💠از «هست» تا «باید» (از «حقیقت» تا «اعتبار» یا از «فلسفه» تا «فقه»)
📌طرح سوالی پیرامون یکی از مهمترین مبانی در علوم انسانی
▫️همه ما شنیده ایم که یکی از علل اصلی که ما را در سالیان اخیر به دنبال اسلامی سازی علوم انسانی کشاند، تفاوت مبانی فلسفی و هستی شناسی ما با مکاتب غربی است. از مهمترین این مبانی تفاوت نگاه به ما و غرب به انسان است. به عنوان نمونه ما و غرب در مورد هدف انسان، نسبت انسان و خدا، حقیقت انسان و .... تفاوت دیدگاه داریم. علاوه بر آن در نگاه به خداوند، معاد، حقیقت زندگی دنیا، نبی، دین و .... اختلاف نظر داریم. بر همین اساس بود که در سالیان گذشته برخی جریانات حوزوی خصوصا آنهایی که صبغه فلسفی داشته اند، در صدد تبیین مبانی خداشناسی، هستی شناسی، انسان شناسی و .... و همچنین نقد این مبانی در اندیشه های غربی در راستای تولید علوم انسانی پرداختند.
▫️اما در این مسئله سوال مهمی وجود دارد و به نظر می رسد که بخش عمده ای از به نتیجه نرسیدن تلاش ها در زمینه علوم انسانی به دلیل پاسخ ندادن و حل نکردن این سوال است و شاید به نحوی بتوان گفت دلیل به نتیجه رسیدن تلاش های فلسفهمحور در تولید علوم انسانی و همچنین اجابت نشدن مطلوب رهبری در مسئله امتداد حکمت در مشخص نبودن پاسخ این سوال است.
⁉️اما سوال؟؟؟؟
🔹سوال این است که چه ارتباطی بین مبانی هستی شناسانه اعم از خداشناسی و انسانشناسی و .... با بایدهای اعتباری در علوم انسانی دارد؟ به عبارت دیگر تفاوت در مبانی توصیفی و هستی شناسانه چگونه منجر به تفاوت در گزاره های تجویزی و اعتباری در علوم می شود؟ چرا وقتی که نگاه ما به انسان متفاوت است، روشهای تربیتی تفاوت پیدا می کند؟ چرا وقتی که نگاه ما به انسان متفاوت است، علم حقوق، مدیریت، روانشناسی و .... باید متفاوت باشد؟ منظورم این نیست که نباید متفاوت باشد، بلکه قطعا مثلا تربیت اسلامی با غربی متفاوت است، اما سوال این است که اثرگذاری مبانی چگونه است؟
🔰در پاسخ به این سوال گاهی چنین گفته می شود که ما چون بر اساس مبانی کلامی و فلسفی معتقد به خداوند، معاد، نبی، دین، عصمت انبیا، عصمت اهل بیت و خاتمیت و جامعیت دین و قرآن هستیم، لذا برای بدست آوردن مباحث مختلف علوم انسانی به سراغ کتاب و سنت می رویم و این بایدها را از آن منابع استنباط میکنیم. اما چون طرف مقابل این مبانی را قبول ندارد، لذا از عقل (اگر قبول داشته باشد) و تجربه استفاده می کند، لذا نتایج متفاوت خواهد شد.
▫️در این پاسخ در واقع مبانی تاثیر مستقیم ندارند، بلکه با واسطه موثر هستند. به این معنا که در این پاسخ در واقع ما مستقیما از هست به باید نمی رسیم، بلکه آن شارع است که از هست به باید می رسد و در واقع موضوع سوال منتفی می شود. چون ما در این جا نیازی به فهم چگونگی تولید هست از باید احتیاج نداریم. اگر مسئله به همین جا ختم می شد و هستی شناسی ما را به درب منزل اهل بیت می رساند و کار تمام می شد، دیگر نیازی به پاسخ دادن به این سوال نداشتیم.
▫️کسانی که این پاسخ را بیان می کنند، خود را از بحث های عمیق فلسفی و انسان شناسی بی نیاز می دانند و قصد دارند با فقه و با فرض جامعیت آن، کار را حل کنند و امروزه خصوصا با افول جریان فلسفهمحور این نگاه غالب است.
