بهترین کتابهای منتشرشده پیرامون #استعمار_انگلیس
1⃣ Ornamentalism by David Cannadine
2⃣ Inglorious Empire by Shashi Tharoor
3⃣ The Anarchy by William Dalrymple
4⃣ Up The Country by Emily Eden
5⃣ How Europe Underdeveloped Africa by Walter Rodney
6⃣ Land of Tears by Robert Harms
7⃣ A Short Account of the Destruction of the Indies by Bartolome de las Casas
8⃣ The Empire Project by John Darwin
9⃣ Journal of the Disasters in Afghanistan 1841-2 by Lady Sale
⭕ تعریف استعمار
ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
به آدرس: https://www.worldatlas.com/history/what-is-colonialism.html
🏝 #استعمار یک #سیستم سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است که در آن، یک کشور، قلمرو ضعیفتر و وابسته را ایجاد کرده و ضمن #استثمار، آن را کنترل میکند. این کنترل معمولاً برای پیشبرد منافع کشور استعمارگر است که شامل: استخراج منابع، گسترش قلمرو و #حضور_استراتژیک در آن منطقه می شود. استعمار با ورود به یک سرزمین، فرهنگ و اقتصاد و ساختارهای سیاسی ایشان را مختل میکند و الگوی جایگزین مورد نظرش را در #مستعمره ایجاد میکند.
🏝 استعمار از ابتدا در دو شکل ظاهر شده است:
🔹 «استعمار مهاجرنشین»
🔹 «استعمار استثماری».
🏝 در شکل نخست، قدرت استعمارگر تعداد زیادی از مهاجران را به #قلمرو مستعمره میفرستد تا حضور دائمی در آن سرزمین داشته باشند؛ هدف استعمار در این مدل، جابهجایی بافت جمعیت بومی یا جذب آنها در فرهنگ و ارزشهای کشور استعمارگر است. در شکل دوم (یعنی استعمار استثماری)، با بهکنترلدرآوردن قلمرو، منابع آن را بدون اسکان دائمی استخراج میکند. هر دو شکل استعمار، مستلزم تحمیل فرهنگ و ارزشهای استعمارگر بر مردم استعمارشده است.
📚 ادامه دارد...
#استعمار_دوره_مدرن
#استعمار_اروپایی
#قلمرو
#استعمار
#مستعمره
https://virgool.io/@mhtaheri
https://eitaa.com/doranejadid
https://t.me/doranejadid
.
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
بندرگاه و دژ نظامی #کارتاژ؛ نمونهای از کلونیهای پیش از میلاد که توسط #فنیقیاییها در شهر کارتاژ، وا
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕ آغاز استعمار اروپایی
📃 ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
📌به آدرس: https://www.worldatlas.com/history/what-is-colonialism.html
🔹 #استعمار، تاریخ طولانی و پیچیدهای دارد. ریشههای استعمار به #دوران_باستان باز میگردد. بااینحال، در اواخر قرن پانزدهم، با #عصر_اکتشاف (Age of Exploration)، زمانی که کشورهای اروپایی شروع به کاوش و ایجاد سکونتگاههای جدید در سرزمینهای دوردست کردند، استعمار یکباردیگر شهرت پیدا کرد.
🔹 #پرتغال و #اسپانیا اولین قدرتهایی بودند که این سفرها را آغاز کردند؛ این سفرها منجر به استعمار سرزمینهایی در آفریقا، آسیا و آمریکا شد. این سفرها، آغازگر دوران #استعمار_اروپا بود که تقریباً از قرن 16 تا قرن 20 را دربر گرفت.
🔹 در این دوره، دیگر قدرتهای اروپایی از جمله #بریتانیا، #هلند و #فرانسه نیز امپراتوریهای استعماری خود را گسترش دادند. ورود بازیگران جدید منجر به شکلگیری رقابتی جهانی برای تصرف قلمرو و منابع شد. #قرن_نوزدهم، اوج گسترش #استعمار_اروپا است. این دوره گاهی تحتعنوان #تقلا_برای_آفریقا (Scramble for Africa) نامیده میشود؛ زیرا کشورهای اروپایی، قارهی #آفریقا را بین خود تقسیم کردند. تاسیس مستعمرههای جدید در آسیا و اقیانوسیه توسط امپراتوریهای استعماری بریتانیا، فرانسه و هلند نیز در این دوره رخ داد.
