خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۳۰ / ۳ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم به آیه ۱۰۲ سوره مبارکه آل عمران رسیدیم که می فرماید:
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ»
خداوند متعال در این آیه شریفه، دو چیز از اهل ایمان خواسته است:
۱- با تقوا باشید و حق آن را ادا کنید که هفته قبل به آن اشاره داشتیم.
۲- بکوشید مسلمان از دنیا بروید. «وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ»
حضرت ابراهیم ع و حضرت یعقوب این دو پیامبر عظیم الشأن الهی فرزندان خود را سفارش به همین مطلب کرده اند.
«فَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ» بقره/ ۱۳۲
حضرت یوسف ع نیز در پیشگاه پروردگار متعال همین درخواست را دارد. «تَوَفَّنِي مُسْلِمًا»
یوسف/ ۱۰۱
هنگامی که رسول خدا ص خبر شهادت امیر مؤمنان علی ع را به آن حضرت داد، واکنش حضرت علی ع این بود، «یَا رَسُولَ اللَّهِ وَ ذَلِکَ فِی سَلَامَةٍ مِنْ دِینِی».
معیار سنجش مسلمانی و سلامت در دین این است که ما چه اندازه با معارف دینی آشنا هستیم و چه اندازه به آنچه آموختیم و می دانیم عمل می کنیم. در حدیثی از امام کاظم ع نقل شده است که فرمود: «مَن أرادَ الغِنى بِلا مالٍ ، و راحَةَ القَلبِ مِنَ الحَسَدِ ، و السَّلامَةَ في الدِّينِ ، فَلْيَتَضَرَّعْ إلَى اللّه ِ عَزَّ و جلَّ في مَسألَتِهِ بِأن يُكمِلَ عَقلَهُ» هر كه خواهان توانگرىِ بدون داشتن مال، و آسودگى دل از حسادت، و داشتن دين سالم است، بايد با تضرّع از خداوند عزّ و جلّ بخواهد كه عقلش را كامل گرداند.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۳۰ / ۳ / ۱۴۰۱
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
در روایتی از رسول خدا ص نقل شده است که فرمود: در شب معراج با جماعتی روبرو شدم كه: «لَهُمْ أظْفَارٌ مِنْ نُحَاسٍ يَخْدِشُونَ وُجُوهَهُمْ وَصُدُورَهُمْ» ناخن هایی از جنس مس داشتند و با آن صورت و سينه های خود را می خراشيدند. «فَقُلْتُ: مَنْ هؤُلاءِ يَا جِبرِيلُ؟» از جبريل پرسیدم اينها چه كسانی هستند؟. «قَالَ: هؤُلاءِ الَّذِينَ يَأكُلُونَ لُحُومَ النَّاسِ، وَيَقَعُونَ في أعْرَاضِهِمْ» فرمود: اينان كسانی هستند كه با غیبت کردن گوشت مردم را می خورند و با آبروی آنان بازی می کنند. بحارالانوار / ۷۵ / ۱۵۴
یک شاخه تقوا همین است که مواظب زبان و قلم خود باشیم و آن را آلوده به غیبت نسازیم، و با آبروی دیگران بازی نکنیم. مواظب باشید فضای مجازی امروز پر شده است از غیبت و تهمت. خیلی راحت به آبروی دیگران چنگ می زنند. اینها همان ناخنهای مسی داغ است که پیامبر اسلام از آن خبر داده است. بدانیم با هر غیبتی به صورت و بدن خود چنگ می زنیم.
......
سوم خرداد، روز فتح خرمشهر از ایام الله تاریخ انقلاب اسلامی است. روزی که خداوند متعال فرمان یادآوری آن را داده و آن را چراغ راه انسان های صبور و شکر گزار قرار داده است. «وَذَكِّرْهُم بِأَيَّامِ اللَّهِ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِّكُلِّ صَبَّارٍ شَكُورٍ» ابراهیم/ ۵
امروز داستان فتح خرمشهر از آیاتی است که باید چراغ راه زندگی ما و جوانان ما قرار گیرد.
دو عامل مهم پیروزی خرمشهر را عرض می کنم.
اول استقامت و پایداری در برابر دشمن بود. خداوند از اهل ایمان همین را خواسته است. می فرماید: مقاوم باشید و هرگز سستی به خود راه ندهید. به سه آیه در قرآن کریم اشاره کنم.
آیه اول: «إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُم بُنْيَانٌ مَّرْصُوصٌ» صف / ۴
خداوند مجاهدانی را دوست می دارد که با انگیزه الهی محکم و استوار در برابر دشمن بایستد.
آیه دوم: «وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ»آل عمران/ ۱۳۹
رمز برتری بر دشمن این است که هرگز سستی به خود راه ندهید.
آیه سوم: هنگامی که یاران انبیاء را معرفی می کند، آنها را با پنج ویژگی توصیف نموده است:
۱- هرگز در راه خدا سستی به خود راه نمی دهند. «فَمَا وَهَنُوا لِمَا أَصَابَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ»
۲- احساس ضعف در برابر دشمن ندارد. «وَمَا ضَعُفُوا»
۳-در برابر خواسته دشمن تسلیم نمی شوند. «وَمَا اسْتَكَانُوا».
۴-اهل صبر و پایداری هستند. «وَاللَّهُ يُحِبُّ الصَّابِرِينَ».
۵- همواره زندگی آنها توأم با معنویت و یاد خدا است. «وَمَا كَانَ قَوْلَهُمْ إِلَّا أَن قَالُوا رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسْرَافَنَا فِي أَمْرِنَا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ». آل عمران / ۱۴۷
.......
دوم ایمان به وعده الهی است که فرمود: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ». محمد / ۷
اگر نگاهی به تاریخ انقلاب اسلامی بیندازیم تحقق این وعده صادق خداوند را به طور وضوح می بینیم. از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی تا به امروز دشمنان قسم خورده داخلی و خارجی به انواع و اقسام ترفندها دست زدند تا شالوده جمهوری اسلامی را به هم ریزند. اما به فضل الهی جمهوری اسلامی به یک درختی تنومند و پر ثمر تبدیل شده است
، نظامی که توانسته است دل ملّتهای مظلوم جهان را به سوی خود جلب کند. و در برابر قدرتهای بزرگ و استکباری دنیا بایستد. چه کسی توطئه های دشمنان را خنثی کرد؟ چه کسی ایران اسلامی را الگوی مسلمانان و مظلومان جهان قرار داد؟ کسی جز خداوند، این همان وعده صادق خداوند است. این است که امام راحل فرمود: خرمشهر را خدا آزاد کرد.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۶ / ۳ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود. از جمله آنها آیه شریفه ۲۰۰ سوره مبارکه آل عمران است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ». در این آیه شریفه خداوند متعال چهار دستور حیات بخش و سعادتمندی را به مؤمنان داده است. دو دستور آن مربوط به زندگی فردی انسان است، و دو دستور هم مربوط به روابط اجتماعی است. اما آن دو دستور مربوط به امور فردی، یکی صبر است و دیگری تقوا. این دو عنصر صبر و تقوا جزء لوازم ضروری یک زندگی سالم است.زیرا دنیا دار سختی، مشکلات، مصیبت ها است، و تنها با عنصر صبر است که انسان می تواند بر مشکلات فائق آید. و همچنین زندگی دنیا همراه است با وسوسه شیطان و هوی و هوس ها و شهوات، و تنها چیزی که می تواند اینها را کنترل کند تقوا است. بدین جهت است که خداوند هم امر به صبر و تقوا کرده است و هم ثمره آن را بیان نموده است که فلاح و رستگاری است.
...............
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
سالروز شهادت پیشوای ششم امام جعفر صادق ع است. ضمن عرض تسلیت، یک حدیث اخلاقی از آن بزرگوار همگی بهره مند شویم. حضرت فرمود: «مَنْ تَوَلّى أمْراً مِن اُمُورِالنّاسِ فَعَدَلَ وَ فَتَحَ بابَهُ وَ رَفَعَ شَرَّهُ وَ نَظَرَ فى اُمُورِ النّاسِ کانَ حَقّاً عَلَى اللّهِ عَزَّوَجَلَّ أَن یُؤَمِّنَ رَوْعَتَهُ یَومَ القِیامَةِ وَ یُدْخِلَهُ الجَنَّهًَْ» کسی که عهده دار امور مردم می شود، اگر دارای چهار ویژگی باشد، هم از حوادث روز محشر در امان است و هم پایان زندگیش بهشت خدا است.
۱- عدالت پیشه باشد.
۲- بین خود و مردم حجابی قرار ندهد.
۳- شری به کسی نرساند.
۴- در رفع مشکلات مردم تلاش کند. بحارالانوار / ۷۵ / ۳۴۰
ای کاش این حدیث شریف، بالای سر در تمام ادارات نصب می شد، تا مسئولین هر روز صبح که می خواهند وارد محل کار خود شوند، آن را بخوانند.
.............
یکی از درسهایی که امروز به عنوان یک شیعه باید از مکتب امام صادق ع بگیریم، مبارزه با انحرافات است.
خداوند متعال یک جادهای بین بندگان و خودش کشیده است ، به نام صراط مستقیم. و این تنها راهی است که به خدا منتهی می شود. شیطان هم بر سر همین را کمین کرده است تا مردم را به مسیر انحرافی بکشاند.
چنانچه شیطان همین تهدید را کرده است و با تاکید می گوید: «لَأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقِيمَ
ثُمَّ لَآتِيَنَّهُم مِّن بَيْنِ أَيْدِيهِمْ وَمِنْ خَلْفِهِمْ وَعَنْ أَيْمَانِهِمْ وَعَن شَمَائِلِهِمْ وَلَا تَجِدُ أَكْثَرَهُمْ شَاكِرِينَ».
اعراف / ۱۷
در زمان امام صادق ع این انحرافات به اوج خود رسید. هم حاکمان فاسد عباسی این انحرافات را دنبال می کردند، هم از ناحیه کفار و دشمنان اسلام ایجاد شبهه می شد و هم از ناحیه مسلمانان جاهل و دنیا پرست. مهمترین محور شبهه آنها هم روی بحث مرجعیت دینی مردم در احکام عملی اسلام، و رهبریت و مدیریت جامعه اسلامی بود. و آنان با این انحرافات موفق شدند دائره مرجعیت و رهبریت جامعه را به غیر از معصومین علیهم السلام هم بکشانند. و افرادی به خود اجازه دهند در برابر امام صادق ع بایستند و عرض اندام کنند.
در این شرایط بود امام صادق ع برای حفظ اسلام ناب محمدی ص وارد میدان شد و با کمک شاگردانی چون زراره، ابا بن تغلب، محمد بن مسلم، هشام بن سالم، هشام بن حکم، ابو حمزه ثمالی و دهها شاگرد دیگر، اسلام ناب را پاینده نگه داشت. اینکه به ما شیعه جعفری می گویند همین است، اگر همت امام صادق ع نبود امروز از شیعه هم خبری نبود.
..........
امروز زمینه تمام آن انحرافات، در جامعه ما هم وجود دارد. دشمنان اسلام و افراد جاهل و دنیا پرست با استفاده از فضای مجازی هر لحظه ایجاد شبهه می کنند. اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی مسأله جهاد تبیین را مطرح نمودند برای مقابله با این انحرافات بوده است.
@mesbah_jome
خطبههای نماز جمعه شاهدیه ۱۳ / ۳ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم به آیه شریفه ۲۰۰ سوره مبارکه آل عمران رسید ج که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ». در این آیه شریفه خداوند متعال به اهل ایمان چهار دستور داده است که اگر آنها را در زندگی رعایت کنند، بدون شک اهل فلاح و رستگاری خواهند بود.
دو دستور آن مربوط به زندگی فردی است، و دو دستور آن هم مربوط به روابط اجتماعی است که عبارتند از: مصابره و مرابطه.
صابروا یعنی یکدیگر را سفارش به صبر کنید. در زندگی نه تنها همه انسانها باید در برابر سختیها و رنجها و مصائب و مشکلات مقاوم و صبور باشند، باید یکدیگر را سفارش به صبر کنند. در صورت مبارکه عصر می فرماید: همه انسانها زیانکارند مگر کسانی که سفارش به حق و صبر نمایند. «إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ
إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ».
در سوره مبارکه بلد هنگامی که می خواهد اصحاب الیمین را معرفی نماید می فرماید آنها آنها کسانی هستند که علاوه بر ایمان تواصی به صبر و رحم دارند. «ثُمَّ كَانَ مِنَ الَّذِينَ آمَنُوا وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ وَتَوَاصَوْا بِالْمَرْحَمَةِ أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْمَيْمَنَةِ» بلد / ۱۸
سر اینکه این اندازه بر تواصی به صبر تاکید شده است این است که اگر کسی اهل صبر نباشد، نه تنها خودش آسیب می بیند، بلکه به دیگران هم آسیب می زند.
........
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
«قَالَ الرِّضَا عَلیهِ السّلام احْرِصُوا عَلَى قَضَاءِ حَوَائِجِ الْمُؤْمِنِينَ وَ إِدْخَالِ السُّرُورِ عَلَيْهِمْ وَ دَفْعِ الْمَكْرُوهِ عَنْهُمْ فَإِنَّهُ لَيْسَ شَيْءٌ مِنَ الْأَعْمَالِ عِنْدَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ بَعْدَ الْفَرَائِضِ أَفْضَلَ مِنْ إِدْخَالِ السُّرُورِ عَلَى الْمُؤْمِنِ»؛ حضرت رضا علیه السلام فرمود: در جهت برطرف کردن نیاز مؤمنین، و خوشحال کردن آنها، و دفع بدی از آنها حریص باشید، زیرا بعد از انجام واجبات، هیچ عملی در نزد خداوند برتر و بالاتر از خوشحال کردن مؤمن نیست. بحارالأنوار / ۷۸ / ۳۴۶
.........
