🙏 با سلام و ضمن عرض پوزش بابت وقفه طولانی مدت و اعلام مجدد فعالیت به صورت منظم.
ابتدا توضیحاتی که قول داده بودیم در خصوص این تفسیر اثری (مبتنی بر روایات) :
🪄#تفسیر_العسکری(ع) یا طبق نامی که بازنویس معاصر آن برایش انتخاب کرده «تفسیر منسوب به امام حسن عسکری(ع)» در واقع بخشی از تقریرات امام عسکری(ع) به دو نفر از شیعیان میباشد.
👥 این دو شخص در پی توصیه امام(ع) به پدرانشان مبنی بر فرستادن فرزندانشان به محضر امام(ع) جهت علم آموزی؛ به استفاده از این سرچشمه علم مفتخر شدند. (توجه کنید که طبق نقل معتبر خود امام(ع) از پدرانشان چنین خواسته بودند) این تفسیر طی هفت سال توسط امام بر این دو شخص املاء می شود که متأسفانه تنها تفسیر آیات سوره بقره تا آیه ۲۸۲ در دسترس است.
🗣 ناقل این تفسیر از این دو شخص، فردی به نام محمد بن قاسم استر آبادی (مشهور به مفسر جرجانی) است.
🪓 مؤلفی به نام ابن غضائری در طی سدههای بعدی بیشترین نقد را به اعتبار این تفسیر وارد میکند.
📌 عمده تأکید ابن غضائری یکی بر تضعیف استرآبادی و مجهول دانستن او و دو راوی اصلی است. (یعنی در کتابهای رجالی در زمان ابن غضائری در رد یا تأیید این دو نفر چیزی وجود ندارد)
و ایراد بعدی نیز ایرادات محتوایی و بعید دانستن برخی مضامین این تفسیر یا برخی منقولات منحصر به فرد در آن است.
📝 در عوض بزرگانی چون شیخ صدوق که از ابن غضائری به زمان امام(ع) نزدیکترند هم در برخی کتابهایشان پس از ذکر نام استرآبادی برای او طلب رضوان و رحمت میکند که قرینهای بر اعتماد به اوست و هم در خصوص خود تفسیر نیز نه تنها آن را تایید میکند بلکه مانند بسیاری از علمای مشهور تفسیر را مورد اعتماد شیعه میداند.
🎯 علامه مجلسی نیز اعتماد صدوق بر این راویان و به خصوص استرآبادی را کافی دانسته و با توجه به نزدیکی زمان صدوق به راویان و قرائن بیشتر در تأیید آنان از سوی جناب صدوق را رافع اشکالات با دلایل نامعلوم از طرف برخی رجالیون میداند.
📍ظاهرا جناب صدوق نسخهای از آن را جمعآوری و مرتب سازی نموده و در دیگر آثار خود به آن ارجاع دادهاست. ضمنا طبق نقل ابنشهرآشوب احتمالا نسخه کاملتری از این تفسیر توسط حسنابنخالد برقی در محضر امام(ع) نگاشته شده که نشان میدهد این تفسیر از طرق دیگری نیز در بین علمای متقدم وجود داشتهاست و به کل می تواند جبران کننده ضغف رجالی راویان باشد.
✅ در مجموع با اعمال روش #موثوق_الصدوری (که درباره آن در مطالب بعدی خواهیم گفت) با در نظر گرفتن قراینی مثل تأییدات جناب صدوق و مضامین عالی تأویلی و ولایی تفسیر، اعتماد غالب علمای شیعه و بررسی مضمونی روایات در کتب تفصیلی بعدی، میتوان تا حد زیادی به این کتاب اعتماد نمود و احیانا اگر مطلبی در آن با فهم ما سازگار نبود طبق دستورات ائمه(ع) علم آن را به خدا و رسول(ص) واگذار کرد و البته مبنای نظر قرار نگیرد، هرچند چنین مطالبی بسیار به ندرت در این تفسیر وجود دارد.
📕برگرفته از کتاب «امکان و روش اعتماد به متون دینی» نوشته دکتر عطاءالله بیگدلی
جهت اطلاع بیشتر رجوع شود به:
📚استادی، مقدمة التفسیر المنسوب الی الامام العسکری
📚لطفی، سند تفسیر منسوب به امام حسن عسکری(ع)
📚طبسی، پژوهشی پیرامون تفسیر امام عسکری(ع)،
📚رضوى، نگاهى به تفسیر منسوب به امام حسن عسکرىعلیهالسلام
#گوهر_متروک
@kojahastim
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🥀🖤 شهادت مظلومانه حضرت صدیقه کبری سلام الله علیها تسلیت باد. 🖤🥀
حسین خیرالدین مداح لبنانی، در صفحه مجازیاش ویدئو و تصویر زیادی از هیئتشان منتشر نمیکند. همان ویدئوهای محدود منتشرشده را که میبینیم در بعضی از آنها چهرهٔ مستمعین چندان واضح نیست. انگار دوربین خیلی تمایلی ندارد تا نشانشان دهد. شاید هم آنها تمایلی ندارند تا دوربین نشانشان دهد. در این چند ماه اخیر، خیرالدین و دیگر مداحان لبنانی، در اینستاگرام، تصویر رفقایشان را که شهید میشوند استوری میکنند و ما تازه میفهمیم که چه کسانی در آن هیئت، سینه میزدند. هیئتی که اهالیاش مجاهدینیاند که هر چند روز یکبار، یکی از آنها در راه مبارزه با رژیم اشغالگر، شهید میشود.
اما به برخی از نوحههای او که نگاه میکنیم، معانی صریح در فضای مقاومت نمیشنویم. با شنیدن این نوحهها سوال پیش میآید که چگونه آثار او میتواند بدون آنکه مستقیما از مقاومت سخن بگوید، حال مجاهدت را در انسان شعلهور کند؟! واقعیت به او فهمانده، مبارزه و ایستادگی در میدان، چقدر سخت است و بدون اتکا به یک قدرت الهی، چقدر غیرممکن.
آثار خیرالدین به مداحیهای ایرانی شبیه است و در بسیاری از کارهایش ملودیهای ایرانی را میشنویم. این قرابت، حاصل چند دهه رفتوبرگشت فرهنگی میان ایران و لبنان است.
@kojahastim
هدایت شده از برای ثبت در تاریخ
39.44M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
سلام بر فاطمه(س) عصاره ایستادگی تا پای جان در برابر زورگویی و غصب و انحراف....
سلام بر فاطمه(س) مادر همه فرزندان مقاومت و شرافت تا قیامت.
زنان غزاوی اند... در این شرایط سخت دور هم جمع شده اند و با حکایت صبر و مقاومت دختر پیامبرشان در سختی ها به همدیگر روحیه مبارزه و شکیبایی می دهند.
الله اکبر از تبلور این همه حس مادری حضرت(س) در این وانفسای آخرالزمانی غزه مظلوم.
جای حاج قاسم خالی تا محبت مادری فاطمه(س) را ...همان که در نبود مادران شهداء در هور و کانال دیده بود؛ همان محبتی که در هنگامه به خون غلطیدن شهدا در خوزستان دیده بود همان را در غربت و مظلومیت چهارده ماه آوارگی و بمب و گرسنگی پاره های تنمان در غزه صبور و دلاور ببیند و برایمان حکایت کند...
@mavaghaa
🌃 در میان فرهنگ ها و اساطیر مختلف دو نگاه متفاوت به شب یلدا وجود دارد: یکی آن را نماد چیرگی تاریکی بر نور و نشانه گرفتاری حقیقت در شام غربت می بیند و دیگری آن را روز تولد خورشید و آغاز بازگشت تدریجی نور و گرمایش.
📉 به هر حال در اینکه در این کوتاه ترین روز و بلندترین شب سال اتفاق نجومی ویژه ای رخ می دهد (درست مثل انقلاب تابستانی و اعتدالین) نمی توان شک کرد.
🔭 اما همانطور که پیشتر و مفصلاً توضیح داده ایم این اتفاق ویژه صرفا در حیطهی #نجوم_رصدی خواهد بود؛ فراتر از هر مدلی که برای شکل و نسبت میان زمین و خورشید و ستارگان (مثل زمین مرکز بودن یا خورشیدمرکزی و...) در نظر بگیریم.
🔗 برای دیدن توضیحات به هشتک #نزاع_مدل_ها به ویژه قسمت آخر (اینجا) مراجعه نمائید.
با آرزوی پایان شب سرد و طولانی غفلت مسلمانان از راه ایستادگی در مقابل زورگویان، یلداتون فاطمی(س)
@kojahastim
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
کل عام و انتم بخیر
مبارکین
موفقین
😭
میلاد حضرت مسیح علی نبینا و آله و علیه السلام و شروع سال نوی میلادی گرامی باد.
عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْوَشَّاءِ عَنْ ثَعْلَبَةَ بْنِ مَيْمُونٍ عَنْ أَبِي مَرْيَمَ قَالَ: قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ (ع) لِسَلَمَةَ بْنِ كُهَيْلٍ وَ الْحَكَمِ بْنِ عُتَيْبَةَ شَرِّقَا وَ غَرِّبَا فَلَا تَجِدَانِ عِلْماً صَحِيحاً إِلَّا شَيْئاً خَرَجَ مِنْ عِنْدِنَا أَهْلَ الْبَيْتِ.
الکافی، جلد1، صفحه 399
امام باقر(ع) خطاب به دو تن از یارانشان فرمودند: اگر شرق و غرب عالم را درنوردید هرگز علم صحیحی نخواهید یافت جز چیزی که از ناحیه ی ما اهل بیت(ع) خارج شده باشد.
#مأخذ_علم
#علم_تبار_و_جغرافیا_دارد
#گوهر_متروک
سالروز ولادت حضرت امام محمد باقر(ع) و حلول ماه پر برکت رجب مبارک باد.
@kojahastim
کجا هستیم؟!
عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْوَشَّاءِ عَنْ ثَعْلَبَةَ بْنِ مَيْمُو
🍀 با سلام و عرض تبریک به مناسبت فرارسیدن میلاد امام باقر (ع) و ماه پر برکت رجب
🌙 سال گذشته و به مناسبت این سه ماه معنوی و پر برکت یک پرونده ی جدید به نام #ماه_من متناسب با محتوای کانال را شروع کردیم که متاسفانه به دلیل مشغله هایی که پیش آمد خیلی از مباحث باقی ماند.
این پرونده بنا دارد به بررسی موضوع "ماه" از دو دریچه مختلف بپردازد:
🛰 1. بررسی های علمی و تجربی از "ماه" در نجوم جدید و میزان تطابق آن با واقعیت بیرونی و مشاهده پذیر.
🕌 ۲. نقش، چیستی، اهمیت و داستان خلقت و سرانجام ماه از نگاه قرآن و روایات.
🌚 انشاءالله امسال مباحث جذاب و جدیدی را در این پرونده با همدیگر به بحث خواهیم گذاشت. برخی از مباحث هم نیاز به مقدماتی دارد تا بحث بتواند جای خودش را پیدا کند (به همین دلیل سال گذشته در تناسب با فرصتی که داشتیم عملا بسیاری از مباحث امکان طرح بدون مقدمه را نداشت) که انشاءالله امسال با هم پله به پله پیش خواهیم رفت.
👥 از اظهارنظر دوستان پیرامون مطالبی که ارائه میشود در داخل گروه، بسیار خوشحال خواهیم شد.