➖اما اولا در همان فقه، یکی از ادله عقل است. عقل چگونه می خواهد به باید دسترسی پیدا کند؟ البته در این جا بحث تفصیلی درباره حقیقت عقلی که در منابع هست و اینکه همان عقلاست یا نه و اینکه نظری است یا عملی؟ منبع است یا ابزار وجود دارد؟ اما بالاخره عقل چیزی است هم عرض با کتاب سنت و حداقل حکم به «حسن عدل» و «قبح ظلم» را می فهمد؟ همین دو حکم را چگونه فهمیده است؟ آیا حکم دیگری هم دارد یا ندارد؟ علاوه بر اینکه یکی از مبانی مهم در فقه و اصول مسئله مراتب حکم است که در آن سیر شارع را از هست تا باید، طی می کنیم، و بر اساس آن نتایجی را اخذ می کنیم. پس فقه نیز به این مسئله محتاج است.
➖ثانیا آیا همه مباحث علوم انسانی را می توان از کتاب و سنت به دست آورد؟ اگر نمی توانیم چگونه در آن موارد به باید برسیم؟ خیلی از قوانینی که امروزه در جامعه گذاشته می شود و هیچ کس آنها را از کتاب و سنت انتظار ندارد، مثل قوانین راهنمایی و ضوابط اجتماعی و ..... این قوانین چگونه تولید می شوند و آنها نسبت به مبانی بی تفاوت هستند یا اگر مبانی اثر گذار است چگونه؟
➖ثالثا امروزه مباحث مربوط به مقاصد الشریعه و بدست آوردن حکم از اهداف کلی و جزئی شریعت، بر تولید هست از باید استوار است و برای استفاده از آن مبنا باید این سوال پاسخ داده شود.
➖رابعا مسئله تاثیر مبانی هستی شناسی در علوم انسانی امروزه همانند یک مسئله بدیهی در نظر متفکران علوم انسانی است و واضح است که مقصود ایشان از این مسئله صرف تاثیر با واسطه که در پاسخ فوق بیان شد، نیست بلکه بزرگانی که در علوم انسانی فلسفه محور بوده اند، به دنبال تولید هست از باید بوده اند.
➖خامسا مسئله امتداد علوم انسانی در کلام رهبری معظم انقلاب، مبتنی بر همین مسئله است، خصوصا که این امر را تنظیر به اتفاقی می کنند که در غرب افتاده است.
💠با این توضیحات به نظر می رسد که یکی از مهمترین مسائلی که باید رسیدگی شود و به یک نتیجه قطعی برسد، این است که:
1- ساز و کار رسیدن از هست به باید چیست؟
2- در فرض پاسخ دادن به سوال اول، آیا در تولید علوم انسانی به این مسئله محتاجیم یا اینکه فقه (کتاب و سنت) کفایت می کند؟
3- این کار فقط توسط شارع انجام می شود یا بشر عادی هم می تواند، گزاره هنجاری خلق کند؟ به عبارت دیگر چرا تا به حال ندانسته ایم که چرا اینگونه نماز می خوانیم؟ آیا به دلیل شناخت ناقص ما از انسان است و اگر انسان را کامل بشناسیم، خواهیم فهمید یا اینکه خلق این مسائل فقط از نفس شارع ایجاد می شود و ارتباطی به علم ما ندارد؟
✅بنده گمان می کنم که مهمترین عامل در عدم توفیق جریان فلسفهمحور در تولید علوم انسانی، حل نکردن و یا پاسخ ناصحیح به این سوال است. و امروزه جریان فقهمحور هم اگر این سوال را پاسخ ندهد، باز هم کار به پایان نخواهد رسید. آنگاه احتمالا مجبوریم به تجربه روی بیاوریم و راه رفته غرب را تکمیل کنیم. البته ناگفته نماند که یکی دیگر از امور مهم در علوم انسانی، بررسی دقیق نقش و اهمیت تجربه است.
