✳️ واکنش ها به ترور رزم آرا ؛ از شادی مردم و ملیون تا اظهار تاسف در مجلس !
#تقویم_تاریخ
17 اسفند
✅سال 1286
در مجلس ختم #قوام_الملک در شیراز فرزند وی مورد سوء قصد واقع شد و به سختی مجروح گردید و دو نفر از هواداران قوام الملک کشته شدند. قاتل که سید احمد نام داشت توسط مردم دستگیر و به وضع فجیعی قطعه قطعه شد.
✅سال 1289
#مستوفی_الممالک از سمت رئیس الوزرائی کناره گیری کرد.
✅سال 1295
#شیخ_محمد_خیابانی در تبریز حزب دموکرات آذربایجان را بنیاد نهاد.
✅سال 1300
حکومت نظامی اعلامیه شدید اللحنی علیه مطبوعات انتشار داد و متذکر شد اگر مقالاتی برخلاف حکومت نوشته شود نویسنده و ناشر به اشد مجازات گرفتار خواهند شد.
✅سال 1329
#آیت_الله_کاشانی طی یک مصاحبه با خبرنگاران خارجی قتل #رزم_آرا را واجب دانست و #خلیل_طهماسبی را منجی ملت ایران معرفی کرد.
جنازه رزم آرا در کمال سردی مشایعت شد و در مقبره خانوادگی واقع در باغ طوطی در حضرت عبدالعظیم دفن گردید.
بعدازظهر امروز میتینگ بزرگی در میدان #بهارستان به مناسبت قتل رزم آرا برپا شد. در این اجتماع #حسین_مکی و دکتر بقائی ضمن ایراد سخنانی کشتن رزم آرا را به ملت ایران تبریک گفتند.
در همین اجتماع اعلامیه سید مجتبی #نواب_صفوی رهبر #فدائیان_اسلام تحت عنوان (#ای_پسر_پهلوی) منتشر شد و در آن اخطار شده بود که اگر حضرت خلیل طهماسبیان [ #طهماسبی] آزاد نشود عده زیادی از رجال دچار سرنوشت رزم آرا خواهند شد.
در جلسه امروز مجلس شورای ملی #سردار_فاخر_حکمت از قتل رزم آرا اظهار تأسف و تألم نمود.
کمیسیون خاص نفت ملی شدن صنعت نفت را تصویب کرد.
iichs.ir
@iichs_ir
✳️ از تائید اعتبارنامه عامل کودتا تا فرار مدعی تاج و تخت ایران به روسیه!
#تقویم_تاریخ
18 اسفند
✅سال 1289
به پیشنهاد ناصرالملک نایب السلطنه و تصویب #مجلس شورای ملی سپهدار تنکابنی به رئیس الوزرائی انتخاب شد.
✅سال 1290
محمدعلی میرزا که چندی در نواحی مرزی ایران به هوای تصرف تاج و تخت بسر می برد مأیوسانه ایران را ترک و به #روسیه عزیمت نمود.
✅سال 1291
در زابل بین عده ای از مردم زد و خورد درگرفت این زد و خورد 18 مقتول و 250 مجروح به جای گذاشت.
✅سال 1296
در #کازرون بین قوای ژاندارمری و نظامیان #انگلیس زد و خوردی روی داد. ژاندارمها پس از این نبرد کازرون را تخلیه نمودند.
✅سال 1300
عده ای از مدیران جراید توقیف شدند و از انتشار روزنامه آنها جلوگیری شد. #فرخی_یزدی مدیر طوفان در سفارت #روس متحصن گردید.
عده ای از مدیران مطبوعات در حضرت عبدالعظیم بست نشستند.
✅سال 1320
#علی_سهیلی نخست وزیر کابینه خود را به این شرح معرفی نمود: علی سهیلی نخست وزیر و وزیر کشور ـ مجید آهی وزیر دادگستری ـ علی اصغر حکمت وزیر بهداری ـ محمود بدر وزیر دارائی ـ سرلشکر #جهانبانی وزیر جنگ ـ مصطفی عدل وزیر فرهنگ ـ یدالله عضدی وزیر راه ـ عبدالحسین #هژیر وزیر پیشه و هنر و بازرگانی ـ احمد حسین عدل وزیر کشاورزی ـ فضل الله بهرامی وزیر پست و تلگراف ـ وزیر امو رخارجه بعداً معرفی خواهد شد.
✅سال 1322
#سید_ضیاء_الدین_طباطبایی نماینده #یزد در پاسخ دکتر #مصدق توضیحات مفصلی داد و او را مغرض و عوامفریب دانست. وی علل و جهات #کودتا را تشریح نمود و مدعی شد کشور ایران را مشتی رجال از همه جا بی خبر با عنوان دوله ها و سلطنه ها و ملک ها به آن روز انداخته بودند و یک روزنامه نویس جوان توانست زمام امور را در دست بگیرد و رجال پوسیده و دروغین را به زندان بیفکند. ضیاءالملک فرمند در مخالفت با اعتبارنامه سید ضیاء و نقایت در موافقت سخن گفتند. سرانجام به اعتبارنامه سید ضیاءالدین با طریق مخفی رأی گرفته شد و از 86 نفر عده حاضر 57 نفر به اعتبارنامه او رأی دادند. پس از تصویب اعتبارنامه سید ضیاءالدین، دکتر مصدق به او تبریک گفت و صورت یکدیگر را بوسیدند.
✅سال 1329
جمعیت کثیری از #جبهه_ملی، حزب ایران، مجمع مسلمانان مجاهد، حزب استقلال، کمیته جوانان و گروهی از بازرگانان و اصناف در میدان بهارستان اجتماع نموده و تظاهرات دامنه داری برای ملی شدن صنعت نفت به عمل آوردند.
#مجلس شورای ملی به نخست وزیری #حسین_علاء ابراز تمایل نمود.
✅سال 1332
اخذ آراء نمایندگان تهران پایان پذیرفت.
دریابان جرائد رایت فرمانده کل نیروی دریائی سازمان دفاعی آتلانتیک در دریای مدیترانه و کرانه های عربی اروپا و آفریقای شمالی وارد تهران شد.
دولت در مورد مذاکرات #نفت بیانیه ای انتشار داد. در این بیانیه آمده بود: دولت اختلاف نفت را در حدود قوانین مصوبه بخصوص قانون ملی شدن صنعت نفت و روی اصل حفظ حیثیت و شرافت ملی ایران حل و تصفیه خواهد نمود راجع به عدم النفع هیچ موقع مذاکره ای از طرف دولت نشد که دال بر موافقت با این موضوع باشد.
15 سناتور تهران از بین 75 نفر منتخبین درجه اول تعیین گردیدند.
✅سال 1356
استادان دانشکده پلی تکنیک تهران دست به اعتصاب زدند، اعتصاب استادان در پی درگیر شدن مأموران گارد با دانشجویان صورت گرفت.
iichs.ir
@iichs_ir
✳️ به مناسبت صدور فتوای تاریخی رهبر انقلاب اسلامی؛
چرا #امام_خمینی نوروز سال 42 را #عزای_ملی اعلام کرد؟
✳️ #مقاله
✳️ #چکیده
✅ #شاه و هیات دولت، در یک سیاست همسو، با طرح لوایح و قوانینی که در تعطیلی مجلس پیش آمده بود سعی داشتند که با مدرنیزه کردن فضای اجتماعی و سیاسی کشور دین را از سیاست جدا یا منقبض نمایند و در نتیجه نفوذ اسلام و روحانیت را که در تار و پود مردم وجود دارد به تدریج محو نمایند که البته با شکست مواجه شدند و اسلام همچنان در تمام ابعاد زندگی حضور پررنگی دارد.
✅ شاه پس از #کودتا علیه دکتر #مصدق، سیاست و روش حکمرانی خود را تغییر داد و با استفاده از سه ستون نگهدارنده سلطنت که ارتش، بوروکراسی و #دربار بود در پی مشروعیتزایی خود و تحکیم پایههای اقتدار و قدرت خود اقدام نمود. مشاورین دولت آمریکا به وی هشدار دادند که برای ثبات نظام سیاسی خود نمیتواند تنها به نیروی نظامی و اجبار متوسل شود و باید دست به یکسری اصلاحات اجتماعی و اقتصادی بزند که یکی از مهمترین اصلاحات، انقلاب سفید و ملحقات وابسته به آن بود. عملیاتی شدن ایده #انقلاب_سفید زمانی روی داد که قبل از آن #لایحه_انجمن_های_ایالتی_و_ولایتی ، که قسم به کتب آسمانی و حق رای به زنان بود با مخالفت و اعتراض روحانیون و از جمله امام خمینی (ره) مواجه شده بود.
✅ امام خمینی در رابطه با تجاوزات دستگاه به احکام مقدسه اسلام، فتوای خود را صادر نمودند و گفتند: « ... چنانچه اطلاع دارید دستگاه حاکمه می خواهد با تمام کوشش به هدم احکام ضروریه اسلام قیام و به دنبال آن مطالبی است که اسلام را به خطر می اندازد، لذا این جانب عید نوروز را به عنوان عزا و تسلیت به امام عصر جلوس می کنم و به مردم اعلام خطر می نمایم.»
✅ امام خمینی و علمای اسلام با #حق_رای_زنان مشکلی نداشتند. کما اینکه پس از پیروزی انقلاب و برپایی نظام سیاسی جدید در قالب جمهوری اسلامی، حق انتخاب کردن و انتخاب شدن به زنان اعطا شد؛ آنچه روحانیون از آن بیم داشتند سوء استفاده حکومت پهلوی از کشیدن پای زنان به عرصههای اجتماعی و سیاسی بود.
http://yon.ir/rc8ti
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ به مناسبت صدور فتوای تاریخی رهبر انقلاب اسلامی؛ چرا #امام_خمینی نوروز سال 42 را #عزای_ملی اعلام
#در_آینه_تاریخ ؛ تصویر دیده نشده از حضور #امام_خمینی در یکی از دسته های عزاداری حسینی در محرم سال 1342 در شهر قم
iichs.ir
@iichs_ir
✳️ از اخراج بیش از 12 هزار کارگر ایرانی توسط کنسرسیوم تا جمع آوری اطلاعات اقلیت های مذهبی در تهران!
#روزشمار
#18_اسفند_1340
✅ اخراج 12 هزار و 17 کارگر ایرانی توسط کنسرسیوم نفت
« #تهران_مصور » نوشت : در این هفته بیلان فعالیت های شرکتهای عامل نفت ایران در سال ۱۹۶۱ انتشار یافت.
جالب ترین قسمت این بیلان در زمینه آمار کارکنان داخلی و خارجی شرکت های عامل نفت بود.
این آمار نشان می دهد که جمع کل کارکنان نفت ایرانی در شرکت های عامل نفت ایران تا پایان سال ۱۹۶۱ اعم از سازمان مناطق نفت خیز و پالایشگاه آبادان ( باستثنای کارکنان سازمان های غیرصنعتی شرکت ملی نفت ایران) 23 هزار و 907 نفر و تعداد افراد خارجی ۶۳۵ نفر بوده است.
با مقایسه این دو رقم با ارقام کارکنان ایرانی و خارجی سال پیش شرکت های عامل این نتیجه به دست می آید که طی یک سال گذشته کنسرسیوم 12 هزار و 17 نفر از کارکنان ایرانی خود را اخراج کرده است در حالی که در همین مدت ۹۲ نفر از کارکنان خارجی را جواب گفته است.
✅ جمع آوری اطلاعات درباره اقلیت های مذهبی
«تهران مصور » نوشت : در این هفته در شهر تهران سرشماری و تعیین هویت اقلی های مذهبی در پایتخت آغاز گردید.
مأمورین دولت برای تعیین تعداد حقیقی اقلیت های مذهبی و کسب اطلاع از میزان معلومات، تعداد افراد خانواده ها ، دارایی و شغل آن ها مشغول جمع آوری آمار هستند .
اطلاع جمع آوری شده به صورت رساله ای منتشر خواهد شد .
برای مشاهده متن کامل بر روی لینک زیر کلیک کنید
http://yon.ir/rOJll
@iichs_ir
✳️ از تحصن مدیران 8 روزنامه در سفارت روس تا تعیین شهردار جدید تهران!
#تقویم_تاریخ
19 اسفند
✅سال 1285
#احمد_میرزا فرزند دوم #محمد_علی_شاه امروز به ولیعهدی تعیین و معرفی شد.
✅سال 1286
نایب حسین کاشی در اطراف #کاشان دست به قتل و غارت و چپاول اموال مردم زد و سر از اطاعت دولت برکشید.
✅سال 1295
#شیخ_محمد_خیابانی روزنامه ای به نام #تجدد در تبریز انتشار داد.
✅سال 1300
تعداد مدیران جراید متحصن در سفارت #روس به هشت نفر رسید.
✅سال 1312
قانون اجازه تأسیس دانشسراهای مقدماتی و عالی در مجلس شورای ملی به تصویب رسید. بموجب این قانون دولت موظف شد از اول فروردین ماه لااقل تا مدت 5 سال 25 باب دارالمعلمین و دارالمعلمات مقدماتی و یک دارالمعلمین عالی در تهران و شهرستانها تأسیس و دائر نماید. تحصیل در این مدارس مجانی و شبانه روزی خواهد بود. فارغ التحصیلان دارالمعلمین عالی با سمت دبیر در دبیرستانها تدریس خواهند نمود و فارغ التحصیلان دارالمعلمین مقدماتی معلم مدارس ابتدایی می شوند. دوره دارالمعلمین عالی سه سال با دیپلم کامل متوسطه و دوره دارالمعلمین مقدماتی دو سال با دارا بودن سیکل اول متوسطه است.
✅سال 1320
دکتر #محمد_سجادی به #شهرداری_تهران انتخاب گردید.
محمدعلی #فروغی به سمت وزیر دربار تعیین شد.
✅سال 1321
روزنامه اخبار روز تعطیل شد.
بنا به پیشنهاد کمیته مرکزی حزب توده و موافقت مجمع عمومی مورخ 19 اسفند آقای عباس اسکندری رئیس کمیته مرکزی حزب توده به ریاست کل حزب توده انتخاب گردید.
شورای عالی فرهنگ امتیاز 35 روزنامه را که در آذر ماه امتیاز آنها لغو شده بود مجدداً اجازه انتشار داد.
✅سال 1324
#احمد_قوام نخست وزیر و همراهان وارد تهران شدند. از طرف مردم استقبال پر شوری به عمل آمد.
iichs.ir
@iichs_ir
#در_آینه_تاریخ ؛ سخنرانی #اشرف پهلوی در سمینار 17 دی به مناسبت سالروز #کشف_حجاب
شماره آرشیو: 1390-11ع
iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ جشن تاجگذاری شاه شاهان
#نکته_ها_و_اشاره_ها
بازگشتم به ایران در سال 1967 مصادف بود با جشنی که به مناسبت #تاجگذاری_شاه در ایران برگزار میشد.
موقعی که قصد عزیمت از #سوئیس داشتم، روزنامههای آن کشور پر بود از گزارشهای انتقادآمیز در مورد جریان تاجگذاری شاه. و در یکی از آنها خواندم که: معمولیترین وسیلۀ مورد استفاده شاه و ملکه در این مراسم، شنلهایی است که با قطعات الماس و یاقوت و زمرد تزیین شده است.
طبق نوشتۀ روزنامههای سوئیس: #شاه در حالی قصد داشت به عنوان فرمانروای یک ملّت فقیر و عقب افتاده #تاجگذاری کند، که جواهرات تاج مورد استفادۀ او را 3380 الماس، 388 مروارید، 5 زمرّد و 2 یاقوت درشت تشکیل میداد، و روی تاج ملکه نیز ــ که از طلا و پلاتین ساخته شده بود ــ 1469 الماس، 105 مروارید، 36 زمرّد، و 366 یاقوت وجود داشت.
در زمانی که تبلیغات گوناگون پیرامون واقعۀ تاجگذاری شاه از همه سو جریان داشت، بسیاری منابع مطلع در سوئیس به وجود فقر گسترده در ایران اشاره میکردند، و بخصوص فیلمهایی از تلویزیون سوئیس پخش میشد که وضع اسفناک زندگی هموطنانم را به معرض تماشا میگذاشت.
این فیلمها که مسلماً به صورت محرمانه دور از چشم #ساواک و بدون گذر از صافی سانسور رژیم، توسط خبرنگاران خارجی از مناظر تأثرانگیز کشورم تهیه شده بود، واقعیتهای موجود در ایران را مجسم میکرد؛ و پرده خوش آب و رنگی را کنار میزد که رژیم شاه آن را برای پوشاندن حقایق تلخ و ناگوار بر سراسر ایران گسترده بود.
من در فیلمهایی که زندگی مردم ایران را در خانههای گلی بدون برق و آب و بهداشت نشان میداد، با مشاهدۀ کودکانی که با پای برهنه در کوچههای تنگ انباشته از زباله بازی میکردند، واقعاً متأثر میشدم و از خود میپرسیدم: با وجود چنین شرایط اسفناکی در ایران شاه، چگونه توانسته تصمیم به تاجگذاری بگیرد و خود را شاه شاهان بنامد؟
... بلافاصله پس از ورود به تهران، گویی که تمام رؤیاهایم به یکباره نیست و نابود شده باشد، خود را در یک شهر مصنوعی و بیهویت یافتم که جامعهای ماشینی اصالت آن را دفن کرده بود.
... با مشاهدۀ جلوههای فریبندۀ تهران و ساختمانهای بیقوارهای که در هر سو سر برافراشته بود، احساس میکردم هیچ چیز که با هویت اصلی من تطبیق داشته باشد در اطراف خود نمیبینم.
منبع : مینو صمیمی،#پشت_پرده_تخت_طاووس ، ترجمۀ دکتر حسین ابوترابیان، انتشارات اطلاعات، تهران، 1368، صص45-47.
iichs.ir
@iichs_ir