✳️ شیوه برخورد سازمان مجاهدین با اعضایی که #ایدئولوژی_الحادی_سازمان را نمی پذیرفتند
🔻اعتراف سرکرده منافقین به قتل #شهید_شریف_واقفی/2
🔹سازمان مجاهدین خلق نامی آشنا برای ایرانیان است و جنایات آنان فراموششدنی نیست. این سازمان در ابتدا رنگ و بوی اسلامگرایی به خود گرفته و بسیاری از شخصیتهای متعهد به اسلام را فریب داده بود اما در نهایت نفاق را کنار گذاشت و در سال 1354 طی بیانیهای بلند تغییر ایدئولوژی خود را اعلام کرد و اعضای سازمان را که تغییر ایدئولوژی ندادند و به مذهب پایبند ماندند یا به اعدام محکوم کردند یا از خانه تیمی بیرون راندند تا به چنگ پلیس شاه بیفتند.(شوریدگی در تذبذب، حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی، ص 133)
شریف واقفی یکی از سازمانیها بود که به مذهب پایبند ماند و در این راه کشته شد. بخش اول اعترافات قاتل وی را منتشر کردیم:
🔹🔸https://eitaa.com/bonyadtarikh/1366
◀️و اینک بخش دوم:
«..رفقای مارکسیست-لنینیست سازمان، قبل از تصفیه سایر افراد، در اقلیت آشکار بوده اند و این امر، مسأله تصفیه رفقایی که ایدئولوژی جدید را نپذیرفته اند.مورد ایراد شدید قرار میدهد. این کار عملا چیزی نیست جز تصفیه مخالفین- یعنی اکثریت - توسط یک اقلیت کوچک... رفقای مجاهد با اتخاذ این علی رغم خواست خود، کمکی به تبلیغ کمونیسم و نشان دادن محتوا وشبوة کمونیستها نکرده اند..
🔸در شرایط وحشتناک و خفقان ایران، در حالی که اعضا و سازمان های انقلابی با از دو سه نفر از رفقای سازمانی خود را نمی شناسند... تصفیه این مبارز از سازمان بدون کمک به ایجاد #آلترناتیو برای فعالیت های آینده و حفظ آنها از دسترس پلیس، خطای بسیار عظیمی است که هیچ انسانی نمی تواند از تجسم آن متأثر و خشمناک نشود...
🔹.. به کجای جنبش کمونیستی لطمه وارد می آمد اگر رفقای رهبری سازمان با آشنایی که به همه افرادی که تغییر ایدئولوژی را نپذیرفته بودند داشتند به آنها کمک می کردند تا در نوعی ارتباط سازمانی با هم قرار گیرند و از این طریق تشکیل عناصر ضد رژیمی حفظ می شد؟!..
🔸... #مجید_شریف_واقفی در تصویری که خود مجاهدین ارائه می دهند، انسان مبارزی بوده است که به خاطر ایدئولوژی و اعتقاد خود مبارزه می کرده و می خواسته است که از امکانات که سازمان در اختیارش گذاشته بوده - سازمانی که او خود در فعالیت ها و امکان سازی هایش شریک بوده - به خاطر سازماندهی بر مبنای ایدئولوژی خود و مبارزه علیه رژیم استفاده کند.
🔹عدم توافق ما با ایدئولوژی #شریف_واقفی ذره ای از قضاوت ما مبنی بر بشدت نادرست و وخامت آمیز بودن عمل سازمان مجاهدین، نمی کاهد، این حق هر مبارزضد رژیمی است که بر اساس بینش و اعتقادات خود مبارزه کند و اعتقادات دیگری را بپذیرد...(شوریدگی در تذبذب، سیدحمید روحانی، ص ۱۸۰-۱۷۹)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
⁉️آیا امام خمینی بعد از #ماجرای_فیضیه مرحوم کمالوند را به دیدار شاه و علم فرستادند؟
⚫️به مناسبت ایام وفات مرحوم کمالوند
🔸دومین دیدار آیت الله کمالوند که هم با اسدالله علم نخست وزیر بوده و هم با شاه، در اواخر فروردین ۱۳۴۲ انجام شده است.
🔹در روز ۲۰ فروردین ۴۲ ساواک گزارش داده است که در خرم آباد شایع بود که مشارالیه به پیشگاه همایونی شرفیاب شده. در بروجرد نیز این شایعات وجود دارد.»
🔸ساواک در روز ۱۱ اردیبهشت نوشته است که « مشارالیه در خرم آباد شایع نموده است که آقای علم نخست وزیر، در تهران ایام عید، منزل اینجانب آمده و مرا به حضور اعلی حضرت همایونی برده است که رابطه حسنه بین آقای خمینی و دولت برقرار نمایم. به طوری که وی گفته است آقای خمینی نظر موافق نشان نداده است.»(آیت الله کمالوند به روایت اسناد ساواک، ص۶۰)
🔹نکته مهمی که درباره دیدار آقای کمالوند با شاه و نخست وزیر وجود دارد آن است که امام خمینی این بار، حاضر نشد تا آیت الله کمالوند را قبل از دیدارش با شاه و نخست وزیر، به حضور بپذیرد و در واقع واسطه گری سران رژیم پهلوی، برای تلطیف فضای موجود بین رژیم و روحانیت را نپذیرفتند.
اما علت اینکه امام این بار وساطت آیت الله کمالوند را نپذیرفتند چه بود؟
🔸با دقت در فضای این دیدار می توان گفت که دیدار دوم آقای کمالوند با شاه و نخست وزیر، بعد از ماجرای حمله نیروهای رژیم به مدرسه فیضیه در روز ۲ فروردین ۴۲ بوده است و به همین دلیل امام حاضر نشده است که این بار وساطت آقای کمالوند را بپذیرد خمینی به صراحت به این نکته اشاره کرده است.
