بهر لقمه گشته لقمانی گرو/
وقت لقمان است ای لقمه برو/
فرارسیدن #ماه_مبارک_رمضان ، ماه توجّه به لقمانِ وجودمان را به خودم و برادران ایمانی ام تبریک عرض میکنم.
eitaa.com/aftabhosn
هدایت شده از آفتاب حسن
#آفتاب_حسن
خجسته باد نام خداوند،نیکوترین آفریدگاران...
[یاعلی] از تو در شگفت هم نمیتوانم بود که دیدن بزرگی ات را،چشم کوچک من بسنده نیست.
مور،چه میداند که بر دیواره ی اهرام میگذرد یا بر خشتی خام.
تو آن بلندترین هرمی که فرعون تخیّل می تواند ساخت...
استاد گرمارودی
@aftabhosn
تو مگو ما را بدان شه بار نیست/
با کریمان کارها دشوار نیست/
ضمن تقاضای حلالیّت، در این شب عزیز از همه ی دوستانم التماس دعا دارم.
حسینی سیّدمجید
eitaa.com/aftabhosn
با سلام و عرض تبریک عید سعید فطر
انجمن خیریّه ی کریمه ی اهل بیت س وابسته به گروه فرهنگی تبلیغی #صبح اقدام به جمع آوری کفّارات و فطریّه سادات و فطریّه غیر سادات مینماید و به مواردِ مصارف مشخّص و مجاز منتقل مینماید.
مؤمنین میتوانند وجوهات مربوطه را به مسؤل انجمن خیریّه (حسینی) با شماره تماس؛
٠۹۱۲۷۵۸۳۵٠۹
تحویل دهند.
#آفتاب_حسن
اربعین و آسیب شناسی عاشورا
طبق نقل مرحوم شیخ طوسی ره در تهذیب و مصباح المتهجّد،زیارتنامه ای از امام صادق ع برای روز #اربعین وارد شده است که بسیار پرمضمون است و قابل توجّه و تأمّل.
طبق تعلیم امام صادق ع در این زیارت بعد از شهادت به این مطلب که اباعبدالله در دعوت به حق،هیچ عذری را باقی نگذاشت و در نُصح و خیرخواهی مردم از هیچ کوششی فروگذار نکرد و برای رفع جهالت و گمراهی،خون خود را بذل کرد،
میگوییم؛
و قد تَوازَر علیه مَن غرّته الدنیا و باعَ حظّه بالأرذلِ الأدنی و شَری آخرته بالثمن الأوکس و ...
یعنی کسانی در مقابل اباعبدالله ع ایستادند که "دنیا" آنها را فریفت و در نتیجه ی این غرور و فریفتگی، آخرت را به دنیای ناچیز فروختند...
به تعبیری در اینجا حضرت صادق ع در قالب زیارتنامه به آسیب شناسی واقعه ی عاشورا میپردازد که گمان نکنید انبوه جمعیّت لشکر مخالف را کفّار و مشرکین و ... شکل دادند. بلکه کسانی صفوف سپاه دشمن را متراکم کردند که اهل اسلام بودند و به تعبیر فرزدق، دلهاشان با حسین بن علی ع بود! ولی #حب_دنیا و گرایش به آن، آنها را به معرکه ی کربلا کشاند. همان مصیبتی که رسول گرامی اسلام ص آن را رأس هر خطا و گناهی برشمردند.
به هوش باشیم ریشه ی مخالفت با ولیّ خدا در این زیارتنامه ی مهم و کلیدی، نه اختلافات عقیدتی و سیاسی بلکه فریفته شدن به زیبایی های ظاهری دنیا و دلبسته شدن به آن معرّفی شده است. سایر امور بهانه ای بیش نیستند.
پس در محاسبه ی نسبتمان با امام زمان عج به بررسی این شاخص مهم یعنی میزان دلبستگی به دنیا، توجّه ویژه داشته باشیم و در مراقبت هامان نسبت به آن حسّاس باشیم.
eitaa.com/aftabhosn
#آفتاب_حسن
تفسیر المنار،سخن لطیفی درباره آیه کریمه
«أم لهم نصیب من المُلک فإذاً لا یؤتون الناس نقیراً»
دارد که اگرچه نکات منفی نیز در آن وجود دارد ولی حق آن است که این بیان لطیف از هرکس که باشد،ضایع نگردد.
این سخن را محمدعبده در حدود شصت و پنج سال قبل یعنی بیست و پنج سال پیش از آنکه صهیونیست ها فلسطین را غصب کنند در ذیل این آیه کریمه گفته است.
