۱۶ روز تا پیاده روی خواهران زینبی
هیئت استقامت زینبی سلام الله علیها
🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴
📩دعوت هیئت استقامت زینبی از تمامی خانمهای پیرو حضرت زینب سلام الله علیها✉️
👇👇👇👇👇👇👇👇
🏴 پیاده روی بانوانمحجبه 🏴
بمناسبت سالروز ورود اسرای کربلا به شام
🏴در روز اول ماه صفر🏴
✔️ به منظور تکریم شهیدان و استدام مسیر بانوی بزرگ کربلا،حضرت زینب سلام الله علیها
با هدف قرب الهی با همراهی با حضرت زینب(س ) در ترویج پیامهای عاشورا
سه شنبه ۱۶ مرداد
مصادف با اول ماه صفر
هیئت استقامت زینبی موسسه قلم صنع
🖊#پژوهشگر
#نوا #آوا #موسیقی #مازنی
#فرهنگ_عامه
🗓۱۷ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۰۰
🎙گفتگو با #رضادیوسالار، سرپرست گروه مازرونی
📜قصههای چوپانی یک فیزیکدان
قبل از تولد در بطن مادر، بعد از آن بر شانههای مادر و هنگام شیرخوردن در شالیزار با نوای موسیقی مازندرانی خو گرفت. قبل از آنکه خودش را بشناسد با نغمهها، لالاییها و منظومههای بومی مازندران آشنا شده بود. #آواها و #نواها او را به مسجد کشاند و خیلی زود مداح کوچکی شده بود برای مردم روستا، اما تحصیل، او را از روستا به شهر کشاند.
📌کد خبر: ۱۳۶۹۱۹۰
به گزارش جام جم آنلاین، رضا دیوسالار در رشته فیزیک تحصیل کرد، بهعنوان کارشناس مخابرات مشغول کار شد. ساکن پایتخت شده بود که دوباره آواها و نغمههای کهن از سرزمین مادری او را فراخواند. دیوسالار به مؤسسه پارپیرار به مدیریت فرهود جلالی رفت. از طریق او با بزرگان و پژوهشگران موسیقی #مازندران آشنا شد، شاگردی کرد و حالا سرپرستی گروهی را بهعهده دارد که با نام مازرونی شناخته میشود؛ اولین اجرای رسمی این گروه به سال ۱۳۹۴ و صحنه جشنواره موسیقی فجر برمیگردد.
دیوسالار هم خنیاگر و هم پژوهشگر است، کتابی در زمینه موسیقی غرب مازندران آماده کرده و نغمههای ساز «#للوا» یا همان نی چوپانی مازندران را در قالب یک #کتاب برای آیندگان نتنویسی کرده و نیز توانسته نمونههای بدیع از موسیقی بومی بیافریند.
📌تاکنون چه قطعات تازهای بر اساس موسیقی بومی مازندران خلق کردهاید؟
قطعات متعددی بوده، اما یکی از مهمترین آنها، اثری است که برای گرامیداشت سرتیپ علیخان دیوسالار، معروف به سالار فاتح تنظیم کردهام. ایشان علاوه بر اینکه یکی از بزرگان #طایفه دیوسالار در غرب مازندران و از آزادیخواهان و مبارزان دوره مشروطه بود و در تاریخ منطقه و نیز کشور تأثیر قابل اعتنایی داشت، اهل #شعر و نوشتن بوده و از ایشان یک دیوان و چند کتاب به یادگار مانده است.
👈به پاس رشادتهای این بزرگمرد و همه مردانی که در مقابل اجنبی از این خاک دفاع کردهاند، قطعهای تنظیم کردهام که در جشنواره موسیقی فجر سال ۱۳۹۴ اجرا شد. این قطعه قرار است در استودیو ضبط شود و در اختیار علاقهمندان قرار بگیرد.
📌قطعاتی در جشنواره ملی موسیقی و آیینهای اقوام ایرانی را به نمایش گذاشتید. چقدر نغمات موسیقی مازندران را میشناسید؟
موسیقی اقوام ایرانی و نیز موسیقی مازندران به قدری #منظومهها و رپرتوارهای سازی و آوازی جذاب و زیبا دارد که من فقط بخش کوچکی از آن را آموختهام و حتی برخی رپرتوارهای دشوارتر شاید در طول زمان به نسلهای بعد آموخته نشده و فراموش شدهاند. آنچه امروز من از موسیقی مازندران میدانم، امانتی در دست من است که میکوشم از آن مراقبت کنم و به آیندگان هدیه دهم.
من با لالاییهای مادر و عاشقانههای پدر موسیقی را شناختم. با آوای کار و موسیقی بزرگ شدم و حتی وقتی از موسیقی دور شدم، این نغمهها دست از سرم برنداشتند. از یک سو، خودم عاشقانه این موسیقی را دوست داشتم و از دیگر سو، #موسیقی بومی مازندران داشت کمرنگ میشد. این شد که در تهران به مؤسسه فرهنگی پارپیرار مراجعه کردم آقای فرهود جلالی چراغ هدایت شد و من از طریق ایشان توانستم از محضر استادانی، چون زندهیاد حسینعلی طیبی، ابوالحسن خوشرو، استاد محمدرضا اسحاقی، محمدعلی حدادیان و بسیاری دیگر بهره بگیرم. تا به خودم آمدم، دیدم در گروهی تحت سرپرستی استاد جلالی نغمهسرایی میکنم و زیر نظر ایشان گروه مازرون آغاز به کار کرده است.
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com/post/3188
─═༅𖣔❅ ⃟ ⃟ ﷽ ⃟ ⃟ ❅𖣔༅═─
📑#پژوهش_ادملاوند
@edmolavand
📚#آوات_قلمܐܡܝܕ
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
ادامه👇👇
#فرهنگ_عامه
«#للوا؛ نی چوپانی مازندران» چگونه کتابی است؟
در این #کتاب رپرتوارهای ساز للوا را دستهبندی و نتنویسی کردم. در واقع این کتاب آموزشی است و نسل جدید در کنار تعلیم سینه به سینه، میتواند به صورت علمی با برخی واژههای علمی #موسیقی مازندران آشنا شوند.
📌موسیقی مازندران از چه #نغمههایی تشکیل شده است؟
تعداد زیادی رپرتوار #آوازی داریم مثل #امیری، #کتولی، همدمجان. بخش دیگر رپوتوارهای سازی است از جمله للوا، دوتار، سرنا که معمولا در شادمانهها و کشتی لوچوی غرب مازندران نواخته میشدند و البته از سرنای زندهیاد شاهرخ کرمانی هم باید یاد کرد که در ملودی سالار فاتح از آن استفاده کردم.
در زیرمجموعه این رپرتوارها، قطعات متعددی وجود دارد مثل #منظومه طالب و زهره، آیین آفتابخواهی که برخلاف دعای باران در شهرهای کویری ایران است و من در تطبیق با موسیقی دستگاهی در مایه سهگاه آن را تنظیم کردهام و آماده ضبط است.
#نوا #آوا #موسیقی #مازنی
📌کارکرد آنها چه بوده است؟
رپرتوارهای دوتار معمولا به ساربانی و روایت زندگی روستایی اختصاص داشته است. سرنا ساز شادمانهها بوده و در عروسیها و کشتی پهلوانی نواخته میشده است. للوا بخش زیادی از رپرتوارهای موسیقی مازنی را شامل میشود. این ساز روایت زندگی روستاییان مازندران در دشت و کوه بوده و رابطه آنها با طبیعت را روایت میکند. بهعنواننمونه خنیاگر و نوازنده للوا در دوره باستان از پرواز پرنده الهام گرفته و یک رپرتوارسازی خلق کرده که سینهبهسینه منتقل شده و به ما رسیده است. بسیاری از این رپرتوارها را زندهیاد محمدحسین طیبی دستهبندی کرده است. قطعه دیگری مانند «کمرسری» یا «تریکهسری» یا قطعه «مشحال» یا «میشحال» از قطعات مربوط به چرای دام است.