چهاردهم خرداد سالروز ارتحال جانگداز بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران امام راحل و عزیز است، این مصیبت را تسلیت عرض می کنم.
مرگ و مردن یکی از سنتهای حتمی و قطعی و عمومی ذات اقدس حق در این عالم است که همه می میرند. منتهی پس از مرگ پس از مردم به چهار گروه تقسیم می شوند.
۱- پس از مرگ یاد و خاطره آنها از ذهنها می رود.
۲- نام آنها در تاریخ ثبت می شود، ولی منشاء اثر در جامعه نیستند.
۳- نام آنها نه تنها در تاریخ می ماند بلکه منشاء اثر در جامعه هستند، مثل شهدا و علما که مردم از نور و علم آنها بهره می برند.
۴- آنهایی که پس از مرگ تاریخ سازند. یعنی تاریخ با فکر و اندیشه آنها حرکت می کند. و این همان معنای «وَتَرَكْنَا عَلَيْهِ فِي الْآخِرِينَ» است که در سوره مبارکه صافات تکرار شده است.
امام راحل از این گروه است. چرا که یک فصل جدیدی در برابر مردم دنیا گشود. امروز در کشورهای مختلف، مردم بر اساس اندیشه و افکار امام در برابر ستمگران می ایستند.
ما در برابر این امام چهار وظیفه داریم.
وظیفه اول: تجلیل از امام است. تجلیل از امام جزء شعائری است که خداوند متعال فرمان تعظیم آن را داده است. «وَمَن يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِن تَقْوَى الْقُلُوبِ» حج / ۳۱
وظیفه دوم: آشنایی با اصول و مکتبب امام است. مکتب امام پیوند دین با علم و سیاست بود. پیوند عقلانیت و معنویت بود. دنیای امر دین و معنویت را جدای از علم و عقل و سیاست می پندارد. ثمره این اندیشه این اندازه فساد و جنایت در جهان است.
وظیفه سوم: صیانت از آرمانهای امام ااز تحریف است. عده ای افکار پوسیده خود را به نام اندیشه امام مطرح می کنند. پشت نام امام کمین می کنند تا به خواسته های خود برسند.
وظیفه چهارم: پافشاری در راه امام است. راه امام همان راه اسلام ناب محمدی ص است. هر کسی در هر موقعیتی که باشد، عالم باشد، سیاسی باشد، بازاری باشد، اگر راه خود را از راه امام جدا کند، شک نکند با اسلام ناب مشکل دارد.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۰ / ۳ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم به آیه شریفه ۲۰۰ سوره مبارکه آل عمران رسید که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ». در این آیه شریفه خداوند متعال به اهل ایمان چهار دستور جامع و سعادت بخش داده است، در زندگی صبر پیشه سازید، یکدیگر را سفارش به صبر کنید، مرتبطه داشته باشید، تقوا را رعایت کنید. بحث صبر و مصابره و تقوا در هفته های قبل داشتیم. رابطه چیست که خداوند متعال فرمان آن را به اهل ایمان داده است.
رابطوا از ماده ربط، در لغت و موارد استعمال آن در قرآن کریم و روایات اسلامی، به چند معنا آمده است:
۱- به هم پیوستن و جمع شدن: به کاروانسرا هم رباط می گویند چون مسافران همه در آنجا جمع می شوند.
۲- مهیا شدن و آمادگی داشتن: چنانچه می فرماید: «وَأَعِدُّوا لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَمِن رِّبَاطِ الْخَيْلِ». انفال / ۶۰
۳- مراقبت و نگهبانی: به مرز دار مرابط و به علمای دین مرابطون گفته اند، چون از مرز کشور و مرز دین مراقبت می کنند.
۴- ارتباط با اهل بیت علیهم السلام: در حدیث آمده است، رابِطُوا عَلَی الائِمَّة. در حدیث دیگر آمده است: رابِطُوا اِمامَکُمُ المُنتَظَر.
خداوند متعال از اهل ایمان همه اینها خواسته است. یعنی وظیفه یک مؤمن این است که ارتباطش را با خدا و اهل بیت ع و مؤمنان حفظ کند. در برابر دشمن همیشه آماده باشد. و از مرز دین و اسلام مراقبت نماید.
........
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
در آستانه میلاد با سعادت حضرت علی بن موسی الرضا ع قرار داریم. ضمن عرض تبریک، یک سخن نورانی و هدایت گر از محضر آن بزرگوار عیدی بگیریم. امام رضا ع فرمود: «خَمْسٌ مَنْ لَمْ تَكُنْ فِيهِ فَلاَ تَرْجُوهُ لِشَيْ ءٍ مِنَ اَلدُّنْيَا وَ اَلْآخِرَةِ مَنْ لَمْ تَعْرِفِ اَلْوَثَاقَةَ فِي أَرُومَتِهِ وَ اَلْكَرَمَ فِي طِبَاعِهِ وَ اَلرَّصَانَةَ فِي خُلُقِهِ وَ اَلنُّبْلَ فِي نَفْسِهِ وَ اَلْمَخَافَةَ لِرَبِّهِ». پنج خصلت است كه در هر كس نباشد هیچ خیری در امور دنيا و آخرت از او انتظار نداشته باشيد: كسى كه اعتماد به نفس نداشته باشد. و كسى كه در ذاتش كرم و بزرگواری نباشد. و كسـى كه ثبات اخلاقی در او نباشد. و كسى كه در او نجابت نباشد. و كسى كه از خدا نترسد. بحارالانوار/ ۷۸ / ۳۳۹
........
رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی خامنه ای دام ظله در مراسم سالگرد امام راحل و عزیز هفت توصیه و سفارش به مردم داشتند که لازم است این سفارشات مورد توجه قرار گیرد و همه خود را ملزم بدانند که آن را عملیاتی سازند. از جمله آنها مسئله قدر شناسی از مسئولان انقلابی است. معظم له فرمودند: «امروز که دشمن در صدد تخریب مسئولان انقلابی است، وظیفه قدرشناسی وظیفهٔ سنگینی است؛ باید از مسئولین قدرشناسی کرد».
مسئله قدر شناسی یک امر غریزی است. شما اگر به یک حیوان و یا کودکی که قدرت تشخیص ندارد، محبت کنید عکس العمل نشان می دهد. پیشوایان دین فراوان نسبت به مسئله قدرشناسی از دیگران، تأکید کرده اند.
در حدیثی از رسول خدا ص آمده است که فرمود: «لا يشكُرُ اللّهَ من لا يَشكُرُ النّاس.» هر کس قدردان مردم نباشد، هرگز از خدا نیز قدردانی نمی کند.
حضرت رضا ع نیز فرمود: «مَنْ لَمْ یَشْکُرِ الْمُنْعِمَ مِنَ الْمَخْلُوقِینَ لَمْ یَشْکُرِ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ». کسى که از ولیّنعمت خود از مخلوقین تشکر نکند، شکرگزارى از خداوند نکرده است. بحارالانوار/ ۷۱ / ۴۴
امام سجاد ع فرمود: «أمّا حَقُّ ذِي المَعروفِ علَيكَ
فأن تَشكُرَهُ و تَذكُرَ مَعروفَهُ و تُكسِبَهُ المَقالَةَ الحَسَنَةَ و تُخلِصَ لَهُ الدعاءَ فيما بينَكَ و بينَ اللّهِ عَزَّ و جلَّ.
فإذا فَعَلتَ ذلكَ، كنتَ قد شَكَرتَهُ سِرّا و عَلانِيَةً. ثُمّ إن قَدَرْتَ على مُكافَأتِهِ يَوما، كافَأتَهُ». حقّ كسى كه به تو نيكى کرده است اين است كه : از او تشكر كنى و نيكيش را به زبان آورى و از وى به خوبى ياد كنى و ميان خود و خداوند عزّ و جلّ برايش خالصانه دعا كنى. اگر چنين كردی، در پنهان و آشكار از او تشكر كرده ای. آنگاه اگر روزى توانستى نيكى او را جبران كنى، جبران نما. بحارالانوار / ۷۴ / ۷۱
.........
امروز دولت انقلابی با تمام توان وارد میدان خدمتگذاری شده است، دشمنان خارج نشین و منافقان داخلی همه همت خود را در جهت تخریب دولت انقلابی گذاشته اند، دشمن، دشمن است و انتظاری از آنها نباید داشت. لکن انتظار از خودیها است که آنها چرا قدر شناس نیستند، و با دشمن هم صدا می شوند. الحمدلله دولت انقلابی موفق شدند ویروس منحوس کرونا را مهار کند، در ساخت و ساز مسکن حرکتهای جهادی شروع شده است. در رفع مشکلات اقتصادی هم نیاز به همکاری همه مردم و زمان دارد، از دولت نباید انتظار معجزه داشت، که یک روزه همه مشکلات را حل کند.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۷ / ۳ / ۱۴۰۰
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود که به آیه شریفه ۵۹ سوره مبارکه نساء رسیدیم که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ ذَٰلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا»
در این آیه شریفه خداوند متعال اهل ایمان را به اطاعت از خدا و رسول و اولی الامر فرمان داده است. اگر چه اطاعت از خدا و رسول و اولی الامر بر همه انسانها در همه اعصار واجب است، ولی چون مؤمنان با ایمان آوردنشان خود را متعهد به اطاعت می دانند خداوند آنان را مورد خطاب قرار داده و می فرماید: از خدا و رسول خدا و ولی امر اطاعت کنید. آنگاه ضمن اجرایی شدن این اطاعت را ایمان به خدا و معاد دانسته و می فرماید: «إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ » و سرانجام این اطاعت خیر و عاقبت نیکو بیان نموده و می فرماید: «ذَٰلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا»
سپس می فرماید: مرجع حل اختلاف و نزاع خدا و رسول است. نخستین نزاع و اختلافی که در بین مسلمانان اتفاق افتاد، نزاع بر سر اولی الامر بود که این ولی امر کیست، و این نزاع همچنان ادامه دارد. بنابر این به فرمان الهی برای رفع این نزاع دست نیاز به سوی خدا و رسول دراز می کنیم. که فرمود: «فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ»
خداوند متعال در قرآن کریم برای اولی الامر شرائطی ذکر کرده است، از جمله:
۱- اسلام: در همین آیه می فرماید: «وَأُولِي الْأَمْرِ مِنكُمْ» علاوه بر آن می فرماید: «لَن يَجْعَلَ اللَّهُ لِلْكَافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلًا» نساء / ۱۴۱
و در آی دیگر می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارَىٰ أَوْلِيَاءَ» مائده / ۵۱
۲- عدالت: در بسیاری از آیات، نهی از اطاعت افرادی شده است که از جمع آن نواهی عدالت به دست می آید. مثلاً می فرماید از فاسق، دروغگو، متجاوز، منافق، گنهکار و ... اطاعت نکنید.
۳- عصمت: زیرا خداوند متعال به مردم فرمان اطاعت بیقید و شرط از ولی امر داده است، و اولی الامر هم همانند رسول باید معصوم از گناه و خطا و نسیان باشد.
............
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
امام صادق فرمود: «لَعَنَ اللّهُ قاطِعِي سَبيلِ المَعروفِ، و هُو الرجُلُ يُصنَعُ إلَيهِ المَعروفُ، فَيَكفُرُهُ فَيَمنَعُ صاحِبَهُ مِن أن يَصنَعَ ذلكَ إلى غَيرِهِ». لعنت خدا بر كسى كه راه انجام کار خیر را مى بندند؛ و او کسی است که به او خوبى مى شود، اما وی ناسپاسى مى كند و در نتيجه نيكوكار را از نيكى كردن به ديگران باز مى دارد. بحارالانوار/ ۷۵ / ۴۳
.........
زائران خانه خدا عازم حج بیت الله الحرام هستند، بهترین دلیل بر اهمیت حج این است که در آیه ۹۷ سوره آل عمران می فرماید: حج مال خدا است و ترک آن مساوی با کفر است.
...........
۲۳ ماه ذیقعده روز زیارتی آقا امام رضا ع از راه دور و نزدیک است. مرحوم سید بن طاووس در کتاب شریف إقبال می فرماید: «یُسْتَحَبُّ اَنْ یُزارَ مَوْلانا الرِّضا عَلَیْه السَّلامُ یَوْمَ الثالِث وَ العِشْرینَ مِن ذِی الْقَعْدَةِ مِنْ قُرْب اَوْ بُعْد».
در روایتی از حضرت رضا ع آمده است که فرمود کسی که مرا زیارت کند. «أَسْتَجِيبَ دُعَائُهُ وَ غُفِرَتْ لَهُ ذنُوبُه، فَمَنْ زَارَنِي کان کمن زَارَ رَسُولَ اللَّهِ صُلِّيَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ، وَ کتب اللَّهُ لَهُ ثَوَابَ أَلْفِ حَجَّةٍ مَبْرُورَةٍ وَ أَلْفِ عُمْرَةٍ مَقْبُولَةٍ، وَ کنت أَنَا وَ آبَائِي شُفَعَاءَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ» بحار الأنوار ر ۱۰۲ / ۴۴
این همه تاکید و پاداش برای زیارت اهل بیت ع برای این است که زیارت تجدید عهد و میثاق با آنان است، چنانچه امام رضا ع فرمود: «إِنَّ لِكُلِّ إِمَامٍ عَهْداً فِی عُنُقِ أَوْلِیائِهِ وَ شِیعَتِهِ وَ إِنَّ مِنْ تَمَامِ الْوَفَاءِ بِالْعَهْدِ وَ حُسْنِ الْأَدَاءِ زِیارَةَ قُبُورِهِمْ».