او خطاب به عثمانیها که در آن زمان بر فلسطین تسلّط و سیطره داشتند میگوید:
مواظب باشید مبادا نقشه های اسرائیل اثر کند و آنها در این سرزمین نفوذ کنند،زیرا اگر چنین شد، یک روز خوش برای مسلمانان نمیگذارند و همه را از خانه،کاشانه و سرزمینشان بیرون میکنند و بر اساس این آیه شریفه،به احدی رحم نمیکنند و حاضر نیستند که به اندازه نقیر و ذرّه کوچکی مال و ثروت و زمین در اختیار مسلمانان باشد...
... این سخن درستی است که آن مؤلّف بر اساس این آیه کریمه گفته و اکنون که شصت و پنج سال از آن حادثه میگذرد هنوز هم این غاصبان،در حال پیشروی و تصرّف بیشتر ممالک مسلمین هستند و در پوشش صلح و مذاکره،هر روز تجاوز بیشتری میکنند.
📚 کتاب قرآن در قرآن، آیت الله #جوادی_آملی،ص۱۵۳
eitaa.com/aftabhosn
#آفتاب_حسن
◾ درد عافیت طلبی ◾
«... ألا وَ قد أری واللّهِ أن قد أخلَدتُم إلی الخَفضِ...
... وَ رَکَنتُم إلی الدّعَةِ»
«... آگاه باشید! به خدا قسم شما را میبینم که به #زندگی_راحت میل نموده اید...
... و تن به #راحتی در داده اید»
(فرازی از خطبه ی طوفانی حضرت صدّیقه ی طاهره در مسجد مدینه)
▪▫▪▫▪▫
این فراز بیش از هرچیز، تنبّه و هشدار برای من و شماست در هر زمان و هر مکان.
آری، من و شما !
من و شمای طلبه و روحانی
من و شمای مذهبی
من و شمای هیئتی و حزب اللهی
من و شما و همه ی مذهبی ها و پیروان اسلام و محبّین و موالیان پیامبر خدا ص و اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام)
درد و مصیبت #راحت_طلبی و #عافیت_طلبی بیش از هر عامل دیگر در مظلومیّت و خانه نشینی اهل بیت ع و امامانِ هدایت نقش داشت. شاید بشود گفت حتّی خاستگاه خیلی از بی بصیرتی ها و بی عملی ها در طول تاریخ همین قصّه ی پرغصّه ی #عافیت_طلبی باشد.
_ همانی که بعد از روشنگریهای #حضرت_زهرا س ، عدّه ای گفتند: «اگر ابوالحسن ع این مسأله را قبل از آنکه پیمانی ببندیم به ما یادآور میشد، ما او را رها نکرده و سراغ دیگری نمیرفتیم!!! »
_ همانی که فریادها و شِکوه های امیرالمؤمنین ع را در جریانِ پس از صفّین به دنبال دارد و در نهج البلاغه میخوانیم.
_ همانی که گرد غربت را بر چهره ی سبط اکبر حضرت مجتبی ع مینشاند.
_ همانی که «هَل مِن ناصِر» حضرت سیّد الشّهداء را در صحرای کربلا بی پاسخ میگذارد. بی پاسخ که نه و چه پاسخی!
و ...
_ و صد البتّه همانی که تنهایی و غربت و مظلومیّت حضرت صاحب عج را موجب شده و ...
و ما همچنان در پیِ عافیت، بی تفاوتیم.
▪▫▪▫▪▫
eitaa.com/aftabhosn
زلف آشفته ی او موجب جمعیّت ماست...
فروردین ۹۸/گروه تبلیغی #صبح
شهر سیل زده ی پلدختر
👇👇👇
eitaa.com/aftabhosn
به نام خدا
زلف آشفته ی او موجب جمعیّت ماست ...
در فروردین ۹۸،توفیق داشتم با عزیزان #گروه_تبلیغی_صبح در عملیّات کمک رسانی به سیل زدگان #پلدختر همراه باشم.
در باب #سیل اخیر و حواشی آن مطالب زیاد و متنوّعی را میتوان طرح کرد که اشاره و پرداختن به آنها در این مجال نمیگنجد. به همین دلیل به یک نکته که بیشتر نظرم را به خود جلب کرد و به تأمّل واداشت، کوتاه اشاره میکنم؛
واضح است که حجم و گستردگی #سیل و مصیبت های ناشی از ویرانگری های آن قابل توصیف نیست و هرچه در این باره گفته شود،قطعاً اندکی از بسیار خواهد بود که تصاویر و فیلم ها فقط گوشه ای از ابعاد مادّی این فاجعه را میتوانند نشان دهند.
