🚩 نگاهی گذرا به #حوزه_علمیه_اصفهان/ بخش چهاردهم
💠 جریانها و ویژگیهای #مکتب_عرفانی_اصفهان/ قسمت سوم
2️⃣ عرفان عملی و سلوک شرعی شیعی
🔹 کمی پس از صفویه جریان عرفانی جدیدی در بین برخی حکما و عرفای شیعه به وجود آمد. نقش آقا محمد بیدآبادی (۱۱۹۸) در این جریان بسیار پررنگ است.
🔹 عارف بیدآبادی که عرفان ناب را در مکتب فقیهان عارفی مانند مجلسی اول و شیخ بهایی آموخته بود، به جای حکم به اتحاد تصوف و تشیع، عرفان را بر مبنای باورها و روایات شیعی بنا کرد.
🔹 پیش از این نیز چنین تلاشی توسط فقیهان عارفی مانند سید بن طاوس، شهید ثانی و ابن فهد حلی صورت گرفته بود. اهمیت آقا محمد بیدآبادی در مقایسه با عرفای پیشین شیعه در این بود که توانست آموزههای بلند عرفانی را که در بین کتب حدیث، تفسیر و … بیان شده بود، با چینش جدیدی به صورت یک مکتب اخلاقی-عرفانی و سلوک شرعی شیعی در آورد.
🔹 رویه سلوکی بیدآبادی ریشه در کتاب و سنت و آموزههای پیشوایان شیعه دارد. از یک سو توصیه قرآن کریم و احادیث امامان(ع) به ضرورت تهذیب نفس و لزوم بهرهگیری از ذکر و دعا و توسل و از سوی دیگر سستی بنیاد اخلاق ارسطویی و عدم انطباق با پارهای مبانی کتاب و سنت، با تمام رواجی که در بین عالمان مسلمان داشت، وی را بر آن داشت تا از متن زلال کتاب و سنت و سیره معصومان(ع) شیوه صحیح تهذیب نفس را استنباط و ارائه نماید.
🔰 ویژگیهای مکتب عرفانی بیدآبادی
🔹 از ویژگیهای این مکتب میتوان به توجه به باطن اعمال در عین حفظ ظواهر و توجه به معرفت نفس، اشاره کرد. نکته دیگر اینکه اساس این مکتب بر عمل قرار دارد و دیدگاههای آن تجربی و عملی و محور آن دستور العمل – و نه آگاهی از فضایل و رذایل- است. بید آبادی در این مکتب برخلاف برخی علمای ظاهری ریاضت کشیدن را امری مثبت میداند.
🔹 در مکتب عرفانی بیدآبادی انسان میتواند با ریاضتهای شرعی و مداومت بر اذکار و اوراد رسیده از معصومین به تدریج به جایی برسد که باب ملکوت به روی او باز گردد.
🔹 در این حال برای او «فنای ملک و ملکوت حاصل گردد و نهایتا از محو به صحو و بقای کلی در عین فنا رسد و سر معنای «العبودية جوهرة كنهها الربوبية» برایش منکشف گردد و در این مقام به مرتبه خلافت و راهنمایی مردم به سوی خدا و نیابت حضرت حجةالله على الارض خواهد رسید.»
🔹 گفتنی است که رویه سلوکی و مشرب عرفانی آقا محمد بیدآبادی از یک سو با شریعتمداران ظاهر انگار که از «لب و حقیقت به قشر و پوسته و از رحیق شراب به سراب» اکتفا میکردند و از سویی دیگر با صوفیه باطنيه منحرف که منکر ظواهر شریعت بودند، در تقابل بود.
🔹 این شیوه عرفانی و سلوکی سبب شهرت او در جهان تشیع شد و شاگردان زیادی از محضر وی بهره بردند که همین شاگردان بعدها سبب شکلگیری عرفان شرعی یا سیر و سلوک شیعی شدند. به همین دلیل وی را بنیانگذار عرفان عملی شیعی میدانند. حتی بزرگان عرفای نجف اشرف طريقه خود را به این عارف سالک میرسانند.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4736
🆔 @asbaat_ir
🔰 مکتب امام، نفی احزاب #چپگرا و #راستگرا
🔺 در مکتب اخلاقی و انسانی امام، جان و آبروی هر انسانی از احترام برخوردار است. امام به همان اندازه که مواظب بود تا احزاب و گروه های راست گرا و مدعی مبارزه #پارلمانتاریستی، اخلاص و حیثیت مردم را فدای اهداف حزبی خود نکنند و با استفاده ی ابزاری از احساسات دینی و ملی مردم، اهداف محافظه کارانه خود را دنبال نکنند؛ به همان اندازه با روش های گروه های چپ گرا و خشونت گرا که با روش های قهر آمیز درصدد دستیابی به قدرت بودند مخالف بود.
🔺 امام به خوبی بدین نکته واقف بود که حرکت های مسلحانه و بمب گذاری و ترور، جان و مال مردم را با خطر روبه رو می سازد. از این رو حتی در مقابل تلاش برخی گروه ها برای تروز خائنین به دین و ملت، سکوت اختیار می کرد.
🔺 پایبندی امام به اخلاق و سیره اهل بیت علیهم السلام به قدری بود که حتی به ترور شاه راضی نشد. امام تنها بر افشای حرکت های ضد دینی و ضد اخلاقی رژیم طاغوت و بالا بردن سطح بینش مردم و کادرسازی تکیه داشت و حتی تهدید به اعلام حکم #جهاد از سوی او در دوران اوج گیری انقلاب، مبارزه ای با دست خالی از سلاح دربرابر یک حکومت کاملا مسلح بود و این شبیه حمایت روز بیست و یکم و بیست و دوم بهمن سال 1357 بود که مردم در آن روزها با دست خالی به میدان آمده بودند.
🔺 امام در یکی از بیاناتشان، به تلاش یکی از عناصر سازمان منافقین در نجف اشاره می کند که سعی داشت ایشان را برای آغاز عملیات مسلحانه متقاعد کند.
🔺 «یکماه [یا] بیست و چند روز، یکی از همین منافقین با صورت صالح، با ژـ سه، با همه چیز آمد آنجا، نشست در #نجف، من بودم؛ برای من گفت، هرروز گفت، هرروز گوش کردم؛ از مرحوم آقای طالقانی سفارش آورده بود؛ از یکی از علمای دیگر سفارش آورده بود؛ آن ها را هم بازی داده بود. آمد [مواضعشان را] گفت. من دیدم خیلی این مسلمان است؛ خوب ما که این قدر مسلمان نیستیم! من به او سوء ظن پیدا کردم. من هیچ جوابش را نداد؛ فقط گفت: ما می خواهیم #قیام_مسلحانه بکنیم؛ گفتم: نمی توانید؛ خودتان را به کشتن ندهید.»
🔺 امام در جایی دیگر، پاسخ خود را به این عنصر سازمان منافقین چنین بیان می کند: «آمده بود که تأیید بگیرد از من. من همان گوش کردم و یک کلمه هم جواب ندادم؛ فقط این که گفت ما می خواهیم که قیام مسلحانه بکنیم؛ من گفتم: نه قیام مسلحانه حالا وقتش نیست و شما نیروی خودتان را از دست می دهید و کاری هم ازتان [بر] نمی آید.»
🔺 #حسین_روحانی بعدها در مصاحبه ای با مجله «پیکار» - ارگان رسمی #سازمان_منافقین - اعتراف می کند که سخن آن روز امام، جنبه تاکتیکی و مقطعی نداشت و اصولاً دیدگاه امام، برخاسته از یک باور و اعتقاد بود که ربطی به یک زمان و مکان خاص ندارد.
✍️ استاد حسن ابراهیمزاده
📚 امر به معروف و نهی از منکر احزاب؛ ص 92
🆔 @asbaat_ir
🔖 #نقش_علما_در_تحولات_ایران_معاصر/ بخش نخست
🔰 تقسیمبندی علما در #مشروطه
🔺 متأسفانه در نهضت مشروطه، علمای ما از لحاظ سیاسی، به دو دسته عمده تقسیم شدند:
1️⃣ گروه مشروطهخواه
2️⃣ گروهی که به مخالفان مشروطه مشهور شدند.
🔺 دو دسته فوق، هم در ایران و هم در نجف حضور داشتند. از کسانی که در نجف بودند و به مشروطهخواه مشهور گردیدند، میتوان افراد ذیل را نام برد:
🔺 ملامحمدکاظم #آخوند_خراسانی، شیخ عبداللّه مازندرانی، حاج میرزا حسین خلیلی تهرانی و آیت اللّه #شیخ_محمدحسین_نائینی. نائینی که در واقعه مشروطه نامدارتر از دیگران است، در آن مقطع، شاگرد سه عالم قبلی به شمار میآمد.
🔺 مهمترین کسی که در نجف به مخالفت با مشروطه مشهور شد، #سیدمحمدکاظم_یزدی بود. در خصوص دیدگاهها و عملکرد سیاسی ایشان کار چندانی صورت نگرفته است.
🔺 مهمترین سندی که میتوان درباره مواضع ایشان ارائه کرد، خاطرات آقانجفی قوچانی در سیاحت شرق میباشد. آقانجفی قوچانی از شاگردان آخوند خراسانی و طرفدار مشروطه بود.
🔺 در واقعه قیام مسلمانان بر ضد نیروهای انگلیسی، که پس از جنگ جهانی اول وارد عراق شده بودند و با عثمانیها میجنگیدند، سیدمحمدکاظم یزدی علیه آنها فتوای #جهاد صادر کرد.
🔺 نکته درخور توجه آن است که مخالفت وی با مشروطه نمیتواند در ردیف مخالفت #شیخ_فضل_اللّه با مشروطه قرار گیرد، زیرا شیخ فضل اللّه که در ابتدا مشروطهخواه بود، بعد از مدتی خواهان #مشروطه_مشروعه گردید و سپس به دلایلی که قبلاً گفتیم، به مخالفت قطعی با مشروطه پرداخت.
🔺 آیت اللّه #سیدعبداللّه_بهبهانی و آیة اللّه سیدمحمد طباطبایی از موافقان مشروطه در تهران بودند. سید عبداللّه بهبهانی در سال ۱۹۱۰م در منزلش ترور شد و #سیدحسن_تقیزاده به قتل ایشان متهم گردید، لذا از ایران فرار کرد. مشهورترین مخالف مشروطه در ایران نیز شیخ فضل اللّه نوری بود.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4810
🆔 @asbaat_ir
🔰 #جریان_مخالف_دخالت_دین_در_سیاست/ بخش پنجم
📝 #یادداشت| تضعیف مرجعیت دینی مهمترین ویژگی طیف اصلاح طلب افراطی
🔺 با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تاسیس نخستین حکومت دینی مشروع در عصر غیبت بر مبنای #ولایت_فقیه، جریان مخالف دخالت دین در سیاست همچنان به عنوان یکی از جریانهای مطرح در حوزه نمود روشنتری یافته است.
🔺 جریانی که در لفافه دین و به نام دفاع از آن به مخالفت دخالت دین در عرصه سیاست برخاسته است. این جریان را پس از پیروزی انقلاب اسلامی به طور مشخص میتوان در شاخههایی از گفتمان موسوم به #اصلاحات مورد مطالعه و بررسی قرار داد.