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۳ / ۴ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن یه اهل ایمان بود. از جمله آنها آیه ۷۱ سوره مبارکه نساء است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا خُذُوا حِذْرَكُمْ فَانفِرُوا ثُبَاتٍ أَوِ انفِرُوا جَمِيعًا»
این آیه شریفه از آیات کلیدی برای حفظ امنیت و دفاع از مرزهای کشور و دین است. در این دوران ما باید بیشتر از همیشه این آیه را تلاوت کنیم و به ندای الهی لبیک گوییم. اینکه رهبر حکیم انقلاب اسلامی بحث جهاد تبیین را مطرح فرمودند، روح جهاد تبیین همین آیه شریفه است. در این آیه خداوند متعال به مؤمنان دو دستور داده است. نخست حفظ آمادگی و هوشیاری در برابر دشمن است. «خُذُوا حِذْرَكُمْ» حذر به هوشیاری و آمادگی در برابر دشمن را می گویند. بعضی هم به ابزار و اسلحه ای گفته اند که با آن با دشمن مبارزه می کنند.
از لفظ «جَمِيعًا» استفاده می شود که حفظ آمادگی و هوشیاری اختصاص به گروه خاصی ندارد بلکه وظیفه زن و مرد اهل ایمان است. که باید از هرجهت آمادگی خود را در برابر خطرات دشمن حفظ کنند.
فرمان دوم راه مقابله با دشمن است که می فرماید از روشها و تاکتیک های مختلف استفاده کنید. ثبات به معنی دستجات پراکنده است.
.........
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
روز آخر این ما مصادف با شهادت پیشوای نهم امام جواد علیه السلام است. حدیث این هفته از آن بزرگوار بهره مند شویم. «عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ سَهْلٍ قَالَ: كَتَبْتُ إِلَى أَبِي جَعْفَرٍ ع عَلِّمْنِي شَيْئاً إِذَا أَنَا قُلْتُهُ كُنْتُ مَعَكُمْ فِي اَلدُّنْيَا وَ اَلْآخِرَةِ، قَالَ: فَكَتَبَ بِخَطٍّ أَعْرِفُهُ أَكْثِرْ مِنْ تِلاَوَةِ إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ وَ رَطِّبْ شَفَتَيْكَ بِالاِسْتِغْفَارِ» اسماعيل بن سهل می گويد: به امام جواد عليه السلام نوشتم كه مرا چيزي بیاموز كه چون آن را گويم در دنيا و آخرت با شما باشم. امام عليه السلام با خط خويش كه آن را مي شناختم نوشت: سوره «انا انزلناه» را بسيار تلاوت كن و لبانت را با استغفار همیشه تر نگاه دار. بحارالانوار/ ۹۳ / ۲۷۹
.........
امام جواد ع نخستین امامی است که در سن کودکی به امامت رسید و در سن جوانی به شهادت رسید. تنها امامی است که حداقل پنج گروه مخالف داشت.
۱- خویشاوندان: نزدیکترین افراد به آن حضرت همسرش بود که اسباب شهادت آن امام مظلوم را فراهم ساخت. حتی بعضی از بستگان آن حضرت به خود جرئت دادند که در نسب آن بزرگوار تردید کنند و به سراغ قیافه شناس بروند.
۲- شیعیان ضعیف الایمان و بی بصیرت کهدر امامت آن حضرت در سن کودکی تردید داشتند.
۳- گروه واقفیه که منکر امامت حضرت رضا ع بودند و همچنین سایر افراد منحرف از مدعیان شیعه.
۴- حاکمان جور عباسی که عاقبت آن حضرت به دستور معتصم عباسی به شهادت رسید.
۵- سنیهای متعصب که برخی از آنها در نزد معتصم عباسی سعایت می کردند و او را ترغیب به کشتن آن حضرت می کردند.
........
در آستانه شهادت شهید مظلوم بهشتی و هفتاد و دو یار ایشان هستیم که در آتش کینه منافقین سوختند. از آن جهت که شهید بهشتی معمار دستگاه قضا در نظام جمهوری اسلامی ایران بود، این هفته را هفته قوه قضاییه نامیدند. این هفته فرصت خوبی است که هم دستگاه قضا نقطه های قوت و ضعف خویش را بازنگری کند و هم مردم نسبت به عملکرد قوه قضاییه آشنا شوند که این آشنایی زمینه تقویت اعتماد مردم به دستگاه قضا را فراهم می سازد.
........
یکی از شبها و روزهای با فضلیت در سال شب و روز ۲۵ ماه ذیقعده است که به نام روز دحوالارض معروف است. که در روایات اسلامی روزه آن را معادل هفتاد سال روزه توصیف شده است. دعایی برای روز دحوالارض در مفاتیح الجنان آمده است که بر سه محور تولی و تبری و ارتباط با امام زمان ع دور می زند که از تلاوت این دعا غافل نشوید.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱۰ / ۴ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود. از جمله آنها آیه ۲۹ سوره مبارکه نساء است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَن تَكُونَ تِجَارَةً عَن تَرَاضٍ مِّنكُمْ وَلَا تَقْتُلُوا أَنفُسَكُمْ». در این آیه شریفه خداوند متعال به اهل ایمان دو دستور داده است. یکی در باره حفظ مال مردم است و دوم درباره حفظ جان خود و مردم است. از نظر اسلام اموال مردم همانند جانشان محترم است. در روایتی از رسول خدا ص نقل شده است که فرمود: كُلُّ اَلْمُسْلِمِ عَلَى اَلْمُسْلِمِ حَرَامٌ دَمُهُ وَ مَالُهُ وَ عِرْضُهُ». سه چیز هر مسلمانی بر مسلمان دیگر حرام است: خون او، و مال او، و آبروی او. مجموعه ورام / ۱ / ۱۱۵
در این آیه شریفه خداوند در باره حفظ مال مردم می فرماید ای مردم شما با دو شرط می توانید در مال مردم تصرف کنید، یکی از راه تجارت است و دوم از راه رضایت است. بنابراین تصرف بدون تجارت آکل مال به باطل ثو جایز نیست و تصرف بدون رضایت غصب است و آن هم حرام است.
...............
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
هفتم ماه ذیحجه مصادف با سالروز شهادت امام محمد باقر ع است. یک سخن نورانی از محضر آن امام بزرگوار عرض کنم. امام باقر ع به جابر جعفی فرمود: «لاَ تَسْتَعِنْ بِعَدُوٍّ لَنَا فِي حَاجَةٍ وَ لاَ تَسْتَطْعِمْهُ وَ لاَ تَسْأَلْهُ شَرْبَةً» از دشمن ما طلب كمك نكن، و از آنها تقاضاى غذا نکن، و از آنان آب هم طلب ننما. بحارالانوار / ۷۵ / ۳۹۲
..........
امروز آغاز ماه ذیحجه است. ماهی که سه روز بزرگ در آن واقع شده است. روز عرفه، روز عید قربان، روز عید غدیر. به ویژه نیمه اول این ماه که در قرآن کریم چهار بار با عناوین مختلف از آن یاد شده است.
۱- «وَالْفَجْرِ وَلَيَالٍ عَشْرٍ
». فجر / ۲
۲- «وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَّعْلُومَاتٍ» حج / ۲۸ ۳- «وَاذْكُرُوا اللَّهَ فِي أَيَّامٍ مَّعْدُودَاتٍ» بقره/ ۲۰۳
۴- «وَوَاعَدْنَا مُوسَىٰ ثَلَاثِينَ لَيْلَةً وَأَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِيقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِينَ لَيْلَةً» اعراف / ۱۴۲
در دعایی که از امام صادق ع وارد شده است، حضرت می فرماید: صبح و عصر این دعا را بخوانید. «اَللّهُمَّ هذِهِ الاْیّامُ الَّتى فَضَّلْتَها عَلَى الاْیّامِ وَشَرَّفْتَها وَ قَدْ بَلَّغْتَنیها بِمَنِّکَ وَرَحْمَتِکَ» در بخشی از این دعا چهار چیز مهم و سرنوشت ساز، یعنی هدایت، عفت، بی نیازی، رضایت خدا را از پروردگار متعال درخواست می کنیم. «اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُکَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَ الَ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَهْدِیَنا فیها لِسَبیلِ الْهُدى وَالْعَفافِ وَالْغِنى وَالْعَمَلِ فیها بِما تُحِبُّ وَتَرْضى».
.........
روز اول این ماه شریف، بر اساس تاریخ اسلام ، روز ازدواج امیر مؤمنان علی ع با صدیقه اطهر زهرای مرضیه س است. ازدواجی در طول تاریخ بشر سابق نداشت و تا قیامت هم نظیری نخواهد داشت. چرا که دو انسان کامل و معصوم با هم وصلت کردند که ثمره ازدواج مبارک دو انسان معصوم دیگر بود. چنین ازدواجی باید الگوی پیروان اهل بیت ع قرار گیرد. ازدواج مبارکی که در مهریه سخت گیری در آن نبود، و در جهیزیه و وسائل زندگی در نهایت سادگی انتخاب شد، در جشن عروسی حدود اسلامی و اخلاقی بطور کامل رعایت شد. مراسم عروسی در نهایت سادگی و دور از تشریفات برگزار شد. امروز بیشترین مشکل خانواده ها فاصله گرفتن با این فرهنگ و مکتب است.
.....
۱۱ تیر سالروز شهادت شهید محراب دیارمان آیه الله صدوقی است. یاد و خاطره این فقیه وارسته را گرامی می داریم.
.........
۱۴ تیر روز شهرداری نامگذاری شده است. به مجموعه کارمندان و کارگران شهرداری به ویژه شهردار محترم خدا قوت می گویم. شهرداری در هر منطقه چهار وظیفه مهم عمرانی، خدماتی، رفاهی، و نظارتی دارد. عمده در آمد شهرداری برای انجام این وظایف کمکهای مردمی است. مردم باید در انجام این امور شهرداری را کمک کنند. و دوستان شهرداری در امر نظارتی دقت بیشتری داشته باشند تا حقی از کسی ضایع نشود.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱۷ / ۴ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم به آیه ۲۹ سوره مبارکه نساء رسیدیم که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَن تَكُونَ تِجَارَةً عَن تَرَاضٍ مِّنكُمْ وَلَا تَقْتُلُوا أَنفُسَكُمْ». در این آیه شریفه خداوند متعال به اهل ایمان دو دستور داده است. یکی در باره حفظ مال مردم است و دوم درباره حفظ جان خود و جان مردم است. احترام به جان مردم به حدی اهمیت دارد که خداوند متعال قتل یک انسان بی گناه را همانند قتل همه انسانها و نجات یک انسان را نجات همه انسانها دانسته و می فرماید: «مَن قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا» مائده / ۳۲
پیامد قتل بیگناه را خلود در جهنم و عذاب عظیم الهی و خشم و لعن خدا بیان نموده و می فرماید: «وَ مَن يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُّتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا» نساء/ ۹۳
علاوه بر آن سه اهرم کنترل سر راه انسانها گذاشته است.
۱- کفاره قتل خطا آزاد کردن بنده و اگر توان ندارد شصت روز روزه، و اگر ناتوان است، شصت فقر را سیر کند. و کفاره قتل عمد هر سه مورد است.
۲- دیه مقدار مالی است که جانی باید به بازماندگان مقتول بدهد.
۳- قصاص که جان او را می گیرند.
................
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
۲۱ تیر ماه مصادف است با سالروز فاجعه خونین مسجد گوهرشاد و روز عفاف و حجاب که حدیثی از امیر مؤمنان علی ع استفاده می کنیم. «يَظْهَرُ فِي آخِرِ الزَّمَانِ وَ اقْتِرَابِ السَّاعَةِ وَ هُوَ شَرُّ الْأَزْمِنَةِ نِسْوَةٌ كَاشِفَاتٌ، عَارِيَاتٌ، مُتَبَرِّجَاتٌ، مِنَ الدِّينِ خَارِجَاتٌ، فِي الْفِتَنِ دَاخِلَاتٌ، مَائِلَاتٌ إِلَى الشَّهَوَاتِ، مُسْرِعَاتٌ إِلَى اللَّذَّاتِ، مُسْتَحِلَّاتُ الْمُحَرَّمَاتِ، فِي جَهَنَّمَ خَالِدَاتٌ» در آخر الزمان و نزدیک شدن به روز قیامت که بدترین زمان ها است، زن هایی پیدا می شوند که این صفات را دارند: کشف حجاب می کنند، عریان و برهنه و با زینت و آرایش در جامعه حاضر می شوند، از دین خدا خارج و در فتنه ها داخل می شوند، به شهوات تمایل دارند، و به سرعت به سوی لذتها می روند، حرام خدا را حلال می شمارند، اینها در جهنمی که با دست خود درست کردهاند فرو می روند. وسائل الشیعهٔ / حدیث ۲۴۹۶۱
یکی از برنامه های دشمن حذف حجاب در جامعه است. اموری در داخل کشور هم میدان را برای تاخت و تاز دشمن فراهم ساخته است.
۱-دستگاههای تبلیغاتی و هنری، رسانههای جمعی خواسته یا ناخواسته بی حجابی را ترویج می کنند.
۲ عده ای بیمار دل، جاهل، و مغرض، هم صدا با دشمن، می گویند ما حجاب اجباری نداریم. بلکه پس فطرتی آنها را شیر زن خطاب می کند.
