اگر تئوری نسبیت انیشتین را از سیستم ماهوارههای مکان یابی حذف کنیم، در هر روز ۱۱ کیلومتر خطای مسافت خواهیم داشت!
به عنوان مثال ماهوارههای "جی پی اس" با سرعت ۱۴ هزار کیلومتر بر ساعت یا ۱۳ میلیونیوم سرعت نور درمدار زمین گردش میکنند، طبق تئوری نسبیت زمان در آنها ۷ میکروثانیه در روز به تاخیر میافتد
از طرفی این ماهوارهها در ارتفاع ۲۰ هزار کیلومتری زمین گردش میکنند و زمان به علت کاهش جاذبه، ۴۵ میکروثانیه سریعتر حرکت میکند، اختلاف این دو زمان ۳۸ میکروثانیه در روز است
به ازای هر ۵۰ نانوثانیه خطایِ زمان در این ماهوارهها، ۱۵ متر در زمین خطای مسافت خواهیم داشت یعنی به ازای ۳۸ میکروثانیه این خطا به ۱۱ کیلومتر میرسد!
به همین دلیل محاسبات تئوری نسبیت در ماهوارههای مکان یابی لحاظ شده تا مدام این اختلاف زمان را جبران، و خطای مسافت را به کمتر از ۵ متر در زمین برسانند
@ir_nojoom
7.16M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
دو کهکشانِ عظیم در مرکز نورانی …
در پشتِ این دو کهکشان یک اَختروَش رخ داده است…
این دو کهکشان چنان پر جرم هستند که فضا_زمان را خم کرده اند و یک «عدسی گرانشی»ایجاد شده است و نور اختروش به صورت یک دایره با چهار نقطه ی نورانی به ما رسیده است
عدسی گرانشی یکی از پیش بینی های معادلات نسبیت عام آلبرت انیشتین بود
@ir_nojoom
تلاش دانشمندان ناسا برای بازگشایی محفظه حاوی نمونه های سیارک بنو ادامه دارد.
درماه سپتامبرنمونههایی از یک سیارک نزدیک به کره زمین، در کمال احتیاط و دقت درصحرای یوتا رها شد.بررسی سنگهای فضایی سرنخهای زیادی درباره منشا منظومه شمسی در اختیار ما قرار میدهند و احتمالا این امکان را برای دانشمندان فراهم میسازند تا سوالات حساس و سرنوشتسازی در مورد نحوه ایجاد کره #زمین را پاسخگو شوند؛ البته به شرطی که دستمان به این سنگ ها و نمونههای فضایی برسد.
از زمانی که محفظه حاوی نمونههایی از سیارک بنو روی کره زمین فرودآمد، #دانشمندان ناسا در تلاشند تا قوطی حاوی سنگها و غبارهای جمعآوری شده از سیارک بنو را بازگشایی کنند. طبق پیشبینی ناسا، قوطی حاوی این نمونهها در اوایل سال۲۰۲۴بازگشایی خواهد شد؛مهندسان مشغول طراحی ابزارهای جدیدی برای باز کردن درب آن و حفاظت از نمونههای بِکر داخل آن هستند.
برنامه ناسا،اینست که نمونه از محفظه استخراج و وزن شود وفهرستی از آنچه درداخل آن است تهیه گردد و نمونههای به دست آمده از #سیارک بنو، بین تیمهای بینالمللی #دانشمندان توزیع شود.
منبع: gizmodo
@Ir_nojoom
آب و هوای فضا، کاوشگر «#نئووایز» ناسا را در سال ۲۰۲۵ به زمین باز میگرداند.
پس از گذشت بیش از یک دهه #شکار سیارکها و دنبالهدارها، روزهای ماموریت «نئووایز»(NEOWISE) #ناسا رسما به شماره افتاده است. «آزمایشگاه پیشرانش جت»(JPL) ناسا به تازگی اعلام کرده است که ماموریت نئووایز ظرف چند سال آینده به پایان خواهد رسید. برنامهریزان ماموریت انتظار دارند که فعالیتهای خورشیدی تا سال ۲۰۲۵، تلسکوپ فضایی را از مدار خارج کنند و به مرگ آتشین آن در جو زمین منجر شوند.
«جوزف ماسیرو» دانشمند سیارهشناسی در «موسسه فناوری #کالیفرنیا»و پژوهشگر ارشد نئووایز گفت: این ماموریت از مدتها پیش برای این روز برنامهریزی کرده است.
نئووایز، ماموریت کنونی «#کاوشگر نقشهبردار فروسرخ میدان وسیع» یا «وایز»است که در دسامبر ۲۰۰۹ برای نقشهبرداری از آسمان در نور فروسرخ پرتاب شد و ستارهها، کهکشانهای دور، دنبالهدارها و سیارکهای نزدیک به زمین را مشاهده کرد اما وایز همیشه در زمان محدودی کار میکرد و در اکتبر ۲۰۱۰، ذخیره هیدروژن مورد نیاز برای خنک کردن چهار آشکارساز فروسرخ خود را به پایان رساند.
ادامه👇👇
@Ir_nojoom
اما این پایان کار نبود. #ناسا تصمیم گرفت دو آشکارساز از چهار آشکارساز وایز را خاموش کند و در ماموریت جدید نئووایز موسوم به «ماموریت پس از برودت»(Post-Cryogenic Mission)، مشاهدات خود را روی اجرام نزدیک به زمین متمرکز سازد که هنوز هم میتوانست آنها را شناسایی کند. اگرچه این فضاپیما تعداد زیادی سیارک و دنبالهدار را مشاهده کرد که پیشتر دیده نشده بودند اما ناسا در نهایت تلسکوپ را در فوریه ۲۰۱۱ خاموش کرد.
در دسامبر ۲۰۱۳، ناسا #تلسکوپ را از خواب زمستانی بیدار کرد تا زندگی دیگری را به نئووایز بدهد. این تلسکوپ در ماموریت جدید خود، به حمایت از تلاشهای دفاع سیارهای اختصاص دارد. این ماموریت از آن زمان، ۲۱۵ سیارک و دنبالهدار را کشف کرده است؛ از جمله دنبالهدار «سی/۲۰۲۰ اف۳»(C/2020 F3) که در سال ۲۰۲۰ مشاهده شد و دنبالهدار نئووایز نیز نامیده میشود.
نئووایز اکنون با یک تهدید بسیار بزرگتر از کمبود مایع خنککننده روبهرو است. فعالیت خورشیدی اکنون در مرحله افزایش چرخه ۱۱ ساله خود به سر میبرد. افزایش شرارههای خورشیدی و پرتاب جرم از تاج خورشیدی، در حال گرم کردن جو زمین است و تلسکوپ را به سمت پایین میکشد. #ستارهشناسان انتظار دارند که تا سال ۲۰۲۵، این تلسکوپ دیگر قابل استفاده نباشد.
ماسیرو گفت: پس از چندین سال آرامش، خورشید در حال بیدار شدن است. ما تحت تأثیر فعالیتهای خورشیدی هستیم و #نئووایز اکنون به آرامی به سمت زمین باز میگردد.
@Ir_nojoom
کرم چاله به زبان ساده میشه این تصویر
یک میانبر در فضا-زمان
کرمچالهها با نظریه ی نسبیت عام آلبرت انیشتین سازگاری داشته اما وجود کرمچاله در جهان واقعی هنوز مشاهده نشده
@ir_nojoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
باقیمانده #ابرنواختر Cassiopeia A (Cas A) یکی از اجرام به خوبی مطالعه شده در کهکشان راه شیری در سراسر طیف طول موج است. با این حال، هنوز رازهایی در بقایای این ستاره پنهان است.
@Ir_nojoom
25.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
پس از به تعویق افتادن پرواز موشک «نیو شپرد» در روز دوشنبه، شرکت «بلو اوریجین» آن را در روز سهشنبه با موفقیت پرتاب کرد.
شرکت «بلو اوریجین»(Blue Origin) پس از ۱۵ ماه مجددا وارد عمل شد. این شرکت روز سهشنبه ۱۹ دسامبر با موفقیت اولین ماموریت خود را پس از بیش از ۱۵ ماه تأخیر، به همراه محمولههای علمی ناسا به #فضا پرتاب کرد.
موشک زیرمداری «نیو شپرد»(New Shepard) شرکت بلو اوریجین روز سهشنبه حوالی ساعت ۱۱:۴۴ صبح به وقت منطقه زمانی شرقی پس از توقف کوتاه در روز پرتاب، از مرکز پرتاب این شرکت در غرب #تگزاس بلند شد. بلو اوریجین تلاش کرد این ماموریت را روز دوشنبه ۱۸ دسامبر پرتاب کند اما به دلیل بروز مشکل در سیستم زمینی مجبور شد این تلاش را متوقف کند.
مرحله اول موشک طبق برنامهریزی در نزدیکی محل پرتاب خود فرود آمد. نیو شپرد هم برای بردن گردشگران و هم برای حمل کردن بار طراحی شده اما تاریخ پرواز آن با #انسان هنوز اعلام نشده است.
@Ir_nojoom
در مقایسه با اتمسفر زمین، اتمسفر مریخ آنقدر نازک است که متوسط فشار بر روی سطح آن حدود ۰۶ درصد از فشار سطح دریاهای زمین است
در نتیجه این فشار کم رسوبات روی سطح مریخ بسیار آهستهتر از روی زمین حرکت میکنند
تپههای مریخی به طور نمونه از ۱۸ تا ۱۲۲ متر ارتفاع داشتهاند و سرعت خزش طولی آنها بهطور متوسط ۰۶ متر در هر سال زمینی بوده است
در مقایسه تپههای شنی روی زمین که دارای بیشترین سرعت خزش هستند، در شمال آفریقا قرار دارند و سالانه ۳۰۵ متر جابهجا میشوند
@ir_nojoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
اگر زمین تا اونموقع نابود نشده باشه
این اتفاقیه که در آسمانِ زمین رخ خواهد داد
با برخورد کهکشان آندرومدا و راه شیری
@ir_nojoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
لحظه ی شگفت انگیزِ برخورد صاعقه با سایوز روسی
این اتفاق در سال 2019 افتاد
(در پرتاب آپولو 12 برخورد صاعقه چند مورد از ابزارهای دقیق، نمایشگرها، و مخازن سوخت موشک ساترن را خاموش کرد که با تلاش متخصصین موشک نجات یافت)
از آن زمان تمامی موشک ها مجهز به سیستم خنثی سازی صاعقه هستند
@ir_nojoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دقت بالای رباتِ جراح
ربات ها از صنعت پزشکی تا فضایی کارآمد هستند
@ir_nojoom