📘 کتاب « فلسفه علم »
💠 این کتاب اثر نیکلاس کاپالدی (استاد رشته فلسفه در دانشگاه تولسا آمریکا) است که توسط دکتر علی حقّی ترجمه شده و به همت انتشارات سروش منتشر و روانه بازار نشر شده است.
🔸 کتاب حاضر درباره فلسفه علم و مبتنی بر علم فیزیک است، و همه شواهدی که نویسنده آورده از این علم گرفته شده است و به زعم مترجم برای خواننده نوپای «فلسفه علم» بسیار سهل و از کتاب های همانندش در فارسی سادهتر است.
🔹 نویسنده کتاب مذکور از ضرورت تاریخ علم برای فلسفه علم آگاه بوده است و از همین رهیافت در سراسر این کتاب استفاده کرده است. تاریخ علم را میتوان بر پایه هر یک از علوم تجربی بازسازی و تحلیل کرد.
🔸 و میتوان گفت که تاریخهای علم مادههای بیشکلاند و فلسفههای علم صورتهاییاند که این مادهها پذیرای آنها میشوند، و در اینجا بنای بازسازی بر فیزیک گذاشته شده که مادربزرگ فناوری پرشتاب امروز است.
📝 معرفی کتاب: B2n.ir/n29914
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم
#فلسفه_فیزیک
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅کارگاه «نقش تفسیر تنزیلی در تحول علوم انسانی»
💠 مرکز آموزش و تحصيلات تكميلي پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق (ع) سومین جلسه از سلسه کارگاه های آموزشی در حوزه روش شناسی علوم انسانی اسلامی را با موضوع «نقش تفسیر تنزیلی در تحول علوم انسانی» برگزار می کند.
🔸 مدرس: حجت الاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجت پور (عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی)
🔹زمان : دوشنبه 21 خرداد 1403 ، ساعت 10 تا 12
🔸مکان : پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق(علیه السلام)، سالن شهید تهرانی مقدم
🔹 لینک شرکت در جلسه به صورت آنلاین:
🌐 https://www.skyroom.online/ch/isri/neshast
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علوم_انسانی_اسلامی
#روش_شناسی_علم
#کارگاه_آموزشی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
25.63M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ مایکل بیهی و اسرار سلول
💠 قسمت سوم: قدرت تکامل
🔸 مایکل جی بیهی ( Michael J. Behe) متولد۱۹۵۲ میلادی، بیوشیمیدان آمریکایی و استاد تمام دانشگاه لیهای در پنسیلوانیا و از منتقدین سرسخت نظریه تکامل داروین و از مدافعان تئوری «طراحی هوشمند» است و تالیفاتی نیز در این باره داشته است.
🔹 پروفسور مایکل بیهی علاوه بر نوشتن کتاب، سعی کرده نظرات علمی خود دربارۀ پیدایش موجودات زنده، ایرادات نظریه داروین و وجود یک طراحی هوشمند را در قالب مجموعههایی ویدئویی به زبان ساده بیان کند، که مجموعۀ #اسرار_سلول یکی از آنها هست.
🔸 در این قسمت، این بیوشیمیدان آمریکایی با بررسی چرخدندههای مکانیکی در حشرات گیاهخوار و توجه به پیچیدگی و دقت بسیار بالا در آنها، نشان میدهد که «یک طراحی در کار است!» و سپس به بحث در مورد نظریه تکامل و طرح چند سوال میپردازد.
🎞 قسمت اول : کسی باید بداند!
🎞 قسمت دوم : پیچیدگی حیات
🎞 قسمت سوم : قدرت تکامل
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_زیست_شناسی
#گفتار_علمی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
📘 کتاب « نظام منطق »
💠 این کتاب اثر جان استیوارت میل (فیلسوف و متفکر بریتانیایی سدهٔ نوزدهم) است که توسط دکتر محمدرضا اسمخانی ترجمه و به همت انتشارات موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران به چاپ رسیده است.
🔸 «نظام منطق» را میتوان مهمترین کتاب سنت «تجربهگرایی» در سدۀ نوزدهم برشمرد که درصدد است تبیینی سراسر «طبیعتگرایانه» از بنیادینترین فعالیتهای شناختی انسان و حقایق عرضهشده در علوم منطقی، ریاضی، طبیعی، و اجتماعی ارائه دهد.
🔹 در این کتاب، شاهد هجمۀ سهمگین به هرگونه فلسفۀ «پیشینیگرا» و «شهودگرا» هستیم که میکوشیدند حقایقِ خارجازذهن را ازطریقِ شهود، آگاهی یا عقل، مستقل از مشاهدات و تجربۀ انسانی، استنباط کنند.
🔸 از آنجا که نویسنده این کتاب را مبنای روششناختی و بنیان فکری کارهای دیگرش در نظریۀ اخلاقی، اجتماعی، و سیاسی قلمداد میکرد، مطالعۀ این اثر گرانسنگ میتواند، مدخل مطمئن و درآمد مناسبی نه تنها برای شناخت اصول تجربهگرایی بلکه فهم بهتر کلیت فلسفۀ میل میباشد.
📝 معرفی کتاب: B2n.ir/f45455
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم
#فلسفه_غرب
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ اهمیت مبانی نظری در جهت توسعۀ علم اجتماعی
💠 دکتر سیدعلی سیدیفرد در گفتوگو با فصلنامۀ رهیافت اندیشه؛
🔖 در مقام توسعۀ علم اجتماعی، ناچار هستیم، چه بخواهیم و چه نخواهیم، مبانی نظری خودمان را مشخص کنیم.
🔖 برخی گاه گلایه و شکایت میکنند که بحثهای نظریِ صرف کافی نیست و اگر میخواهید علم اجتماعی تولید کنید، باید علمی تولید کنید که به درد مسائل جامعه بخورد و واقعاً مسائل جامعه را حل و فصل کند. مثلاً ممکن است در مردم بیاعتمادی عمومی به وجود آمده باشد و باید آن را حل و فصل کند. ممکن است در جامعه پرخاشگری و فقر و اعتیاد زیاد شده باشد. علم اجتماعی باید با اینها سروکار داشته باشد، نه اینکه صرفاً مبانی نظری را بررسی کند.
🔖 درست است که علم اجتماعی باید ناظر به مسئله باشد و علم اجتماعی که ناظر به مسئله نیست، علم نظری محض است و با مسائل کاری ندارد. ما ناچاریم که در مواجهه با مسائل، مبانی نظری خودمان را بهصورت دقیق صورتبندی کرده باشیم. بنابراین ناگزیر هستیم دربارۀ انسان موضعگیری کنیم.
🔖 فرض کنید میخواهید پدیدۀ رأیدادن را بررسی کنید. در این مورد، رفتار چه کسی را مطالعه میکنید؟ رفتار انسانها را. اگر موضعی در باب انسان، جامعه و بنیاد روابط اجتماعی، طبیعت و جهان نداشته باشید، احتمالاً در هر مورد خاص (نظیر تحلیل پدیدۀ رأیدادن) با دوگانههایی مواجه میشوید که باید بدون تأمل قبلی آن را حل و فصل کنید. ما ناچاریم مبانی نظری خود را در مرتبۀ سؤال احراز کنیم و با دقت از آنها صحبت کنیم.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علم_اجتماعی
#فلسفه_علم_اجتماعی
#مصاحبه
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ مسابقه علمی « حکمت مشاء »
💠 مؤسسه آموزشی پژوهشی نفحات مسابقه علمی « حکمت مشاء » بامحوریت بخش طبیعیات کتاب اشارات برگزار میکند.
🔸شرکت در این مسابقه برای عموم طلاب و دانشجویان آزاد است و مهلت ثبتنام تا ۳۰ خردادماه و زمـــان برگزاری ۲۹ شهریـور ۱۴۰۳ میباشد.
🔹 علاقهمندان میتوانند جهت دریافت دفترچه آزمون و ثبت نام به لینکهای زیر مراجعه فرمایند:
📜دفترچه راهنمــای آزمــون
👈 لینک ثبتنام
🔸 همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره این مسابقه به آیدیهای زیر مراجعه فرمایید:
🆔 @mosabeghat403
🆔 @safeerimam
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_اسلامی
#فلسفه_طبیعیات
#مسابقه_علمی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ مقاله «لوجیسیزم و مسئله صدق در ریاضیات»
💠 این مقاله به قلم دکتر حمید وحیددستجردی نگاشته شده و در یازدهمین شماره از فصلنامه علمی_پژوهشی فرهنگ به چاپ رسیده است.
🔸دستیابی به استنباطی صحیح از مفاهیم ریاضی یکی از عمده ترین اشتغالات بشر در طی ادوار تفکر بوده است. این اشتغالات که معمولا با بحرانهای بزرگ همراه بوده است، همواره منجر به گشودن افقهای جدیدی از معرفت ریاضی گشته است.
🔹 این سوال هموارهدر ذهن بشر بوده است که اگر تنها راهدستیابی ما به واقعیات ریاضی از طریق شهود است و اگر بدلیل مجرد بودن هویات ریاضی ادراک آنها ممکن نیست،در این صورت در غیاب روش مستقل دیگری جهت بررسی ادعاهای حاصله،چگونه میتوان با به کارگیری پروسه شهود صحت و سقم آن ادعاها را معین کرد؟
🔸 از آنجا که مادر تجویز اعتقادات ریاضی به تئوری«قابل اعتماد بودن»پروسههای معرفتی تمسک کردهایم این پرسش را میتوان اینگونه نیز مطرح کرد:چگونه میتوان معین کرد که پروسه شهود ریاضی قابل اعتماد است؟
🔹 این سوال در واقع دارای دو وجه است. وجه نخست آن معرفتی و اپیستمیک است:در غیاب روش و آزمونی مستقل چگونه میتوان معین کرد که پروسه شهود قابل اعتماد است؟
🔸 وجه دوم طبیعتی متافیزیکی دارد: در صورت قابل اعتماد بودن پروسه شهود، چگونه میتوان «قابلیت اعتماد» آن را توضیح و تبین کرد؟ چگونه است که این مکانیزمها از واقعیاتی خبر میدهند که از هر نظر از دسترس و قلمروشان خارجند؟
📝فایل PDF مقاله: B2n.ir/q88017
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_ریاضی
#مقاله
💻 آدرس تارنمای ما:
🌐 https://philoscience.ir
📱ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
9.3M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ ابوریحان بیرونی
💠 ابوریحان بیرونی (362-442 هـ.ق)، ریاضیدان، طبیعیدان، ستارهشناس، داروشناس، فیلسوف، انسان شناس و تاریخنگار نامدار ایرانی مسلمان در قرن چهارم و پنجم هجری است. او در علوم مختلف زمان خود متبحر بود و در هر کدام کتب ارزشمندی ارائه نمود. «آثار الباقیه»، «التفهیم»، «القانون المسعودی» و «مالهند» از تألیفات مهم اوست.
🔸 او به زبانهای خوارزمی، فارسی، عربی، و سانسکریت مسلط بود و با زبانهای یونانی باستان، عبری و سُریانی آشنایی داشت و یک نویسندهٔ بیطرف در نگارشِ باورهای مردمِ کشورهای گونهگون بود. همچنین او را پدرِ انسانشناسی و هندشناسی میدانند.
🔹 او از اولین کسانی است که در تمدن اسلامی به پیدا کردن وزن مخصوص اجسام مبادرت ورزید و وزن مخصوص این اجسام را چنان دقیق محاسبه کرد که اختلاف آنها با وزنهای مخصوصی که دانشمندان اخیر با تجهیزات مدرن محاسبه کرده اند، بسیار ناچیز است.
🔸 همچنین او با استفاده از روشهای علمی و پذیرفته شده برای محاسبه ارتفاع یک کوه، راهی برای محاسبه شعاع کره زمین ارائه کرد. میزانی که او به دست آورد، تنها ۱۷٫۲ کیلومتر کمتر از تخمین فعلی از شعاع قطبی زمین است.
🔹 او به اندازهگیری طول و عرض جغرافیایی شهرهای مختلف میپرداخت و موقعیت هر شهر را در روی یک کره مشخص میکرد و پس از سالها توانست آن نقاط را در روی یک نقشه مسطح پیاده کند و این مقدمه علم کارتوگرافی است .