🔹 استعمار در اواسط #قرن_بیستم و پس از پایان #جنگ_جهانی_دوم شروع به افول کرد، زیرا کشورهای مستعمره بهدنبال #استقلال و #تعیین_سرنوشت خود بودند. این دوره که بهعنوان دوران #استعمارزدایی (decolonization) شناخته میشود، شاهد برچیدهشدن امپراتوریهای استعماری اروپایی و ظهور #دولت_ملت های جدید در سراسر آفریقا، آسیا و کارائیب بود. علیرغم پایان رسمی استعمار، میراث آن همچنان به شکلدهی چشماندازهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بسیاری از کشورها ادامه میدهد.
📚 ادامه دارد...
https://virgool.io/@mhtaheri
https://eitaa.com/doranejadid
https://t.me/doranejadid
.
⭕ استعمارگران هزارهی دوم
📃 ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
📌به آدرس: https://www.worldatlas.com/history/what-is-colonialism.html
🔹 قدرتهای عمدهی استعماری در هزارهی دوم عبارت بودند از: #پرتغال، #اسپانیا، #بریتانیا، #فرانسه، #هلند، #بلژیک و #آلمان. هر یک از این کشورها امپراتوریهای استعماری گستردهای را ایجاد کردند که در اوج خود، در سراسر قارهها گسترده شده بود.
🔹 پرتغال و اسپانیا پیشگامان استعمار اروپا بودند. پرتغال، اکتشافات سواحل #آفریقا را در اوایل #قرن_پانزدهم آغاز کرد و درنهایت، مستعمراتی را در #برزیل، آفریقا و #آسیا تاسیس نمود. اسپانیا نیز از همین روش پیروی کرد و امپراتوری وسیعی را ایجاد نمود که بخشهای وسیعی از قاره #آمریکا و #فیلیپین را دربر میگرفت.
🔹 #بریتانیا بهعنوان یک قدرت استعماری مسلط در #قرن_هفدهم ظهور کرد، با اولین استقرار دائمی خود در آمریکای شمالی در جیمزتاون در سال 1607. در طول چند قرن بعد، امپراتوری بریتانیا قلمروهای خود را گسترش داد که شامل: #هند، #استرالیا، #نیوزیلند و مناطق وسیعی از آفریقا میشد. #فرانسه، یکی دیگر از قدرتهای مهم استعماری، مستعمرههایی را در آمریکای شمالی، #دریای_کارائیب و بعدها آفریقا و آسیا ایجاد کرد. امپراتوری #هلند، در مقیاس کوچکتر، قلمروهایی را در قاره آمریکا و آفریقا تحت کنترل داشت؛ #کمپانی_هند_شرقی_هلند نقش اساسی در گسترش این مستعمرات داشت.
🔹 #بلژیک و #آلمان بعداً به نژاد استعماری پیوستند. بلژیک، #کنگو را مستعمره کرد و آلمان در اواخر #قرن_نوزدهم و اوایل #قرن_بیستم، مستعمراتی را در آفریقا و #اقیانوس_آرام تأسیس نمود.
📚 ادامه دارد...
https://virgool.io/@mhtaheri
https://eitaa.com/doranejadid
https://t.me/doranejadid
/
/
|
⭕ تاریخ استعمار از دوران باستان تا امروز
✅ چگونه جهان به تصرف ساختارهای استعماری درآمد؟
✅ دنیای معاصر چگونه در چارچوب نظام وستفالیایی تکوین پیدا کرد؟
✅ چگونه ساختارهای «دولت مدرن» تداومبخش نظم استعماری هستند؟
🌐 مروری بر تولد «ایران معاصر»
🌐 در بستر چالشهای بازی بزرگ دول استعماری اروپا
🌐 و نظام وستفالیایی
https://eitaa.com/joinchat/2616786977C2e661f8a72
⭕ پیامدهای استعمار
📃 ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
📌به آدرس: https://www.worldatlas.com/history/what-is-colonialism.html
📝 استعمار تأثیری ماندگار بر ملتهای مستعمره بر جای گذاشته است؛ #گسست_فرهنگی و اجتماعی، #وابستگی اقتصادی و #بیثباتی_سیاسی از جملهی تبعات استعمار هستند. بهرهبرداری از منابع و نیروی کار در سرزمینهای استعماری، که اغلب منجر به تخریب محیط زیست و فقیرشدن جمعیتهای بومی میشود نیز به پیامدهای استعمار مربوط میشود. استعمارگران، غالبا منابع ارزشمندی مانند مواد معدنی، الوار و محصولات کشاورزی را به نفع خود استخراج میکردند و باعث میشدند که سرزمینهای مستعمره از نظر اقتصادی آسیبپذیر گردند. برای نمونه، حاشیههای اقیانوس آرام، پس از خالیشدن از فسفر به جزایر غیرقابل سکونت تبدیل شدند.
