✅ #مصاحبه
⏪ خبرگزاری #ایکنا
🔶 با آیتالله ملک زاده
✅ استاد سطح عالی و خارج حوزه بیان کرد:
🔶 نبود #نظام_جامع_مسائل و #روششناسی دقیق؛ ضعف عمده #پژوهشهای_حوزوی
⏪ استاد سطح عالی و خارج حوزه با بیان اینکه در بحث شناخت نظام احتیاجات و نظام مسائل شبکه منسجم، دقیق و منظومهای نداریم، گفت: محققان توانمندی وجود دارند، ولی چون روشمند نیستند، گاهی جای مسائل غیرضروری و ضروری عوض میشود و به برخی معماها و مسائلی میپردازند که قبلاً عدهای آن را حل کردهاند.
⏪ حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین ملکزاده، استاد حوزه علمیه، در گفتوگو با ایکنا؛ در آسیبشناسی پژوهشها در حوزه علمیه با بیان اینکه پژوهش در حوزه با عنوان تحقیق شناخته میشود و این مسئله صرفاً تغییر عنوان نیست بلکه به معنای تلاش برای یافتن حقیقت است، اظهار کرد: براین اساس، تحقیق #استفراغ_وسع برای به کارگیری همه توان و نیرو برای یافتن حقیقت است و #محقق بنا ندارد مطالبی را از جاهای مختلف کپی کند؛ چیزی که متأسفانه بلیه #دانشگاهها و حتی #حوزه_علمیه شده و با روح تحقیق در تضاد است.
⏪ وی افزود: محقق باید دنبال حقیقت باشد، نه اینکه بخواهد پژوهشی بر پژوهشهای موجود بیفزاید؛ از این رو در #مکتب_اسلام تحقیق، #تکلیف_اسلامی است، نه موضوعی برای #رفع_تکلیف علمی.
✅ دو نگاه #کارکردگرا و #تکلیفگرا
⏪ ملکزاده با ذکر اینکه دو نوع نگاه به دین وجود دارد و برخی نگاه کارکردگرایانه و ابزاری به دین دارند و معمولاً دنبال نتیجه هستند، ولی برخی تکلیفگرا هستند، تصریح کرد: در نگاه دینی به دنبال #تکلیفگرایی #نتیجهگرا هستیم؛ یعنی به سمت نتیجه حرکت میکنیم و استفراغ الوسع(بذل نهایت سعی و تلاش) داریم، ولی نتیجه را به خداوند واگذار میکنیم.
⏪ استاد سطح خارج حوزه علمیه با اشاره به اینکه در این نوع نگاه به پژوهش، حُسن فعلی و فاعلی مطرح است، اظهار کرد: در #حسن_فعلی، نتیجهگرایی و در #حُسن_فاعلی تکلیفگرایی مطرح است و رسیدن به حقیقت، در پرتو حُسن فاعلی و حُسن فعلی به دست میآید و این سنت اصیل، در گفتمان فکری و فرهنگی عالمان اسلامی در طول تاریخ وجود داشته است.
⏪ ملکزاده با پرداختن به اینکه تحقیقات در حوزه در سه عرصه #فقه، #کلام و #تفسیر بیش از سایر عرصهها وجود داشته است، ابراز کرد: در فقه در میان تمام علوم اسلامی شاهد تحقیقات جدیتر و پرشمارتر هستیم و دنبال کشف شریعت اسلامی به عنوان حقیقت عند الله هستیم؛ این موضوع چون با عمل مکلف به صورت مستقیم و ادای تکالیفی که سعادت دنیا و آخرت فرد را به دنبال دارد همراه است، اهمیت بیشتری دارد.
✅ مفسر تفسیر موضوعی؛ کاشف شریعت
⏪ وی افزود: تحقیقات فقهی ابتناء بر منابع و ادله #عقل و #نقل دارد و نقل هم شامل قرآن و سنت و سیره است، در ادله نقلی باید سراغ #قرآن برویم و در اینجاست که پای #تفسیر به عرصه تحقیق باز میشود و کاشف شریعت، مفسر #تفسیر_موضوعی است؛ مثلاً برای کشف احکام حج سراغ آیات قرآن میرود و یا در مورد جهاد بیش از ۶۰۰ آیه مرتبط در قرآن وجود دارد که تقریباً یکدهم آیات قرآن است.
⏪ ملکزاده با بیان اینکه فقیه فقه الجهاد باید سراغ قرآن برود و با نگاه کلان دیدگاه قرآن در مورد جهاد را استخراج کند، اضافه کرد: لذا تحقیقات فقهی، فارغ از قرآن و روایات نیستند و تحقیقات صرف کلامی و تفسیری هم در رده بعدی قرار دارند. البته بعد از انقلاب، #فلسفه و #عرفان هم جای خوبی در بدنه تحقیقات حوزه پیدا کردند و #اخلاق هم شاید بیش از آن دو جایگاه داشته است.
✅ کمبود #دانشمند #روشمند
⏪ استاد سطح عالی و خارج حوزه علمیه در پاسخ به این سؤال که مشکل عمده در تحقیقات حوزوی چیست بیان کرد: ما دانشمندان زیادی داریم ولی دانشمند روشمند خیلی نداریم یعنی کسانی را داریم که از دانش بسیار زیادی در رشتههای تخصصی خود برخوردار هستند و میتوان به برخی از آنان عنوان «دایرة المعارف» داد ولی وقتی قرار است قواعد و روشهای بالا دستی بر کار آنان حکمفرما شود دچار ضعف جدی میشوند.
⏪ ملکزاده با بیان اینکه بنده برای رفع این مشکل، #نظام_جامع_دستیابی_به_معارف_اسلامی را که شامل ۵ مرحله و دارای خرده نظامهای متعدد است پیشنهاد دادهام، گفت: شناخت پایه از اسلام، نظام انتظارات، نظام احتیاجات، نظام مسائل و استنباط دیدگاههای دینی ۵ مرحله در تحقیق روشمند برای استخراج نظریه از دین است.
⏪ وی افزود: در میان این مراحل، در بحث شناخت نظام احتیاجات و نظام مسائل شبکه منسجم، دقیق و منظومهای نداریم و سلسله مراتب و فوریتها و کلی و جزئی آنان به روشنی وجود ندارد و تا زمانی که این رتبهبندی و #اولویتبندی صورت نگیرد مشکلات باقی خواهد بود. باید #مسائل_وارداتی از مسائل ریشهای در نظام مسائل سامانه ۵ مرحلهای مشخص شوند و آن وقت خواهیم توانست به سمت حل مسائل برویم.
✅# نقطه_ضعف تحقیقات حوزه
⏪ ملکزاده اظهار کرد: جدی نگرفتن روش و
روش شناسی و نداشتن نظام جامع مسائل ضعف عمده پژوهشهای حوزوی است؛محققان توانمد و خوبی داریم بی داریم، ولی چون روشمند نیستند، میبینیم جای مسائل #غیرضروری و ضروری عوض میشود و گاهی برخی به معماها و مسائلی میپردازند که قبلاً عدهای آن را حل کردهاند و صدها مسائلی که متولی نداشته، همچنان بر زمین میمانند.
⏪ استاد سطح عالی و خارج حوزه علمیه در پاسخ به این سؤال که چه اولویتهایی در حوزه بر زمین مانده و در اولویت چندانی نیست، تصریح کرد: در تمامی عرصههای #سیاست، #فرهنگ، #اقتصاد، #جامعهشناسی و #روانشناسی با وجود اقدامات خوب، اولویتها و مسائلی که نیازمند تحقیقات جدیدتر است وجود دارد؛ الان با اینکه کتابهایی در مورد بانکداری اسلامی نوشته و مسائل آن بررسی شده، ولی باز هم مشکلش حل نشده است.
✅ #بانکداری؛ مشکل حل نشده
⏪ وی با بیان اینکه این طرح هماکنون در مسیر اصلاح مجدد، مراحل کار را طی میکند، بیان کرد: با وجود گذشت ۴۰ سال از پیروزی #انقلاب_اسلامی، مشکلات مهم و جدی در زمینه بانکداری داریم و گرههای سنگینی در این عرصه وجود دارند و در شرایطی که قرار است قانون جدیدی جایگزین قانون قبلی شود، باید عزم جدی صاحبنظران حوزه بر این موضوع متمرکز شود.
⏪ این استاد سطح عالی و خارج حوزه با طرح این سؤال که چند نفر از علما و استادان حوزه طرح جدید بانکداری اسلامی را دیدهاند و با آن آشنا هستند؟ بیان کرد: اگر سری به دفاتر علما و مراجع معظم تقلید بزنید و این موضوع را بپرسید جواب مطلوبی نمیگیرید، در حالی که اگر طرحی قانون شود، چندین سال کشور با آن پیش خواهد رفت و میتواند تأثیر نامطلوبی بر کشور بگذارد.
⏪ ملکزاده با تأکید بر اینکه باید کارهای دیگر را تعطیل و وقت خود را صرف این کار کنیم، اظهار کرد: عرصه #فضای_مجازی از دیگر کارهای مهمی است که باید مورد توجه جدیتر در حوزه قرار بگیرد و کار علمی در مسائل و جزئیات آن انجام شود و از لحاظ فقهی موضوعات آن تبیین شوند.
🔊 #اطلاعیه 🔊
✅ #خارج_اصول
⏪ سال چهارم از دومین دوره #تدریس
🔶 ادامه بحثهای سال جاری:
⏪ حجیة الدلالة و الظهور
🔶 #حجیة_قول_اللغوی
▪️ جلسه #دویست_شصت_نه
🔶 آیت الله ملک زاده
🗓 زمان: صبح ها، ساعت ۱۰
🕌 مکان: صفائیه، کوچه ۲۳، پلاک ۲۱
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
⏪ برای کسب اطلاعات بیشتر و گرفتن گواهی حضور در درس (برای #امتحان_شفاهی #درس_خارج ) مراجعه شود به:
@seyyedifard
🔊 #تذکر 🔊
✅ #درس_هفتگی
⏪ موضوع: اصول #سیره_مبارزاتی #اهل_بیت
🔶 مدرس: آیتالله ملک زاده
💥 این هفته تشکیل نمی شود؛
✅ جلسه #چهار
⏪ پنجشنبه #هفته_آینده
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
✅ #انتشار_کتاب
⏮ عنوان: جایگاه روابط جنسی و ازدواج
در #سبک_زندگی_اسلامی و غیر اسلامی؛
✅ مروری بر دیدگاه اعتدالی #اسلام در زمینه #اخلاق_جنسی و پیوند زناشویی در مقایسه با برخی مکاتب و مذاهب دیگر
⏪ تالیف: آیت الله ملک زاده
آدرس تهیه اینترنتی:
https://bookroom.ir/book/69017
⏪ پخش و توزیع:
09196151249
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
💯 حوزه بسط ید فقیه حوزهای است که دست فقیه در اجرای احکام در آن حوزه باز است
📌 آیتالله محمدحسین ملکزاده در درس خارج «فقه روابط خارجه» مطرح کرد؛
❇️ در تعریف مرز، «موضع یخاف منه» به معنای منطقهای است که ترس از حمله دشمن در آن منطقه وجود داشته باشد؛ این مفهوم را باید موسع در نظر گرفت. از طرف دیگر اعمال حاکمیت حکومت اسلامی در محدوده آن مرزها انجام میگیرد. این مفهوم مغایرتی با ماهیت امروزی ندارد.
❇️ در پاسخ به امکان وجود چند دارالاسلام یا چند دارالایمان در یک دوره زمانی باید به سراغ ادله ولایت فقیه رفت. در بحث ولایت فقیه باید موضوع پهنه اعمال ولایت توسط ولی فقیه مورد بررسی قرار گیرد.
❇️ پهنه اعمال ولایت به وسیله ولی فقیه محدود به حوزه بسط ید فقیه و تزاحم مورد، مصداق و قلمرو متعلق ولایت یک فقیه با فقیه دیگر است.
