ضمن سلام و تشکر، یادداشت فوق رو با هدف تبیین مواجهه درست صاحبنظران با حاکمیت، تقدیم حضور دوستان و اساتیدم میکنم. امیدوارم مورد استفاده واقع بشه. لینک مطلب:👇🏻
https://B2n.ir/q44193
https://B2n.ir/q44193
فیلم یه کار تمیز، پیچیده، معنادار و در عین حال کسلکننده بود. از اون دسته فیلما که به جای اینکه یه داستان خطی رو تعریف کنه، بیشتر یه ایده رو دنبال میکنه. واسه همینم اگه بخوای اسپویلش کنی، دستت بازه؛ چون هر کی میتونه برداشت خودشو داشته باشه.
▪️ایده اصلی فیلم هیولا این بود که هوش مصنوعی میتونه احساسات آدمارو تغییر بده.
شخصیت اصلی فیلم، یه زن جوان به اسم گابریله که تو سال 2044 دنبال کار میگرده. حالا یه ابزار هوش مصنوعی با قابلیت سفر در زمان، اون رو میبره به دو دوره مختلف: یکی سال 1910 که اونجا یه موزیسین جنتلمن متأهل توی پاریسه، و یکی هم سال 2014 که توش یه مدل مجرد و شیطون تو آمریکاست. دو شغل با احساس در دو سبک متفاوت. تو هر کدوم از این زندگیها، گابریل با یه سری احساسات خوب و بد درگیره که اونو به چالش میکشند.
حالا کارفرمای 2044 که خودش تو فیلم نیست، تلویحا ازش میخواد که احساساتشو کنار بذاره و مثل یه آدم بیاحساس وارد دنیای جدید بشه تا بتونه کار پیدا کنه. اما چون نمیتونه گابریله رو از احساساتش خالی کنه، اونو رد میکنه و میگه صلاحیت سازگار شدن با جامعه رو نداره.
شهری که تو سال 2044 میبینیم، یه شهر پیشرفته و خلوته که جز چندتا آدم با نقاب و حیوان در اون دیده نمیشن. انگار آدما هویت اصلی خودشونو از دست دادن و همشون منزوی شدن. هیچ تعامل احساسی و انسانیای بینشون نیست. تو این مسیر، یه ربات عروسکطور همراه گابریله؛ انگار میخواد گابریل رو هم مثل خودش تبدیل به یه عروسک بیهویت کنه. ولی گابریل زیر این همه فشار روانی دوام نمیاره و آخرش با یه فریاد عصبی و سخت، پرده فیلم رو میکشه و داستان تموم میشه.
🌚 در واقع «هیولا»؛ بحران و فشار ناشی از تغییرات جدیده که گابریل – به نمایندگی از انسان – همیشه ازش میترسه، و با ظهور هوش مصنوعی به اوج خودش میرسه. فیلم میخواد نشون بده که تکنولوژی چطوری داره علیه انسان عصیان میکنه؛ همون چیزی که با نشون دادن آدمای 2044 به صورت کوچک، کوچیک شدن انسان در برابر سلطه فناوری رو القا میکنه.
سخنگوهای شهر 2044، جوری تبلیغ میکنند که انسان راحت شده از شر دردها و احساسات و حتی ناخودآگاه خود و دیگه قرار نیست هیچ اتفاق بد یا فاجعهای رخ بده. هیچ احساسی برای انسان نیاز نیست جز احساس آرامش که اونو هم بدست آورده. گابریل با واکنشها و تردیدهای خود انگار این سؤال رو به رخ اونا میکشه که «آیا رشد تکنولوژی ارزش دارد اگر انسانیت ما را از بین ببرد؟» و با خشم خود گویا این تبلیغ اونها رو به چالش میکشه که نمیشه برای سازگاری با عصر جدید، از احساسات انسانی چشمپوشی کرد و به یک ماشین تبدیل شد. انسان با احساساتش شناخته میشه و با فردیت و حق انتخاب، تعریف میشه.
#اخلاق_هوش_مصنوعی
#اخلاق_رابطه
#اخلاق_فناوری
@ethicscafe: به کافه اخلاق بپیوندید💗☕
اکثر احساساتی که در فیلم نشون داده میشه، منفیه مثل ترس، اضطراب، بدبینی، شرم، غم ...حتی عشق رو هم به نوعی منفی نشون میده که یکی از سرگشتگیهای مهم گابریل هست. زبان قال و حال و بدن گابریل در سراسر فیلم میگه منم سرگشته حیرانت ای دوست. جستجوی عشق عمیق و بیخزان، چیزی است که اونو در زندگی 1910 به خیانت به همسرش سوق میده و در زندگی 2014، به تنهایی و در 2044 به جنون و سرخوردگی.
ای بسا همین جستجوی بی پایان هم یکی از دلایل سرگشتگی و هیولای گابریل باشه. چرا که معمولا جستجوی چنین عشقی، با سرخوردگی و نارضایتی درونی انسان همراه است.
منفی نشان دادن احساسات، ممکنه ببینده رو به دیدگاه موافق با هوش مصنوعی و زندگی بدون احساس بکشونه که مگر انسان چه خیری از احساساتش دیده که بخواد پاشون واسته. احساسات انسان، هیولای اوست.
ولی منو به این دیدگاه نکشوند. من با جیمز رست هم نظرم که در نظریهاش ثابت کرده وقتی احساسات رفت، حساسیت اخلاقی میره و وقتی حساسیت اخلاقی رفت، اخلاق نخواهد ماند.
#اخلاق_و_احساس
#اخلاق_احساسی
#حساسیت_اخلاقی
@ethicscafe: به کافه اخلاق بپیوندید 💗☕
🔸تا حالا «سرگشته» شدید؟ بیشترین احساسی که ما در گابریل شاهدیم، احساس «سرگشتگی» است.
🔹احساس سرگشتگی، یعنی یه حالت عاطفی پیچیده همراه با عدم اطمینان، سردرگمی، گیجی و فقدان جهتگیری مشخص. آدم سرگشته، نمیتونه مسیر درست یا تصمیم مناسب رو در یک وضعیت خاص درک کنه. انگار نقشه زندگی رو گم کرده و نمیدونه کجا بره یا چه کار کنه. یکی از جملات پرتکرار فیلم، مطمئن نیستمه؛ not sure
🔻انسان عصر تکنولوژی، چون احساس میکنه استقلال خودشو از دست داده و تحت نفوذ فناوری قرار گرفته و عاملیتش کمتر شده و یجورایی منفعل شده، سرگشته میشه. از طرف دیگه در بین حجم عظیم دادهها و انتخابها، جهتگیری خودشو از دست میده و نمیدونه کدوم مسیرو انتخاب کنه. مهمتر از اینها چیزی که در فیلم هیولا شاهدیم، اینه که اساسا انسان با تکنولوژی (هوش مصنوعی) هویت خودش یعنی احساسات انسانی خودشو از دست میده و گیج میشه که اصن کی هست. کارگردان این سرگشتگی هویتی رو با مسأله نگرانی شغلی گره میزنه که آن هم یکی از مسائل مهم عصر ماست. تغییر مشاغل با ظهور و فراگیری هوش مصنوعی، انسان جدید رو به شدت سرگشته و نگران خواهد کرد.
#تصمیمگیری_اخلاقی
@ethicscafe: به کافه اخلاق بپیوندید 💗☕
#راه_و_روایت
ارتباطات باید به گونهای باشد که همه افراد در جمع احساس راحتی و احترام کنند. هیچ وقت در جمع، طوری رفتار نکنید که کسی احساس نادیده گرفته شدن و اضافی بودن کنه.
پیشوایمان امام كاظم عليهالسلام در کتاب کافی فرمود:
هر گاه سه نفر در جایى بودند، دو نفرشان با هم یواشکی صحبت نكنند؛ زيرا نجوا كردن، نفر سوم را ناراحت میكند.
▪️کافی، ج ۲، ص۶۶۰
@ethicscafe