🔹چرا خداگرایان و مبلغان دین باید بیش از دیگران کتاب های مربوط به الحاد را بخوانند؟
گرچه تفکرات دین ستیزانه در طول تاریخ وجود داشته ولی امروزه به مدد فضای مجازی در مقیاسی وسیعتر و روش هایی جذاب تر معرفی می شود. به علاوه که روش ومنش خداناباوران هم تا اندازه ای تغییر کرده تا جایی که آن را #الحاد_مدرن نامیده اند.
از این رو روحانیون و دیگر مبلغان دین باید با مبانی، اصول و مدعیات این الحاد آشنا باشند، آنها را نقد کنند، و از همه مهم تر آن را با زبانی قابل فهم برای نسل جدید بیان کنند.
با توجه به #تحولات_نسلی در جامعه ایران، اگر برای این کار از نظرات متفکران غیرایرانی استفاده شود امکان پذیرش آن از سوی برخی جوانان بیشتر است.
📌پ ن:برای آگاهی از الحاد مدرن و نقد آن به کتابهایی که در تصویر مشاهده میکنید و آثار مشابه آنها می توانید مراجعه کنید.برای یک تعریف ساده از الحاد مدرن، مطلب کوتاه زیر را بخوانید:
https://iict.ac.ir/1399/10/elhaad/
حسینعلی رحمتی
4 مرداد 1403
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
‼️خانم ها! مشارکت در انهدام خویشتن چرا؟
تهیه ویدیوهای تبلیغاتی برای شبکه های اجتماعی توسط خانم ها یا با حضور خانم ها در سال های اخیر بسیار زیاد شده، اما این کار چنانچه با مراعات اصول اخلاقی و ملاحظه هنجارهای فرهنگی و ظرفیت های عُرفی جامعه ما انجام نشود، در نهایت به ضرر خود خانم ها تمام خواهد شد. این کارها گرچه برای صاحبان تبلیغات سود و منفعت دارد ولی موجب تحقیر و تمسخر خود زنان و دختران و مخدوش حرمت و کرامت انسانی آنها می شود.
🔹 هرچند مردانی که اقدام به ساخت چنین ویدیوهایی می کنند کارشان غیراخلاقی است ولی خانم هایی که به جای اعتراض، در تهیه این برنامه های تبلیغاتی به هرصورت همکاری می کنند بیشتر سزاوار سرزنش هستند، چرا که به دست خود زمینه توهین و تحقیر خود را فراهم می کنند، و با اصلاح شعر ناصر خسرو باید به آنان گفت:
چو تو خود کنی اختر خویش را بد
مدار از دیگران چشم نیک اختری را
(ویدیو: خانمی که رفتارهای تبلیغاتی غیرمتعارف یکی از آقایان در فضای مجازی را تقلید می کند.)
حسینعلی رحمتی
۶ مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
♨️ دیدن دگر آموز شنیدن دگر آموز:
ما، نسل زد، و تحولات نسلی
🔸قسمت سوم: در مواجهه با تحولات نسلی چه باید کرد؟ (بخش اول)
قسمت اول
قسمت دوم
قسمت سوم
قسمت چهارم
قسمت پنجم
.
♨️ دیدن دگر آموز شنیدن دگر آموز:
ما، نسل زد، و تحولات نسلی
🔸قسمت سوم: در مواجهه با تحولات نسلی چه باید کرد؟ (بخش اول)
✍🏼حسینعلی رحمتی
این که بهترین شیوه برخورد با تغییرات معرفتی، اخلاقی و فرهنگی و اجتماعی نسل جدید چیست مهم ترین سوالی است که باید برای همه دغدغه مندان اخلاق و فرهنگ و نسل جوان در جامعه امروز ایران مطرح باشد. با اعتراف به این که پاسخ آن چندان ساده و خطی و سرراست نیست، راهکارهای زیر پیشنهاد می شود تا با همفکری دیگران اصلاح و تکمیل شود:
🔻1. پذیرش تحولات به عنوان یک واقعیت:
سوای از این که با رفتارهای نسل جدید موافق باشیم یا نه، با توجه به قرائن و شواهد فراوان باید بپذیریم که این تغییر و تحولات وجود دارد و هر چه جلوتر می رویم بیش از پیش خود را نشان خواهد داد. پذیرش واقعیت موجب می شود که در صدد بررسی و تحلیل آن برآییم و به دنبال چاره باشیم. تجربه چند دهه گذشته نشان داده که غفلت یا تغافل از این تغییر و تحولات، یا برخوردهای یک طرفه و غیرواقع بینانه یا صرفا سلبی با آنها نه تنها مانع تداوم شان نمی شود، بلکه ما را از اقدام به موقع و موثر هم باز می دارد.
سیر تحولات فرهنگی و اجتماعی، در کنار گسترش روزافزون فضای مجازی در زندگی نسل امروز، در ایران هم مثل دیگر کشورهای جهان سرِ باز ایستادن ندارد. این سخن به معنای آن نیست که باید در برابر آن دچار تسلیم و انفعال شد؛ اتفاقا برعکس، باید بیش از پیش آن را جدی گرفت و نسبت به آن احساس مسوولیت کرد، آن گاه متناسب با شرایط فرهنگی، تاریخی، دینی و اخلاقی و هنجاری جامعه خودمان برای آن چاره جویی کرد.
▪️ اصلا چه بسا بی توجهی ما بزرگترها به این نسل موجب شود که آنان در گفتار و رفتار خود رادیکال تر شوند و سعی کنند با شیوه هایی که بیشتر به چشم می آید در عرصه های عمومی حضور پیدا کنند تا به این «نادیده انگاری» نسل خود اعتراض نمایند. شاید یکی از دلایلی که دختران از بین انواع عزاداری، به حضور در هیات زنجیرزنی علاقه بیشتری دارند همین باشد که دراین نوع عزاداری بهتر می توانند «بودن» خود را به رخ بزرگترها بکشند. اگر این سخن را بپذیریم می توانیم ادعا کنیم که تا اندازه ای هم موفق بوده اند؛ چرا که انتشار ویدیوی حضور بدون روسری آنها در این هیات ها بیشتر دیده شد و درباره اش بحث و گفت و گو گردید، تا مثلا حضور در هیات های سینی زنی یا در صف گرفتن نذری.
🔻2. فهم دقیق و تفسیر درستِ تحولات:
تغییر و تحول در یک نسل تابع عوامل و زمینه های مختلف و نشان دهنده موضوعات متفاوت است. از این رو هنگام بررسی این تحولات بایستی به همه این موارد توجه کرد. در این که بیگانگان و بدخواهان داخلی و خارجی کشور ما دنبال سوءاستفاده از نسل جدید هستند و برای این کار برنامه ریزی و سرمایه گذاری و تبلیغ می کنند تردیدی وجود ندارد. همچنین این احتمال هست که رفتارهای خلاف هنجارهای فرهنگی و دینی برخی نوجوانان و جوانان چه در فضای مجازی چه فضای فیزیکی به خاطر لجبازی با بزرگترها و از سر مخالفت با این هنجارها باشد،و حتی خود فضای مجازی هم در تشدید آنها نقش داشته باشد. طبیعتا باید به این عوامل توجه کرد ولی مهم این است که نباید از احتمالات دیگر غافل شد. از جمله این که حضور آنها با سبکی متفاوت نه از سر دشمنی با دین و فرهنگ و کشورشان، که اتفاقا به خاطر علاقه به اینهاست (و گرنه جاهای دیگر و راه های دیگری هم برای ابراز وجود دارند) چنان که بارها مشاهده شده همین نوجوانان چگونه در عزای حسینی اشک می ریزند، در برگزاری خیمه های عزا و ایستگاه های پذیرایی از عزاداران مشارکت دارند، به احترام ماه محرم یا رمضان شیوه گفتار و رفتار و پوشاک خود را چه در فضای مجازی چه فیزیکی تغییر می دهند، هم چنان به دیدن فیلم و سریال های مذهبی از قبیل «مختارنامه» و «روز واقعه» علاقه دارند، در مراسم اعتکاف شرکت می کنند، به زیارت امکان مقدس مثل حرم امام رضا(ع) می روند، هنگام مشکلات نذر می کنند و صدقه می دهند، ازدواج و طلاق خود را طبق سنت دینی انجام می دهد و ده ها مورد دیگر که نشان می دهد عُلقه و علاقه دینی و مذهبی در بیشتر آنها بسیار قوی است.
▪️بنابراین بایستی از نگاه یک سر بدبینانه و به عنوان «مظنونین همیشگی» به آنها و برچسب ضددین زدن به آنها پرهیز کرد؛ چرا که همین رفتارها می تواند آنها را به دنده لجاجت و تعمد در مخالفت با آموزه های دینی و دین داران بیاندازد یا حتی موجب دین گریزی (و در مواردی، دین ستیزی) آنها شود. روشن است که در این صورت شکاف نسلی عمیق تر، ایجاد ارتباط با آنها دشوارتر، و احتمال گام برداشتن از سوی آنان برای هرگونه حرکت اصلاحی ضعیف تر می شود.
6 مرداد 1403
🔹ادامه دارد
قسمت اول
قسمت دوم
قسمت سوم
قسمت چهارم
.
🟢 دیدن دگر آموز شنیدن دگر آموز:
ما، نسل زد، و تحولات نسلی
🔹قسمت چهارم: در مواجهه با تحولات نسلی چه باید کرد؟ (بخش دوم)
✍🏼حسینعلی رحمتی
🔻۳. نگاه فرصت-محور به نسل جدید:
هرگونه مواجهه بزرگترها با تغییر و تحولات هنجاری، دینی، فرهنگی و اجتماعی نسل جدید بستگی دارد به «نوعِ نگاه» آنها به این نسل. بنابراین، بزرگترها چه با گفتار و رفتار این نسل موافق باشند چه مخالف، قبل از هرچیز باید تکلیف خود را در این زمینه مشخص کنند. مانند پدر و مادری که فرزندشان در یکی دو درس نمره قبولی نگرفته است. آنها می توانند او را تحقیر و سرزنش و متهم به سربه هوا بودن و بی عرضه گی کنند و حتی کتکش بزنند، یا این که برعکس، با اشاره به درس هایی که نمره قبولی گرفته به او اعتماد به نفس بدهند، کمکش کنند تا علت نمره نیاوردن را پیدا کند و برای رفع آنها تلاش نماید.
▪️در مسئله تحولات نسلی هم اگر بزرگترها نسل جدید را نسلی نوپا ولی کوشا و در تکاپو بدانند و آنها را به مثابه شهروندان و مدیران، و در واقع سرمایه های آینده کشور تلقی کنند سعی می کنند با نگاه مهربانانه و همدلانه با آنها برخورد کنند و ضمن تاکید بر نقاط قوت شان، از طریق گفت و گوی سازنده و محترمانه ایرادهای آنها را رفع کنند. اما اگر، به ویژه والدین، آنها را نسلی «از دست در رفته»، پررو، و بی حیا بدانند طبیعتا برخوردشان خشن و چالش انگیز خواهد بود؛ یا این که، همان طور که در موارد فراوانی مشاهده شده، نسبت به آنها بی تفاوت می شوند و به حال خود رهای شان می کنند (که این کار هم خطاست و مشکلات دیگری را به دنبال خواهد داشت).
🔻۴. دیدن نسل جدید به عنوانِ شهروندانِ «ایرانیِ» جامعۀ «جهانی شده»:
تحولات فکری و فرهنگی جوانان و نوجوانان ما امروزه فقط تحت تاثیر عوامل داخلی نیست (بر خلاف زمان های گذشته که نهادهای درونی مثل خانواده و رسانه رسمی و آموزش و پرورش تاثیر جدی داشتند) بلکه با توجه به عوامل مختلف و به طور خاص فضای مجازی، این نسل از فرایندهای فکری، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، و اقتصادی جهان تاثیر می پذیرد. و به هر میزان که استفاده اش از این فضا بیشتر باشد طبیعتا تاثیرپذیری اش هم بیشتر است. فرایندهای جهانی از قبیل «جهانی شدن» و «مدرنیزاسیون» اگر تا چند سال قبل پشت مرزهای جغرافیایی و فرهنگی ما متوقف می ماند، امروزه به آسانی همه این مرزها را درنوردیده و تا اعماق روستاهای ما رسوخ کرده و نوع نگاه نسل جدید را به موضوعات و مسائل مختلف از قبیل جنسیت، محیط زیست، مراوده با دیگران، نگاه به خویشتن و جهان، و حتی نگاه به دین و دین داری و دین داران تا حدودی تغییر داده است.
▪️در این که برخی از ارزش های مدنظر این فرایندها با هنجارها و ارزش های دینی و اخلاقی و فرهنگی ما سازگار نیست تردیدی وجود ندارد، اما سخن در این است که اولا برای شناخت تحولات این نسل نباید از این عوامل بیرونی غافل شد، ثانیا برای حفاظت از فرزندان مان در برابر امواج آن باید برنامه ریزی و تلاش کرد. این کار نیازمند آگاهی دقیق و عمیق از مبانی، زمینه ها، عوامل، تاثیرات و ابعاد و زوایای گوناگون این فرایندها است. و انجام آن از عهده یک نفر بیرون است و نیازمند کار جمعی است. همچنین لازم است ذیل یک الگو / مدل و کلان پروژه (مثلا
نسبت سنت و مدرنیته) تعریف شود. بدون شناخت این عوامل بیرونی، طبیعتا فهم منطق و زمینه بسیاری از رفتارهای نسل جدید به طور دقیق ممکن نخواهد بود. ۷ مرداد ۱۴۰۳ 🔹ادامه دارد قسمت اول قسمت دوم قسمت سوم .
#چرا_مقالات_را_رد_میکنم؟
هنگام ارزیابی مقالات علمی گاه با ایراداتی مواجه میشوم که امتیاز مقاله را پایین می آورد و متاسفانه موجب رد شدن آنها میشود. از آنجا که این اشکالات در اغلب مقالات وجود دارد از این به بعد برخی از آنها را با هشتگ #چرا_مقالات_را_رد_میکنم دراینجا معرفی می کنم. امیدوارم مفید باشد.
📌 یکی از ایرادهای شایع مقالات وجود #مقدمات_طولانی و غیرلازم است. حجم یک مقاله حدود 7500 کلمه است. لذا جای شرح وبسط نیست.کل مقدمات را حداکثر در 900 کلمه بگویید وسریعتر بحث اصلی را شروع کنید. از تعریف انواع اصطلاحات و دیدگاه ها و تاریخچه مفصل و...خودداری کنید. مخاطب معمولا اینها را می داند.
#چگونه_به_نفرین_ارزیابها_دچارنشویم
حسینعلی رحمتی
7 مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
🟣 دیدن دگر آموز شنیدن دگر آموز:
ما، نسل زد، و تحولات نسلی
🔶 قسمت پنجم: در مواجهه با تحولات نسلی چه باید کرد؟ (بخش سوم)
✍🏼حسینعلی رحمتی
🔻5. دیدنِ جهان با «عینک» نسل جدید:
یکی از دلایلی که ما بزرگترها در فهم منطق رفتارهای نوجوانان و جوانان امروزی و حتی ارزیابی آنها به مشکل بر می خوریم آن است که با ذهنیت قبلی و پیش فرض های ذهنی خودمان و با توجه به زیست جهانی که خودمان در آن زندگی می کنیم به آنها نگاه می کنیم، و متوجه اتمسفری که بر جهان آنها حاکم است نمی شویم. به همین خاطر بسیاری از کارهای آن ها را نادرست می دانیم، در حالی که خودشان لزوما چنین قضاوتی ندارند. و از این جاست که اختلافات نسلی شروع و گُسل شکاف های نسلی فعال می شود.
▪️اگر از دیدِ این نسل به گفتار و رفتارهای آنها بنگریم بهتر متوجه تفاوت نظام ارزشی بین دو نسل می شویم. و متعجب نخواهیم شد اگر از آنها بشنویم که حضور متفاوت شان در مراسم عزاداری یا مجالس دینی نه از سرِ بی اعتقادی و دهن کجی به دین و دین داران که اتفاقا به خاطر علاقه به مذهب و ارادت به پیشوایان دینی است، و بین این حضور و داشتن سبک زندگی و پوشش متفاوت منافاتی نمی بینند. ممکن است ما نسل بزرگترها با این دیدگاه مخالف باشیم ولی برای نقد آن قبل از هرچیز باید آن را بفهمیم و برای فهم آن باید از منظر این نسل هم ماجرا را نگاه کنیم.
🔻6. حضور در زیست جهان این نسل:
برای نگاه کردن از منظر این نسل، باید در دنیای آنها زندگی کنیم. نسل جدید در دنیایی که برای خود ساخته (و بخشی از آن در فضای مجازی و بخشی در فضای فیزیکی است) دارای نظام ارزشی، اولویت ها، مراودات، و علایق دلبستگی های خاص خود است که اگر نه در همه موارد دست کم در برخی موارد با آن چه در دنیای زیستی بیرون آنها، و به ویژه آن چه از سوی نهادهای رسمی مثل دولت، رسانه ها و آموزش و پرورش، مبلغان دینی، و حتی خانواده ترویج می شود متفاوت (و گاهی متضاد) است.
▪️از این رو اگر ما بزرگترها در این جهانِ خودساخته آنها زندگی نکنیم نمی توانیم آنها را و منطق رفتار و گفتارشان را بشناسیم. مثلا این نسل علاقه ویژه ای به موسیقی های جدید، از جمله موسیقی غیرایرانی دارد، فیلم و سریال های متفاوت را می بیند، اهل شعر و رمان و ادبیات است، به وب گردی در فضای مجازی و پاساژگردی در فضای فیزیکی علاقه دارد، «بدن» اش برایش موضوعیت دارد، خیلی اهل سیاست و فعالیت های سیاسی نیست، آشنایی با زبان های غیرایرانی برای او یک نوع اولویت است، حضور در کافه شاپ ها و پارک های برایش جذاب تر از ماندن در خانه است، منتقد شیوه ازدواج به روش سنتی است، ازدواج را لزوما یک پیوند مقدس نمی داند که باید تا آخر عمر تداوم داشته باشد بلکه نوعی رابطه می بیند که پس از مدتی می توان به آن خاتمه داد، نسبت به تکثر و تنوع دیدگاه ها و سبک های زندگی در جامعه نوعی همدلی و رواداری دارد و وجود «دیگری» را به رسمیت می شناسد، ارتباط با غیرهمجنس را کار زشت و غیراخلاقی نمی داند، استقلال مالی و کارکردن بیرون از خانه را (حتی مشاغلی که در نگاه سنتی بیشتر مردانه محسوب می شده) را یک امتیاز می داند، و گرچه تا اندازه زیادی منتقد نگرش های دینی و رفتارهای دین داران است ولی در بسیاری از موارد خود را دین دار می داند یا دست کم خود را ضد دین نمی داند، اما لزومی نمی بیند این دین داری را در چارچوبی تعریف کند که به طور سنتی تاکنون برایش گفته اند. از این رو از آموزه ها و مناسک دینی هرکدام را که برایش جذاب تر باشد می پذیرد و در حالی که ممکن است به برخی دستورات دینی (مثل نماز و روزه و حدود شرعی حجاب) تقید کمتری داشته اما در مراسم احیای رمضان اشک می ریزد، در هیات عزاداری امام حسین(ع) زنجیر می زند و در پختن نذری مشارکت می کند.
▪️بیان این موارد لزوما به معنای تایید آنها نیست، بلکه ترسیم تصویری است که با توجه به آن بتوانیم «منطق» رفتارهای این نسل را بشناسیم. شاید به نظر ما این گونه رفتارها متناقض به نظر رسد ولی باید توجه داشت که این نسل در «عصر تناقض ها» زندگی می کند و هم از نظر سنی هم به خاطر بافت جامعه ای که در آن زندگی می کند هنوز آن قوام و ثبات شخصیتی و رفتاری را پیدا نکرده است. از این رو نباید از او انتظار سبک زندگی یک مرد یا زن شصت هفتاد ساله که در یک جامعه کاملا سنتی یا جامعه کاملا مدرن (یا حتی در جامعه خودمان) زندگی می کند را داشته باشیم.
8 مرداد 1403
🔹ادامه دارد
قسمت اول
قسمت دوم
قسمت سوم
قسمت چهارم
.
🤯#چرا_مقالات_را_رد_میکنم؟
«فیلسوفان اخلاق درباره مسائل فناوری اطلاعات نکاتی گفته اندکه قابل قبول نیست»
👈#کلی_گویی های بی مصداق یکی از معضلات مقالات علمی است وآگاهی خاصی بمخاطب نمیدهد.