🔹علی نخعی (افصح المتكلمين) در دیداری که با امام خمینی در روز ۱۱ اردیبهشت ۱۳۴۲ داشته از امام پرسیده است که «از آنجایی که شنیده ام آقای حاج آقا روح الله کمالوند را اعزام فرموده بودید، دیدن نخست وزیر (اسد الله علم)، راه عملی یافته و ترمیمی بدهند، دلخوش شدم و می خواستم عرض کنم محققا اقدام به صلح و اصلاح حضرت عالی با دولت، خیلی به موقع است.»
🔸 امام خمینی در جواب نخعی می گوید که درباره آقای کمالوند هم، ما ایشان را اعزام نکرده بودیم؛ بلکه آقای کمالوند را دولت طلبیده بوده است؛ و تلفنی از ما استجازه کردند که در سر راه، اول به قم بیایند. در جوابشان عرض کردم مطلقا راضی به آمدنشان نیستم مادامی که این دولت علم مصدر کار است، داخل هیچ قسم مذاکره صلح و مصالحه نخواهیم شد؛ و تن به چنین صلح و اصلاحی نخواهیم داد؛ و دلیلی هم محض اصلاح حاضر نمی بینیم؛ مگر ما چه کرده بودیم که مستحق قلع و قمع عليل النفسهایی امثال ایشان باشیم.(صحیفه امام، ج۱، ص۱۹۲)
🔻سخن امام حاوی چند نکته مهم است:
۱- اینکه امام با صراحت می گوید که آقای کمالوند را ما اعزام نکرده بودیم. یعنی نماینده ما نبود و دولت ایشان را طلبیده بود
۲-امام سخن از دیدار با دولت کرده اند نه شاه
۳- امام علت #استنکاف از هر گونه مصالحه با دولت را ، برخورد بد دولت با روحانیت ذکر کرده اند به طوری که تماس روحانیت با نخست وزیر، به معنی انتحار روحانیت خواهد بود. چرا که در واقعه حمله به مدرسه فیضیه دولت نهایت دشمنی و کینه اش را با اسلام نشان داده است و دوستی با آن به معنای عدم اساس اسلام است.(نقدی بر مدخل«خمینی، روح الله» در دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ص۴۶-۴۵)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
📸 تصویر اختصاصی بنیاد تاریخ پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی از حضور حضرت امام خمینی و شهید آیتالله سیدمصطفی خمینی در مراسم تشییع پیکر مرحوم آیت الله کمالوندی/ 18اردیبهشت1343
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️بهره مندی #غلامرضا_پهلوی از رانت ملوکانه+ سند
◀️به مناسبت 17اردیبهشت؛ سالمرگ #غلامرضا_پهلوی فرزند رضاشاه
🔹 اعضای خانواده پهلوی عموما از مسائل سیاسی بی اطلاع بودند و تمایلی برای ورود به عرصه سیاست نداشتند و به دور از جریانات سیاسی به مسائل اقتصادی اعم از فعالیتهای سرمایه گذاری در شرکتهای خارجی و ایرانی، شهرک سازی، ایجاد کازینو"، تأسیس شرکتهای تجاری و بازرگانی و خلاصه هر فعالیتی که جنبه سودآوری داشت می پرداختند و خلاصه در اغلب فعالیتهای اقتصادی کشور جای پای خانواده پهلوی دیده می شد. محمدرضا نیز از این موضوع ناخشنود نبود.
🔸 شاید دلیل رضایتش این بود که فعالیت اعضای خانواده اش در امور اقتصادی باعث شود آنها همواره از فعالیتهای سیاسی دور باشند و به این ترتیب معارضی برای تاج و تخت خود حس نکند و همواره به عنوان حاکم بلا منازع و مقتدر باقی بماند.
🔹یکی از وجوه مشخصه خانواده پهلوی عدم تمكين آنان در مقابل #قانون بود؛ حتی اگر خود آن را وضع می کردند. این عدم تمکین به طرق مختلف ظاهر میشد. یکی از این طرق، استفاده آنان از نفوذ خود برای تفکیک زمینهایی است که بنا به عللی غيرقابل تفکیک اعلام میشد. به طور مثال، زمینهای وسیع #علی_آباد که تعلق به #توران_سلیمانی و غلامرضا پهلوی داشت از نظر شهرداری خارج از محدوده شهر #تهران تشخیص داده شده بود.
🔸در پی این قضیه غلامرضا از شاه برای حل این مشکل استمداد می جوید:
🔻جان نثار در سال ۱۳۴۵ در صدد برآمدم با رعایت اصول شهرسازی مدرن شهری مانند کوی نهم آبان و #نازی_آباد به وجود آورم. ... استدعا دارم امر و مقرر فرمایید #شهرداری_تهران با توجه کامل به تمام خصوصیات نقشه و گزارش تفصیلی پیوست، این اراضی را که بدون منطق پس از تحصیل مجوز قانونی با اضلاع منکسره خارج از محدوده تشخیص داده اند جزو محدوده شهر قرار دهند که علاوه بر جلوگیری از خسارات وارده به جان نثار موجبات آسایش سایر مردم ساکن این منطقه را فراهم سازند که مرفه الحال [و] دعاگو آی] ذات مقدس ملوکانه باشند.
🔹در نهایت ، تلاش غلامرضا به نتیجه می رسد و موافقت برادر تاجدار خود را به دست و زمینهای وی و مادرش از قوانین جاريه مملکت مستثنی می شود:
«اقداماتی که شده و انشاء الله به نتیجه خواهد رسید مقرر گردید اراضی تو و حضرت علیه را از مقررات کنار بگذارند و روی آن برگ تفکیکی صادر نمایند» (خاندان پهلوی به روایت اسناد، ج ۴، ص۳۵)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
📸هزینه سرسامآور جشن عروسی غلامرضا پهلوی
🔹در زمانی که مردم ایران در سختیهای اقتصادی فراوانی به سر میبردند؛ خاندان پهلوی هزینههای گزافی را صرف بریز و بپاشهای فامیلی میکردند.
🔸ریز مخارج سرسامآور این جشن اشرافی در سند بالا آمده است.
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
📸خاطرات خودنگاشت همسر امام/2
◀️ماجرای خواستگاری
🔹... امام تا بیست و شش سالگی در #قم به تنهایی مشغول تحصیل بود و به همان مقدار پولی که از خمین برایش میرسید قناعت میکرد و شهریه آقایان را قبول نمیکرد و تا آخر هم قبول نکرد.
🔸دوستی داشت [به نام ] آقای #سیدمحمدصادق_لواسانی و برادر بزرگش آقای سید احمد لواسانی [ که] از دوستان پدرم بودند. اقای سید محمد صادق لواسانی از آقا سئوال میکند چرا ازدواج نمیکنید؟ جواب میشنود از خمین میل ندارد و در قم هم کسی را که مورد پسندش باشد ندیده است.
🔹آقای لواسانی میگوید: دختر آقای #ثقفی همسر آقای سید احمد لواسانی با مادرم رفت و آمد داشته و مرا دیده بود. وقتی آقای سید محمد صادق لواسانی میگوید دختر آقای ثقفی، به قول خود آقا گویی آقا مهر محبت به دل او میخورد روزی آقای سید احمد لواسانی آمد پیش پدرم و اظهار میل خودش و آقا روح الله را مطرح نمود یعنی برای ایشان خواستگاری کرد ...(زندگینامه بانو خدیجه ثقفی (همسر امام) ص ۲۴-۲۱)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️سندی از زمینه سازی علما و روحانیون یزد برای برگزاری #چهلم شهدای واقعه یزد
🔹این سند تلاش روحانیون و مردم شهر یزد را برای برگزاری مراسم چهلم شهدای این شهر نشان میدهد و نشان میدهد که از نقاط مختلف کشور گروههای زیادی برای انجام این مراسم به یزد رفتهاند.
🔸در بخشی از این سند آمده است: «در شهر یزد اعلامیههایی پخش و گروههائی از طلاب و متعصبین مذهبی برخی از نقاط کشور برای شرکت در مراسم چهلم کشتهشدگان حوادث دهم فروردین ماه سال جاری این شهر وارد یزد شدهاند...»
در این میان نباید از نقش برجستهی «#شهید_آیتالله_محمد_صدوقی » در هدایت این اعتراضات غافل گردید.
🔹 در همین سند آمده است: «شیخ محمد صدوقی روحانی سرشناس مقیم یزد اعلامیهای خطاب به کلیه طبقات مردم یزد منتشر و در آن مطالب تحریک آمیزی درج و از عموم مردم خواسته در مراسمی که به مناسبت کشتهشدگان وقایع یزد، جهرم، اهواز، همدان و اصفهان در تاریخ ۳۷/۲/۱۹(۱۳۵۷) در مسجد حظیره یزد منعقد خواهد شد، شرکت نمایند.»(انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک(استان یزد)، ج۳، ص ۶۸-۶۷)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✴️کدام #شاهزاده_پهلوی جاسوس K.G.B بود..؟
🔸سند حاضر که در روزهای آخر عمر رژیم پهلوی توسط اداره ضد جاسوسی ساواک تنظیم شده است به رازی مهم اشاره میکند که دیگر امکان رازگشایی آن برای دستگاه از هم پاشیده سازمان اطلاعات امنیت کشور وجود نداشت.این سند پرده از جاسوسی یک شاهزاده برمیدارد که آنکسی نیست جز #غلامرضا_پهلوی.در آن هنگام،این شاهزاده به خارج از کشور گریخته بود و محمد رضا نیز یک ماه پس از او،از ایران گریخت.
🔻به کلی سری
بـه:تیمسار ریاست ساواک مورخه 1357/9/15
از:اداره کل هشتم
موضوع:والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی و بیژن جهانبانی
محترما به عرض عالی میرساند.
🔸در مهرماه سال 57 سرویس اطلاعاتی فرانسه اطلاع داد که یکی از خاندان جلیل سلطنت که در سال 1339 در حدود 30 سال داشته و مسئول امور جوانان و ورزش کشور ایران بوده با سرویس اطلاعاتی شوروی همکاری دارد که پس از بررسیهای لازم و جمعآوری قرائن مشخص شد که به احتمال زیاد این مأمور، والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی است که مراتب مشروحا به عرض رسید و مقرر گردید که مراقبتهای لازم به عمل آید.
🔹در اجرای اوامر صادره بر جمعآوری سوابق موجود تلفنهای دفتر والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی که رئیس دفتر آن تیمسار گیلانشاه میباشد تحت کنترل قرا گرفت و نتایج زیر حاصل:
1-نتیجه کنترل تلفن مورخه 57/9/8 دفتر شاهپور غلامرضا پهلوی حاکی است که یکی از اتباع شوروی با استفاده از تلفن مزبوربازرگانی شوروی با شخصی به نام نیکلاویچ شوالف مذاکره نموده و برای بیژن جهانبانی(برادر همسر غلامرضا) با وی قرار ملاقات گذاشته است.
2-سوابق موجود از بیژن جهانبانی حاکی است که مشار الیه از رابطینK.G.B در ایران است و با بوریس چیچرین افسر اطـلاعاتی K.G.B که از ایران رفته است تماس داشته و از طرف ستاد K.G.B به چیچرین دستور داده شده بود که ضمن تماس با جهانبانی به او بگوید که اطلاعاتی را که به K.G.B داده فاقد بهره میباشد.
3-نمایندگی ساواک در کشور فرانسه در سال 55 اطلاع داده بود،جهانبانی در چند سال قبل به منظور شرکت در کمیسیون اقتصادی به شوروی دعوت میگردد و با چند دختر روسی که همگی از عوامل K.G.B بودهاند به سر میبرد.
4-بیژن جهانبانی در تاریخ 7/آبان/57 نیز به مدت یک هفته در شوروی بوده است.
◀️متن سند:
🔹🔸https://eitaa.com/bonyadtarikh/1378
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
image_2020-05-08_18-28-40.png
225.5K
📸سند ارتباطات جاسوسی غلامرضا پهلوی با شوروی
◀️در بخشی از این سند میخوانیم:
🔹«در مهرماه سال 57 سرویس اطلاعاتی فرانسه اطلاع داد که یکی از خاندان جلیل سلطنت که در سال 1339 در حدود 30 سال داشته و مسئول امور جوانان و ورزش کشور ایران بوده با سرویس اطلاعاتی شوروی همکاری دارد که پس از بررسیهای لازم و جمعآوری قرائن مشخص شد که به احتمال زیاد این مأمور، والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی است که مراتب مشروحا به عرض رسید و مقرر گردید که مراقبتهای لازم به عمل آید...»
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
⁉️آیا رضا خان بساط #کاپیتولاسیون را در ایران برچید؟
◀️ به مناسبت ۱۹ اردیبهشت سالروز پایان صوری رژیم کاپیتولاسیون در ایران
🔹محمدرضا پهلوی، لغو کاپیتولاسیون را از شاهکارهای پدر خود (رضاخان) می دانست و همواره در سخنرانی ها و نوشته های خویش آن را از افتخارات دودمان پهلوی برمی شمرد!
🔸 امّا کیست که نداند یک عنصر دست نشانده که در خدمت بیگانگان بوده و با سرانگشت آنان به تاج و تخت دست یافته است، هیچ گاه نمی تواند برخلاف سیاست آنان گامی برداشته و اقدامی کند.
🔹در حقیقت سیر نزولی #رژیم_کاپیتولاسیون در ایران از سال 1297 (پیش از کودتای انگلیسی سید ضیاءالدین طباطبایی و به قدرت رسیدن رضاخان) آغاز شد.
🔸لازم به یادآوری است وزارت امور خارجه رژیم شاه بر خلاف این که تلاش کرده است لغو #کاپیتولاسیون را از «اراده سنیه» رضاخان نشان دهد اما اعتراف کرده است که:
«... تنها حوادث، اوضاع جهان و تغییر رژیم ها باعث گردید که استقلال این کشور... را از خطر سقوط، رهایی بخشد».
🔹از جملة این اتفاقات و حوادث، برافتادن حکومت تزارهای روسیه و تغییر نظام حکومتی این کشور بود که یکی از اقدامات اولیة آن و مردود دانستن تمام معاهدات، تحمیلات و زورگوییهایی بود که حکومت تزار به دولت و ملت ایران روا داشته بود.
🔸 رژیمهای سلطهگر دیگر نیز منافع خود را در مقابله با رژیم کمونیستی شوروی در نظر گرفتند و به الغای آن در ایران رضایت دادند! در نظر دول غرب مسلم بود که دیر یا زود دولت شوروی، ایران را مجبور به اعطای امتیازاتی از جمله #کاپیتولاسیون مینمود. این کار میتوانست پیشرفت تبلیغات کمونیستی در ایران را موجب شود و زیانهای بیشماری متوجه غربیها (از جمله روی کار آمدن دولتی کمونیست در ایران) بنماید، در نتیجه دول غرب برای جلوگیری از این وضع و خنثی نمودن فعالیتهای شوروی در ایران، از لقمه چربی مانند حق کاپیتولاسیون صرفنظر نمودند. (حجتالاسلام و المسلمین سید حمید روحانی، ماهنامه زمانه، (دوره جدید)شماره ۲، ص۳۸-۳۰)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
📸خاطرات خودنگاشت همسر امام/3
◀️ فاصله طبقاتی ما
🔸خوب فکر کنید دختری که این گونه زندگی کرده است چگونه زن طلبهای میشد که از نظر معیشتی به اصطلاح هشتش گرو نه بود ... دختری که با آن روش پرورش یافته است با طلبهای از قصبه دور افتاده خمین کجا و تهران کجا! ... بالاخره مسئله خواستگاری طرح شد، آقا یعنی امام سیدی بود ساده و بیآلایش، دارای عمامه با نعلینی کهنه و لباسی از کرباس، قیافه معمولی و لاغر ( اول بار او را اینگونه دیدم ) آمده بود تا دختری با آن خصوصیات را که اشاره کردم ببیند و بپسندد.(زندگینامه بانو خدیجه ثقفی (همسر امام) ص ۲۸-۲۴)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
عامل شکست حرکت #امام_حسن(ع)نبودن تحلیل سیاسی در مردم بود.
🔹بنده در قضایاى تاریخ اسلام این مطلب را مکررا گفتهام که، چیزى که امام حسن مجتبى علیهالسلام را شکست داد، نبودن #تحلیل_سیاسى در مردم بود. مردم، تحلیل سیاسى نداشتند.
🔸چیزى که فتنه خوارج را بهوجود آورد و امیرالمؤمنین علیهالسلام را آنطور زیر فشار قرار داد و قدرتمندترین آدم تاریخ را آنگونه مظلوم کرد، نبودن تحلیل سیاسى در مردم بود والا همهى مردم که بىدین نبودند. تحلیل سیاسى نداشتند. یک شایعه دشمن مىانداخت؛ فورا این شایعه همه جا پخش مىشد و همه آن را قبول مىکردند!
🔹بیانات در دیدار دانشآموزان و دانشجویان به مناسبت "روز ملى مبارزه با استکبار " 1372/8/12
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️شیخ قاسم اسلامی و نقد جریان اسلام منهای آخوند
🔴سالگرد قمری شهادت شیخ قاسم اسلامی
🔹زبان و قلم اسلامی در مواجهه با دکتر #علی_شریعتی، زبان و قلمی تند و ستیزناک بود؛ زيرا وی گذشته از اینکه معتقد به وجود خبطها و اشتباهاتِ متعدد و بهزعم وی بنیادین و غیرقابلاغماض در افکار و آثار دکتر شریعتی در موضوعات گوناگون بود،شریعتی را طراحِ و منادی اندیشۀ خطرناک اسلام منهای روحانیت در عصر خویش میانگاشت و حتی بین مندرجات این آثار با مندرجات آثار امثال #کسروی، مشترکات بسیاری را حس میکرد و به همین دلیل هم وظیفۀ شرعی و اجتماعی خود را در مخالفت با وی میدید.
🔸تأسیس #حسینیه_ارشاد، بهویژه در اوایل امر که روحانیت با آن همکاری داشت، بین علما امیدهایی را برانگیخت و تا مدتها تصور میشد که بحمدالله نسل جوان مسلمان کشور در برابر کاخجوانانها، پناهگاهی یافته است، اما خالی شدن حسینیه از حضور روحانیون فاضل و شناخته شده از یک سو و طرح مسائل شبههناک اعتقادی و تاریخی توسط دکتر از سوی دیگر، بر نگرانیها دامن زد و خصوصاً حمله و توهین دکتر در کتابهای خویش به چهرهای برجسته و خدوم تشیع نظیر #علامه_مجلسی، #شیخ_بهائی، #خواجه_نصیر_طوسی و...کسانی چون شیخ قاسم اسلامی را به این نتيجه رساند كه مجدداً با جریانی از سنخ کسرویگری روبرو هستیم که البته این بار، نقاب حمایت از تشیع راستین را بر چهره زده بود، اما در کلیت و نهایت، همان مقصد را دنبال میکند.
🔹در اوایل امر که دکتر شریعتی کارش را در حسینیۀ ارشاد آغاز کرد و سخنان وی که در قالب جزوات و کتب در سطحی وسیع منتشر ميشد، نگرانیهایی را در بین علما و متدینین ایجاد کرده بود، جلسهای مشترک از علما و ایشان كه در تهران برگزار شد، من هم حضور داشتم. هدف از تشکیل آن مجلس این بود که علما با دکتر گفتگو كنند و با بیان موارد اشتباه در افکار و آثار وی، موجب تنبه او شوند تا عقاید و اظهاراتش را اصلاح کند. مقداری که صحبت شد، من از نوع برخورد او با آقایان علما و حرفهای انان و آنچه در وجناتش خواندم، به این نتیجه رسیدم که او گوشش بدهکار این انتقادات و اصلاحات نیست و به قول معروف، آب ما با او در یک جو نمیرود؛ لذا از تفاهم با او و اصلاح کار وی مأیوس شدم و تکلیف شرعی خود را مخالفت با او دانستم، یأس من در آن مجلس از تغییر فکر و رفتار او در حدی بود که ادامۀ حضور خود در آن اتاق را بیفایده دانستم و در حالی که هنوز بحثها ادامه داشت، به اتاق دیگري رفتم و مشغول نماز قضا شدم!»
🔸او در خاتمه ميگويد: «خطری را که شما و همگان در حال حاضر با پیدا شدن گروههایی مثل #فرقان و اینها احساس میکنید، برای من از مدتها قبل، روشن بود و سوز و گدازی نیز که در نقد اظهارات دکتر شریعتی داشتم و دارم، برای پیشگیری از پیدایش همین جریانات و حوادث بود و بدانید که رسوبات افکار او در ذهن جوانان مسلمان، حتی آنهایی را که بر ضد روحانیت، دست به سلاح نمیبرند، به شکلهای دیگر، به معارضه با اسلام و روحانیت واخواهد داشت».(غوطه زد به خون فرهاد: شهید آیت الله حاج شیخ قاسم اسلامی؛ زمان، اندیشه، تکاپو علی ابو الحسنی (منذر)،ص ۳۸۱)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
📸خاطرات خودنگاشت همسر امام/4
🔸... خواستگاری ده ماه طول کشید. من در این مدت خوابهای بسیار دیدم که به شرح سه خواب میپردازم ...
خواب دیدم در خانهای کوچک اتاقی است که سه مرد در آن نشستهاند و روبروی ان نیز اتاقی که من و یک زن کامل که چادر مخصوصی داشت در آن بودیم... زن کامل... به سوالهای من که از پشت شیشه اتاقمان مشغول نگاه کردن به مردها، در اتاق روبرو بودم، جواب میداد.
🔹پرسیدم اینها چه کسانی هستند؟ گفتند« روبرویی پیغمبر (ص) است که عمامه مشکی دارد، در کنارش امیرالمومنین (ع) که شال سبز بر سر بسته است و طرف دیگر امام حسین (ع) که او هم عمامه مشکی دارد. من شدیداً خوشحال شدم و با همان حال پرسیدم پس اینان پیغمبر و امامان من هستند؟ با تلخی گفت؟ «تو که اینان را قبول نداری»! در حالی که مشت بر سینهام میزدم با تشر پاسخ دادم : چه میگویی؟ آنان را شدیداً دوست دارم و خود را از امت آنان میدانم و هرچه گفتهاند گوش دادهام و به هرچه بگویند گوش میدهم.
🔸در همان حال از خواب بیدار شدم... صبح آن شب خواب را تعریف کردم. خانم مخصوص گفت: دختر جان از قسمت نمیتوان بگریزی، #سید_روحالله سیدی است واقعی و آدم با حقیقتی است و مخالفت همه ما باعث شده است تا آنها را در خواب ببینی و واسطه شوند که قبول کنی. آنان بهوسیله آن زن کامل توانستهاند به تو بفهمانند که دوری از سید روح الله دوری از آنان است و اضافه کرد که من تصمیم گرفتهام دیگر حرفی در مخالفت نزنم.... (زندگینامه بانو خدیجه ثقفی (همسر امام ص 39-41)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
📂حوزه علمیه و حکمیزادههای امروز
◀️مقاله «زمینههای نگارش کتاب کشف اسرار و پاسخ امام خمینی به افکار انحرافی حکمیزاده» /جدیدترین شماره فصلنامه 15خرداد
🔹علیاكبر #حكمیزاده كتاب #اسرار_هزارساله را در شهريور 1322با ادبياتی بسيار سخيف در نقد آموزههای دينی شيعه، با كمك كسروی منتشر ساخت.
🔸اين كتاب جنجال زيادی به پا كرد و جوابيههای مختلفی بر اين كتاب نوشته شد و نشريات مختلفی به پاسخگويی به آن كتاب مشغول شدند. مهمترين جوابيه كتاب كشف اسرارنوشته #امام_خمينی بود كه در فروردين 1323منتشر گرديد و به طور مبسوط و مستند به پاسخگويی به شبهات كتاب حكمیزاده و #شبهات_وهابيت پرداخت و به عنوان پاسخ رسمی حوزه قم به آن شبهات منتشر شد.
🔹پاسخهای امام كه در آن زمان از مدرسين برجسته و جوان #حوزه_قم بودند، به قدری قوی و محكم بود كه حكمیزاده و كسروی هيچ واكنشی به آن نشان ندادند.
🔸حكمیزاده بعد از نوشتن كتاب اسرار هزارساله و جنجالی كه در فضای جامعه به پا كرد، برای هميشه منزوی شد و ازكارهای فكری كناره گرفت و در خفا به فعاليتهای اقتصادی روی آورد و ازكارهای افراطی دوران جوانی اش فاصله گرفت و سالها بدون حاشيه به فعاليتهای اقتصادی پرداخت و تا بعد از پيروزی انقلاب اسلامی هم زنده بود ولی كمتر كسی از سابقه او اطلاع داشت تا اينكه در سال 1366در تهران درگذشت.
🔹از آن جايی كه زمينههای ورود امام به #حوزه_سياسی در پاسخ به افكار انحرافی حكمیزاده دركتاب كشف اسرار متجلی است بازخوانی زمينههای ظهور اين جريان برای فهم بخش مهمی از تاريخ تحولات سياسی اجتماعی ايران اهميت دارد...(چکیده مقاله زمینههای نگارش کتاب کشف اسرار و پاسخ امام خمینی به افکار انحرافی حکمیزاده، میثم عبداللهی، فصلنامه 15خرداد شماره62)
✅متن کامل:
🔹🔸 https://eitaa.com/bonyadtarikh/1385
◀️پینوشت:
رسانههای معاند و امپراتوری رسانهای غرب با سوءاستفاده از شیوع کرونا در ایران به طرح شبهات عقیدتی پرداخته و تلاش کردند از این آب گلآلود برای خود ماهی بگیرند. امید است حوزه علمیه قم به عنوان قلب تپنده جهان اسلام به مقابله جدی و مؤثر با این جریانات پرداخته تا حکمیزادههای امروز که بعضا از پشتوانه دولتی نیز برخوردارند دست از شبههافکنی بردارند و بیش از این با عقاید جوانان و عموم مردم بازی نکنند.
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
زمینههای کشف اسرار.pdf
769.6K
📂متن کامل مقاله «زمینههای نگارش کتاب کشف اسرار و پاسخ امام خمینی به افکار انحرافی حکمیزاده»
🖊به قلم میثم عبداللهی، انتشار یافته در فصلنامه 15خرداد شماره 62
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
خاطرات همسر امام 5.jpg
637.1K
📸خاطرات خودنگاشت همسر امام(۵)
✳️ خوابهای بیدار کننده (۲)
🔸خواب دیگر... دیدم مرد عربی دهانه شتر را در مقابل منزلمان گرفته است، من از منزلمان بیرون آمده و بر شتر - که به حال نشسته بود – سوار شدم و آن مرد عرب شتر را بلند کرد و حرکت کردیم در حالی که افسار شتر دست مرد عرب بود. همه فامیل: مادر، مادربزرگ، عمه، خاله و بقیه همه مرا بدرقه کردند...
🔹 خواب سوم: ... حضرت زهرا را خواب دیدم که امام حسین (ع) را به دستم داد و بسیار با مهربانی با من برخورد کرد و کاسهای از شربت برایم آورد که مادر بزرگم در تعبیر این خواب نیز باز گفت: عروس زهرا شدی ...(زندگینامه بانو خدیجه ثقفی (همسر امام )ص42-41)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️خاطرات خودنگاشت همسر امام(۶)
◀️سکوت، علامت رضا
🔹 ... صبح بود، در زدند، آقاجانم بود، بدون اطلاع آمده بود، خیلی گرفته و ناراحت. من و خانم مامانی (مادربزرگم) با خوشرویی از ایشان استقبال کردیم. بعد از کمی استراحت شروع کرد به اینکه آقا #سیداحمد_لواسانی از قم آمده است، برای بار پنجم ... نه ماه است که این جوان را معطل کردهاید و بلاتکلیف گذاشتهاید.
🔸سید روح الله گفته است که از این مورد بگذرد. دیگر ازدواج نخواهد کرد ... او عکس داماد را هم با خودش آورده بود. آخر یکی از حرفها این بود که ما داماد را ندیدهایم... عکس را دست من داد ... پس از حرفهای پدرم من به خاطر شرم و احترامی که از پدرم میگرفتم هیچ نگفتم و سرم را زیر انداختم و مادر بزرگم ساکت ماند.
🔹... آقاجانم دست دراز کرد و شیرینی که برایش آورده بودم قطعه کوچکی از گز را در دهان گذاشت و رو به مادر بزرگم کرد و گفت: به خاطر رضایت شما دهنم را شیرین میکنم. (زندگینامه بانو خدیجه ثقفی (همسر امام ) ص44-43)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ فتوای کمتر دیده شده میرزای شیرازی در حمایت از #کالای_ایرانی
◀️سالروز صدور فتوای تحریم تنباکو توسط میرزای بزرگ شیرازی
🔹شیخ فضلالله نوری در سال ۱۳۰۶ قمری، چندی پیش از قیام #تحریم_تنباکو، با ورود اجناس و کالاهای خارجی به ایران نظیر قند، احساس خطر میکند و سؤالی را تحت این عنوان که «تکلیف مسلمانان نسبت به مصرف کالایی نظیر قند و... که از بلاد کفر (یعنی فرنگستان) وارد بازار ایران میشود، چیست؟»
🔸از محضر بزرگ مرجع شیعه حضرت #آیتالله_میرزای_شیرازی، میپرسد تا ایشان را متوجه ورود کالای خارجی به کشور نماید. #میرزای_شیرازی نیز در نامهای مفصل پاسخ میدهد: «در خصوص مفاسد ورود اجناس و کالاهای بلاد کفر به سرزمین ایران، همیشه ملتفت به آن بودهام و زیادهروی در این امر را مایهی خرابی دین و دنیای مسلمانان میدانم و از اهتمام شما در تهیهی دفع آنها زیاد مسرور شدم...» شیخ فضلالله نیز این #استفتاء را در سراسر ایران گسترش داده و علمای بلاد را متوجه این امر میکند.(تاریخ تحولات سیاسی ایران، ص۱۷۴)
🔻پی نوشت:
رهبر معظم انقلاب در مورد اهمیت این فتوا می گویند:
همه میدانند که در ژاپن، حدود صد سال پیش از این گفتند که مردم حق ندارند از مصنوعات خارجی استفاده کنند، تا در داخل آن کشور چرخ اقتصاد به کار بیفتد؛ اما نمیدانند که در همان زمان، بلکه زودتر از آن، عین همین پیشنهاد و همین فتوا، از طرف مراجع و علمای شیعه صادر شد؛ منتها متأسفانه در داخل کشور، هیچکس از سرجنبانها و اهل قلم و اهل سیاست و روشنفکران کمکشان نکرد!(۱۳۷۰/۱۲/۱۴)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ عامل پیروزی در برابر استبداد در بیان رهبر معظم انقلاب
◀️سالروز صدور فتوای تحریم تنباکو توسط میرزای بزرگ شیرازی
🔹ما در طول تاریخ تشیع، به خاطر #عدم_آگاهی_علما از حقایق جریانات دنیا، خیلی ضربه خوردیم؛ به خصوص در دویست سال اخیر که دنیا شکل جدیدی پیدا کرد و #استعمار پدید آمد و سیاستها عوض شد و دولتهای اروپایی وارد میدان #سیاست_جهانی شدند و به #کشورهای_اسلامی تعرض کردند.
🔸هرگاه ما عالِم دین و تقیّ و باهوش و زرنگ و دقیقی مثل #میرزای_شیرازی و #شیخ_انصاری داشتیم، از شر دشمن محفوظ میماندیم و برنده بودیم؛ ولی آنجا که قدری غفلت و ناآگاهی در کار بوده است، ضرر میکردیم، که آن ضرر، به یک نفر و یک حوزه و یک مجموعه و یک شهر و یک سال و چند سال محدود نمیشد؛ بلکه در برخی موارد اثرش تا پنجاه سال تمام، جامعهی اسلامی را تحت فشار قرار میداد.
دیگر نباید تسلیم ناآگاهیها شویم. باید آگاهی و #بصیرت را در خودمان تقویت کنیم.(۱۳۶۸/۰۴/۲۰)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
◀️تمجید #ملک_فیصل سعودی از پهلوی به خاطر جدایی بحرین
🔹جدا شدن بخشی از کشور در اثر جنگ و هجوم خارجی در طول تاریخ سابقه داشته است اما اینکه پادشاه یک کشور با دست خود بخشی از کشورش را بذل و بخشش کند کمتر اتفاق افتاده است.
🔸جدایی بحرین از ایران یکی از نمادهای بیغیرتی پهلوی دوم است. او بخشی از کشور را از دست داد که سندی از این اقدام ننگین را مشاهده میکنید.
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️ نهضت آزادی و سازمان منافقین
◀️به مناسبت ۲۷اردیبهشت سالگرد تاسیس نهضت آزادی
🔹 سران نهضت آزادی به مناسبت بیستمین سالگرد تاسیس، پس از بررسی سه جریان ملی، مارکسیستی و اسلامی، سازمان [مجاهدین خلق] را مولود تحولات درونی نهضت آزادی تلقی کردند:
مجاهدین خلق نیز مولود همین جریان اسلامی هستند. اول مجاهدین خلق، مجاهدین شهید و بزرگی چون حنیف نژادها وسعید محسن ها و ناصر صادق ها و رضایی ها، اعضای فعال نهضت آزادی ایران بودند.( بیستمین سالگرد نهضت آزادی ایران، ص۲۲)
🔸بازرگان در همین سال در جای دیگر درباره سازمان این گونه می آورد:
مجاهدین خلق؛ شما #فرزندان_نهضت_آزادی هستید. در سال ۱۳۴۴ که در زندان بودیم به دنیا آمدید و راه خود را در پیش گرفتند؛ بدون آن که از خانه فرار کرده یا اخراج شده باشید. مبانی فکری و تعلیمات اولیه شما را کتابها و بحث و تحلیلها و تجربیاتی که از نهضت گرفتید تشکیل میداد. "( روزنامه میزان، ۱۳۶۰/۲/۱۲ سرمقاله به قلم مهدی بازرگان)
🔹 از قرائن و صحبت های سران مجاهدین خلق و نهضت آزادی و شخص مهندس بازرگان برمی آید و همگان نیز اتفاق دارند که بنیانگذاران سازمان مجاهدین از اعضای آزادی بودند.
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️خاطرات خودنگاشت همسر امام (۷)
◀️در مراسم خواستگاری رسمی بر من چه گذشت
🔹... چیزی نگذشت که آقا #سیداحمد و داماد و دو برادرش آقای پسندیده و آقای #هندی راهی تهران شدند، شب اول رمضان بود. از زنهای طایفه داماد خبری نبود چرا که خانم آقای #پسندیده و همشیره داماد، هر دو وضع حمل کرده بودند و نمیتوانستند سفر کنند و مردها هم معطل نشده بودند... که خود داستانی بود!
🔸... روز دوم ورود آقایان بود که پدر و مادرم کارگرشان آقا ذبیح الله را عقب من فرستادند که امشب میهمان داریم بیایید ... برای رفتن به منزل پدرم مهیا شدم. من هیچگاه تنها از منزل بیرون نمیرفتم، با کارگرمان یا به اصطلاح آن روز «نیمچه خانم» با من همراه میآمد.
🔹وارد که شدم فهمیدم قضیه از چه قرار است نمیدانم چه بگویم، چه حالی پیدا کردم ! با بهت زدگی بیاختیار نشستم، هر یک از اهل خانه میآمدند مرا نگاه میکردند و میرفتند و همه منتظر بودند که چه عکسالعملی از من سر میزند ...(زندگینامه بانو خدیجه ثقفی (همسر امام ) ص 52-50)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.
✳️آمریکایی ها چگونه به #تاسیس_اسرائیل راضی شدند؟
🔸روز 15 می در تاریخ فلسطین با نام «#یوم_النکبة»شناخته می شود. این تاریخ، روزی است که در سال 1948 صهیونیست ها رسما تأسیس دولت مجعول «اسرائیل» را در آن اعلام کردند. به وجود آمدن این غده سرطانی یک حادثه اتفاقی نبود بلکه از نیم قرن پیش از این اتفاق، برای آن برنامه ریزی شده، مقدمات به وجود آمدن آن توسط استعمارگران قرن19 و 20 فراهم شده بود.
🔹همانگونه که در اسناد آمده است امریکا به عنوان یک دولت که ضامن امنیت و منافع ملی امریکا باشد، با تشکیل دولت یهود مخالفت بود و مصداق بارز آن در مواضع سران ستاد مشترک و وزیر خارجه و سازمان سیا به هنگام تصمیمگیری ترومن برای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی در سال 1948، کاملاً آشکار است و سخنان لوی هندرسون، دین آچسون، هنری اف گرادی به عنوان مسئولین دولتی ایالات متحده در تاریخ مضبوط است. ولی اینکه چه شد که تنها پس از 11 دقیقه این رژیم اشغالگر از سوی ایالات متحده به رسمیت شناخته شد، داستانی است که شبیه آن را باید به هنگام صدور اعلامیه بالفور مرور کنیم.
🔹ویلسون رئیسجمهور وقت ایالات متحده به همان قدر به صهیونیسم کممیل بود که یهودیان ایالات متحده. پس در اینجا دو محور باید فعال شود اول دولتمردان امریکایی و دوم لابی یهود در این کشور.
🔸انگیزه اصلی انگلیس برای صدور اعلامیه بالفور کشاندن سرمایه یهودیان به صحنه جنگ جهانی اول با مدیریت دولت امریکا بود و ویلسون این را دریافته بود و به نیات انگلیس در حمایت از صهیونیسم شک داشت. او نسبت به فلسطین یهودی متقاعد شده بود اما فلسطین انگلیسی را قبول نداشت. از سوی دیگر نمیخواست فلسطین یهودینشین را با اولویتهای صهیونیستهای امریکایی منطبق سازد
🔹این فضا منجر به تردید ویلسون گردید که گلهمندی صهیونیستهای امریکایی را فراهم ساخت. ولی لابی یهود از پیش فکر این احتمال را کرده بود.
🔸ساموئل آنترمایر یهودی اشکنازی ساکن در امریکا تنها مدت اندکی پس از انتخاب ویلسون به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده در سال 1913 طی یک ملاقات با او، حاضر شد حقالسکوت زنی که مدعی داشتن رابطه نامشروع با ویلسون به عنوان استاد در دانشگاه پرینستون را داشته است، بپردازد و در عوض در قبال این حقالسکوت سنگین، فرد مورد نظر آنترمایر را به عنوان ریاست دیوان عالی ایالات متحده منصوب نماید. این فرد کسی جز لوئیس براندیس رئیس کمیته اجرایی امور صهیونیسم در ایالات متحده نیست که در سال 1916 در این پست گمارده میشود.
🔹یک سال بعد ماشین جنگی روچیلدها به خاطر پیشنهاد صلح آلمان با شدت هر چه تمام در امریکا به تکاپو افتاده است و تبلیغات ضد آلمانی را در سراسر رسانههای گروهی امریکا منتشر میکند. این شرایط رئیسجمهور را مجبور میکند تا تحت اوامر قاضی یهودی دیوان عالی کشور، یعنی لوئیس دمبیتز براندیس از وعده خود به رأیدهندگان عدول کرده و در تاریخ ششم آوریل، امریکا را درگیر جنگ اول جهانی نماید؛ لرد کاوندیش هم در این مورد اعتقاد دارد که دولت انگلیس بر این باور بود که صهیونیستها تا حدودی در انجام این اقدام دخالت داشتهاند... در اواخر همین ماه آرتور بالفور به ایالات متحده سفر میکند تا نسبت به اجرای اقدام بعدی زمینه لازم را فراهم کند. دیدار او هم با یهودیان و هم با لوئیس براندیس تدارک دیده شده بود
🔸سوکولوف تاریخنویس صهیونیست نقش لوئیس براندیس را ستوده و عده زیادی، از نفوذ فراوان او بر رئیسجمهور میگویند و او را اولین یهودی متنفذ در کاخ سفید برمیشمارند. براندیس پس از سفر بالفور هم در متقاعد کردن یهودیان و هم لابی در کاخ سفید نسبت به اعلامیه بالفور نقش محوری داشت اگرچه برخی از این مخالفتها کماکان در یک سطح قابل توجهی وجود داشت.
🔹 ماکس نوردو و از بنیانگذاران صهیونیسم، یهودیان امریکا را تنها امید صهیونیسم میداند. و نوآمی کوهن نویسنده برجسته تاریخ یهود تولد اسرائیل در سال 1948 را بدون حمایت مالی و فشار سیاسی یهودیان امریکا امکانپذیر نمیدانست در واقع اعلامیه بالفور را میتوان هزینهای در نظر گرفت که لندن آماده پرداخت آن بود تا از این طریق یهودیان امریکا را متقاعد کند که با استفاده از نفوذ خود، ایالات متحده را وارد جنگ کنند و همچنین یهودیان روسیه را به متفقین وفادار نگاه دارند. )اسرائیلیات تاریخی، علیرضا سلطانشاهی، صص ۲۷۳-۲۷۲)
🔹🔹🔹
Bonyadtarikhbook-ir
🔸🔸🔸
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی.