بسم الله الرحمن الرحیم
صفحه ای برای بررسی و تحلیل تاریخ اسلام،سیره و سنت اهل بیت - علیهم السلام - و پاسخ به شبهات
ارتباط: @amdabir
@islam_history
آیا اعراب پیش از #اسلام تمدنی داشته اند؟
#قرآن کریم اين موضوع را گوشزد مى كند و مى فرمايد:
وَ كُنْتُمْ عَلى شَفا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْها «۱»؛ اى جمعيّت عرب! قبل از گرويدن به آيين #اسلام بر لب پرتگاه آتش بوديد، سپس اسلام شما را نجات داد. سخنان #امير_مؤمنان عليه السّلام در بيان اوضاع عرب قبل از اسلام، شاهد زنده اى است كه آنان از نظر زندگى و انحطاط فكرى و فساد اخلاقى در وضع اسفناكى بودند.
امير مؤمنان در يكى از خطبه هاى خود، اوضاع عرب پيش از اسلام را چنين بيان مى كند:
خداوند، #محمد صلى اللّه عليه و آله و سلّم را بيم دهنده جهانيان و امين وحى و كتاب خود، مبعوث كرد و شما گروه عرب در بدترين آيين و بدترين جاها به سر مى برديد. در ميان سنگلاخها و مارهاى كر (كه از هيچ صدايى نمى رميدند) اقامت داشتيد. آب هاى لجن را مى آشاميديد.
و غذاهاى خشن (مانند آرد هسته خرما و سوسمار) مى خورديد و خون يكديگر را مى ريختيد و از خويشاوندان دورى مى كرديد، بتها در ميان شما سرپا بود، از گناهان اجتناب نمى كرديد.«۲»
📚 منابع
۱. آل عمران آيه ۱۰۳.
۲. انّ اللّه بعث محمّدا صلى اللّه عليه و آله و سلّم نذيرا للعالمين و أمينا على التنزيل، و أنتم معشر العرب على شرّ دين و في شرّ دار منيخون بين حجارة خشن، و حيات صم، تشربون الكدر، و تأكلون الحشب، و تسفكون دماءكم، و تقطعون أرحامكم؛ و الأصنام فيكم منصوبة، و الآثام بكم معصوبة. «#نهج_البلاغه، خ ۲۶».
@islam_history
#مذهب_مردم_عربستان
امير مؤمنان، اوضاع مذهبى ملت هاى عرب را چنين تشريح مى كند:
مردم آن روز داراى مذهب هاى گوناگون و بدعت هاى مختلف و طوايف متفرق بودند:
گروهى خداوند را به خلقش تشبيه مى كردند (و براى او اعضايى قايل بودند) و برخى در اسم او تصرف مى كردند (مانند بت پرستان كه «لات» را از اللّه و «عزى» را از عزيز گرفته بودند) و جمعى به غير او اشاره مى كردند، خداوند آنان را از طريق رسول اكرم هدايت كرد و به معارف الهى آشنا ساخت. «۱»
طبقه روشن فكر عرب، ستاره و ماه را مى پرستيدند. تاريخ نويس معروف عرب، «كلبى» كه در سال ۲۰۶ هجرى وفات يافته، چنين مى نويسد:
قبيله «بنى مليح» جن پرست بودند و قبيله «حمير» آفتاب، «كنانه» ماه، «تميم» دبران، «لخم» مشترى، «طى» سهيل، «قيس» شعرى و «اسد» عطارد را مى پرستيدند.
اما طبقه منحط كه اكثريّت سكنه #عربستان را تشكيل مى داد؛ علاوه بر بت هاى قبيله اى و خانگى، به تعداد روزهاى سال ۳۶۰ بت مى پرستيدند و حوادث هر روز را به يكى از آنها وابسته مى دانستند.
بت پرستى در محيط #مكّه، پس از ابراهيم خليل عليه السّلام به كوشش «عمرو بن قصى» انجام گرفت، ولى به طور مسلم در روزهاى نخست به اين صورت گسترده نبود، بلكه روزهاى اول آنها را شفيع دانسته، آن گاه گام فراتر نهاده و كم كم صاحبان قدرت پنداشتند. بت هايى كه دور كعبه چيده شده بود، مورد علاقه و احترام همه طوايف بود، اما بت هاى قبيله اى تنها مورد تعظيم يك دسته خاصى بود و براى اين كه بت هر قبيله محفوظ بماند، براى آنها جاهايى معين مى كردند و كليددارى معابد كه جايگاه بتان بود به وراثت دست به دست مى گشت.
📚منبع
۱. «و أهل الأرض يومئذ ملل متفرّقة، و أهواء منتشرة، و طوائف متشتّتة بين مشبّه للّه بخلقه، أو ملحد في اسمه، أو مشير إلى غيره فهداهم به من الضّلالة، و أنقذهم من الجهالة» (#نهج_البلاغه، خ ۱).
@islam_history
از دلایل اصلی #زنده_به_گور_کردن_دختران
نخستين طايفه اى كه در اين موضوع پيش قدم شد، قبيله «بنى تميم» بود. «نعمان بن منذر» فرمانرواى عراق، براى سركوب كردن مخالفان با لشكر انبوهى مخالفان خود را تارومار ساخت. اموال آنان را مصادره و دخترانشان را اسير كرد. نمايندگان «بنى تميم» به حضور او رسيدند و درخواست كردند كه دختران آنان را بازگرداند، ولى به دليل اين كه برخى از اسيران در محيط زندان، ازدواج كرده بودند، «نعمان» آنان را مخيّر كرد كه: يا روابط خود را با پدران قطع كنند و در آن سرزمين با شوهران به سر ببرند و يا اين كه طلاق گرفته به وطن خود بازگردند. دختر قيس بن عاصم، محيط زناشوئى را مقدم داشت. آن پيرمرد سال خورده كه يكى از نمايندگان قبيله «بنى تميم» بود، از اين عمل به شدت ناراحت شد و با خود عهد كرد كه بعد از اين دختران خود را، در آغاز زندگى نابود سازد و كم كم همين رسم به بسيارى از قبايل سرايت كرد.(۱)
📚منبع
۱. #فروغ_ابدیّت، ج۱، ص۳۵
@islam_history
نیاکان پیامبر اسلام
نياكان پيامبر اسلام، به ترتيب عبارتند از: #عبد_اللّه، #عبد_المطلب، هاشم، عبد مناف، قصىّ، كلاب، مرّه، كعب، لوى، غالب، فهر، مالك، نضر، كنانه، خزيمه، مدركه، اليأس، مضر، نزار، معد و #عدنان. «۱»
به طور مسلم، نسب آن حضرت تا «معد بن عدنان» به همين قرار است، ولى از عدنان به بالا تا حضرت #اسماعيل از نظر شماره و اسامى مورد اختلاف است و طبق روايتى كه #ابن_عباس از پيامبر نقل كرده، هر موقع نسب آن حضرت به عدنان رسيد، نبايد از او تجاوز كرد. زيرا خود آن حضرت هنگام بيان كردن نام نياكان خود از عدنان تجاوز نمى كرد و دستور مى داد ديگران هم از شمردن باقى نسب تا به اسماعيل خوددارى كنند. و نيز مى فرمود: كه آن چه در ميان اعراب در اين خصوص معروف است، درست نيست. «۲»
📚منابع
۱. الكامل في التاريخ، ج ۲، ص ۱ و ۲۱.
۲. سيره حلبى،ج ۱، ص ۲۶.
@islam_history
نامگذاری #امام_حسین علیه السلام
مطابق با روایت شیخ طوسی، چون خبر ولادتش به #پیامبر_اسلام صلی الله و علیه و آله رسید، به خانه ی حضرت #علی و #فاطمه علیه السلام آمد و #اسماء[۱] را فرمود تا کودکش را بیاورد. اسماء او را در پارچه ای سپید پیچید و خدمت رسول اکرم صلی الله و علیه و آله برد، آن حضرت به گوش راست او اذان و به گوش چپ او اقامه گفت.[۲]
در مورد نامگذاری آن حضرت در روایتی آمده است:
امین وحی الهی، #جبرئیل، فرود آمد و گفت: سلام خداوند بر تو باد ای رسول خدا، این نوزاد را به نام پسر کوچک هارون «شبیر»[۳] که به عربی «حسین» خوانده می شود، نام بگذار.[۴]چون علی علیه السلام برای تو بسان هارون برای حضرت موسی بن عمران است جز آن که تو خاتم پیغمبران هستی.
📚منابع
۱. گر چه در روایت شیخ طوسی اسماء بنت عمیس آمده است اما از آنجا که اسماء بنت عمیس در آن زمان به همراه همسرش جعفر بن ابیطالب در حبشه به سر میبرده است. برخی احتمال داده اند که اسماء در این روایت اسماء دختر یزید بن سکن انصاری باشد که در دوره های بعدی به اشتباه اسماء بنت عمیس فرض شده است. ر.ک اعیان الشیعه، جزء11، ص167.
۲. امالی، شیخ طوسی، مجلس سیزدهم، حدیث 32 (ج1، ص367.)
۳. شبر بر وزن حسن و شبیر بر وزن حسین و مشبر بر وزن محسن نام پسران هارون بوده است و پیامبر اسلامصلی الله و علیه و آله فرزندان خود حسن و حسین و محسن را به این سه نام نامیده است. تاج العروس ج3، ص389، این سه کلمه در زبان عبری همان معنی را دارد که حسن و حسین و محسن در زبان عربی دارد. لسان العرب، ج6، ص60.
۴. معانی الاخبار، ص57.
@islam_history
میلاد آقا #اباعبدالله الحسین -علیه السلام-، #سبط_اصغر پیامبر اسلام به تمامی #شیعیان، تبریک و تهنیت باد.
@islam_history
میلاد شبیه ترین خلق به #رسول_الله -صلی الله علیه و آله و سلم-،حضرت #علی_اکبر -علیه السلام- مبارک باد.
@islam_history
زیارت نامه #علی_اکبر -علیه السلام-
پدر و مادرم به فدایت.
خون تو بالا رفت و به نظر حبیب خدا رسید.
پدر و مادرم فدای تو که در مقابل چشم پدرت، شهید شدی و پدرت تسلیم رضای خدا گشت.
#حسین - علیه السلام- برتو گریست،
در حالیکه قلبش آتش گرفته بود و خون گلویت را به کف گرفت و به آسمان پاشید و قطره ای از آن به زمین برنگشت
و ناله و فغان در سوگ تو از پدرت قطع نشد.(۱)
📚منبع
۱. کامل الزیارات، ص۲۹۳
🆔 @islam_history