📝 مضافبراین، #استعمار به تحمیل فرهنگها، زبانها و مذاهب بیگانه نیز منتهی شده است؛ این تحمیل، اغلب مقارن با ازدستدادن فرهنگها و سنتهای بومی بوده است. امپریالیسم فرهنگی، هویتهای محلی را فرسوده کرده و جمعیتهای بومی را به حاشیه رانده است. جوامع مستعمره غالباً در امتداد خطوط نژادی طبقهبندی شدهاند؛ بدینترتیب شکافهای اجتماعی تشدید شده و نارضایتی در میان استعمارشدگان رو به فزونی نهاده است.
📝 #استعمار، زایندهی بیثباتی و درگیری سیاسی، هم در طی استعمار و هم پس از آن بوده است. استعمارگران، اغلب از تاکتیکهای «تفرقه بینداز و حکومت کن» (divide-and-rule) استفاده میکردند. تفاوتهای قومی و مذهبی را برای حفظ کنترل، دستکاری میکردند؛ این تاکتیک غالبات به پیدایش تنشهای پایدار بین جوامع منجر شده است. بسیاری از کشورهای تازهاستقلالیافته، که از فرآیند استعمارزدایی به وجود آمدهاند، با این تقسیمات و میراث حکومت استعماری دستوپنجه نرم میکنند؛ چالشهای سیاسی و اجتماعی مداوم و دامنهدار در این جوامع، محصول این امر است.
📚 ادامه دارد...
https://eitaa.com/joinchat/2616786977C2e661f8a72 🌐
https://t.me/doranejadid 🌐
⭕ سواحل مدیترانه و آغاز استعمارگری
📝 سواحل #مدیترانه، نخستین پهنهی جغرافیایی برای میزبانی از استعمار بوده است. #فنیقیاییها از قرن یازدهم تا نهم پیش از میلاد، به سواحل مدیترانه در شمال آفریقا چشم طمع دوختند و با تاثیر امپراتوری #کارتاژ مستعمراتی را از سیرنه در لیبی تا شبهجزیرهی #ایبریا (اسپانیا و پرتغال) با هدف گسترش بازرگانی ایجاد کردند.
📝 نخستین ساکنان جزیرهی ایبریا را #مینوسیها دانستهاند. مینوسیها -با مرکزیت #جزیرهی_کرت- حدود شش هزار سال قبل از میلاد، نخستین تمدن بزرگ را در سواحل #دریای_اژه پدید آوردند. تمدن مینوسی، کهنترین #تمدن_اروپایی است؛ ازاینرو #کرت (#Crete) را نیز گهوارهی تمدن اروپایی مینامند. کرت، بزرگترین جزیرهی #یونان و پنجمین جزیرهی بزرگ #مدیترانه، بعد از #سیسیل، #ساردنی، #قبرس و #کرس است.
📝 افلاطون، تمدن گمشدهی #آتلانتیس را مربوط به مینوسیها دانسته است. نقشنگارهای کهن در این جزیره وجود دارد که از سابقهی دیرین #گاوبازی در این تمدن خبر میدهد.
📝 آغاز استعمار با دستاندازی بر سواحل مدیترانه بهمنظور گسترش بازرگانی، حکایت از پیوند #دریا و #تجارت با استعمار دارد. اینکه آیا تحولات بعدی استعمار را همچنان میتوان در ارتباط با این دو مقوله تحلیل کرد، سوالی است که باید مورد تامل قرار بگیرد؛ بهعبارتدیگر باید ملاحظه کرد که آیا در پس تجارت دریایی امر دیگری در ارتباط با استعمار نهفته است یا نه؟
🌐https://eitaa.com/joinchat/2616786977C2e661f8a72
🌐 https://t.me/doranejadid
⭕️ حوضچهای در میان خشکیها
📝 #مدیترانه (Mediterranean#)، حوضچهای بسیار وسیع و ژرف است که بهدلیل اتصال سه قارهی #اروپا و #آسیا و #آفریقا به یکدیگر از طریق دریا، موقعیت راهبردی بینظیری دارد. #اقیانوس_اطلس، این دریا را به قارهی #آمریکا متصل میکند. واژهی مدیترانه، ریشهای فرانسوی دارد؛ اما اصل لاتینی (Mare Mediterraneum) و بهمعنای «میان خشکیها» است. عربها نیز آن را بحر روم یا بحر ابیض مینامیدند. #نیل، طولانیترین رودخانهای است که به مدیترانه میریزد.
📝 دو کانال مهم، در دو سوی این دریا واقع شدهاند: #کانال_سوئز در شرق و #تنگه_جبلالطارق در غرب. #تنگه_داردانل یا #چاناق_قلعه مدیترانه را به #دریای_مرمره، و #تنگه_بوسفور این دریا را به #دریای_سیاه متصل کرده است. میانگین ژرفای این دریا، 1500 متر است؛ اما عمیقترین نقطهی آن بیش از 5000 متر عمق دارد. وجود 14 دریا در حاشیهی مدیترانه، 29 خلیج، 8 تنگه و 5 کانال نیز بر اهمیت راهبردی مدیترانه افزودهاند. بیش از 25 درصد تجارت دریایی جهان، در دریای مدیترانه صورت میگیرد.
📝 بهترتیب ساعتگرد: اسپانیا، فرانسه، موناکو، ایتالیا، اسلوونی، کرواسی، بوسنیوهرزگوین، مونتهنگرو، آلبانی، یونان، ترکیه، سوریه، لبنان، رژیم صهیونیستی، فلسطین، مصر، لیبی، تونس، الجزایر و مراکش، 20 کشوری هستند که با دریای مدیترانه، خط ساحلی دارند. به این فهرست باید قبرس و مالتا را نیز باید افزود؛ این دو کشور، جزیرههایی هستند که توسط آبهای مدیترانه احاطه شدهاند. نام #بریتانیا نیز در کشورهای دارای خط ساحلی مدیترانه ازآنرو گنجانده شده است که مالکیت تنگهی راهبردی #جبلالطارق را همچنان داراست. بیش از 500 میلیون نفر در این کشورها زندگی میکنند که بیش از 10 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص دادهاند. # ایتالیا بیشترین سهم GMP مدیترانه را دارد؛ اسپانیا، فرانسه و ترکیه در رتبههای بعدی قرار دارند.
🌐https://eitaa.com/joinchat/2616786977C2e661f8a72
🌐 https://t.me/doranejadid
⭕ سازوکار ادارهی استعماری جهان
📝 #استعمار در دورهی معاصر، بهتبع #رنسانس و پیدایش قدرتهای نوظهور اروپایی رونقی دوباره پیدا کرده و شکل جدیدی به خود گرفته است. از آغاز #قرن_پانزدهم، قدرتهای استعماری به #اکتشاف_دریایی روی آوردند و با سکونت در آنها، به بهرهبرداری از منابع طبیعی و انسانی مستعمرات پرداختند. کشف #راههای_دریایی پیرامون افریقای جنوبی در سال 1488میلادی و کشف قارهی امریکا در سال 1492میلادی، نقطهی عطفی در تاریخ استعمار جدید است.
📝 اگرچه هدف استعمارگران در سرزمینهای جدید ابتدا کشف طلا و عاج و اشیای قیمتی بود، اما بهسرعت به غارت مواد معدنی و کشاورزی این مناطق تغییر چهره داد؛ و در گامی دیگر، آنجا را به بازاری برای فروش کالاهای اروپایی تبدیل کرد.
📝 قدرتهای استعماری بهسرعت متوجه شدند که بهرهکشی از مستعمرات بدون تسلط سیاسی و چیرگی فرهنگی نمیتواند تداوم داشته باشد. اجتماعات بومی امریکا، افریقا و اقیانوسیه که از نظر فرهنگی غنای چندانی نداشتند، بهسرعت در برابر #هژمونی استعمار فروریختند. دولتهای استعماری، نهادها و سازمانها و فرآیندهای اقتصادی و سیاسی و اجتماعی و فرهنگی خود را در این سرزمینها ایجاد کردند. این سازوکارهای اداری جدید، تامینکنندهی نیازهای دولت استعماری بود.
🌐https://eitaa.com/joinchat/2616786977C2e661f8a72