👈للوا، گاهی در عروسیها، شادمانهها و سوگینههای مذهبی نیز نواخته میشود. در آغاز، سوگ سیاوش را داشتیم و بعدها که مردم ایران به دین اسلام گرویدند رپرتوارهای مذهبی و سوگ ائمه نیز برای ساز للوا خلق شد. عباسخوانی، شهادتخوانی و قطعاتی برای تعزیه را داریم و بسیاری قطعات دیگر که هرکدام میتوانند موضوع یک #پژوهش باشند.
📌چرا باید موسیقی نواحی را بشنویم؟
شاید کارشناسان و موسیقیشناسها باید به این سوال پاسخ بدهند. برای من که در روستا متولد شدم، کشاورزی کردم، دامپروری کردم و بعد وارد دانشگاه شدم، موسیقی یعنی هویت. خمیرمایه من همان زندگی روستایی و موسیقی مازندرانی است. پیشرفت فناوری همه را غافلگیر کرده، اما ما هنوز وابسته به طبیعت هستیم. شیر را از گاو میگیریم و از طبیعت لذت میبریم. هنوز روستاها وجود دارند و تا زمانی که روستا هست موسیقی بومی باید باشد. شاید امروز بچههای زیادی باشند که حتی گاو را از نزدیک ندیده باشند، اما دلیل نمیشود ما موسیقی ملی و میرات ناملموس خودمان را نادیده بگیریم. حفظ این موسیقی، ثبت گنجینههاست و من معتقدم وظیفه ماست که این گنجینه را به شنونده امروزی که زندگی و موسیقی روستایی را در رسانه میبیند، به شیوه نوین ارائه کنیم. منظورم استفاده از گیتار و سازهای الکترونیک نیست. باید با همان سازها و کسب دانش ترکیب آنها به موسیقی و هارمونی جذاب برای مخاطب امروز برسیم. میتوان در همین بستر نوآوری داشت و مخاطب امروز را هم شاد و راضی نگاهداشت.
🖊#آذر_مهاجر - گروه فرهنگ و هنر / روزنامه جام جم
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com/post/3188
─═༅𖣔❅ ⃟ ⃟ ﷽ ⃟ ⃟ ❅𖣔༅═─
📑#پژوهش_ادملاوند
@edmolavand
📚#آوات_قلمܐܡܝܕ
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
✍ واقعه #عاشورا چگونه به دست ما رسیده است؟ (۱)
سوالی که ذهن هر انسان حقیقت جویی را خصوصا در ایام محرم الحرام مشغول می سازد این که چه کسانی واقعهای که در بیابانی دورافتاده اتفاق افتاده است را نقل کردند؟
✅ با جستجو در کتاب های تاریخی می توان فهمید چه کسانی اتفاقاتی که در صحرای کربلا رخ داده است را نقل کردهاند در ادامه به معرفی این راویان که خود هم در واقعه حضور داشتند می پردازیم.
عظمت حادثه کربلا و تأثیرات عمیق و گسترده سیاسی و اجتماعی آن در تاریخ اسلام و به ویژه تاریخ تشیع، هر ذهن کنجکاو یا علاقهمند به درک و فهم حقایق تاریخی را به خوانش گزارشهای این رویداد، سوق میدهد، ازاین رو بررسی اعتبار منابع بر اساس راویان حادثه دارای اهمیت میگردد.
راویان حادثه کربلا چندین گروه هستند که در واقعه عاشورا حضور داشتند و آن را روایت کردند:
۱. همراهان نزدیک و خانواده امام حسین (ع) که در کربلا حضور داشتند و بعدها در دوره خفقان پس از عاشورا، ماجرا را به گوش دیگران رسانند. از میان اهلبیت، #امام_سجاد (ع) حضرت زینب (س) و #امام_باقر (ع) بیشتر از دیگران در این باره روشنگری کرده و واقعه را شرح دادهاند. همچنین مادران و همسران شهدای بنیهاشم به بازگو کردن وقایع اهتمام ورزیدهاند و پس از عاشورا در عزاداریها و مجالس دیگر به بازگو کردن اتفاقات پرداخته و باعث تحول در جامعه و قیامهای متعدد مانند قیام مردم مدینه شدند.
۲. برخی از همراهان امام حسین (ع) در روز عاشورا، بهگونهای از کشته شدن در امان ماندند و شاهد و گزارشگر وقایع تلخ آن روز گشتند.
۳. کسانی از سپاه دشمنان هستند که در زمان دریافت جایزه از ابن زیاد و بار دوم در قیام مختار شرح ماوقع دادهاند یا با هدف ثبت وقایع در جنگ شرکت داشتهاند.
۴. برخی از راویان هم از توبه کنندگان و پشیمانان بعد از روز عاشورا هستند که برای جبران گناه حضور در لشگر دشمن امام حسین (ع)، با هدف افشاگری ظلم یزید ماجرا را نقل کردهاند.
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com/post/3191
#آیین_عزاداری #آداب #رسوم
🏴#محرم
🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄﷽🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄•
📚#آوات_قلمܐܡܝܕ
@edmolavand
#قرارگاه_فرهنگی_سیده_میر_مریم
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
🖤 ادامه دارد.... 💐
✍ واقعه #عاشورا چگونه به دست ما رسیده است؟ (۲)
لایه بعدی از راویان، شیعیان و دوستداران امام حسین (ع) هستند که نتوانستند روز عاشورا امام را همراهی کنند، مانند:
◀️◀️ اصبغبن نباته که از اصحاب خاص امام علی (ع) و شرکت کننده در نبرد صفین در رکاب امام است و حتی در آخرین لحظات عمر هم بر بالین ایشان بوده اما در زمان عاشورا، در زندان به سر میبرده و اولین مقتل را در وصف واقعه کربلا نوشته است.
◀️غالب منابع قابل اعتماد، ابومخنف، لوط بن یحیی بن سعید بن مخنف بن سلیم ازدی کوفی را اولین نویسنده و گردآورنده وقایع کربلا در اوایل سده دوم هجری میدانند. قرائن تاریخی نشان میدهد که ابومخنف کتاب مقتل الحسین را در حدود دهه سوم از سده دوم هجری، تألیف کرده است. از این رو، میتوان با ظن قریب به یقین گفت که کتاب مقتل الحسین بین سالهای ۱۲۷ تا ۱۳۰ که دوره ضعف امویان و مقارن با آغاز دعوت عباسیان است، تدوین شده است
برخی از محققان بر این باورند که احتمالاً تألیف این کتاب از سوی امام یا عباسیان، به ابومخنف پیشنهاد شده؛ تا از گزارشهای هولناک تاریخی که لکه ننگی بر دامان خاندان اموی بوده، در تبلیغ و پیشبرد نهضت خود بر ضد امویان و سقوط آنان بهره گیرند. بسیاری از راویان اصلی واقعه عاشورا در روایات ابومخنف، شاهدان عینی و حاضران در میدان کربلا بودند.
بخش مهمی از اخبار عاشورا هم به وسیله هشام بن محمد کلبی به دست مورخان بعدی رسیده و نتیجه تلاش ابومخنف و عوانه بن الحکم است اما متأسفانه اصل کتابهای مقتل الحسین ابومخنف و عوانه بن الحکم در دسترس نیستند.
در ادامه اسامی افرادی که گزارشهای کربلا را دادهاند میپردازیم البته به غیر از زنان و اهلالبیت:
◀️حمید بن مسلم ازدی
از شرکت کنندگان در لشکر عمر سعد بسیاری از وقایع کربلا را نقل کرده است، او در روز عاشورا، پس از شهادت امام حسین (ع) بر سر آتش زدن خیمهها، با شمر مجادله داشت و حتی شمر را از به شهادت رساندن امام سجاد (ع) منصرف کرد و هر چند از حاملین سر امام حسین (ع) به همراه خولی بوده اما سپاه وی در عملیات جنگی شرکت نداشته و کار اصلی وی ثبت حوادث بوده است.
حمید بن مسلم کوفی در نبرد توابین شرکت کرده و شیخ طوسی، او را در شمار اصحاب امام سجاد (ع) آورده است.
◀️◀️ابومخنف با واسطۀ افرادی مانند سلیمان بن ابی راشد و صقعب بن زبیر وقایع کربلا را از وی گزارش کرده است.
روایات سلیمان، از حرکت شمر بن ذی الجوشن به سمت کربلا آغاز میشود و با شهادت عبدالله بن عفیف پایان مییابد.
طبری نیز بیشتر وقایع حادثه کربلا را به نقل ابومخنف از وی گزارش کرده است. از او گزارشهایی از نبرد توابین و قیام مختار نیز نقل شده است.
◀️◀️قُرَّه بن قیس تَمیمی حَنظَلی
او از سپاهیان عمر بن سعد در واقعه کربلا است وی با فرمانده خود در واقعه کربلا، حر بن یزید ریاحی هم قبیله بود. در مورد او گفته شده؛ روز سوم محرم، عمر بن سعد او را نزد امام حسین (ع) فرستاد تا از آن حضرت بپرسد چه چیزی او را به اینجا کشانده است. او پیام عمر سعد را به امام رساند. امام حسین (ع) در پاسخ او فرمود «مردم شهر شما (کوفه) به من نامه نوشتهاند و مرا به شهرتان دعوت کردهاند. من به دعوت آنان به اینجا آمدهام، اگر ناراحتید، برمیگردم.»
وقتی قره بن قیس سخنان امام را شنید، خواست به اردوگاه عمر سعد بر گردد. حبیب بن مظاهر از او خواست تا به یاران امام حسین (ع) ملحق شود. قره بن قیس در پاسخ حبیب گفت: نزد عمر سعد برمیگردم و جواب امام حسین (ع) را ابلاغ میکنم و درباره پیشنهاد تو هم فکری خواهم کرد. قره به نزد عمر سعد رفت و دیگر بازنگشت.
◀️◀️روز عاشورا هنگامی که حر بن یزید ریاحی قصد پیوستن به امام حسین (ع) را داشت، قره در کنار او بود. قُرَّه بن قیس ادعا کرده است که «اگر حر او را از تصمیم خویش آگاه میساخت، به همراه او به سوی حسین (ع) میشتافت.»
اما در لشگر دشمن باقی ماند و برخی حوادث واقعه عاشورا مانند پیوستن حر بن یزید به #امام_حسین (ع)، عبور دادن اهلبیت امام بر اجساد شهدا و سخنان زینب (س) (هنگامی که از کنار بدن برادرش میگذشت) از وی نقل شده است. ابومخنف با واسطه ابو زهیر عبسی از وی روایت کرده است.
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com/post/3191
#آیین_عزاداری #آداب #رسوم
🏴#محرم
🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄﷽🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄•
📚#آوات_قلمܐܡܝܕ
@edmolavand
#قرارگاه_فرهنگی_سیده_میر_مریم
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
🖤 ادامه دارد.... 💐
✍واقعه #عاشورا چگونه به دست ما رسیده است؟ (۳)
◀️◀️مسروق بن وائل حضرمی
او از نیروهای سواره نظام لشکریان عمر بن سعد در واقعه کربلا است و به امید اینکه سر #امام_حسین (ع) نصیبش شود و با آن نزد عبیدالله بن زیاد جایگاهی پیدا کند، در جلوی نیروهای سواره نظام لشکر عمر بن سعد حرکت میکرد. پس از گفتوگوی ابن حوزه با امام حسین (ع) و نفرین آن حضرت و در نتیجه مشاهده مرگ او، مرعوب شد و از میدان نبرد کنار کشید؛ و گفت: من در این خانواده چیزی دیدم که دیگر هرگز با آنان نمیجنگم.
مسروق بن وائل، جریان برخورد «ابن حوزه» با امام حسین (ع) و نفرین آن حضرت در حق او را گزارش کرده است؛ و هدف از حضور خود را در جلوی لشکر عمر بن سعد، به دست آوردن سر امام حسین (ع) بیان کرده است. ابومخنف این گزارش را با واسطه عطاء بن سائب از برادرش عبدالجبار بن وائل نقل کرده است.
◀️◀️هانی بن ثُبَیت (شبیب) حَضرَمی
هانی بن ثبیت، از لشکریان عمر بن سعد و از ده سواری بود که در عصر عاشورا، به دستور ابن سعد، با اسب بر بدن امام حسین (ع) تاختند و استخوانهای سینه و پشت آن حضرت را در هم شکستند.
◀️وی به همراه رحیل بن خیثمه جعفی و جریر بن مسعود حضرمی کمان و لباسهای امام حسین (ع) را ربودند.
او قاتل عبدالله بن علی بن ابیطالب و جعفر بن علی بن ابیطالب معرفی شده است و در زیارت ناحیه مقدسه به عنوان قاتل این دو فرزند امام علی (ع) لعن شده است. البته برخی منابع شهادت جعفر بن علی را به خولی بن یزید نسبت دادهاند. برخی منابع نیز او را قاتل عبدالله بن حسین و عبدالله بن حسن نیز معرفی کردهاند.
◀️◀️هانی بن ثبیت، با کمک بکیر بن حی تمیمی، عبدالله بن عمیر کلبی را نیز به شهادت رساندند.
◀️وی سرانجام در قیام مختار سال ۶۶ هجری قمری کشته شد.
◀️هانی بن ثبیت برخی از وقایع کربلا را گزارش کرده است.
◀️ابومخنف با واسطه ابو جناب کلبی از او گزارشهای کربلا را نقل کرده است.
◀️◀️حسن بن حسن بن علی بن ابی طالب (ع)
حسن مثنی همراه عمویش جنگید و مجروح شد و از اسب بر زمین افتاد. وقتی که کوفیان سرهای شهدا را قطع میکردند، وی هنوز زنده بود. اسماء بن خارجه فزاری که از دائیهای وی بود از او شفاعت کرد و بخشیده شد. حسن مثنی را به کوفه برد و وی را معالجه کرد تا اینکه خوب شد. سپس به مدینه رفت. او از راویان وقایع عاشورا گشت.
◀️◀️عُقبه بن سمعان
عقبه یا عاقبه بن سمعان، غلام رباب بود، اما کارهای امام حسین (ع) مانند آماده ساختن اسبها و شتران را نیز انجام میداد.
🌷 پس از شهادت امام حسین (ع)، لشکریان عمر بن سعد او را گرفتند و چون برده بود، آزادش کردند. شیخ طوسی وی را در شمار اصحاب امام حسین (ع) آورده است.
◀️در زیارت رجبیه بر او درود فرستاده شده است و آیت الله خوئی او را از شهدای کربلا میداند و میگوید برخی از مورخین اهل سنت گفتهاند که وی فرار کرد و نجات یافت.
عقبه، از مدینه تا کربلا امام حسین (ع) را همراهی کرد. هنگامیکه در ذو حُسَم کاروان امام حسین (ع) با سپاه حر بن یزید برخورد کردند، عقبه به دستور امام دو خورجین از نامههای کوفیان را بیرون آورد.
ابومخنف با واسطه «عبدالرحمن بن جندب» و «حارث بن کعب والبی» از وی برخی وقایع عاشورا را گزارش کرده است.
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com/post/3191
#آیین_عزاداری #آداب #رسوم
🏴#محرم
🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄﷽🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄•
📚#آوات_قلمܐܡܝܕ
@edmolavand
#قرارگاه_فرهنگی_سیده_میر_مریم
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
🖤 ادامه دارد.... 💐
✍واقعه #عاشورا چگونه به دست ما رسیده است؟ (۴)
قسمت پایانی
◀️◀️مسلم بن ریاح
وی غلام حضرت علی (ع) بوده که با #امام_حسین (ع) در کربلا حضور داشت و پس از شهادت حضرت جان سالم بدر برد، وی برخی حوادث کربلا را گزارش کرده است.
◀️◀️ضحاک بن عبدالله مشرقی
ضحاک فرزند عبدالله مشرقی از قبیله همدان بود. اطلاعات چندانی از زندگی او در دست نیست. همین اندازه معلوم است که او علاوه بر یاری امام حسین (ع) در کربلا، در زمان امامت امام سجاد (ع) زنده بوده و شیخ طوسی وی را از اصحاب امام سجاد (ع) نام برده است.
◀️ضحاک بن عبدالله مشرقی از جمله یاران امام حسین(ع) است که با حضور در کربلا و سپس فرار از صحنه نبرد روز عاشورا، انتقاداتی را بعدها بین تحلیلگران و مورخین شیعی -به علت تنها گذاشتن امام (ع) و اهل بیتش- برانگیخته است.
◀️طبری نقل کرده است ضحاک به همراه مالک بن نضر ارحبی، در میانه راه کاروان حسینی به سوی کوفه، با امام حسین (ع) ملاقات کردند. امام حسین (ع) آن دو نفر را به یاری خود خواند، وقتی آنان عذر خواستند امام (ع) علت عدم همراهیشان را جویا شد.
مالک بن نضر گفت: من بدهی و نانخور دارم؛ اما ضحاک دعوت امام را مشروط قبول کرد و گفت: «من هم فردی عیالوارم و به مردم مقروض هستم؛ اما اگر به من اجازه دهی، هنگامی که هیچ جنگجویی -در کنارت- نیافتم، بازگردم و فقط تا آنجا برایت بجنگم که برایت سودمند باشد و بتوانم از تو دفاع کنم.»امام (ع) پذیرفت.
⏪⏪ضحاک در صبح روز عاشورا در حمله اول شرکت کرد و شجاعتهای بسیاری از خود به نمایش گذاشت و نماز ظهر را همراه امام بهجای آورد. او وقتی که دید سپاه بنیامیه به دستور عمر بن سعد اسبهای یاران امام (ع) را هدف قرار داده و با پی کردن از پای درمیآورند، اسب خود را در خیمهای پنهان کرد و خود پیاده به نبرد با دشمن پرداخت.
◀️ضحاک خود نقل کرده که در مقابل امام (ع)، دو نفر از دشمن را که پیاده میجنگیدند، به قتل رسانده و دست یکی دیگر را از تنش قطع کرده که حضرت هم در حق او دعا کردند و فرمودند: «سست نگردی، دستت بریده نشود. خداوند از اهلبیت رسول (ص)، بهترین پاداشها را به تو ارزانی دارد.» ابومخنف از عبدالله بن عاصم الفائشی به نقل از ضحاک بن عبدالله مشرقی آورده است:
«وقتی دیدم یاران امام حسین (ع) کشته شدهاند و نوبت به وی و خاندانش رسیده و با وی به جز سوید بن عمرو خثعمی و بشیر بن عمرو حضرمی باقی نماندهاند، خدمت ابا عبدالله آمدم و گفتم: یابن رسول الله! به خاطر دارید که بین من و شما چه شرطی بود؟ حضرت فرمود: آری، من بیعت خود را از تو برداشتم ولی تو چگونه میتوانی از بین سپاه دشمن فرار کنی؟ ضحاک گفت: من اسب خود را در خیمهای پنهان کردهام و به همین جهت بود که پیاده میجنگیدم.»
◀️ پس ضحاک سوار بر اسب شد و از صحنه نبرد گریخت. ۱۵ نفر از اصحاب عمر سعد به تعقیبش پرداختند تا اینکه ضحاک به دهکدهای نزدیک ساحل فرات رسید و آنجا توقف کرد.
◀️کثیر بن عبدالله شعبی و ایوب بن مشرح حیوانی و قیس بن عبدالله صایدی از تعقیب کنندگان او را شناختند و با حمایت و کمک تعدادی از بنی تمیم که آنان نیز از تعقیب کنندگان بودند، ضحاک را از کشته شدن رهایی دادند.
◀️◀️ضحاک از محدثین و گزارشگران واقعه کربلا در کوفه است. برخی از مورخان، از جمله طبری، جریان بیعت شب عاشورا توسط امام حسین (ع) و اظهار وفاداری یاران را از قول ضحّاک نقل کردهاند.
◀️شیخ مفید در ارشاد در ماجرای واقعه عاشورا از وی روایت کرده است بنابراین، نام او و احادیث منقوله از او، در کتب تاریخ و مقاتل بسیار دیده میشود.
◀️◀️مرقع بن سُمامه اسدی
وی از یاران امام حسین (ع) و از تیراندازان حضرت بود، که اسیر شد و قبیله اش برای وی امان خواستند.
ابن زیاد هم او را به زراره در سرزمین بحرین یا زبده در عمان، یا رنده تبعید کرد و پس از مرگ یزید و رفتن عبیدالله به کوفه بازگشت.
بررسی تاریخ و دقت در کتاب مقتل الحسین (ع) ابومخنف، (که اولین کتاب مقتل امام حسین (ع) است) نشان دهد که بسیاری از راویان اصلی واقعه عاشورا شاهدان عینی و حاضر در میدان کربلا بودهاند و آنچه در منابع مختلف دراینباره به دست ما رسیده از ارزش تاریخی بسیار برخوردار است.
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com/post/3191
#آیین_عزاداری #آداب #رسوم
🏴#محرم
🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄﷽🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄•
📚#آوات_قلمܐܡܝܕ
@edmolavand
#قرارگاه_فرهنگی_سیده_میر_مریم
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
بابانتاج #ملکشاه محمد
🖤" إِنّالِلِّهِ وَ إِنَّا إِلَیهِ رَاجِعُونَ "🖤
اطلاع یافتیم که هم محلی بزرگوارمان " مرحومه حاجیه سلیمه باباپور(همسر مرحوم حاج یعقوب اکبری) دعوت حق را لبیک گفته و به دیار باقی شتافت.
این مصیبت بزرگ را به همه بازماندگان آن مرحوم بویژه به خانواده ، و کلیه بستگان سببی و نسبی داغدارش تسلیت عرض نموده ، از خداوند متعال صبر جمیل و اجر جزیل برای همه آنان خواستاریم.
روح این مادر در پردیس جاودان شاد و روانش قرین آرامش.
🥀🥀
مراسم تشییع فردا عصر ساعت ۱۵ تشییع و در #دیوا بالا آقاسر در جوار همسرش دفن خواهد شد .
8.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🏴چشمانداز هزار ساله عزاداری در حرم رضوی
⚫⚫⚫
حرم #امام_رضا (ع) از همان ابتدا، جایی بوده است که زائران و مجاوران میتوانستهاند در جغرافیای قدسی آن، عزای حضرت سیدالشهدا (س) را اقامه کنند.
انگار که #تاریخ حرم امام رضا (ع) به تاریخ عزاداری جدّشان حضرت سیدالشهدا (س) گره خورده است؛ با همه مظلومیتی که عزاداران حسینی در طول تاریخ داشتهاند.
جواد نوائیان رودسری پژوهشگر تاریخ در تازهترین ویدئوی رواق، درباره همین تاریخ، توضیح میدهد.
تاریخدون؛ تاریخ برای همه
@Tarikhdun
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com/post/3192
#آیین_عزاداری #آداب #رسوم
🏴#محرم
🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄﷽🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄•
📚#آوات_قلمܐܡܝܕ
@edmolavand
#قرارگاه_فرهنگی_سیده_میر_مریم
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
7.17M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📜قدیمیترین #موقوفههای عزاداری در حرم رضوی
⚫⚫⚫
مجالس عزاداری سیدالشهدا(ع) پای ثابت آیینهای حرم #امام_رضا (ع) بوده و هست.
برای همین هم موقوفههای این عزاداریها جزو قدیمیترین موقوفههای بارگاه قدسی حضرت رضا (ع) است.
جواد نوائیان رودسری پژوهشگر تاریخ در تازهترین ویدئوی رواق، از همین موقوفات تاریخی میگوید.
تاریخدون؛ تاریخ برای همه
@Tarikhdun
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com/post/3192
#آیین_عزاداری #آداب #رسوم
🏴#محرم
🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄﷽🍃⃟🌸᭄•🍃⃟🌸᭄•
📚#آوات_قلمܐܡܝܕ
@edmolavand
#قرارگاه_فرهنگی_سیده_میر_مریم
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─