👈برای این مسئله می توان آثار زیر را دید: کتاب علم دینی آیت الله مصباح، کتاب فلسفه تعلیم و تربیت اثر موسسه امام، بیانات رهبری در موضوع امتداد حکمت، اثر دکتر پارسانیا که رهبری به عنوان امتداد حکمت تمجید کردن، فلسفه اخلاق آیت الله مصباح و مقاله اعتباریات علامه با حواشی شهید مطهری
✍️محسن ابراهیمی 02.03.28
#علوم_انسانی
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
خلق را تقلیدشان بر باد داد
که دوصد لعنت براین تقلید باد 😂
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 فراق یار
✍در «مروج الذّهب » آورده است كه :
▪️و لمّا قُبضت فاطمة جزَع عليها بَعْلُها علىّ جَزَعاً شديداً و اشتدّ بكاؤهُ و ظهر أنينُه و حَنينُه و قال فى ذلك؛
✨لِكُلِّ اجْتِماعٍ مِن خَلِيلَينِ فُرْقَة
وَ كُلُّ الَّذى دُونَ المَمَاتِ قَلِيلُ
✨وَ إنَّ افْتِقادى فاطِماً بَعْدَ أحمَدِ
دَليلٌ عَلَى أن لَا يدُومُ خَلِيلُ
«چون فاطمه «سلام الله عليها» رحلت كرد، براى او شوهرش على جزع شديدى كرد، و گريهاش شدّت يافت ؛ و آه و نالهاش ظهور كرد؛ و در اين مصيبت اين دو بيت را إنشاء فرمود:
در عاقبت براى هر اجتماعى كه بين دو محبوب صورت گيردفراق و جدائى است ؛
و تمام مصيبتها در برابر مرگ ، ناچيز و كم مقدار است .
آرى از دست دادن من فاطمه را بعد از احمد؛ دليل بر آنست كه هيچ محبوب و يار مهربانى دوام ندارد و باقى نمىماند.»
📚امام شناسی - 10، صفحه 162
سیدالطائفتین مرحوم علامه طهرانی قدس الله سره
#فاطمه_الزهرا
#سرّ_الله
#روضه
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
•┈┈••✾❀🍃💠🍃❀✾••┈┈
استفاده از گوشی در تاریکی میتواند منجر به سکته چشمی شود !📱😳
شاید فکر کنید سکته فقط مخصوص قلب و مغزه، اما سکته چشمی هم وجود داره. استفاده طولانی از گوشی توی تاریکی میتونه منجر به این مشکل بشه. اشعههای موبایل باعث میشن سلولهای خونی تو چشم لیز بشن و با چسبیدن به هم، راه عبور خون به چشم رو مسدود کنن.
اگر این اتفاق چند بار تکرار بشه، ممکنه کمکم بیناییتون رو از دست بدید.
پس استفاده از گوشی تو تاریکی رو محدود کنید تا سلامت چشمهاتون حفظ بشه.
#طب
#چشم
#سکته_چشم
#موبایل
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ای نور قلب عاشقم شمع این خانه تویی
زهرا زهرا مرو مرو لطف كاشانه تویی
ای مرغ پر شكسته ی افتاده كنج قفس
از فرط غصه فاطمه درسینه مانده نفس
ممنونم اگر نروی
میمیرم اگر بروی
زهرا مرو مرو زهرا
ای نخل بریده ثمر/ ای مادر كشته پسر
#روضه
#خلج
#حضرت_زهراسلام الله علیه
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
. بِسْـــــــمِاللّٰـــــــــــهِالرَحْمـٰــــــــنِالرَحیـــــــــــمْ
دوشنبه۲۸ آبان۱۴۰۳
۱۶جمادی الاول ۱۴۴۶ ۱۸نوامبر۲۰۲۴
🔭 احکام نجومی
🌓 امروز تا ظهر قمر در برج جوزا و از نظر نجومی مناسب برای امور زیر است:
✳️امور آموزشی و تعلیمی.
✳️ آغاز نگارش کتاب و مقاله.
✳️لباس نو پوشیدن.
✳️دیدار روسا.
✳️و خطاطی نیک است.
ذکر روز دوشنبه📿
یا قاضی الحاجات ۱۰۰ مرتبه.
#تقویم
#ذکرروز
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
میگه مدرسه باعث شد پولدار نشیم!!!
مدرسههای ما جا داره تا استعدادهای بچهها رو بیشتر کشف کنه ولی هیچ کس حق نداره مثل این بلاگرهای احمق بگه مدرسه باعث شد شما پولدار نشید!
#مدرسه
#فرهنگسازی
#تبلیغ_غلط
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دکتر سید یاسر جبرائیلی : لیبرالیسم، هیچ تقابلی با اسلام فردی ندارد؛ هیچ مشکلی با مسلمانهای دائمالذکر و دائمالصلاه و صائمالدهر ندارد. مشکل لیبرالیسم با اسلام سیاسی و اجتماعی است که احیای آن، فلسفه انقلاب اسلامی بوده است.
#سیاست
#حکومت
#کمونسیم
#لیبرالیسم
#نئولیبرال
#جبرائیلی
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
مشغول کار منزل بودم؛حواسم از حامد پرت شد ؛یک دفعه از روی صندلی افتاد زمین و سرش غرق خون شد
او را به دکتر رساندم؛سرش را پانسمان کردند خیلی می ترسیدم که مبادا یوسف با من دعوا کند و ناراحت شود و بگوید:" چرا مواظب بچه نبودی؟"
وقتی آمد مثل همیشه سراغ حامد را گرفت گفتم: "خوابیده" بعد هم قضیه را برایش تعریف کردم فقط گوش داد آرام آرام لبش را گاز گرفت
بعد گفت:"تقصیر من است که تو را با حامد تنها می گذارم چاره ای ندارم مرا ببخش." وقتی این جملات را گفت، خیلی شرمنده شدم در همه برخوردهایش این عشق و محبت را به پای زندگی مان می ریخت
همسر شهید یوسف کلاهدوز
#عاشقانه_شهدایی😍
#خانواده
#همسرداری
#خاطره
#شهیدکلاهدوز
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠علی زکریایی با یک خانم بدحجاب،
صحبت کوتاهی میکنه
و او را عقلاً مجاب به پوشش و حجاب میکنه.
کسانی که میخواهند امربهمعروف کنند حداقل یکبار این کلیپ رو ببینید
#حجاب
#عقلانیت
#زکریایی
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
توانایی مشاهده کردن بدون قضاوت،
بالاترین سطحِ هوشیاری و خرد است !
از دیدار تا واقعیت
#تلنگر
#واقعیت
#قضاوت
#تفکر
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔖منبر کوتاه 🔖
🎥#تصویری
🔅بزرگ ترین ناشکری
🔰#استاد_کاشانی
#ناشکری
#امام_زمان عجل الله تعالی فرجه
#سخنرانی
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دختر هشت ساله حافظ کل قرآن فرزند شهید مفقود الاثر شهید مدافع حرم در سوریه
#حافظ_قران
#دخترهشت_ساله
#فرزندشهید
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
«بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرِّحَیمِ»
وظایف انسان در قبال مرگ
اگر یک چیزی برای انسان خیلی مهم باشد، تمام ذهن و جان و فکر به آن چیز مشغول میشود و انسان همیشه آن را یاد میکند و در کوچکترین کارهای زندگی، توجهش به آن امرِ مهم است.
1) یاد مرگ
در فرهنگِ دینیِ ما، یعنی در نگاه قرآن و عترت یا همان ثقلین، انسان وظایف متعدد و مهمی در ارتباط با مرگ دارد. اولین وظیفهای که در مورد مرگ برای همه ما انسانها، بهخصوص مسلمین و مؤمنین تعریف شده است، این است که از یاد مرگ غفلت نکنیم. در برخی از روایات بر یادِ مرگ تأکید شده است، اما در برخی از روایات و ادله ما بر اِکثارِ یاد مرگ، یعنی زیاد یاد مرگ کردن، تأکید شده است. در بعضی از احادیث داریم که اگر کسی در هر شبانهروز بیست بار یاد مرگ بکند، آثاری را به دنبال دارد؛ آثاری که باعث میشود انسان برای این کار مهم انگیزه پیدا کند.
آثار یاد مرگ
1.
اولین اثر این است که اصولاً یادِ مرگ، برترین نوع تفکر شمرده شده است. تفکر، خودبهخود عبادت است، «کَانَ أَكْثَرُ عِبَادَةِ أَبِي ذَرٍّ رَحْمَةُ اَللَّهِ عَلَيْهِ خَصْلَتَيْنِ اَلتَّفَكُّرَ وَ اَلاِعْتِبَارَ 1»، بیشترین عبادت ابوذر، تفکر و عبرتگیری بود و بالاترین نوعِ تفکر، تفکر در مرگ است.
2.
دوم اینکه، برترین نوع عبادت، یاد مرگ است و این معنا در روایات تأکید شده است. اینگونه نیست که عبادت فقط نماز و روزه باشد، بلکه همین که انسان در هر حالی هست به یاد مرگ باشد چه در حال رانندگی چه پشت میز کار یا در هر حال دیگر، همین خودش عبادت است. زیرا یاد مرگ در حقیقت در مرحله اول، یک امر قلبی است؛ بنابراین بالاترین عبادت شمرده شده است.
3.
سوم، فرمودهاند که برترین زُهد در دنیا، یاد مرگ است. انسان مؤمن باید به دنیا بیرغبت باشد و از آثار مهم یاد مرگ، زهد و بیرغبتی به دنیا است.
4.
چهارم، اینکه یاد مرگ، دنیا را در نظر آدمی خار و پست میکند. در زبور داوود (سلاماللهعلیه) آمده است که کسی که یاد مرگ میکند، دنیا از چشمش میافتد و دیگر دنیا در نظرش مهم نیست. ما در دعایی که شب نیمه شعبان میخوانیم و مستحب است که این دعا را هر موقع توانستیم بخوانیم، عبارت مهمی داریم. «َلاَ تَجْعَلِ الدُّنْيَا أَكْبَرَ هَمِّنَا وَلاَ مَبْلَغَ عِلْمِنَا 2»، خدایا، دنیا بزرگترین غم و غصه ما و درگیری ذهنیِ ما نباشد. ذهنِ ما اینقدر کوچک و همت ما اینقدر کوتاه نباشد که فقط وقتی به دنیا رسید اشباع شود و از ماورای دنیا غافل باشد.
5.
پنجم این که یاد مرگ باعث میشود آدمی در امور دنیایی زیادهطلب نباشد و به همان مقدارِ کم، قناعت کند. امام علی (علیهالسلام) فرمودند: «کسی که مرگ را یاد میکند و زیاد یاد میکند، به کمِ از دنیا راضی است 3.»
پیغمبر (صلاللهعلیهوآلهوسلم) فرمود: «انا أخْوَفَ ما أخافُ عَلَيْكُمْ خَلَّتَانِ اتِّبَاعُ الْهَوَى وَ طُولُ الْأَمَلِ 4»، بدترین چیزی که من بر امت خود از آن میترسم، دو چیز است؛ یکی این که انسان دنبال هواوهوس باشد و دیگری اینکه آرزوهای طول و دراز داشته باشد.
این آرزوهای دراز است که باعث میشود انسان اهل قناعت در دنیا نباشد. قناعت که نباشد، ماشین پراید حتماً باید پژو بشود، پژو مدلِ بالاتر بشود و تا به پورشه و بنز ختم نشود، انسان دست برنمیدارد. تا وقتی که خانهاش هزارمتری و با انواع امکانات نشود، دست برنمیدارد. اما در میان همین درگیریهاست که ناگهان میگویند بلند بگو «لا إله إلّا اللّه!» و دست انسان از دنیا کوتاه میشود. در حقیقت، یاد مرگ انسان را به بهرههای حداقلی از دنیا، راضی میسازد.
6.
ششم، این که شهوات را میمیراند.
7.
هفتم، این که غفلت را ریشهکن میکند. چون «اُمُ الغَفَلات 5»، غفلت از مرگ است. انسان اگر یاد مرگ را در زندگیِ خود نهادینه کند و اصلاً تبدیل به متن برنامه زندگیاش بشود، غفلت از بین میرود. این یاد مرگ، هم از نظر قلبی است و هم از نظر قالبی؛ یعنی همین اعمال ظاهری مانند اینکه کفن او آماده باشد، خودش روی کفن خود قرآن را یک دور بنویسد، هر شب سه آیه روی کفن خود بنویسد، خودش شب جمعه کفنش را باز کند و درونش بخوابد و با این کفن اُنس بگیرد. وقتی اینگونه شد و یاد مرگ در زندگی جاری شد، «اُم الغَفَلات» از بین میرود و قهراً غفلت ریشهکن میشود.
یاد مرگ موجب طول عمر است
ممکن است در عرف چنین کاری را بگویند خوب نیست. مخصوصاً اگر جوانی این کار را انجام دهد. اصولاً بعضی گمان میکنند اگر ما از هرآنچه که مربوط به مرگ و قیامت است گریختیم، عمر بیشتری داریم! در روایات داریم که انسان مؤمن باید وقتی میخوابد وصیتش زیر بالشش باشد که این کنایه است از این که وصیتش باید آماده باشد. مخصوصاً افرادی که سوداگر هستند، تاجر هستند، چک دارند، سفته دارند، صادرات و واردات دارند، اینها هر شب باید حساب و کتابشان بهروز باشد.
در روایت میگوید که کسی که وصیت داشته باشد و آن را دائماً بهروز کند، عمرش طولانی میشود. به بعضی از جوانها میگوییم وصیت داری؟ میگوید من هنوز جوانم، هنوز سنی ندارم. یعنی دقیقاً آن چیزی که مایه طول عمر است را گمان میکند که مایه کوتاهی عمر است.
8.
هشتم، این که یاد مرگ، طبع آدمی را رقیق میکند و انسان دلنازک میشود. انسانی که سنگدل نیست، دل رقیقی دارد و باب فیوضات الهی به روی او باز میشود. یکی از آثار رِقَّت دل، اشک است. اگر انسان صاحب اشک بود، صاحب یک معدنی از خیرات و خوبیها است. پس یاد مرگ، رقَّت قلب میآورد و دل و طبع آدمی را رقیق میکند.
9.
نهم، این که اگر کسی زیاد یاد مرگ کند، مثلاً اگر در روز بیست بار یاد مرگ کند، با شهدا محشور میشود. این نشانگر آن است که یکی از عواملی که توفیق شهادت را برای انسان رقم میزند، یاد مرگ است. فراموش نمیکنم که در جبههها، بچههای لشکر محمد رسولالله (سلاماللهعلیه) پشت خاکریزها هرکدام برای خودشان قبر معینی داشتند. شبانگاهان، دو ساعت مانده به اذان صبح، هیچکس بیرون نبود و همه در قبرهای خودشان، نماز شبشان را میخواندند. این یاد مرگ است که شهادت را رقم میزند.
10.
دهم، این که یاد مرگ برترین پند است. «كَفي بِالْمَوْتِ واعِظاً 6»، اگر من یاد مرگ را در خود نهادینه کردم، گویا دائماً یک واعظی در حال پند دادن به من است. ما میدانیم که برای گریختن از مشکلات آخرالزمان، انسان باید یک واعظ درونی داشته باشد و روایاتِ ما به این نکته اصرار دارند. در عصر ماهواره و اینترنت و فضای مجازی، این گرفتاریهایی که خانوادهها را مبتلا کرده است، نوجوان و جوان باید درون خود یک واعظ درونی بکارد. اینکه نوجوان یا جوان، مسیر و پایان مسیر را فراموش نکند، همین مقدار کافی است و بنابراین در روایت فرمود که یاد مرگ برترین پند است.
11.
یازدهم، اینکه یاد مرگ، دل آدمی را زنده میکند.
12.
دوازدهم، اینکه یکی از زرنگیها و کیاستها 7، یاد مرگ است. زرنگیهای مؤمن، زرنگیهای دینی و اخروی است، پس یاد مرگ علامت زرنگیِ دل است.
.
سیزدهم، این که یاد مرگ مصائب را بر آدمی آسان میکند. برخی از افسردگیهایی که الان شایع است بهخاطر این است که اشخاص، هنرِ یاد مرگ در زندگیشان نبوده است. وقتی شخص با یک مصیبت روبهرو میشود، عزیزی را از دست میدهد، انگار که عالم تمام شد! نعوذبالله که گویا خدا مُرد. درحالیکه اگر کسی اهل یاد مرگ باشد، هرگز در مصائب به افسردگی دچار نمیشود.
تدفینِ فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها)، برای امیرالمؤمنین (علیهالسلام) خیلی سخت بود. چطور خودشان را تسلیت بخشیدند؟ رو کردند به قبر رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) شروع کردند به صحبتکردن در آن صحبتها فرمودند که یا رسولالله! من چون غمِ تو و فقدان تو را تاب آوردم، فقدان فاطمه را هم میتوانم تاب بیاورم. گرچه از این به بعد شبها تا صبح بیدارم و حزنِ من دائمی است. تعبیر روایت این است که «إِلَّا أَنَّ فِي التَّأَسِّي لِي بِعَظِيمِ فُرْقَتِكَ وَ فَادِحِ مُصِيبَتِكَ مَوْضِعَ تَعَزٍّ 8.»
همچنین در روایات داریم که وقتی مصیبتی بر شما وارد شد، یاد این بیفتید که شما پیشازاین عزادار و مصیبتدیده غم ازدستدادن پیامبر خود بودهاید؛ این انسان را تسلیت میبخشد و مصائب را بر آدمی آسان میکند.
14.
چهاردهم، این که یاد مرگ، آدمی را آماده مرگ میکند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ذکری مجرب برای درمان غصه و اضطراب و دلشوره
#اضطراب_دلهره
#ذکرالله_۶۶مرتبه
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 صاحب دل چه کسی است؟
🎥 | #پادکست_تصویری
📼. حضرت علامه آیة الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی قدّساللهسرّه
📚 #تفسیر_آیه_نور، ص ۲۰۰
ـــــــــــــــــــــــــ
#دل
#معرفت_نفس
#معرفت_خدا #توحید
#تهذیب_نفس
#خطورات #تخیلات
#تصحیح_خیال
#علامه_حسینی_طهرانی رضوان الله علیه
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
فهرست عشاق معروف ایرانی یامربوط به ایران:
امیرارسلان وفرخ لقا(عشاق قدیمی افسانه های فولکوریک ایران)...
بهرام وگل اندام(عشاق قدیمی افسانه های فولکوریک ایران)...
بیژن ومنیژه(عشاق مطرح درشاهنامه فردوسی)...
خسرووشیرین(عشاق داستانی ازنظامی گنجوی)...
زال ورودابه(ازشاهنامه فردوسی)...
زهره ومنوچهر(عشاق نامبردارشده دردیوان ایرج میرزا)...
خسرو وشیرین(عشاق داستانی منظوم ازامیرخسرودهلوی)...
شیرین وفرهاد(عشاق داستانی ازوحشی بافقی)...
لیلی ومجنون(این داستان دراصل عربی است)...
رستم وتهمینه(ازشاهنامه فردوسی)...
و......
#عشق
#عاشقان
#عشق_مجازی
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a
. بِسْـــــــمِاللّٰـــــــــــهِالرَحْمـٰــــــــنِالرَحیـــــــــــمْ
سه شنبه۲۹ آبان۱۴۰۳
۱۷جمادی الاول۱۴۴۶ ۱۹نوامبر۲۰۲۴
🔭 احکام نجومی
🌓 امروز قمر در برج سرطان است و برای امور زیر خوب است:
✳️درختکاری.
✳️کندن چاه و قنات.
✳️بذر افشانی و کاشت.
✳️خرید و سفارش جنس.
✳️معاملات ملکی.
✳️و آبرسانی نیک است.
🔵نوشتن حرز و سایر ادعیه و نماز و بستن آن برای اولین بار مناسب است.
ذکر روز سه شنبه📿
یا ارحم الراحمین ۱۰۰ مرتبه.
#تقویم
#ذکرروز
#مهندسی_فرهنگی
https://eitaa.com/joinchat/1801519111Cba7e16497a