#تفسیر_روایی
#سوره_فاطر
💠 أَ فَمَن زُیِّنَ لَهُ سُوءُ عَمَلِهِ فَرَآهُ حَسَنًا فَإِنَّ اللَّهَ یُضِلُّ مَن یَشَاءُ وَ یَهْدِی مَن یَشَاءُ فَلَا تَذْهَبْ نَفْسُکَ عَلَیْهِمْ حَسَرَاتٍ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ بِمَا یَصْنَعُونَ (۸)
💠 آیا آن کس که زشتی کردارش برای او آراسته شده و آن را زیبا میبیند (مانند مؤمن نیکوکار است)؟ خداست که هر که را بخواهد بی راه میگذارد و هر که را بخواهد هدایت میکند. پس مبادا به سبب حسرتها (ی گوناگون) بر آنان، جانت (از کف) برود. قطعاً خدا به آن چه میکنند، داناست.
🌺 امام هادی علیه السلام در نامهای که به اهالی اهواز فرستادند، به وکیل خود در اهواز، مطالبی را فرمودند که بخشی از مضمون کلام ایشان، از این قرار است:
🌺 اگر کسی از این آیه سوال کرد که چرا خدا گفته: هر کسی را بخواهد گمراه می کند؟ در پاسخ بگو: این آیه دو معنا دارد:
🌺 ۱: خداوند قادر است بر اینکه راه درست را به بندگان نشان دهد، نه اینکه آنها را مجبور به هدایت یا گمراهی کند.
🌺 ۲: هدایت به معنای نشان دادن راه راست، و گمراه کردن، به معنای رها کردن است، نه به معنای اجبار به گمراهی.
🔸ایشان در ادامه فرمودند: در قرآن، آیات محکم، و آیات متشابه وجود دارد. آیات متشابه را باید به آیات محکم برگرداند.
🔹آنچه در قرآن، مسلّم است، این است که انسان، در انتخاب هدایت یا گمراهی، آزاد است. این آیه، در ظاهر می گوید: خدا بندگان را مجبور به گمراهی یا هدایت می کند. اما این یک آیه متشابه است، و نمی توان به ظاهر آن، اخذ کرد.
🔸 سپس امام علیه السلام، این آیه را بیان فرمودند:
🌸 هُوَ الَّذِی أنزَلَ عَلَیکَ الکِتابَ مِنهُ آیاتٌ مُحکَماتٌ هُنَّ أمُّ الکِتابِ وَ أُخَرَ مُتَشاِبهاتٌ فَأمَّا الَّذِینَ فِی قُلُوبِهِم زَیغٌ فَیَتََّبِعُونَ ما تَشَابَهَ مِنهُ ابتِغاءَ الفِتنَةِ وَ ابتِغاءَ تَأوِیلِهِ. آل عمران/۷
🌸 اوست کسی که این کتاب را بر تو فرو فرستاد. پاره ای از آن آیات محکم (یعنی صریح و روشن) است. آنها اساس کتابند و پاره ای دیگر متشابهاتند (که تأویل پذیرند). اما کسانی که در دلهایشان انحراف است، برای فتنه جویی و تأویل آن (به دلخواه خود)، از متشابه آن پیروی میکنند.
🔹همچنین آن حضرت، این آیه را نیز قرائت فرمودند:
🌸 فَبَشِّر عِبادِ* الَّذِینَ یَستَمِعُونَ القَولَ وَ یَتََّبِعُونَ اَحسَنَهُ أولئِکَ الَّذِینَ هَداهُمُ اللهُ وَ أولئِکَ هُم أولُوا الألبَابِ. زمر/۱۷و۱۸
🌸 پس بشارت ده به آن بندگان من، که به سخن، گوش فرا میدهند و بهترین را پیروی میکنند؛ اینان کسانیاند که خدا آنها را هدایت نموده و اینانند همان خردمندان.
#ترجمه_تفسیر_برهان_ج۷_ص۵۷۶
@hadise_shia
#تفسیر_روایی
📚 یکی از حکمتهای وجود آیات متشابه در قرآن، این است که مسلمانان، برای فهمیدن معنای آنها، به جانشینان واقعی پیامبر اسلام، که وارث علم ایشان هستند، مراجعه کنند. منظور امام هادی علیهالسلام نیز، از قرائت آیه ۱۷ و ۱۸ سوره زمر، همین است. یعنی ایشان می فرمایند: سراغ ما نیز بیایید و معنای قرآن را از ما نیز بپرسید، خودتان خواهید دید که قول ما، بهترین اقوال است.
@hadise_shia