزَائِنُهُ وَمَا نُنَزِّلُهُ إِلَّا بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ، و خزائن همه چیز، تنها نزد ماست؛ ولی ما جز به اندازه معیّن آن را نازل نمیکنیم! (۲۱ حِجر)
خدا به اندازهای که مصلحت میداند روزی برایتان فرستاده، چرا از کمبود و گرانی گله میکنید؟
احنف بن قیس بلند شد و گفت: تو داری مغالطه میکنی. ما قبول داریم که تمام نعمتها و روزیها در مخزن خداست و به اندازهای که بخواهد نازل میکند. روزیِ ما را خدا به اندازه کافی برای ما فرستاده، ولی تو آن را گرفتهای و در خزانهی خودت نگه داشتی و مصرف میکنی.
لباس زشتیها، نقصها و معایب را میپوشاند، یا بهنحوی از بین میبرد. از سرما و گرما حفظ میکند و برای زیبایی هم استفاده میشود. زن و شوهر عیبها، نقصها و کاستیهای یکدیگر را باید بپوشانند و رفع کنند و موجب زیبایی هم شوند. همدیگر را از سرما و گرمای زندگی حفظ کنند. راستی هر کس حواسش به پاکی و کثیفی لباسش هست.
هُنَّ لِبَاسٌ لَكُمْ وَأَنْتُمْ لِبَاسٌ لَهُنَّ ...
زنان براى شما لباسى هستند و شما براى آنان لباسى هستيد. (۱۸۷ بقره)
وَثِيَابَكَ فَطَهِّرْ
و لباس خويشتن را پاك كن. (۴ مُدَّثر)
آیههای مرتبط 👈 ۲۶ اعراف، ۸۱ نحل
قرآن جیبی
اگر به عملی، عادت کنیم، در وجودمان «ملکه» میشود؛ و ما مثل سربازی، در خدمتش. وَجَاءَهُ قَوْمُهُ يُه
گاهی دیگر موعظه و نصیحت فایده ندارد، یا اینکه برای هر کسی و با شرایط و مشکلاتی که دارد جواب نمیدهد. باید برای ترویج تقوا و جلوگیری از گناه هزینه و حلالش را تامین، سپس به تقوا دعوت کرد.
قَالَ يَا قَوْمِ هَٰؤُلَاءِ بَنَاتِي هُنَّ أَطْهَرُ لَكُمْ ۖ فَاتَّقُوا اللهَ ... (۷۸ هود)
💌 لوط گفت: ای قوم من! اینها دختران منند (با آنها ازدواج کنید)؛ برایتان پاکیزهترند! پس از خدا بترسید.
خدا کاری کند، سفرههای زیرزمینی آب، جابهجا شوند و مترها یا کیلومترها پایینتر روند، چه کاری از دستتان برخواهد آمد؟
قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ مَاؤُكُمْ غَوْرًا فَمَنْ يَأْتِيكُمْ بِمَاءٍ مَعِينٍ
💌 بگو: به من خبر دهيد، اگر آب [آشاميدنى] شما [به زمين] فرو رود، چه كسى آب روان برايتان خواهد آورد؟ (۳۰ مُلک)
🔶 در روایات حضرت صاحب علیهالسلام را مصداق ماء معین دانستهاند.
قرآن جیبی
فرزند باید پدر و مادرش را حفظ کند، نه اینکه کمی پیر شدند ببرد خانهی سالمندان. خدا نکند، به فکر خا
معلممان میگفت: استادی داشتیم، تحصیل کردهی خارج. به شدت با تحصیل مادرانی که فرزند خود را میگذاشتند مهد و میآمدند دانشگاه مشکل داشت، مُدام به اینطور زنها و دخترانی که در آینده مادر خواهند شد میگفت: کودکانتان را به این «یتیمخانههای مدرن» نسپارید.