❇️ مقصود از حوزه بسط ید فقیه حوزهای است که دست فقیه در اجرای احکام در آن حوزه باز است و فرامین ولی فقیه اجمالاً در این حوزه تحقق مییابد. به عبارت دیگر بسط ید همان زمینهای است که به موجب آن ولی فقیه بتواند ولایت خود را اعمال کند.
❇️ در خصوص تزاحم مورد، مصداق و قلمرو متعلق ولایت یک فقیه با فقیه دیگر لازم به ذکر است که بنا به فتوای امام خمینی و همچنین صاحب جواهر در مکاسب تزاحم اساساً نباید رخ دهد، چرا که دخالت فقیه در یک امر همان دخالت امام معصوم(ع) در آن امر است؛ حال در صورتی که فقیه دوم بخواهد دخالت کند به معنی این است که نائب الامام در امر امام دخالت کرده است.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#سیاست
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
✅ پیام رهبر معظم انقلاب در پی شهادت سردار پرافتخار اسلام سپهبد حاج قاسم سلیمانی
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت عزیز ایران!
🔹سردار بزرگ و پرافتخار اسلام آسمانی شد. دیشب ارواح طیبهی شهیدان، روح مطهر قاسم سلیمانی را در آغوش گرفتند. سالها مجاهدت مخلصانه و شجاعانه در میدانهای مبارزه با شیاطین و اشرار عالم، و سالها آرزوی شهادت در راه خدا، سرانجام سلیمانی عزیز را به این مقام والا رسانید و خون پاک او به دست شقیترین آحاد بشر بر زمین ریخت.
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
✅ متن پیام رهبر معظم انقلاب
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت عزیز ایران!
🔹سردار بزرگ و پرافتخار اسلام آسمانی شد. دیشب ارواح طیبهی شهیدان، روح مطهر قاسم سلیمانی را در آغوش گرفتند. سالها مجاهدت مخلصانه و شجاعانه در میدانهای مبارزه با شیاطین و اشرار عالم، و سالها آرزوی شهادت در راه خدا، سرانجام سلیمانی عزیز را به این مقام والا رسانید و خون پاک او به دست شقیترین آحاد بشر بر زمین ریخت.
🔹این شهادت بزرگ را به پیشگاه حضرت بقیةاللهارواحناهفداه و به روح مطهر خود او تبریک و به ملت ایران تسلیت عرض میکنم.
🔹او نمونهی برجستهای از تربیتشدگان اسلام و مکتب امام خمینی بود، او همهی عمر خود را به جهاد در راه خدا گذرانید.
🔹شهادت پاداش تلاش بیوقفهی او در همهی این سالیان بود، با رفتن او به حول و قوهی الهی کار او و راه او متوقف و بسته نخواهد شد، ولی انتقام سختی در انتظار جنایتکارانی است که دست پلید خود را به خون او و دیگر شهدای حادثهی دیشب آلودند.
🔹شهید سلیمانی چهرهی بینالمللی مقاومت است و همهی دلبستگان مقاومت خونخواه اویند. همهی دوستان - و نیز همهی دشمنان - بدانند خط جهاد مقاومت با انگیزهی مضاعف ادامه خواهد یافت و پیروزی قطعی در انتظار مجاهدان این راه مبارک است، فقدان سردار فداکار و عزیز ما تلخ است ولی ادامه مبارزه و دست یافتن به پیروزی نهایی کام قاتلان و جنایتکاران را تلختر خواهد کرد.
🔹ملت ایران یاد و نام شهید عالیمقام سردار سپهبد قاسم سلیمانی و شهدای همراه او بویژه مجاهد بزرگ اسلام جناب آقای ابومهدی المهندس را بزرگ خواهد داشت و اینجانب سه روز عزای عمومی در کشور اعلام میکنم و به همسر گرامی و فرزندان عزیز و دیگر بستگان ایشان تبریک و تسلیت میگویم.
سیدعلی خامنهای
۱۳دیماه ۱۳۹۸
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9