به وسیله ژاپن، دبیرکل سازمان ملل و ترکیـه بـرای کمک ایران به نجات گروگانها در لبنان داده بود، به وعدهها وفـا نکـرد و همچنـان در شرایط منفی روابط بودیم. گرچه پیامهای دوستانهای ارسال میداشت و خواسـتار همکاری بیشتر بود، ولی جواب ما این بود که برای اثبات صـداقت، لازم اسـت ابتـدا اموال و کالاهای ایران را که ظالمانه نگه داشته بود، به مـا پـس بدهـد، ولـی زیـر بـار نمیرفت و این وضع تاکنون، به همین منوال ادامه داشته است.»
بهرغم آنکه هاشمی رفسنجانی رَکَب سختی از بوش پدر خورده بود، اما خوشخیالی به آمریکا در بدنه دولت وی همچنان وجود داشت و به روی کارآمدن کلینتون امید داشتند: «آقاى محسن نوربخش، [وزیرامور اقتصادی و دارایی ] آمد. گزارش وضـع ریـالى را داد و مذاکره براى فروش نفت به آمریکـا و خریـد کـالا از آنهـا کـه بخـشى از محـل طلبمان باشد. از افراد مطلعى نقل کرد که بسیارى از همکاران نزدیک [بیل]کلینتـون نظر مساعد نسبت به ایران دارند.»(20 دی 71)
این سادهاندیشی در روابط بینالملل موجب نشد تا هاشمی رفسنجانی از آن درس بگیرد بلکه همچنان تا پایان عمرش نیز درصدد بود تا با همان دستفرمان خوشبینی با آمریکا پیش برود. با روی کارآمدن دولت آقای حسن روحانی که مورد حمایت و تایید جدی آقای هاشمی قرار داشت و ترکیب وزارتخارجه که عمدتاً مدیران دولتهای دوران هاشمی و خاتمی بودند، مذاکراتی رقم خورد که به برجام منتهی شد. هرچند عمر مرحوم هاشمی رفسنجانی کفاف نداد تا خروج آمریکا از برجام و بدعهدی اروپاییها را ببیند اما وی در دوران حیاتش و بعد از امضای برجام به شکل صد درصدی از آن حمایت میکرد و هیچگونه نقدی را برنمیتافت تا جایی که منتقدان برجام را به همزبانی با نتانیاهو متهم کرد! او گفته بود بعد از برجام حالا راحت میتوانم بمیرم؛ اما بعد از فوت او مشخص شد که مذاکرات بد و خوشبینی به آمریکا سکوی چه فشارهای سنگینی به ایران شده است!
**اقتصاد؛ از اثبات اولین اختلاس تا تثبیت اشرافیگری مسئولان
میراث آقای هاشمی رفسنجانی در اقتصاد چشمگیرتر از سیاست خارجه بود و برای نخستین بار مشکلاتی در ساختار اقتصادی و زیستِ مالی مدیران نظام پدید آمد که تا امروز نیز ادامه دارد. میتوان این مشکلات را در سه محور بررسی کرد: شکلگیری خوی اشرافیگری و تجمل، نفوذ سیاستهای لیبرالی و ضد عدالت در اقتصاد و فساد اقتصادی در ارکان مدیریتی.
این اشکالات اقتصادی ناشی از سنگ بنایی که بود که آقای هاشمی در ابتدای روی کارآمدن میگذارد. او که شعار دولت خود را سازندگی گذاشته بود، در دولت وی اولاً شاهد روی کارآمدن مدیرانی بودیم که لیبرال میاندیشیدند و اعتقاد به هضم شدن در سیاستهای دیکته شده از سوی بانک جهانی و یا خصوصیسازی داشتند و ثانیاً بر خلاف دهه اول انقلاب که گفتمان عدالت غلبه داشت، در دوره هاشمی رفسنجانی شاهد غلبه گفتمان توسعه بودیم؛ نه توسعهای که همشنین عدالت باشد، بلکه سیاستهای اقتصادی هاشمی مبتنی بر کوچک کردن دولت و واگذاری تصدیهای دولتی به طبقه خاصی از سرمایهداران یا وابستگان به دولت، عملاً منجر به شکلگیری طبقه نوکیسه شد.
«طبقه نوکیسه» که مبدأ تاسیس آن دولت هاشمی رفسنجانی بود و قرار بود بخشی از بار اقتصادی دولت را به دوش بکشند، بدون نظارت صحیح، سرمایههای دولتی را به باد دادند.
مدیران دولتی تحت پوشش نام بخش خصوصی، به اموال دولتی دستدرازی کردند.
در کنار به حراج رفتن اموال دولتی تحت عنوان مثبت خصوصیسازی، شیوه مدیریت آقای هاشمی رفسنجانی که براساس خاطراتش عدم حساسیت نسبت به اشرافیگری مدیران زیردست بود، به بدنه مسئولان نیز رسوخ کرد. خطبه معروف مانور تجمل در تاریخ 18 آبان سال 68، فضای ذهنی چهارمین رئیسجمهور و زاویه فکری وی با مسئولان سادهزیست دهه شصت را نشان میدهد: «یک فرهنگی وجود دارد که انسانهای متدین و مقدس و حزباللهی زندگیشان مساوی است با جاهای بد منظره و بی زینت. یک وقت اینها نمیخواهند اسراف کنند اما این نباید فرهنگ بشود که اصلا حزباللهی بودن و متعهد و اهل آخرت بودن مساوی است با اینکه آمد جلنبار باشد. این گناه است!!... این طرز تفکر اسلام را بدنام میکند و به اندازه کافی سند داریم که اسلام درصدد نبوده که زیباییخواهی را در جامعه بخواباند. نمازهای جمعه اگر بخواهد منظره اسلامی داشته باشد، مردمی که میآیند باید عالی ترین لباس ها را داشته باشند. اصلا مانور تجمل باید باشد!»
چراغ سبز هاشمی به مدیران برای مانور تجمل و زیست اشرافی موجب فاصله محسوس میان مردم و مسئولان و تغییر دکور ادارات و وزارتخانهها شد تا جایی که رهبر انقلاب در یک دیدار به استفاده از سنگهای گرانقیمت در یک وزارتخانه اشاره میکنند: «من یک وقت شنیدم که یکی از وزرای معادن - نمیگویم در چه سالی - انواع و اقسام سنگهای گرانقیمتی را که ما در کشور داریم، آورده و در وزارتخانهاش کار کرده است
! من در اینجا او را خواستم و به او گفتم: شما چرا این کار را کردی؟ گفت: وقتی مسافران خارجی به وزارتخانه میآیند، این سنگها جلوِ چشمشان قرار گیرد و مشتری پیدا شود! شما را به خدا، این منطق، قابل قبول است؟! » 5/6/80
وزیر مورد اشارهی رهبر انقلاب، حسین محلوجی وزیر معادن دولت هاشمی بود. سیاستهای هاشمی موجب شد تا رهبر معظم انقلاب در چند مقطع نسبت به افزایش روحیه اشرافی گری و تغییر ریل اقتصاد کشور از مسیر عدالت به مسیر ضد عدالت، هشدار دهند. ایشان یک بار در سخنرانی مهمی در تاریخ 22/4/71 در دیدار با فرماندهان گردانهای عاشورا، نسبت به تحریف کلیدواژه سازندگی تذکر دهند: "سازندگی، کاری بود که علیبنابیطالب (علیهالسّلام) داشت؛ که حتّی شاید در دوران خلافت هم -که حالا من این را تردید دارم. اما تا قبل از خلافت، قطعی است- با دست خود نخلستان آباد میکرد؛ زمین احیا میکرد؛ درخت میکاشت؛ چاه میکند و آبیاری میکرد. این، سازندگی است!
دنیاطلبی و مادّیطلبی، کاری است که عبیدالله زیاد و یزید میکردند. آنها چه وقت چیزی را به وجود میآوردند و میساختند!؟ آنها فانی میکردند؛ آنها میخوردند؛ آنها تجمّلات را زیاد میکردند. این دو را با هم اشتباه نباید کرد. امروز عدّهای به اسم سازندگی خودشان را غرق در پول و دنیا و مادّهپرستی میکنند. این سازندگی است!؟
آنچه که جامعهی ما را فاسد میکند، غرق شدن در شهوات است؛ از دستدادن روح تقوا و فداکاری است؛ یعنی همان روحیهای که در بسیجیها است. بسیجی باید در وسط میدان باشد تا فضیلتهای اصلی انقلاب زنده بماند."
تفاوت سیاستهای اقتصادی مرحوم آیتالله هاشمی با آرمانهای انقلاب موجب شد تا حاج احمد خمینی فرزند امام(ره) در سخنرانی تندی به سیاستهای اقتصادی درهای باز غرب انتقاد کنند. وی در سخنانش میگوید: «سرمایهداران تحت لوای بخش خصوصی به تخریب اقتصادی مشغول هستند. هرروز سنگی در مقابل توان اقتصادی مردم مظلوم و مستضعف انداختهاند... یک عده سرمایهدار زالوصفت به این بهانه که اقتصاد دولتی مضر است به حال خود رها شده و به جان این ملت افتادهاند.»
بهرغم این تاکیدات دلسوزانه، دست فرمان مدیران اقتصادی آیتالله هاشمی رفسنجانی همچنان پیش میرفت تا جایی که اولین اختلاس عمده در تاریخ انقلاب، مربوط به اختلاس 123 میلیاردی در بانک صادرات بود. این اختلاس توسط فردی به نام فاضل خداداد، با تبانی کارمندان بانک و همکاری مرتضی رفیقدوست – برادر محسن رفیقدوست- روی داد. خداداد، با شروع جنگ تحمیلی، در مهرماه 1359 از ایران خارج شده و پس از پایان جنگ، در شهریورماه سال 1367 به ایران بازگشته بود و با معرفی مرتضی رفیقدوست که در آن زمان، رییس کمیته انقلاب اسلامی سعدآباد بود، در یکی از شعب بانک صادرات ، حساب جاری باز میکند. بهمن 1371 بازرسی بانک، متوجه اختلاس میشود. خداداد مبالغی را برمیگرداند، اما او نهایتاً از کشور متواری میشود. وی با وعده بخشش و امان از سوی محسن رفیق دوست و ولیالله سیف(مدیرعامل وقت بانک صادرات و رئیس بانک مرکزی در دولت روحانی) در شهریور 1373 به ایران باز میگردد تا باقی بدهی خود را پرداخت کند. خداداد، پس از چند جلسه دادگاه، در آذرماه 1374 مفسد فیالارض شناخته اعدام شده و اعدام شد.
آقای هاشمی رفسنجانی که در خاطرات خود تلاش میکند تا اشتباهات دوران مدیریتیاش کمتر به چشم بیاید، به این حجم از اختلاس که در آن زمان رقم هنگفتی به شمار میآمد هیچ اشارهای نداشته است و تنها به دیدارش با رفیقدوست اشاره میکند. وی 28 بهمن همان سال با مدیران ارشد بانک صادرات دیدار کرده و تشویقشان هم میکند!
28 بهمن 74: «مدیران ارشد بانک صادرات آمدند. گزارشی از موفقیتهای بانک در جـذب سپردهها با رشد سی درصد سالانه و سرمایههای کلان دادند. مـن هـم ضـمن صـحبت مفصلی، تشویقشان کردم و تأکید نمودم کـه بـرای جلـوگیری از نفـوذ افـراد نابـاب، دقـت بیشتری بنمایند.»
** میراثت سیاست داخله؛ تکروی در برابر رای مردم
هاشمی رفسنجانی برخلاف آنچه از وی بازنمایی میشود و قصد دارند او را شخصیتی دموکرات نشان دهند، در منش سیاسی خود چندان قائل به دموکراسی نبود یا لااقل دموکراسی را برای خود مطلوب نمیدید و رفتارهایی معارض آزادی داشت که رهبر انقلاب مانع تکرویها و رفتارهای اینچنینی او میشد.
این نوع رفتار و کنش در آقای هاشمی رفسنجانی موجب شد تا برخی نزدیکان او در سال 88 نیز عملاً در برابر رای مردم قرار بگیرند و نتیجه انتخابات را نپذیرند.
برای مثال در پایان دوره ریاستجمهوری،هاشمی تلاشهایی از سوی برخی منتسبان به او صورت میگرفت تا ریاستجمهوری او را مادامالعمر کنند! امری که هم با قانون اساسی در تعارض بود و هم با اصول انقلاب اسلامی ولی برای هاشمی خوشایند بود.
جالب اینجاست چهرههایی بحث مادامالعمری را مطرح میکردند که یک سال بعد با روی کارآمدن دولت
سید محمد خاتمی، مدعی آزادی و دموکراسی شدند. آقای عبدالله نوری تمدید ریاستجمهوری هاشمی را برای سومینبار مصلحت نظام اسلامی و منفعت کشور می دانست! آقای حسن روحانی نیز 25 شهریور 75 با دفاع از تغییر قانون اساسی برای مادامالعمری هاشمی گفت: انسانهای استثنایی و شایسته در قالب قانون نمیگنجند!
آقای حسین مرعشی عضو ارشد حزب کارگزاران نیز تمدید ریاستجمهوری هاشمی را خواست مردم مطرح میکند. این فضاسازی از سوی اطرافیان آیتالله ادامه یافت تا اینکه بعد از سخنان رهبر انقلاب و تصریح ایشان مبنی بر پایان یافتن دوران ریاستجمهوری هاشمی، شخص وی نیز در مهرماه 75 گفت که مصلحت نمیداند ریاستجمهوری مادامالعمر را بپذیرد.
آقای هاشمی همچنین به مشارکت حداکثری اعتقادی نداشت و نتیجه را مهمتر از حضور مردم میدانست. موسوی خوئینیها در مصاحبه جنجالی خود در سال 97 به دیدگاه هاشمی درباره انتخابات اشاره میکند و میگوید: "من و آقای کروبی رفتیم خدمت آقای هاشمی، گفتیم آقای هاشمی ظاهرا آنچه میفهمیم بنا نیست انتخابات روال عادی و طبیعی خود را طی کند. البته ما هم آن موقع اطمینان خاطر جدی نداشتیم که حتما آقای خاتمی رأی دارد؛ ولی میخواستیم هرکس به همان میزان که رأی دارد شناخته شود و یک انتخابات آبرومندی برگزار شود. برای همین به ایشان گفتیم پرسوجو کنید ببینید اگر تمایل به یک فرد دیگری هست، از آنجا که آقای خاتمی هم دنبال پست و مقام نیست، کنار بکشد.
آقای هاشمی در پاسخ گفت اتفاقا من با آقای خامنهای اینجا اختلاف نظر دارم. آقای خامنهای نظرش این است که باید انتخابات خیلی پرشور باشد و مردم همه بیایند و هرچه مردم بیشتر بیایند بیشتر تأیید نظام است. اما من میگویم آقا شما بگویید نظرتان چه کسی است، ما همه میرویم کار میکنیم که همان بشود.
آقای هاشمی معتقد بود بالاخره یک رئیس جمهور لازم داریم، آقای خامنهای بگوید چه کسی بشود یا با هم توافق کنیم که چه کسی بشود. ما تلاش میکنیم که همان بشود. تعبیر عملگرا برای ایشان خیلی تعبیر درستی بود.»
https://chat.whatsapp.com/ES28HzmxX2m9eZQZ92mcQp
💢هاشمی فقط هاشمی نبود💢
هاشمی یک تفکر بود❕
هاشمی یک جریان فکری خاص بود❕
نباید هاشمی را تحریف کرد ❗️
هاشمی را باید همان گونه که در سالهای اخیر بود دید و گفت❗️
درست است که هاشمی در دوران انقلاب یک مبارز و یار امام بود ❗️
اما هاشمی صاحب یک تفکر بود❗️
❌هاشمی صاحب تفکر مک فارلین بود.
❌هاشمی صاحب تفکر جام زهر بود.
❌هاشمی صاحب تفکر اشرافیگری مسئولین بود.
❌هاشمی صاحب تفکر سرمایه داری بود.
❌هاشمی صاحب تفکر اگر در یک سد سازی چند میلیارد هزینه شد حالا چند صد میلیون هم اختلاس شد مهم نیست بود.
❌هاشمی صاحب تفکر نامه بی سلام و والسلام بود.
❌هاشمی صاحب تفکر تحریف امام بود.
❌هاشمی صاحب تفکر دوستی با آمریکا بود.
❌هاشمی صاحب تفکر در روز عاشورا سد لتیان برویم بود.
❌هاشمی صاحب تفکر تابو شکنی مقدسات نظام بود.
❌هاشمی صاحب تفکر آقازاده پروری بود.
❌هاشمی صاحب تفکر تقلب در انتخابات بود.
❌هاشمی صاحب تفکر تندرو،افراطی و دلواپس خواندن منتقدین بود.
❌هاشمی صاحب تفکر تغییر سلیقه ای قانون اساسی بود.
⛔️اگر هاشمی تابو شکنی نمیکرد مطمئنا هیچ کدام از معاندین داخلی و خارجی هم جرأت نمیکردند به نظام و انقلاب و رهبری توهین کنند⛔️
⛔️اگر هاشمی شیپور مانور تجمل مسئولین را نمیزد امروز شاهد فیش های نجومی نبودیم⛔️
⛔️اگر هاشمی تفکر سرمایه داری را ترویج نمیکرد امروز شاهد این فاصله طبقاتی فاحش نبودیم.⛔️
⛔️اگر هاشمی در شیپور دروغ تقلب نمیزد کشور شاهد فتنه ۸۸ نبود.⛔️
⛔️اگر هاشمی واقعیت جنگ را به امام میگفت امام هیچوقت جام زهر را نمینوشید⛔️
⛔️اگر حمایت های بیشمار هاشمی از فرزندانش نبود آنها جسورانه بر علیه نظام و انقلاب اقدام نمیکردند.
هاشمی زنده است❗️
تا وقتی تفکرات لیبرال سرمایه داری زنده است❗️
T.me/didebane_enghelab
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#حکمت_های_نهج_البلاغه
📖 #حکمت_صد_بیست_هفتم
#نکوهش_از_سستی_در_عمل
📗 مَنْ قَصَّرَ فِي الْعَمَلِ ابْتُلِيَ بِالْهَمِّ، وَ لَا حَاجَةَ لِلَّهِ فِيمَنْ لَيْسَ لِلَّهِ فِي مَالِهِ وَ نَفْسِهِ نَصِيبٌ.
📕 آن كس كه در عمل كوتاهى كند، دچار اندوه گردد، و آن را كه از مال و جانش بهره اى در راه خدا نباشد خدا را به او نيازى نيست.
📘 Whoever falls short of actions falls into grief and Allah has nothing to do with him who spares nothing from his wealth in the name of Allah.
#نهج_البلاغه#حکمتها #حکمت_ها #نامه_ها #خطبه_ها #حکمت_صد_بیست_هفتم
#نکوهش_از_سستی_در_عمل
#کتاب #امیرالمؤمنین
#حضرت_علی(ع) #علی_بن_ابیطالب
#عربی #فارسی #انگلیسی #دشتی #دشتی_نهج_البلاغه #سید_محمد_دشتی
#أخي_الوحی #برادر_قران
#أخ_القرآن #کلام_الملوک #ملوک_الکلام
sapp.ir/hkmatha
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#حکمت_های_نهج_البلاغه
📖 #حکمت_صد_بیست_نهم
#شناخت_عظمت_پروردگار
📗 عِظَمُ الْخَالِقِ عِنْدَكَ، يُصَغِّرُ الْمَخْلُوقَ فِي عَيْنِكَ.
📕بزرگى پروردگار در جانت، پديده ها را در چشمت كوچك مى نماياند.
📘 The Greatness of the Creator appreciated by you will belittle the creatures in your view
#نهج_البلاغه#حکمتها #حکمت_ها #نامه_ها #خطبه_ها #حکمت_صد_بیست_نهم
#شناخت_عظمت_پروردگار
#کتاب #امیرالمؤمنین
#حضرت_علی(ع) #علی_بن_ابیطالب
#عربی #فارسی #انگلیسی #دشتی #دشتی_نهج_البلاغه #سید_محمد_دشتی
#أخي_الوحی #برادر_قران
#أخ_القرآن #کلام_الملوک #ملوک_الکلام
sapp.ir/hkmatha
👆👆👆👆
#حکمت_های_نهج_البلاغه
📖 #حکمت_صد_سی_ام
#توجه_به_فنا_پذیری_دنیا
📗 وَ قَالَ (علیه السلام) -وَ قَدْ رَجَعَ مِنْ صِفِّينَ فَأَشْرَفَ عَلَى الْقُبُورِ بِظَاهِرِ الْكُوفَةِ-: يَا أَهْلَ الدِّيَارِ الْمُوحِشَةِ وَ الْمَحَالِّ الْمُقْفِرَةِ وَ الْقُبُورِ الْمُظْلِمَةِ، يَا أَهْلَ التُّرْبَةِ، يَا أَهْلَ الْغُرْبَةِ، يَا أَهْلَ الْوَحْدَةِ، يَا أَهْلَ الْوَحْشَةِ، أَنْتُمْ لَنَا فَرَطٌ سَابِقٌ وَ نَحْنُ لَكُمْ تَبَعٌ لَاحِقٌ؛ أَمَّا الدُّورُ فَقَدْ سُكِنَتْ، وَ أَمَّا الْأَزْوَاجُ فَقَدْ نُكِحَتْ، وَ أَمَّا الْأَمْوَالُ فَقَدْ قُسِمَتْ. هَذَا خَبَرُ مَا عِنْدَنَا، فَمَا خَبَرُ مَا عِنْدَكُمْ؟ ثُمَّ الْتَفَتَ إِلَى أَصْحَابِهِ فَقَالَ: أَمَا [وَ اللَّهِ] لَوْ أُذِنَ لَهُمْ فِي الْكَلَامِ لَأَخْبَرُوكُمْ أَنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوى.
📕 (امام عليه السّلام، وقتى از جنگ صفّين برگشت و به قبرستان پشت دروازه كوفه رسيد رو به مردگان كرد و فرمود):
اى ساكنان خانه هاى وحشت زا، و محلّه هاى خالى و گروهاى تاريك، اى خفتگان در خاك، اى غريبان، اى تنها شدگان، اى وحشت زدگان، شما پيش از ما رفتيد و ما در پى شما روانيم، و به شما خواهيم رسيد. امّا خانه هايتان ديگران در آن سكونت گزيدند و امّا زنانتان با ديگران ازدواج كردند، و امّا اموال شما در ميان ديگران تقسيم شد اين خبرى است كه ما داريم، حال شما چه خبر داريد؟ (سپس به اصحاب خود رو كرد و فرمود) بدانيد كه اگر اجازه سخن گفتن داشتند، شما را خبر مى دادند كه: بهترين توشه، تقوا است.
📘 When Imam Ali ibn Abu Talib (PBUH) returned from (the battle of) Siffin and noticed the graves outside Kufa, he said: O residents of houses which give a sense of loneliness, of depopulated areas, of gloomy graves! O people of the dust! O victims of strangeness! O people of loneliness and O people of desolateness! You have gone ahead and preceded us while we are following you and will join you. The houses (you left) have been inhabited by others; the wives (you left) have been married by others; the properties have been distributed (among heirs). This is the news about those around us; what is the news about things around you?! Imam Ali ibn Abu Talib (PBUH) turned to his companions and said: Beware! If they were allowed to speak they will inform you that: “Verily, the best provision is fear of Allah” (Holy Quran, 2: 197).
#نهج_البلاغه#حکمتها #حکمت_ها #نامه_ها #خطبه_ها #حکمت_صد_سی_ام
#توجه_به_فنا_پذیری_دنیا
#کتاب #امیرالمؤمنین
#حضرت_علی(ع) #علی_بن_ابیطالب
#عربی #فارسی #انگلیسی #دشتی #دشتی_نهج_البلاغه #سید_محمد_دشتی
#أخي_الوحی #برادر_قران
#أخ_القرآن #کلام_الملوک #ملوک_الکلام
sapp.ir/hkmatha
#حکمت_های_نهج_البلاغه
📖 #حکمت_صد_سی_یکم
#توبیخ_نکوهش_کننده_دنیا
📗 وَ قَالَ (علیه السلام) -وَ قَدْ سَمِعَ رَجُلًا يَذُمُّ الدُّنْيَا-: أَيُّهَا الذَّامُّ لِلدُّنْيَا الْمُغْتَرُّ بِغُرُورِهَا [الْمُنْخَدِعُ] الْمَخْدُوعُ بِأَبَاطِيلِهَا، أَ [تَفْتَتِنُ] تَغْتَرُّ [بِهَا] بِالدُّنْيَا ثُمَّ تَذُمُّهَا؟ أَنْتَ الْمُتَجَرِّمُ عَلَيْهَا أَمْ هِيَ الْمُتَجَرِّمَةُ عَلَيْكَ؟ مَتَى اسْتَهْوَتْكَ أَمْ مَتَى غَرَّتْكَ؟ أَ بِمَصَارِعِ آبَائِكَ مِنَ الْبِلَى أَمْ بِمَضَاجِعِ أُمَّهَاتِكَ تَحْتَ الثَّرَى؟ كَمْ عَلَّلْتَ بِكَفَّيْكَ وَ كَمْ مَرَّضْتَ بِيَدَيْكَ؟ تَبْتَغِي لَهُمُ الشِّفَاءَ وَ تَسْتَوْصِفُ لَهُمُ الْأَطِبَّاءَ غَدَاةَ، لَا يُغْنِي عَنْهُمْ دَوَاؤُكَ وَ لَا يُجْدِي عَلَيْهِمْ بُكَاؤُكَ، لَمْ يَنْفَعْ أَحَدَهُمْ إِشْفَاقُكَ وَ لَمْ تُسْعَفْ فِيهِ بِطَلِبَتِكَ، وَ لَمْ تَدْفَعْ عَنْهُ بِقُوَّتِكَ وَ قَدْ مَثَّلَتْ لَكَ بِهِ الدُّنْيَا نَفْسَكَ وَ بِمَصْرَعِهِ مَصْرَعَكَ. إِنَّ الدُّنْيَا دَارُ صِدْقٍ لِمَنْ صَدَقَهَا وَ دَارُ عَافِيَةٍ لِمَنْ فَهِمَ عَنْهَا وَ دَارُ غِنًى لِمَنْ تَزَوَّدَ مِنْهَا وَ دَارُ مَوْعِظَةٍ لِمَنِ اتَّعَظَ بِهَا؛ مَسْجِدُ أَحِبَّاءِ اللَّهِ وَ مُصَلَّى مَلَائِكَةِ اللَّهِ وَ مَهْبِطُ وَحْيِ اللَّهِ وَ مَتْجَرُ أَوْلِيَاءِ اللَّهِ؛ اكْتَسَبُوا فِيهَا الرَّحْمَةَ وَ رَبِحُوا فِيهَا الْجَنَّةَ؛ فَمَنْ ذَا يَذُمُّهَا وَ قَدْ آذَنَتْ بِبَيْنِهَا وَ نَادَتْ بِفِرَاقِهَا وَ نَعَتْ نَفْسَهَا وَ أَهْلَهَا، فَمَثَّلَتْ لَهُمْ بِبَلَائِهَا الْبَلَاءَ وَ شَوَّقَتْهُمْ بِسُرُورِهَا إِلَى السُّرُورِ، رَاحَتْ بِعَافِيَةٍ وَ ابْتَكَرَتْ بِفَجِيعَةٍ تَرْغِيباً وَ تَرْهِيباً وَ تَخْوِيفاً وَ تَحْذِيراً؛ فَذَمَّهَا رِجَالٌ غَدَاةَ النَّدَامَةِ وَ حَمِدَهَا آخَرُونَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ؛ ذَكَّرَتْهُمُ الدُّنْيَا [فَذَكَّرُوا] فَتَذَكَّرُوا وَ حَدَّثَتْهُمْ فَصَدَّقُوا وَ وَعَظَتْهُمْ فَاتَّعَظُوا.