۳- مردان بی غیرت شده اند و حاضرند زنان و دختران خود را در معرض دید نامحرمان قرار دهند.
۴- مردم امر به معروف و نهی از منکر کنار گذاشته اند و بی تفاوت در کنار این موضوع مهم رد می شوند. و اگر کسی هم امر به معروف و نهی از منکر کند و مشکلی پیش آید نه قانون از او حمایت می کند و نه مردم.
۵- مسئولان اجرایی، قضایی، و فرهنگی در رابطه با موضوع حجاب کوتاهی می کنند.
..........
فردا روز عرفه، روز دعا و نیایش است. امام سجاد علیه السلام در باره آثار دعا می فرماید: «أَلدُّعاءُ يَدْفَعُ الْبَلاءَ النّازِلَ وَ ما لَمْ يَنْزِلْ». یعنی دعا هم جنبه رفعی دارد و بلای موجود را از بین می برد و هم جنبه دفعی دارد و از بلای جدید جلوگیری می کند. بعضی از کسانی که آشنایی با معارف دینی ندارند می گویند، دنیا دار اسباب و علل است، و دعا نقشی در زندگی انسان ندارد، اینها غافلند از اینکه یکی از اسباب و علل ها همین دعاها است، یعنی خدایی که اثر درمان را در یک داروی گیاهی قرار داده است، همان اثر را در دعا هم قرار داده است. از اینرو فرمود: «ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ». ﻣﺮﺍ ﺑﺨﻮﺍﻧﻴﺪ ﺗﺎ ﺷﻤﺎ ﺭﺍ ﺍﺟﺎﺑﺖ ﻛﻨﻢ. مؤمن / ۶۰
......
عید سعید قربان را در پیش داریم، تبریک می گویم. در عید قربان دو عمل بسیار مورد تأکید قرار گرفته است. یکی نماز عید است و دوم قربانی کردن. در مصرف قربانی هم دو دستور در قرآن کریم وارد شده است. یکی می فرماید: «فَكُلُوا مِنْهَا». ﺍﺯ گوشت قربانی خودتان ﺑﺨﻮﺭﻳﺪ. و دیگر می فرماید: «وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِيرَ». و آن را به افراد ﺗﻬﻴﺪﺳﺖ ﺍﻃﻌﺎم ﻛﻨﻴﺪ. حج / ۲۸
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۴ / ۴ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود. از جمله آنها آیه شریفه ۹۰ سوره مبارکه مائده است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ».
در این آیه شریفه خداوند متعال مومنان را از چهار گناه عظیم بر حذر داشته است. شراب، قمار، بت پرستی، بخت آزمایی. این چهار گناه آثار سوء اعتقادی، اجتماعی، اقتصادی، اخلاقی در زندگی انسان دارد. بدین جهت خداوند متعال قبل از فرمان به اجتناب از این چهار گناه، دلیل آن را بیان فرمود. یکی فرمود این کارها رجس و پلیدی است. و دوم فرمود ابن کارها، کار شیطان است. «رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ». در پایان آیه هم اجتناب از این امور را عامل سعادت در دنیا و آخرت دانسته و می فرماید: «لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ».
................
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
امروز روز میلاد با سعادت امام هادی ع است. ضمن عرض تبریک یک حدیث نورانی از محضر آن بزرگوار همگی بهره مند شویم. امام هادی ع فرمود: «اُذکُر مَصرَعَکَ بَینَ یَدَی أهلِکَ، وَ لا طَبیبٌ یَمنَعُکَ وَ لا حَبیبٌ یَنفَعُکَ» هنگام جان دادن در برابر خانواده خود را به یادآور که نه طبیبی میتواند مرگ را از تو دور بگرداند و نه دوستی میتواند تو را یاری نماید. بحارالانوار / ۷۸ / ۳۷۰
.......
مهمترین مناسبت هفته عید غدیر است. عیدی که پیامبر اسلام ص آن را افضل اعیاد امت نامید. و امام صادق ع آن را عیدالله الاکبر خواند. ضمن عرض تبریک این ایام مبارک، یک حدیث نورانی از محضر پیامبر اعظم ص در فضیلت امیرالمومنین علی ع عرض کنم. رسول خدا ص فرمود: «إِنَّمَا رَفَعَ اَللَّهُ اَلْقَطْرَ عَنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ بِسُوءِ رَأْيِهِمْ فِي أَنْبِيَائِهِمْ وَ إِنَّ اَللَّهَ يَرْفَعُ اَلْقَطْرَ عَنْ هَذِهِ اَلْأُمَّةِ بِبُغْضِهِمْ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ. فَقَامَ رَجُلٌ فَقَالَ يَا رَسُولَ اَللَّهِ وَ هَلْ يُبْغِضُ عَلِيّاً أَحَدٌ قَالَ نَعَمْ اَلْقُعُودُ عَنْ نُصْرَتِهِ بُغْضٌ» در بنی اسرائیل بخاطر ظلم و ستمی که بر انبیاء الهی کردند خداوند آنها گرفتار خشکسالی نمود. در این امت هم بخاطر بغض به علی بن ابی طالب ع خداوند این مردم را گرفتار خوشکسالی می سازد. شخصی از جا بلند شد و عرض کرد مگر در این امت کسی با علی بغض دارد؟ فرمود آری، کسی که بنشیند و علی را یاری نکند بغض به علی دارد. بحارالانوار/ ۳۹ / ۲۶۴
امروز یاری امیر مؤمنان علی ع به این است که ما فرهنگ علوی را در دنیا ترویج کنیم. یاری علی ع به این است که نهج البلاغه را به افکار عمومی دنیا عرضه کنیم. یاری آن حضرت به این است که روح و حقیقت غدیر را بفهمیم و به همه جهانیان ابلاغ کنیم. روح و حقیقت غدیر خم دو چیز است.
نخست آنکه امامت یک منصب الهی است، نه کار سقیفه است و نه کار مردم. بلکه نقش مردم پذیرفتن ولایت و اطاعت کردن از او است. و دوم بیان شاخص برای یک حاکم اسلامی است. در آیات مربوط به جریان غدیر پنج مشخصه برای حاکم اسلامی بیان شده است، که نمونه کامل و اتم آن حضرت علی علیه السلام است.
۱- حاکم اسلامی باید مایه یأس و نا امیدی کفار باشد. «الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِن دِينِكُمْ».
۲- حاکم اسلامی باید فقط از خدا بترسد و هر گز مرعوب دشمن نشود. «فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ».
۳- حاکم اسلامی باید در راه توسعه و اکمال دین مردم تلاش کند. «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ».
۴- حاکم اسلامی باید در جهت برخورداری عموم مردم از تمام نعمتهای الهی کوشش کند. «وَأَتْمَمْتُتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي».
۵- حاکم اسلامی باید در جهت حاکمیت اسلام به عنوان دین مرضی الهی بکوشد. «وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا».
این مشخصه ها امروز در رهبر حکیم انقلاب حضرت آیت الله العظمی خامنه ای وجود دارد. از اینرو می گوییم ولایت فقیه استمرار راه غدیر است.
@mesbah_jome
نماز جمعه شاهدیه ۳۱ /۴ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود. از جمله آیاتی که خداوند متعال مؤمنان را مورد خطاب قرار داده است، آیه ۹ سوره مبارکه جمعه است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ».
تمام مفسران شیعه و سنی اتفاق نظر دارند که منظور از نمازی که در روز جمعه مؤمنان را به سوی آن فرا می خوانند، نماز جمعه است. نماز جمعه نوازی است که در روز جمعه به جای نماز ظهر با آداب خاصی خوانده می شود. خداوند متعال در این آیه شریفه از اهل ایمان یک چیز را خواسته است و آن تلاش برای شرکت در نماز جمعه است. «فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ» از نماز جمعه تعبیر به ذکر خدا شده است. و اینکه میفرماید: «فَاسْعَوْا» معلوم می شود شرکت در نماز جمعه همت لازم دارد. ممکن است موانعی سر راه انسان قرار گیرد که باید آنها را کنار زد. از جمله آن موانع کسب و کار است. لذا می فرماید: «وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ». کسب و کار را رها کنید که این برای شما خیر است اگر بدانید.
.........
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
در روایتی از رسول خدا ص در باره فضیلت و جایگاه نماز جمعه چنین آمده است: «اِنَّ لَكُمْ فِى كُلِّ جُمُعَةٍ حَجَّةً وَ عُمْرَةً فَالْحَجَّةُ اَلْهَجيرَةُ لِلْجُمُعَةِ وَ الْعُمْرَةُ اِنْتِظارُ الْعَصْرِ بَعْدَ الْجُمُعَةِ» براى شما در هر جمعه، حج و عمره ای است، حج رفتن به سوی نماز جمعه است ، و عمره در انتظار نماز عصر نشستن پس از نماز جمعه است. بحارالانوار / ۸۹ / ۲۱۴
سر این همه پاداش برای نماز جمعه این است که در هر جامعه ای اگر سه چیز وجود داشته باشد، آن جامعه در همه زمینهها رشد می کند، و از آسیبها و خطرات هم محفوظ می ماند. علم و آگاهی، اتحاد و همبستگی، معنویت و اخلاق.
هر سه در نماز جمعه است. نماز جمعه ذکر خدا است «فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ». در نماز جمعه سفارش به تقوا لازم است. نماز جمعه رمز اتحاد و همدلی مردم است. نماز جمعه آگاهی بخش و بصیرت افزا است. دشمن هم از همین سه چیز می ترسد. لذا مقام معظم رهبری فرمود: اقبال مردم به نماز جمعه دشمن را ناکام و ناراحت می کند.
......
۲۴ ذیحجه روزی است که پیامبر اسلام ص با مسیحیان نجران مباهله کرد که داستان آن در آیه ۶۱ سوره مبارکه آل عمران آمده است. مهمترین پیام این داستان تاریخی برای ما این است که پیامبر اعظم ص اهل تسامح و تساهل در برابر دشمنان اسلام نبود. پیام دیگر مباهله این است که حفظ اسلام عزیز و شریعت محمدی ص به قدری اهمیت دارد که پیامبر اسلام ص حاضر می شود برای حفظ آن عزیزترین افراد خانواده آش را فدا کند.
......
۲۵ ذیحجه روز نزول سوره هل اتی در شأن و منزلت خانواده بزرگوار علی ع است. خانواده ای که حد اقل چهار معصوم در آن زندگی کرده اند. خانواده ای که انسان های چون حضرت اباالفضل و زینب کبری سلام الله علیهما تحویل جامعه داد. این روز را روز خانواده نهادند تا خانواده های مؤمن الگوی خویش را خانواده امیر المومنین علی ع قرار دهند.
امروز دشمنان اسلام تلاش خود را در جهت نابودی خانواده ها متمرکز کرده اند. محور کار آنان چند چیز است:
۱- بی رغبت کردن جوانان به ازدواج و تشکیل خانواده.
۲- تشویق خانواده ها به تک فرزندی با شعار انحرافی فرزند کمتر، زندگی بهتر.
۳- جابجا کردن شرح وظایف زن و مرد. مهمترین وظیفه زن تربیت فرزند سالم و تحویل آن به جامعه است. وقتی یک مادر فرزند خود را به مهد کودک می سپارد، فرزندان، او را در پیری به خانه سالمندان می سپارند.
۴- بی حیا نمودن زنها و بی غیرت ساختن مردها. اینکه زنی حاضر می شود بی حجاب در جامعه ظاهر شود، این نشانه بی حیایی او است. اینکه مردی حاضر می شود دختر و همسر خود را بزک کرده در انظار نامحرمان قرار دهد، این نشانه بی غیرتی او است.
۵- معرفی الگوی غلط و غربی به خانواده ها.
۶- تغییر در سبک زندگی و ترویج تجملات و تشریفات.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۷ / ۵ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود، از جمله آنها آیه ششم سوره مبارکه تحریم است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَّا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ». خداوند متعال می فرماید: ای اهل ایمان خود و خانواده خویش را از آتش دوزخ حفظ کنید، معلوم می شود هر کسی در برابر خانواده آش مسئول است. آنگاه دو ویژگی برای این آتش ذکر کرده است: اول آنکه هیزم آن انسانها و سنگهای داغ است. دوم اینکه مأمورانی خشن و سرخت دارد که نافرمانی نمی کنند.
ماهیت عذاب در روز قیامت غیر از ماهیت عذاب در دنیا است. زیرا ماهیت عذاب در دنیا دو چیز است، ولی در قیامت یک چیز است. در دنیا اگر کسی مثلا شراب بخورد او را تازیانه می زنند. و یا اگر کسی خلاف قانون راهنمایی و رانندگی انجام دهد او را جریمه می کنند. ماهیت جرم و جریمه دو چیز متفاوت است و ربطی به هم ندارند. ولی در قیامت ماهیت آن یکی است زیرا همان فعل گناه است که تبدیل به عذاب می شود. قرآن کریم در این باره می فرماید: «إِنَّ الَّذِينَ يَأْكُلُونَ أَمْوَالَ الْيَتَامَىٰ ظُلْمًا إِنَّمَا يَأْكُلُونَ فِي بُطُونِهِمْ نَارًا وَسَيَصْلَوْنَ سَعِيرًا». نساء / ۱۰
ماهیت حرام خوری آتش خوری است اگر چه ظاهر آن غذای لذیذ باشد. ولی شعله های سوزان این آتش در قیامت ظاهر می شود و باطن انسان را می سوزاند.