امّا در کنار سنگینی بلا و ابتلاء سیل، سیلِ #همدردی و #همراهی مردم به ویژه جوانان و بعضاً نوجوانان بود که انصافاً قابل بیان نیست.
دوربین ها شاید بتوانند تا حدودی تخریب ها و ویرانی های ناشی از سیل را در قالب عکس و فیلم به ما نشان دهند،
ولی
آیا میتوانند این حجم از #غمخواری و #مواسات را هم نشان دهند؟!
آیا میتوانند ابعاد معنوی اهتمام به امور مسلمین را به تصویر بکشند؟!
آیا میتوانند اعماق مجاهدت و اخلاص را منتقل کنند؟!
آیا میتوانند تراکمِ حضور در صحنه و همبستگی و اتّحادِ جریان اهل حق -که در حقیقت پرتوی از جریانِ زیبای اربعینِ سالهای اخیر است- را منعکس کنند؟!
و آیا و آیا ...
این اهتمامِ شایسته ی مؤمنین نسبت به احوال مصیبت دیدگان که برخاسته از معرفت و بصیرت دینی است را باید دید و بیان کرد و جلوی دیدگان آورد تا در مقابلِ بعضی از مظاهر گناه و معصیت در جامعه، منفعل و ناامید نشد و امیدوارانه روی این سرمایه ی ایمانی جوانان حساب باز کرد و از این ظرفیّت بزرگ برای امر هدایت بهره جست.
#آفتاب_حسن
eitaa.com/aftabhosn
May 11
هدایت شده از آفتاب حسن
بهر لقمه گشته لقمانی گرو/
وقت لقمان است ای لقمه برو/
فرارسیدن #ماه_مبارک_رمضان ، ماه توجّه به لقمانِ وجودمان را به خودم و برادران ایمانی ام تبریک عرض میکنم.
eitaa.com/aftabhosn
#آفتاب_حسن
یا مَن إلیهِ یَلجَأ المُتَحَیِّرون...
درباره ی بیماری فراگیر کرونا از جهات و زوایای مختلف تا کنون، مطالب و سخنان متنوّعی گفته و شنیده شده که در جای خود مفید و قابل استفاده اند. آنچه در این مجال بدان پرداخته میشود، نوع مواجهه مبلّغین دینی با این بلای همه گیر از حیث رسالت تبلیغی ست که در قالب نکاتی عرض میشود؛
_ این بیماری با توجّه به ابعاد آن از مصادیق بارز "بلا" ست و مایه ی آزمایش.
شیوع و گستردگی عجیب و غریب این بیماری در همه جای این دنیای خاکی و درگیر کردن همگان ، تلفات انسانی نسبتاً زیاد، اختلال زندگی عادی، عوارض پیدا و پنهان اقتصادی،فرهنگی،روانی و ... همگی حکایت از بأس و شدّتی کم سابقه برای اهالی این دنیا دارد.
" و لَنبلونّکم بشیءٍ مِنَ الخَوفِ وَ الجُوعِ و نَقصٍ مِنَ الأموالِ و الأنُفسِ والثّمرات و بَشِّر الصّابرین " (۱۵۵ بقره)
_ این بلا و سختی علی رغم شدّت آن، مورد منحصر به فرد تاریخ این کره ی خاکی نبوده و نیست.آنچه که مهمّ است نوع مواجهه با این مصیبت همگانی ست. مواجهه ای که در فرهنگ دینی در موارد مشابه از جمله قحطی و خشکسالی و بیماری های مسری، تعریف شده است. در مورد این بیماری هم علاوه بر تقوای فردی و اجتماعی در رعایت نکات بهداشتی و عقلایی، اصول محکم اخلاقی "تذکّر" و در پی آن "التجاء" و "بازگشت" به سوی خداوند وجود دارد که ریشه در بنیان های قویم اعتقادی دارد.
" و لقد أرسَلنا إلی أمَمٍ مِن قَبلک فأخَذناهم بالبأساء و الضّراء لَعلّهم یَتضرّعون" (۴۲ انعام)
آنچه که مهمّ است فارغ از هرگونه تحلیل علمی و پزشکی و یا نظامی و حتّی الاهیاتی از این بیماری و موارد مشابه ، نوع مواجهه ی با آن است.اگر ندانیم که منشأ این بیماری طبیعی بوده و یا منشا غیرطبیعی داشته و در راستای جنگ هدفمند بیولوژیک طرّاحی شده؟ اگر ندانیم که این مصیبت،عقوبت کدام گناه و معصیت است؟ و یا اصلاً عقوبت هست یا نیست؟ ولی میدانیم که در مصیبتی که رعب و وحشت یکی از ارمغانهای آن است، باید پناهی جست که امن باشد و آرامش را هدیه کند.
اتّفاقا نسخه ی دینی ، اعراض از آلهه ی دروغین و توجّه به حضرت ربّ العالمین است.
" ألا بذکرِ الله تطمئنّ القلوب " (۲۸ رعد)
_ وقتی طبق قاعده ی قرآنی، سرمنشأ فسق و گناه، "خودفراموشی" و "خدافراموشی" و در یک کلمه "غفلت" است (۱۹ حشر) در مقابل، لازمه ی تربیتِ رب، تذکار و تنبّه و هشدار است که جلوه های متنوّعی دارد . وقتی غفلت، عام و فراگیر شد ، تذکار و زینهار هم به تناسب باید شامل و فراگیر باشد. و چه بسا یک بیماری به وسعت کره ی زمین ، هشداری به ازای همان غفلت عمومی باشد.
بسیار کج فهمی و کج سلیقگی ست که عدّه ای بخواهند با لهو و لعب غفلت زا به جنگ هشیاری بروند و روایت صحیح و واقعی را به محاق ببرند.
_ بزرگترین رسالت عالمان دینی به عنوان ورثه ی انبیاء، انتقال صحیح و به هنگام معارف دینی و انذار و تبشیر بجاست.
با توجّه به نکات پیش گفته در موارد فراگیری بلا و سختی و شدّت، رویکرد تذکّر و تحذیر در تبلیغ دینی باید غالب باشد.
باید جهت هدایت به سمت تنها پناه حقیقی و التجاء به او باشد.
" و لن تجد من دونه ملتحدا " (۲۷ کهف)
تبیین فلسفه ی بلا و آزمایش های الهی و توصیه به "صبر" و "توکّل"، "دعا" و مسئلت، "افتقار" و "استغاثه"، "استغفار" و "توبه"، "اضطرار" و "توسّل" به مقرّبین و حضرات معصومین (علیهم السّلام) و در امتداد این معارف، امیددهی واقعی (نه خیال پردازی های کودکانه)و بسیاری دیگر از این دست معارف در این فضا به خوبی فهمیده میشوند هرچند که انحصار در این فضای خاص نداشته باشند.
_ در همه احوال و به ویژه شرایط شدّت و سختی باید به خداوند پناه برد و با او ارتباط داشت. باید اسباب و بهانه های ارتباط را فراهم کرد و با هر بهانه بدنبال جلب رحمت الهی بود. از جمله ی این بهانه های کارساز توجّه به خلق الله و دستگیری و همدلی با آنهاست. "ارحم ترحم "
"احسان" نسبت به دیگران، "ایثار" و از خود گذشتگی، "مواسات" و "مواخاه"، انصاف و رعایت حال مؤمنین ،"انفاق" ، گره گشایی و دستگیری از بندگان خدا و ... از جمله معارف اخلاقی بلندی هستند که در جلب رحمت الهی نقش به سزایی دارند.
در شرایط کنونی و با توجّه به رسالت تبلیغیِ عالمان دینی،یکی از راهبردهای تبلیغی، فراگیر کردن فرهنگ دینی پناه بردن به خدا و پناه شدن برای بندگان خداست.
تبلیغِ انس و خلوت با پروردگار و ترویج فرهنگ اخوّت و برادری در میان جامعه ی مؤمنین و امّت اسلامی از ضروریّات است که البتّه مع الاسف با توجّه به تعطیلی اجتماعات دینی باید از طرق مجازی و ... بدان اهتمام داشت.
eitaa.com/aftabhosn
بسم الله الرّحمن الرّحیم
مجلس اوّل _ شهرالطّهور
برای ماه مبارک رمضان در روایات و ادعیّه، عناوین متعدّد و زیبایی بیان شده که برای درک موقعیّت و عظمت این ماه و بهره برداری مطلوب از این ماه، راهنمای خوبی هستند.
ماه خدا، ماه مبارک، ماه ضیافت، ماه رحمت، ماه توبه و ...
یکی از عناوینی که امام سجّاد (علیه السّلام) در دعای ورود ماه مبارک(دعای ۴۴ صحیفه) برای این ماه بیان میکند، عنوان #شهرالطهور است. ماه پاکیزگی از آلودگی ها
در این آغازین روزهای ماه مبارک توجّه به این عنوان بسیار لازم و بایسته و در بهره گیری ما از این ماه بسیار مهم است.
نکند این ماه بزرگ بر ما بگذرد و ما بهره ای از پاکیزگی و طهارت نبریم. نکند حال ما در پایان ماه مبارک به تعبیر مرحوم استاد صفایی مثل بچّه ای باشد که به تنهایی حمّام برود و در حمام فقط مشغول بازیگوشی بشود و بعد از ساعتی بدون آنکه تمییز شود بیرون بیاید. تفاوت قبل و بعد حمام او این است که فقط چرک هایش خیس خورده و دچار غروری شده که بله ما هم حمام رفتیم!
کسی که آلودگی ظاهری پیدا میکند با شست و شو خود را تطهیر و پاکیزه میکند و چرک ها و کثافت های ظاهری را از خود جدا میکند. ماه مبارک رمضان هم دقیقا میخواهد همین کار را با جان ما بکند. ویژگیِ این ماه اینست که به شرط توجّه و حضور و رعایت احکام و آداب، جان ما را از آلودگی ها پاک و پاکیزه میکند.
سؤالی که مطرح میشود این است که آلودگی های جان چیست که در این ماه از بین میروند؟
خیلی از ماها شاید بلافاصله بگوییم؛ گناهان همان آلودگی های جانند.
بی شک گناهان و عادت به آنها اقذار و چرک های جان هستند که مانع تابش انوار هدایت میشوند و انسان را از تعالی محروم میکنند. امّا در پسِ هر گناه و معصیتی یک آلودگیِ اصلی نهفته است که در حقیقت زمینه ی آن گناه به شمار میرود و آن عبارتست از #غفلت
در فرازی از مناجات شریف شعبانیّه میخوانیم؛
"فشکرتک بادخالی فی کرمک و لتطهیر قلبی من اوساخ الغفله عنک" یعنی خدایا ما از تو شاکریم که دلهایمان را از #چرک_غفلت پاک کردی. در اینجا امامان معصوم (علیهم السّلام) غفلت را با وصف اوساخ و چرک به کار میبرند که تعبیر بسیار قابل تامّلی هست.جان انسان با چرکِ گناه و البتّه غفلت تیره و کدر میشود.
ماه مبارک رمضان با ویژگی های منحصر به فردش همچون پرهیز از بعضی ازمشغولیت های رایج روزانه و خلوت و ذکر و تلاوت و دعا و همه و همه فرصتیست برای تطهیر جان از آلودگی ها و اقذارِ جان که در رأس همه ی آنها #غفلت و بی توجّهی به خداوند عالمیان است. بلکه باید گفت بهترین فرصت است. فانتهزوا فُرَصَ الخیر
«شست و شویی کن و آنگه به خرابات خرام»
برای تابش انوار لیلة القدر باید صفحه ی دل را در نهر رمضان شست.
به شرط توفیق از باب تذکّر برای خودم و خوانندگان در پست های بعدی در این باب عرائضی تقدیم میکنم...
#منبر_کوتاه_مکتوب
#رمضان_المبارک_۱٤٤۱
eitaa.com/aftabhosn
بسم الله الرّحمن الرّحیم
مجلس دوم _ بزرگترین فساد
از بزرگترین موانع تربیت و رسیدن به کمال شایسته ی انسانی، #غفلت است. طبق روایتی از امیرالمومنین (علیه السّلام) ، غفلت بیشترین ضرر را به انسان میرساند. الغفله اضرّ الاعداء. در روایتی دیگر از امام صادق (علیه السّلام) از غفلت به #اعظم_الفساد یعنی #بزرگترین_فساد تعبیر شده که بسیار قابل تأمّل است و مثل همه ی فرمایشات حضرات معصومین (علیهم السّلام) دقیق و فنّی ست.
ما معمولاً گناهان و جلوه های بیرونی آن را فساد میدانیم که درست هم هست ولی فساد اصلی و بزرگترین فساد در دل گناه نهفته است که عبارتست از غفلت و بی توجّهی که منشأ گناه و فسق و فجور میشود.
زمینه ی اصلیِ گناه و معصیت، غفلت و بی توجّهی و فراموشی ست؛
بی توجّهی نسبت به مقام و جایگاه انسانی
خودفراموشی و خدافراموشی
غفلت از عواقب اعمال و کردار زشت
و ...
