#قزقانچای
📝نظر دکتر درویشی:
👇
آقای داداش پور باکر سلام
داستان قزقانچای حل شد برای شما ؟؟؟
این واژه ترکی هست ولی ربطی به نام طایفه قبیله نداره .
چای در ترکی به معنای رود و قزقن قزقان صفت رود ؛ رودخانه مثل کلمه دلیچای دلیچایی که در نواحی اطراف فیروزکوه هست .
به معنای رود سرکش رود دیوانه ؛ رودی که بسترش را میتراشد.
اگر افرادی در آمل و ... خودشان را طایفه قزقانچایی میگویند این داستان به خاستگاه جغرافیایی اجداد شان در منطقه قزقانچای برمیگردد مثل بسیاری از طایفه ها که نام شان ساخته شده از جغرافیایی قدیم سکونت اجدادشان است .
👇
🍃شاید صد در صد ترک نژاد نباشند .
کار میدانی نیاز هست باید در منطقه قزقانچای رفت تاریخ مردم و خاندان ها و طوایف را بررسی کرد.
👇
اگر این واژه به مانند واژگانی همچون اصانلو؛ افشار ؛ قاجار ؛ بیات ؛ قراگوزلو و ... میبود که از قدیم در تواریخ چندین قرن از اساس و بنیان اسم قبیله و طایفه بوده اند میشد حکم صادر نمود که ترک تبار هستند .
👇
ولیکن واژگان ترکی همانند قزقانچای دلیچای و ... که معنایش به طبیعت برمی گردد و نه مجموعه های انسانی
حتی اگر برگرفته از زبان ترکی باشد نمیتوان صد درصد حکم صادر کرد که مردم ساکن در آن منطقه یک قوم طایفه یا ایل ترک نژاد هستند به اتکای آنکه نام منطقه قزقانچای یک واژه ترکی می باشد.
✍ادامه 👇👇
جناب استاد داداش پور باکر سلام
🔎فکر نکنم خود واژه قزقانچای اصلا در مورد قبیله یا طایفه باشد .
📎چای به ترکی به معنای رود است در همان مناطق رودخانه مشهوری داریم به نام دَلیچای / دَلیچایی که معنایش رودی که بستر خود را میتراشد/ رودخانه دیوانه معنا میدهد.
📎 قزقان چای را هم باید به همین منوال دانست مربوط به سرچشمه های رود است قزقن در ترکی گرما معنا میدهد.
📎واژه ترکی هست و اصولا ممکن به نام قوم و قبیله و طایفه مربوط نباشد به احتمال زیاد در سلسله های قدیم سلاطین ترک تبار باید رفت و در منابع تاریخی آنها نگاه کرد که شاید فقط آثار نامیده شدن یک ناحیه یا منطقه یا سرچشمه های یک یا چند رودخانه باشد که حکومت ترک زبان وقت آن را نامگذاری نموده با زبان رایج آن عصر که ترکی بوده است نه الزاما نام یک قبیله یا طایفه قیزقین / قزقن / قزقان به معنای جوشان ؛ جوشنده ؛ چیزی که میجوشد/ گرم و گداخته
دوستان ترک به بنده گفتند که مجازا از بطن معنای جوشنده و گداخته میتوان به معنی چیزی که میجوشد جوش و خروش دارد مانند گدازه یا چیز گداخته شده که گرمای شدید باعث گداخته شدن و جوشش و خروش پیدا کردن آهن جامد میشود و حرکت و روان شدن همراه با پَرِش و پرتاب و جوش خوردن مثلا (( آب وقتی جوش میآید آب به شدت گرم و جوش خورده به اصطلاح قُل قُل میخورد ناگهان آب با جوش و خروش میجهد و مانند گدازه آتشفشان پرتاب میشود آبی که فوق العاده جوش بخورد هم در حالت جوش و خروش و جهش و پرتاب شدن قسمت های به اصطلاح قُل قُل خورده به فضای اطراف میباشیم پس قزقانچای در واقع همان منطقه و سرچشمه ی رود پُر خشم و خروش و طغیانگر و جهنده و پر جوشش معنا میدهد مانند مواد گداخته شده که مانند مایع آتشین پر از خروش و خشم
مانند گدازه های گرم آتشفشانی به هوا پرتاب شده با جهش و خروش و طغیان به جلو روان میشوند مانند آب رود پس در حقیقت قزقانچای منطقه اش نامگذاری به زبان ترکی است سرچشمه رود یا رودهای پر خروش و پرتلاطم و جهنده همانند موادی که گداخته شده و از شدت گرما مواد جوش و گرم مایع شده آن مانند گدازه آتشفشان به اطراف جهیده و پرتاب میشود و با طغیان و خشم به سمت دره و سرازیری روان میشود یا مستقیم به جلو حرکت میکند امیدوارم توانسته باشم این واژه ترکی را درست معنای فارسی نموده باشم . بنظرم ربطی به نام طایفه ندارد و همانند رود دلیچایی / دلیچای فیروزکوه که آنهم در همان مناطق واقع است.
ریشه واژه ترکی است و احتمالا نامگذاری اشخاص یا افراد والی یا حاکم یا خان منطقه که در زمان یک حکومت ترک زبان همانند آق قویونلو ها / تیموری ها / صفویه و ... حکومت های ترک در آن نواحی حاکم و مالک و والی بوده و او به ترکی این منطقه و سرچشمه رود را بخاطر جوش و خروش و طغیان بیش از حد اینجور نامگذاری نموده یا خود حکومت ترک تبار توسط ایادی درباری مورخ / جغرافیا دان یا ... به زبان رسمی مروج آن عصر که ترکی بوده اینطور نامگذاری کرده باشند بنظرم باید به تاریخ محلی قدیم منطقه قزقانچای رجوع نمود حتی ممکن است طوایف ترک تباری همانند اسانلو های خوار و گرمسار که ییلاقات شان از زمان بسیار قدیم آن مناطق بوده به زبان ترکی آن نواحی را نامگذاری کرده باشند . یا مانند قلعه ایلال در اوریم سوادکوه که بعد ها قلعه گردن نامیده شده سلاطین و والیان ترک و مغول نژاد حاکم بر ایران از زمان ایلخانان الی آق قویونلو ها و صفوی ها یا غیره ... این نام ها را در عصر و زمان غلبه سلاطین ترک زبان و ترک تبار در ایران به این نواحی خاص داده باشند به درصد بالا اطمینان دارم قزقانچای مرکب از دو واژه ترکی قیزقین / قزقن / قزقان + چای که کلمه اول حتما یک صفت است و کلمه دوم کلمه دوم چای به فارسی به معنای رود / رودخانه است پس در کل یعنی رودی که دارای صفت قزقان / قزقن / قزقون میباشد که به احتمال قوی با توجه به معنای اصلی کلمه قزقن قزقان که جوشنده و گداخته معنا میدهد مجازا در اتصال به واژه چای به معنی رود بنظرم در کُل به معنای رودی که همانند اجسام گداخته شده و گدازنده و جوشان به حالت مایع تبدیل شده که از شدت گرما بحالت جوش و خروش و طغیان و قل قل یا قُرُم قرُم مینماید . صفت این رود یا رودخانه (( چای ترکی )) این منطقه نیز حالت مایع گدازه و گداخته با سرعت روان بحالت جوش و خروش و طغیان را تداعی میکند رودخانه پر طغیان و پر جوش و پرتلاطم و خروش بمانند صفت مایع گداخته یا گدازه مانند والله اعلم
ولیکن نظر من این است که قزقانچای واژه ترکی است برای نامیدن رود رودخانه یا مجموع سرچشمه رودهای کوچکی که از آنجا سرچشمه گرفته به هم با جوش و خروش متصل میشوند. همانند برف جامدی که بر اثر گرمای بهار تابستانی به شدت آب شده کلمه قزقان هم صفت خاصی است برای کلمه دوم چای که رود معنا میدهد
رودِ قزقان رودی که صفت به زبان ترکی قزقان دارد حالا قزقان قزقن را باید با توجه به معنای مجاز و استعاره با توجه به شرایط جغرافیایی منطقه و حالت سرچشمه رود و چگونگی روان شدن و حرکت اش معنا نمود احتمالا همان رود یا رودهای پر جوش و خروش تلاطم را معنای آن تداعی میکند رودی که آب آن همانند مایع گداخته یا گدازه با شدت و فشار و جهش و طغیان رو به جلو با سرعت در حال روان شدن میباشد بنظرم اصلا نام قوم و طایفه نباشد و در حقیقت به زبان ترکی صفتی است که در وقت قدرت سلسله های پادشاهی ترک زبان
و ترک تبار توسط ایادی این سلسله ها یا نامگذاری توسط خود پادشاه ترک تبار وقتی که مثلا بعنوان گردش ییلاقی در آن ناحیه اطراق داشته و نام نهاده است یا نامگذاری توسط سرداران اربابان خوانین ترک تباری که در زمان حکومت های ترک تبار آن مناطق را در حیطه حکومت خود داشتند خلاصه جناب داداش پور عزیز فکر نکنم مربوط به اسم قبیله طایفه باشد انسان باید حواسش جمع باشد نه ؟؟؟ به نامگذاری های اطراف هم توجه کند مانند کلمه (( دلیچای / دلیچایی که ساختار آن درست مانند ساختار واژه قزقانچای میباشد و این کلمات اصولا ساخت و شکل و شمایل نام قوم قبیله ترک را ندارند هر چند واژه ترکی می باشد.....
─═༅𖣔❅ ⃟ ⃟ 📚 ⃟ ⃟ ❅𖣔༅═─
#پژوهش_تبارشناسی_اِدمُلّاوَند
@edmolavand ﷽
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
#آوات_قلم
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com
#بازخوانی_خوانش_اَسناد
#قوم_شناسی_ایل_شناسی
#تبارشناسی_تیره_شناسی
#طایفه_شناسی_نسب_شناسی
#خاندان_شناسی
#قومنگاری_آنتروپولوژی_انسان_شناسی
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
#امامزاده #علیبنعمرالاشرفبن #امام_سجاد علیهالسلام
جد اعلای #امامزاده #ناصرالحق
حسنبنعلیبنحسنبنعلیبنعمرالاشرف
در #سمنان
─═༅𖣔❅ ⃟ ⃟ 📚 ⃟ ⃟ ❅𖣔༅═─
#پژوهش_تبارشناسی_اِدمُلّاوَند
@edmolavand ﷽
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
#آوات_قلم
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
👆#شجره_نامه ی
#امامزادگان #دو_خواهران
از نوادگان #امامزاده #ناصرالحق
در شهر #ملایر
─═༅𖣔❅ ⃟ ⃟ 📚 ⃟ ⃟ ❅𖣔༅═─
#پژوهش_تبارشناسی_اِدمُلّاوَند
@edmolavand ﷽
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
#آوات_قلم
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
❌"دعوای پیامکی ممنوع!!!"❌
🔸 #بحث و #مجادله به وسیله پیام نوشتاری، بدترین نوع بحث کردن است.
⬅️ زیرا طرفین نمیتوانند لحن و حالت #صحبت_کردن یکدیگر را ببینند و این مسئله در اکثر موارد باعث #سوءتفاهم میشود!
🔹اگر گاهی مجبور شدید مطلبی را در مواقع دلخوری، با #پیامک انتقال دهید حتما منظور خود و یا حالت درونی خود را بیان کنید. مثلا بیان کنید که این پیامم شوخی بود و یا از روی #علاقه و یا #عصبانیت و ... بود. اما سعی کنید حضوری و یا تلفنی مسئله را حل کنید.
15.8M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📺 تَلِم تاشی آخرین هنر فراموش شده در مازندران
─═༅𖣔❅ ⃟ ⃟ 📚 ⃟ ⃟ ❅𖣔༅═─
#پژوهش_تبارشناسی_اِدمُلّاوَند
@edmolavand ﷽
📎#کانال_تخصصی_در_ایتا
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
🔎چگونه از وبلاگ http://mohsendadashpour2021.blogfa.com استفاده بهینه کنیم؟
شما پس از فشردن لینک وبلاگ ((محسن داداش پور باکر)) به آدرس http://mohsendadashpour2021.blogfa.com می توانید در صفحه ی نخست بر روی《عناوین نوشته ها》کلیک کرده و با فهرستی از عناوین نوشته ها مواجهه خواهید شد که میتوانید بر روی هر یک از مطالب دلخواه خودتان کلیک کرده و موضوع مد نظر خود را جستجو و بیابید.
