▫️زمانی سیدی از علمای ساکن تهران که در یکی از مساجد در حوالی خیابان ری امام جماعت بود، از کنار مغازه ای میگذرد که در آنجا خانمی با وضع #حجاب_غیر_متعارفی در حال خرید بود.
▫️این سید به آن کاسب میگوید: فلانی معامله با بی حجاب نکن و نان خودت را خراب نکن. از قضا این خانم که همسر یکی از #افسران_اطلاعاتی بود، این ماجرا را برای همسرش تعریف میکند و این موجب میشود که آن سید را دستگیر کنند.
▫️وقتی خبر دستگیری این آقا تحت عنوان #نهی_از_منکر به گوش مرحوم #نواب رسید، به قدری عصبانی شد که بلافاصله گوشی را برداشت و به رئیس شهربانی تلفن کرد که اگر این سید امشب و فی الفور آزاد نشود، قلب تو را از کار خواهیم انداخت، و به شدت او را تهدید کرده بود.
▫️این تهدید موجب شد که بلادرنگ سید را آزاد کنند. او وقتی متوجه میشود که با پیگیری و حمایت مرحوم نواب آزاد شده است، به اطرافیان خود میگوید که باید در حمایت از نهضت نواب #قیام کنیم.
▫️این خبر که به گوش مرحوم نواب رسیده بود، با خنده گفته بود: «بله آقایان #قیام میکنند اما به #کلام، نه به #عمل.» این جمله حکایت از گله مندی نواب داشت.
📚روایات و خاطرات #سید_مهدی_امام_جمارانی، ج1، ص167
🆔 https://eitaa.com/TarikhDEF
❇️ امام و تلاش برای جلوگیری از شهادت نواب
🌱متاسفانه ذهن مرحوم آقای #بروجردی را نسبت به #نواب و #فدائیان_اسلام آنقدر خراب کرده بودند که ایشان به آنان خیلی بدبین شده بود.
در آن ایام اقداماتی برای تغییر این ذهنیت و دخالت آقای بروجردی برای جلوگیری از محاکمه نواب انجام شد.
🌱در یکی از این اقدامات، چهار نفر از بزرگان حوزه قم به دیدار آیت الله بروجردی رفتند. آن چهار نفر، یکی آقای #میرزا_محمد_مجاهدی_تبریزی بود که مدرس #کفایه بود و در قم خیلی معروف بود.
🌱ایشان تبریزی و از علمای بزرگ حوزه بود. آن موقع او هم بسیار راجع به این قضیه فعال بود که شاید بتواند کاری کند و اینها را از زندان نجات دهد تا محاکمه نشوند.
🌱آقای مجاهدی به همراه آقای #خمینی، آقا #مرتضی_حائری(پسر حاج شیخ عبدالکریم حائری) و آقا #رضا_صدر درصدد شدند که پیش آقای بروجردی بروند تا آن ذهنیت را پاک کنند، زیرا اگر سفارشی از طرف آقای بروجردی میشد، امکان داشت که موجب نجات اعضای فدائیان اسلام شود.
🌱این آقایان به بیرونی منزل آقای بروجردی وارد میشوند اما به رغم اصرارشان اجازه ملاقات با آقای بروجردی را نمیدهند.
در بیت آقای بروجردی پیشکاری بود به نام حاج #احمد_خادمی که تمام شیطنت ها و بدگویی هایی را که از فدائیان نزد آقای بروجردی شده بود، زیر سر همین شخص میدانستند.
🌱در بیت آقای بروجردی راهی بود که از بیرونی به داخل اندرونی میرفتند. آنجا را بسته بودند. حاج آقا رضا صدر وقتی میبیند که حاج احمد و اطرافیان آقای بروجردی بنایشان بر این است که راه ندهند، میگوید:
🌱«آقایان بیایید از زیرزمین وارد شویم. اینکه نمیشود ما بایستیم و اجازه بگیریم تا به اندرون منزل آقای بروجردی برویم.» در همین لحظه حاج احمد جلو می آید و چون رویش نمیشد به دیگران که خیلی بزرگتر و مهم تر بودند چیزی بگوید، رو به آقای صدر میکند و میگوید:
🌱«آقا رضا کجا میروی؟» آقای صدر میگوید: «باید آقای بروجردی را ببینیم.» حاج احمد آدم وقیحی بود و با پرخاش به آقای صدر میگوید: «مگر اینجا #طویله است که اینطور وارد میشوی؟ اینجا منزل #مرجع_تقلید است.»
🌱آقا رضا هم در جواب او می گوید: «فلان فلان شده اگر طویله نبود تو اینجا نبودی.» و خیلی تندی میکند.
در این هنگام حاج احمد در را می بندد و قفل میکند که آقایان وارد نشوند و هرچه آنها اصرار و دعوا میکنند که ما می خواهیم آقای بروجردی را ببینیم، تو چه کاره ای و فلان و بهمان، او می ایستد و نمیگذارد آنها وارد شوند.
🌱بدین ترتیب تلاش علما به منظور وساطت آقای بروجردی برای نجات فدائیان با شکست مواجه شد.
🌱آنطور که ما در آن زمان شنیدیم، پس از دستگیری اعضای فدائیان اسلام و در زمان محاکمه آنان، از بیت آقای بروجردی شخصی که احتمالاً همین حاج احمد خادمی بوده به دادگاه زنگ زده و خواستار این شده بود که #لباس_روحانیت را از تن محاکمه شوندگان در بیاورند و گفته:
🌱«اینها باید #خلع_لباس روحانیت شوند و صلاح نیست با لباس روحانیت محاکمه گردند.» و به گونه ای وانمود کرده که نظر آقای بروجردی را مطرح میکند.
🌱این اقدام برای نظام شاه یک نوع اظهار رضایت مرجعیت شیعه بر محاکمه و اعدام نواب و اعضای فدائیان اسلام تلقی میشد.
مردم نیز خیال میکنند این تماس از طرف شخص آقای بروجردی است، در صورتی که واقعیت چنین نبود و ایشان اصلاً روحش هم از ماجرا خبر نداشت و نمی دانست که افرادی در بیت ایشان چنین کارهای منفی انجام میدهند.
🌱پس از این اتفاقات تا مدتی آقای حائری، آقای خمینی و دیگران کمتر به منزل آقای بروجردی میرفتند، به گونه ای که این موضوع میان طلبه ها در قم شایع شده بود.
📚روایات و خاطرات #سید_مهدی_امام_جمارانی، ج1، ص173
🆔 https://eitaa.com/TarikhDEF
❇️ امام خمینی و مشی نواب صفوی(بخش اول)
🌱مشی #فدائیان_اسلام با رفتار و کردار معتدل مرجعیت آن روزگار یعنی #آیت_الله_بروجردی همخوانی نداشت.
🌱از طرفی آقای #خمینی هم به رغم آنکه مجاهدتها و دلسوزی فدائیان را برای اسلام محترم می شمرد اما کارهای #مسلحانه و #شیوه_عمل آنان را که مبتنی بر #ترور بود هیچگاه تأیید نمیکرد و قبول نداشت.
🌱از سوی دیگر، جایگاه و شأن مرجعیت آقای بروجردی برای آقای خمینی یک #اصل_خدشه_ناپذیر بود که به هیچ عنوان #تضعیف آن را نمی پذیرفت، به همین دلیل رویه تند و ایستادگی فدائیان در مقابل مرجع تقلید زمان یعنی آیت الله بروجردی برای آقای خمینی گران بود.
🌱لذا ایشان در آن دوره هیچگاه تظاهر به دوستی یا موافقت با آقای نواب نمیکردند.
بنابراین گاهی گفته میشود که آقای خمینی علاقه مند به مرحوم نواب بود، اما این علاقه تنها به دلیل همان #مجاهدت های آنان و #اخلاص شان در این راه بود، نه تأیید #شیوه_عمل آنان.
🌱مرحوم حاج #احمد_آقای_خمینی برای من نقل میکرد:
➕زمانی که بچه بودم، پدرم روزهای چهارشنبه بعد از تدریس برای زیارت به حرم #حضرت_معصومه (س) می رفتند. روزی از حرم برمیگشتیم و دستم در دست پدر بود، وقتی وارد کوچه آقازاده شدیم، پدرم به من گفت:
▫️«احمد، از روبه رو سیدی می آید و همراهش هم چند نفر هستند، نام آن سید، #نواب_صفوی است، برو او را از نزدیک ببین که بعدها #پشیمان نباشی از اینکه او را ندیده ای.»
🌱احمد آقا درباره خصوصیات مرحوم نواب و زیبایی قیافه و نورانیت او میگفت:
➕«من با همان حالت بچگی رفتم به طرف آقای نواب، دیدم سیدی بسیار زیبا، خوش قیافه و خوش ترکیب است که عمامه سیاه خاصی داشت. مقداری از آن را روی سرش بسته و مقداری را روی شانه اش انداخته بود.
▫️من که از پدرم جدا شدم، ایشان[=حضرت امام] بلافاصله وارد کوچه فرعی ای شدند که خانه آقای #شریعتمداری بود تا با آقای نواب روبه رو نشوند و مستقیم ملاقات نکرده باشند.
▫️من تنها همان یک بار نواب را چهره به چهره دیدم و همیشه خوشحال بودم که او را مستقیماً ملاقات کرده ام چون زمانیکه بزرگ شدم، نواب شهید شده بود.»
🌱آقای نواب در آن دیدار احمد آقا را مورد ملاطفت قرار داده و به ایشان اظهار محبت کرده بود. در واقع او به همه محبت میکرد و این نحوه برخورد نواب تأثیر زیادی بر روحیه افراد میگذاشت و در مورد احمدآقا هم چنین بود.
📚روایات و خاطرات #سید_مهدی_امام_جمارانی، ج1، ص167
🆔 https://eitaa.com/TarikhDEF
❇️ امام خمینی و مشی نواب صفوی(بخش دوم)
🌱آقای #خمینی به جایگاه مرجعیت بسیار اهمیت میداد و معتقد بود، حریم آقای #بروجردی باید محفوظ بماند. یعنی اگر فرض کنیم آقای #کاشانی مقابل آقای بروجردی قرار میگرفت، آقای بروجردی را که در مقام مرجعیت قرار داشت تایید میکرد.
🌱لذا ایشان میان تندروی و #مشی_مسلحانه نواب و #مقام_مرجعیت آقای بروجردی که مخالف مشی نواب بود، میبایست یکی را انتخاب میکرد
🌱و چون سعی میکردند این توازن در موضع گیری را حفظ کنند لذا ضمن قدردانی از مبارزات ضد شاه نواب و احترام غیر علنی به او، به حریم مرجعیت نیز بسیار اهمیت می داد و اصرار داشت که حرمت آقای بروجردی باید محفوظ بماند.
🌱آن روزها عده ای در ماجرای فدائیان اسلام، آقای نواب را در مقابل آقای بروجردی قرار داده بودند و با اینکه نواب مخالف مرجعیت آیت الله بروجردی نبود، اما وقتی دید آقای بروجردی موضع مخالفت با او را گرفته، او هم به آقای بروجردی انتقاداتی وارد میکرد.
🌱اما آقای خمینی موضع دیگری داشت، از یک طرف به نواب صفوی به عنوان فردی مدافع اسلامِ ضد دیکتاتوری شاه و کسی که #مجاهد_فی_سبیل_الله است و هدف شخصی ندارد، علاقه داشت، لذا به پسرش احمد آقا گفته بود: «برو این آقا را ببین»،
🌱اما از طرف دیگر به صورت جدی خواستار حفظ شأن مرجعیت شیعه به خصوص آقای بروجردی بود و هیچگاه این موضع را تغییر نداد و رابطه خود را محفوظ داشت.
🌱با این حال، آقای خمینی مشی مسلحانه و تندروی های شهید نواب و فدائیان اسلام را قبول نداشت. او می گفت: #این_تندروی_ها_پیش_نمیرود و اگر قرار است حکومت تغییر کند، ترور و این روشها به جایی نمیرسد و تغییری حاصل نخواهد شد...
🌱آقای خمینی همیشه با ترور و کلا فعالیت مسلحانه مخالف بود، ترور هر کس باشد، چه ترور رزم آرا یا ترور حسنعلی منصور.
در واقع امام خمینی در اخلاص آنها شکی نداشت بلکه شیوه مبارزه آنها را نمیپذیرفت...
🌱مخالفت امام خمینی با آقای نواب هم به این دلیل بود که طرفداران نواب در قم جوانانی پرشور بودند و ملاحظه مقام مرجعیت را نمیکردند و گاهی حتی با موضع مرحوم آقای بروجردی نیز مقابله میکردند.
آن حرف امام که «من سخن و #غیبت درباره آقای بروجردی را قبول ندارم» مربوط به همین جوان ها بود.
📚روایات و خاطرات #سید_مهدی_امام_جمارانی، ج1، ص175
🆔 https://eitaa.com/TarikhDEF
تاریخ دیروز، امروز، فردا
❇️ امام خمینی و مشی نواب صفوی(بخش دوم) 🌱آقای #خمینی به جایگاه مرجعیت بسیار اهمیت میداد و معتقد بود
از بین تحلیل های متعددی که درباره نسبت امام و نواب شده، این روایت رو از بقیه صحیح تر میدونم، تو جمع بندی بیشتر روی نقاط اصلیش تاکید میکنم.
❇️ نواب و شرعی بودن کارهایش
▪️یکی از مسائل مهم پیرامون مشی #نواب و #فدائیان_اسلام، مسئله #شرعی_بودن اقدامات اونهاست. اینجا هم چندین دیدگاه وجود داره.
یکی از شخصیت های مهمی که نواب بخشی از مسائل شرعی امور خودش رو با تایید ایشون پیش میبرد، آیت الله العظمی #سید_محمود_شاهرودی است.
در ادامه چند فکت ازشون میذارم.
1️⃣ آقای #سید_عبدالهادی_حسینی_شاهرودی(خاطراتشون صفحه93) نقل میکنه:
▫️#محمد_مهدی_عبدخدایی از یاران نواب و فدائیان اسلام برای بنده نقل میکرد که یک بار پدر و برادرم به عتبات مشرف بودن و در نجف اشرف خدمت آیت الله العظمی شاهرودی میرسن.
▫️بعد از احوال پرسی، آیت الله العظمی شاهرودی خطاب به پدرم دست و انگشتان شون رو به شکل «#کُلت» میگیرن که نشان از فدایی و جنگ آور بودن فدائیان اسلام باشه و بعد جویای احوال من از پدرم میشن.
▫️اونجا یکی از حاضران به گونه ای اعتراض آمیز از نامشروع بودن کار فدائیان اسلام سوال میکنه. آیت الله شاهرودی فورا واکنش نشون میدن و در یک جمله میگویند: «او(=آقای عبدخدایی) به #تکلیف خود عمل کرده است.»
2️⃣ جای دیگری آقای حسینی شاهرودی(ص174) به نقل از #شیخ_محمد_معین_الغربائی_نیشابوری میگه: ما برای برخورد با #کسروی و پاک کردن این لکه ننگ از کشور اسلامی با مرحوم نواب هماهنگی میکردیم. خلاصه یک بار وسط کار شک به دلم افتاد.
▫️نواب به من گفت شما مقلد کدام یک از مراجع تقلید هستید؟» در جواب گفتم: آیت الله العظمی شاهرودی. ایشون هم گفتند:
«من هم مقلد آیت الله العظمی شاهرودی هستم و با #اجازه ایشان برای همین کار به ایران آمده ام.»
3️⃣ آقای حسینی شاهرودی(ص177) سر ماجرای دستگیری #امام_خمینی نقل میکنه آیت الله شاهرودی خیلی حساسیت نشون میدادن و مکررا میگفتن: «دیر جنبیدیم نواب را کشتند. باید همت کنیم ایشان(=امام خمینی) را نکشند.»
4️⃣ آقای #حلیمی_کاشانی(ص177) از اعضای فدائیان اسلام میگه: یکی از علمای نجف کلت رو به کمر نواب بست و خودش برای مبارزه فرستادش ایران. بعد میگه: نواب با مشورت و اجازه مرجع تقلیدِ خودش، آیت الله العظمی شاهرودی به مبارزه با کسروی پرداخت و در نتیجه دست به ترورش زد.
5️⃣ آقای حسینی شاهرودی(ص295) نقل میکنه بعد از رهبری #آیت_الله_خامنه_ای یک بار که با ایشون دیدار داشتیم، کتاب خاطرات آیت الله شاهرودی رو بهشون هدیه دادم و همین نکته رو گفتم که نواب مقلد آیت الله شاهرودی بوده و کارهاش رو با اجازه ایشون انجام میداده. آیت الله خامنه ای از این مسئله تعجب کردند و خوششون اومد.
🆔 https://eitaa.com/TarikhDEF
❇️ بررسی مشی نواب صفوی و فدائیان اسلام(بخش اول)
1️⃣ یکی از ویژگی های مهم #نواب، توانایی او در #برانگیختن_احساسات و شعله ور کردن آتش درون انسان ها بود که موجب #بیداری و #حرکت آنها میشد.
ویژگی ای که برای بیدار کردن وجدان های خفته و #تغییر_نگرش در آنها امری لازم و ضروری است.
این ویژگی همان چیزی است که بعدا #امام راحل آن را به نحو اتم دارا بود، به نحوی که با یک کلام خود ملتی را به حرکت و جنبش وا میداشت.
🌱افراد فراوانی این سنخ ویژگی او را گزارش کرده اند مثلا #آیت_الله_خامنه_ای نقل میکند:
«مرحوم شهيد نوّاب صفوى #نخستين_جرقّه اى بود كه راه اسلام را به معناى فراگير انقلابى و پوياى آن در برابرم روشن ساخت.
اين مرد در جامعهى ايرانى آنچنان جنبشى برانگيخت كه #وجدان_مسلمانها را از خواب غفلت #بيدار كرد،
عزمها را جزم كرد و در دلها غيرت و حميتى نسبت به اسلام و مقدّسات اسلامى ايجاد نمود.
اثرگذارى او محدود به ايران نبود، بلكه به برخى نقاط جهان عرب سفر كرد و آتش شور و حماسه را در دل مجاهدان برافروخت.
به برخى زمامداران عرب نيز نصيحت ميكرد كه در دام فريب استعمارگران نيفتند...
از وقتى چشمم به اين مرد افتاد، ديدم با تمام احساسم مجذوب اويم و از ژرفناى قلبم او را دوست ميدارم...
سخنانش در روحم موج ميزد و احساساتم را شعلهور ميساخت و مرا بهسوى چشماندازهاى قدرت و #عزّت_اسلام ميكشاند...
نوّاب بهصورت شعلهى فروزانى درآمد كه همواره اهتمام به امر اسلام و جامعه و انديشيدن به #آينده_اسلام را در اعماق وجودم برمىانگيخت.»(1)
🌱به خاطر همین نکته بود که #امام_خمینی به فرزندش #سید_احمد میگوید برو و آن سید را حداقل برای یک بار هم که شده ببین تا بعدا پشیمان نشوی.(2)
2️⃣ ویژگی مهم دیگر نواب، #اخلاص، #شجاعت و اهتمامش برای #اقامه_اسلام بود. او شخصیتی مبارز و حقیقتا #مجاهد_فی_سبیل_الله بود.
🌱آیت الله خامنه ای نقل میکند:
«نواب صفوى براى من، خيلى جاذبه داشت و به كلّى مرا مجذوب خودش كرد. هركسى هم كه آن وقت در حدود سنين ما بود، مجذوب نوّاب صفوى مىشد؛ از بس اين آدم، پُرشور و بااخلاص، پر از صدق و صفا و ضمناً شجاع و صريح و گويا بود...
من مقولههاى سياسى را كاملاً مىشناختم و ديده بودم؛ لكن به مبارزهى سياسى بهمعناى حقيقى، از زمان آمدن مرحوم نوّاب علاقهمند شدم... شهادت او هم غوغايى در دلهاى جوانانى كه او را ديده و شناخته بودند، به وجود آورده بود.»(3)
3️⃣ یک سوال مهم این است که آیا تنها کار فدائیان اسلام #ترور بود، چه اینکه برخی تحلیلشان صرفا همین است؟ وقتی به عمق مسئله نگاه میکنیم، میبینیم مهمترین کار آنها، در زنده کردن مفهومی تحت عنوان «#قیام» بود. «#قیام_لله» همان چیزی بود که جامعه آن روز از آن غفلت میکرد.
🌱آیت الله خامنه ای در تحلیل همین مسئله میگویند: «جامعه آن وقت، از اهميت اين #قيام غافل بود. اينها را به عنوان چند نفرى كه فقط بلدند گلوله اى از دهانه اسلحه اى خارج كنند و به سينه كسى بنشانند، معرفى میكردند...
🌱بعضى از مردم نيز همينطور میشناختند و باور میكردند و بعضيها هم باور نمیكردند و بعضى هم غافل بودند. از مسأله #فداييان_اسلام، غفلت شد. اگرچه شايد آن زمان، آمادگى هم نبود كه بخواهند آنچه را كه میگفتند -كه همان #حكومت_اسلامى بود- بر سرِپا كنند.
🌱براى اين كار، يك حركت عمومى در درازمدّت لازم بود؛ ليكن سخن اينها در بين فريادها و عربده هاى مستانه دشمنانشان گم شد. اينها مردمانى بودند كه «انّهم فتية ءامنوا بربّهم».