📝متن کامل معرفی : B2n.ir/f07968
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#تاریخ_علم_دوره_اسلامی
#معرفی_دانشمندان
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ دورههای تربیت مربّی و پژوهشگر " عرفان و فلسفه و منطق "
💠 انجمن علمی فلسفه اسلامی حوزه قم با همکاری مؤسسه پژوهشی امام علی (ع) دورههای تربیت مربّی و پژوهشگر " عرفان و فلسفه و منطق " برگزار میکند.
🔸 این دورهها با تدریس شاگردان برجسته علامه حسن زاده آملی، علامه جوادی آملی و علامه مصباح یزدی و به صورت آنلاین خواهد شد.
🔹 سرفصل ها، روز و ساعت هر دوره به شرح زیر است:
🔘 نظام و کلیات عرفان نظری
🔘 اصالت و تشکیک در وجود
🔘 نظام و کلیات علم منطق
🔸 مهلت ثبت نام در هر این دورهها تا پایان تیرماه میباشد و با توجه به محدود بودن ظرفیت، اولویت با عزیزانی است که زودتر ثبت نام کنند.
🔹 جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام به آیدی زیر مراجعه فرمایید:
@Imam_110
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_اسلامی
#رویداد_علمی
#کارگاه_آموزشی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
8.21M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ برشی از مستند اخراج شده (Expelled)
💠 مستندی درباره اعتبار نظریه داروین و اساتیدی که هنگام تحقیق درباره این نظریه از دانشگاه اخراج میشوند.
🔸 دکتر ریچارد فون استرنبرگ (Dr. Richard Von Sternberg) دارای دکترای زیستشناسی (تکامل مولکولی) و دکترای علوم سیستمی (زیستشناسی نظری) با چاپ بیش از ۳۰ مقاله در کتب و نشریات علمی معتبر، با چاپ مقالهای از استفان سیمایر (از رهبران جنبش طراحی هوشمند) وارد چالش شدیدی شد.
🔹 او در مقالهاش مدعی بود که «طراحی هوشمند» شاید آغازی برای حیات ما باشد. ادعایی که در برابر نئوداروینیسم که پیدایش حیات را کور و تصادفی میداند، قرار داشت و به همین علت از سمتش برکنار شد و مورد تفتیش عقاید قرار گرفت و بر علیه وی دست به عکسالعملهای خشونت آمیز زدند!
🔸 وی میگوید: «زیرسؤالبردن داروینیسم برای بسیاری، قابل تصور نیست! باور ندارند که در پایان مقالهٔ من به «طراحی هوشمند» اشاره شده است! به همین دلیل مدیر مؤسسه به من به چشم یک تروریست فکری نگاه میکند!»
✍️ احمد منصوری
@elmvadin
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_زیست_شناسی
#مستند
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
14.33M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ ابوالحسن علاء الدین علی بن ابی الحزم
💠 ابوالحسن (ابوالعلاء) علاء الدین علی بن ابی الحزم (607-687 هـ.ق)، مشهور به ابن نفیس قرشی، پزشک مشهور دمشقی و کاشف گردش ریوی خون است که در ادب ، منطق ، فلسفه و علوم دینی نیز دستی قوی داشت.
🔸 ابن نفیس یکی از برجستهترین دانشمندان در تاریخ پزشکی تمدن اسلامی است. ابن فضل الله که او را علامه روزگار و پدر همه علوم خوانده، یادآور شده است که ابن نفیس در منطق به شیوه متقدمان تمایل داشت و در طب با جالینوس مخالفت میورزید.
🔹 آثار او در پزشکی، غالبا شامل شرح برخی از کتب بقراط و جالینوس و مفصل تر از همه، آثار ابن سیناست و هم ازاین رو که عنایت بسیار به آثار ابن سینا داشت، او را ابن سینای دوم لقب دادهاند و از آثار او بر میآید که در فنون پزشکی و جراحی چیرهدست و صاحب سبک بوده است.
📝 معرفی کامل : B2n.ir/z55883
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#تاریخ_علم_دوره_اسلامی
#معرفی_دانشمندان
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience