فکرت
📌#یادداشت 🔘 هر حادثهی تاریخی، بسته به وسعت، اهمیت و دامنهی اثرگذاریاش، دارای سلسله ریشههایی است
✍️ محمدمهدی سلامی
📌 واکاوی سلسله ریشههای تاریخیِ واقعه #عاشورا
🗨بخش نخست / مقدمه
ریشههای دورتر، گاهی اوقات خود به طور مستقیم در وقوع حادثه نقش ایفا میکنند؛ اما در اغلب اوقات، ریشههای دورتر، مستقیماً در وقوع حادثه اثر نگذاشته، بلکه در طول سالیان متمادی، زمینه را طوری میچینند که عللِ نزدیک به آن حادثه، متأثر از بستر مناسبی که ریشهها برایشان فراهم کردهاند، فرصت عرض اندام پیدا میکنند.
در سلسله پیامهای پیشِ رو، اگرچه ادعا نداریم که توانستهایم سلسله ریشههای #کربلا را به طور کامل و بینقص احصاء کنیم، اما سعیمان بر آن بوده تا مهمترین و نیز اثرگذارترین مقاطع زمانی، جریانها و حتی افراد را که در این ماجرا ـ عمدتاً هم به طور غیرمستقیم ـ دخیل بودهاند، در حد بضاعتمان گرد آوریم.
روش ما در مواجهه با ریشهها، حرکت در بسترِ «تسلسل زمانی» است؛ بدین معنا که ابتدائاً به پیشینهی عصر #جاهلیت عرب در پیش از اسلام پرداخته، سپس به رخداد #سقیفه متصل شده و به همین ترتیب در بستر زمان جلو میآییم تا به نزدیکترین ریشه یعنیِ مفاسد دوران #یزید برسیم.
همچنین زاویهی نگاه ما در این نوشتار، بیشتر از دریچهی نگاهِ نخبگانی و تأثیر #خواص بر روندِ واقعه است. بدین ترتیب، اگرچه بخشی از #عوام و تودهی امت نیز به سهم خود در وقوع رخداد دخیل بودهاند، اما فارغ از میزان و کیفیتِ سهم آنان، بنای ما پرداختن به آنها نیست و ممکن است در برخی موارد، تنها اشارهای به نقش آنها شده باشد، بدون آنکه نیت اصلیمان، پرداختن جدّی به آنها باشد.
🆔 @fekrat_net
🆔 @fekrat_net
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
رجبی دوانی 3.mp3
4.58M
🔊فایل صوتی
🔶 پاسخ دکتر #محمد_حسین_رجبی_دوانی
🔸آیا حضرت رقیه دختر امام حسین وجود تاریخی دارد؟!
↙️ آیا #امام_حسین علیه السلام دختری به نام #رقیه داشته اند؟
برخی به کلی داشتن دختری به نام رقیه را برای #امام_حسین علیه السلام نفی کردند.
برخی معتقدند امام حسین علیه السلام فقط دو دختر داشته به نامهای #فاطمه و #سکینه. لذا از نظر آنها داستان حضرت #رقیه بی مبنا است.
اما من خدمت شما عرض کنم اگرچه #شیخ_مفید تعداد دختران امام حسین علیه السلام را دو تن به نامهای فاطمه و سکینه نامیده است، ولی این تنها نقل ما نیست بلکه ما نقل های دیگری هم داریم که تعداد دختران امام را بیش از دوتن ذکر کرده است...
🆔 @rajabidavani
🆔 @fekrat_net
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
حمید پارسانیا سخنرانی امتداد اجتماعی حکمت 2.mp3
26.34M
🔊 فایل صوتی
سخنرانی حجت الاسلام دکتر #حمید_پارسانیا
🔶 موضوع|#امتدادهای_اجتماعی و رهایی بخش #حکمت_متعالیه
مدرسه انقلاب اسلامی
🔹رابطه دوسویه هستی شناسی و رفتار
🔹انقلاب اسلامی آیا مبتنی بر فقه بود یا انقلابی فلسفی؟!