📕و درود خدا بر او، فرمود: (شنيد مردى دنيا را نكوهش مى كند.) (اخلاقى، اجتماعى):
1- توبيخ نكوهش كننده دنيا:
اى نكوهش كننده دنيا، كه خود به غرور دنيا مغرورى و با باطل هاى آن فريب خوردى خود فريفته دنيايى و آن را نكوهش مى كنى آيا تو در دنيا جرمى مرتكب شده اى يا دنيا به تو جرم كرده است. كى دنيا تو را سرگردان كرد و در چه زمانى تو را فريب داد آيا با گورهاى پدرانت كه پوسيده اند (تو را فريب داد) يا آرامگاه مادرانت كه در زير خاك آرميده اند آيا با دو دست خويش بيماران را درمان كرده اى و آنان را پرستارى كرده و در بسترشان خوابانده اى. درخواست شفاى آنان را كرده، و از طبيبان داروى آنها را تقاضا كرده اى در آن صبحگاهان كه داروى تو به حال آنان سودى نداشت، و گريه تو فايده اى نكرد، و ترس تو آنان را سودى نرساند، و آنچه مى خواستى به دست نياوردى، و با نيروى خود نتوانستى مرگ را از آنان دور كنى. دنيا براى تو حال آنان را مثال زد، و با گورهايشان، گور، خودت را به رخ تو كشيد.
2- خوبيها و زيباييهاى دنيا:
همانا دنيا سراى راستى براى راست گويان، و خانه تندرستى براى دنيا شناسان، و خانه بى نيازى براى توشه گيران، و خانه پند، براى پندآموزان است. دنيا سجده گاه دوستان خدا، نمازگاه فرشتگان الهى، فرودگاه وحى خدا، و جايگاه تجارت دوستان خداست، كه در آن رحمت خدا را به دست آوردند، و بهشت را سود بردند. چه كسى دنيا را نكوهش مى كند و جدا شدنش را اعلام داشته، و فرياد زد كه ماندگار نيست، و از نابودى خود و اهلش خبر داده است و حال آن كه (دنيا) با بلاى خود بلاها را نمونه آورد، و با شادمانى خود آنان را به شادمانى رساند. در آغاز شب به سلامت گذشت، امّا در صبحگاهان با مصيبتى جانكاه بازگشت، تا مشتاق كند، و تهديد نمايد، و بترساند، و هشدار دهد، پس مردمى در بامداد با پشيمانى، دنيا را نكوهش كنند، و مردمى ديگر در روز قيامت آن را مى ستايند، دنيا حقائق را به يادشان آورد، ياد آور آن شدند، از رويدادها برايشان حكايت كرد، او را تصديق كردند، و اندرزشان داد، پند پذيرفتند.
📘 Imam Ali ibn Abu Talib (PBUH) heard a man speaking ill of life in this world, so he said to him: O you who abuses the world! O you who has been deceived by it and cheated by its wrongs! Do you thus covet the world then abuse it?! Do you accuse it or should it accuse you?! When did it bewilder you or deceive you, whether by the decay and fall of your forefathers, or by the sleeping places of your mothers under the ground? How much did you look after them in their illness and nursed them during sickness, desiring them to be cured and consulting physicians for them in the morning when your medicine did not avail the
m and your wailing for them did not benefit them? Your mourning over them did not prove useful to them and you could not achieve your aim. You could not ward off (death) from them with all your power. In fact, through the dying man, the world presented an illustration for you and showed you by the example of his falling down how you will also fall. Certainly, this world is a house of truth for whoever appreciates it, a place of safety for whoever understands it, a house of riches for whoever collects provision from it (for the next world), and a house of instructions for whoever draws instruction from it. It is the place of worship for those who love Allah, the place of praying for the angels of Allah, the place where the revelation of Allah descends, and the marketing place for those devoted to Allah. Herein, they earned mercy and herein they acquired Paradise by way of profit. Therefore, who can abuse it when it has announced its departure and called out that it will leave?! It had given news of its own destruction and the death of its people. By its hardship, it set an example of their hardships. By its pleasures, it created eagerness for the pleasures (of the next world). It brings ease in the evening and grief in the morning by way of persuasion, dissuasion, alarm and warning. People abuse it on the morning of their repentance, but there are others who will praise it on the Day of Judgement. The world recalled to them the next life and they bore it in mind. It related to them (things of the next life) and they acknowledged them. It preached to them and they took lesson therefrom.
#نهج_البلاغه#حکمتها #حکمت_ها #نامه_ها #خطبه_ها #حکمت_صد_سی_یک
#توبیخ_نکوهش_کننده_دنیا
#کتاب #امیرالمؤمنین
#حضرت_علی(ع) #علی_بن_ابیطالب
#عربی #فارسی #انگلیسی #دشتی #دشتی_نهج_البلاغه #سید_محمد_دشتی
#أخي_الوحی #برادر_قران
#أخ_القرآن #کلام_الملوک #ملوک_الکلام
sapp.ir/hkmatha
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#حکمت_های_نهج_البلاغه
📖 #حکمت_صد_سی_دوم
#ضرورت_یاد_مرگ
📗 إِنَّ لِلَّهِ مَلَكاً يُنَادِي فِي كُلِّ يَوْمٍ: لِدُوا لِلْمَوْتِ، وَ اجْمَعُوا لِلْفَنَاءِ، وَ ابْنُوا لِلْخَرَابِ.
📕 خدا را فرشته اى است كه هر روز بانگ مى زند: بزاييد براى مردن، و فراهم آوريد براى نابود شدن، و بسازيد براى ويران گشتن.
📘 There is an angel of Allah who calls out every day: “Beget children for death! Collect wealth for destruction and raise construction for ruin!”
#نهج_البلاغه#حکمتها #حکمت_ها #نامه_ها #خطبه_ها #حکمت_صد_سی_دوم
#ضرورت_یاد_مرگ
#کتاب #امیرالمؤمنین
#حضرت_علی(ع) #علی_بن_ابیطالب
#عربی #فارسی #انگلیسی #دشتی #دشتی_نهج_البلاغه #سید_محمد_دشتی
#أخي_الوحی #برادر_قران
#أخ_القرآن #کلام_الملوک #ملوک_الکلام
sapp.ir/hkmatha
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#حکمت_های_نهج_البلاغه
📖 #حکمت_صد_سی_سوم
#افسانه_مردم_و_دنیا
📗 الدُّنْيَا دَارُ مَمَرٍّ، لَا دَارُ مَقَرٍّ؛ وَ النَّاسُ فِيهَا رَجُلَانِ، رَجُلٌ بَاعَ فِيهَا نَفْسَهُ فَأَوْبَقَهَا، وَ رَجُلٌ ابْتَاعَ نَفْسَهُ فَأَعْتَقَهَا.
📕 دنيا گذرگاه عبور است، نه جاى ماندن، و مردم در آن دو دسته اند: يكى آن كه خود را فروخت و به تباهى كشاند، و ديگرى آن كه خود را خريد و آزاد كرد.
📘 This world is a transient place, not a place of stay. The people herein are of two types: One is a man who sold away his soul (to his passions) and thus ruined it, and the other is a man who purchased his soul (by controlling his desires) and freed it.
#نهج_البلاغه#حکمتها #حکمت_ها #نامه_ها #خطبه_ها #حکمت_صد_سی_دوم
#افسانه_مردم_و_دنیا
#کتاب #امیرالمؤمنین
#حضرت_علی(ع) #علی_بن_ابیطالب
#عربی #فارسی #انگلیسی #دشتی #دشتی_نهج_البلاغه #سید_محمد_دشتی
#أخي_الوحی #برادر_قران
#أخ_القرآن #کلام_الملوک #ملوک_الکلام
sapp.ir/hkmatha