آقای جوادیآملی هم میگفت: پدر و مادری که در هفت سال اول زندگی کودک، که او باید سرشار از محبت مادر شود، بچهشان را به مهد میسپارند و از محبت محروم میکنند، این فرزند که بزرگ میشود، پدر و مادرش را به خانهی سالمندان میسپارد.
... رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا
💌 خدایا هوای پدر و مادرم را داشته باش، همانطور که آنها در کوچکی هوای مرا داشتند و بزرگم کردند. (۲۴ إسراء)
تو شدی دنیای من، رویای من، ای جانجانان!
نکند بخاطر دوست داشتن خود «از پیامبر دست بکشیم» او جانِ جانان است. اگر کسی فدای پیامبر شد، خودِ پست و نازلش را فدای خودِ کاملش کرده است.
النَّبِيُّ أَوْلَىٰ بِالْمُؤْمِنِينَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ ...
💌 پیامبر نسبت به مومنان از خودشان سزاوارتر و مقدمتر است. (۶ احزاب)
قرآن در تمام آیاتی که درباره پیغمبر صلیالله علیه و آله است، بهگونهای مدح مخفیانهی لطیفی از رسول خدا صلیالله علیه و آله کرده است. خداوند میفرماید:
وَ ما مُحَمَّدٌ إِلاَّ رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ؛ (و محمد نیست مگر پیامبر و فرستادهاى، که پیش از او پیامبران و فرستادگان گذشتند. ۱۴۴ آلعمران)
تعبیر "قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ" را آورده است. قرآن خیلی تعبیرها میتوانسته بیاورد، این را میخواهد بهگونهای بیان کند که انبیای قبل از ایشان، پهلو تهی کردند. رُسُل، صحنه را خالی کردند. این تعبیر را بهخاطر عظمت رسول خدا آوردند؛ یعنی انبیا و رسل در مقابل تجلّی او و برای آمدن او، صحنه را خالی کردند.
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری
صاحب هر کتابی وقتی کتابش را عرضه میکند، خود را از آن بی نیاز میبیند، برای خواندنش وقت صرف نمیکند، ولی در مورد پیامبر و قرآن فرق میکرد، پیامبر برای خواندن قرآن، زیاد وقت میگذاشت. پیامبر به قرآن ایمان داشت ...
آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ ...
💌 پیامبر، به آنچه از سوی پروردگارش بر او نازل شده، ایمان آورده (و به تمام سخنان خود، کاملاً ایمان دارد.)
(۲۸۵ بقره)
🔻یکی میگوید که من روزی نصف صفحۀ قرآن را میخوانم و فکر میکنم. شما خواندنِ قرآن را اضافه کن، فکر هم بکن، منافاتی ندارد؛ ولی فکر را خود قرآن باید بدهد.
🔸توجه، حس و حالی است ماورای توهمی که میکنیم. گاهی تعریف کردنش سخت است؛ توجه را خود خدای متعال باید عنایت کند. همین که تفرقۀ حواس و پراکندگی ذهن و تشتّت خیال نداشته باشیم، راه زیادی رفتهایم. بعد از آن، توجه نصیب انسان میشود و اوراد و اذکار او، وِرد واحد و ذکر واحد میشود. نباید در اجرا کم گذاشت؛ یعنی در کیفیت اشتغال و حتی کمّیت اشتغال به عبادات، آنهم قرآن و تلاوت قرآن.
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری
قرآن جیبی
🔻یکی میگوید که من روزی نصف صفحۀ قرآن را میخوانم و فکر میکنم. شما خواندنِ قرآن را اضافه کن، فکر هم
... فَاقْرَءُوا مَا تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ ...
💌 پس هر قدر که شد، قرآن بخوانید.
(۲۰ مُزَّمِّل)
قرآن و پیامبر صلواتالله علیه و آله، میخواهند مسلمانان را طوری تربیت کنند که، همه دست در دست هم بگذارند و متحد باشند، تا در برابر ابرقدرتها و حاکمان سلاحی قوی داشته باشند.
برعکس آن کاری است که استعمار به دنبالش است، اختلاف. آنهم گاهی با اصولی که فقط یک گروه به آن پایبندند. برای بالا رفتن باید کل طناب را گرفت نه رشتهها را.
وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ «جَمِيعًا» وَلَا تَفَرَّقُوا (۱۰۳ آلعمران)
💌 و همگی به کل ریسمان خدا چنگ زنید، و پراکنده نشوید!
مطالعه بیشتر 👈 ۲۰۸ بقره
علامه طباطبایی به سیدهادی محدّث: حلقهی مفقودهی قرآن، در ایران اسلامی، عدم فهم صحیح از آیات قرآن است. شما باید روی این کار وقت بگذارید تا مردم قرآن را درک کنند.
وَ لَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِن مُدَّكِر
💌 قطعاً قرآن را برای پندآموزی آسان کردهایم، پس کسی هست که متذکّر شود؟ (۱۷ قمر)
از عوامل حسرت در قیامت، دوست است. دوست سبک زندگی آدم را تعیین میکند.
وَيَوْمَ يَعَضُّ الظَّالِمُ عَلَىٰ يَدَيْهِ يَقُولُ يَا لَيْتَنِي اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِيلًا * یا وَيْلَتَىٰ لَيْتَنِي لَمْ أَتَّخِذْ فُلَانًا خَلِيلًا * لَقَدْ أَضَلَّنِي عَنِ الذِّكْرِ بَعْدَ إِذْ جَاءَنِي ...
💌 روزی که هر بدکاری پشت دستهایش را گاز میگیرد و با حسرت میگوید: « کاش سبک زندگیام را با پیامبر هماهنگ کرده بودم. ای وایِ من! کاش با فلانی دوست نمیشدم. با آنکه تعلیمات قرآن به دستم رسیده بود، مرا از زندگی کردن طبق آن، منحرف کرد.» (۲۷ تا ۲۹ فُرقان)
قرآن جیبی
از عوامل حسرت در قیامت، دوست است. دوست سبک زندگی آدم را تعیین میکند. وَيَوْمَ يَعَضُّ الظَّالِمُ
💡 امیرالمومنین علیهالسلام، در نهجالبلاغه از خلفا با اصطلاح «فلانی» یاد میکند.
پرندهی مادر، جوجههایش را تا زمانی که بتوانند پرواز کنند، زیر بال و پرش میگیرد. بالش را باز و پهن میکند تا آنها را تحت حمایت خود بگیرد.
خدا به رسولش میگوید: تو كه قدرت پرواز داری، میتوانی معراج بروی، اوج نگير، مردم را رها نكن. اينها را زير بال و پر بگير، تا اينها رشد بكنند، پر در بياورند و پرواز كردن ياد بگيرند؛ وقتی پر درآورند و پرواز كردن ياد گرفتند حالا آزادند.
وَاخْفِضْ جَنَاحَكَ لِمَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ (۲۱۵ شعرا)
💌 و براى آن مؤمنانى كه تو را پيروى كردهاند، بال خود را فرو گستر.
💌 قدمهای شیطان را دنبال نکنید.
(۲۱ نور)
همانا شيطان، راههاى خود را برای شما آسان جلوه مىدهد، تا گرههاى محكم دين شما را يكى پس از ديگرى بگشايد.
(خطبه ۱۲۱، نهجالبلاغه)
کار شیطان فقط وسوسه و دعوت است. ترساندن از فقر و مرگ، دستور و دعوت به زشتی، بازداشتن از یاد خدا، وعده و فریب دادن، زیبا نشان دادن کارهای بد و دنیا از مواردی است که او استفاده میکند.
آیات مرتبط 👈 ۲۶۸ بقره، ۱۷۵ آلعمران، ۶۸ انعام، ۱۹ مجادله، ۳۹ حجر