#ماه_من
#گوهر_متروک
@kojahastim
17.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
حاج قاسم ناخواسته خودش را وصف می کند....
کجایی مرد؟!
دلمان برایت لک زده.
خوش به حال تو که با سید عزیز گعدهی شادانه گرفته ای...
😭😭😭
@kojahastim
... وَ جَعَلَنی مِمَّنْ یَقْتَصُّ آثارَکُمْ وَ یَسْلُکُ سَبیلَکُمْ وَیَهْتَدی بِهُدیکُمْ ...
... و خداوند بگرداند مرا از کسانی که پیروی کند از آثار شما و می رود به راه شما و راهنمائی جوید به راهنمائی شما ...
شهادت مظلومانه حضرت امام هادی علیه السلام صاحب زیارت های گران سنگ غدیریه و جامعه کبیره گرامی باد.
#گوهر_متروک
@kojahastim
هدایت شده از کجا هستیم؟!
برای شروع پرونده #ماه_من بد نیست مرور اجمالی و سریعی روی خوانش ساینتیفیک و اخترفیزیکی از ماه داشته باشیم...
🌕 ماه تنها قمر طبیعی کره زمین است. این قمر با حدود یک چهارم قطر زمین؛ بزرگترین قمر طبیعی در منظومه شمسی نسبت به اندازه بزرگی سیاره ای که به دور آن میچرخد، میباشد.
🌐 این قمر پنجمین قمر بزرگ در منظومه خورشیدی است. بهطور کلی ماه بزرگتر از هر سیاره کوتوله شناخته شدهاست. ماه یک جرم سیارهای است که یک جسم سنگی متمایز را تشکیل میدهد.
⚙ گرانش سطحی آن حدود یک ششم گرانش زمین است (۰٫۱۶۵۴ گرم). قمر مشتری "آیو" تنها قمر منظومه خورشیدی است که گرانش و چگالی سطحی بالاتری نسبت به ماه دارد. گردش به دور زمین در فاصله متوسط ۳۸۴۴۰۰ کیلومتر (۲۳۸۹۰۰ مایل)، یا حدود ۳۰ برابر قطر زمین، تأثیر گرانشی آن اندازه زمانی روز زمین را طولانی میکند و محرک اصلی جزر و مد زمین است.
➰ گردش ماه به دور زمین یک دوره تقریبی ۲۷٫۳ روزه دارد.
در طول هر دوره ۲۹٫۵ روزه، مقدار سطح قابل مشاهده ای که توسط خورشید روشن میشود از صفر تا ۱۰۰٪ متغیر است و در نتیجه فازهای قمری که اساس ماههای یک تقویم قمری را تشکیل میدهند، ایجاد میشوند.
🔒 ماه به صورت جزر و مدی به زمین قفل شدهاست، به این معنی که طول یک چرخش کامل ماه روی محور خود باعث میشود که همان سمت آن (سمت نزدیک) همیشه رو به زمین باشد. با این حال، ۵۹٪ از کل سطح ماه را میتوان از زمین از طریق تغییر در پرسپکتیو به دلیل رخگردی مشاهده کرد.
#ماه_من
@kojahastim
هدایت شده از انتفاضه فلسطین، محسن فایضی
#یحیی
✳️روز مولا علی، مرد جهاد و شجاعت بر همه دوست داران و پیروانش مبارک
@Thirdintifada
کجا هستیم؟!
#یحیی ✳️روز مولا علی، مرد جهاد و شجاعت بر همه دوست داران و پیروانش مبارک @Thirdintifada
💐 به مناسبت فرا رسیدن میلاد با سعادت یگانه مولود ازلی و ابدی کعبه، در قالب پرونده گوهر متروک به برخی از وجوه تمایز و اهمیت بیت الله الحرام و خانه کعبه در آسمان ها و زمین خواهیم پرداخت. انشاءالله...
#گوهر_متروک
#کعبه
@kojahastim