✅ حکم رکوع قبل از امام در صورتی که وقت برگشتن ندارد.
✳️ مسأله 1477-اگر #سهواً پيش از امام به #ركوع رود و طوري باشد كه اگر برگردد به چيزي از #قرائت امام نمي رسد آیا واجب است سر بردارد و با امام نماز را تمام كند و آیا نمازش به #جماعت صحیح است یا نه ؟وظیف او چیست؟
✳️ گلپايگاني، صافي: در صورتي كه صبر كند تا امام به او برسد نمازش صحيح است و اگر به قصد اين كه با امام نماز بخواند، سر بردارد و با امام به ركوع رود #احتياط مستحبّ آن است كه نماز را تمام كند و دوباره بجا آورد.
✳️ خوئي، تبريزي: اگر به قصد اين كه با امام نماز بخواند، سر بردارد و با امام به ركوع رود جماعت و نمازش صحيح است و اگر عمداً برنگردد نمازش صحيح است و فرادی مي شود.
✳️ وحید : اگر به قصد متابعت امام سر بردارد و با امام به رکوع برود #جماعت و نمازش صحیح است، و اگر صبر کند تا امام به او برسد نمازش صحیح، و جماعتش محل اشکال است.
✳️ سيستاني : لازم است #ذكر ركوع را بگويد، و اگر گفتن ذكر موجب ترك متابعت امام در ركوع شود سر بردارد و با امام به ركوع رود و جماعت و نمازش صحيح است، و اگر عمداً برنگردد صحّت جماعتش محل اشكال است، ولي نمازش صحيح است به تفصيلي كه در مسأله [1423] گذشت.
فاضل: به احتياط واجب بايد صبر كند تا امام به او برسد و نمازش صحيح است.
✳️ زنجاني : چنانچه بخواهد جماعتش باقی باشد باید سر بردارد و با امام به رکوع رود جماعت و نمازش صحيح است، و اگر عمداً برنگردد ، نمازش #فرادي مي شود، و در هر دو صورت، بنابراحتياط مستحبّ، پس از تمام شدن نماز، آن را دوباره بخواند.
🔹 منبع : http://yon.ir/Q8uvp
❤️ @ahkamerouz احکام روز
#احکام.
#احکام_نماز.
#محل_ایستادن_زن_در_نماز
📌جلوتر ایستادن زن از مرد در نماز
🔹سوال : اگرهنگام #نماز، #زن مساوی یا جلوتر از #مرد بایستد نماز او اشکال دارد؟
🔹#رهبر معظم انقلاب : ا گر به اندازه #یک_وجب بین آنها #فاصله باشد اشکال ندارد.
🔸 آیات عظام #مکارم، #فاضل : #زن باید عقب تر از مرد بایستد وجای #سجده او از جای سجده مرد کمی عقب تر باشد والا نمازش باطل است.
🔻 اگر با هم وارد نماز شوند نمازشان باطل است اما اگر یکی قبلا وارد نماز شده باشد نمازش صحیح و نماز دومی باطل است.
🔸 آیت الله #سیستانی : بنا بر احتیاط لازم زن عقب تر از مرد بایستد، حد اقل به مقداری که جای سجده او مساوی جای دو زانوی مرد در حالت سجده باشد،چه با هم وارد نماز شوند چه یکی زودتر شروع کرده باشد.
🔻نکته:چنانچه بین آنها #دیوار یا پرده یا پنج متر فاصله باشد جلوتر بودن زن اشکالی ندارد.
🔸 آیت الله #بهجت : بنابر #اظهر_کراهت دارد زن جلوتر یا مساوی مرد بایستد، در #فرادی و #جماعت حکم یکی است.
📚منابع :
استفتائات آیت الله خامنه ای، مساله ۳۷۴
توضیح المسائل مراجع، مساله ۸۸۶ http://yon.ir/skJWf
http://yon.ir/Z8YFD مکارم
❤️ @ahkamerouz احکام روز
#احکام.
#احکام_نماز.
📌#جلو_ایستادن_زن_در_نماز_بر_مرد.
🔹 جلو بودن زن یا #مساوی بودن او با مرد در نماز چه حکمی دارد؟
🔹آیات عظام : امام #خمینی ره، #اراکی ، #نوری: [اشکال ندارد] ولی اگر با هم وارد #نماز شوند بهتر است نماز را دوباره بخوانند.
🔹آیت الله #گلپایگانی : نمازشان صحیح است چه با هم وارد نماز شوند یا به ترتیب، ولی اگر باهم شروع کنند ثوابش کمتر است برای هردو و اگر یکی دیرتر شروع کند #ثواب نماز کسی که بعد مشغول نماز شود کمتر است. و احتیاط اینستکه اگر باهم شروع کردند اعاده کنند اگر یکی دیرتر شروع کرد او اعاده کند.
🔹آیات عظام #خوئی، #تبریزی: اگر #فاصله کمتر از یک وجب باشد و با هم وارد نماز شوند باید نماز را دوباره بخوانند، ولی اگر یکی زودتر از دیگری به نماز بایستد [نمازش (بنابراظهر) صحیح است و] فقط کسی که بعد مشغول نماز می شود باید نمازش را دوباره بخواند [و اگر فاصله یک وجب یا بیشتر باشد اشکال ندارد )
🔹آیت الله #وحید : اگر بین آنها در #مکه کمتر از یک وجب و در غیر مکه کمتر از #ده ذراع [تقریبا 5متر] فاصله باشد و با هم وارد نماز شوند، باید نماز را دوباره بخوانند و همچنین است بنابراحتیاط واجب اگر یکی زودتر از دیگری به نماز نایستد.
اگر بین زن و مرد #پرده ، دیوار یا چیزی فاصله باشد نماز صحیح است.
📚 منابع :👇
سیستانی http://yon.ir/m4EN0
بقیه مراجع http://yon.ir/88WPB
http://yon.ir/skJWf
❤️ @ahkameroiz احکام روز
#احکام.
#احکام_نماز_جماعت.
#درک_نماز_جماعت.
📌چطور #ثواب_نماز_جماعت را از دست ندهیم.
🔹 سوال : اگر زمانی به #جماعت رسیدیم که #امام در حال #سجده آخر یا #تشهد و #سلام بود آیا می توان برای کسب ثواب جماعت اقتدا کرد؟
🔹در حال #تشهد خواندن #امام، همه مراجع قبول دارند که می تواند اقتدا کند و بنشیند و تشهد را با جماعت بخواند ولی سلام را نگوید برخیزد و نماز خود را شروع کند یعنی #حمد_و_سوره اش را بخواند و این رکعت را رکعت اول خودش حساب کند.
🔸آیت الله #بهجت، در حال تشهد بنابر احتیاط مستحب به حالت تجافی (نیم نشسته) بشیند.
🔸اما در حال #سجده_آخر امام یا #سلام دادن اگر رسیدیم بعضی از مراجع جایز می دانند اقتدا کردن را برای درک #ثواب جماعت.
📚 منابع :👇
امام http://yon.ir/EByAU
مکارم : http://yon.ir/Kp2Jn
سایر : http://yon.ir/PTZlW
❤️ @ahkamerouz احکام روز
#احکام.
#احکام_نماز_جماعت.
📌 #اقتدا_کردن_در_رکعت_سوم و چهارم به #امام_جماعت.
🔹سوال : اگر در رکعت #سوم و یا #رکعت_چهارم به امام جماعت اقتدا کردیم آیا #حمد_و_سوره را باید بخوانیم یا نه؟
🔹 جواب : اگر #ماموم بداند که اگر الان اقتدا کند تا وقتی که امام #تسبیحات اربعه اش را بگوید او نمی تواند سوره حمد را بخواند و تمام کند بنابر احتیاط واجب باید صبر کند امام که #رکوع رفت اقتدا کند،
🔻حالا اگر اقتدا کرد و هنوز خواندن حمد ماموم تمام نشده امام تسبیحاتش تمام شد و رکوع رفت وظیفه چیست؟
🔹 آیات عظام امام #خمینی (ره)، #زنجانی، و مقام معظم #رهبری، #مکارم، #حمد را بخواند و تمام کند و در سجده خود را به امام برساند.
🔸 آیات عظام #بهجت، #خوئی، #تبریزی، #وحید، اگر در رکوع به امام نرسد بنابر احتیاط واجب #قصد فرادی کند.
🔸آیت الله #سیستانی، اگر برای خواندن حمد وقت ندارد حمد را قطع کند و خود را به رکوع امام برساند.
📚 منبع: مساله ۱۴۴۱رساله دوازده مرجع
❤️ @ahkamerouz احکام روز
#احکام.
#احکام_نماز_جماعت.
📌 دیده نشدن امام توسط مامومین صف اول
🔹 اگر #امام در #محراب باشد وکسی پشت سر او اقتدا نکرده باشد کسانی که دو طرف #محراب ایستاده اند و امام را بخاطر #وجود #دیوار محراب نبینندآیا می توانند اقتدا کنند؟
🔹 جواب : به نظر همه #مراجع آنها نمی توانند #اقتدا کنند.
🔻 اما اگر در همین حالت #پشت سر امام کسانی اقتدا کرده باشند افراد دو طرف محراب بخاطر دیوار محراب، امام را نبینند مراجع دو نظر دادند.
۱- آیات عظام امام #خمینی (ره) ، #صافی، #مکارم، #فاضل، می فرمایند : اقتدا کردن کسانی که دو طرف محرابند اشکال دارد.
۲- آیات عظام : #نوری، #گلپایگانی، #اراکی،می فرمایند : افراد دو طرف محراب می توانند اقتدا کنند واشکالی ندارد.
🔻اگر صف اول به خاطر #درازی و طولانی بودن امام جماعت را نبینند می توانند اقتدا کنند.
📚منبع: رساله ۱۲ مرجع م ۱۴۱۱
http://yon.ir/lEi7j
❤️ @ahkamerouz احکام روز
#احکام.
#احکام_نماز_جماعت.
📌 #اقتدا_کردن در وسط #نماز جمعه
🔹 سوال : اگر رفتیم #نماز_جمعه و دیر شد زمانی رسیدیم که #امام در رکوع رکعت اول است آیا می توانیم #اقتدا کنیم ؟ در رکوع رکعت دوم چطور ؟
🔹 تمام مراجع : اگر در حالی که امام #حمد_و_سوره می خواند اقتدا کند حتی اگر #خطبه ها را نبوده نماز او صحیح است و کفایت از نماز ظهر می کند.
✳️ امام #خمینی(ره)، و مقام معظم #رهبری،
اگر در رکعت اول امام در #رکوع است اقتدا کند، یا در رکوع رکعت دوم نماز او صحیح است، وخواندن قنوت هم مستحب است.
🔻اما اگر #شک کرد که به رکوع دوم امام رسید یانه ، به این نماز #جمعه اکتفا نکند بلکه نماز ظهرش را دوباره بخواند.
🔹 آیت الله #سیستانی، اگر در رکوع رکعت اول اقتدا کند ورکعت دوم راخودش بخواند صحیح است، اگر در رکوع رکعت دوم اقتدا کرد، به احتیاط واجب به این نماز جمعه #اکتفا نشود، نماز جمعه را تمام کرد، دوباره نماز ظهر را بخواند.
🔹آیت الله #مکارم : اگر به یک رکعت #نماز_جمعه برسد صحیح است گر چه احتیاط واجب است که عمدا به تاخیر نیاندازد.
📚 منابع :👇👇👇
رهبری https://b2n.ir/740956
م 671 رساله مکارم،
استفتائات رهبری م ۶۳۰ ،
سیستانی https://b2n.ir/683958
❤️ @ahkamerouz احکام روز
✅ نذر روزه و پیش آمدن مانع
✳️ سوال : بنده نذر کردم که چهل روز پشت سر هم روزه بگیرم اما سفرى براى من پیش آمده که ناچار از انجام آن هستم. تکلیف نماز و روزه بنده چه مىشود؟
✳️ #رهبری : اگر براى آن، وقت تعیین کرده است و ناچار شد به سفر برود، باید قضاى آن مقدارى را که سفر کرده بجا آورد؛ ولى اگر وقت تعیین نکرده است باید در موقع دیگرى چهل روز پى در پى روزه بگیرد
✳️ #مکارم : اگر انسان #نذر کند روز معيّنى را روزه بگيرد، احتياط واجب آن است كه آن روز سفر نكند تا بتواند روزه خود را بهجا آورد و چنانچه در آن روز مسافرت كند قضاى آن روز بر او واجب است و احتياط واجب آن است كه كفّاره نيز بدهد.
🔻 اگر نذر روزه كند ولى روز آن را معيّن نكند نمىتواند آن را در سفر بهجا آورد، حتّى اگر نذر كند در سفرروزه بگيرد يا فلان روز را روزه بگيرد خواه در سفر باشد يا در وطن، اين نذر هم صحيح نيست.
✳️ #وحید : اگر نذر کند روز معينى را روزه بگيرد ، بايد همان روز را روزه بگيرد ، و در صورتى که عمدا روزه نگيرد بايد گذشته از قضاى آن روز کفاره هم بدهد ، و #کفاره اش کفاره ء مخالفت قسم است - چنانچه در مسألهء ( 2734 ) خواهد آمد - ولى در آن روز اختيارا مى تواند مسافرت کند و #روزه را نگيرد ، و چنانچه در سفر باشد لازم نيست قصد اقامه کرده و روزه بگيرد ،
🔻 و اگر به دلیل سفر يا مرض روزه نگيرد لازم است روزه را قضا کند ، و همچنين بنابر احتياط واجب اگر بخاطر حيض بودن روزه نگيرد ، و در صورت سفر، مرض، حیض، کفاره ندارد.
🔹منبع : رهبری http://yon.ir/ybAJi
🔹منبع : وحید http://yon.ir/GPeD5
🔹منبع : مکارم http://yon.ir/gc730
❤️ @ahkamero
✅ حکم #پوشش مرد و زن در نماز
✳️ #مکارم : زن باید در موقع #نماز تمام بدن، حتّى سر و موى خود را، بپوشاند؛ ولى پوشاندن گردى صورت و دستها تا مچ و پاها تا مچ لازم نیست، امّا براى این که یقین کند که مقدار واجب را پوشانده احتیاط این است که مقدارى از اطراف صورت و قدرى پایینتر از مچ را هم بپوشاند.
🔻 براى زنان پوشانیدن موهاى مصنوعى و زینتهاى پنهانى (مانند دستبند و گردنبند) نیز لازم است.
✳️ #وحید : مرد بايد در حال نماز اگر چه كسى او را نمى بيند عورتين خود را بپوشاند ، و احتياط مستحبّ آن است كه از ناف تا زانو را هم بپوشاند.
🔻 #زن بايد در موقع نماز تمام بدن حتّى سر و مو را بپوشاند ، و احتياط مستحبّ آن است كه كف پاها را هم بپوشاند ،
🍃ولى پوشاندن صورت به مقدارى كه در وضو شسته مى شود و دستها تا مچ و روى پاها تا مچ پا لازم نيست ، امّا براى آن كه اطمينان كند كه مقدار واجب را پوشانده است ، بايد مقدارى از اطراف صورت و قدرى پايين تر از مچها را هم بپوشاند.
🍃اما موقعى كه انسان قضاى سجده و تشهّد فراموش شده و سجده سهوى كه براى قضاى تشهّد فراموش شده به جا مى آورد ، بايد خود را مثل موقع نماز بپوشاند ، و احتياط مستحبّ آن است كه در موقع به جا آوردن سجده سهو در غير اين مورد نيز خود را بپوشاند.
✳️ #رهبری : #مرد بايد در حال نماز اگر چه كسى او را نمىبيند، $عورتين خود را بپوشاند.و بهتر است از ناف تا زانو را هم بپوشاند.
🔻بر زنان واجب است در نماز تمام بدن و موی خود را به غیر از صورت به مقداری که شستن آن در وضو واجب است و دست ها تا مچ و پاها تا مفصل ساق با پوششی که کاملاً بدن را می پوشاند، بپوشانند و در حضور نامحرم پاها را نیز باید بپوشانند.
🔹منابع 👇
رهبری http://yon.ir/4ZCQF
وحید http://yon.ir/9hUCM
مکارم http://yon.ir/Se9dk
❤️ @ahkamerouz احکام روز