«نَارُ اللَّهِ الْمُوقَدَةُ الَّتِي تَطَّلِعُ عَلَى الْأَفْئِدَةِ» همزه / ۷
.............
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
«قَالَ عَلِیٌّ ع إنّ اللّهَ سُبْحانَهُ إطَّلَعَ إلَى الأرضِ فَاختارَ لَنا شِيعَةً: يَنصُرُونَنا، و يَفرَحُونَ لِفَرَحِنا، و يَحزَنُونَ لِحُزنِنا، و يَبذُلُونَ أنفُسَهُم و أموالَهُم فِينا، فاُولئكَ مِنّا و هُم مَعَنا في الجِنانِ» حضرت علی ع فرمود: خداوند سبحان نظری به زمين انداخت و در میان بندگانش براى ما شیعیانی برگزید که دارای چهار ویژگی اند: همواره بار و یاور هستند. در هنگام شادی ما شادند. در هنگام غم و اندوه ما اندوهناکند. در راه ما، جان و مال خود را نثار می كنند. آنان از ما هستند و در بهشت نیز با ما خواهند بود. غررالحکم / حدیث ۲۰۵۰
.......
ماه محرم، ماه عزا و سوگواری حضرت سیدالشهدا علیه السلام است. عزاداری و سوگواری اهل بیت ع به ویژه حضرت سیدالشهدا ع یک امر عقلی، عاطفی، و دینی است که اهل بیت ع در عمل و گفتار بر آن تأکید نمودند. منتهی این عزاداری ها باید دارای چند مشخصه باشد.
۱- عزاداری باید به نحوی باشد که از دل آن تولی و تبری بیرون آید. باید مصداق «سَلمٌ لِمَن سَالَمَکُم و حَربٌ لِمَن حارَبَکُم» باشد.
۲- عزاداری باید عامل وحدت و انسجام ملی شود، و همه را در زیر یک پرچم و یک خیمه جمع کند.
۳- عزاداری باید به مردم درس وفاداری و ایثار و گذشت و اخلاص و شهادت بدهد.
۴- عزاداری باید همراه با اخلاق و انجام وظایف و تکالیف دینی باشد.
۵- عزاداری باید مارا به خدا و اهل بیت ع نزدیکتر سازد.
........
هفته آغار محرم به نام هفته امر به معروف و نهی از منکر نامگذاری شده است. زندگی بشر در این جهان یک زندگی اجتماعی است. خداوند متعال برای تقویت روابط اجتماعی بر اساس احترام متقابل و معاشرت سالم، قوانینی وضع کرده است که سر آمدهمه آنها امر به معروف و نهی از منکر است. مهمترین درس عاشورا هم درس امر به معروف و نهی از منکر است که فرمود: «اُریدُ اَن آمُرَ بِالمَعرُوفِ وَ اَنهی عَنِ المُنکَر».
امر به معروف و نهی از منکر به دو صورت انجام می شود: یکی آن است که انسان با زبان و عملش مردم را دعوت به معروف کند و از منکر باز دارد. «وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ». آل عمران / ۱۰۴
دوم این است که انسان نباید نسبت به اعمال و رفتار و اخلاق دیگران بی تفاوت باشد. اگر خوبی دید تحسین کند و اگری بدی مشاهده کرد تقبیح نماید. امیر مؤمنان علی علیه السلام در خطبه ۸۷ نهجالبلاغه افراد بی تفاوت را با دو وصف «حیوان انسان نما» و «مرده متحرک» معرفی نموده و می فرماید: «فَالصُّورَةُ صُورَةُ إِنْسَانٍ وَ الْقَلْبُ قَلْبُ حَیَوَانٍ، لَا یَعْرِفُ بَابَ الْهُدَی فَیَتَّبِعَهُ وَ لَا بَابَ الْعَمَی فَیَصُدَّ عَنْهُ، وَ ذَلِکَ مَیِّتُ الْأَحْیَاءِ» (اشخاص بی تفاوت) چهره ظاهرشان چهره انسان است، ولی باطنشان حیوان است؛ نه راه هدایت را میشناسند تا در آن گام بردارند و نه راه باطل و گمراهی را می دانند تا از آن مانع شوند، اینها مردگانی هستند که در میان زندگان راه می روند.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه ۱۴ / ۵ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود ، از جمله آنها آیه شریفه ۳۵ سوره مبارکه مائده است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ وَجَاهِدُوا فِي سَبِيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ»
. در این شریفه خداوند متعال سه دستور سعادت بخش به اهل ایمان داده است:
۱- تقوا
۲- توسل
۳- جهاد در راه خدا
بحث تقوا و جهاد را قبلاً داشتیم. اما وسیله چیست که خداوند متعال فرمان گرفتن آن را به اهل ایمان داده است. وسیله به چیزی گفته می شود که انسان به وسیله آن به دیگری نزدیک می شود. وسیله ای که در آیه آمده، چیزی است که حلقه اتصال بین انسان و خدا است. امیرالمومنین علی ع در خطبه ۱۱۰ نهجالبلاغه می فرماید: «إِنَ أَفْضَلَ مَا تَوَسَّلَ بِهِ الْمُتَوَسِّلُونَ إِلَی اللَّهِ سُبْحَانَهُ» آنگاه از ده چیز نام می برد: ایمان به خدا و رسولش، جهاد در راه خدا، کلمه اخلاص، اقامه نماز، روزه ماه رمضان، زکات، حج خانه خدا، صله رحم، صدقه، انجام کار.
ولی مهمترین وسیله ولایت و ارتباط با اهل بیت ع است. رسول خدا ص فرمود: «الْأَئِمَّةُ مِنْ وُلْدِ الْحُسَینِ ع مَنْ أَطَاعَهُمْ فَقَدْ أَطاعَ اللَّهَ وَ مَنْ عَصَاهُمْ فَقَدْ عَصَی اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ هُمُ الْعُرْوَةُ الْوُثْقَی وَ هُمُ الْوَسِیلَةُ إِلَی اللَّهِ عَزَّ وَ جَل» امامان و پیشوایان (پس از من) همگی از فرزندان حسین می باشند، و هر کس ایشان را فرمان برد خدای را اطاعت کرده، و هر کس نافرمانی آنان کند خدای عزّ و جلّ را معصیت کرده است، و ایشانند دستگیره محکم و استوار، و اینانند وسیله اند به سوی خداوند عزّ و جل.
.............
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
سیدالشهدا حضرت اباعبدالله الحسین ع فرمود: «مَنْ أَتَانَا لَمْ يَعْدَمْ خَصْلَةً مِنْ أَرْبَعٍ آيَةً مُحْكَمَةً وَ قَضِيَّةً عَادِلَةً وَ أَخاً مُسْتَفَاداً وَ مُجَالَسَةَ الْعُلَمَاءِ»، هر كسی که به سوی ما آید، (و در مجالس ما شرکت کند) یكی از این چهار چیز را از دست نمی دهد: آیهٴ محكم را فرا می گیرد، و اعتقاداتش تثبیت میشود. و اخلاق و رفتارش در روابط اجتماعی معتدل می شود. و از برکات برادران دینی خود بهره مند می گردد، و از همنشینی با عالمان دینی سود می برد.
..........
در زیارت اربعین آمده است که حضرت سید الشهداء ع همه هستی خود را در راه خدا داد تا بشر را از جهل و نادانی و انحراف و ضلالت برهاند.
وظیفه ما برابر این امام مظلوم سه چیز است:
۱- آشنایی با فرهنگ عاشورا
۲- صیانت از فرهنگ عاشورا
۳- توجه به درسها و عبرت های عاشورا.
...............
هفته گذشته حدود ۲۰ استان کشور گرفتار سیل بودند. خسارت سیل سنگین بود. بسیاری خانه هایشان خراب شد، سرمایه اشان را از دست دادند، لازم است سه نکته را عرض کنم.
۱- باران رحمت الهی بود، به ویژه برای استان کویری یزد، آن هم در این هوای گرم تابستان که کمبود آب داریم. واقعا باید خدا را شاکر باشیم.
۲- مسئولین از هم اکنون به فکر راهی برای خروج روان آبها باشند، اگر گذشتگان فکری کرده بود امروز این اندازه خسارت به مردم وارد نمی شد.
۳- مردم باید به آسیب دیدگان کمک کنند. من یک حدیث از صاحب این ایام حضرت سیدالشهدا ع عرض می کنم. آن حضرت فرمود: «فَمَن تَعَجَّلَ لِأَخيهِ خَيراً وَجَدَهُ إذا قَدِمَ عَلَيهِ غَداً، و مَن أرادَ اللهَ تَبارَكَ و تَعالي بِالصَّنيعَةِ إلي أخيهِ كافَأَهُ بِها وَقتَ حاجَتِهِ، و صَرَفَ عَنهُ مِن بَلاءِ الدُّنيا ما هُوَ أكثَرُ مِنهُ، و مَن نَفَّسَ كُربَةَ مُؤمِنٍ فَرَّجَ اللهُ عَنهُ كُرَبَ الدُّنيا وَ الْآخِرَةِ، و مَن أحسَنَ أحسَنَ اللهُ إلَيهِ، وَاللهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنينَ» هر كس كه براي برادرش به نيكي بشتابد، فرداي قيامت كه بر او وارد ميشود، آن نيكي را مييابد؛ و هر كس از نيكي كردن به برادرش هدف خدايي داشته باشد، خداوند به هنگام نيازش جبران ميكند و بيش از آن، بلاي دنيا را از او برميگرداند؛ و هر كس گرفتاري مؤمني را برطرف كند، خداوند، گرفتاريهاي دنيا و آخرت را از او برطرف مينمايد؛ و هر كس نيكي كند، خداوند به او نيكي ميكند که خداوند، نيكوكاران را دوست ميدارد. بحارالانوار/ ۷۸ / ۱۲۲
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۱ / ۵ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود که از جمله آنها آیه شریفه ۱۱ سوره مبارکه مائده است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ هَمَّ قَوْمٌ أَن يَبْسُطُوا إِلَيْكُمْ أَيْدِيَهُمْ فَكَفَّ أَيْدِيَهُمْ عَنكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ» خداوند متعال در این آیه شریفه سه دستور مهم اخلاقی به اهل ایمان داده است : نخست یاد آوری نعمتها است و دوم رعایت تقوا و سوم توکل به خدا است.
خداوند متعال در برابر نعمتهایی که به بشر داده است چهار چیز هم از آنها خواسته است:
۱- یاد آوری نعمتها
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ»
. مائده/ ۱۱
۲- شکر گزاری نعمتها
«وَاشْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ إِن كُنتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ». نحل / ۱۱۴
۳- بازگو کردن نعمتها
«وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ». ضحی/ ۱۱
۴- اجتناب از ناسپاسی
«وَاشْكُرُوا لِي وَلَا تَكْفُرُونِ» بقره / ۱۵۲
یاد آوری نعمتهای الهی به حدی مهم است که امام کاظم ع در دعای جوشن صغیر، هیجده بار از خداوند منان چنین درخواست دارد. «وَ اجْعَلْنِی لِنَعْمَائِکَ مِنَ الشَّاکِرِینَ، وَ لِآلَائِکَ مِنَ الذَّاکِرِینَ».
از جمله نعمتهایی که در این آیه شریفه ذکر شده است، لطف و عنایت پروردگار به اهل ایمان در برابر توطئه دشمنان اسلام است که آنان قصد نابودی شما را داشتند ولی خداوند دست آنها را کوتاه کرد. اما یاد آوری نعمتها به تنهایی کافی نیست بلکه رعایت تقوا و توکل به خدا هم لازم است.
...............
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
«قَالَ مَولانا الحُسَین ع إِنَّ شيعَتَنا مَنْ سَلُمَتْ قُلُوبُهُمْ مِنْ كُلِّ غِشٍّ وَ غِلٍّ وَ دَغَلٍ». امام حسین ع فرمود: شيعيان ما كسانى هستند كه دلهايشان از هر نوع خیانت و کینه و فساد پاك باشد. بحار الانوار / ۶۸ / ۱۵۶
ایام اسارت آل محمد ص از سختترین دوران زندگی اهل بیت علیهم السلام است. امام سجاد ع همواره از این دوران به تلخی یاد می کرد و در پاسخ کسی که پرسید کجا به شما سخت تر گذشت فرمود: الشام، الشام، الشام.
سه نکته در باره اسارت آل الله در این خطبه عرض می کنم.
نکته اول: اسارت اهل بیت ع یک حادثه پیش بینی نشده نبود. بلکه حضرت سید الشهداء ع از زمان آغاز سفر بارها آن را متذکر شدند و خانواده خود را از هر جهت آماده این سفر سخت نمودند. در روز عاشورا نیز در ضمن وصیتی به بازماندگانش شش جمله فرمود:
۱- «اِسْتَعِدُّوا لِلْبَلاءِ» خود را آماده تحمل سختیها کنید.
۲- «وَاعْلَمُوا اَنَّ اللّه حاميكُمْ وَحافِظُكُمْ» و بدانید خداوند شما را حمایت و حفظ می کند.
۳- «وَسَيُنْجِيُكُمْ مِنْ شَرّالاعْداءِ» و شما را از سر دشمنان نجات می دهد.
۴- «وَيَجْعَلْ عاقِبَةَ أمْرِكُمْ اِلى خَيْرٍ». عاقبت شما هم ختم به خیر می شود.
۵- «وَيُعَذِّبُ عَدُوَّكُمْ بِأنواعِ الْعَذابِ». و دشمنان شما را به انواع عذابها عوقبت می کند.
۶- «وَيُعَوِّضَكُمْ عَنْ هذِهِ الْبَلِيَّةِ بَأنواعِ النِّعَمِ وَالْكَرامَةِ».و به شما در برابر این سختیها انواع نعمت ها عطا می کند.
سپس دو در خواست داشت.
۱- «فَلا تَشْكُوا». هیچگاه شکوه نکنید.
۲- «وَلا تَقُولُوا بِألْسِنَتِكُمْ ما يَنْقُصُ مِنْ قَدْرِكُمْ» مبادا سخنی بگویید که از قدر شما کاسته شود.
نکته دوم: ایام اسارت آل الله از جهت زمانی طولانی نبود، ولی از نظر شدت مصیبت و آثار ماندگار و بسیار عظیم است. مهمترین برکت آن همین عاشورا و محرمی است که ما داریم. اگر اسارت آل الله نبود بدون شک بنی امیه واقعه کربلا را تحریف می کردند. جای ظالم و مظلوم را عوض می کردند.
نکته سوم: درسهایی است که امروز ما باید از اسارت آل الله بگیریم.
۱- نخستین درس اسرای آل الله به ما جهاد تبیین بود. آنها در برابر تبلیغات گسترده دشمن، با سخنرانی و آگاهی بخشی، وجدان های خفته مردم را بیدار کردند و پرده از روی چهره زشت و نفاق بنی امیه کنار زدند.
۲- درس دوم درس مقاومت و ایستادگی در برابر دشمن است. آنها حتی یک لحظه تسلیم خواستههای دشمن نشدند، و ذره ای از مواضع حق خود کوتاه نیامدند.
زینب کبری (س) در کاخ یزید خطاب به او فرمود: «فَكِدْ كَيْدَكَ، وَ اسْعَ سَعْيَكَ، وَ ناصِبْ جُهْدَكَ، فَوَاللهِ لا تَمْحُو ذِكْرَنا، وَ لا تُمِيتُ وَحْيَنا، وَ لا تُدْرِكُ أَمَدَنا، وَ لا تَرْحَضُ عَنْكَ عارَها، وَ هَلْ رَأيُكَ إِلاّ فَنَدٌ، وَ أَيّامُكَ إِلاّ عَدَدٌ، وَ جَمْعُكَ إِلاّ بَدَدٌ؟ يَوْمَ يُنادِي الْمُنادِي: أَلا لَعْنَةُ اللهِ عَلَى الظّالِمِينَ». اى يزيد هر چه نيرنگ دارى به كار بند، و نهايت تلاشت را بكن، و هر كوششى كه دارى به كار گير؛ امّا به خدا سوگند نمی توانی نام و یاد ما را از خاطره ها محو سازی، و چراغ وحى ما را خاموش کنی و به موقعيت و جايگاه ما آسي
ب بزنی. بلکه لكّه ننگ اين كار، از تو پاك نخواهد شد. رأى و نظرت سست و زمان دولت تو اندك است و جمعيت تو به پراكندگى خواهد انجاميد در آن روز كه منادى ندا دهد: لعنت خدا بر ظالمان باد.
۳- اعتماد به وعده خدا. آنها این وعده الهی را باور داشتند که می فرماید: «إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ».
آنها این سخن خدا را باور داشتند که می فرماید: «إِن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ».
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۸ / ۵ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود که از جمله آنها آیه شریفه ۵۴ سوره مبارکه مائده است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَن يَرْتَدَّ مِنكُمْ عَن دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَن يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ». در این آیه شریفه خداوند متعال یک بشارت به اهل ایمان داده است که دین خدا می ماند، هرچند عده ای از آن جدا شوند. و همچنین ویژگیهای مؤمنان واقعی را بیان نموده است. که این گروه نسبت به اصل خدا و توحید «يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ» هستند. این محبت دو طرفه است. هم آنها خدا را دوست می دارند، هم خدا آنها را دوست می دارد. نسبت به جامعه و مردم
«أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ» هستند. یعنی در برابر مؤمنان متواضع و فروتن، و در برابر کفار سخت و نفوذ ناپذیرند. اما نسبت به پاسداری از دین خدا «يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ». هستند. مجاهدانی هستند که هیچ چیز نمی تواند آنها را از دفاع از دین خدا باز دارد.
اینکه فرمود:
«إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ» حجر / ۹
یعنی خداوند دینش را با همین قوم حفظ می کند. بنابر این شما غصه دین خدا را نخورید، بلکه غصه خودتان را بخورید که خدای ناکرده جزء این گروه نباشید.
ما باید بکوشیم که به فضل الهی جزء این قوم باشیم که فرمود: «فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ».
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۸ / ۵ / ۱۴۰۱
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
«عَنْ عَلِیِّ بْنِ اَلْحُسَیْنِ عَلَیْهِما اَلسَّلاَمُ قالَ: وَ اعْلَمُوا أَنَّهُ مَنْ خَالَفَ أَوْلِيَاءَ اللَّهِ، وَ دَانَ بِغَيْرِ دِينِ اللَّهِ، وَ اسْتَبَدَّ بِأَمْرِهِ دُونَ أَمْرِ وَلِيِّ اللَّهِ، فِي نَارٍ تَلْتَهِبُ. تَأْكُلُ أَبْدَاناً قَدْ غَابَتْ عَنْهَا أَرْوَاحُهَا، غَلَبَتْ عَلَيْهَا شِقْوَتُهَا، فَهُمْ مَوْتَى لَا يَجِدُونَ حَرَّ النَّار، فَاعْتَبِرُوا يا أُولِي الْأَبْصارِ» امام سجاد ع فرمود: بدانيد کسی که با اولیاء خدا مخالفت كند، و بجز دين خدا به دين ديگرى پایبند گردد، و به فرمان خود که با دستور ولى خدا همراه نیست عمل كند، هم اکنون در آتش سوزان به سر می برند. اینان با بدنهائى بدون روح می خورند، و با بدبختى بر آنها چيره شده است زندگی می کنند، آنان مردگانى هستند كه حرارت این آتش سوزان را درك نمی كنند. بحارالانوار / ۷۸ / ۱۴۸
...........
در آستانه شهادت امام سجاد ع قرار داریم ، این ایام هم ایام اسارت اهل بیت پیامبر است. دوران امامت امام سجاد ع حدود ۳۵ سال بوده است. که در این دوران، سه جریان انحرافی یزیدیان، مروانیان، زبیریان حاکم بر جامعه اسلامی بودند. آنها با همه اختلاف نظری که داشتند ولی در سه چیز اتفاق نظر داشتند. یکی حذف اسلام ناب محمدی از زندگی مردم. دوم کنار زدن اهل بیت ع از تمام صحنه های سیاسی و اجتماعی. سوم مقابله با شیعه. امام سجاد ع شرائط آن دوران را در پاسخ به منهال بن عمر که می پرسد «کَیْفَ أَصْبَحْتَ یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ؟» چنین توصیف نموده اند. «أَصْبَحْنَا فِی قَوْمِنَا مِثْلَ بَنِی إِسْرَائِیلَ فِی آلِ فِرْعَوْنَ یُذَبِّحُونَ أَبْنَاءَنَا وَ یَسْتَحْیُونَ نِسَاءَنَا» روزگار ما در میان قوم خود مانند بنیاسرائیل در میان آل فرعون میماند، فرزندانمان را می کشند، به زنانمان بیحرمتی میشود.
«وَ أَصْبَحَ خَیْرُ الْبَرِیَّهًِْ بَعْدَ مُحَمَّدٍ صلی الله علیه و آله یُلْعَنُ عَلَی الْمَنَابِرِ» کار به جاییرسیده است که به بهترین خلق خدا بعد از محمد صلی الله علیه و آله بر بالای منبرها دشنام می دهند.
وَ أَصْبَحَ عَدُوُّنَا یُعْطَی الْمَالَ وَ الشَّرَفَ وَ أَصْبَحَ مَنْ یُحِبُّنَا مَحْقُوراً مَنْقُوصاً حَقُّهُ» به دشمنان ما ثروت و قدرت دادند و دوستان ما را حقیر و کوچک شمرده و حقّشان را ضایع می کنند.
«وَ أَصْبَحْنَا أَهلَ الْبیْتِ لَا یُعْرَفُ لَنَا حَقٌّ» روزگار ما در حالی می گذرد که هیچ حقی برای اهل بیت قائل نیستند. بحار الأنوار / ۴۵ / ۸۴
در چنین شرائطی امام سجاد علیه السلام با دعا به جامعه آگاهی بخشید و معارف دینی را بیان نمود، و با گریه محرم و عاشورا را زنده نگه داشت، و اسلام ناب و شیعه را از خطر حتمی نجات داد.
...........
در آستانه هفته دولت قرار داریم. در هفته دولت نوعا دو کار صورت می گیرد. نخست یاد و خاطره شهدای دولت به ویژه شهیدان رجایی و باهنر را گرامی داشته میشود. که خدا همه شهدا را با سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام محشور سازد. دوم مسئولان دولتی عملکرد یک ساله خویش را به نمایش می گذارند و برای مردم بازگو می کنند. امیر مؤمنان علی علیه السلام در عهدنامه مالک اشتر به مسئولان می فرماید: در بیان گزارش عملکرد خود از سه چیز بپرهیزید:
۱- «إِیَّاکَ وَ الْمَنَّ عَلَی رَعِیَّتِکَ بِإِحْسَانِکَ». مبادا بخاطر خدمتی که انجام داده ای بر مردم منّت بگذاری.
۲- «أَوِ التَّزَیُّدَ فِیمَا کَانَ مِنْ فِعْلِکَ». یا آنچه را انجام داده ای بزرگ بشماری.
۳- «أَوْ أَنْ تَعِدَهُمْ فَتُتْبِعَ مَوْعِدَکَ بِخُلْفِکَ».یا مردم را وعده ای داده، سپس خلف وعده نمایی.
آنگاه پیامد هر یک از این افعال زشت را بیان نموده و می فرماید:
«فَإِنَّ الْمَنَّ یُبْطِلُ الْإِحْسَانَ» منّت نهادن، پاداش نیکوکاری را از بین می برد.
«وَ التَّزَیُّدَ یَذْهَبُ بِنُورِ الْحَقِّ» و کاری را بزرگ شمردن، نور حق را خاموش می گرداند.
«وَ الْخُلْفَ یُوجِبُ الْمَقْتَ عِنْدَ اللَّهِ وَ النَّاسِ» و خلف وعده کردن، موجب خشم خدا و مردم می شود.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۴ / ۶ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود که از جمله آنها آیه شریفه ۵۷ سوره مبارکه مائده است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الَّذِينَ اتَّخَذُوا دِينَكُمْ هُزُوًا وَلَعِبًا مِّنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِن قَبْلِكُمْ وَالْكُفَّارَ أَوْلِيَاءَ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ»
محور این آیه شریفه تبری است. تولی و تبری یک اصل عقلی و شرعی و فطری است. منتهی دین تولی و تبری با دو معیار تاکید دارد. نخست اینکه معیار تولی و تبری باید با انگیزه الهی باشد و لاغیر. دوم اینکه دوستی باید با کسی باشد که مرتبط با خدا است و تبری باید نسبت به کسی باشد که از خدا بریده است. خداوند متعال در قرآن کریم، اهل ایمان را از رفاقت و دوستی با کفار، منافقین، مشرکین، دشمنان بر حذر داشته است. ولی در این آیه شریفه دو گروه دیگر را ذکر کرده است که ممکن است از کفار و منافقان باشند و ممکن است گوینده «لا اله الا الله» باشند ، و آن دو گروه عبارتند از:
۱- کسانی که دین خدا و دستورات دینی را به سخره می گیرند.
۲- اشخاصی که با دین خدا بازی می کنند.
آنگاه میفرماید نشانه تقوا و ایمان واقعی همین تبری است. «وَاتَّقُوا اللَّهَ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ»
.........
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
«عَنْ عَلِیِّ بْنِ اَلْحُسَیْنِ عَلَیْهِما اَلسَّلاَمُ قالَ: ايّاكُمْ وَ صُحْبَةَ العاصينَ، وَ مَعُونَةَ الظّالِمينَ، وَ مُجاوَرَةَ الفاسِقينَ» امام سجاد ع فرمود: از هم نشينى با اهل گناه بپرهیزید، و از یاری دادن به ستمكاران دوری کنید، و از همسايگى با فاسقان بر حذر باشید.
........
در هفته دولت قرار داریم، یک وظیفه مردم در برابر دولت دارند و آن قدرشناسی از مسئولین در برابر زحمتهایی که متحمل شدند. و یک وظیفه هم مسئولان دارند، وظیفه ای که از انتظارات امام و رهبری انقلاب اسلامی است، و آن تشکیل دولت اسلامی است. دولت اسلامی چند مشخصه دارد.
۱- اوّلین شاخص، سلامت اعتقادی، و اخلاقی و مالی مدیران است.
۲- دومین شاخص، عدالت محوری است.
۳- سومین شاخص، خدمت بی منت و جهادی به کشور و مردم است
۴- چهارمین شاخص، مردم داری و مردم باوری است.
پنجمین شاخص، قانونگرایی است. حضرت آقا فرمودند قانون ریل است؛ اگر از این ریل خارج شدیم، حتماً آسیب و صدمه است.
....
در آستانه ماه صفر قرار داریم ماهی که آغاز تا پایان آن همراه با مصیبت است. روز اول این ماه روز ورود اهل بیت امام حسین ع به شهر شام است. مدت اقامت اسرای آل محمد در شهر شام بسیار کوتاه بود ولی در همین زمان کوتاه سام را متحول ساختند. وقت ورود به شام جشن گرفته بودند ولی وقت خروج همه گریه می کردند. هنگام ورود یزید سرمست از پیروزی بود، وقت خروج از شام، یزید تسلیم اراده اهل بیت بود. رمز این پیروزی را باید در دو سخنرانی مهم امام سجاد و زینب کبری ع جستجو کرد. و آن جهاد تبیین و مقاومت در برابر دشمن بود.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱۱ / ۶ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود که از جمله آنها آیه ۲۹ سوره مبارکه انفال است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَتَّقُوا اللَّهَ يَجْعَل لَّكُمْ فُرْقَانًا وَيُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ» خداوند متعال در این آیه شریفه، کرم و تفضل خود را به نمایش گذاشته است و خطاب به اهل ایمان می فرماید: شما یک کار انجام دهید، من در عوض آن سه چیز به شما عطا می کنم. آن کاری که شما باید انجام دهید رعایت تقوا است. «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَتَّقُوا اللَّهَ». اما آن سه چیزی خدا در عوض تقوا به مؤمن متقی عنایت می فرماید:
۱- «يَجْعَل لَّكُمْ فُرْقَانًا». به او فرقان می دهم. فرقان بصیرت و بینشی است که انسان با کمک آن می تواند در تمام مسائل علمی و عملی، سیاسی و اجتماعی، بین حق و باطل ، خوب و بد، راست و دروغ، عدل و ظلم، وفا و جفا تشخیص دهد.
۲- «وَيُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ». در دنیا پرده روی لغزش ها و گناهان او می اندازو و آبروی او را در بین مردم حفظ می کنم.
۳- «وَيَغْفِرْ لَكُمْ». در قیامت هم از گناهان او می گذرم و او را مشمول مغفرت خود قرار می دهم.
.............
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
بنا بر نقلی هفتم ماه صفر مصادف با شهادت امام حسن مجتبی ع است. یک سخن از سفارشات آن حضرت را عرضه می دارم. فرمود: «اُوصِیکمْ بِتَقْوَی اللّهِ و اِدامَةِ التَّفَکرِ، فَاِنَّ التَّفَکرَ اَبُو کلِّ خَیرٍ وَ اُمُّهُ»؛ شما را به تقوا و مداومت بر فکر کردن سفارش می کنم؛ زیرا تفکر، پدر و مادر تمامی خوبی ها است. مجموعه ورام/ ۱ / ۵۲
این دو لازمه یک زندگی سالم و موفق است. در بین مردم ما، اعم از عامه مردم و مسئولان، جایگاه این دو چیز کمرنگ شده است. بسیاری از رفتارها و گفتارهای ما همراه با تقوا و تفکر نیست.
..........
رهبر حکیم انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله العظمی خامنه ای دام ظله در هفته دولت به مدیران دولتی فرمودند: تلاش مجاهدانه و شبانه روزی، مردمی بودن، عدالت ورزی، فساد ستیزی، احیای امید و اعتماد در مردم، انسجام و اقتدار و اشراف دولتی، توکل به خدا، راه برون رفت از مشکلات کشور است.
........
در ماه دو فتنه بزرگ در صدر اسلام رخ داد که مسیر حرکت اسلام را بطور کلی عوض کرد که تا کنون جامعه اسلامی در آتش آن فتنه می سوزد. نخست فتنه سقیفه بود که با شعار «حسبنا کتاب اللّه» بین قرآن و عترت جدایی انداخت. دوم فتنه حکمیت بود که شجره ملعونه و خبیثه بنی امیه را حاکم بر جامعه اسلامی ساخت. علت پیدایش سقیفه و حکمیت دو چیز بود، یکی بی بصیرتی و جهل عوام، و دوم خیانت خواص. امیر مؤمنان علی علیه السلام در بیانی فرمود: «قَصَمَ ظَهْرِی رَجُلَانِ عَالِمٌ مُتَهَتِّکٌ وَ جَاهِلٌ مُتَنَسِّکٌ» دو گروه کمر من را شکستند؛ عالم فاسد و عابد جاهل. غرر الحکم / حدیث ۲۴۵
اگر در جامعهای این دو گروه با هم شدند بالاترین خسارت را به دین و دنیای مردم می زنند. ما در چهل سال گذشته از ناحیه این دو گروه کم خسارت ندیده ایم. بیشرین مشکلات امروز کشور ما ناشی از خیانت دانایان خائن و نا آگاهان ساده لوح است.
........
امروز پنجم ماه صفر مصادف با سالروز شهادت دختر کوچک امام حسین ع است. ضمن عرض تسلیت دو نکته در باره آن حضرت عرض کنم.
۱- مضجع نورانی حضرت رقیه س در شهر شام، سند محکم و متقن، بر این است که اسارت آل الله واقعیت دارد.
۲- مقامات معنوی ربطی به سن و سال ندارد. ممکن کودکی دارای مقامی باشد که پیر صد ساله از آن محروم است. قرآن کریم در داستان حضرت عیسی ع می فرماید: حضرت عیسی که یک کودک شیرخوار تازه به دنیا آمده بود به مردم خطاب کرد که خداوند من را پیغمبر بر شما قرار داد و وجود مرا در هرکجا باشم مایه برکت برای شما قرار داد. «وَجَعَلَنِي نَبِيًّاوَجَعَلَنِي مُبَارَكًا أَيْنَ مَا كُنتُ». آیا این خداوند عاجز است که حضرت رقیه را پناهگاه بندگانش قرار دهد؟.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱۸ / ۶ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود، از جمله آنها آیه شریفه ۱۱۹ سوره مبارکه توبه است که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ».
در این آیه شریفه خداوند متعال از اهل ایمان دو چیز خواسته است: نخست رعایت تقوا است. تقوا گوهر گرانمایه ای است که در کنار آن سعادت دنیا و آخرت انسان تامین می شود. دوم همراهی با صادقین است. صادقین چه کسانی هستند؟ به طور قطع نمونه کامل و جامع صادقین اهل بیت علیهم السلام هستند. ولی در آیات قرآن کریم ویژگیهای خاصی برای صادقین شمرده شده است که بر غیر اهل بیت ع تطبیق دارد، از جمله:
آیه ۱۵ سوره مبارکه حجرات می فرماید: «الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أُولَٰئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ».
آبه ۸ سوره مبارکه حشر می فرماید:
«الَّذِينَ أُخْرِجُوا مِن دِيَارِهِمْ وَأَمْوَالِهِمْ يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا وَيَنصُرُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ أُولَٰئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ».
................
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
«قَالَ الصَّادِقُ ع مَنْ أَرَادَ اللهُ بِهِ الْخَیْرَ قَذَفَ فِی قَلْبِهِ حُبَّ الْحُسَیْنِ ع وَ حُبَّ زِیَارَتِهِ» امام صادق ع فرمود: کسی که خداوند خیر او را بخواهد، محبّت به امام حسین ع و علاقه به زیارت او را، در قلبش قرار می دهد. بحارالأنوار / ۱۰۱ / ۷۶
.........
در آستانه اربعین حضرت سیدالشهداء علیه السلام قرار داریم، اربعین از مختصات اباعبدالله الحسین علیه السلام است و برای هیچ یک از حضرات معصومین علیهمالسلام چیزی به نام زیارت اربعین نداریم. برای اربعین حضرت سیدالشهدا ع دو زیارت وارد شده است، یکی زیارتی است که از جابر بن عبدالله انصاری صحابی بزرگ پیامبر اعظم ص نقل شده است. دوم زیارتی است که از امام صادق ع وارد شده است. این زیارت، اگر چه طولانی نیست، ولی محتوای بسیار عظیمی دارد و در ابعاد گوناگون برای ما درس است.
درس اول: در بخشی از این زیارت آمده است: «وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِيكَ لِيَسْتَنْقِذَ عِبَادَكَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَ حَيْرَةِ الضَّلَالَةِ». هدف قیام وجود مبارک امام حسین ع نجات مردم از دو آسیب بزرگ بود. یکی نجات مردم از جهل، و دوم نجات مردم از گمراهی و انحراف. مهمترین عامل بدبختی بشر هم همین دو چیز بوده است. اهمیت این موضوع به حدی است که ولی خدا برای تحقق آن جان خودش و اهل بیتش را فدا می کند.
نقطه مقابل جهل گاهی علم آمده است و گاهی عقل. خطر جاهلان بی عقل برای بشر بیشتر از جاهلان بی سواد است. بی سوادی هم آسیب است ولی بی عقلی خطرش به مراتب بیشتر است. کسانی که امام حسین ع را شهید کردند جاهلان بی عقل بودند نه جاهلان بدون علم. دنیای امروز نیز گرفتار جاهلان بی عقل شده است. اگر جامعهای عاقل شد دچار انحراف نمی شود. راه مبارزه با جهل و انحراف جهاد تبیین است. یعنی بکوشیم، اولا خود گرفتار جهل و انحراف نشویم. ثانیا دیگران را از جهل و ضلالت برهانیم.
درس دوم: عامل سقوط انسان را سه چیز معرفی نموده است.
۱-دنیا طلبی: «قَدْ تَوَازَرَ عَلَیْهِ مَنْ غَرَّتْهُ الدُّنْیا ، وَبَاعَ حَظَّهُ بِالْأَرْذَلِ الْأَدْنیٰ، وَشَرَیٰ آخِرَتَهُ بِالثَّمَنِ الْأَوْکَسِ».
۲-هوا پرستی؛ «وَتَغَطْرَسَ وَتَرَدَّیٰ فِی هَوَاهُ ، وَأَسْخَطَکَ وَأَسْخَطَ نَبِیَّکَ».
۳- اطاعت و همراهی با فاسدان و گناهکاران: «وَأَطَاعَ مِنْ عِبادِکَ أَهْلَ الشِّقاقِ وَالنِّفاقِ ، وَحَمَلَةَ الْأَوْزارِ ، الْمُسْتَوْجِبِینَ النَّارَ».
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۵ / ۶ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود. این هفته به آیه شریفه ۷۷ سوره مبارکه حج می پردازیم که می فرماید: «
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ».
در این آیه شریفه سه دستور به اهل ایمان داده است که سرانجام آن فلاح و رستگاری است.
۱- امر به رکوع و سجود است. «ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا». رکوع و سجود از ارکان نماز است. یعنی رمز فلاح و رستگاری انسان جدی گرفتن نماز است. قرآن کریم هشدار می دهد و می فرماید: کسانی که نماز را جدی نگیرند زمینه انحراف و گمراهی در زندگی آنها پیدا می شود. «فَخَلَفَ مِن بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلَاةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيًّا» مریم / ۵۹
در آیه دیگر می فرماید آنهایی که نماز را جدی نمی گیرند گرفتار ویل می گردند. و ویل نام چاهی است در جهنم. «فَوَيْلٌ لِّلْمُصَلِّينَ
الَّذِينَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ». ملعون / ۵
۲- دستور به عبارت و بندگی خدا است. «وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ». عبادت هم به معنی پرستش آمده است و هم به معنی اطاعت. با توجه به اینکه دستور اول به رکوع و سجده که مظهر پرستش است بود، به نظر می رسد که این عبادت به معنی اطاعت باشد.
۳- دستور به انجام کار خیر است. «وَافْعَلُوا الْخَيْرَ». خیر به کاری گفته می شود که هم دلپسند است و هم مرغوب. یکی از مصادیق خیر که در قرآن کریم آمده است، همین نماز جمعه است که می فرماید: «ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ». جمعه / ۹
................
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
«مَنْ لَمْ يَكُنْ لَهُ وَاعِظٌ مِنْ قَلْبِهِ وَ زَاجِرٌ مِنْ نَفْسِهِ وَ لَمْ يَكُنْ لَهُ قَرِينٌ مُرْشِدٌ اسْتَمْكَنَ عَدُوُّهُ مِنْ عُنُقِهِ»،
اگر کسی قلب و فکر بیدار و موعظه گر نداشته باشد، و اگر کسی دارای وجدان و نفس لوّامه نداشته باشد که او را از گناه باز دارد، و اگر کسی رفیق و همراه خوب نداشته باشد تا او را ارشاد و هدایت کند، بداند که دشمن بر گرده او سوار می شود. أمالی صدوق/ مجلس ۶۸ / حدیث ۲
..........
عطیه که یکی از همراهان جابر در زیارت اربعین حسینی بود نقل می کند که وقتی که جابر از زیارت حضرت سیدالشهدا ع فارغ شد رو به قبور مطهر شهدای کربلا کرد، و پس از زیارت شهدای کربلا، خطاب به آنها فرمود: «وَالَّذی بَعَثَ مُحَمَّدا بِالحَقِّ نَبِیّا لَقَد شارَکنا کُم فیما دَخَلتُم فیهِ». عطیه می گوید به این سخن جابر ایراد گرفتن و گفتم چگونه چنین چیزی ممکن است، آنها جهاد کردند، شمشیر زدند، جان دادند، اهل بینشان اسیر شدند، ما هیچکدام از این کارها را نکردیم چگونه ممکن است در کار آنها شریک باشیم؟ جابر گفت: «يَا عَطِيَّةُ سَمِعْتُ حَبِيبِي رَسُولَ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ يَقُولُ: مَنْ أَحَبَّ قَوْماً حُشِرَ مَعَهُمْ وَ مَنْ أَحَبَّ عَمَلَ قَوْمٍ أُشْرِكَ فِي عَمَلِهِمْ». عطیه می گوید در راه بازگشت به کوفه جابر به من گفت می خواهم سخنی با تو بگویم، زیرا بعد از این سفر دیگر مرا نخواهی دید. گفتم آماده شنیدنم. فرمود ای عطیه: «أحبِب مُحِبَّ آلِ مُحَمِّدٍ ص ما أحَبَّهُم، وأبغِض مُبغِضَ آلِ مُحَمَّدٍ ما أبغَضَهُم وإن كانَ صَوّاما قَوّاما، فَإِنَّ مُحِبَّهُم يَعودُ إلَى الجَنَّةِ، و مُبغِضَهُم يَعودُ إلَى النّارِ». بحارالانوار / ۶۸ / ۱۳۱
.............