🔹نسبت فقه با فلسفه در نظام علوم اسلامی چیست؟!
🔹تفاوت حقوق مدرن با فقه اسلامی؟!
🔺در این صوت می شنوید:
«علم مادر و کلی تر علمی است که در ردیف توحید است و هستی شناسی است و به دنبال آن فقه و حقوق را سمت و سو می دهد لذا هرگز فقه با هستی شناسی قابل قیاس نیست هر چند که فقه به لبه زندگی نزدیک می شود.»
🆔 @fekrat_net
🆔 @madreseh57ac
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
🔊 فایل صوتی
بخشی از سخنان حجت الاسلام حمید روحانی
🔶 موضوع|اسارت سیدموسی صدر در زندان مصادره غربزدگان
بنیاد تاریخ پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی
بازخوانی نگرش سیاسی سیدموسی صدر به ما کمک میکند دیدی واقعیتر به شخصیت ایشان داشته باشیم و واقعبینی جلوی مصادره ایشان توسط جریانهای سیاسی-رسانهای را خواهد گرفت.
🆔 @fekrat_net
🆔 @Bonyadtarikh
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی👇👇👇
نظر حمید روحانی درباره امام موسی صدر.mp3
8.88M
🔊 فایل صوتی
بخشی از #سخنان حجت الاسلام #حمید_روحانی
🔶 موضوع|اسارت سید #موسی_صدر در زندان مصادره غربزدگان
بنیاد تاریخ پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی
⁉️سید موسی صدر که بود؟
⁉️آیا او یک شخصیت انقلابی بود؟
⁉️آیا ایشان به اتحاد اسلامی اعتقاد داشت؟
⁉️چرا سیدموسی صدر با کشورهای مرتجع و سازشکار مثل #عربستان تعامل گرمتری داشت تا کشورهایی مثل #مصر که جنبه انقلابی پررنگتری داشتند؟
⁉️چرا ایشان به انقلابیها اجازه فعالیت در حوزه سیاسی خود نمیداد؟
⁉️چرا ایشان به اتهامات پاپ علیه نهضت امام خمینی پاسخ ندادند؟
در فداکار بودنش تردیدی نیست و خدمات بیشائبهاش نسبت به مردم محروم #جنوب_لبنان فراموش نخواهد شد.
#سیدموسی_صدر که چهل و یک سال از ربایش وی میگذرد و شخصیتهایی همچون آقای #حسینعلی_منتظری به دلایل نامعلومی با تلاش برای بازگرداندنش مخالفت کردند.
دنبالههای اصلاحطلب و اعتدالی نیز از #سید_مفقود نهایت سوء استفاده را نمودند و از او امامی مخفی ساختند که هرطور بخواهند مصادرهاش کنند و او را در عرض #امام_خمینی اعلی الله مقامه الشریف قرار دهند و ایشان را یک #انقلابی_سکولار کنند.
🆔 @fekrat_net
🆔 @Bonyadtarikh
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
رضا غلامی- چارسو.mp3
23.2M
🔊 فایل صوتی
#گفتگو با حجت الاسلام #رضا_غلامی
🔶با موضوع| «چیستی #تمدن_نوین_اسلامی و نقدهای آن»
▫️ بخش اول
برنامه چهارسو
🔸یکی از اهداف انقلاب اسلامی، تشکیل تمدن نوین اسلامی معرفی شده است. اساسا تمدن نوین اسلامی چیست؟! چه مراحلی دارد؟!
🔹آیا تمدن سازی یک امر پروژکتیو و فرایندی است که از برنامه ریزی و طرح ریزی با بودجه ریزی متناسب پدید می آید؟!
🔸امروز مناقشه بر سر فقه حکومتی، فقه نظام و این دست از مسائل کلان است و گاهی حوزه امروز پس می زند و حوزه و دانشگاه سراغ آن مسائل نرفته اند! دیگر طرح مباحث تمدنی بی معناست؟!
🔹قرائت های مختلفی از تمدن اسلامی وجود دارد. برخی از قرائت های آن از روشنفکران سکولار داده می شود و تشکیل و تحقق آن را ممتنع اعلام می کنند. بعد از آن کسانی را میبینیم که مصداق حداقلی دارند.مثل آقای نصیری. یا مثل فرهنگستان آقای میرباقری را می بینیم که نگاه دیگری به مدرنیته و تمدن اسلامی دارد. سوال نخبگان جامعه ماست که کدام قرائت، قرائت صحیح از تمدن اسلامی است؟!
⁉️چگونه معتقدید اسلام ظرفیت تمدنی دارد؟! آیا می توان در برابر تمدن عظیم غرب ایستاد و آنرا شکست داد؟!
برای پاسخ به پرسش های بالا صوت ذیل را بشنوید...
🆔 @fekrat_net
🆔 @fekrat_net
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
📌#یادداشت
🔘 تاریخ گواه است که بنیامیه، پس از بعثت رسول خدا (ص) و حتی پس از #فتح_مکه ـ به عنوان مقطع تاریخی کُرنش آنان مقابل قدرتنمایی اسلام ـ اساساً هیچگاه مفهوم رسالتِ نبی اکرم (ص) و امامتِ امامان از #بنیهاشم را «از زاویهی دید اهلبیت (ع)» درک نکردند.
آنان نفوذ #رسول_خدا (ص) و #ولایت الهی را امری دنیوی و چیزی شبیه به #سلطنت و تلاش برای کسب قدرت میپنداشتند که طی آن، محمدبنعبدالله، فرزندی از فرزندان هاشمبنعبدمناف، سرانجام موفق شده بود در درگیری تاریخیِ میان فرزندان #عبدمناف، گوی سبقت را از فرزندان #عبدشمس، برادر #هاشم برباید و لذا تفوّق و برتری، پس از سالها که از فوت هاشم میگذشت، دوباره به اردوگاه فرزندان هاشم بازگردد!
🆔 @fekrat_net
🆔 @BORHAN_IR
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی👇👇👇
فکرت
📌#یادداشت 🔘 تاریخ گواه است که بنیامیه، پس از بعثت رسول خدا (ص) و حتی پس از #فتح_مکه ـ به عنوان مقط
✍️ محمدمهدی سلامی
📌 واکاوی سلسله ریشههای تاریخیِ واقعه #عاشورا
🗨بخش دوم / فهم نادرست بنیامیه از مسئلهی رسالت و امامت
🔹 تقابل این دو تیرهی سرشناس #قریش، با بعثت پیامبر ـ که خود نیز از تیرهی #بنیهاشم بود ـ نه تنها به پایان نرسید، بلکه صورت جدّیتری به خود گرفت، چرا که بنیامیّه حتی ادعای نبوّت حضرت رسول (ص) را نیز در راستای رقابت تیرهای و درونقبیلهای تفسیر میکرد و این تلقی از بعثت را، نسل به نسل به فرزندان خود منتقل نمود تا اینکه در حادثهی عاشورا، مبتنی بر همین نگاه، #یزید هم آن رویاروییِ عظیمِ تاریخ را صرفاً صفآراییِ فرزند عبدشمس مقابل فرزند هاشم تفسیر نمود.
📜 تاریخ شواهد متعددی را برای اثبات این مدعا ارائه میدهد که در ادامه، به برخی از آنها اشاره خواهد شد:
1️⃣ در زمان خلافت جناب #عثمان، روزی #ابوسفیان بر او وارد شد و گفت: «این #خلافت پس از قبیلهی تَیْم (اشاره به جناب #ابوبکر) و عَدی (اشاره به جناب #عمر) به تو رسیده است. اکنون آن را چون توپ میان قبیلهی خودت بگردان و پایههای آن را #بنیامیه قرار ده! پس همانا بدان که مسئله، فقط مسئلهی فرمانروایی است (نه خلافت الهی و اسلامی!)؛ من که بهشت و دوزخی نمیشناسم!»[1]
این سخنان به اندازهای ناپسند بود که جناب عثمان از شنیدن آن برآشفت، بر سر ابوسفیان فریاد زد و به او تندی نمود.
2️⃣ پس از واقعهی عاشورا و جنایات یزیدبنمعاویه علیه سپاهیان و خاندان #امام_حسین (ع)، هنگامی که سرهای مقدس شهدا را وارد مجلس یزید نمودند، یزید در حالی که با چوبدستی خود بر لب و دندان مطهر امام (ع) میزد، این اشعار را میخوانْد:
«فرزندان هاشم با سلطنت بازى کردند و در واقع نه خبرى (از سوى خدا) آمده بود و نه وحیاى نازل شده است!... کاش بزرگان من که در #جنگ_بدر کشته شده بودند، امروز مىدیدند که قبیلهی خزرج چگونه از ضربات نیزه به زارى آمده است!... در آن حال، از شادى فریاد مىزدند و مىگفتند: اى یزید دستت درد نکند! امروز کیفر ماجراى بدر را به آنان دادیم و همانند بدر با آنان معامله کردیم و در نتیجه برابر شدیم!... من از فرزندانِ «خِنْدِفْ» (از جدّههاى اعلاى قریش) نیستم اگر از فرزندان احمد [ع] انتقام نگیرم!»[2]
❌ توجه بیشازحد به عصبیتهای قبیلهایِ بازمانده از دوران #جاهلیت عرب و نیز نگاه به واقعه عاشورا از منظر رقابتِ درونقبیلهای میان تیرهی بنیهاشم و بنیعبدشمس، از جمله ریشهایترین عللی بود که خاندان امیّه همواره از این دریچه به مقولهی #وحی و امامت مینگریست که البته حسادت به هاشم و فرزندان او به سبب داشتن مناقب و فضایل بسیار نیز، همواره این نگاه را ضریب میداد.
📚 پینوشتها:
1. ابن عبدالبر، الإستيعاب في معرفة الأصحاب، تحقیق علیمحمد بجاوی، بیروت: دار الجیل، 1412ق، ج4، ص1679.
2. فضلبنحسن طَبْرِسی، الإحتجاج، ترجمهی مازندرانی، تهران: نشر مرتضوی، بیتا، چاپ اول، ج3، ص170.
🆔 @fekrat_net
🆔 @fekrat_net
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
رجبی دوانی 4.mp3
4.55M
🔊فایل صوتی
🔶 پاسخ دکتر #محمد_حسین_رجبی_دوانی
🔸علت ادامه حرکت #امام_حسین علیه السلام به سمت #کوفه بعد از اطلاع از خیانت کوفیان چه بود؟!
↙️ تکلیف اول و اصلی امام حسین علیهالسلام مقابله با بزرگترین منکر یعنی حاکمیت طاغوتی چون یزید بود، اگر چه آن حضرت تنها بود و هیچ یاری نمی داشت. اما وقتی مردم کوفه آن حضرت را بدین ترتیب دعوت کردند و بیعت هم نمودند لذا تکلیف جدیدی برای آن حضرت پدید آمد که باید به خواسته مردم پاسخ مثبت دهد، به سوی آنها برود و رهبری آنها را به دست بگیرد.
🆔 @fekrat_net
🆔 @rajabidavani
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
شهید بهشتی در الگو از نظر تا عمل.mp3
25.78M
🔊 فایل صوتی
سخنرانی حجت الاسلام دکتر #محسن_خاکی
🔶 موضوع|شهید #بهشتی در الگوی نظر و عمل
🗨بخش نخست
🔷 گذری کوتاه بر ابعاد شخصیتی و زندگی شهید بهشتی
🔹معرفی کتب شهید بهشتی و توضیح مختری از آنها
🔹تفکر و اندیشه شهید بهشتی و تمایز آن با سایر متفکرین اسلامی
🔺در این صوت می شنوید:
«بهشتی مصلح است...ویژگی منحصر به فرد شهید بهشتی در همه دایره انقلابیون، میل ایشان به کار منسجم و امر تشکیلاتی در جامعه اسلامی بود. این باعث شده که ایشان اخلاق ویژه ای داشته باشد. آدمی به شدت اجتماعی و تشکیلات ساز که نقطه محوری آن اقناع سازی دیگران است.»
🆔 @fekrat_net
🆔 @madreseh57ac
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
📌#یادداشت
دوازدهم شهریور سالروز شهادت رئیسعلی دلواری است؛ روزی که در تقویمها بهعنوان روز مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است. تاریخ ایران اگرچه خاطرات تلخ زیادی دارد اما نمونههای فراوانی از اینگونه رشادتها را نیز در خود ثبت کرده تا نسلهای بعدی علاوه بر احساس غرور و افتخار، به تدبر و تأمل درباره وقایع سرزمینشان بپردازند و از گذشته بهعنوان چراغ راه آینده استفاده کنند...
بدین مناسبت به بازخوانی سند چگونگی شهادت رئیسعلی دلواری به روایت نیروهای انگلیسی آن هم یکصد سال پس از شهادت این مبارز ملی پرداخته ایم.
🆔 @fekrat_net
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی👇👇👇
فکرت
📌#یادداشت دوازدهم شهریور سالروز شهادت رئیسعلی دلواری است؛ روزی که در تقویمها بهعنوان روز مبارزه ب
✍️ حبیب احمدزاده
📌نماد مبارزه با #استعمار
هربرت چیک – ویس كنسول و گرداننده و میداندار اصلی عمل سیاسی (و در واقع نظامی) دولت بریتانیا در بوشهر، خود از این شهر، در یكصد سال قبل، برای روسای بالاترش، چنین نوشته است:
🔖پنج شنبه ۵ ژوین ۱۹۱۵
«رییسعلی شخصییت شگفت انگیزی است. میگویند دشمن قسم خورده ماست. برخی هم او را آدم آرامی میدانند که کم تر از کوره در میرود ولی میگویند اگر خشمگین شود قدرت کنترل خود را ندارد.
پیشتر سرش به کار خودش بود و کدخدایی میکرد و گاهی تجارت، ولی یک سالی است که روش زندگی اش را تغییر داده و در جستجوی راهی برای مطرح کردن خود است. قبلا فکر میکردم به دنبال نان و نوایی است و برای خموش ساختن او در این زمینه کارهایی کردم و پیغام هایی دادم، ولی گویا کارساز نبوده و او روز به روز بر تندروی خود میافزاید. دو سه نفری را در اطرافش برای کنترلش کاشتهام ولی آنها جرات زیادی برای برخورد جدی با او ندارند. »(چیک هربرت/ گزارشهای مسترچیک از رویدادهای فارس و بوشهر در جنگ جهانی اول/ مترجم: پرتو افشین/ از مجموعه کتابهای دانشنامه استان بوشهر به دبیری سید قاسم یا حسینی/ نشر همسو و حوزه هنری بوشهر/ ۱۳۹۲/ ص ۱۳۴)
🔖پنجشنبه ۲۷ اوت ۱۹۱۵
«خبرها خوب نیست. تلاش برای هم پیمان شدن خانها ادامه دارد و نیز کوشش ما برای ایجاد تفرقه میان آنها، باید یکی از آنها را از میان برداشت. یکی که از میان برداشته شود، چند روزی ادامه فعلی ماجرا به تعویق میافتد.»(ص ۱۵۰ /همان)
🔖سهشنبه ۱ سپتامبر ۱۹۱۵
«به گمانم راه را یافتم. دیشب او را یافتم. میرزا رحمت لیلکی مرا به نزد او برد. صحبتها انجام شد. غلام حسین پذیرفت. شاید هیچکس اشک نریخته مرا ندید. آن کس که باید کار را تمام کند، پذیرفت که چنین کاری را انجام دهد. نه تنها در این دیار بلکه در هر دیاری هر نوع آدمی پیدا میشود. پذیرفت و رفت. من و میرزا رحمت بازگشتیم. فهمیده بود در فکرم، اصلا صحبتی نکرد. برچنین مردمی حکومت کردن آسان است. به لقمه نانی خرسندند…» (ص ۱۵۰ همان)
🔖سه شنبه ۸ سپتامبر ۱۹۱۵
«در سیلاب دگرگونی ها حادثه ای روی داد. تمام شد. یکی رفت. رییسعلی کشته شد. میرزا رحمت لیلکی همه امروز را چشم به من دوخته بود و وقتی بعدازظهر خبر را آورد از سکوت طولانی ام تعجب کرد. هرگز شانهاش را نفشرده بودم. پس از پایان دوره طولانی سکوتم، شانهاش را فشردم.
باید قهقهه سر میدادم، ولی نمیخواهم. آن کس را که برگزیده بودم کار را تمام کرد. در میان درگیری تیری و فریادی و مرگی… پایانی بر یک ماجرا. آدمی افتاده بر خاک که در خاک خواهد خفت. فردا درباره او و من و آن خاک چه خواهند گفت. من و او جنگیدیم ولی فردا درباره ی آن کس که تیر را انداخت چه خواهند گفت؟ بی حوصله ام. باید بروم پرسهای بزنم. شبی شرجی و گرم است. ازشهر هیچ صدایی نمیآید. (ص ۱۵۱ همان)
🆔 @fekrat_net
🆔 @fekrat_net
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
فکرت
📚 معرفی کتاب 💠 نام کتاب: آمریکا، پیشتاز انحطاط ▪️ نویسنده: روژه گارودی ▪️ مترجم: قاسم صنعوی ▪️
📚 #معرفی_کتاب
💠 کتاب آمریکا پیشتاز انحطاط
نویسنده در کتاب حاضر ضمن انتقاد از اوضاع نابسامان بین المللی، دولت آمریکا را عامل اصلی بی نظمی و آشفتگی جهان امروز معرفی می کند. وی در این کتاب کوشیده است با استناد به اطلاعات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی، طرحی جهانی و انسانی برای بنای «جهانی واحد» به دست دهد.
این اثر متشکل از یازده فصل است: 1- بی نظمی نوین جهانی؛ 2- تک خدایی بازار؛ 3- آمریکا پیشتاز انحطاط؛ 4- استعمار اروپا و سه جهان؛ 5- کوشش های به ثمر نرسیده سوسیالیسم؛ 6- رویاها و دروغ های غرب؛ 7- تمدن و ایمان جهان های دیگر: الهیات رهایی؛ 8- چگونه از این وضع به در آییم؟؛ 9- اعلامیه جهانی وظایف؛ 10- یک برنامه ملموس؛ 11- استنتاج.
🆔 @fekrat_net
🆔 @fekrat_net
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
⚠️ اطلاعیه!
دوستان عزیز! کتاب های ناب در حوزه های اندیشه را سه شنبه ها در کانال فکرت دنبال کنید.
💠لازم است هر یک از ما دوباره کتاب و کتابخوانی را برای خود تعریف کنیم تا بتوانیم جایگاه آن را در زندگی امروز خود بیابیم و تصمیم بگیریم که کتابخوانی قرار است چه نقشی در زندگی ما در دنیای مدرن امروزی که به انواع فناوریها مجهز شده ایفا کند.
کتابخوانی نوعی نگاه باواسطه به جهان است. در مقابل لحظاتی که بی واسطه جهان را تجربه می کنیم...!💠
🆔 @fekrat_net
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
📌#یادداشت
از دیدگاه اندیشمندان الهی، ریشهی اصلیِ رخداد عاشورا، چهبسا مهمتر از خودِ مصیبت عاشورا است؛ چنانکه حضرت #امام_خمینی (ره) نیز به خوبی به این موضوع اشاره کرده، میفرمودند:
💬 «بالاترین مصیبتی که بر اسلام وارد شد، همین مصیبت سلب حکومت از حضرت امیر ـ سلام الله علیه ـ بود و عزای او از عزای #کربلا بالاتر. مصیبت وارده بر #امیرالمؤمنین و بر اسلام بالاتر است از آن مصیبتی که بر #سیدالشهدا (س) وارد شد. اعظمِ مصیبتها این مصیبت است که نگذاشتند مردم بفهمند اسلام یعنی چه؟»
🆔 @fekrat_net
🆔 @BORHAN_IR
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی👇👇👇
فکرت
📌#یادداشت از دیدگاه اندیشمندان الهی، ریشهی اصلیِ رخداد عاشورا، چهبسا مهمتر از خودِ مصیبت عاشورا
✍️ محمدمهدی سلامی
📌 واکاوی سلسله ریشههای تاریخیِ واقعه #عاشورا
🗨بخش سوم / سقیفه، سرآغاز انحرافی بنیادین در امت اسلام
از جمله رفتارهایی که در خلال واقعهی #سقیفه، فرصت بروز یافت و زمینه را برای بدعتهای بعدیِ بنیامیه ـ خاصه واقعه عاشورا ـ فراهم کرد، بازگشت امت به برخی خصلتهای دوران #جاهلیت بود:
1️⃣ تکیه بر شیخوخیّت و ریشسفیدی
در #دوران_جاهلیت عرب، تنها واحد سیاسی موجود و مطرح در جامعه، «قبیله» بود و نظام سیاسی این #قبیله، بر «شیخوخیّت و ریشسفیدی» مبتنی بود.
بر این اساس، #شیخوخیت ایجاب میکرد که اگر بنای بر انتخاب میان دو نفر جهت تصدی منصب مهمی بوده و یکی جوانتر و دیگری پیرتر ـ و در سنت عرب دارای عقل کامل ـ بوده باشد، فارغ از معیارهای دیگر، قطعاً کفهی ترازو به نفع نفر دوم سنگینی خواهد کرد؛ ماجرایی که دقیقاً در جریان سقیفهی بنیساعده اتفاق افتاد و علیبنابیطالبِ جوان، به سبب جوان بودن در قیاس با ابوبکرِ مُسن، به خلافت نرسید!
شاهدمثال تاریخیِ تمسّکِ اصحاب سقیفه به این سنت جاهلی، گفتهی ابوعبیدهی جرّاح است؛ آنجا که وقتی خودداری حضرت را از بیعت با جناب ابوبکر میبیند، میگوید:
💬 «ای پسرعمو، تو کمسنوسال هستی و آنان بزرگان قوم تو هستند. تو به اندازهی آنان تجربه و آشنایی با امور [خلافت و ادارهی جامعه] نداری. #ابوبکر در کار خلافت از تو نیرومندتر است و کارها را از همهی جوانب بررسی میکند. پس امر خلافت را به او واگذار....»
2️⃣ تکیه بر برتریِ نَسَبی
در نظام ارزشی عصر جاهلی، «نَسَب» یکی از معیارهای تعیینکننده در برتریجویی افراد نسبت به یکدیگر بود. آنکه از #نسب بالاتری برخوردار بود، قادر بود در تمامی تصمیمات قبیلهای و امور مختلف اجتماعی تأثیرگذار باشد. این در حالی بود که اساساً یکی از کارکردهای رسالت #نبی_اکرم (ص) مبتنی بر آیهی 13 سورهی مبارکهی حجرات، نفی چنین تفاخر و برتریطلبیای بود تا از رهآورد این آیه، معیار برتری افراد در امت اسلام، نه «تفاخر نسبی»، بلکه «تقوای الهی» باشد.
اگر نیک نظر بیفکنیم، خواهیم دید که همان تفاخری که در جاهلیت عرب، مبنای برتری بود، درست همان معیار در جریان سقیفهی بنیساعده نیز رخ نمود، به طوری که از جمعبندیِ گفتوگوهای بزرگان حاضر در سقیفه، اینطور بر میآید که آنچه شرط لازم برای زمامداری مسلمانان است، الزاماً شایستگی و #تقوی و فضیلت نیست، بلکه آنچه که باید جانب آن محترم شمرده شود، «شرافت قبیلهای» است که آن هم تنها در #قریش خلاصه میشود!
3️⃣ برتریجویی به سبب داشتن مال و ثروت بیشتر
از دیگر معیارهای مهم در برتریجویی اعراب جاهلی بر یکدیگر، تفاخر به مال و ثروت زیاد بود؛ امری که با ظهور اسلام، مردود و مطرود شناخته شد.
مبتنی بر این نگاه، یکی دیگر از وجوه سقیفه، آنجایی بود که جناب #عمر، هنگامی که میخواست برخی فضائل جناب ابوبکر را برای تصدی جایگاه خلافت بر شمارد، به برتری وی از حیث مال و ثروت اشاره میکند:
💬 «تو از همه بر کار خلافت سزاوارتری؛ تو همراه پیامبر بودی و از نظر مال و ثروت از ما برتری؛ تو برترین مهاجران هستی... برای چه کسی سزاوار است که بر تو تقدم یابد؟! دستت را بگشا تا با تو بیعت کنیم.»
جای تأمل دارد که در جامعهی نبوی آن روز که میبایست تقوا و ارزشهای الهی، ملاک برتری فرد باشد (آنهم برای تصدی والاترین جایگاه پس از رسول خدا (ص))، چطور باید برتری یک نفر از حیث مال و ثروت، معیاری برای برتری او جهت جانشینی رسول خدا (ص) باشد؟!
📚 پینوشت: برای آگاهی از مستندات این نوشتار، میتوانید به گفتار دوم از کتاب «شجره خبیثه جهل و کینه» مراجعه فرمایید.
🆔 @fekrat_net
🆔 @fekrat_net
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی
4_6028496262230181444.mp3
7.15M
🔊فایل صوتی
🔶 پاسخ دکتر #محمد_حسین_رجبی_دوانی
🔸بررسی شخصیت و عاقبت #شریح_قاضی
↙️ در این صوت می شنوید:«اما درباره این که آیا فتوایی درباره مباح شمردن خون امام حسین علیهالسلام داده است یا خیر باید گفت که به رغم اینکه در برخی از کتاب ها چنین چیزی ذکر شده، ابداً این مطلب صحّت ندارد و قابل پذیرش نیست. چراکه در منابع اصلی تاریخ اسلام و منابع معتبر دسته اول این مطلب نیامده. فقط در بعضی از کتابهای کم اعتبار متأخر، بدون ذکر مأخذ ذکر شده، ثانیاً اگر او چنین فتوایی داده بود، این مسئله هرگز از چشم #مختار مخفی نمیماند و قطعاً شریح قاضی از طرف مختار باید مجازات و اعدام می شد. اما مختار هم که به قصاص عاملان فاجعه کربلا قیام کرده است او را در این پست تثبیت میکند. اگر چه خود او بعد از مدتی استعفا کرد و مختار هم استعفای او را پذیرفت؛ ولی بعد از شهادت مختار دوباره به این جایگاه باز میگردد.»
🆔 @fekrat_net
🆔 @rajabidavani
🆑فکرت؛ گامی به سوی خودآگاهی