🌱واقعاً جوانانى بودند كه به خدا ايمان آوردند و از روى #اخلاص، در راه #حاكميت_معارف و احكام نورانى اسلام تلاش كردند و در مقابل ظلم و فساد ايستادند...
قضيه اينها چنين بود كه در جهت #اسلامى_شدن_جامعه، مبارزه ضدّ استبدادى و ضدّ سلطنتى خودشان را آغاز كردند و متأسّفانه در وسط كار، همه شان از بين رفتند.»(4)
🔻پاورقی:
1. خون دلی که لعل شد، ص49-54
2. کامل خاطره را در این پست بخوانید:
3. بیانات در تاریخ14/11/1376
4.بیانات در تاریخ28/10/1375
🆔 https://eitaa.com/TarikhDEF
❇️ بررسی مشی نواب صفوی و فدائیان اسلام(بخش دوم)
5️⃣ یکی از اشکالات به مشی #نواب، روشی است که آنها دنبال میکردند. نکته محوری در تفاوت مشی نواب و امام نیز به همین مسئله برمیگردد. هر دو حقیقتا به دنبال «#قیام_لله» بودند، اما نواب محور کارش «#مبارزه_مسلحانه» بود ولی امام محور کارش «#بیداری_مردم».
🌱اگر میبینیم امام راحل خیلی کمک کار و حامی نواب نیست، یکی از مهمترین دلایلش همین نکته است. اساسا امام معتقد بود با روش مسلحانه، انقلاب و نهضت به سرانجامی نخواهد رسید. ته این کار اینه که فلان مسئول فاسد رو کنار میزنی اما باز یکی مثل همان قبلی جای او را خواهد گرفت.
🌱البته عامل مهم دیگری نیز در عدم همراهی امام با نواب وجود داشت. نواب و فدائیان خیلی معتقد نبودند که باید کارشان را ذیل #مرجعیت آیت الله #بروجردی پیش ببرند، به خلاف امام.
امام معتقد بود هر حرکتی باید هماهنگ با دستگاه مرجعیت طرح ریزی بشود لذا تمام تلاشش را کرد تا دستگاه مرجعیت را برای این مهم به حرکت وا دارد.
🌱امام معتقد بود #دستگاه_مرجعیت نباید تضعیف بشود، #حفظ_وحدت نکته ای بسیار مهم و اساسی است لذا نه با آیت الله کاشانی همکاری جدی ای در قضیه نفت دارد، نه با نواب و فدائیان اسلام.
🌱او حرکت خود را با دستگاه مرجعیت یعنی آیت الله بروجردی تنظیم میکند، حتی با وجود اختلافات جدی ای که با آیت الله بروجردی داشت اما هیچگاه مقابل ایشان نایستاد و همیشه خود را ذیل ایشان تعریف میکرد، به خلاف روشی که آیت الله کاشانی و نواب برای خود تعریف کرده بودند.
🌱آقای #خسروشاهی در ماجرای اعدام نواب نقل میکنه با آقای #گلسرخی پیش امام رفتیم و خواستیم که اقدامی کنند. آقای گلسرخی برای اینکه امام رو تحریک کنه که حتما کاری بکنند، گفتند چرا آیت الله بروجردی ساکت هستند.
🌱امام ناراحت شدند و گفتند شما چکار به مراجع دارید؟ اگر کاری میتونید خودتون انجام بدید یا به من بگید که البته امام بعدا چندین اقدام برای جلوگیری از اعدام نواب انجام میدن.(1) امام تا این حد تلاش میکردند که حریم مرجعیت دچار خدشه نشه.
6️⃣ مسئله مهم دیگر اختلافات آیت الله بروجردی به عنوان مرجع مطلق با نواب و فدائیان اسلام بود. فدائیان اسلام فعالیت هاش رو از قم شروع کرد که برخی مراجع مانند آقای #صدر و #خوانساری و برخی شخصیت های بزرگ دیگه مانند آقای #مرعشی_نجفی هم از ایشون حمایت کردند.
🌱برخی نیز مخالف جدی نواب و فدائیان اسلام شدند، از جمله برخی اعضای بیت آیت الله بروجردی.
براساس نقل آقای خسروشاهی(2) برخی مانند #شیخ_علی_الشتر یا #شیخ_علی_لر یا #شیخ_علی_ملایری که نزدیک به بیت آیت الله بروجردی هم بودند، یک روز بعد نماز در حالی که آیت الله خوانساری هم حضور داشتند به اعضای فدائیان اسلام حمله میکنند و شروع به کتک کاری کرده و حسابی درگیری بالا میگیره.
🌱بعد از این ماجرا به توصیه مراجع، فدائیان اسلام فعالیت هاش رو تو قم کم میکنه و عملا جمع میکنه و به تهران میره.
به تبع این اتفاق و برخی مسائل دیگه، نگاه مثبتی به آیت الله بروجردی برای فدائیان اسلام شکل نمیگیره و عملا شروع به نقد عملکرد ایشون میکنن.
گزارش های متعددی از افرادی مانند آقای دوانی نقل شده که نواب و فدائیان دست به چنین کارهایی زده بودن.
🌱امام منتقد جدی همین کارها بود و میگفت چرا فدائیان حرمت آقای بروجردی رو نگه نمیداره.
🌱درباره اینکه خود آیت الله بروجردی هم نگاه منفی ای به نواب داشته یا نه، چندین قول نقل شده و اختلاف نظر هست
اما جمع بندی خودم اینه که ابتدا نظر آقای بروجردی این بوده که اینها طلبه های خوبی هستند و اجمالا نظر مثبت داشته(3) هرچند روش اینها رو نمیپسندیده
🌱اما به مرور، هم تحت تاثیر گزارشات اطرافیان و هم برخی کارهایی که خود فدائیان انجام داده بود، دیگه نگاه مثبتی بهشون نداشتند تا اونجا که حتی برای جلوگیری از اعدام اعضای فدائیان کار خاصی انجام نمیدن.
🔻پاورقی:
1.خاطرات آقای خسروشاهی، ص291
2.خاطرات آقای خسروشاهی، ص289
3. رجوع کنید به گزارش آقای گلسرخی، در کتاب خاطرات آقای خاتم یزدی، ص55(آقای بروجردی در ماجرای قطع شهریه ایشون بهشون گفته بودن: «خدا توفیقتان بدهد، نه قطع شهریه از طرف من بوده و نه مخالفتی با فدائیان اسلام دارم.»)
🆔 https://eitaa.com/TarikhDEF
تاریخ دیروز، امروز، فردا
❇️ بررسی مشی نواب صفوی و فدائیان اسلام(بخش اول) 1️⃣ یکی از ویژگی های مهم #نواب، توانایی او در #بران
بررسی مشی نواب و فدائیان اسلام نکات بسیار عبرت آموزی برای جبهه انقلابی امروز داره، نکات مثبتی که باید برای امروزمان در خود تقویت کنیم و نکات ضعفی که باید از آنها دوری کنیم.
سعی کردم خلاصه ذیل چند نکته این ها رو جمع بندی کنم، البته که نکات بسیار جالب و عبرت آموز دیگه ای هم بود که ان شاالله بعدا به بهانه های دیگه میزارم
دو نکته مهم تفاوت مشی امام با فدائیان، یکی روش مبارزاتی اونها بود(تاکید امام بر بیداری مردم و تاکید نواب بر مبارزه مسلحانه) و دیگری نوع تعامل با مرجعیت
این دو نکته برای امروز ما خیلی مهمه، اینکه آیا ما هم در برنامه های خود طرحی برای بیداری مردم داریم؟ نسبت ما با مرجعیت چگونه است؟ (این متنی که قبلا از امام گذاشته بودم درباره تعامل اشتباه برخی با مراجع رو مجدد بخونید، خیلی نکته داره: https://eitaa.com/TarikhDEF/255 ) خوبه مدتی روی این دو نکته بیشتر فکر کنیم.
تاریخ دیروز، امروز، فردا
❇️ به جای رفتن به مدارس #روایت_چهارم 🔹دیروز بعد از پیگیری برای اینکه ببینم کدوم یکی از مدارس هماهن
❇️ پرونده شهید نواب صفوی و مشی او:
1️⃣ پشت پرده و عامل اصلی ملی شدن صنعت نفت: https://eitaa.com/TarikhDEF/277
2️⃣ فدائیان و حجاب: https://eitaa.com/TarikhDEF/279
3️⃣ عیادت روحانی مخالف: https://eitaa.com/TarikhDEF/280
4️⃣ نواب و اثرگذاری در مصر: https://eitaa.com/TarikhDEF/282
5️⃣ خیانت مصدق به نواب و فدائیان: https://eitaa.com/TarikhDEF/283
6️⃣ محک علمی نواب توسط آسیدمصطفی خمینی: https://eitaa.com/TarikhDEF/292
7️⃣ نواب و جذابیت او برای همه: https://eitaa.com/TarikhDEF/294
8️⃣ حمایت نواب از ناهین از منکر: https://eitaa.com/TarikhDEF/295
9️⃣ امام و تلاش برای جلوگیری از شهادت نواب: https://eitaa.com/TarikhDEF/296
0️⃣1️⃣ امام خمینی و مشی نواب صفوی(دو بخش): https://eitaa.com/TarikhDEF/300
1️⃣1️⃣ نواب و شرعی بودن کارهایش: https://eitaa.com/TarikhDEF/307
2️⃣1️⃣ جمع بندی بررسی مشی نواب صفوی و فدائیان اسلام(دو بخش): https://eitaa.com/TarikhDEF/308
❇️ از فاطمیه تا امروز
#روایت_پنجم
🌱 بعد از چهار روز حضور در شهرستان، الان که دارم این متن رو مینویسم، اولین فرصتی است که در میان انبوه برنامه ها پیدا کردم برا نوشتن یک متن و گزارش.
🌱 بعد از ایام فاطمیه و هماهنگی با امام جمعه محترم، طرح ریزی برنامه رو شروع کردیم. حقیقتا شخص امام جمعه و اعضای دفترشون مجدّانه پیگیر کار بودند، این اواخر که دیگه شب و روز نمیشناختن، از همینجا بهشون خدا قوت میگم.
🌱 تا قبل از حضور در شهرستان، چندین جلسه در قم شکل گرفت که چگونه کار رو پیش ببریم. تلاش این بود برنامه منظم و برنامه ریزی شده پیش بره اما از دور سخت بود. محور برنامه ها رو حضور در مدارس چیده بودیم، ایام هم که مقارن با دهه فجر بود و فضا آماده.
🌱 ذهنیت خودم این بود که چون حضور ما در مدارس مقارن با اعتکاف شده لذا صبح ها برنامه مدارس باشه و عصر ها هم با دوستان بین معتکفین حاضر بشیم چون بنا بود یک اعتکاف مرکزی هم برگذار بشه که عمده معتکفین اونجا باشن.
🌱 این وسط درون خودم یک درگیری وجود داشت. شاید چندین بار به ذهنم اومد برنامه مدارس و اعتکاف شهرستان رو لغو کنیم و همون قم که دم دستمون بود، بریم مدارس و اعتکاف ها، چون برخی مشکلات شخصی وجود داشت که نمیتونستم خانواده رو تنها بذارم، خصوصا اینکه درس و بحث ها هم تو این ایام برقرار بود و عدم حضور ما یعنی عقب افتادن از این فضا.
🌱 خلاصه چند باری بر این تصمیم جدی شدم اما تنها چیزی که باعث میشد برنامه شهرستان رو با جدیت بیشتری دنبال کنم این بود که میدیدم تو قم بالاخره یه عده هستن که دارن کارهایی میکنن اما تو شهرستان تقریبا هیچ خبر خاصی برای مدارس نبود الا تلاش محدود برخی دوستان.
🌱 نتیجتا از دوستان شهرستانی که در قم حضور داشتند با حدود 40 نفر تماس گرفتیم که ما رو در این برنامه یاری کنن. خب مشکلات زیاد بود و برخی دوستان نتونستن همراهی کنن اما حدود 10 نفر لبیک گفتن. پیش بینی خودمون هم همین حدودا بود.
🌱 برا اینکه برنامه ریزی دقیق تر پیش بره، یک برنامه پیشنهادی حضور در مدارس کمّا و کیفا رو به آموزش پرورش ارائه دادیم که براساس همون با مدارس هماهنگ کنن.
🌱 انصافا آموزش و پرورش هم همکاری خوبی کرد و همون برنامه پیشنهادی رو به مدارس ابلاغ کرد ولی خب طبیعی بود که از دور تا حدی کار پیش میره و در عمل باز باگ های فراوانی وجود خواهد داشت لذا نیاز به حضور میدانی هم داشت.
➕ تو این مدت خیلی از دوستان زحمت کشیدن که به همه شون خدا قوت میگم.
🆔 https://eitaa.com/TarikhDEF