در آستانه هفته دفاع مقدس قرار داریم. یاد و خاطره امام راحل و شهدای عزیز را گرامی می داریم.
در فرهنگ و ادبیات ما سالهای جنگ را با عنوان هشت سال دفاع مقدس شهرت پیدا کرد زیرا پنج ویژگی در هشت سال دفاع ما از این کشور وجود داشت که به آن جنبه تقدس بخشید و آن را از سایر جنگهای دنیا متمایز ساخت.
۱- در جنگها معمولا از نیروهای نظامی استفاده می شود، ولی ما در این جنگ، یک بسیج عمومی داشتیم و همه اقشار ملت از زن و مرد، مسلمان و غیر مسلمان، در کنار نیروهای مسلح با دشمن جنگیدند.
۲- فرماندهی این دفاع را یک فقیه عادل جامع الشرائط بر عهده داشت. و همه به فرمان او با دشمن می جنگیدند.
۳- انگیزه رزمندگان اسلام در این جنگ خدا بود و همه به عنوان دفاع از اسلام و ارزشهای اسلامی و اطاعت از امام وارد میدان شده بودند.
۴- رزمندگان اسلام با الهام از فرهنگ اصیل اسلامی و باورهای دینی و الهام از نهضت عاشورا جنگ را اداره کردند.
۵- جلوههایی از معنویت و اخلاق، یاد خدا و توسل به اهل بیت علیهم السلام، استقامت و پایداری، روحیه شهادت طلبی و ایثار و فداکاری سراسر میدان جنگ موج می زد.
اینها درس امروز ما است که باید از هشت سال دفاع مقدس بگیریم. بدانید تا زمانی که این امور بر کشور حاکم است ما پیروزیم.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱ / ۷ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم بود که از جمله آنها آیه شریفه ۵۶ سوره مبارکه احزاب است که می فرماید:
«إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا».
در این شریفه خداوند متعال دو چیز از اهل ایمان خواسته است، یکی هم صدا شدن با خدا و فرشتگان در فرستادن صلوات بر محمد و آل محمد است. «إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ».
در دعای ۲۷ رجب دو اثر برای ذکر شریف صلوات ذکر شده است: نخست آنکه صلوات شکر خدا است. و دوم اینکه صلوات سرمایه اندوخته و ذخیره شده برای آینده ما است. «اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَيْهِ صَلاَةً دَائِمَةً تَكُونُ لَكَ شُكْراً وَ لَنَا ذُخْراً».
مرحوم محدث نوری در کتاب شریف مستدرک روایتی را نقل کرده است که پیامبر اعظم ص در شب معراج فرشته ای را دید که مشغول حسابرسی اعمال بندگان خدا است، حضرت جبرئیل علیه السلام در عظمت این فرشته فرمود: این فرشتهای است که از تعداد قطرات بارانی که از آغاز خلقت تا کنون نازل شده است آگاه است. رسول خدا ص از جبرئیل سوال کرد آیا عملی هست که این فرشته از شمارش پاداش آن عاجز باشد. جبرئیل ع گفت آری و آن ثواب ذکر صلوات است. مستدرک / حدیث ۶۰۷۲
دوم تسلیم بودن در برابر فرمان پیامبر است. یعنی ذکر صلوات تنها کافی نیست بلکه تسلیم عملی هم لازم است. «وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا».
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱ / ۷ / ۱۴۰۱
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
«قالَ رَسُولُ اَللَّهِ ص أحَبُّ المُؤمِنَينَ إلَى اللّهَ تَعالَی مَن نَصَبَ نَفسَهُ في طاعَةِ اللّهِ، ونَصَحَ لاُِمَّةِ نَبِيِّهِ، وتَفَكَّرَ في عُيوبِهِ و أصْلَحَها، وَ عَلِمَ فَعَمِلَ و عَلَّمَ» رسول خدا ص فرمود: محبوب ترينِ بندگان مؤمنش در نزد خداوند، كسانى هستند كه دارای چند ویژگی باشند: در راه اطاعت از خدا با تمام توانش بکوشد، و دلسوز و خيرخواه امّت پيامبرش باشد، و در عيب هايش بينديشد و آنها را اصلاح كند، و همواره در جهت يادگيرى بکوشد، و سپس به آنچه آموخته عمل كند و آنگاه به ديگران بياموزد. ارشاد القلوب / ۱ / ۱۴
در هفته دفاع مقدس قرار داریم. گرامی داشت هفته دفاع مقدس دو جنبه دارد، یک جنبه آن ظاهر قضیه است که هر سال به صورت نمادین برگزار می شود. جنبه دوم آن حقیقت و روح دفاع مقدس است که بیشتر باید مورد توجه و دقت قرار گیرد. روح دفاع مقدس چهار چیز است:
۱- آشنایی با اهداف دشمن در حمله نظامی به ایران است. مهمترین هدف آنان نابودی اسلام و نظام اسلامی ایران بود.
۲- آشنایی با عوامل پیروزی است. محاسبات دشمن این بود که در عرض یک هفته به تهران می رسد، چون شرق و غرب دنیا از جمله آمریکا و اروپا و شوروی را حامی خود می دید. ولی بیش از چهل روز پشت دروازه خرمشهر زمین گیر شد. و در ادامه جنگ، رزمندگان اسلام دشمن را از حمله به ایران پشیمان کردند.
۳- تبیین ایثار گری ها و فداکاری ها شهیدان و جانبازان و آزادگان سرافراز و خانواده های آنان و مردم مؤمن و شریف ایران برای نسل امروز است که بدانند این امنیت و آزادی که دارند مفت و مجانی به دست نیامده است.
۴- بیان درسها و پیامهای هشت سال دفاع مقدس است. من دو پیام را یاد آور می شوم.
درس اول این است که امروز باید بدانیم که دشمن همان دشمن است و هدفش همان هدف. یعنی آنها به دنبال نابودی اسلام و نظام جمهوری اسلامی هستند. لیکن شیوه اعمال دشمنی آنها فرق کرده است.
درس دوم این که عامل پیروزی ما در جنگ چهار چیز بود. ایمان به خدا، اعتماد به نفس، مقاومت و ایستادگی، اطاعت از رهبریت نظام. امروز نیز همین عوامل رمز پیروزی ما در رفع سایر مشکلات کشور است.
...........
ایام عزا و مصیبت پیامبر و آل پیامبر است، از یک طرف مصادف با شهادت پیامبر اعظم ص و امام حسن مجتبی و حضرت رضا ع است، از یک طرف این روزها حیوان صفت های خبیث به ساحت مقدس قرآن کریم و پیامبر اعظم و اهل بیت ع جسارت کردند که دل هر انسان آزاده و مومنی را به درد آورد. از اینرو توجه شما را به این نکته جلب می کنم که پس از رحلت پیامبر اسلام ص چند نفر افراد معدود، با حضور در سقیفه، یک کودتای نرم و بدون خونریزی انجام دادند و مسیر حرکت پیامبر اعظم را به نفع خودشان مصادره کردند. و اکثریت مسلمانان هم آن را پذیرفتند. علت آن چهار چیز بود ناآگاهی، غفلت، بی تفاوتی و بی بصیرتی مسلمانان. اما امروز این احمقها باید بدانند که ملت ایران هم آگاه است و هم هوشیار، هم در میدان دفاع از کشور حاضر است و هم بصیرت دارد. از اینرو هنگامی که دیدند اعتراض آنها نسبت به برخی حوادث، موجب سوء استفاده منافقین قرار می گیرد، صف خود را از صف این ملحدان از خدا بی خبر جدا ساختند. ملحدان و محاربانی که قرآن را آتش زدند، به پیامبر و اهل بیت اهانت کردند، پرچم مقدس جمهوری اسلامی را به آتش کشیدند، به نیروهای انتظامی که حافظ امنیت کشور است، اهانت کردند، بعضی را شهید کردند، به بعضی آسیب جدی وارد کردند، به اموال عمومی و خصوصی خسارت زدند. اکنون انتظار مردم از دستگاه اطلاعاتی کشور این است که این ملحدان را شناسی کنند و آنها تحویل دستگاه قضا دهند و از دستگاه قضا می خواهیم که با این مفسدان برخورد جدی و قاطع داشته باشند.
مطلب دیگر اینکه جای بسی تعجب و تأسف است از مدعیان پر ادعا که فریاد وا اسلاما سر دادند، چرا امروز در برابر این همه اهانت به قرآن و اهل بیت و شهدا و ولایت سکوت کردهاند و خفه شدند. ای ننگ ابدی بر شما باد.
@mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۸ / ۷ / ۱۴۰۱
خطبه اول
بحث ما در باره خطابات قرآن کریم، این هفته به آیه ۹ سوره مبارکه احزاب می پردازیم که می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ جَاءَتْكُمْ جُنُودٌ فَأَرْسَلْنَا عَلَيْهِمْ رِيحًا وَجُنُودًا لَّمْ تَرَوْهَا وَكَانَ اللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرًا». این آیه مربوط به امداد غیبی خداوند متعال به مسلمانان در جنگ احزاب است. جنگی که همه دشمنان داخلی و خارجی دست به دست هم داده بودند تا جلو پیشرفت اسلام را بگیرند. ولی با امداد الهی جنگ به نفع مسلمانان پایان یافت. امام امداد الهی شرطی دارد و آن ایمان توأم با استقامت است، چنانچه می فرماید: «إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ
نَحْنُ أَوْلِيَاؤُكُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الْآخِرَةِ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَشْتَهِي أَنفُسُكُمْ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَدَّعُونَ
نُزُلًا مِّنْ غَفُورٍ رَّحِيمٍ» فصلت/ ۳۰
.........
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
در آستانه شهادت امام حسن عسکری ع قرار داریم. ۱من عرض تسلیت محضر مولا امام عصر ع و شما شیعیان و دوستداران آن حضرت، حدیث اخلاقی این هفته را از محضر امام عسکری ع استفاده می کنیم.. آن حضرت فرمود: «فَإِنَّ الرَّجُلَ مِنْكُم إذا وَرَعَ في دينِهِ، وَ صَدَقَ في حَديثِهِ، وَ أدَّى الأَمَانَةَ، وحَسَّنَ خُلُقَهُ مَعَ النّاسِ، قيلَ: هذا شيعِيٌّ، فَيَسُرُّني ذلِكَ». هرگاه یکى از شما تقوا را در دينش، و صداقت را در گفتارش رعایت نموده، و اداء امانت كند، و با مردم خوش اخلاق باشد، گفته می شود: اين شيعه است و اين سخن مرا شاد و خرسند می سازد. بحارالأنوار/ ۷۸ / ۳۷۲
......
یکی از نعمتهای پروردگار منان به بشر نعمت امنیت است. هنگامی که خداوند متعال می خواهد یک کشور ایدهآل را معرفی کند سه ویژگی برای آن کشور بیان کرده است. امنیت، آرامش روانی، اقتصاد پویا. «وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا قَرْيَةً كَانَتْ آمِنَةً مُّطْمَئِنَّةً يَأْتِيهَا رِزْقُهَا رَغَدًا مِّن كُلِّ مَكَانٍ». نحل / ۱۱۲
دشمن امروز به دنبال این است که امنیت و آرامش روانی را از ما بگیرند. و جلو رشد اقتصادی مارا بگیرند. بدین جهت نیروی انتظامی را که ضامن امنیت کشور است مورد هجمه قرار دادند یک عده جاهل و مریض هم در داخل کشور با آنها هم صدا شدند.
.....
آغاز سال تحصیلی است. چهار تذکر به چهار گروه عرض کنم.
تذکر اول به مسئولان نظام آموزشی و تصمیم سازان کشور است. شما امروز میوه تلخ سند ۲۰۳۰ را که دولت قبل تا آخر از آن حمایت کرد، در کف خیابان دیدید که چگونه به مقدسات دینی و کشوری جسارت کردند، به اموال مردم و اموال عمومی خسارت زدند. اینها تربیت شده همین سند ۲۰۳۰ هستند.
تذکر دوم به معلمان و مربیان است. بدانید این فرزندان، امانت این مردم و کارگزاران آینده این کشور است که به شما سپردند. مواظب باشید خیانت در امانت نشود.
تذکر سوم به خانواده ها است. با مدارس هماهنگ باشید تا بچهها دچار دوگانگی شخصیت نشوند.
تذکر چهارم به دانش آموزان است. و آن استفاده از این فرصت است. بدانید دشمن به دنبال آن است که فرصت درس خواندن را از شما بگیرد. امام باقر ع فرمود: «وَ اَلْعِلْمُ ثِمَارُاَلْجَنَّةِوَ أُنْسٌ فِي اَلْوَحْشَةِ وَ صَاحِبٌ فِي اَلْغُرْبَةِ وَ رَفِيقٌ فِي اَلْخَلْوَةِ وَ دَلِيلٌ عَلَى اَلسَّرَّاءِ وَ عَوْنٌ عَلَى اَلضَّرَّاءِ وَ دِينٌ عِنْدَ اَلْأَخِلاَّءِ وَ سِلاَحٌ عِنْدَ اَلْأَعْدَاءِ». بحارالانوار / ۷۸ / ۱۸۹
@mesbah_jome