خداوند متعال در آیه ی نوزدهم سوره ی حشر مطلبی را بیان میکند که شبیه یک قاعده و فرمول است. میفرماید؛
"و لاتکونوا کالّذینَ نَسُوا اللهَ فأنساهم أنفسهم اولئک هُمُ الفاسقون"
همانند کسانی نباشید که خدا را فراموش کردند و خداوند هم آنان را دچار خودفراموشی کرد. آنان همان فاسقانند.
اوّل #خدافراموشی
سپس #خودفراموشی
و در مرحله ی بعد فسق
امثال بنده از آخر میبینیم و حال آنکه قرآن که کتاب هدایت است به ریشه ها میپردازد و لذا موشکافانه و دقیق زنهار میدهد.
واضح است که غفلت به معنای جهل و ندانستن نیست. به حالت بی توجّهی و عدم هوشیاری، غفلت میگویند. حالتی مثل حواس پرتی و مشغولیّت های کاذب که باعث میشوند انسان راه را گم کند. اصل و مبدأ خود را فراموش کند و مقصد را نیز هم. حالتی شبیه مستی و خماری که انسان مشکلات و مسائل خود را برای مدّتی هرچند کوتاه فراموش میکند.
غفلت در حقیقت حالتیست که انسان در آن حالت، دردهای خود را فراموش میکند. میشود گفت #درد_بی_دردی
و این میشود آغاز گمراهی و فساد ...
#منبر_کوتاه_مکتوب
eitaa.com/aftabhosn
بسم الله الرّحمن الرّحیم
مجلس سوم _ راهبرد شیطان
حتماً اصطلاح #دشمن_قسم_خورده را شنیدید. این تعبیر را برای دشمنی که مصمّم به نابودیِ کسی ست به کار میبریم. میدانید ریشه ی این اصطلاح و تعبیر چیست؟
ریشه ی این اصطلاح به ماجرای خلقت برمیگردد. مطابق آیات قرآن کریم، پس از آنکه ابلیس از فرمان خداوند متعال سرپیچی کرد و بر آدم سجده نکرد و مورد غضب الهی قرار گرفت، به عزّت خداوند قسم یاد کرد تا بنی آدم را گمراه کند.
" فبعزبتک لأغوینّهم أجمعین " (ص ۸۲) و این شد ماجرای دشمن قسم خورده ی انسان.
شیطان برای رسیدن به هدف خود که همانا گمراه کردن بشر است، برنامه هایی چیده که توجّه به آنها برای کسی که میخواهد مسیر کمال را طی کند، لازم و بایسته است.
عاقل، هم دشمن را میشناسد و هم دشمنی هایش را. هم میداند دشمنش کیست و هم به ترفندهای او آگاهی دارد.
قرآن کریم که #کتاب_هدایت است، اوّلا در موارد متعدّد شیطان را به عنوان دشمن معرّفی میکند_آنهم دشمن آشکار_ "إنّه لکم عدوٌّ مبین " (بقره ۱۶۸ و ۲۰۸ ، انعام ۱۴۲ ، یس ۶۰ ، زخرف ۶۲ )
و در مرحله ی بعد مکاید و حیله های شیطان را تبیین میکند؛
تسویل،املاء،تسویف،وسوسه،تزیین،تخویف،اختلاف افکنی و ... همه و همه شیوه های ضلالت و گمراهی ست که شیطان به کار میگیرد و هرکدام احتیاج به توضیح و تبیین مستقل دارد که در این مجال نمیگنجد. امّا در میان این همه یک مورد ریشه ای تر است و باید بیشتر ملاحظه شود که عبارتست از اغفال و ایجاد غفلت و فراموشی .
در سوره ی مبارکه مجادله در وصف منافقین اینچنین میخوانیم؛
" إستحوذ علیهم الشّیطانُ فأنساهم ذکرَ الله اولئک حزبُ الشّیطانِ ألا إنَّ حِزبَ الشّیطانِ هُمُ الخاسرونَ "
شیطان بر آنان چیره شد و خدا را از یادشان برده است. آنان حزب شیطانند. آگاه باش که حزب شیطان همان زیانکارانند.
منافقان با کارهایی که میکنند، شیطان را بر خود مسلّط میکنند. حالا شیطان چه میکند؟ این همان نکته ی کلیدی و مورد نظر ماست؛
فأنساهُم ذکرَ الله_ خدا را از یادشان میبرد. به عبارت دیگر دچار غفلت و نسیان میکند.
کسی هم که غافل شد، میشود اعوان و انصار ابلیس.
دیدید در زمان انتخابات، کاندیداها با روش های مختلف مردم را به خود و حزب مورد نظرشون جذب میکنند. شیطان هم از راه غفلت زایی و نسیانِ یاد خدا، برای حزب خود، عضو و نیرو میگیرد. " ألا انّ حزبَ الشّیطانِ همُ الخاسرون "
میشود گفت راهبرد اصلی دشمنِ قسم خورده ی بشریّت همین #غفلت و #فراموشی ست و همین است که سعادت فرد و جامعه را به چالش میکشد. رمز و راز عقب ماندگی بسیاری از جوامع و کشورهای ضعیف همین است.آقایی و سروریِ استکبار و جهان خواران در گروِ غفلت ها و مشغولیّت های غیرواقعی جوامع عقب افتاده است. بی جهت نیست در بسیاری از کشورها که از حدّاقل امکانات برخوردارند، ابزار و آلات شهوت و هوس و غفلت در آخرین مدل و ورژن به وفور یافت میشود.
کسی که میخواهد به کمال و تعالی برسد، نمیتواند از دشمن و دشمنی ها غافل شود. جمعیّت و جامعه ای هم که بخواهد به سعادت و تعالی متناسب خود برسد، باید آگاهانه و هوشیارانه دشمن و دشمنی ها را بشناسد و در جهت خلاف اراده و خواست دشمن حرکت کند.
#منبر_کوتاه_مکتوب
#رمضان_المبارک_۱۴۴۱
eitaa.com/aftabhosn
بسم الله الرّحمن الرّحیم
مجلس چهارم _ غفلتکده
هر چیزی و هر کسی که انسان را از توجّه به مبدأ و مقصد بازدارد، مصداق #غفلت است.
حالا این هر چیز ، میخواهد گناه و معصیت باشد که ذاتش غفلت است و یا مال ، امکاناتِ دنیایی ، پُست و مسئولیّت اجتماعی و یا اعتبار اجتماعی و یا حتّی ظاهرِ عبادت باشد.
و هر کس هم ، میخواهد دشمن باشد یا دوست و رفیق و یا حتّی همسر و فرزند.
هشدار و زنهار الهی را ببینیم؛
" یا ایّها الّذین امنوا لا تُلهِکُم اموالُکم و لا أولادُکم عن ذکرِالله ... " ( منافقون ۹ )
ای کسانی که ایمان آوردید، اموال و فرزندانتان، شما را از یاد خدا غافل نگردانند...
اگر بخواهیم برای همه ی موارد پیش گفته یک عنوان جامع بیاوریم، طبق فرهنگ قرآنی باید از واژه ی #دنیا استفاده کنیم.
ویژگیِ دنیا، غفلت زایی ست. ذات و حقیقت دنیا با غفلت عجین است و این دو از هم جدایی ندارند.
یکی از عناوینی که در قرآن کریم در موارد متعدّد برای دنیا به کار رفته، واژه ی #لهو است.
" إعلموا أنّما الحیاةُ الدّنیا لَعِبٌ و لهوٌ و زینةٌ و تفاخرٌ بینَکم و تکاثر فی الأموالِ و الأولاد ... " ( حدید ۲۰)
#لهو یعنی سرگرمی و مشغولیّتی که انسان را از هدف بازدارد. فرض کنیم به جهتِ غرضی عازم جایی باشیم ولی زیباییها و جذّابیّت های بین راه ما را به خود مشغول کند به طوریکه زمان و وقت را از دست بدهیم و در نهایت از مقصد بازبمانیم. این میشود لهو .
دنیا و زیباییهای ظاهری آن
دنیا و چرب و شیرین آن
دنیا و سر و صداها و های و هوی آن
دنیا و اعتبارات کاذب آن
و ....
همه و همه میشود لهو و غفلت.
"استن این عالم ای جان غفلت است"
گویا پایه ها و ستون های دنیا را با غفلت و بی توجّهی چیدند.
دستمایه و ابزار شیطان برای گمراهی، دنیاست. این دشمنِ دیرین که در مجلس قبل عرض کردیم برای گمراهی انسان، قسم خورده بود، روی #دنیا حسابی حساب باز کرده .
تذکّر این نکته، دوباره لازم است که دنیا منحصر در گناهِ اصطلاحی نیست.هر کس و هر چیزی که انسان را از توجّه به خدا و از توجّه به معاد باز بدارد، دنیاست. حالا دنیای یکی میشود پول، دنیای دیگری میشود شهوت و دنیای آن سومی میشود پست و شغل و اعتبار ظاهری و ...
تعدادی جوان به محضر حضرت آیت الله حسن زاده (حفظه الله) رسیدند و از محضر ایشان درخواست توصیه داشتند. ایشان فرمودند از ارتباط با نامحرم بپرهیزید چه زن باشد و چه مرد!
با تعجّب سؤال کردند؛ مرد که نامحرم نمیشود!
حکیم بزرگوار در تبیینِ توصیه ی خود فرمودند: "هر که با خدا ارتباط ندارد، نامحرم است."
#منبر_کوتاه_مکتوب
#رمضان_المبارک_۱۴۴۱
eitaa.com/aftabhosn
بسم الله الرّحمن الرّحیم
مجلس پنجم _ یقظه
در جلسات قبل درباره ی خطر #غفلت مطالب مختصری را عرض کردیم.
گفته شد؛
#غفلت
_ بیشترین ضرر را به انسان میزند.
_ بزرگترین فساد است.
_ راهبرد شیطان برای گمراهیِ انسان است.
_دنیا هم #دار_غفلت است و به تعبیری #غفلتکده است.
نتیجه ی طبیعیِ غفلت، فلاکت ابدی و بدبختی واقعی ست که در فرهنگ قرآنی از آن به جهنّم یاد میشود.
خداوند متعال در آیه ۱۷۹ سوره ی مبارکه ی اعراف که اوصاف و ویژگی های اهلِ جهنّم را بیان میکند، میفرماید: جهنّمی ها قلب دارند ولی درک ندارند، چشم دارند ولی نمیبینند و گوش دارند ولی نمیشنوند.به تعبیری از نعمت ها در راه سعادت بهره نمیبرند نتیجه اینکه شبیه چهارپایان میشوند و بلکه گمراهتر.
در ذیل آیه، حرف نهایی را بیان میفرماید که " اولئک همُ الغافلون " یعنی اهل جهنّم واقعا غافلند. این غفلت است که مانع درک و دیدن و شنیدن میشود و در نهایت به عذاب جهنّم ختم میشود.
حالا سؤال اساسی مطرح میشود که در مقابل این مانعِ سعادت چه باید کرد؟
" درد را گفتی، تو درمانش بگو "
طبیب حاذق، هم خوب تشخیص میدهد و هم خوب تجویز میکند و نسخه میدهد.
تا به اینجا ان شاءالله درد را شناختیم، حالا در مرحله ی درمان باید سراغ درمان آن برویم.
به صورت منطقی و طبق فهم ساده ی عقل اگر مانعِ سعادت، بی توجّهی و فراموشی ست، در نقطه ی مقابل راه سعادت میشود؛ توجّه و هوشیاری.
بستر و زمینه ی سعادت #ذکر است. این ذکر و توجّه است که انسان را از خطر حذر میدهد و به عمل وامیدارد.
نوع و سبک زندگی انسانِ متوجّه با دیگران متفاوت است.معاشرت و رفتار، سخن و گفتار، عمل و عکس العمل و ... برای شخص متوجّه و متذکّر از زمین تا آسمان با شخص بی توجّه و بی مبالات فرق میکند.
اینکه در ادبیّات عرفانی، اوّلین مرحله ی سلوک را #یقظه معرّفی میکنند به خاطر نقش تربیتیِ بسیار مهمّ آن است.
طبیب عشق مسیحا دم است و مُشفق لیک/
چو درد در تو نبیند که را دوا بکند/
سرنوشت محتوم بی توجّهی، نکبت و فلاکت است و در مقابل سرنوشت قطعی تذکّر، سعادت است چه برای فرد و چه برای جامعه.
جامعه ی غافل هم مثل فرد غافل، خودش سندِ بدبختی خود را امضا میکند.
خداوند متعال، روح امام راحل ره ، بزرگ مذکّر معاصر را غریق رحمت کند. غفلت و خواب آلودگی ملّت در دوران تاریک پهلوی، پیامدهایی داشت که کمترین آن تاراج هویّت بود و بیداری و توجّه امّت در سایه ی انقلاب اسلامی، نتیجه ی دیگر دارد که عزّت و افتخار نمونه ای از آن است.
#منبر_کوتاه_مکتوب
#رمضان_المبارک_۱۴۴۱
eitaa.com/aftabhosn