کدام فیلسوف اخلاق؟ در چه کتابی؟ درباره چه مسئله ای؟ چراقابل قبول نیست؟
#چه_کنیم_به_نفرین_ارزیابها_دچارنشویم
حسینعلی رحمتی
8 مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️کمپین مشترک خداپرستان و اخلاق فضای مجازی
(ویدیو: تظاهرات مسیحیان در محکومیت توهین به حضرت مسیح در المپیک)
«دفاع از دین و اخلاق» یکی از وجوه مشترک همه ادیان و مذاهب است. از این رو امروزه از این ظرفیت می توان برای تشکیل یک جبهه فراگیر جهانی برای دفاع از دین و دین داری، نقد دین ستیزی، و ترویج اخلاق در دنیای امروز استفاده کرد.
🔹مثلا تاکید بر تدوین و مراعات #پیوستهای_اخلاقی در استفاده از فضای مجازی و هوش مصنوعی یکی از موضوعاتی است که خداباوران به کمک یکدیگر (و حتی با کمک گرفتن از اخلاق گرایان ناخداباور) می توانند امروزه حول محور آن گردآیند و بر رویدادهای فناورانه جهان جدید تاثیر بگذارند.
حسینعلی رحمتی
9 مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
🔥 #چرا_مقالات_را_رد_میکنم؟
▪️ولیکن چو گفتی دلیلش بیار
«فضیلت گرایی اخلاقی قوی ترین، و پیامدگرایی اخلاقی ضعیف ترین نظریه برای تبیین اخلاق فناوری اطلاعات است».
🤷♂️ خوب عزیز من، وقتی هیچ دلیلی برای ادعای خود نیاورده ای چرا انتظار داری ارزیاب و مخاطب آن را قبول کنند؟ دلیل قوی تر بودن یا ضعیف تر بودن یک نظریه را چرا بیان نکرده ای؟
#ادعاهای_بدون_دلیل یکی از مشکلات مقالات علمی است. اگر دلیل نیاورید مدعای شما همان اندازه اعتبار دارد که مدعای مخالف شما.
به قول سعدی:
ندارد کسی با تو ناگفته کار/ولیکن چو گفتی دلیلش بیار
#چه_کنیم_به_نفرین_ارزیابها_دچارنشویم
حسینعلی رحمتی
۱۰ مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
‼️بچه شما کم کم از «اون بچه ها» می شود
#بچه_ها آسیب پذیرترین قربانیان بی اخلاقی های فضای مجازی هستند. بسیاری از پدرومادرها هم یا به خاطر ناآگاهی یا بااین خودفریبی که «بچه ما از اون بچه ها نیست» از زیر بار مسوولیت #آموزش و #نظارت بر آنها در این فضا شانه خالی می کنند. نتیجه این که بچه ها برای کسب چند لایک و کلیک حرف هایی می زنند و رفتارهایی را از خود بروز می دهند که مناسب سن و سالشان نیست، یا در دام روابطی می افتند که حیثیت خود و خانواده شان را بر باد می دهد.
👋🏽 والدگری در عصر #شبکه_های_اجتماعی، یک مسوولیت خطیر اخلاقی است.
حسینعلی رحمتی
۱۱ مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
📌«نقل قول» فقط نمک تحقیق است، نه بیشتر
اعتبار یک تحقیق به میزان #نوآوری و یافته هایی است که حاصل تفکر خود نویسنده باشد. از این رو نقل مطالب دیگران فقط باید در حدی باشد که به فهم این یافته ها و #اثبات_فرضیه تحقیق کمک کند. قطار کردن مجموعه ای از نقل قول ها و افزایش منابع تحقیق لزوما به معنای قوی تر بودن مقاله نیست؛ بلکه از حدی که بگذرد یک نقطه ضعف است چرا که نشان می دهد محقق از خودش مطلبی نداشته است. این کار اگر برای #علمی_نمایی تحقیق باشدغیراخلاقی و فریب ارزیاب و مخاطب است.
پس:استفاده از منابع دیگران فقط در حد «اکل میته»، نه بیشتر.
#چه_کنیم_به_نفرین_ارزیابها_دچارنشویم
#چرا_مقالات_را_رد_میکنم؟
حسینعلی رحمتی
12 مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
18.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
👂🗣از زبان خود نسل زد هم بشنویم
ما نسل بزرگترها گفتار و رفتارهای بخشی از نسل جدید را نادرست و خلاف فرهنگ دینی و ملی خودمان می دانیم و معتقدیم باید اصلاح شود. برای این کار نباید به دانسته های خودمان نسبت به آنها اکتفا کنیم بلکه باید از زبان خودشان هم بشنویم که چگونه می اندیشند و به چه چیزهایی باور دارند. این کار زمینه ساز «شناخت واقع بینانه» و «قضاوت منصفانه» نسبت به آنها می شود و راه را برای همدلی، هم زبانی، هم فکری، و نهایتا همکاری اصلاح گرایانه بین دو نسل باز می کند.
🔺این ویدیو را چندین بار ببینید اگر به بحث «تحولات نسلی» علاقه دارید. موضوعات مطرح شده در آن گرچه ممکن است برای مان گزنده و غیرقابل قبول باشد ولی ظرفیت این را دارد که در قالب چندین مقاله، پایان نامه و نشست علمی مورد نقد و بررسی قرار گیرد.
حسینعلی رحمتی
۱۳ مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👶 بچه فیلتر نمی شناسد، شکنجه اش ندهید
یکی از اشتباهات بزرگترها در شبکه های اجتماعی ساخت ویدیو با استفاده از #فیلترهای تغییر چهره در کلیپ هایی است که #بچه_ها حضور دارند. این کار چه برای سرگرمی باشد چه برای تبلیغات و جذب فالوور ، در هر صورت غیراخلاقی است، چرا که موجب #آسیب_روحی و شکنجه روانی بچه ها می شود. آنهاهنوز از دوز و کلک های #فضای_مجازی و بی مسوولیتی های بزرگترها چیزی نمی دانند و چه بسا اثرات مخرب این کارها تا آخر عمر با آنها باقی بماند.
🔹در استفاده از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، ماجرا را #از_چشم_آنها ببینیم تا بلکه بیشتر مواظب رفتارهای مان باشیم.بچه ها بازیچه نیستند، امانت اند.
حسینعلی رحمتی
۱۴ مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
✅ نخستین شماره فصلنامه «مطالعات فضای مجازی و رسانههای اجتماعی» منتشر میشود
🔸صاحب امتیاز: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات
🔸مدیر مسئول: دکتر قاسم زائری
🔸سردبیر: دکتر امیدعلی مسعودی
💢در عناوین شان که خبری از موضوعات #اخلاقی نیست. ان شاالله در خود مجله باشد.
عناوین در ادامه ویرست:
محورهای موضوعی فصلنامه:1.کنش و کنشگری در فضای سایبر و رسانههای اجتماعی2. مصرف رسانهای مبتنی بر فضای سایبر و رسانههای اجتماعی3.تحولات شناختی مبتنی بر فضای سایبر و رسانههای اجتماعی4. سرگرمی و زندگی روزمره در فضای سایبر و رسانههای اجتماعی5. هویت و فضای سایبر و رسانههای اجتماعی
۶. . زیست بوم فضای سایبر7. گروه ها و نهادهای اجتماعی و فضای سایبر و رسانههای اجتماعی8. پدیده های نوظهور فرهنگی و اجتماعی متاثر از تحولات فضای سایبر9. پیامدها و آثار فرهنگی و ارتباطی تحولات فضای سایبر و رسانههای اجتماعی10. حکمرانی و سیاستگذاری فضای سایر و رسانههای اجتماعی11. هستیشناسی وغایتانگاری فضای سایبر
🔹از اساتید، محققان و نویسندگان برای ارسال مقالات خود جهت داوری و چاپ در شمارههای بعدی این فصلنامه دعوت به عمل میآید. اطلاعات بیشتر:
cssms.ricac.ac.ir@ricac_ac_ir
💢«رایان سرلک»ها، مدیریت شهرت، و مسوولیت اخلاقی ما
✍🏼 حسینعلی رحمتی
🔻حضور نوجوانان در عرصه های هنری گرچه فرصتی برای شکوفایی استعداد آنان است، ولی از سوی دیگر موجب می شود ناگهان خود را در فضایی جدید ببینند که مورد توجه دیگران هستند و در رسانه های مختلف از جمله فضای مجازی، همه از آنها می گویند. اگر خودشان هم فعال فضای مجازی شوند که مشهور شدن شان سرعت بیشتری پیدا می کند. اما مسئله این است که آنان به خاطر نداشتن تجربه لازم یک روی سکه شهرت که کسب محبوبیت است را می بینند اما روی دیگر آن که اتفاقا بسیار بی رحم و وحشت ناک است را نمی بینند. و مشکل از همین جا آغاز می شود.
متن کامل یادداشت 👈 https://eitaa.com/harahmati/1208
💢«رایان سرلک»ها، مدیریت شهرت، و مسوولیت اخلاقی ما
✍🏼 حسینعلی رحمتی
🔻1. هربار که یکی از نوجوانان در صداوسیما یا سینمای ایران مشهور شده قصد داشته ام این یادداشت را بنویسم و باز به تاخیر افتاده است، اما اظهارات اخیر «رایان سرلک» نوجوانی که بازی های خوبی از او دیده ایم و نشان می دهد استعداد خوبی برای بازیگری دارد، انگیزه نگارش مطلب حاضر را تقویت کرد. او در مصاحبه ای گفته که قصد دارد تا سه سال آینده اسکار کم سن ترین بازیگر را بگیرد (سایت عصر ایران، 15 مرداد 1403).
🔻2. حضور نوجوانان در عرصه های هنری گرچه فرصتی برای شکوفایی استعداد آنان است، ولی از سوی دیگر موجب می شود ناگهان خود را در فضایی جدید ببینند که مورد توجه دیگران هستند و در رسانه های مختلف از جمله فضای مجازی، همه از آنها می گویند. اگر خودشان هم فعال فضای مجازی شوند که مشهور شدن شان سرعت بیشتری پیدا می کند. اما مسئله این است که آنان به خاطر نداشتن تجربه لازم یک روی سکه شهرت که کسب محبوبیت است را می بینند اما روی دیگر آن که اتفاقا بسیار بی رحم و وحشت ناک است را نمی بینند. و مشکل از همین جا آغاز می شود، چرا که «شهرت و توجه» انتظار آنها از خودشان و دیگران را بالا می برد و گمان می کنند مصاحبه و لایک و فوروارد و دعوت برای بازیگری و خلاصه شهرت آنها تا همیشه ادامه دارد. بعد که می بینند چنین اتفاقی نمی افتد سرخورده و مایوس می شوند، دیگر مسیر عادی زندگی شان را هم نمی توانند ادامه دهند، و چه بسا دست به اقدامات خطرناکی چون خودکشی بزنند. به قول معروف از اینجا رانده و از آنجا مانده می شوند.
🔻3. اتفاقاتی که برای بازیگران نوجوان فیلم هایی چون «باشو غریبه کوچک»، «بچه های آسمان»، و سریال «پایتخت» افتاد نشان می دهد که حلقه مفقوده در مشکلات این سنخ از نوجوانان، مسئله «مدیریت شهرت» است. اگر در کنار آنها از ابتدا کسانی بودند که قدم به قدم بر آنها نظارت داشته باشند و راهنمایی شان کنند که در مواجهه با موج محبوبیتی که ناگهان برای شان در فضای مجازی و فضای فیزیکی ایجاد می شود چه رفتارهایی داشته باشند و چه کارهایی را انجام دهند و چه کارهایی را ترک کنند، قطعا می توانستند از فرصت ایجاد شده به بهترین وجه برای شکوفایی استعداد بازیگری خود (اگر داشتند) استفاده کنند. و اگر هم مسیر شروع شده تداوم پیدا نکرد دست کم بتوانند به شیوه معقول و کم هزینه به زندگی معمول خودشان برگردند و دنبال کاری بروند که استعداد آن را دارند. تجربه نوجوانانی چون پارسا خائف که در برنامه «عصر جدید» به شهرت رسید ولی درگیر حواشی فضای مجازی و مانند آن نشد نشان می دهد که شهرت اگر درست مدیریت شود چه اندازه می تواند مفید و سازنده باشد.
🔻4. مدیریت شهرت و تربیت اخلاقی نوجوانان برای مراعات «اخلاقِ اشتهار» بر عهده بزرگترهای آنان به ویژه والدین و کارگردان یا تهیه کننده فیلم ها است. طبیعتا هریک از این دو گروه اگر در کنار تجارب خود از یک «صاحب نظر در اخلاق، تربیت، و رسانه» هم مشاوره بگیرند بهتر می توانند به وظیفه خود در قبال بچه ها عمل کنند. تکلیف والدین که روشن است. آنها باید بدانند که شهرت، مسوولیت می آورد. بنابراین علاوه بر این که باید هیجان ها و رفتارهاری فرزندشان را در فضای مجازی و فیزیکی کنترل کنند، نباید به دنبال استفاده ابزاری و کسب شهرت و منفعت از قِبال فرزند خود باشند.
🔻5. ممکن است دست اندرکاران یک فیلم یا سریال بگویند ما در قِبال آینده یک بازیگر یا رفتارهای بعدی او مسوولیتی نداریم. در پاسخ باید گفت این سخن از نظر قانونی درست است ولی از نظر اخلاقی نه. چرا که به هرحال چون شما در مشهور شدن این نوجوانان موثر بوده اید (و طبیعتا از قِبَل آنها منفعت برده اید) به نوعی در اتفاقات بعدی که برای شان می افتد مسوولیت اخلاقی دارید. به علاوه که هم تجربه های تلخ نوجوانان قبلی را دیده اید هم می دانید که امروز با وجود شبکه های اجتماعی نوجوانانی که در فیلم شما بازی می کنند شدیدا در معرض آسیب های شهرت از طریق این شبکه ها هستند. بنابراین، مسوولیت اخلاقی شما این است که با همکاری والدین شان از همان ابتدا تمهیدات لازم را بیاندیشید تا در عین این که حضور در یک فیلم و سریال برای بچه ها یک تجربه خوشایند می شود آنها بتوانند از لغزش ها و آسیب های این مرحله به سلامت گذر کنند.
15 مرداد 1403
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
‼️شما هم میتوانید به راحتی مدیر یک شرکت فناوری شوید، اگر...
صحبتی با یک جوان میلیاردر داشتم وخیلی تحت تاثیر قرار گرفتم(بخصوص از یکی از دلایلش).به من توضیح داد چطور قبل از ۳۰ سالگی، معاون یک شرکت بزرگ تکنولوژی شده:
* ۴:۳۰ صبح از خواب بلند میشه
* حمام سرد
* مطالعه
* مدیتیشن
* باباش صاحب شرکت است
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🍕سلطان بهداشت بمبئی و مسئله رسانه
⚠️هشدار: تصاویرممکن است برای افراد حساس به تمیزی غذا مناسب نباشد
بسیاری از ایرانیان شاید آشپز رستوران محله شان را نشناسند ولی اگر بروند هند این بزرگوار که می توان او را سلطان بهداشت غذا! نامید را قطعا می شناسند. چرا؟ به یک دلیل ساده: حضور در #فضای_مجازی و استفاده از آن به مثابه یک رسانه.
🔻این فضا امروزه امکان انتقال آداب و رسوم فرهنگی و ارزش های اخلاقی را به سراسر دنیا برای همگان فراهم کرده است. در این میان بی تردید کسانی موفق اند که این نکته به ظاهر ساده را دریابند و برای استفاده از این فضا برنامه ریزی و اقدام کنند؛ البته به موقع و با شیوه درست.
حسینعلی رحمتی
۱۷ مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
12.66M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🐕🦺فضای مجازی و غذای سگ های ولگرد
یکی از کارکردهای خوب فضای مجازی ترویج برخورد درست با #حیوانات، وحتی فراهم کردن زمینه طرح #چالش_های_اخلاقی مربوط به آنهاست. مثلا این که آیا غذادادن به #سگهای_ولگرد درست است یانه.
عده ای مانند فردی که در این ویدیو می بینید از این کار دفاع و در این زمینه فعالیت می کنند، ولی برخی معتقدند این کار موجب زادوولد بی ضابطه آنها، آزار شهروندان، و حتی تخریب محیط زیست می شود.
⁉️نظر شما چیست؟به نظر شما حرف کدامیک منطقی تر است؟ آیا شما راه دیگری را پیشنهاد می کنید؟
حسینعلی رحمتی
۱۷ مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
شماره ۳۱ مجله #ترجمان با پرونده ای انتقادی درباره مواجهه انسان امروز با #حیوانات_خانگی منتشر شد.با توجه به فراگیر شدن استفاده از حیوانات در جامعه ما، آشنایی با مباحث نظری در این زمینه لازم است. با طرح برخی سخنان شعاری، نمی توان بر روی دارندگان اینگونه حیوانات تاثیر گذاشت.
✅ اما و اگر فیلترینگ اخلاقی
مسئله #فيلترينگ دو طرف دارد: فيلتر كنندگان و كاربران. از اين رو، بدون همراهي، همدلي و همكاري اين دو گروه، نميتوان انتظار داشت كه فيلترينگ فرايندي كاملا اخلاقي پيدا كند و منجر به بيشترين سود و كمترين زيان براي مردم و حكومت شود. سياستگذاري، مصداق يابي و اجراي فيلترينگ از سوي نهادهاي ذيربط بايد به گونه اي انجام شود كه ضمن جلب اعتماد كاربران فضاي مجازي، آنان قانع شوند از باب «همكاري در كارهاي نيك» با اين سياستها و برنامهها همراه شوند و از باب «عدم معاونت در كارهاي ناپسند»، از انجام هركاري كه موجب فيلترينگ ميشود خودداري كنند. و گرنه تجربه نشان داده در صورت فقدان اين #اعتماد و همراهي متقابل، وظايف و برنامه هايي كه براي حاكميت تعريف شده به نتيجه لازم خود نميرسد و در مواردي حتي انگيزه برخي افراد براي #دور_زدن_فيلترينگ افزايش مييابد.
فقدان اعتماد موجب مي شود كه حتي با وجود برخي خطرها و آسيب هايي كه مثلا در استفاده گسترده از يك شبكه اجتماعي خارجي وجود دارد، باز هم عده زيادي از كاربران استفاده از آن با فيلترشكن را بر استفاده از برنامه هاي داخلي ترجيح دهند.
حسینعلی رحمتی
۱۹ مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
نه بر آوارِ خانه ها، که بر ویرانه های اخلاق و فراموشی انسانیت است که قدم می گذارید.
صحنهایی از آوارگی فلسطینیها در نوار #غزه در نتیجه تهدیدات ارتش اسرائیل.
حسینعلی رحمتی
۲۰ مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
14.29M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
😱 شبکههای اجتماعی و بازیگری شبپرهگان
وقتی مبلغان دین و تولیدکنندگان محتوای جذاب و مناسب، خود را از شبکه های اجتماعی کنار میکشند، چنین افرادی برای نسل جوان و نوجوان ما به تبلیغ دین و حجاب میپردازند؛ آن هم با این روش مبتذل که موجب تحقیر و تمسخر دین و دینداران میشود.
مهر فروزنده چو پنهان شود
شبپره بازیگر میدان شود.
❗️البته کسی که دیگر ویدیوهای سخیف اینها را دیده باشد متوجه می شود که این کارها بهانه ای برای جذب فالوور و کسب شهرت و درآمد است.
⛳️در عصر شبکه های اجتماعی، مسوولیت مبلغان دین و مروجان اخلاق، بسیار سنگین است.
حسینعلی رحمتی
۲۱ مرداد ۱۴۰۳
💥 اندکی اندیشه ضرر ندارد
🕌 مساجد، سنت دینی و عصر شبکه های اجتماعی
#مساجد_محلات یکی از مهمترین پایگاه های حفظ سنت دینی در برابر امواج #مدرنیته، و حفظ هویت و انسجام اجتماعی و حتی تربیت اخلاقی نسل جدید است. به شرط این که اهمیت این موضوع را دریابیم و متناسب با #تحولات_اجتماعی بازسازی کنیم.
راستی، امام جماعت عصر #شبکههای_اجتماعی چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
حسینعلی رحمتی
۲۲ مرداد ۱۴۰۳
💥 اندکی اندیشه ضرر ندارد
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️طلبه ها، فضای مجازی، و ازجادررفتگی نقشی
صمیمی بودن طلاب شرط لازم برای ارتباط با مخاطب امروزی است، ولی افراط در این زمینه و عدم مراعات ظرافت های آن، به ویژه با لباس طلبگی، موجب تغییر نقش طلبه در ذهن مخاطب میشود. وقتی تصویر و انتظار دیگران از یک طلبه، در حد یک «درِ نوشابه باز کن» و استندآپ کمدین و جوکر است، یعنی او از جایگاه طلبگی اش فاصله گرفته، و طبیعتا تأثیرگذاری او به عنوان یک طلبه نیز تضعیف می شود. به ویژه که امروزه فضای مجازی به چنین رفتارها و تأثیراتی ضریب مضاعف می دهد.
حسینعلی رحمتی
۲۳ مرداد ۱۴۰۳
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد