آنچه مدیریت فرهنگی کشور لازم دارد
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #قدس_آنلاین،
🔻سهشنبه ۲ آذر ۱۴۰۰، کد خبر ۷۷۸۱۷۱
http://www.qudsonline.ir/print/778171
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
آنچه مدیریت فرهنگی کشور لازم دارد
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ مقدمه
حتماً وقتش رسیده و شاید دیر هم شده تا بپذیریم مجبور هستیم و باید در شیوه های سیاستگذاری و مدیریت #امور_فرهنگی کشور تغییرات گسترده ای انجام دهیم و آنرا به روزسانی کنیم. بیایید یکبار هم که شده واقع بینانه نگاه کنیم و بپذیریم دیگر روش های غیرهنرمندانه، مبتنی بر محرومیت و پاک کردن صورت مسأله، فیلترینگ، همراه با اجبار و اکراه و ... در حوزه فرهنگ پاسخگوی نیازهای جامعه امروزی نیست و باید اقدامی عاجل و جدی در ارتباط با ساماندهی امور مختلف فرهنگی و هنری در کشور صورت پذیرد.
✅ برداشتی کوتاه از وضعیت موجود
چندی قبل از سوی رهبر انقلاب ترکیب جدید اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام شد. بعد از مدتی که رئیس دولت یازدهم و دوازدهم کلاً بی خیال فرهنگ بود و در هیاهوی سیاست و اقتصاد آن را به حاشیه رانده و حتی جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی را برگزار نمی کرد، یا مصوباتش را بجای ابلاغ بایگانی می کرد و یا با برخی اعضای شورا علناً مقابله و مخالفت می کرد اکنون در دولت سیزدهم که رویکرد فرهنگی پررنگ تری دارد گمان مثبت بر این است که نسبت به این حوزه توجه بیشتری شود. اما کار به این سادگی نیست آنقدر چالش های فرهنگی و دغدغه های مبتنی بر آن جدی است که به تعبیر رهبری معظم «خواب را از چشم انسان می رباید».
✅ آن چه نیاز داریم
آنچه در مورد #مدیریت_فرهنگی کشور بعنوان دغدغه مطرح می گردد ماهیت آن نیست. چون فرهنگ ما مبتنی بر آموزه های ایرانی و اسلامی است هم با فطرت مردم ارتباط دارد و هم مورد علاقه و توجه آنها است. مسأله مهم در این راستا نحوه ی ارائه #خدمات_فرهنگی، سیاستگذاری، تقنین و اجرا در حوزه فرهنگ است. امور فرهنگی آمیخته با هنر، ادبیات، نرمی، زیبایی، طراوت، لطافت، خلاقیت و روح متعالی مفاهیم اخلاقی و اسلامی است. پس زبانی که به ترویج آن می پردازد باید «قول لین» باشد با عقلی سلیم و منطقی. فکری باز می خواهد و دستانی هنرمند و مدیریتی که آن را می فهمد و قبل از هر اقدام و تصمیمی مراقب لطافت و حساسیت آن است. وقتی صحبت از ساخت و ساز و ترافیک است تخصص حرف اول و آخر را می زند ولی نمی دانم چرا آن جا که سخن از فرهنگ به میان می آید گویی اصلاً تخصصی نیاز نیست یا همگان در این امر صاحب تخصص اند؟! فرهنگ همان عرصه مظلومی است که هر مدیری خود را در آن متبحر می داند و جای خوبی به عنوان حیات خلوت و حاشیه نشینی های برخی مدیرانی است که بنا به دلایلی (عمدتاً سیاسی) قرار نیست خیلی در متن امور باشند. پس نتیجه اش همانی می شود که الان رخ داده است.
✅ آنچه نمی خواهیم
باید در این عرصه از سپردن امور به چند گروه به شدت پرهیز نمود؛
▪️اول همانهایی که امام راحل از آنها به عنوان مقدس نمایان بی هنر یاد کردند.
▪️دوم افرادی که تخصص و تعهد لازم را ندارند.
▪️سوم افرادی که با مجاهدت و کار شبانه روزی در این عرصه بیگانه اند.
▪️چهارم گروهی که دچار افراط و تفریط هستند همان هایی که یا معتقدند کلاً فرهنگ را نمی شود مدیریت کرد و باید رها نموده و به اتفاقات جاری جهانی تن دهیم یا آن هایی که رویکرد کاملاً بسته و مبتنی بر اجبار و اکراه دارند.
✅ ارائه چند راهکار
خلاصه کلام اینکه چند راهکار مهم برای تحول در این مسیر باید مورد توجه قرار گیرد:
1⃣ بپذیریم راهی که تاکنون آمده ایم پاسخ نداده و باید حتماً در رویکردها و روش ها تغییرات اساسی ایجاد کنیم.
2⃣ زبان و نیاز جوانهای امروز را شناسایی کنیم و با ابزار هنر، اخلاق، ادبیات و سنتهای متعالی فرهنگ را عرضه کنیم نه با اکراه و اجبار، قواعد، قوانین و بخشنامه ها.
3⃣ جوانان و نسل جدید انقلاب را در فرایند مدیریت، تصمیم سازی و سیاست گذاری مشارکت دهیم و به علایق و سلایق آنها توجه جدی داشته باشیم.
4⃣ مدیران امتحان پس داده و ناموفقی که معلوم نیست بر چه اساسی سال هاست آدم های فرهنگی شناخته می شوند و در پست های مختلف ناکارامد هستند کنار گذاشته و به چهره های جدید، خلاق و خوش فکر توجه کنیم.
✅ کلام آخر
فرهنگ نه سرهنگ می خواهد نه حقوقدان، نه ریاضیدان نه مهندس اینجا متخصص خاص خود را نیاز دارد، بحث آدم و آدمیت است. قبل از هر چیزی مجاهدانی لازم دارد که دغدغه اخلاق دارند در حالیکه خود اخلاق مدارند، به نیازهای فرهنگی جامعه فکر می کنند ولی کاسه داغتر از آش نمی شوند، بجای پرداختن به عیوب دیگران اول کاستی های خود را رفع می کنند و رفتار، تصمیم و عملکردشان بالاترین ابزار اعمال مدیریتشان است. همانند آن شهید بزرگواری که هرگز ادعای #مدیر_فرهنگی را نداشت ولی سردار دل ها نام گرفت و اکنون رفتار و گفتار و کردارش اثری جاویدان در بسیاری از رویکردهای فرهنگی جامعه دارد.
🔺منبع: #قدس_آنلاین،
🔻سهشنبه ۲ آذر ۱۴۰۰، کد خبر ۷۷۸۱۷۱
http://www.qudsonline.ir/print/778171
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
@modiryar
✍ خدمات شهری چگونه باید باشد؟
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻پنجشنبه ۴ آذر ۱۴۰۰، شماره ۳۵۳۸
https://shahraranews.ir/fa/publication/content/12335/337861#
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ خدمات شهری چگونه باید باشد؟
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ آنچه برای شهرداری مهم است (یعنی باید مهم باشد) افزایش سطح رفاه عمومی شهروندان، توسعه همه جانبه شهر و ارائه خدمات در عالی ترین سطح ممکن است. دقیقاً بر همین اساس در بند «کالبد شهری» چشم انداز جهان شهر برکت و کرامت «نماد آبادانی، متوازن و زیست پذیر در تمام نقاط شهر» ذکر گردیده است. برای تحقق این امر خدماتی که #مدیریت_شهری به ذینفعان خود ارائه می دهد باید دارای ویژگی های زیر باشد:
✅ عدالت در ارائه خدمات:
خدمات باید متوازن و #عدالت_محور باشد. چه از حیث گستره توزیع در نقاط مختلف شهر و چه از آن جهت که گروه های مختلف مردم در سنین، جنسیت، موقعیت اجتماعی، سطح اقتصادی با نیازهای مختلف (مثل معلولین، کودکان و ...) را شامل گردد.
✅ هوشمندی خدمات:
#شهرهای_هوشمند، تجسم رویایی در آینده نیستند بلکه به مدد رویکردهای نوآورانه اینترنت اشیا، بسیاری از آنها هم اکنون فعال و یا به سرعت در حال گسترش هستند. مدیران شهری از شبکههای دامنه بالا- مصرف پایین برای برقراری ارتباط و بهبود زیرساختها، بهرهوری، راحتی و کیفیت زندگی ساکنین و بازدیدکنندگان استفاده میکنند. روند توسعه نشان می دهد که «هوشمندی خدمات» دیگر یک انتخاب نیست بلکه یک اجبار تکنولوژیکی است.
✅ قابلیت توسعه خدمات:
#خدمات_شهری خصوصاً در حوزه زیرساخت ها باید بر اساس مطالعات آینده پژوهی طراحی و ارائه گردد. به صورتی که علاوه بر رفع نیازهای امروز زمینه توسعه برای پوشش نیازهای فردا را نیز داشته باشد. به عنوان مثال یک پارک، ایستگاه آتش نشانی، سازه عمرانی و ... که امروز در منطقه ای از شهر احداث می شود باید به صورتی باشد که اگر در آینده قرار بود همان خدمات را به دو برابر جمعیت ارائه دهند قابلیت توسعه آن پیش بینی شده باشد.
✅ ماهیت تعاملی خدمات:
نحوه نیاز سنجی و #ارائه_خدمات باید تعاملی باشد. یعنی مدیریت شهری ضمن ارتباط مستمر با دریافت کنندگان خدمات خود نیازها و اولیت های آن ها را شناسایی نموده و بر اساس نظر آن ها و مصالح علمی و اقتضایی مدیریت فهرست نماید. بدین ترتیب ذینفعان علاوه بر هدفگذاری در تحقق اهداف نیز باید مشارکت داشته باشند.
✅ جامعیت خدمات:
خدمات باید جامعیت داشته باشد چه از منظر #رویکرد_سیستمی و در نظر گرفتن کلیه ابعاد و اثرات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ... آن و چه از لحاظ ارتباط با طرح های تفصیلی، اسناد بالادستی و اصول معماری و شهرسازی.
✅ کلام آخر
اینکه #اداره_شهر کار راحتی نیست. رونق، آبادانی و توزان شهری با بهبود و اصلاح نحوه طراحی، کیفیت، کمیت و چگونگی ارائه خدمات محقق می گردد.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻پنجشنبه ۴ آذر ۱۴۰۰، شماره ۳۵۳۸
https://shahraranews.ir/fa/publication/content/12335/337861
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
تازه گردانی در شورای عالی انقلاب فرهنگی
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۴ آذر ۱۴۰۰، شماره ۸۹۸
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
تازه گردانی در شورای عالی انقلاب فرهنگی
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ ترکیب اعضای جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی از سوی رهبر معظم انقلاب مشخص شد تا با حضور دولت جدید فصلی تازه در فعالیت های این مجموعه مهم و راهبردی آغاز شود. با توجه به شرایط فرهنگی و خطری که #عرصه_فرهنگی کشور را تهدید می کند (که به تعبیر رهبری از آن به عنوان «ولنگاری فرهنگی» یاد می شود) از یک سو و بی مهری و بی توجهی دولت قبل به این شورا و به حاشیه رانده شدن دیدگاه فرهنگی در کشور همه سبب گردیده است در این مقطع زمانی ضرورت کارآمدی، اثربخشی و توان راهبردی این شورا بیشتر از همیشه احساس گردد.
✅ برای ارزیابی نحوه عملکرد یک مجموعه باید ابتدا به اهداف آن مراجعه کنیم و به این سئوال پاسخ دهیم که تا چه میزان فلسفه وجودی و اهدافی که بر اساس آن ایجاد شده محقق گردیده است؟ همان طور که می دانیم هدف از تشکیل این شورا (که در ابتدا به صورت یک ستاد بود) ایجاد انقلاب و تحول در #حوزه_فرهنگی کشور با تکیه بر مفهوم «انقلاب فرهنگی» بود که از طریق آن اسباب گسترش، نفوذ و تعمیق فرهنگ اسلامی و تزکیه اخلاقی در جامعه از طریق مبارزه با فرهنگ مادی گرایی و مادی پرستی، نفی مظاهر و آراء اومانیسم و مبارزه با غربزدگی و سیطره فرهنگ غربی را فراهم آورد.
✅ اگر بخواهیم منصفانه و واقع گرایانه به این سئوال پاسخ دهیم باید بگوییم متأسفانه آنچه بخاطرش این شورا شکل گرفته است در عمل محقق نگردیده و توفیقات این نهاد قابل توجه و اثرگذ ار نبوده است و شاید نگاه راهبردی و نظارتی که از آن توقع می رود هیچ جایی در روند تصمیمات و عملکرد #نهادهای_فرهنگی کشور ندارد. این در حالی است که دغدغه های فرهنگی کشور آن قدر جدی و به گونه ای است که رهبر انقلاب فرمود: «خواب را از چشمانم ربوده است.» اگر بخواهیم مصلحت اندیشی را کنار بگذاریم باید بگوییم دوری از فرهنگ خودی، پشت کردن به سنت تاریخی و حتی شاید بیزاری و کینه توزی از این سنت در جامعه، به خصوص در میان جوانان، فرار مغزها، بسط بیشتر غربزدگی و بدتر از آن گسترش نیهیلیسم و بیبنیاد شدن اخلاق و بسیاری دیگر از فجایع عظیم فرهنگی به شدت کشور را تهدید می کند و اخلاق را نشانه رفته است.
✅ پس باید بازسازی و بازنگری کلی در رویکردها و عملکردهای نهادهای فرهنگی کشور و در رأس آن شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت پذیرد. در سال های اخیر و خصوصاً در دولت های یازدهم و دوازدهم با توجه به بی مهری خاص #رئیس_جمهور نسبت به این شورا و اعضای آن جایگاهش بیشتر از همیشه تضعیف شده و خاصیت و اثرگذاری آن بسیار کاهش یافته است. چه بسیاری از مصوبات آن که هرگز ابلاغ نشد و چه بسیار مصوبات بیشتری که بعد از ابلاغ اجرا و پیگیری نگردید. پس قطعاً ضرورت دارد تازه گردانی مفصلی در ساختار، روند، سیاست گذاری، ابلاغ مصوبات و از همه مهم تر پیش بینی های لازم جهت صمانت اجرای آن دنبال گردد.
✅ این نهاد مهم فرهنگی در کشور اگر می خواهد در #عرصه_مدیریت و راهبرد امور کلان اخلاقی و فرهنگی در کشور اثرگذار باشد قبل از هر چیز باید جایگاه از دست رفته خویش را احیا نماید و خصوصاً با روحیه قانون مداری و اشراف رئیس دولت سیزدهم بر امور فرهنگی صلابت و اثربخشی خدمات و مصوبات آن افزایش پیدا کند تا از این طریق ضمن حفظ جایگاه این نهاد حکومتی امور فرهنگی کشور سامان یافته و نهادهای اجرایی در عرصه فرهنگ همواره چتر حمایت و نظارت آن را بر سر خود احساس نمایند.
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۴ آذر ۱۴۰۰، شماره ۸۹۸
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ راهکارهای حفظ آرامش درروزهای پرآشوب
✅ انجام کارهایی که برایتان لذت بخش است
✅ تهیه فهرست برای انجام علاقه مندی ها
✅ تقسیم کارهای منزل با اعضای خانواده
✅ اختصاص ساعاتی از روز به خودتان
✅ خاموش کردن گاه به گاه تلفن همراه
✅ مراجعه به درمانگر در موارد حاد
✅ دور شدن از آدم های منفی باف
✅ توقع نداشتن از دیگران
#استرس
#مدیریت_رفتار
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ چگونه انگیزه خود را بالا نگه دارید
✅ در ساعات اول صبح یک کار را به پایان برسانید، چه بزرگ چه کوچک
✅ از آن به عنوان محرکی برای ادامه دادن استفاده کنید
✅ درباره آینده بخوانید، بدانید که زندگی به سرعت بهتر می شود
✅ مانند یک مدیرعامل رفتار کنید (شما مدیرعامل) زندگی خود هستید
✅ از چالش هایتان بازی درست کنید
#مدیریت_رفتار
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar