#در_آینه_تاریخ ؛ #محمدرضا_پهلوی هنگام پذیرفتن هیات بررسی مسائل ایران
شماره آرشیو: 1-1097-849ن
http://yon.ir/fZz02
@iichs_ir
#شهید_محمدعلی_فیاض_بخش به همراه سایروزرای کابینه #شهید_رجایی دراقتدا به وی در مقر نخست وزیری
http://yon.ir/7K0YQ
@iichs_ir
✳️ سرمقاله نویس روزنامه اطلاعات : تنها در شرایط بی پولی از صرفه جویی و دوری از فساد و تجمل صحبت می کنند/ این ریخت و پاش ها همه از جیب ملت می رفت/ در این مملکت وضع خزانه خوب باشد وضع زندگی مردم خوب نمی شود!
#روزشمار
#18_تیر_1341
✅ تنها در شرایط بی پولی از صرفه جویی و دوری از فساد و تجمل صحبت می کنند!
«روزنامه اطلاعات» در سرمقاله شماره امروز خود نوشت : چه چیز خوبی است بی پولی و ما خبر نداشتیم و معلوم می شود هر کار ناپسندی زائیده پول است و اگر آدم پول نداشت کارش روی مدار صحیح وقاعده و قرار متین می افتد و الان که بودجه در هیئت دولت مطرح است احساس می شود دولت در مقام تصویب بودجه جمع وجوری است و بهانه جمع و جور کردن بودجه این است که می گویند پول نیست. همین گفت و گوی صرفه جویی که به فرض در مرحله گفت و گو هم باقی بماند باز کار بزرگی است. اگر سعادت بی پولی به ما روی نمی کرد گفت و گویش هم پیش نمی آمد. اصلاحات اداری و مبارزه با فساد ، جلوگیری از تجمل و خلاصه هر عمل خوبی که نفع مردم و مملکت در آن است وقتی مورد توجه قرار می گیرد که پول نباشد و اگر پول باشد عکسش می شود. پس چه خوب است همیشه بی پولی باشد تا مملکت سرو سامانی بگیرد!
✅ این ریخت و پاش ها همه از جیب ملت می رفت!
این ریخت و پاش ها که همه اش از جیب ملت می رفت خواه به عنوان تولد مولای متقیان خواه به نام شب ژائو یه تمام مآثر پول زیاد است. اگر آن روز هم مثل امروز خزانه خالی بود شیلات کار خودش را می کرد و جشن تولد مولاراخانقاه ها می گرفتند که روی ایمان و عقیده هزار سال است در هر شرایطی گرفته اند و بعد از این هم خواهند گرفت.
✅ در این مملکت وضع خزانه خوب باشد وضع زندگی مردم خوب نمی شود!
این مصیبت ها تمام مال این بود که مملکت پول زیادی داشت و معلوم شد در این مملکت اگر وضع خزانه خوب بود به تبع آن وضع عمومی مردم خوب نمی شود بلکه وضع عده ای رو به راه می شود که همان بهتر خزانه پول نداشته باشد و این عده به ثروت باد آورده و غیر حق نرسند.
http://yon.ir/jNoyh
@iichs_ir
✳️ شرایط اقتصادی ایران در سالهای پایانی حکومت پهلوی؛
تجربه تلخ #تورم 30 درصدی
#مقاله
#چکیده
✅ براساس آمارهای منتشر شده از سوی بانک جهانی کمتر از نیمی از مردم ایران یعنی حدود ۴۶ درصد زیر خط فقر بودند. این مسئله بیانگر این بود که رفاه پهلوی متاثر از سیاستهای نفتی صرفا در شعار محقق شده و در سالهای آخر حکومت پهلوی تجربه تورم ۳۰ درصدی نیز متاثر از این سیاستها وجود داشته است. در خاطرات سولیوان و پارسونز، سفیر آمریکا و انگلیس در تهران به بخشی از این تجربه زیست شده اشاره شده است: «تورم اوج تازهای یافت و نرخ آن به ۳۰ درصد رسید که نسبت به سالهای 1975 و 1976، به مراتب بدتر بود. برنامههای دولت برای احداث خانههای ارزانقیمت در شهرها عملی نشده و وضع زندگی در تهران فضاحتبار بود».
✅ تورم حدود 30 درصدی مسئلهای است که در سالهای پایانی عمر رژیم پهلوی به صورت کاملا محسوس قابل مشاهده است. البته در این میان سیاستهای اتخاذ شده از سوی پهلوی دوم نیز کم بی اثر نبوده است؛ به نحوی که مقایسه درآمدهای نفتی دهه ۴۰ و دهه ۵۰ و مقارن با فروپاشی رژیم پهلوی بیانگر این مسئله است که به همان نسبت که رژیم پهلوی به درآمدهای نفتی اتکای بیشتری پیدا کرد به همان نسبت نیز نرخ تورم و همچنین ضریب جینی و همچنین شکافهای طبقاتی افزایش پیدا کرد. در واقع میان سیاستهای نفتی و افزایش نرخ تورم رابطه مستقیم برقرار بود. از سوی دیگر در سالهای پایانی عمر پهلوی دوم شاهد هستیم که نرخ اقلام خوراکی به طرز محسوسی افزایش پیدا میکند و دلیل عمده آن نیز این بوده که رژیم وابسته به صنایع مصرفی و مونتاژ تمامی اقلام مورد نیاز خود را از خارج وارد میکرده و نبودِ سیاستهای حمایتی از تولیدات داخلی منجر به افزایش نرخ تورم میشده است.
برای مطالعه متن کامل این یادداشت به لینک زیر مراجعه کنید ؛
http://yon.ir/F1hVk
@iichs_ir
مراسم جشن پنجاهمین سال سلطنت
شماره آرشیو: 5174-3ع
http://yon.ir/Zx0Gl
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
مراسم جشن پنجاهمین سال سلطنت شماره آرشیو: 5174-3ع http://yon.ir/Zx0Gl @iichs_ir
✳️ بحران جانشینی شاه به روایت اسناد سفارت آمریکا؛
ولیعهدی که آمریکا میخواست
#مقاله
#چکیده
✅ تاریخ روابط خارجی پهلوی دوم بیانگر این واقعیت انکارناپذیر است که همگرایی با آمریکا و روابط نزدیک سیاسی و اقتصادی با این کشور، از مهمترین دلایل حساسیت آمریکا نسبت به تغییرات در رژیم شاه به شمار میآمد. این حساسیت در خصوص مسئله ولیعهد و بحران جانشینی در دوره پهلوی دوم تبدیل به نگرانی شد و آمریکا با سه رویکرد اساسی یعنی ترس از نفوذ کمونیسم، حفظ منافع خود در ایران و تردید نسبت به کارآمدی رضا پهلوی به تحلیل بحران جانشینی بعد از محمدرضاشاه پرداخت.
برای مطالعه متن کامل این یادداشت به لینک زیر مراجعه کنید ؛
http://yon.ir/Zx0Gl
@iichs_ir
✳️ از انتشار نخستین شماره روزنامه اطلاعات تا تحرکات مخالفین دولت برای ساقط کردن کابینه!
#تقویم_تاریخ
19 تیر
❇️ سال 1300
میرپنج احمدآقا خان مقر امیر مؤید را به آتش کشید. امیر و فرزندان وی متواری شدند.
❇️سال 1305
#مجلس ششم قبل از ظهر طی مراسمی افتتاح گردید. نخستین جلسه مجلس به ریاست سنّی سیدحسن مدرس تشکیل گردید. در این جلسه سیدمحمد تدین به ریاست مجلس و سیدالمحققین دیبا و سهامالسلطان بیات به نیابت ریاست انتخاب شدند.
اولین شماره روزنامه #اطلاعات به مدیریت و سردبیری #عباس_مسعودی در تهران انتشار یافت.
❇️سال 1311
میرزا علیاصغر خان زرین کفش به معاوت وزارت داخله منصوب شد.
علی اکبر حکیمی رئیس کل فلاحت از خدمت معاف شد.
آقای رئیسالوزراء آقای سیدمهدی فرخ رئیس اداره کل صناعت را با حفظ سمت به ریاست اداره کل فلاحت معرفی کرد و به او عنوان ذوالریاستین داد.
