📸 #عكس_نوشته| بنیصدر و درخواست اختيارات بيشتر برای رئيسجمهور
💠 #آيت_الله_مكارم_شيرازی: گفتنی است عوامل لیبرالی در مجلس خبرگان نفوذ کرده بودند و البته در اقلیت بودند. این مسأله منحصر به بنی صدر هم نبود. اینها دست و پا می زدند که مواد قانون اساسی را به سمت لیبرالیسم بکشند.
🔹ما و دوستان که اکثریت بودیم میخواستیم قانون را به سمت اسلام و انقلاب نه شرقی و نه غربی بکشیم. خیلی فعالیت کردیم وقتی ماده ولایت فقیه با آن اختیارات تصویب شد، بنیصدر عصبانی شد و بلند شد و گفت؛ پس برای رییس جمهور چی باقی ماند؟ چرا اختیارات رییس جمهور را به ولی فقیه دادید؟ رییس جمهور موقعیت بالایی در قانون دارد.
🔹بنیصدر میخواست همه اختیارات را بردارند به رییس جمهور بدهند. بنیصدر پیش بینی میکرد که رییس جمهور شود و همه اختیارات را به دست میگیرد. ۱۳۸۸/۹/۱۶
🆔 @asbaat_ir
🔰 #انقلاب_و_روشنفکران/ بخش نخست
💠 منورالفکرهای شیفته غرب
🔺 پیشینهی حضور جریان روشنفکری در تاریخ ایران به حدود ۱۵۰ سال قبل، یعنی دوران سلطنت فتحعلی شاه قاجار میرسد.
🔺 نخستین گروه از جوانانی که به دستور عباس میرزا نایب السلطنه برای آموختن علوم و فراگیری فنون جدید، راهی اروپا شدند را میتوان نخستین روشنفکران ایرانی به مفهوم امروزین آن دانست.
🔺 این افراد که تدریجا در بین مردم آن روزگار به «منورالفکر» شهرت یافتند، به گواهی اوراق تاریخ و اسنادی که در این ارتباط بیشتر منتشر شده است، سخت شیفتهی نحوه زندگی و تمدن و فرهنگ غرب شدند و خیلی زود و به آسانی به محافل و مجامع فراماسونری راه یافتند و از طریق همین محافل و مجامع، در خدمت اجرای سیاستهای استعماری در آمدند تا مردم را از ارزشهای دینی بیگانه سازند و برای اجرای این نقشه از همان ابتدا استحاله تدریجی ارزشهای دینی – ملی جامعه را در دستور کار خود قرار دادند؛ جامعهای که اعتقادات دینی چون درختی تناور در تمام شئون زندگی مردمش ریشه دوانیده بود.
💠 فتوای قتل برای سفیر روسیه
🔺 ماجرای قتل گریبایدوف، سفیر روسیه تزاری به جرم دست درازی به نوامیس مردم مسلمان و به فتوای یک روحانی جلیل القدر به نام حاج میرزا مسیح مجتهد تهرانی، نخستین زنگ خطر را برای دولتهایی که سودای نفوذ استعماری در ایران داشتند، به صدا درآورد و آنان را به اتخاذ تدابیری در این زمینه واداشت و سالها بعد از آن، مقاومت جانانهی مردم در قضیه قرارداد رژی و لغو امتیاز تنباکو، به فتوای مرجع عالیقدر جهان تشیع، حضرت آیت الله العظمی میرزای بزرگ شیرازی و اطاعت بیچون و چرای مردم از روحانیت آگاه و متعهد و مبارز شیعه، اهمیت موضوع را در چشمانداز اجانب صد چندان کرد و برنامهریزان و طراحان استعماری در آن دوران را واداشت تا ضمن بررسی و تحلیل بسیار جدیتر، برای یافتن دلایل و چگونگی پیوند مقدس بین روحانیت شیعه و مردم، کوشش نمایند و با تدوین طرح و برنامهای خاص، تلاش مضاعفی را برای جداکردن مردم از اعتقادات دینی و «از خود بیگانه» ساختن جامعه ایرانی آغاز کنند.
🔺 این امر جز از رهگذر هجوم به مبانی اعتقادی و سنتها و سست کردن بنیانهای اخلاقی جامعه ایران ممکن نمیشد. برهمین اساس بود که کارگزاران استعمار به مقوله «تجددگرایی» توجهی ویژه نشان دادند و زیر پوشش «مدرنیسم» به اجرای این برنامهها همت گماشتند.
🔺 به شهادت اوراق تاریخ، انها برای دستیابی به اهداف خود، بیش از همه به «منورالفکران» امید داشتند و باز به شهادت اسناد و مدارک موجود، منورالفکران شیفته غرب و وابسته هم در این مقطع زمانی، بهترین یار و یاور آنان بودند و بیشترین و ارزشمندترین کمکها را در این زمینه به قدرتهای استعماری کردند.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4722
🆔 @asbaat_ir
🔰 نقد و بررسی آسیب های مشترک #خرده_جریان_های_حوزوی/ بخش دوم
📝 #یادداشت| فاقد جامعهگرایی و انقلابمحوری
🔸 یعنی برنامهها ناظر به نیازهای انقلاب و جامعه نیست. همانگونه که در عنوان قبل گذشت، بهدلیل فقدان تلقی صحیح از رسالت حوزه و روحانیت در دنیای جدید، طلبه برای خدمت به تک تک افراد جامعه اسلامی آماده میشود نه برای خدمت به یک نظام کلان و منسجم.
🔸 از سویی نسبت حوزه و روحانیت با انقلاب یکی از محورهای اساسی برنامهریزی تحصیلی قلمداد میشود. باید حاکمیت دینی مورد حمایت همهجانبه تئوریک و عملیاتی حوزهها قرار داشته باشد.
🔸 در این میان حتی اکتفا به نیازهای امروز نیز کافی نیست، بلکه آیندهپژوهی و شناسایی نیازهایی که در بیست، سی سال آینده برای جهان و جامعه دینی بهوجود خواهد آمد نیز نباید از نظر دور داشته شود؛ ولی خلأ رویکردهای آیندهنگر بهخوبی در این دست برنامهها قابل مشاهده است.
🔺 مبتنی بر تلاش یکسویه طلبه و فاقد پشتیبانیهای همهجانبه از او
🔸 جریانهای موجود خدمات تک بعدی و یک خطی به طلبه ارائه میدهند. در این مدلها تنها محوریت با تلاش طلبه است، و کسی متولی رصد و پیگیری برنامه وی نیست.
🔸 مشاوره، ارزیابی کارآمد و نظارت بر روند عمومی و نیز فردی طلبه جزء خلأهای جدی این نوع برنامههاست.
🔺 عدم ارتباطگیری مؤثر با طلاب
🔸 سامانه ارتباطی بین این جریانها و طلاب وجود ندارد تنها راه آشنایی طلبه با آنها فضای عمومی است؛ یعنی سامانه ارتباطی ویژهای برای آشنایی طلبه با ظرفیتهای تحصیلی موجود در حوزه فراهم نیامده است.
🔸 فقدان سامانه اطلاعرسانی موجب میشود طلبه تنها بر اساس نوع اطرافیانی که دارد یا غلبه فضای حاکم پیرامونی مسیر آینده خود را تعیین کند. چرا که همه افقها را یکجا پیش روی خود نمیبیند.
🔸 این جریانها نیز احساس نیاز و ضرورتی برای شناسایی و ارتباطگیری با طلاب ندارند.
✍️ حجت الاسلام حسین ایزدی
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=2293
🆔 @asbaat_ir
🔰 جریانشناسی #موسسه_تنظیم_و_نشر_آثار_حضرت_امام (ره)/ بخش ششم
💠 منتقد #دولت_سازندگی
🔺 مرحوم #سیداحمدخمینی در طول چهار سالی که بعد از رحلت حضرت امام در قید حیات بود بیشتر به حفظ آثار و ساماندهی آنها و ایجاد مکانهایی برای نگهداری اسناد و آثار مرتبط با حضرت امام پرداخت و یکی از وظایف اصلی خود را علاوه بر دفاع از رهبری در این سالها، دفاع از اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی میدانست و هرجا احساس میکرد جامعه از اهداف حضرت امام دور شده به مسئولان تذکر میداد.
🔺 مرحوم سید احمد گاهی از #دولت_سازندگی انتقاد میکرد و نقدهای ایشان زمانی شدت گرفت که دولت وقت با دوری از آرمان امام راحل در خصوص #مستضعفین و بها دادن به #سرمایه_داران فراری و جایگزینی سیاستهای توسعه غربی به جای سیاستهای عدالتمحور، مشکلات عدیده اقتصادی بر قشر ضعیف جامعه تحمیل کرده بود. او در مجامع عمومی به انتقاد از رویه دولت آقای #هاشمی_رفسنجانی میپرداخت تا جایی که صدای اعضای دولت وقت درآمد.
🔺 حاج سید احمد در جمع ستاد مراسم ارتحال حضرت امام میگوید: «دعوت از سرمایهداران فراری رژیم گذشته برای مشارکت در برنامههای اقتصادی دوران سازندگی، شدیداً مغایر با آرمانهای اصیل انقلاب اسلامی و خط امام است.
🔸 بعضی از آدمهای مستأصل به این نتیجه رسیدهاند که برای چارهاندیشی مشکلات جاری، سرمایهداران فراری بیایند سرمایهگذاری کنند. در صورتی که مشکل ما با سرمایهگذاری چهار تا سرمایهدار خونخوار و فراری و زراندوز حل نمیشود … .
🔸 پس این همه مصائب مردم ما در طول سیزده سال انقلاب اسلامی برای چه بود؟ شما به چه عنوانی دست از خط روشن و بیابهام امام میکشید و جلسه با لاجوردیها و برخوردارها که همیشه از منفورترین افراد نزد ملت ما هستند، برگزار میکنید؟ آن هم در شرایطی که رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان یکی از شاگردان زنده امام توصیه اکید بر ادامه مبارزه آشتیناپذیر با دشمنان انقلاب و نظام و آمریکای جنایتکار دارند.»
💠 مقابله با جریان #منتظری
🔺 یکی دیگر از موارد مهمی که مرحوم سید احمد در راستای حراست از میراث حضرت امام، به شدت به مقابله با آن پرداخت، جریان منتظری بود.
🔺 وی که از نزدیک در جریان جفای منتظری و بیت ایشان به حضرت امام بود با نوشتن #رنجنامه خطاب به آقای منتظری، سعی نمود تا با ذکر موارد تاریخی و برخوردهای ناصحیح او، باعث تحول در وی و برگشت به خط امام و انقلاب گردد.
🔺 ولی افسوس که در این زمینه توفیقی نیافت. حاج احمد آقا دو سال آخر عمر خود را به نوعی در انزوا گذراند و به چله نشینی و دوری از جمع، سپری کرد.
ادامه دارد ...
✍️ پژوهشگر اسباط
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4647
🆔 @asbaat_ir
🔰 #سلفی_گری_و_وهابیت_در_ایران/ بخش دوم
💠 گروههای سلفی افراطی
🔺 برخی گروههای افراطی اهل سنت ایران، در دوره بعد از انقلاب عبارتند از:
1️⃣ مجاهدین خلق بلوچ
🔸 این گروه که امروزه دیگر نامی از آن نیست، در کویته پاکستان حضور داشتند و گاهی به ایجاد ناامنی در برخی مناطق مرزی اقدام میکردند.
🔸 مجلهای تند و افراطی به نام «اذان مجاهد» نیز داشتند که در شمارهای از آنکه بعد از زلزله رودبار منتشر شد، رسماً به مسلمانان تبریک گفت؛ چرا که خداوند با یک حرکت زمین، این تعداد شیعه را به درک واصل کرد.
2️⃣ جندالله
🔸 گروه «جندالله» یا «جنبش مقاومت مردمی ایران» به رهبری عبدالمالک ریگی در جنوب شرق، یکی از گروهای افراطی اهل سنت بود که بعد از دستگیری و اعدام عبدالمالک ریگی، تا حدودی پراکنده شد. در آذرماه سال ۱۳۹۱ نیز انشعابی در این گروه به وجود آمد و گروهی تحت عنوان «حرکت انصار ایران» و گروه کوچکتری به نام «جیش الحسین» از آن جدا شدند.
3️⃣ جیشالعدل
🔸 اخیراً گروهی به نام «جیشالعدل» در جنوب شرق ایران شکل گرفته است. فردی به نام عبدالرحیم ملازاده، اهل راسک، با نام مستعار صلاح الدین فاروقی رهبری گروه را برعهده دارد. وی به اتهام شرکت در شهادت مولوی جنگی زهی متواری شد و پس از مدتی موجودیت گروه جیشالعدل را اعلام نمود.
🔸 این گروه تازه تأسیس در سال ۱۳۹۲ دو عملیات داشت که در یکی چند مرزبان ایرانی را در سراوان شهید کرد و در دیگری، چند مرزبان را در همان منطقه به گروگان گرفت. از دیگر اقدامات این گروه، جذب کودکان اهل سنت و تعلیم آنان برای اهداف خویش است.
4️⃣ انصارالفرقان
🔸 انصارالفرقان از اتحاد دو گروه تروریستی «انصار ایران» و «فرقان» به وجود آمد. گروه تروریستی «انصار ایران» یکی از شاخههای جدا شده از گروهک «جندالله»، پس از اعدام عبدالمالک است.
🔸 این گروه در اوائل بهار ۱۳۹۴ به چند برنامه تروریستی در جنوب شرق کشور اقدام کرد اما در یک عملیات در اوائل اردیبهشت، هشام عزیزی معروف به ابوحفص البلوشی فرمانده سیاسی ـ نظامی گروه، به همراه دو نفر از همراهانش به هلاکت رسید و ضربه مهلکی به گروه وارد شد.
✍️ حجت الاسلام والمسلمین مصطفی اسکندری
📚 جریانشناسی احزاب و گروههای زاویهدار در ایران، ص 364
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=2362
🆔 @asbaat_ir
🔖 بررسی شخصیت #شهید_مدرس/ بخش دوم
🔰 کیاست و استقامت شهید مدرس
🔹 در دوران #استبدادصغیر، مدرس در کنار حاج آقا نورالله اصفهانی تلاش زیادی را به منظور تدارک و تقویت #مشروطه_خواهان انجام داد و در مقابل حاکم مستبد اصفهان (اقبال الدوله) ایستادگی کرد؛ اما پس از فتح تهران و پیروزی مشروطهخواهان و هنگامی که صمصام السلطنه بختیاری به حکومت اصفهان منصوب گردید؛ حاکم بختیاری برای حکومت بلامنازع خود در صدد تبعید روحانیان متنفذ و مقتدر اصفهان، آقا نجفی، آقا نورالله و مدرس برآمد.
🔹 وقتی از سواران بختیاری به آیت الله مدرس اخطار کردند آماده خروج از شهر باشد، وی بدون اندک تاملی کفشهایش را از پای درآورده، زیر بغل نهاد، در جلو آن دسته سوار به راه افتاد و گفت: «هرکجا میخواهید، برویم».
🔹 مردم شهر خواستند مانع تبعید مدرس شوند، اما وی به آنان توصیه کرد آرام باشند، زیرا مایل نیست به خاطر این مساله کوچک نزاعی رخ دهد.
🔹 نیروهای بختیاری مدرس را به تخت فولاد بردند؛ اما با اعتراض عمومی مردم اصفهان و حمایت علمای شهر از او، صمصام السلطنه وادار شد مدرس را با نهایت احترام به خانهاش بازگرداند.
🔹 به روایت علی مدرسی پس از این حادثه دشمنان در صدد حذف فیزیکی او برآمدند و در مدرسه جده بزرگ دو نفر از روحانینمایان، مدرس را هدف قرار دادند؛ اما تیرهای ضاربان به خطا رفت و آسیبی به وی نرسید.
🔰 انتخاب آیت الله مدرس به عنوان #مجتهد_طراز_اول مجلس شورای ملی
🔹 براساس فصل دوم متمم قانون اساسی، برای نظارت بر قوانین مصوب مجلس شورای ملی و تشخیص عدم مغایرت مصوبات مجلس با احکام شرع، #مراجع_نجف_اشرف، بیست نفر از مجتهدان طراز اول را به مجلس شورای ملی معرفی کردند تا پنج نفر از میان آنان برگزیده شوند.
🔹 #مجلس_شورای_ملی (دوره دوم) در جلسه هفتم شعبان ۱۳۲۸ ق، آیت الله مدرس و چهار نفر دیگر را از میان بیست نفر مجتهدی که مراجع نجف معرفی کرده بودند، انتخاب کرد.
🔹 آیت الله مدرس برای حضور در مجلس و انجام وظیفه نظارتی خود، به تهران مهاجرت کرد. وی در جلسه ۱۹۵ مجلس شورای ملی ( ۲۸ ذیحجه ۱۳۲۸) سوگند یاد کرد.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4658
🆔 @asbaat_ir
📌 #پرسمان_اسباط
پاسخِ پرسش یازدهم اسباط/ بخش نخست
1️⃣1️⃣ پرسش یازدهم:
🔹تاسیس #موسسات، #پژوهشگاهها، و مراکز علمی پیرامون حوزه علمیه چقدر ضرورت دارد؟
🔹مراکز علمی و تخصصی تا چه میزان در افزایش #سطح_علمی_طلاب موثر بودهاند؟
🔹نقاط ضعف و آسیبهایی که امکان دارد در این موسسات وجود داشته باشد، چیست؟
🔹از منظر جریانشناسی، چه جریانهایی و با چه اندیشههایی پشت صحنه موسسات و مراکز علمی حوزه هستند؟
◀️ در پاسخ به این پرسش، #پاسخهایی از سوی #اعضای_فرهیخته کانال به ادمین اسباط ارسال شد که ضمن تشکر از مخاطبین گرامی، در ذیل منتشر میشوند و به جهت کثرت پاسخها، از ذکر اسامی ادمین آنها صرف نظر میگردد.
1️⃣ قبلا شاهد باز شدن بیوت بودیم حالا موسسه های وابسته به بیوت هم اضافه شده است، مگر هر بیت چند محقق و نویسنده خوب در اختیار دارد که باید موسسه بسازد. در همان بیوت اتاقی را برای همان چند نفر هم در نظر بگیرید.
2️⃣ حالا که همه چیز دارد مجازی می شود خوب است بسیاری از موسسه ها هم مجازی شوند، این همه هزینه برای چیست؟
3️⃣ بعضی از این مراکز و موسسات به بلای جان و اخلاق بعضی از طلبه ها تبدیل شده است، اشرافیت و تجمل گرایی و نوع پذیرایی در بعضی از این مراکزو موسسات، حوزه را به سمتی می برد که طلبه همان گونه زندگی کند، طلبه ای که در چنین محیطی هایی کار می کند دیگر حاضر به زندگی کردن در خانه های محقر و حتی قشر متوسط نمی شود. به این آقایان بگویید مراکز و موسسات را ساده و طلبگی بسازند چراکه روی خلق و خوی طلبه ها اثر دارد.
4️⃣ اگر موسسات و پژوهشگاها و مراکز علمی که کار حوزوی می کنند و یا توسط حوزویان اداره می شوند در زیر شورای عالی حوزه علمیه و یا شورای مدیریت حوزه علمیه در می آمدند به خوبی اهداف و انگیزه های آنها مشخص و از تکرار پرهیز می شد، با این وضعیت هرکس با هر مرتبه ی علمی و بدون استعلام اخلاقی از حوزه می تواند موسسه و مرکز ایجاد کند.
5️⃣ برخی موسسات، موسسه نیستند، محل اشتغال فرزندان و نوه ها و اقوام صاحب موسسه است، ارثیه ای برای آیندگان است، اگر این موسسات از پول بیت المال و یا سهم امام ساخته شده است باید آقایانی که در دست دارند پس از خود به مرجع تقلید و ولی فقیه زمان خود واگذار کنند.
6️⃣ همیشه زیاد شدن موسسات و مراکز و پژوهشگاه ها نشانه بالا رفتن سطح علمی حوزه نبوده و نیست، همین الآن هم بیشتر آدم های ملا و صاحب نظر بیشتر از حجره ها و خانه های ساده بیرون می آیند.
ادامه دارد ...
🆔 @asbaat_ir
📸 #عکس_نوشته| جنبش دانشجویی دوشادوش روحانیت
💠 #امام_خامنه_ای: از آن سال [16 آذر 32] تا سال 42 جنبش دانشجوئی کم و بیش تحرکاتی دارد. من یادم است سالهای 38 و 39 و 40 و ...، دانشجوها تحرکاتی داشتند، منتها بشدت سرکوب میشد و اجازه نمیدادند بروز پیدا کند؛ تا نهضت روحانیت در سال 1341 و اوجش در سال 42 شروع شد، که اینجا باز شما نشانهی جنبش دانشجوئی را مشاهده میکنید؛ یعنی در تمام پانزده سالی که بین 1342 است که شروع نهضت روحانیت باشد، تا 1357 که پیروزی انقلاب اتفاق افتاد، شما در همه جا و دوشادوش روحانیت و در کنار او، جنبش دانشجوئی را مشاهده میکنید.
🗓 بیانات در دیدار اساتید و دانشجویان در دانشگاه علم و صنعت - 1387/09/24
#روز_دانشجو
#جنبش_دانشجوئی
#نهضت_روحانیت
#امام_خمینی
#انقلاب_اسلامی
#استکبار_ستیزی
#آمریکا_ستیزی
🆔 @asbaat_ir
🚩 نگاهی گذرا به #حوزه_علمیه_اصفهان/ بخش دوازدهم
💠 جریانها و ویژگیهای #مکتب_عرفانی_اصفهان/ قسمت نخست
🔺 در زیر به سه جریان عمده عرفانی و معنویتگرا و ویژگیهای آنها در دوران #صفویه اشاره میشود و از برخی از بزرگان هر جریان نیز نام برده میشود.
1️⃣ #تصوف_خانقاهی و سلسلهای
🔹 از جمله فرق صوفیه از دوران صفویه به بعد، میتوان به سلسلههای #ذهبیه، نعمتاللهیه، چشتیه و اویسیه اشاره کرد. صوفیانی مانند حسینعلی شاه اصفهانی، مشتاق علیشاه، سعادت علیشاه، شیخ مؤذن خراسانی، شیخ نجیبالدین تبریزی، شیخ علی اصطهباناتی، و سید قطبالدین نیریزی، رستم بیک، ایزد گشسب، ملاحسن آرندی نائینی و محمد جواد سرجویی بیدآبادی از جمله برزگان این سلسلهها بودهاند.
🔹 حاکمان صفوی با اینکه در اصل با ادعای تصوف و به مدد #صوفیان_قزلباش به حکومت رسیدند، از دوره شاه طهماسب به بعد به صوفیان قزلباش سخت گرفتند و برای حفظ حکومت خود و جلوگیری از شورشهای احتمالی، آنها را از مناصب دولتی کنار گذاشتند.
🔹 کار به اینجا نیز خاتمه نیافت و با قدرت گرفتن فقهای شیعه در حکومت صفوی و ردیه نویسیهای آنها بر ضد تصوف عرصه چنان بر آنها تنگ شد که حتی برخی از آنها مجبور شدند از ایران مهاجرت کنند. همچنین صفویان برای حفظ حکومت خود از گرم شدن بازار طریقههای دیگر صوفیه نیز در ایران جلوگیری کردند.
🔹 البته خود صوفیان نیز در این دوره به انحراف کشیده شدند و همین سبب انحطاط جریان تصوف خانقاهی در این دوره شد؛ نمونههایی از این انحطاط را میتوان در حکومتی شدن صوفیان، خاندانی شدن تصوف، گرایشهای غالیانه و تندروانه قزلباشان و لاابالیگری آنها مشاهده کرد.
🔹 در مجموع صوفیان صفوی به جز مواردی انگشتشمار، به دستهای دورهگرد تبدیل شدند که به کارهایی مانند قصهخوانی در معابر، گدایی و مناقبخوانی مشغول بودند.
🔹 البته در این دوران از بین صوفیان خانقاهی، ذهبیه به علت اخلاص در تشیع و تمسک به ولایت ائمه و همچنین به دلیل دودمانی نشدن و دوری از ثروت و قدرت توانستند در بین مردم به حیات خود ادامه دهند.
🔹 به گونهای که مرکز فعالیتهای اقطاب و مشایخ بزرگ سلسله ذهبيه مانند شیخ محمد على مؤذن خراسانی (قطب ۲۹)، شیخ نجیبالدين رضا تبریزی (قطب ۳۰)، شیخ علی نقی اصطهباناتی (قطب ۳۱) و سید قطب الدین نیریزی(قطب ۳۲) در اصفهان بوده است. در اواخر دوره صفویه سید قطب به شیراز رفته و از آن به بعد آن شهر مرکز فعالیتهای سلسله ذهبيه شد.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4736
🆔 @asbaat_ir
🔖 جریانشناسی #سازمان_مجاهدین_خلق/ بخش ششم
🔰 تغییر #ایدئولوژی
🔺 پس از اینکه کار تدوینایدئولوژی سازمن پایان یافت، از اواخر سال ۴۹ سازمان وارد فاز نظامی شد، یکی از عواملی که ورود به فاز نظامی را تسریع کرد عملیات #فدائیان_خلق در منطقه سیاهکل در بهمن ۴۹ بود که به دنبال آن سازمان تصمیم گرفت از حالت انفعال بیرون آید.
🔺 آنها معتقد بودند که اگر وارد فاز جدید نشوند، برخی نیروهای انقلابی آن زمان که به سازمان نزدیک شده بودند به سمتوسوی سازمانهای تماماً #مارکسیستی کشانده شده و در نهایت آنها را از دست خواهند داد.
🔺 اولین اقدام سازمان، تلاش برای بمب گذاری در کارخانه صنایع الکتریکی تهران بود؛ اما این عملیات لو رفت و منجر به دستگیری تعداد زیادی از اعضاء سازمان گردید که مجاهدین از آن به «ضربه شهریور ۵۰» یاد میکنند.
🔺 در این حادثه اکثر اعضاء کادر مرکزی سازمان نیز دستگیر و چند نفر از آنان هم در ۴ خرداد سال ۵۱ اعدام شدند و از مرکزیت آن تنها رضا رضایی موفق به فرار شد و چند روز بعد از فرار، با سیانور خودکشی کرد.
🔺 بعد از این حوادث مرکزیت سازمان به دست سه نفر افتاد: تقی شهرام، بهرام آرام و مجید شریف واقفی. از این سه نفر تنها مجید شریف واقفی مذهبی بود و دو نفر دیگر مارکسیست بودند و اعتقادی به مذهب نداشتند.
🔺 شکستهای سازمان و ضربه وارده بر آن از یک سو، و ورود #تقی_شهرام به مرکزیت سازمان از سوی دیگر، زمینه را برای یک حرکت ارتدادی در سازمان مهیا کرد.
🔺 با تصمیم کادر مرکزی، تجدید نظر در ایدئولوژی سازمان در دستور کار قرار گرفت و در سال ۵۲ یک گروه ده نفره که سه نفر از آنها از مرکزیت بود، مطالعات بر روی ایدئولوژی سازمان را شروع کردند.
🔺 نتیجه این مطالعات اعلام گرایش به مارکسیسم و عیان کردن هسته تفکرات واقعی سازمان بود. لذا در مهرماه سال ۱۳۵۴ «بیانیه اعلام مواضعایدئولوژیک» توسط تقی شهرام تدوین شد و چرخش فکری سازمان را از اسلام به مارکسیسم اعلام نمود.
🔺 این شخص چون گرایش شدیدتری نسبت به مارکسیسم داشت، گرایش اولیه سازمان را به سمت این تفکر شدت بخشید و با صدور بیانیهای به نام «تغییر مواضع ایدئولوژیک»، عدول سازمان را از اسلام و گرایش آن را به مارکسیسم رسماً اعلام کرد.
🔺 دو نفر از اعضاء در مقابل این ارتداد ایستادگی کردند. یکی مجید شریف واقفی بود که توسط همسرش لیلا زمردیان به تقی شهرام و بهرام آرام لو داده شد و به وسیله «حسین سیاه کلاه» اعدام گردید و دیگری مرتضی صمدیه لباف بود که توسط مرتدین مجروح، سپس توسط ساواک دستگیر و اعدام گردید.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=1617
🆔 @asbaat_ir
🔰 #جریان_مخالف_دخالت_دین_در_سیاست/ بخش سوم
📝 #یادداشت|آیتالله #بروجردی و دخالت در سیاست
🔸 در زمان آیتالله بروجردی یکی از اشکالاتی که برخی همچون #فداییان_اسلام به ایشان داشتند، عدم دخالت آیت الله بروجردی در سیاست و قیام علیه رژیم شاه بود. در این باره نیز توجه به نکاتی حائز اهمیت میباشد:
🔸 در ابتدا باید به این نکته توجه داشته باشیم که آقای بروجردی نیز همچون #شیخ_عبدالکریم_حائری به هیچ وجه قائل به عدم دخالت دین در سیاست نبود؛ چنانکه ایشان در درس خارج نماز جمعه، زمانی که به ادلّه نقلی و عقلی #ولایت_فقیه میپردازد، پیش از ورود به اصل بحث، به عنوان مقدمه، درباره ضرورت آمیختگی دین اسلام با سیاست بحث نموده است.
🔸 ایشان درباره همراه بودن احکام سیاسی و اجتماعی اسلام با احکام عبادی و فردی، میفرماید: «برای کسی که قوانین اسلام و ضوابط آن را بررسی کند، تردیدی باقی نمیماند که اسلام دین سیاسی ـ اجتماعی است و احکام آن به اعمال عبادی محض، که هدفش تکامل فرد و تأمین سعادت اخروی است، منحصر نمیگردد، بلکه بیشتر احکام آن مربوط به امور سیاسی و تنظیم اجتماع و تأمین سعادت دنیای مردم است.»
🔸 ایشان در ادامه آورده است: «پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله شخصا به تدبیر امور مسلمانان میپرداختند و امور آنان را سیاستگذاری میکردند و مسلمانان برای حل و فصل خصومتهای خویش، به ایشان مراجعه میکردند و آن حضرت برای ولایات، حاکم و کارگزار منصوب میفرمودند و مالیاتهایی نظیر خمس و زکات از آنها مطالبه مینمودند و… .»
🔸 بنابراین اعتقاد راسخ آیت الله بروجردی، دخالت دین در سیاست بود و حتی با اعتقاد به ولایت فقیه، سایر حکومتها در عصر غیبت (از جمله حکومت #پهلوی) را نامشروع میدانست؛
🔸 اما با توجه به شرایط خاص دینی و سیاسی ایران پس از شهریور۱۳۲۰ و به دنبال اشغال ایران توسط #متفقین و وجود اکثریت جناح سیاسی طرفدار بلوک شرق #کمونیسم یا غرب #لیبرالیزم، تحقق #حکومت_اسلامی در آن شرایط را غیرممکن میدانست.
🔸 از نظر آیت الله بروجردی، اقدام برای تشکیل حکومت اسلامی در آن شرائط،از یک سو موجب تباهی مملکت شیعی ایران و دیانت میشد و از سوی دیگر، سلب امنیت و تضعیف نظام (هرچند طاغوتی) بدون جایگزینی نظام مطلوب، تنها ویرانی و هرج و مرج را به دنبال داشت.
🔸 با توجه به این، ایشان در آن شرایط که دشمنیها علیه اسلام و مملک شیعی ایران رو به فزونی نهاده بود، به عنوان رهبر شیعیان جهان، در اولین اقدام خود، پس از پذیرش مسئولیت خطیر مرجعیت عامّه، با تأسی به روایت امام علی علیهم السلام «لابدّ للنّاس من امیر برّ او امیر فاجر»، برای سامان دهی امنیت اجتماعی، به سیاست اصلاحی و تعامل سازنده با شاه جوان، روی آورد و از تضعیف این سلطان به ظاهر مطیع (در زمان مرجعیت آیت الله بروجردی)، خودداری نمود.
🔸 ایشان در پاسخ معترضان گفت: «شاه حالا که از خودش اختیاری ندارد و تحت فشار دولتهای بیگانه است؛ یک طرف روس و طرف دیگر غرب و آمریکا که خواستههای خود را تحمیل میکنند. اگر شاه احساس کند که موقعیتش در داخل تضعیف شده است و جای پایش سست است، برای حفظ خودش، تسلیم بیگانه میشود. لذا، کوشش ما این است که خیلی احساس ضعف نکند… مصالح مملکت و اسلام را به او تذکر میدهیم… .»
✍️ حجت الاسلام محمد ملکزاده
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=2076
🆔 @asbaat_ir
📌 #پرسمان_اسباط
1️⃣1️⃣ پاسخِ پرسش یازدهم اسباط/ بخش دوم و پایانی
◀️ ادامه پاسخ مخاطبان گرامی اسباط به پرسش یازدهم:
7️⃣ این همه مراکز علمی پیرامونی و موسسات تحقیقاتی، چقدر اجاره آنها می شود، طلبه ها بخاطر معیشت دارند کار می کنند، بعد آن همه از پول وجوهات خرج ساختن و نگهداری موسسات می شود، ما که تغییر محسوسی در بالا بردن سطح علمی طلبه ها از این موسسات ندیدیم، چند مطهری و بهشتی و مفتح و ... از این موسسات بیرون آمده است.
8️⃣ بعضی از پژوهشگاه ها و پژوهشکده ها و موسسه ها، شده اند محلی برای تغییر گفتار و لباس و رفتار بعضی طلبه ها، به گونه ای که بعضی از طلبه ها بعد از مدتی می شوند یک کارمند با روحیات کارمندی البته معمم، وقتی با آنها صحبت می کنی، فکر نمی کنی که طلبه هستند، شناسنامه آنان فقط همان لباس روحانیت است نه چیز دیگر.
9️⃣ حوزه علمیه اگر مکانی را چون مدرسه آیت الله گلپایگانی (ره) در نزدیک حرم و یا مدرسه صدوق در زنبیل آباد را اختصاص به مراکز و موسسات علمی می داد، و در اختیار هر موسسه ای چند اتاق قرار می داد، این همه سهم امام اسراف نمی شد، این همه ترافیک به وجود نمی آمد، کارهای موازی نمی شد.
🔟 یکی از مراکز که نامش را نمی برم، الآن بیشتر اتاق های آن خالی است، استخرش را اجاره می دهد، آشپزخانه اش را اجاره داده است، با آن بزرگی تقریبا خالی است، آخر از اول فکر آن را نکرده بودند که مگر ما درباره آن موضوع چند پژوهشگر داریم و یا قرار است پرورش بدهیم که این همه هزینه شده است؟!
1️⃣1️⃣ برونداد موسساتی همچون موسسه امام، امام صادق، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه و مراکز مشابه، آبروی حوزه رو در ساحت اندیشهورزی حفظ کرده اند. تصور کنید اگر این موسسات و مراکز نبودند نمود بیرونی حوزه چه بود؟ فرآیند تخصصی شدن دروس حوزوی را همین مراکز مبارک کلید زدند و عملآ نشان دادند کارآمدی حوزه مرهون تخصصی شدن است.
2️⃣1️⃣ احزاب و جریان های سیاسی به دنبال جاپایی در حوزه های علمیه بودند. از وقتی که برخی موسسات و پژوهشگاه ها دائر شدند به مرادشان رسیدند بعضی از این مراکز، محل کادرسازی بعضی از جریان های سیاسی خارج از حوزه است، بعضی هم در حال تئوریسازی برای شعارهای سیاسی آنها تبدیل شده اند.
🆔 @asbaat_ir
🔰 #انقلاب_و_روشنفکران/ بخش دوم
💠 دشمنی با ارزشهای دینی
🔺 میراثخوارانی امثال میرزا فتحعلی آخوندزاده، عبدالرحیم طالبوف، میرزا آقا خان کرمانی و #میرزاملکم_خان «ناظم الدوله» در عصر #رضاخان و محمدرضا پهلوی که نام «#روشنفکر» بر خود گذاشتند، هجوم به ارزشهای دینی و سنتهای مردم را در دستور کار خود داشتند و در آثار و نوشتههای خویش کوشیدند تا اعتقادات مذهبی را مهمترین دلیل عقب ماندگی مردم ایران از قافله تمدن بشری قلمداد کنند.
🔺 زنده یاد جلال آل احمد در این مورد می نویسد: «یک واقعیت موجود است و آن اینکه روشنفکر غربزده ما به وسوسه حکومتهای وقت از همان اول که در فرنگ درس خواندن و از فرنگ برگشتن را آموخت، شروع کرد به لامذهبی، از کتابهای جلال الدوله و آثار ملکمخان بگیر تا آثار کسروی و از جنجال بهاییگری بگیر تا حرف و سخن اصلی #حزب_توده، اغلب روشنفکران و نهضتهای روشنفکری، ندانسته عَلَم مخالفت با مذهب و روحانیت را برداشتند.
🔸 آنها همیشه با یک دنبالهروی کودکانه در دعوای مدام حکومت و #روحانیت طرف حکومت را گرفتند و آخرین بار از قضیه #تنباکو بگیر و بیا تا کشتار بیرحمانه ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ و در تمام این صدساله اخیر، روشنفکر ایرانی مردد میان حکومت و مردم، در آخرین دقایق طرف حکومت را گرفته است…»
🔺 به دلیل همین مخالفت با آرمانها و اعتقادات مردم بود که کم کم پلهای ارتباطی روشنفکران ما با مردم ایران ویران شد و آنان همچون جزایری تک و تنها و بیرابطه در اقیانوس بیاعتمادی مردم گرفتار ماندند و مبدل به عناصری بیارتباط با تودهها و موجوداتی بیتاثیر در جامعه گردیدند.
🔺 مرحوم آل احمد در قسمتی دیگر از نوشتهاش درباره روشنفکران به این نکته اشاره میکند و مینویسد: «همیشه عقده نداشتن تاثیر در جامعه و در میان اکثریت مردم، روشنفکر ایرانی را آزار و اذیت کرده است و او را وادار ساخته به آرزوهای دور و دراز دامن بزند و رفاه روشنفکر جماعت که به قیمت حرمان اکثریت فراهم آمده، مانع از آن میشود که در غم دیگران شریک باشد.
🔸 چنین میشود که او کمکم خنگ میشود یا مالیخولیایی یا هروئینی یا مدرنیست و غربزده و از اثر افتاده و مهمتر از همه اینکه کمکم همه ایدهآلها را رها میکند و آدمی میشود بیخاصیت و سلب حیثیت شده و عقیم…»
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4722
🆔 @asbaat_ir
🔰 جریانشناسی #حوزههای_علمیه_شیعه_لبنان/ بخش دهم
🎙 #مصاحبه| مشترکات دینی نقطه قوت تعاملات مذاهب اسلامی
🔺 #حجت_الاسلام_شاکر در خصوص آشنایی با حوزه های علمیه اهل سنت لبنان گفت: طبیعی است که مثل حوزههای علمیه شیعه اشراف نداشته باشم. وقتی یک حوزه شیعی میرفتم با هم مثل دو تا مَحرم مینشستیم صحبت میکردیم، ولی در حوزههای اهل سنت نمیتوانستم اینگونه باشم.
🔺 من اگر بخواهم خیلی مختصر دریافتهای خودم را از اهل سنت آنجا بگویم، به صورت کلی اهل سنت لبنان مثل جریان شیعی که یک جریان غالبی دارد و در کنار آن، یک نفر استثنا پیدا میشود مثل الحاج، اهل سنت هم همین است.
🔺 جریان اشعریاش یا از نظر فقهی شافعی اهل سنت که هم از جهت اجتماعی و هم از جهت دینی بسیار با شیعه خوب هستند یعنی هیچ مشکلی ندارند، تعامل خیلی خوبی دارند و هم از جهت اجتماعی.
🔺 حتی من الآن به شما بگویم بعضی از اهل سنت هستند امروز که از نظر دینی هیچ مشکلی با شیعه ندارند اما از نظر سیاسی موضع گرفتند، یعنی سیاست باعث شده که از ما دور شوند.
🔺 مثلاً یکیشان آقای رضوان السیّد، بچههای حزبالله به او میگویند رضوان السیّء یعنی رضوان بد، یعنی تا این حد با هم بد هستند، علیالخصوص بعد از ترور رفیق حریری، چون خیلی با وی رفیق بود، من دو بار خانهاش رفتم.
🔺 حتی از سفارت ایران یکی از دوستانمان مکه آنجا زمان مرحوم آقای رکنآبادی کاردار بود، به من گفت برای چه میخواهی بروی؟ گفتم ببین من که کار سیاسی نمیکنم، من کار علمی میکنم باید بروم اینها را ببینم، باید با آنها بنشینم صحبت کنم.
🔺 من دو بار خانهاش رفتم، بحثهای سیاسی بدی مطرح میکرد، جوابش را هم میگرفت، اما خب بههرحال در بحثهای دینی مشکل نداشتیم با هم، هر چه ایشان میگفت من تأیید میکردم، من هر چه میگفتم ایشان تأیید میکرد.
🔺 بحثهایی در قالب تأیید هم و تقریب مذاهب، اما بحثهای سیاسی خب باعث شده بود یک بُعد مسافتی پیدا کند علیالخصوص اخیراً که اصلاً خیلی از ما دور شده است.
🔺 اما هر چقدر هم سیاست باعث شده این از ما دور بشود و امثال این، اما از نظر دینی با هم مشکل نداریم. همچنان که شیعه شخصی مثل الحاج دارد، اینها هم یک شهّال نامی دارند، وهابی و داعشی بود، سلاح دستش میگرفت و فدایی ابوبکر بغدادی بود.
🔺 اهل سنت لبنان همچنان که شما اگر به یک شیعه لبنان بگویید که حسن الحاج، سرش را میاندازد پایین از خجالت، این هم مایه سرافکندگی اهل سنت است.
🔺 حتی رضوان السید که ایشان با ما مشکل دارد، جمهوری اسلامی را دوست ندارد، دنبال خلع سلاح حزبالله هست، وقتی اسم شهال میآید سرش را میاندازد پایین.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4759
🆔 @asbaat_ir