وقتی وبلاگ http://mohsendadashpour2021.blogfa.com را انتخاب کردید اکنون بر روی 《عناوین نوشته ها》کلیک نمایید تا فهرستی اینگونه به فرض نمونه، در پیش روی شما قرار گیرد.
💞💞💞💞
#قوم_خِنار_سوادکوه
#ایل_پریجایی
#مهاجر_از_افغانستان
دوشنبه ششم شهریور ۱۴۰۲ ساعت 12:48 توسط محسن داداش پور باکر و گروه پژوهشی | نظرات
#پژوهش_تبارشناسی_اِدمُلّاوَند
📜قوم خنار سوادکوه و ایل پریجایی مهاجر از افغانستان هستند.
📜قوم خنار سوادکوه 👇👇
🔎قوم خنار و ایل پرجایی مهاجر از افغانستان هستند.
📕قوم خنار
📙ایل پریجایی
✍این گروه از اقوام نورستانی افغانستان هستند.
📎واژه ی نورستان بر نژاد خاصی از مردم شرق افغانستان اطلاق می شود.
📎نام این سرزمین باستانی ((الینایا)) است.
📎الیاها از اقوام آریایی بودند که همراه با سایر قبایل آریایی وارد سلسله جبال هندوکش شدند.
📎کنار رودخانه ی پاروشنی جنگ ده قبیله رخ داد که موجب تجریه ی عشایر این قبیله شد.
📎داسوس شاه پسر دیوا داسا پادشاه قبیله ی بهاراته مربوط به همین قوم است.
📎قوم کته یا کَتوَر از همین تبارند که در بخش شرقی و غربی نورستان افغانستان زیست دارند.
📎خاندان تینگال دَری، موره دری، مرگ دره و جَثی دره از اینانند که اکثرا سوند کلمه دره دارند.
📎ایل های کام، کَلشه، پرسون، اشکون، گوار نیز از همین سلسله هستند.
📎طایفه پرجائی اصالت آنها از قوم ( ( پریح ) ) یا ( ( پریجا ) ) هندوکش افغانستان بوده است.
📎 اصالت قوم پرجائی بندپی و سوادکوه نیز از قوم ((پریج)) یا پریجا هندوکش افغانستان است. پرجایی از اصالت به اقوام پراجی زبان رسیده و با قوم ( ( افریدی ) ) از قبایل ( ( پشتون ) ) هستند.
📚منابع تحقیقاتی:
👇👇
۱) عسگری خانفاه، اصغر و شریف کمالی، محمد، انسان شناسی عمومی، چاپ سوم
۲) زنجانی، حبیب الله، مهاجرت
۳) بهزادی، رقیه، آریاها و ناآریاها در چشم انداز کهن تاریخ ایران
۴) تاریخ مازندران باستان، طیار یزدان پناه لموکی
۵) ریشه های قومی قبایل سوادکوه، ابراهیم درویشی، ص ۱۰۸
۶)پسیان، نجفقلی و ممعتضد، خسرو، از سوادکوه تا زوهانسبورگ
۷) بهزادی، رقیه، قوم های کهن در قفقاز، بین النهرین و هلال حاصل خیر، جلد دوم
۸) کهزاد، احمدعلی، تاریخ افغانستان، جلد اول
۹) چایلد، ویرگوردون، آریایی ها، ترجمه فرامرزی، محمدتقی، چاپ دوم
۱۰) تالقانی، نورالله، افغانستان ما قبل اریایی ها ۱۱) تاریخ افغانستان، ص ۳۹
۱۲) یعقوب خان، محمد، رساله نژاد افغانیان
۱۳) شجره نامه اشاداد محسن داداش پور باکر،۱۳۷۱_۱۴۰۲
─═༅𖣔❅ ⃟ ⃟ 📚 ⃟ ⃟ ❅𖣔༅═─
#پژوهش_تبارشناسی_اِدمُلّاوَند
@edmolavand ﷽
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─
#آوات_قلم
http://mohsendadashpour2021.blogfa.com
#بازخوانی_خوانش_اَسناد
#قوم_شناسی_ایل_شناسی
#تبارشناسی_تیره_شناسی
#طایفه_شناسی_نسب_شناسی
#خاندان_شناسی
#قومنگاری_آنتروپولوژی_انسان_شناسی
📡✦࿐჻ᭂ🇮🇷࿐჻𖣔༅═─