❇️سال 1318
قرارداد اصلاح خط مرزی بین #ایران_و_ترکیه که در خرداد 1316 به امضاء نمایندگان مختار دولتین رسیده بود مبادله شد.
❇️سال 1320
سر ریدرز بولارد وزیر مختار #انگلیس در تهران با علی منصور نخستوزیر مذاکره و گفتگو کرد و گفت مصلحت انگلیس در اختلال وضعیت و نقض بیطرفی ایران نیست و نباید به تبلیغاتی که راجع به قضیه تجاوز قوای انگلیس به ایران میشود اعتنا نمود.
❇️سال 1322
حسین سمیعی به وزرات کشور و خلیل فهیمی به وزارت مشاور منصوب شدند.
❇️سال 1327
لطفعلی معدل نماینده سابق مجلس و جهانگیر تفضلی مدیر روزنامه ایران، به معاونت نخستوزیری معرفی شدند.
❇️سال 1329
#رزمآرا از مجلس سنا رأی اعتماد گرفت از 49 نفر عده حاضر 35 نفر به او رأی دادند. 14 سناتور مخالف یا ممتنع بودند. دکتر متین دفتری، سید محمد تدین، عدلالملک دادگر، دکتر حسابی، نیک پور به شدت از رزمآرا و دولت وی تنقید کردند.
❇️سال 1330
سرلشکر حسن بقائی رئیس دادرسی ارتش به ریاست شهربانی منصوب شد.
❇️سال 1331
#آیت_الله_کاشانی اعلامیه شدیدالحنی علیه تصمیم مجلس سنا انتشار داد و از اصناف و بازرگانان و پیشه وران تقاضا کرد از تعطیل تا اطلاع ثانوی خودداری نمایند.
فرمان نخستوزیری مجدد دکتر #مصدق صادر شد.
❇️سال 1333
طوفان هولناکی هزاران درخت خرما و لیمو را در میناب ریشه کن کرد.
❇️سال 1341
مخالفین دولت تحریکات پردامنه خود را برای ساقط کردن کابینه افزایش دادند و دکتر امینی اعلام کرد اخلالگران سیاسی به بندر عباس تبعید خواهند شد.
در جلسه هیئت وزیران بین شاه و نخستوزیر بر سر بودجه ارتش مشاجره در گرفت و #امینی تهدید کرد که اگر بودجه ارتش تقلیل پیدا نکند کنارهگیری خواهد کرد.
❇️سال 1342
قرارداد ایجاد صنایع پتروشیمی در ایران با #فرانسه امضاء و مبادله شد.
❇️سال 1345
#ایران_و_عربستان و کویت در کوپنهاک پیرامون تعیین حدود فلات قاره مذاکره کردند.
❇️سال 1346
قرارداد الحاقی #نفت به تصویب رسید.
حزب ایران نوین و حزب پان ایرانیست کاندیداهای خود را برای مجلسین اعلام کرد.
❇️سال 1348
بازنشستگان ارتش طبق شرایطی در سازمانهای دولتی میتوانند ادامه خدمت دهند.
امیر شیلاتی سفیرکبیر ایران در ترکیه شد. وی قبلاً مدیر کل وزارت امور خارجه بود.
❇️سال 1350
اخذ آراء نمایندگان پایان پذیرفت و نتایج آن اعلام گردید.
❇️سال 1353
دولت #آمریکا به کشورهای تولیدکننده نفت اخطار کرد که اگر باز هم از تولیدات نفتی خود بکاهند این عمل برای آنها مخاطرات سیاسی و امنیتی دارد.
❇️سال 1357
تصويب لايحه تظاهرات
#آموزگار لايحه تازه تظاهرات را بر مبناي فضاي باز سياسي تهيه کرد.
iichs.ir
@iichs_ir
✳️ بدهی #شهرداری تهران در سال 1340؛ روزانه 300 طلبکار به شهرداری می آیند!
#روزشمار
19 تیر 1340
#یک_روز_یک_خبر
❇️ بدهی #شهرداری تهران در سال 1340؛ روزانه 300 طلبکار به شهرداری می آیند
امروز کمیسیونی در شهرداری تهران به منظور رسیدگی به وضع و مشکلات مالی شهرداری تهران تشکیل شد. در این کمیسیون که شهردار تهران و مدیر کل مالی و نمایندگان وزارت دارایی و بانک ملی حضور داشتند مذاکرات مفصل برای رفع ناراحتی های مالی شهرداری صورت گرفت. این کمیسیون نتوانست درباره پیدا کردن راه حل فوری برای رفع بن بست مالی شهرداری تصمیم بگیرد و قرار شد هفته آینده کمیسیون دیگری که در نخست وزیری با حضور وزیر مشاور تشکیل می شود امور مالی شهرداری مورد مطالعه و رسیدگی کامل قرار گیرد.
مقامات مالی شهرداری امروز اعلام داشتند که شهرداری در حال حاضر 221 میلیون تومان بدهکار است. از این رقم 68 میلیون تومان بدهی حال است که شهرداری باید در سال جاری بپردازد و بقیه بدهی شهرداری موجل است و در سال های آینده قابل پرداخت است.
بدهکاری شهرداری به افراد مختلف و مخصوصا به طلبکاران جزء که همه روزه مزاحم شهرداری هستند یکی از اساسی ترین ناراحتی های شهرداران به شمار می رود و هر روز بیش از 300 طلبکار به شهرداری مراجعه و موجبات مزاحمت مامورین را فراهم می آورند.
گفته می شود درآمد ماهانه شهرداری 11 میلیون تومان است؛ اگر مطالبات شهرداری نیز وصول شود بدهکار نخواهد شد.
http://yon.ir/HGdOP
@iichs_ir
✳️ روزهایی که مردم در تهران « لخت و پتی » در جوب آب حمام می کردند!
روزنامه #اطلاعات ، 19 تیر 1340
یک شهروند تهرانی در پیامی که روزنامه اطلاعات آن را منتشر کرد نوشت: در خیابان کدخدایی، ضلع غربی میدان ژاله مردم جوی آب را حمام کرده اند؛ درست سر ظهر که می شود بچه و بزرگ لخت و پتی در جوی آب می خوابند و آب تنی می کنند. این کارها زیاد به ما مربوط نیست، ولی سر و صدایشان در این گرمای تابستان خواب و آسایش از ما سلب کرده است.
خبر دیگر این که جلسه انجمن محلی عباس آباد جنوبی، شرق اداره حمله و نقل ارتش، با حضور عده ای از اعضا تشکیل شد. رئیس انجمن محل در این جلسه گفت: بی آبی در این کوی ناراحتی بزرگی بهوجود آورده و اگر مسئولین امر توجهی ننمایند، ممکن است بر اثر عدم بهداشت، بیماری های خطرناکی در عباس آباد جنوبی بروز کند.
http://yon.ir/HGdOP
@iichs_ir
✳️ وضعیت بد صنعت نفت در ایران؛ در رقابت بین المللی ؛ مقام خود را حفظ نکرده ایم
#روزشمار
19 تیر 1340
❇️ تقاضای کمک از آلمان برای لوله کشی گاز نفت به تهران
یک مقام شرکت ملی نفت ایران گفت: شرکت ملی نفت برای اجرای طرح لوله کشی گاز سراجه به تهران اظهار علاقه خاصی می کند. شرکت نفت معتقد است که با توسعه روزافزون موسسات صنعتی در تهران و نواحی اطراف آن و به خصوص احتیاج مردم به استفاده از سوخت با صرفه و راحت گاز، لوله کشی گاز سراجه به تهران ضروری است.
طبق مطالعاتی که تاکنون صورت گرفته است، اکنون در سراجه منبع عظیمی از گاز طبیعی وجود دارد که به احتمال قوی حداقل ذخیره آن 220 میلیارد مترمکعب می باشد. علاوه بر این در حدود 400 میلیون بشکه نفت سبک که از بهترین انواع نفت دنیا به شمار می رود در سراجه وجود دارد. مطابق همین محاسبات، ارزش حرارتی گاز و نفت ذخیره شده در سراجه معادل 300 میلیون تن نفت است که مقدار کوچکی از آن می تواند مصرف سوخت تهران و مناطق مرکزی و شمالی ایران را برای سال های متمادی تامین کند.
احتمال داده می شود یکی از طرح هایی که به وسیله دولت ایران تسلیم دولت آلمان غربی شده طرح لوله کشی گاز سراجه به تهران است که به موجب آن، از دولت آلمان تقاضا شده است که برای اجرای آن به ایران کمک کند.
❇️ وضعیت بد صنعت نفت در ایران؛ در رقابت بین المللی نفت، مقام خود را حفظ نکرده ایم
دکتر مصطفی علم در یادداشتی نوشت: تولید نفت در ایران نسبت به تولید در سایر کشورهای خاورمیانه چندان رضایت بخش به نظر نمی رسد و وقتی که افزایش تولید کشورهای دیگر این منطقه از قبیل عراق، عربستان سعودی و کویت را با ایران مقایسه می کنیم، میزان افزایش تولید نفت ایران مطلوب نبوده است.
ولی مسئله مهم تر وضع تصفیه خانه است که تقریبا میزان تولید آن راکد مانده و با آن که میزان تولید نفت خام نسبتا افزایش یافته تولید تصفیه خانه تقریبا به همان میزان سابق باقی مانده است.
آمار نشان می دهد با آن که تولید نفت بین سال های 1957 و 1959 از 8/34 میلیون تن به 7/44 میلیون تن افزایش یافته میزان نفتی که به تصفیه خانه فرستاده شده نه فقط اضافه نشده، بلکه کاهش نیز یافته است؛ یعنی از رقم 8/13 میلیون تن به 4/13 میلیون تن تنزل یافته و فقط در سال گذشته در حدود یک میلیون تن به آن اضافه شده است؛ در صورتی که ظرفیت سالیانه تصفیه خانه 25 میلیون تن است.
به طور خلاصه شرکت های عامل کوششی در راه نوین ساختن و توسعه دادن تصفیه خانه آبادان ننموده اند تا منافع بیشتری از راه تصفیه نفت و ایجاد مشاغل برای کارگران عاید ایران شود و اگر به آن ها گفته شود که چرا دست به چنین اقداماتی نمی زنند، جواب خواهند داد که بازاری برای محصولات تصفیه شده نداریم، ولی باید به آن ها پاسخ گفت: «این بازارها متعلق به کیست؟ قسمت اعظم بازار جهان خارج از روسیه و اقمار آن در دست همان هشت شرکت بزرگ اصلی است که کنسرسیوم نفت ایران را تشکیل می دهد. این شرکت ها هر کدام در کنسرسیوم سهمی دارند، ولی تنها هنگامی حاضرند تولید نفت خام ایران و تصفیه خانه آبادان را توسعه دهند که در جاهای دیگر که سهم بیشتری دارند زیانی متوجه آن ها نشود و منافع کشور متبوع خود را نیز تامین کنند».
در حالی که کشورهایی که نفت ندارند مشغول ساختن تصفیه خانه اند تا نفت خام وارد نموده و در کشور خود تصفیه کنند، عملکرد تصفیه خانه آبادان نسبت به قبل از ملی شدن کاهش یافته و آن طور که باید جهت نوین ساختن و توسعه آن اقدامی نشده است. ایران در رقابت بین المللی نفت و تصفیه نفت مقام خود را حفظ نکرده است و معلوم نیست فردا که رقابت روسیه و نفت شمال آفریقا شدت یابد، ایران از نظر بازار نفت با چه وضعی مواجه خواهد شد.
http://yon.ir/HGdOP
@iichs_ir
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، 19 تیر 1340 ؛ از افشاگری وزیر دادگستری درباره سوء استفاده های سابق تا قرار گرفتن سی لشکر غرب در برابر روس ها!
http://yon.ir/HGdOP
@iichs_ir
#در_آینه_تاریخ ؛ #امیراصلان_افشار ریاست اداره کل تشریفات در بار به اتفاق ژنرال شارل #دوگل رئیس جمهور فرانسه در کاخ گلستان
iichs.ir
@iichs_ir