🔺 طیف اصلاح طلب خود دارای جریانها و شاخههای متعددی با عقاید و دیدگاههای متفاوت است که بعضا خود را در دایره ولایت تعریف نموده و سیطره دین بر تمام ابعاد زندگی بشر را نیز پذیرفته است اما نوشتار حاضر معطوف به شاخههای افراطی از این جریان است که تاکنون ولایت مطلقه فقیه را زیر سوال برده و با تمسک به رویکرد عقلگرایانه محض بر جمهوریت نظام به جای اسلامیت آن تاکید ورزیده است.
🔺 در اصل این گفتمان به دین حداقلی و جدایی آن از سیاست متمایل شده است. و در نهایت مهمترین ویژگی این طیف را میتوان در نفی یا تضعیف #مرجعیت_دینی و حاکمیت سیاسی علما و فقهاء شیعه در عصر غیبت توصیف نمود.
🔺 در ادامه به برخی از سرشاخهها و نمادهای حوزوی این پدیده که در دوره بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در قالب گفتمان اصلاحات ظاهر گردیدند اشاره میکنیم:
🔸 الف - جریان حامی طیف #ملیگرا
🔺 اجمالا طیف ملیگرا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی جریانی است که بر تقدم عناصر ملی و سرزمینی و جمهوریت نظام بر اسلامیت آن تاکید ورزیدهاند.
🔺 در مقطع بعد از تاسیس نظام جمهوری اسلامی با چهرههايی از حوزه مواجه میشویم که از آنها میتوان با عنوان حامیان سیاسی جریان ملیگرا و جریانات وابسته به آن یاد کرد این چهرهها به دلایل سیاسی همواره مورد حمایت جریانات ملیگرا نیز قرار داشتهاند در میان این چهرهها میتوان به افرادی همچون آقای #شریعتمداری، #یوسفی_اشکوری و محسن #کدیور اشاره کرد.
✍️ حجت الاسلام محمد ملکزاده
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=2141
🆔 @asbaat_ir
🔖 #ائتلاف_های_سیاسی در جمهوری اسلامی ایران/ بخش دوم
🔰 تقسیمبندی گروههای اجتماعی ایران در قرن نوزدهم
🔹 اما در عرصهی اجتماعی، جامعهی ایران در سدهی نوزدهم شامل سه گروه اجتماعی عمده نظير:
🔹 ۱- شاه و گروه ممتاز حاکمه
🔹 ۲- اشراف و فئودال از جمله قبایل، روحانیون و بازرگانان
🔹 ۳- دهقانان و اصطلاحا عوامالناس (تودهی مردم، زارعان و کوچندگان دامدار) بودند.
🔹 در این دوره با وجود طایفهها، روستاها، اصناف، محلات شهری و اجتماعات مذهبی بسیار منسجم، گسیختگی در ایران کمتر دیده میشد. با این حال، از دیدگاه برخی محققین، سه علت مرتبط به هم، این تعدد و گوناگونیهای اجتماعی را به رقابت تبدیل میکرد:
🔹 ۱- مبارزه برای دستیابی به منابع کمیاب به ویژه زمینهای آبی، مراتع حاصلخیز و قناتها.
🔹 ۲- اعتقاد رایج به عدم رشد اقتصادی پایدار این باور را تقویت میکرد که شخص، فقط با محروم کردن دیگران میتواند به ثروت و دارایی دست یابد و نفع یک گروه، خسران دیگری را در پی دارد.
🔹 ۳- رقابت برای دستیابی به مناصب محلی، اغلب به درگیری میان گروهها منجر میشد و این مسئله به ویژه در شهرها واقعیت پیدا میکرد. مشاهده میشود که ماهیت کشمکشها در مقطع فوق، بیشتر جنبهی درون قبیلهای و موضوع کشمکشها هم اصطلاحا فرو ملی بوده است و هیچگاه در عرصهی ملی بروز نمییافت.
🔹 از این روی اصطلاحا در دوران پیش از مدرن، به دلیل فقدان یا عدم دسترسی عمومی به منابع قدرت و ثروت، رقابتها و یا کشمکشها نیز متناسب با جامعه سنتی آن دوران بود.
🔹 اما با تأسیس سلسلهی قاجاریه و آشنایی نخبگان سیاسی و روشنفکران با آموزهها و نهادهای غربی، خاصه از اواخر سدهی نوزدهم، تضادها و کشکشها، ماهیتی مدرن، پیدا کردند.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4795
🆔 @asbaat_ir
🔰 #جریانشناسی_فکری_سیاسی_عاشورا/ بخش سوم
📝 #یادداشت|عاشورا، صفآرایی اسلام محمدی با اسلام بنی امیه
🔸 برخی معتقدند اساسا واقعه عاشورا، تنها چیزی که نداشت، #مذاکره بود، زیرا مذاکره و تعامل در کربلا، اصلا معنا نداشت. بلکه صفآرایی تمام قد، بین لشکر حق و باطل بود.
🔸 این صفآرایی بین حق و باطل همواره در طول تاریخ ادامه خواهد داشت تا به امروز، البته مصادیق آن تغییر میکنند. امام صادق علیه السلام در روایتی به زیبایی عاشورا و بعد از آن را در مصاف حق و باطل به خوبی ترسیم میکند.
🔸 امام صادق(ع) در این خصوص فرمودهاند: «إِنَّا وَ آلُ أَبِي سُفْيَانَ أَهْلُ بَيْتَيْنِ تَعَادَيْنَا فِي اللَّهِ قُلْنَا صَدَقَ اللَّهُ وَ قَالُوا كَذَبَ اللَّهُ قَاتَلَ أَبُو سُفْيَانَ رَسُولَ اللَّهِ وَ قَاتَلَ مُعَاوِيَةُ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ وَ قَاتَلَ يَزِيدُ بْنُ مُعَاوِيَةَ الْحُسَيْنَ بْنَ عَلِيٍّ وَ السُّفْيَانِيُ يُقَاتِلُ الْقَائِم[۴]؛ ما و خاندان ابوسفیان، دو خانواده هستیم که به جهت خداوند با یکدیگر دشمنی کردیم. ما خداوند را تصدیق کردیم و آنها تکذیبش کردند. ابوسفیان با پیامبر جنگید و معاویه با علی بن ابیطالب عليه السلام و یزید با حسین بن علی عليه السلام. سفیانی نیز با قائم عليه السلام خواهد جنگید.»
🔸 بر این اساس جنگ بین #حق و #باطل بین اسلام اهلبیت و اسلام بنی امیه، قدمتی به درازای تاریخ اسلام، دارد.
🔸 بنی امیه به عنوان نماد جبهه باطل و نفاق داخلی در میان امت اسلام از یک طرف، و از طرف دیگر، اسلام اهلبیت به عنوان نماد جبهه حق، از ابتدای اسلام با یکدیگر، در حال ستیز و نزاع بودند و این درگیری، به معنای مذاکره نبوده و نخواهد بود، بلکه منشاء این نزاع بر سر اعتلای کلمه الله هی العلیاء (تَعَادَيْنَا فِي اللَّهِ)، بوده است و نه تعامل و مذاکره.
🔸 امروزه این نزاع بین ایران اسلام و غرب به سرکردگی شیطان بزرگ،#آمریکا به خوبی ملموس است. از این رو #مقام_معظم_رهبری بارها به زبانها و گفتارهای مختلف بیان کردهاند که نزاع ما و آمریکا، نزاعی #ایدئولوژیک و بر اساس نظام ارزشها و باورهاست و فقط به امور سیاسی محدود نمیشود که با گفتگو و مذاکره حل شود.
🔸 در این رویکرد در کربلا، مذاکره که هیچ، اماننامه هم جایی نداشت، حتی وقتی مستکبرین زمان چون شمر، عباس بن علی را مخاطب قرار میدهند، بیاذن ولی امر خویش، به شمر نگاه هم نمیکند و آنگاه هم که امام حسین به عباس اذن میدهند که جوابش را بده هر چند فاسق باشد: «أَجِیبُوهُ وَ إِنْ کَانَ فَاسِقاً» و وقتی شمر، برای علمدار کربلا اماننامه میآورد، حضرت عباس(ع) که کانون غیرت، حمیت و وفاداری است، بر شمر بانگ میزند و میفرماید:
🔹 «لَعَنَکَ اللَّهُ وَ لَعَنَ أَمَانَکَ أَ تُؤْمِنُنَا وَ ابْنُ رَسُولِ اللَّهِ لَا أَمَانَ لَهُ؛ بریده باد دستان تو و لعنت خدا بر تو و امان نامه تو ای دشمن خدا، ما را فرمان میدهی که از یاری برادر و مولایمان حسین(ع) دست برداریم و سر در طاعت ملعونان و ناپاکان درآوریم آیا ما را امان میدهی ولی برای فرزند رسول خدا(ص) امانی نیست!» عباس بن علی، چنان با قاطعیت سخن میگوید، که دشمن ناامیدانه، به خیمه خویش، باز میگردد.
✍️ حجت الاسلام محسن محمدی
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4773
🆔 @asbaat_ir
🔖 #احزاب_و_گروه_های_متاثر_از_لیبرالیسم/ بخش نخست
🔰 #سازمان_مجاهدین_انقلاب_اسلامی_ایران/ قسمت اول
🔺 در فروردین ۱۳۵۸ شمسی، از به هم پیوستن هفت گروه مبارز قبل از انقلاب، سازمانی به نام «سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی» با هدف «مقابله با خطراتی که نظام نوپا را تهدید میکرد» تأسیس شد. در رأس خطرات مورد اشاره «سازمان مجاهدین خلق (منافقین)» بود.
🔺 آن هفت گروه عبارتند از: 1. گروه امّت واحده؛ 2. گروه توحیدی بدر؛ 3. گروه توحیدی صف؛ 4. گروه فلاح؛ 5. گروه فلق؛ 6. گروه منصورون؛ 7. گروه موحدین.
🔺 نخستین شورای هماهنگی، محمد سلامتی و صادق نوروزی (از امّت واحده)، مرتضی الویری (فلاح)، محمد بروجردی (صف)، محمود بخشنده (موحدین)، محمدباقر ذوالقدر و محسن تحویلزاده از (منصورون)، بودند.
🔺 اعضای کلیدی در بدو تشکیل عبارت بودند از: سعید #حجاریان، #بهزاد_نبوی، محسن آرمین، مصطفی #تاجزاده، محسن رضایی، فیضالله عربسرخی، مجتبی شاکری، محسن مخملباف، حسین فدایی و حسن واعظی.
🔺 مهمترین کار این سازمان در آن هنگام، مبارزه با جریاناتی بود که با خطمشی #لیبرال خود، انقلاب را به بیراهه میبردند اما از همان ابتدا بین اعضای اصلی سازمان، بر سر سیاستهای اقتصادی دولت #میرحسین_موسوی اختلاف نظر وجود داشت.
🔺 با شروع جنگ تحمیلی، عمده افراد این سازمان جذب #سپاه_پاسداران شدند و در سال ۱۳۶۵ منحل شد.بعد از انحلال سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، سازمان جدیدی با نام «سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران» در مهر ۱۳۷۰ شمسی، با کوشش برخی از اعضای جناح چپ سازمان پیشین تأسیس شد.
🔺 اعضای این سازمان عبارت بودند از: محمد سلامتی، بهزاد نبوی، محسن آرمین، مصطفی تاجزاده، #هاشم_آغاجری، ابوالفضل قدیانی، فیضالله عربسرخی و صادق نوروزی.
🔺 این سازمان ابتدا مشی چپگرایانه و تند داشت ولی تغییر موضع داد و به مشی لیبرالی گرایش پیدا کرد. نوع اعضای سازمان جدید، به «#پروتستانیزم_اسلامی» معتقدند که مشهورتر از همه هاشم آغاجری است.
🔺 وی در ۲۹ خرداد ۱۳۸۱، به مناسبت سالروز درگذشت دکتر شریعتی، به دعوت شورای هماهنگی جبهه دوم خرداد، در همدان سخنانی تند درباره پروتستانیسم اسلامی و دکتر شریعتی ایراد کرد و برخی احکام شریعت اسلامی را به تمسخر گرفت و به همین جهت تحت تعقیب قرار گرفت، ابتدا حکم اعدام او صادر گردید ولی سرانجام در دادگاه تجدیدنظر حکم او به ۵ سال حبس و محرومیت از حقوق اجتماعی تبدیل شد.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=1829
🆔 @asbaat_ir
🔰 جریانشناسی #دفتر_تبلیغات_اسلامی_حوزه_علمیه_قم/ بخش شانزدهم
💠 ظهور یک زاویه
🔺 الف - خط فکری دفتر تبلیغات
♦️ بررسی #جریان_روشنفکری دفتر تبلیغات
2️⃣ #نشريات و #مجلات
📌3. مجله آینه پژوهش
🔹 محمدعلی مهدوی راد که موسس و اولین سردبیر نشریه مجله آینه پژوهش است درخصوص جرقه تأسیس این نشریه در مصاحبهای که در سال 92 با سایت مباحثات داشت گفت:
🔸 «روزی از روزهای آن روزگاران با دوستم حضرت شیخ مصطفی درایتی كه در آن زمان سرپرستی مركز مطالعات و تحقیقات اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم را به عهده داشت، در تهران به دیدار فرزانه روزگار و فرهیخته دانش و بینش و فرهنگ و قمل حضرت #سیدمحمد_خاتمی – رئیس جمهور محترم – و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت رفتیم.
🔸 آنچه را بدان میاندیشیدم با آن بزرگوار در میان نهادم. طرح را پسندیدند و تأكید كردند كه «اگر به تهران بیایید در وزارت ارشاد امكانات نشر مجلهای با محتوا و هدف یاد شده را فراهم خواهیم آورد». اما من انفصال از حوزه را نمیپسندیدم و بر نشر آن در حوزه علمیه قم تأكید میورزیدم. در آن جلسه و در گفتوگو با آن بزرگوار به جایی نرسیدم.
🔸 به هنگام برگشت، آقای درایتی پیشنهاد كردند این طرح را در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم پیاده كنیم و در مركز تحقیقات و مطالعات اسلامی.
🔸 باری بعد اللتیا و التی بدینجا رسیدیم كه این بنده تنی چند از فاضلان اهل قلم و اطلاع، بهویژه آشنا با نشر و نقد مطبوعات را دعوت كنم و برای نشر مجلهای با هدف نقد كتاب، كتابشناسی و اطلاعرسانی در حوزه فرهنگ اسلامی رایزنی كنیم.
🔸 اتاقی در محل مركز تحقیقات بدین كار اختصاص یافت. ابتدا از حضرت آقای ابوالفضل #شكوری، محمدعلی سلطانی، #رضامختاری، محمدجواد صاحبی برای رایزنی و تشكیل جلسات جهت تنظیم آییننامه و سرفصلهای مجله دعوت كردیم.
🔸 حضرت آقای صاحبی كه در آن روزگاران كیهان اندیشه را منتشر میكردند، بیش از یک جلسه حضور پیدا نكردند. اما دیگر دوستان جلسات را ادامه دادند.»
🔹 #مهدویراد در ادامه به ویژگی این نشریه و وجه مایز آن با مجلات دیگر در حوزه نقد كتاب اشاره کرد و گفت: «آینه پژوهش راه سوّمی را در میان این دسته مجلهها گشوده است؛ ویژه نقد كتاب، كتابشناسی و اطلاعرسانی، آن هم تنها در حوزه فرهنگ اسلامی.
🔸 از این رو، وجه اشتراک آینه پژوهش با دیگر مجلههای اسلامی، اسلامی بودن آن است و وجه افتراقش با آنها در ویژگی كتابشناختی آن است».
🔹 به هر تقدیر دوماه نامه آینه پژوهش با انگیزه بهسازى پژوهش و نشر از طریق «اطلاع رسانى» و «نقد میراث مكتوب»در خرداد و تیر سال 1369 شروع به فعالیت کرد.
🔹 توجه به نکاتی مانند:
🔸 1. گزارشِ شروع به كار مجله که از جلسه با خاتمی شروع شد
🔸 2. افرادی كه حلقه اول مجله را تشكيل دادند
🔸 3. دیدگاه مهدویراد درباره خاتمی و به کار بردن تعابیر فوق العاده برای او بعد از گذشت چندین سال و عبور از مقاطع حساسی مثل فتنه 88 و دخالت های مستقیم و غیر مستیم خاتمی در فتنه و شعلهور کردن آتش آن
🔹 همه از این مطلب حکایت دارد که جريان روشنفكری دينی بر مجله آینه پژوهش که توسط دفتر تبلیغات پشتیبانی و اداره می شود، حاکم است. همچنین مجلاتی مانند مجله #نقد_و_نظر که در دوره بعدی پژوهش دفتر تبلیغات مورد بررسی قرار میگیرند نیز از این قاعده مستثنا نیستند و روح حاکم بر آنها نیز همین جریان روشنفکری و نواندیشی دینی است که دفتر تبلیغات را پاتوقی انحصاری برای جریان روشنفکری تبدیل کرده است.
✍️ پژوهشگر اسباط
ادامه دارد ...
🆔 @asbaat_ir
📸 #عکس_نوشته| گریزان از مرجعیت
💠 پس از وفات #عبدالکریم_حائری_یزدی، مرجعیت و زعامت حوزه به آیات عظام حجت، خوانساری و صدر رسید و این سه، معروف به مراجع ثلاث شدند. هنگامی که آیت الله سیدحسین بروجردی برای معالجه به تهران آمد، #صدر از وی خواست به قم بیاید.
🔹 پس از ورود او جایگاه نماز جماعت خود در حرم حضرت معصومه را به آیت الله #بروجردی واگذار کرد؛ از ریاست حوزه فاصله گرفت و به پشتیبانی گسترده از آیت الله بروجردی بسنده کرد. او در تبیین فلسفه این کار، این آیه قرآن را ذکر میکرد: تِلْک الدَّارُ الْآخِرَةُ نَجْعَلُهَا لِلَّذِینَ لَا یرِیدُونَ عُلُوًّا فِی الْأَرْضِ وَلَا فَسَادًا ۚ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِینَ ﴿قصص-۸۳﴾
📚 مستدرکات اعیان الشیعه، ص ۴۹-۵۰
🗓 به مناسبت 19 ربیع الثانی سالروز رحلت آیت الله #سیدصدرالدین_صدر
#مرجعیت_خودخوانده
#نشست_اساتید
🆔 @asbaat_ir
🔖 بررسی شخصیت #شهید_مدرس/ بخش پنجم
🔰 مخالفت با قرارداد ۱۹۱۹
🔺 دولت میرزا حسن وثوق الدوله به دلیل امضای قرارداد ۱۹۱۹ با دولت انگلستان خشم و نفرت شخصیتهای مذهبی و ملی را برانگیخت. مدرس در راس مخالفان این قرارداد قرار داشت.
🔺 طرفداران قرارداد، بارها با مدرس گفتگو کردند تا او را از مخالفت بازدارند، به گفته مدرس: «هی میآمدند پیش من و میگفتند این قرارداد کجایش بد است. کدامیک از موادش بد است، هرکجایش بد است موردش را ذکر کنیم تا برویم آن را تغییر بدهیم.
🔸 من جواب میدادم: آقایان، من، رجل سیاسی نیستم، یک نفر آخوندم و از رموز سیاست سر در نمیآورم. اما آن چیزی که میفهمم بد است آن مادهاش که میگوید ما #استقلال ایران را [به رسمیت] میشناسیم. این مثل این است که یکی به من بگوید من سیادت تو را میشناسم…
🔸 لکن اگر کسی خوب غور رسی [وارسی] میکرد و روح آن قرارداد را میفهمید و چیز [دیگری] استنباط میکرد و او این بود که ایران تمامش مال ایرانی است، مالش، حالش، حیثیتش، چهاش [و] همه چیزش، متعلق به ایرانی است. فقط این قرارداد در دو چیزش دیگری را شرکت میداد، یکی پولش را [و] یکی قوهاش؛ این روح قرارداد بود… من مخالف بودم، من مخالفت کردم… .»
🔺 کوشش مورخالدوله سپهر برای میانجیگری بین مدرس و #وثوقالدوله نیز بینتیجه ماند. مخالفت آیت الله مدرس و دیگر شخصیتهای ملی با قرارداد ۱۹۱۹ و مقاومت #احمدشاه_قاجار در برابر قرارداد یاد شده، دولت #انگلستان را کاملا از سلسله و شاه قاجار ناامید کرد و انگلیسیها را به فکر یافتن جانشینی مناسب و مطمئن برای احمدشاه افتادند.
🔺 ژنرال آیرون ساید؛ فرمانده نیروهای انگلستان در ایران به همراه نورمن سفیر آن کشور در تهران به دستور لردکرزن وزیر خارجه انگلیس، به تکاپو افتادند تا مهره یا مهرههای مطلوب خود را شناسائی و آزمایش نمایند.
🔺 آنان زمینه را برای خارج کردن نیروهای قزاق از کنترل روسها فراهم کردند و استاروسلسکی، فرمانده روسی قوای #قزاق ناچار، امور بریگاد قزاق را به سرهنگ اسمایس انگلیسی واگذار کرد و از ایران خارج گردید.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4658
🆔 @asbaat_ir
🔰 #سلفی_گری_و_وهابیت_در_ایران/ بخش پنجم
💠 گروههای سلفی معتدل در ایران
2️⃣ #مکتب_قرآن
🔸 مجموعه مکتب قرآن توسط احمد #مفتیزاده تأسیس شد. وی در بهمن ماه ۱۳۱۱ در سنندج متولد شد و در ۲۰ بهمن ۱۳۷۱ در تهران از دنیا رفت.
🔸 او استاد دانشگاه تهران بود که در زمان #پهلوی به علت عضویت در حزب #دموکرات اخراج شد اما تا پایان رژیم شاه، در #کردستان قاضی بود. بر اساس اسناد ساواک با این اداره همکاری داشته است.
🔸 وی با انقلاب اسلامی ایران به شدت مخالف بود. ابتدا گرایشات خاصی داشت؛ هم برخی آموزههای #کمونیستی را قبول داشت و هم آموزههای #لیبرالیستی و به تعبیر خودش، به دنبال تفسیری #مدرن از اسلام بود اما در نهایت به تفکرات #وهابیت گرایش پیدا کرد.
🔸 مشهورترین چهره سلفی در کردستان ایران، یکی ملامحمد #مردوخ (۱۲۵۶-۱۳۵۴ش) بود که فردی ضد شیعه، مشروطهخواه و سپس به شدت شاهدوست و طرفدار سرسخت پهلوی و مخالف شدید حضرت #امام_خمینی (ره)، بود.
🔸 قصیده بلندی در مدح شاه سرود و نامهای توهین آمیز به حضرت امام(ره) نوشت. چهره دوم سلفیگری در کردستان ایران احمد مفتیزاده است.
✍️ حجت الاسلام والمسلمین مصطفی اسکندری
📚 جریانشناسی احزاب و گروههای زاویهدار در ایران، ص 368
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=2362
🆔 @asbaat_ir
🔰 جریانشناسی #حوزههای_علمیه_شیعه_لبنان/ بخش سیزدهم
🎙 #مصاحبه| پیوند عاطفی #سیدحسن_نصرالله با علمای اهل سنت لبنان
🔺 #حجت_الاسلام_شاکر 👇👇👇
🆔 @asbaat_ir
🔰 جریانشناسی #حوزههای_علمیه_شیعه_لبنان/ بخش سیزدهم
🎙 #مصاحبه| پیوند عاطفی #سیدحسن_نصرالله با علمای اهل سنت لبنان
🔺 #حجت_الاسلام_شاکر :
🔹 ارتباط حوزههای علمی اهل سنت و جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، شما بدانید که آنها دارند تکلیف خودشان را انجام میدهند، ما داریم کمکاری میکنیم حالا جالب هم این است که [شیخ عبدالناصر جبری] میگفت من در دنیا در ده تا کشور نمایندگی دارم، مثلاً از جمله مالزی، پاکستان و مصر.
🔹 میگفت دولت آنها دانشگاه من را به رسمیت میشناسد، طلبههایشان میآیند اینجا درس میخوانند، ما پول نمیگیریم، بنابراین برای ما سودی ندارد که بگویم آقا ما را به رسمیت بشناسید.
🔹 میگفت من دوست دارم که ایران اسلامی همیشه همینگونه بماند، #وهابی در آن رشد نکند، میگفت اگر یک سُنی از مثلاً #سیستان_و_بلوچستان بیاید دانشگاه من درس بخواند و برگردد، اگر نگران باشم، باید نگران باشم که این آقا احتمال دارد #شیعه بشود، وهابی نمیشود که هیچی، این احتمال وجود دارد که این برگردد شیعه بشود.
🔹 #شیخ_عبدالناصر_جبری، ایشان در کشور #مالی سکته کرد، چون میرفت به حوزههایش در دیگر کشوها سر میزد. جالب است این را بدانید که #حزبالله به خاطر یک سنی، که این خیلی برای من ارزش دارد، به #حاج_قاسم_سلیمانی میگوید که شیخ جبری آنجا سکته کرده، آنجا نباید بمیرد، این را باید بیاوریم اینجا.
🔹 حاج قاسم از طریق شرکت هواپیمایی #ترکیه یک هواپیمای آمبولانس اگر اشتباه نکنم هفده هزار دلار اجاره میکند و ایشان را از مالی منتقل میکنند به بیروت، در همان حوزه علمیهاش که آنجا مینشست قرآن میخواند و طلبههایش را میگفت قرآن را اینجا بنشینید بخوانید. من بعد از فوتش فهمیدم که نگو وصیت کرده آنجا دفن شود و همانجا هم دفن شد.
🔹 پسرهایش بعد از فوت پدر که در لبنان هر چه باشد آداب و رسوم عربی را دارند، همه مردم لبنان، دانشگاههای مختلف، آمدهاند عرض تسلیت و سرسلامتی به او بدهند، ایشان بعد از این مراسم اولین سفرش به تهران بود، من با بچههایش ارتباط دارم، به من میگویند داداش، یعنی یک ارتباط صمیمی داریم.
🔹 شیخ عبدالناصر جبری، سه پسر دارد، شیخ عبدالله، شیخ بلال و شیخ احمد که شما ببینید چقدر بچههای ناز، مؤدب. درست است که سنی هستند اما آدمهای خوبیاند، نمیدانم تقریبی هستید یا نه، از این حرف من خوشتان بیاید یا نه؟ شاید بگویید که مگر میشود سنی خوب باشد؟ اما اگر با اینها تعامل بکنید میبینید که من چی میگویم، چقدر انسانهای وارسته و خوبی هستند.
🔹 شما سؤالتان این بود که اینها چه ارتباطی با جمهوری اسلامی دارند؟ من معتقدم که اگر ما پانصد طلبه مثلاً در حد #شهید_مطهری اعزام کنیم به زاهدان و سیستان بلوچستان به همان مسجد مَکّی این تأثیرش بیشتر است یا یک نفر مانند شیخ بلال از فرزندان شیخ عبدالناصر؟
🔹 آنجا همه اینگونه نگاه میکنند که یک نفر از تهران آمده در نتیجه پیش خودشان میگویند: صحبت کن و برو. اما شیخ بلال سنی است، از خودشان است در نتیجه تاثیر سخنش بیشتر است.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4759
🆔 @asbaat_ir
🔰 جریانشناسی #موسسه_تنظیم_و_نشر_آثار_حضرت_امام (ره)/ بخش هشتم
💠 محمدعلی انصاری، تأثیرگذارترین فرد در موسسه
🔺 با درگذشت مرحوم #سیداحمد_خمینی، فرزند وی سید حسن، تولیت موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام و حرم مطهر امام راحل را بر عهده گرفت.
🔺 اردیبهشت ۱۳۷۴ سید حسن خمینی در نامهای به #مقام_معظم_رهبری توضیح میدهد که طبق وصیت مرحوم پدر به عنوان تولیت مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام و #حرم_مطهر منصوب شده و با توجه به این نکته که اعتبار همه امور را بنا به فتوای امام راحل، به مقام شامخ ولایت میداند و اینکه این نظام مقدس تنها در پرتو #ولایت_مطلقه_فقیه و گام نهادن در مسیر اندیشههای تابناک خمینی کبیر میتواند به لطف الهی نجات بخش انسانیت از ورطه هلاکت و ظلمت باشد، از محضر ایشان تقاضا میکند در صورت صلاحدید، #وصیت آن عزیز سفرکرده را #تنفیذ فرمایند.
🔺 حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پاسخ به این نامه چنین مرقوم فرمودهاند: «با طلب رحمت و مغفرت برای پدر گرامی شما و برادر عزیز ما مرحوم حجتالاسلام والمسلمین آقای حاج سید احمد آقا(طاب ثراه) وصیت مزبور را #تنفیذ میکنم و توفیقات الهی را برای شما صمیمانه مسألت مینمایم.»
🔺 #سیدحسن_خمینی که پس از اخذ دیپلم برای تحصیل علوم حوزوی ساکن شهر قم شده بود؛ در نیمه تیرماه سال ۷۴ با اعتماد به #محمدعلی_انصاری مسئولیت وی را - با توجه به اینکه وی از معتمدین پدر مرحومش بوده - به عنوان سرپرست موسسه تنظیم و نشر آثار و حرم امام خمینی(ره) تمدید میکند. وی همچنین مسئولیت #حمید_انصاری برادر دیگر محمدعلی انصاری را در سمت قائم مقام سرپرست تمدید مینماید.
🔺 برادران انصاری از ابتدای تأسیس موسسه تاکنون - آذرماه ۹۸ - در مسئولیتهای خود کماکان حضور دارند. باتوجه به عدم حضور دائمی سیدحسن در تهران، عملا همه امور مربوط به موسسه و حرم به وسیله برادران انصاری مدیریت میشود.
🔺 البته در زمان مرحوم سیداحمد خمینی با تلاشهای دلسوزانه ایشان، عمده کارهای مربوط به حفظ و نگهداری آثار حضرت امام شکل گرفت.
🔺 با درگذشت مرحوم سید احمد، محمدعلی انصاری را میتوان تأثیرگذارترین فرد در موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام از ابتدای تأسیس تاکنون برشمرد.
ادامه دارد ...
✍️ پژوهشگر اسباط
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4824
🆔 @asbaat_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📺 #کلیپ| ایجاد تفرقه میان حوزه و دانشگاه، مأموریت استعماری رضاخان
💠 آیت الله #شهید_مفتح (ره): دستگاه استعمار آمد فاصله انداخت بین این دو نوع و این دو دسته از دانشمندان؛ علوم اسلامی و علوم دیگر، و فاصله تا آن حدی شد که یادمان هست به خصوص در دوران #رضاخان که یک مأموریت #استعماری داشت و میدانست برای پیش برد مقاصد استعماری چارهای جز ایجاد تفرقه بین قشر روحانی و دانشگاهی نیست.
🔺 آن چنان تبلیغات آن روز شدید بود که اصلا یک #روحانی و یک #دانشگاهی نمیتوانستند یکجا بنشینند و با هم صحبت کنند و یک فاصله عمیق به وسیله #ایادی_استعمار به وجود آمد.
🗓 به مناسبت 27 آذر سالروز شهادت آیت الله مفتح و روز وحدت و دانشگاه
#حوزه_علیمه
#دانشگاه
#شهید_مفتح
#وحدت
#رضاخان
#استعمار
#تفرقه
🆔 @asbaat_ir
🚩 نگاهی گذرا به #حوزه_علمیه_اصفهان/ بخش 15
💠 جریانها و ویژگیهای #مکتب_عرفانی_اصفهان/ قسمت 4
🔰 حکیمان اصفهانی سرآمد عرفان عملی
🔹 به جز عرفای نجف دستهای دیگر نیز به خصوص در اصفهان طریقه خود را به آقامحمد #بیدآبادی میرسانند. این دسته دوم در بحث کنونی ما مهمترند؛ چراکه مرکز آن در اصفهان بوده و نسل به نسل در اصفهان ادامه داشته است.
🔹 اینها که عمدتا از حکیمان اصفهان هستند، در عرفان عملی نیز سرآمد بودهاند. گفته شده که آقا #محمدرضاقمشهای (۱۳۰۶) شاگرد آقا سیدرضی لاریجانی (۱۲۷۰) معتقد به سلوک به طریقه آقامحمد بیدآبادی بوده است.
🔹 #جهانگیرخان_قشقایی (۱۳۲۸) و #آخوند_کاشی (۱۳۳۳) و سپس آقا #رحیم_ارباب و حکیم خراسانی (۱۳۵۵) و شیخ محمود مفید (۱۳۸۲)، از نوادگان آقا محمد بیدآبادی و … همگی از بزرگان عرفان و سیر و سلوک بودهاند.
🔹 شیوه عرفانی و سیر و سلوک این افراد در اصفهان از طریق آقا محمدرضا قمشهای به آقا سیدرضیالدین لاریجانی و از ایشان به میرزا عبدالجواد شیرازی و از میرزا عبدالجواد به آقامحمد بیدآبادی میرسد.
🔹 فرد مهم دیگری که در اصفهان در زمره همین عارفان شیعی محسوب میشود و شاگردان بسیاری در اصفهان داشته است، حاج محمدجواد سرجویی بیدآبادی (۱۳۴۴) است.
🔹 وی از جمله ادامه دهندگان راه آقا محمد بیدآبادی است. از شاگردان او میتوان به میرزا ابوالهدی کلباسی، حاج شیخ حسنعلی #نخودکی اصفهانی، حاج ملا حسینعلی صدیقین و حاج ملا محمد هرتمنی، سیدزین العابدین طباطبایی ابرقویی، سید ابوالقاسم دهکردی، آخوند گزی، حاج محمد طبیبزاده، شیخ مرتضی مظاهری، سید علیاکبر هاشمی، سید محمد صادق کتابی و حاج شیخ مهدی نجفی مسجدشاهی اشاره کرد.
ادامه دارد ...
🌐 https://www.asbaat.ir/?p=4736
🆔 @asbaat_ir