۱۱۱.mp3
15.96M
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه ششم:
"ویژگیهای علم در کلام حضرت مولا امیرالمونین(ع)" (کنفرانس شماره ۸ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس برگزار شده: چهارشنبه، ۱تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
📄دسترسی سریع به متن کامل این کنفرانس:
قسمت اول
قسمت دوم
قسمت سوم
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت
📄"متن کامل کنفرانس۸، جلسه۶، قسمت اول"
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه ششم:
"ویژگیهای علم در کلام حضرت مولا امیرالمونین(ع)" (کنفرانس شماره ۸ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس برگزار شده: چهارشنبه، ۱تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
🔹در ادامه بحثمان در موضوع جهاد تبیین در عرصه تعلیم و تربیت اسلامی، به مبحث شرح واژه علم در اسلام رسیدیم. ۱۰ ویژگی از ۲۴ ویژگی علم در کلام مولا امیرالمومنین علی علیهالسلام در یک روایت مبسوطی مورد بررسی قرار گرفت که تعریف علم و ویژگیهای آن از این نشانهها، احصا میشود. حضرت امیرالمومنین علی علیهالسلام در این بیان نورانی، امتیازات و برتریها و مشخصات و نشانههایی را در تعریف علم از دیدگاه اسلام بیان میفرمایند که با سایر دیدگاههایی که تاکنون داشتیم کاملاً متفاوت است.
🔸حضرت در ادامه روایت میفرمایند: وَ حِكْمَتُهُ الْوَرَعُ؛ حکمت علم، پارسایی است. یعنی مراقبت و محافظت از ارزشها، پرهیز از تمام آنچه که نهی شده (ضد ارزش). یعنی علم از نظر اسلام این است که با پارسایی، پرهیزکاری و مراقبت از آلودگیها شروع بشود، با پارسایی و مراقبت از آلودگیها ادامه پیدا کند و در نهایت به پارسایی و پرهیزکاری ختم شود.
🔹️از نظر اسلام، علم از دستاوردهای بسیار دقیق بشری هم حتی حساستر است و با هرگونه آلودگی آسیب میبیند. مثلا آنجایی که دانشمندان تحقیقات میکروبی و میکروسکوپی و نانومتری و ژنتیک نجام میدهند هرگونه آلودگی، اساس همه تحقیقاتشان را برهم میزند.
🔸️مسئله مراقبت و مسئله پرهیزگاری و پارسایی در نظریه تربیتی اسلام، یک مفهوم انتزاعی نیست، بلکه یک مسئله بسیار علمی و دقیق است که اگر برایش برنامهریزی نشود و برای رعایت، مراقبت و پرهیز از آلودگیها، مراقبت انجام نشود، امکان ورود هر ویروسی به این نرمافزارها و برنامههای تربیتی وجود دارد و در نتیجه به ثمرات علم و نتایجی که از آن میخواهد دریافت بشود (یعنی حکمت)، آسیب میزند.
🔹️یک برداشت دیگر از بیان نورانی امیرالمومنین علی علیهالسلام این است که مراقبت و این پرهیزگاری، باعث بارور شدن و شکوفا شدن علم میشود. میوههای علم "حکمت"، نام دارد. حکمت به نوبه خودش باعث پارسایی در وجود عالِم میشود، پس هر علمی که به حکمت نرسد، علم محسوب نمیشود. هر علمی که با پارسایی و پرهیزگاری و مراقبت شروع نشود و پارسایی همراهش نباشد و به پارسایی و پرهیزگاری و مراقبت منتهی نشود، علم نیست.
🔸حضرت مولا میفرمایند: وَ مُسْتَقَرُّهُ النَّجَاةُ؛ قرارگاه علم، پیروزی و نجات است. از امتیازات و برتریهای ویژه علم با تعریف اسلامی این است که هر کجا باشد، نجات و عبور از بحرانها و غلبه بر مشکلات نتیجه آن خواهد بود. گویی حضرت علی علیهالسلام میخواهند بگویند تفاوت علم اسلامی با علوم غیر اسلامی این است که نجات جوامع بشری از بحرانها، از افسردگیها، از ظلم و تجاوزها، از تفرقهها، فریب، نیرنگ، قتل، غارت، ناامنی، حتی جنگهای داخلی و خارجی، همه به همه به دست علم است و هر علمی که به چنین نتایجی منتهی نشود از نظر اسلام، علم نیست. هر علمی که نجات بشریت را در پی نداشته باشد، علم نیست. هر علمی که نتواند بشریت را از بنبستهای فکری، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و خانوادگی نجات بدهد از دیدگاه اسلام علم نیست.
🔹️ ویژگی بعدی که مولا میفرمایند: وَ قَائِدُهُ الْعَافِیةُ؛ راهبر و راهنمای علم، عافیت است. عافیت معنای متعددی دارد، راغب اصفهانی در مفردات و مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر المیزان، درباره کلمه عافیت، معنای قصد کردن، قصد زیاد شدن، بخشیده شدن از گناه، محو اثرات منفی، نادیده گرفتن، کثرت در اموال، تبدیل گرفتاریها به فراوانی و راحتی، و... . اما در اسلام، تعاریف دیگری هم دارد، در کتاب قاموس قرآن، بیشتر نظریات بزرگان در مفهوم عافیت ذکر شده. مثلا گواراترین نعمتها، زیباترین لباس، بالاترین موضوع دعا و درخواست از خداوند بعد از یقین، گرامیترین نعمتها، گرامیترین بخششها، وسیله درک لذتهای حیات، محبوبترین درخواست نزد خداوند از طرف بندگان، به سلامت از گرفتاری عبور دادن، یا وصول مقامات بهشتی.
👈ادامه دارد...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📄"متن کامل کنفرانس۸، جلسه۶، قسمت اول" 📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیی
📄"متن کامل کنفرانس۸، جلسه۶، قسمت دوم"
🔸️اما نکتهای که از مجموعه معانی عافیت به دست میآید، این است که عافیت به مفهوم سلامت مطلق و بدون خطر نیست، بلکه به معنی به سلامت عبور کردن از خطرات است. یعنی معنی عافیت، بلا ندیدن نیست بلکه به سلامت گذشتن از میان بلاها است. گویی حضرت در این بیان نورانیشان میخواهند به ما بگویند که رشد کردن، زیاد شدن، بخشوده شدن از گناهان، به سلامت گذشتن از خطرات و بلاها، عبور از بحرانها، محو اثرات مخرب و منفی، تبدیل گرفتاریها به راحتی، عفو الهی، توفیقات الهی، جلب حسنات، همه و همه در قالب عافیت، از اهداف علم در اسلام است.
🔹️بنابراین هر علمی که عنایات خداوند را جلب نکند علم نیست، هر علمی که نتواند آن اثرات مخرب و منفی گناهان و خطاها و حوادث را محو کند، علم نیست. هر علمی که شریفترین لباسهای اجتماعی و خانوادگی و فردی یعنی آبرو و عزت را فراهم نکند، از نظر اسلام علم محسوب نمیشود.
🔸️در ویژگی بعدی حضرت میفرمایند: وَ مَرْكَبُهُ الْوَفَاءُ؛ مرکب علم، وفاداری است. علم چه ارتباطی به وفاداری دارد!؟ امیرالمومنین علیهالسلام میفرمایند پایبندی به ارزشها و وفاداری، خصوصاً وفاداری درباره حقایق عالم هستی و عدم کتمان آنها و وفاداری به عقل برای علم مثل مرکب میماند برای انسان. انسان بدون مرکب، انسان بدون وسیله حمل و نقل، برای عبور از هر چیزی از وسعت عظیم سرزمینها، از اقیانوسها و دریاها، از فضا و آسمان بیکران مثل یک موجود حیرانزده و ناتوان و عاجز است. پس با این تعریف، هر علمی که به اصول انسانی و ارزشها پایبند و وفادار نباشد، بدون مرکب است و از عبور و ورود به معارف عاجز خواهد بود.
🔹️هر علمی که به حرکت و روش عقل ارزشی وفادار نماند، علم بی مرکب است. هر علمی که به دفاع از حقیقت متعهد نباشد، علم بی مرکب است. یک علمی بدون حرکت و سرگردان در میان اقیانوس ابهامات و تشکیکات است. هر علمی که حقایق جهان هستی و حقیقتها را پنهان کند، علم بی مرکب است. هر علمی که به تعهداتش پایبند نباشد و آغشته و آلوده به هرگونه بیوفایی در برابر هدایت و صلاح بشریت باشد، آن علم بی مرکب است و از دسترسی به سرزمینهای معارف و اسرار الهی دور خواهد بود و حتی راه ورود را هم نخواهد داشت.
🔸️ویژگی بعدی میفرمایند: وَ سِلَاحُهُ لِینُ الْكَلِمَةِ؛ سلاح علم، نرمزبانی است. خیلی نکته ظریفی است این مطلب، مولا امیرالمومنین علیهالسلام در این بیان نورانیشان میفرمایند که علم، سلاح و ابزاری دارد؛ یعنی زمانی که میخواهد دلها را تسخیر کند، درکها و فهمها را جذب کند، شوقها و علاقهها را برانگیزد، بر ابهامات و نادانیها پیروز شود و هنگام انتقال معارف، سلاحش زبان نرم، اخلاق مهربان و بیان آرام و دلنشین است؛ در غیر این صورت، وقتی که با ابهامات مخاطبین روبرو شویم و تمایلات مخالف آنها در برابر ما قرار بگیرد، علم بدون نرمزبانی و بیان دلنشین، مثل یک سربازی میماند که بدون سلاح وارد میدان جنگ شده است. لذا هر علمی که بخواهد خشونت را به جای منطق و آرامش پیشنهاد کند، بخواهد سرزنش، شماتت، تحقیر یا ترور شخصیت را انتخاب کند و هر علمی که زبان خشن و سخت را انتخاب کند، این علم بیسلاح در برابر دلهای ناآرام، ناآگاه و مخالف است.
🔹️رسول مکرم اسلام صلواتاللهعلیه میفرمایند شرط قبولی همه اعمال نماز است، شرط قبولی نماز، ولایت مولا امیرالمومنین علیهالسلام و شرط قبولی ولایت مولا، داشتن حُسنخُلق است. پس علمی که خشونت، بدزبانی، بد خلقی و سوءخلق همراهش باشد آن علم از نظر اسلام، علم نیست.
🔸️ویژگی دیگر که حضرت میفرمایند: وَ سَیفُهُ الرِّضَا؛ شمشیر علم، رضا و خوشدلی است. از ویژگیها و امتیازات دیگر علم این است که رضایت، خوشنودی و خوشدلی را به همراه دارد. گویی حضرت میخواهند به ما بگویند در تمام نظامات اجتماع، از نظام خانواده گرفته تا نظامهای جامعه، جامعهای به علم دست پیدا میکنند که به رضایت، شادکامی و خوشدلی برسند و هر علمی که به رضایت و خوشدلی نرسد، نمیتواند در شکستن بحرانها و نارضایتیها و اعتراضات موفق باشد و آن علم از نظر اسلام، علم نیست.
🔹️در نظام خانواده، والدین به عنوان عالِم در خانه اگر بتوانند طوری رفتار کنند که نتیجهاش رضایت همسران، همدیگر و رضایت فرزندانشان باشد، آن والدین، والدین عالمی هستند. یا در اجتماع و در مناسبات دیگر جامعه. پس نکته ظریف و زیبایی است که باید دقت بشود.
🔸️در واژه بعدی حضرت میفرمایند: وَ قَوْسُهُ الْمُدَارَاةُ؛ کمان علم (تیر و کمان)، مدارا است. وصول علم به بعضی از اهداف به زمان نیاز دارد و باید به وسیله مدارا با آن اهداف برسیم.
👈ادامه دارد...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📄"متن کامل کنفرانس۸، جلسه۶، قسمت دوم" 🔸️اما نکتهای که از مجموعه معانی عافیت به دست میآید، این است
📄"متن کامل کنفرانس۸، جلسه۶، قسمت سوم(آخر)"
🔸️یعنی برای رویارویی با هدف و مشکلات دورتر، مثال تیر و کمان را ایشان مطرح کردهاند. برای رسیدن به اهداف درازمدت، باید از یک ابزاری به نام مدارا استفاده کنیم. یعنی رضایتمندی یا خوشدلی برای رسیدن به اهداف نزدیک علمی است و مداراکردن برای رسیدن به اهداف دور علمی است.
🔹️حضرت میفرمایند آن علمی که مجهز به مدارا نباشد مثل رزمندهای است که تیر و کمان ندارد تا به دشمنی که دور هست ضربه بزند و مقابله کند. یا اینکه علمی که مجهز به مدارا نیست، مثل یک انسانی است که تیر دارد اما کمان ندارد و مسلماً بدون کمان کارایی خودش را از دست میدهد و نمیتواند به هیچ کدام از اهدافش برسد. در واقع نقش مدارا، نقش حوصله، صبوری، مقاومت و تداوم و پیگیری در حیات انسان و در پژوهشها، تحقیقات، در مبارزه با مشکلات، در رویارویی با مسائل مختلف جامعه و خانواده، آنقدر مهم و تعیینکننده است که به قوس یا کمان تشبیه شده است.
🔸برای اینکه به عمق مفهوم این روایت پی ببریم، دو موضوع باید مدنظر باشد: یکی تمثیلاتی که حضرت برای امتیازات علم بکار میبرند، باید مورد تحقیق قرار بگیرد. بیست و چهار تمثیل را حضرت اشاره میکنند مثل رَأْسُ ،عَین، أُذُنُ، سِلَاحُ، سیف و... . مثلاً درباره کلمه رَأس، انواع، کاربرد، مفاهیم مختلف و موضوعات آن باید مورد بررسی قرار گیرد. از آن طرف هم وقتی رَأس در مفهوم سر انسان بکار میرود، خواصش، ویژگیهایش و... باید مورد تحقیق قرار گیرد. یکی هم موضوع خود آن امتیازات و برتریهایی است که حضرت برای علم میفرمایند؛ مثل تواضع، دوری از حسد، فهم، صدق، حُسننیت، عافیت و... . تمام این نکات را ایشان در برابر تمثیلها مطرح فرمودهاند. نقش هر کدام از اینها در برتریبخشی به علم نیز باید مشخص شود. اگر روی این موضوع خوب تحقیق شود، درمییابیم که آن چیزی که حضرت درباره علم به ما میگویند، دقیقاً همان تفاوتهای عمدهای است که در علوم سکولار وجود ندارد.
🔹ویژگی بعدی، میفرمایند: وَ جَیشُهُ مُحَاوَرَةُ الْعُلَمَاءِ؛ سپاه و لشکر علم، محاوره با علما است. همانطور که برای پیروزی در برابر دشمن، سپاه و لشکر لازم است؛ همانطور که برای برقراری نظم و امنیت و اجرای حدود و قانون، سپاه و لشکر لازم است؛ همانطور که سپاه و لشکر، عامل عزت و قدرت و استقامت یک حکومت است؛ علم هم سپاه و لشکرش محاوره و مراوده با علما است. چرا؟ تا قدرت خودش را حفظ کند و در برابر جهل و باطل استقامت کند و بتواند دستاوردهای خود را به منصه ظهور برساند. منظور حضرت از علما چیست؟ منظور حضرت از کلمه علما، دانشمندان و اندیشمندان بی دین و بدون تعهد و خارج از تعریف اسلام نیست، بلکه عالِم در نظریه تربیتی اسلام فردی است که تمام نشانهها و ویژگیهای علم اسلامی در شخصیت او بارز و متجلی شده است. لذا سپاه و لشکر علم، محاوره، گفتوگو و ارتباط دائم علمی با علما است.
🔸️ویژگی دیگری که حضرت میفرمایند: وَ مَالُهُ الْأَدَبُ؛ ادب در لسان رسول خدا(ص) و اهل بیت علیهمالسلام به معنی تربیت اسلامی است. کلمه تربیت از زمان خلفای بنیامیه و بنیعباس به جای کلمه ادب استفاده شده است. در صدر اسلام در هیچکدام از روایتهای رسول خدا(ص) و اهل بیت علیهمالسلام، کلمه تربیت با مفهوم کنونی استفاده نشده و کلمه ادب در روایات آمده است. لذا طبق فرمایش حضرت، قدرت و توانایی علم به وسیله تربیت اسلامی و در بستر دین اسلام امکانپذیر است.علم باعث تربیت اسلامی و رشد و توسعه تربیت اسلامی میشود. پس علمی که تربیت اسلامی را در جامعه فراهم نکند و عالمی که تربیت اسلامی نداشته باشد از نشانهها و علائم علم در نظریه تربیتی اسلام کاملاً تهی و خالی است.
🔹️امیرالمومنین علیهالسلام در نامهای در نهجالبلاغه خطاب به امام حسن مجتبی علیهالسلام میفرمایند: فَبَادَرْتُكَ بِالْأَدَبِ قَبْلَ أَنْ يَقْسُوَ قَلْبُكَ وَ يَشْتَغِلَ لُبُّكَ؛ یعنی تو را تربیت اسلامی نمودم، قبل از آنکه قلبت گرفتار سختیها و قساوتها و سنگدلیها شود و قبل از آن که آمادگی برای دریافت آداب و عادات حسنه را از دست بدهد و قبل از آنکه عقلت به شئون مختلف زندگی مشغول شود و برای فهم و درک و پذیرش معارف تربیتی اسلام بخواهد آنها را از دست بدهد.
🔸️در این فراز هم حضرت میفرمایند که از نشانههای علم این است که ادب به همراه داشته باشد. یعنی توانایی علم فقط به وسیله تربیت اسلامی است که رشد پیدا میکند و توسعه مییابد.
👈پایان متن کامل کنفرانس هشتم، جلسه ۶ در گروه تربیتی سلام فرمانده، انشاءالله ادامه جلسات در طول هفته در گروه برگزار خواهد شد و فایل صوتی و متنی آن، در کانال درج خواهد شد.
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
👈قابل توجه والدین و علاقمندان به تربیت قرآنی📖
🤚گروه تربیتی سلام فرمانده(وابسته به کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی) برگزار میکند:
📚سلسله مباحث تربیتی با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه هفتم:
"علم در کلام حضرت امیرالمونین(ع) و رسول مکرم اسلام(ص)" (کنفرانس شماره ۹ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس:
چهارشنبه، ۸تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
❇️لطفا دوستان خود را دعوت نمایید
👈دسترسی سریع به صوت و متن جلسات قبل:
جلسه۱
جلسه۲
جلسه۳
جلسه۴
جلسه۵
جلسه۶
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
نظام تربیتی ۷.mp3
7.6M
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه هفتم:
"علم در کلام حضرت امیرالمونین(ع) و رسول مکرم اسلام(ص)" (کنفرانس شماره ۹ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس برگزار شده: چهارشنبه، ۸تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
📄دسترسی سریع به متن کامل این کنفرانس:
قسمت اول
قسمت دوم
قسمت سوم
قسمت چهارم
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت
📄"متن کامل کنفرانس۹، جلسه۷، قسمت اول"
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه هفتم:
"علم در کلام حضرت امیرالمونین(ع) و رسول مکرم اسلام(ص)" (کنفرانس شماره ۹ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس برگزار شده: چهارشنبه، ۸تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
🔸در ادامه بحث جهاد تبیین در تعلیم و تربیت در نظام تربیتی اسلام، جلسه گذشته رسیدیم به واژه علم از منظر مولا امیرالمومنین علی علیهالسلام و حدیثی مطرح شد که به وضوح تعریف علم در اسلام را میشود در آن مشاهده کرد.
🔹️در ادامه روایت مولا میفرماید: وَ ذَخِیرَتُهُ اجْتِنَاب الذُّنُوبِ؛ ذخیره علم، پرهیز و کنارهگیری از گناهان هست. "ذخیره" یعنی گنجینه، سرمایه، پسانداز و "اجتناب" یعنی فاصله گرفتن،
نزدیک نشدن، پرهیز کردن. حضرت امیرالمومنین علیهالسلام ذخایر علمی را محتوا و معارف خاصی میدانند که آن چیزی که این محتوا را نابود میکند و از بین میبرد گناهان است. تنها راه حفظ این ذخایر، پرهیز و فاصله گرفتن از ذنوب و گناهان است.
🔸️با این فراز، به راحتی میشود فهمید که علم و ذخایر علمی، از مقوله محفوظات و دستاوردهای پژوهشی و این چیزهایی که در مراکز دانشگاهی و حوزوی هست، نیست. چون این مقولات با گناهان از بین نمیروند. اما از نگاه حضرت، مهمترین ذخیره و پشتوانهای که میتواند در شرایط مختلف از علم استفاده بشود، پرهیز و کنارهگیری از گناهان است.
🔹در فراز بعدی حضرت میفرمایند: وَ زَادُهُ الْمَعْرُوفُ؛ توشه علم، معروف است. یعنی امور پسندیده و کردار شایسته. کلمه "زاد" به معنای توشهای است که مسافر برای رفع نیازش در طول مسافرت به همراه خودش میبرد. محتوای این توشه، با نوع سفر و شرایط سفر قطعاً متناسب است. حال حضرت میفرمایند سفر علم که برای کشف و تبیین و دفاع از حقایق عالم هستی است، سفری است که فقط با رهتوشه "معروف" میتواند نیازمندیهای خودش را برطرف کرده و در طول سفر، گرفتار و درمانده نشود.
🔸️"معروف" تمام اموری است که با حقایق عالم سنخیت داشته باشد. یعنی تمامی رفتارهایی که از منظر وحی و از منظر ملکوت پسندیده است، تمام کارهای شایستهای که خداوند آنها را تایید میکند و این کارها از منظر قرآن یک امر تاییدشده است. علم، بدون معروف دست خالی است و هیچگونه حرکتی به سوی کشف عوالم و اسرار عالم هستی ندارد. حضرت میخواهند بفرمایند که علمی که با معروف سنخیت ندارد، به معروف هم منتهی نمیشود و علمی که با معروف همراه نباشد از نظر تربیتی اسلام، دیگر علم نیست، میشود یک دانش یا تخصص. آن علمی که ویروس میسازد و کل دنیا را آلوده میکند که علم نیست. آن علمی که با آن بمب اتم ساخته میشود، علم نیست. اینها نه تنها به معروف ختم نشدند بلکه به منکر رسیدند، اینها از دیدگاه تربیتی اسلام اصلاََ علم محسوب نمیشود. پس علم باید ما را به معروف برساند و برای اینکه بتوانیم این مسیر کشف حقایق عالم هستی را طی کنیم، زاد و توشهای که باید با خودمان برداریم امور پسندیده، کردار شایسته و رفتارهایی است که خدا و قرآن و اهل بیت میپسندند.
🔹در فراز بعدی میفرمایند: وَ دَلِیلُهُ الْهُدَى؛ دلیل و راهنمای علم، هدایت است. یعنی کسی که آشنا به راه است، خطرات و مشکلات راه را میداند، تمام پیچ و خمها و دوراهیها را میداند، علائم راه را میشناسد و بدون گمراه شدن و بدون هیچ خطری از نزدیکترین و بهترین مسیر انسان را عبور میدهد و به آن مقصدی که داریم نزدیک میکند.
🔸هدایت، آن مسیر و برنامههایی است که انسان را به مقصد برساند. لذا طبق این فرمایش حضرت، علم، آن دسته از آگاهیها و معارفی است که با هدایت به سوی حقایق شروع میشود، با هدایت به سوی حقایق همراه میشود و در انتها هم با هدایت به سمت حقایق ختم میشود. حقایق، آن نشانهها و برنامههایی است که انسان را به سمت حقیقت و نور مطلق میرساند، رضای خداوند است، از تقرب به ساحت مقدس خداوند و حقتعالی است.
🔹️مولا میخواهند در این مفهوم بگویند که از منظر نظریه تربیتی اسلام، هر علمی که با هدایت شروع نشود و در انتها به هدایت هم ختم نشود آن، علم نیست، یک دانش گمراه است که در بسیاری از موارد به ضلالت و گمراهی انسان ختم میشود.
👈ادامه دارد...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📄"متن کامل کنفرانس۹، جلسه۷، قسمت اول" 📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیی
📄"متن کامل کنفرانس۹، جلسه۷، قسمت دوم"
🔸در آخرین فراز از این روایت حضرت میفرمایند: وَ رَفِیقُهُ مَحَبَّةُ الْأَخْیار؛ یار علم، دوست داشتن انسانهای والا است. حضرت در این فراز هم از سه کلمه ویژه استفاده کردند: "رفیق، محبت و اخیار". رفیق یعنی یار، همدم، هم فکر، همنشین. محبت از حب میآید، حب از جنس عاطفه است و احساس و عاطفه با هم تفاوت دارند. احساس ریشه غریزی و جسمی دارد، ولی عاطفه ریشه معرفتی دارد. لذا چنین محبتی، دلیل معرفتی و علمی دارد، نه دلیل ژنتیک یا نژادی یا خانوادگی یا احساسی. کلمه اخیار هم یعنی یاران برگزیده، کسانی که بر طبق یک نظر خاصی انتخاب شدند، یارانی که بر اساس خیر و برتریهایی با معیارهای الهی انتخاب شدند. اخیار در ادبیات تربیتی اسلام انسانهایی هستند که نزد خداوند بسیار والا و شریف هستند و به آنها به عنوان اولیاءالله یاد شده است. انسانهایی هستند که خداوند آنها را بر اساس دارا بودن یکسری برتریها و شایستگیهای ارزشی، برای دوستی با خودش انتخاب کرده است.
🔹️لذا امیرالمومنین علی علیهالسلام میفرمایند علم در تعریف اسلام، بدون رفاقت و محبت به اخیار تنها میماند، بیکس و بی یار و یاور میشود. علمی که محبت اخیار همراهش نباشد علم نیست. علمی که ما را به اولیاءالله و به اهل بیت علیهمالسلام و به خدای یگانه، به حقیقت، به کشف حقایق عالم هستی نرساند، علم نیست.
🔸️۲۴ نشانه و امتیاز در برتری علم از دیدگاه اسلام در این روایت از کلام مولا امیرالمومنین علیهالسلام مطرح شد و مفهوم علم از منظر تربیتی اسلام از سایر مطالبی که در عرف به آن علم گفته میشود قابل تشخیص میشود. در این ۲۴ مورد، حتی یک اشاره هم به نوع رشته و به نوع معلومات نشده است. مثلاََ بگوییم در رشته فقه است، عرفان است، ریاضی است، طب است، اخلاق است، تفسیر است و... . این یعنی رشته علمی خاصی در تعریف علم از منظر اسلام مطرح نیست بلکه اتفاقاََ توجه اسلام به بستر و فضای تعلیم و تعلم و کاربرد و راهبرد علم است، به روشهای تربیتی است و از تمام این روایت درک میشود که کاربرد علم در اسلام، همیشه باید همراه با رهبری و هدایت عقل ارزشی انسان باشد و برنامهریزیها و حرکتهای علمی، باید بر اساس تقویت و رشد عقل ارزشی باشد.
🔹️آن چیزی که در تعریف علم از نظر اسلام در بیان مولا امیرالمومنین علیهالسلام آمده با همه روایات حضرت رسولالله صلواتاللهعلیه، ائمه اطهار علیهمالسلام و آیات قرآن کاملاََ مطابقت دارد که در همه اینها، بحث درباره حقیقت علم و عالم است؛ درباره حقیقت متعلم و تعلیم است و صحبت از روشهای تعلیم و تربیت است نه درباره رشتههای علمی. اکنون به راحتی میتوان علم به معنای واقعی و از منظر تربیتی اسلام را از علوم غیر اسلامی تشخیص داد و متوجه شد و انشاءالله کمک کند تا بتوانیم قدم در راه علم حقیقی که ما را به نور مطلق میرساند برداریم.
💠مفهوم خاص علم در لسان مبارک حضرت رسولالله صلواتاللهعلیه
تا اینجا دو مفهوم درباره علم مطرح شد. یکی آن مفهومی که در جوامع انسانی از علم در نظر گرفته شده یعنی همان معلومات، اطلاعات، آگاهی، دستاوردهای ذهنی و تجربی بشر، یکی هم مفهوم خاص از نظر وحی و ملکوت. مفهوم بشری و زمینی کلمه علم در ادبیات تربیتی اسلام در مواردی به کار رفته که منظور اسلام از این موارد، معنای اطلاعات و آگاهی و دانستن و خبر و اینهاست که در آن صحبت از رشتههای علمی و فنون و... میشود؛ اما آن جایی که تعریف علم از منظر اسلام بیان میشود کاملاً با این تعاریف زمینی متمایز میشود.
🔹️یک روز رسول مکرم اسلام صلواتاللهعلیه وارد مسجد شده و مشاهده میکنند که عدهای در اطراف مردی جمع شدهاند؛ حضرت سوال میکند اینجا چه خبر است؟ یکی جواب میدهد که این آدم علامه است. بعد حضرت میپرسند مگر چه میگوید؟ پاسخ میدهند که درباره تمام دودمان عرب، تمام وقایعی که اتفاق افتاده از روزگار جاهلیت و اشعار عرب و همه اینها اطلاعات و آگاهی دارد، اصلاََ داناترین فرد است. حضرت فرمودند اینها علمی است که ندانستنش به کسی ضرر نمیرساند و به عالمش سودی نمیرساند. در واقع حضرت علم را در مفهوم زمینی کلمه علم به کار میبرند اما در ادامه میفرمایند که: علم فقط بر سه رکن است: "آيَةٌ مُحْكَمَةٌ أَوْ فَرِيضَةٌ عَادِلَةٌ أَوْ سُنَّةٌ قَائِمَةٌ". جالب اینجا است که بعد از این سه تعریف، اضافه میکنند: "وَ مَا خَلَاهُنَّ فَهُوَ فَضْل". هر چیزی که غیر از اینها باشد، فضل است یعنی از مقوله علم در منظر وحی، خارج میشود.
👈ادامه دارد...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📄"متن کامل کنفرانس۹، جلسه۷، قسمت دوم" 🔸در آخرین فراز از این روایت حضرت میفرمایند: وَ رَفِیقُهُ مَح
📄"متن کامل کنفرانس۹، جلسه۷، قسمت سوم"
🔸️هر تعریفی را که غیر از اینها از منظر پیغمبر اکرم صلواتاللهعلیه بخواهیم بگوییم، از مقوله علم خارج است. میفرمایند آيَةٌ مُحْكَمَةٌ، کلمه آیه و محکم. آیه به معنای نشانه، عبرت، دلیل و معجزه است. در بیش از چهارصد آیه از قرآن لفظ آیه به کار رفته، که اگر دقت شود، معارف و اسرار زیادی از آن به دست میآید.
🔹️مثلاً یکی از آن اسرار این است که در سراسر قرآن کریم وقتی که از لفظ آیه استفاده میشود، تمامی آیات بیانگر حقایقی هستند که در اجزا و ارکان هستی نهفته شده است. یعنی تمامی آیات در هر شکلی که باشد متوجه حقایق هستی است. (حقایق، قوانین حاکم بر هستی است). همچنین در سراسر قرآن کریم ویژگیهای کلمه آیه در مفهوم وحیانی آن، شامل یک منطق استوار، یک صورت یقینآور و پیام هدایتگری است که به دور از هرگونه ابهام، تشکیک، تردید، خیال و وهم میباشد. درک و فهم آیه و آیات خداوند نیز فقط توسط عقل ارزشی امکانپذیر است.
🔸️کلمه "محکم" هم که در بیان نورانی حضرت آمده، دقیقاً همین ویژگیها را دارد. در سوره محمد(ص): "سُورَةٌ مُحْكَمَةٌ"؛ در سوره آل عمران: "آیاتٌ مُحْکَماتٌ"؛ در سوره هود: "كِتَابٌ أُحْكِمَتْ آيَاتُه". اینها همه به این معنی است که آیات خداوند به قدری در معنای خودشان استوار و متقن هستند که هیچگونه خلل، تجزیه و فساد را به خودشان راه نمیدهند. قطعیالصدور، لازمالاجرا، بدون ابهام و غیرقابل فساد هستند.
🔹️به طور کلی از فرمایش رسول خدا(ص) (آیهٌ مُحْکَمَهٌ) نتیجه گرفته میشود که علم، معارف یقینآور و حقایق استوار و منطق و استدلال راهگشایی را پیش روی ما قرار میدهد؛ علم، هدایتگر بشریت است و بشریت را در جهت کشف تمام حقایق هستی کمک میکند و انسان را به سوی آن هدف اصلی که کمال مطلوب الهی است، میرساند. علم، آیهٌ مُحْکَمَهٌ است یعنی تردیدی در آن نیست و نیاز به فرضیه و آزمایش ندارد و یقینآور است و ابهامی در آن وجود ندارد.
🔸️حضرت در ادامه حدیث میفرمایند: "فَرِیضَهٌ عَادِلَهٌ"؛ "فرض و فریضه" در فرهنگ قرآن به معنای حدود معین شده است. یعنی قوانین، واجبات، احکام واجبالاجرا که در فرهنگ قرآنی مصادیقش شامل تمام اجزا و ارکان و شئون جوامع انسانی از اجتماعی، از خانوادگی، امور شخصی و... میشود.
🔹️در مفردات راغب از رسول خدا(ص) آمده که ایشان فرمودند: "بِالْعَدْلِ قامَتِ السَّماواتُ وَ الاَْرْضُ"؛ یعنی آسمانها و زمین، همه و همه به وسیله عدل برپا است. یعنی ملکوت و عالم مُلک همه بر اساس عدل برپاست. این روایت میخواهد بیان کند که مفهوم عدل، شامل تمام شئونات عالم هستی میشود اعم از عالم مُلک، عالم ملکوت، ظاهر، باطن، فردی و جمع. پس عدل به معنای حفظ برابری و مساوات، پرهیز از تبعیض، قرار گرفتن هر چیزی در سر جای خودش، رعایت حدود الهی، انصاف، استحقاق حق هر فرد، پرهیز از ظلم و شامل تمام اینها میشود. در واقع فَرِیضَهٌ عَادِلَهٌ با توجه به این مفهوم، یعنی قانونی که موجب استقرار عدالت میشود، علمی که موجب استقرار عدالت میشود، هرگونه دانش و جهانبینی که استحکام و قطعیت دارد، استدلالآور و یقینآور است.
🔸️فَرِیضَهٌ عَادِلَهٌ یعنی همان علم به معنای خاص اسلامی. هر قانون اساسی و نظام ساختاری که انسانها را وادار به رعایت حدود الهی، وادار به انصاف و رعایت حق میکند، میشود فَرِیضَهٌ عَادِلَهٌ که در واقع همان تعاریفی است که از علم اسلامی بیان شد.
🔹 هر برنامهای که انسان ها را وادار به رعایت حدود الهی می کند، هر کسی در جایگاه حقیقی خودش قرار میگیرد، هر حکمی که امنیت و آرامش بیاورد از هر نظری، از نظر خانوادگی، فردی، اجتماعی و... میشود فَرِیضَهٌ عَادِلَهٌ.
🔸حضرت در ادامه میفرمایند: "سُنَّةٌ قَائِمَةٌ"؛ سنت به معنای طریق، روش دائمی و روشی که قوام و دوام هر حرکت را تضمین میکند. کلمه سنت از سنتالله و سنت رسولالله(ص) گرفته شده، یعنی سیره و روش و ساختار و برنامه الهی و رسول خدا که دوام و قوام حرکت و پیشرفت اسلامی را تضمین میکند.
👈ادامه دارد...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📄"متن کامل کنفرانس۹، جلسه۷، قسمت سوم" 🔸️هر تعریفی را که غیر از اینها از منظر پیغمبر اکرم صلواتالله
📄"متن کامل کنفرانس۹، جلسه۷، قسمت چهارم(آخر)"
🔹️سنت به معنای طریق، روش دائمی و روشی که قوام و دوام هر حرکت را تضمین میکند. کلمه سنت از سنتالله و سنت رسولالله(ص) گرفته شده، یعنی سیره و روش و ساختار و برنامه الهی و رسول خدا که دوام و قوام حرکت و پیشرفت اسلامی را تضمین میکند.
🔸️قائمه از اقوام، قوام، قیام و قائم میآید. یعنی مقاوم، تداومبخش، دوامآور، استوارکننده، ادارهکننده. با توجه به این توضیحات وقتی حضرت میفرمایند: "سُنَّةٌ قَائِمَةٌ" یعنی آن برنامهها و معیارها و روشهای لازم برای حفظ و دوام حیات سعادتمند در جوامع اسلامی. یعنی آن فرهنگ و اندیشه و آن ساختارهایی که سعادت و هدایت را در جوامع انسانی پایدار و تقویت میکند و قوام میبخشد. و هر چیزی که غیر از این باشد پیامبر مکرم اسلام (ص)، به عنوان علم محسوب نمیکنند و جالب است که ایشان به هیچ رشته خاصی، رشته علمی، فقهی، حدیثی و... اشاره نمیکنند. بلکه اتفاقاََ با یک جمله در انتهای فرمایش خودشان (وَ مَا خَلَاهُنَّ فَهُوَ فَضْل)، تکلیف بقیه علوم و رشتهها را از منظر اسلام مشخص کردند و آنها را بیرون از تعریف اختصاصی علم از دیدگاه اسلام میدانند.
🔹️حضرت در ادامه میفرمایند: "وَ مَا خَلَاهُنَّ فَهُوَ فَضْل"، یعنی آن چیزی که خارج از تعریف علم در اسلام است، فضل است نه علم، و در این روایت منظور حضرت از کلمه فضل یعنی تخصص، رشتههای علمی، اطلاعات، دستاوردهای بشری که حضرت اینها را خارج از مفهوم علم به معنای اسلامی بیان کردند.
🔸️تا اینجا با شرح روایتی از حضرت مولا امیرالمومنین علی علیهالسلام و رسول مکرم اسلام صلواتالله علیه، مفهوم علم در علوم اسلامی، از علمی که به طور متعارف در جوامع انسانی مطرح میشود تمایز داده شد و علم حقیقی از نظر قرآن و روایات اهلبیت علیهمالسلام به عنوان علمی که روشنگر و هدایتگر است برای بشر، نشانه راه است و انسان را به کمال میرساند، مشخص گردید. اکنون میتوان علوم سکولار و علومی که همراهی اهل بیت علیهمالسلام را برای ما ندارند و نتیجهشان گاهی نه تنها خیر نیست و به شر میرسد تشخیص بدهیم از علوم اسلامی و آنها را از هم متمایز کنیم.
🔹️واژه دانشمند برای کسی مناسب است که در اطلاعات و دانش و آگاهی، خبره است و واژه عالِم برای کسی مناسب است که علم را به معنای حقیقی را به کار میبرد و عالِم به معارف و حقایق هستی است.
👈پایان متن کامل کنفرانس نهم، جلسه ۷ در گروه تربیتی سلام فرمانده، انشاءالله ادامه جلسات در طول هفته در گروه برگزار خواهد شد و فایل صوتی و متنی آن، در کانال درج خواهد شد.
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
👈قابل توجه والدین و علاقمندان به تربیت قرآنی📖
🤚گروه تربیتی سلام فرمانده(وابسته به کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی) برگزار میکند:
📚سلسله مباحث تربیتی با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه هشتم:
"مفاهیم در کلیدواژههای قرآنی و مقایسه آنها با فرهنگ عمومی" (کنفرانس شماره ۱۰ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس:
چهارشنبه، ۱۵تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
❇️لطفا دوستان خود را دعوت نمایید
👈دسترسی سریع به صوت و متن جلسات قبل:
جلسه۱
جلسه۲
جلسه۳
جلسه۴
جلسه۵
جلسه۶
جلسه۷
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
جهاد تبیین در تربیت۸.mp3
6.8M
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه هشتم:
"مفاهیم در کلیدواژههای قرآنی و مقایسه آنها با فرهنگ عمومی" (کنفرانس شماره ۱۰ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس برگزار شده: چهارشنبه، ۱۵تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
📄دسترسی سریع به متن کامل این کنفرانس:
قسمت اول
قسمت دوم
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت
📄"متن کامل کنفرانس۱۰، جلسه۸، قسمت اول"
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه هشتم:
"مفاهیم در کلیدواژههای قرآنی و مقایسه آنها با فرهنگ عمومی" (کنفرانس شماره ۱۰ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس برگزار شده: چهارشنبه، ۱۵تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
🔸در ادامه بحث جهاد تبیین در عرصه نظام تعلیم و تربیت اسلام، مفهوم واژه علم از منظر حضرت امیرالمومنین علی علیهالسلام و پیغبر اکرم صلواتاللهعلیه مطرح شد و فهمیدیم که علم از نظر اسلام با آن چیزی که علوم غربی و سکولار میگوید متفاوت است. در نظام تربیتی اسلام و کلاََ در دین اسلام، کلمات معنی و مترادفهایی در زبانهای دیگر دارد و به راحتی ترجمه میشود؛ اما وقتی کلمات وارد فرهنگ قرآنی شوند، تبدیل به یک کلیدواژه میشود یعنی عمق پیدا کرده، مفهومش عمیق شده و تبدیل به یک فرهنگ میشود. لذا با این توضیحات، معلوم میشود که معنی و مفهوم و ماهیت کلیدواژه علم در تعلیم و تربیت اسلامی از مترادف و ترجمه فارسی آن که دانش است، متفاوت میشود. مفهوم واژه علم در زبان عربی همان معنی را میدهد که واژه دانش در فارسی یا ساینس در انگلیسی (Science) میدهد.
🔹️واژه دانش به معنی علم مطلق و بدون قید است اما کلیدواژه علم یعنی دانش شکل گرفته در بستر تربیتی اسلام. علم یعنی نوری که در مدرسه تربیتی اسلام در دلهای کسانی که دنبال دانش هستند تابیده میشود. کلیدواژه علم در نظام تعلیم و تربیت اسلام، یک کلمه عربی در مقابل فارسی نیست، بلکه یک فرهنگی است به وسعت خود اسلام.
🔸️عربها هم کلمه علم را فقط به معنای دانش و ساینس به کار میبرند، لذا کلمه علم فقط در زبان قرآن و حدیث است که این همه معارف و مفاهیم ملکوتی پیدا کرده و غیر از این کلمه، تمام کلمات همین وضعیت را دارند که وقتی وارد فرهنگ و معارف قرآنی میشوند، معنایشان به معنای مفهوم خود اسلام است.
🔹️کلمه علم، یک کلمه اسلامی است نه عربی. در مکتب تعلیم و تربیت اسلامی، علم در مدرسه تزکیه تدریس میشود، چون علم به معنی مطلق دانش نیست؛ بلکه علم، هر دانشی است که در مدرسه تربیتی اسلام آموخته میشود و یاد گرفته میشود.
💠تفاوتهای کلیدواژه وحیانی علم با دانش
1️⃣ما علم و دانش را مترادف هم به کار میبریم یعنی هممعنی، در صورتی که علم و دانش باهم تفاوت دارد. رسول مکرم اسلام صلواتاللهعلیه میفرمایند: "أَلْعِلْمُ نُورٌ یقْذِفُهُ الله فِی قَلْبِ مَنْ یشآء"؛ علم نوری است که خداوند متعال در قلب هر کس که به او عنایت کند، میافکند. مفهوم علم اینجا به معنای یک نور خدایی است، اما کلمه دانش یک مفهوم عامی از کل آموختهها است. دانش در فرهنگ غربی، نیاز به یک دستی دارد که او را نگه دارد اما علم در فرهنگ اسلامی نور است، نیاز به تکیهگاه ندارد، خودش هدایتگر است، خودش روشنگری میکند.
2️⃣دانش در فرهنگ غربی به هر نوع آموخته گفته میشود، اما علم در فرهنگ اسلامی به هر آموختهای گفته نمیشود، به هر چیزی گفته میشود که باعث تابش نور خدا در دل باشد. موضوع علم و دانش یکی است، اما نتیجه علم و دانش کاملاً از هم جدا است.
3️⃣واژه دانش در فرهنگ غربی شناسنامه ندارد، هر دانش اندوختهای میتواند آن را به خودش نسبت دهد اما واژه علم در فرهنگ اسلامی، فرهنگ وحی است و فقط عالمان عاقل منصوب به آن هستند؛ از آن طرف مقدمه کسب علم، ادراکات قلبی است، ولی مقدمه کسب دانش ادراکات حسی و مغزی است. یعنی حافظه است، باید حفظ کنی تا دانش را یاد بگیری و کسی که بهرهای از عقل ارزشی نبرده نمیتواند عالِم باشد اما میتواند دانشمند باشد.
4️⃣اگر به علم عمل نشود از بین میرود، اما دانش نیاز به عمل ندارد، چون در حافظه حفظ میشود. برای همین به یک عدهای که کلی محفوظات در ذهنشان دارند میگویند دانشمند.
5️⃣علم با ضعف هوش و حافظه از بین نمیرود اما دانش با ضعف هوش و حافظه از بین میرود.
6️⃣علم، آگاهی از قوانین حاکم بر همه تخصصها است اما دانش فقط کسب خود تخصص است.
7️⃣نهایت علم، حکمت است، اما نهایت دانش میشود تخصص.
8️⃣علم درک عمیق از هستی است، اما دانش درک سطحی از هستی هست.
9️⃣عالمان اسیر ابزار دنیاپرستان نمیشوند، اما دانشمندان بخشی از ثروت و قدرتشان را از راه دانش به دست میآورند.
🔟عالم در اثر عمل نکردن به علمش تبدیل به جاهل میشود، اما دانشمند اگر به دانشش عمل نکند، بیسواد نمیشود، چون کلی دانش در ذهنش دارد.
👈ادامه دارد...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📄"متن کامل کنفرانس۱۰، جلسه۸، قسمت اول" 📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبی
📄"متن کامل کنفرانس۱۰، جلسه۸، قسمت دوم(آخر)"
🔹️دقیقاََ این تفاوتها در مفهوم آموزش و تعلیم هم وجود دارد. تفاوت مفهوم آموزش در فرهنگ غربی با مفهوم تعلیم در فرهنگ اسلامی، زمین تا آسمان است.
➖هر آموزشی تعلیم نیست ولی هر تعلیم آموزش را هم شامل میشود.
➖موضوع آموزش و تعلیم یکی است اما نتیجه آموزش و تعلیم با هم متفاوت است.
➖نهایت آموزش در فرهنگ غربی میشود انتقال اطلاعات و آگاهی، ولی نهایت تعلیم در فرهنگ اسلام ایجاد نور است، ایجاد حیات است، ایجاد روشنی است، ایجاد هدایتگری است و رسیدن به کمال است.
➖آموزش در فرهنگ غربی را هر کسی میتواند انجام بدهد ولی تعلیم در فرهنگ اسلامی کار هرکسی نیست، کار عالمان با معرفت و عامل است. یعنی از نظر فرهنگ اسلام، عالمی که معرفت دارد و خودش عملکننده است میتواند تعلیم بدهد. ولی در فرهنگ غربی، هرکسی که یکسری محفوظات داشته باشد میتواند آموزش بدهد.
🔸️با توجه به معنی علم و معنی تعلیم، اینجا مقام معلم و عظمت تعلیم و تعلم روشن میشود. پیغمبر اکرم صلواتاللهعلیه در روایت بسیار زیبایی میفرمایند: "إنَّ اللهَ وَ مَلائكَتَهُ حَتَّى النَّملَةَ فِي جُحرِها و حَتَّى الحوتَ فِي البَحرِ يُصَلّونَ عَلى مُعَلِّمِ النّاسِ الخَيرَ"؛ خداوند و ملائکهاش حتی مورچه در لانهاش و ماهی در دریا یعنی تمام موجودات عالم بر معلم صالح و شایسته مردم صلوات میفرستند.
🔹️یا در روایت دیگری میفرمایند سه گروه هستند که جز منافقان ایشان را بیحرمتی نکند: بزرگان و پیرمردان مومن، رهبر عادل و معلم خیر. بزرگان و پیرمردان مومن، که اینها عمر خودشان را در راه اسلام سپری کردند، رهبر عادل و معلم خَیر، معلم نیکیها و خوبیها، اینها کسانی هستند که فقط منافقان به آنها بیحرمتی و بیاحترامی میکنند.
🔸در روایتی، معصوم علیهالسلام میفرمایند: حق معلم بر تو این است که او را تعظیم کنی، در مجالس وقار داشته باشی، به سخنانش خوب گوش بدهی، صدایت را بلندتر از او نکنی، در مجلسش حرف نزنی، جلوی او غیبت نکنی، در غیبت از او دفاع کنی، عیبش را بپوشانی، اگر درسش طول کشید مجلس را وسط کار ترک نکنی.
🔹️ملاحظه میشود که چقدر مقام معلم ارزش دارد. مقام معلم و عظمت تعلیم و تعلم را از روایت پیغمبر اکرم صلواتالله علیه و کلام معصومین علیهمالسلام قابل درک است.
🔸️انشاءالله برای جلسه بعد، وارد مفهوم تربیت و تعریف آن در مکتب تربیتی اسلام میشویم.
👈پایان متن کامل کنفرانس دهم، جلسه ۸ در گروه تربیتی سلام فرمانده، انشاءالله ادامه جلسات در طول هفته در گروه برگزار خواهد شد و فایل صوتی و متنی آن، در کانال درج خواهد شد.
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
👈استاد مرتضی زاهدی (پیشکسوت تربیت اسلامی و موسس امورتربیتی در دوران شهید رجایی و مدیر موسسه قرآن و عترت صابره سلامالله علیها):
🔹️شناخت حق و باطل؛ اساس تعلیم و تربیت اسلامی است.
💠نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📜@Nezam_Tarbiat_Eslami
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
👈قابل توجه والدین و علاقمندان به تربیت قرآنی📖
🤚گروه تربیتی سلام فرمانده(وابسته به کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی) برگزار میکند:
📚سلسله مباحث تربیتی با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠💠موضوع جلسه نهم:
"مفهوم تربیت و تعریف آن در مکتب تربیتی اسلام" (کنفرانس شماره ۱۱ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس:
چهارشنبه، ۲۲تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
❇️لطفا دوستان خود را دعوت نمایید
👈دسترسی سریع به صوت و متن جلسات قبل:
جلسه۱
جلسه۲
جلسه۳
جلسه۴
جلسه۵
جلسه۶
جلسه۷
جلسه۸
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
در ایتا
🟠https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
در واتساَپ
🟢https://chat.whatsapp.com/EeYRA3KIoS3EEx1jBH9iC0
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
جهاد تبیین در تربیت۹.mp3
9.99M
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه نهم:
"مفهوم تربیت و تعریف آن در مکتب تربیتی اسلام" (کنفرانس شماره ۱۱ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس برگزار شده: چهارشنبه، ۲۲تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
📄دسترسی سریع به متن کامل این کنفرانس:
قسمت اول
قسمت دوم
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت
📄"متن کامل کنفرانس۱۱، جلسه۹، قسمت اول"
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه نهم:
"مفهوم تربیت و تعریف آن در مکتب تربیتی اسلام" (کنفرانس شماره ۱۱ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس برگزار شده: چهارشنبه، ۲۲تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
🔹️تربيت در لغت عرب معانی متعدد و در عين حال زيبايی دارد، كه جمعاََ میتواند منظره زيبايی از مفهوم تربيت ترسيم نمايد ولی در عين حال اگر آنرا جدای از فرهنگ اسلامی در نظر بگيريم، دقيقاََ به معنای مترادف فارسی آن يعنی پرورش است كه در مورد هرگونه تربيتی و در مورد هر موجودی بكار میرود. پرورش گل، پرورش اسب، پرورش اندام، يا تربيت بدنی، تربيت فنی وحرفهای، تربيت اسب و... . تربيت به معانی اتمام، اصلاح، رشدبخشی و نمو دادن مرحله به مرحله متربی تا حد نهايی آن، زياد كردن و پاكيزه و طيب كردن، پرورش دادن و بزرگ كردن آمده است.
🔸️معنی زيبايي در اين لغت نهفته است و آن حوصله مادرانه يعنی حوصله همراه با محبت و تداوم در تلاش برای خواب كردن كودك را تربيت خواندهاند.
🔹️مفهوم تربيت، چه از ريشه رب گرفته شود، چه از ريشه رَبَوَ بگيريم كه تربيت به معنای زياد كردن و پرورش دادن بشود، هر دو دسته از مضامين، مويد يكديگرند و راغب در مفردات میگوید:
اَلرَّب فِي الْاَصْلِ التَّربِيةً وَ هُوَ اِنْشاءُ الشَّيْيء... يعني رب، در اصل مصدر است و به معنای تربيت ميباشد و آن عبارت از روياندن و پديدآوردن و نمو دادن مرحله به مرحله موجود است، تا حد كمال آن. و اين كلمه گرچه مصدر است ولی برای فاعل به صورت استعاره تبديل به اسم شده است. و نيز میگويد لغت رب بطور مطلق و بدون قيد يا اضافه فقط برای پروردگار متعال در قرآن بكار رفته است.
🔸️رب از اسماء حسنای پروردگار است. گويا پروردگار عالم به ما میفرمايد من كه خدای شما هستم، زيباترين نامهای من مربی است كه از شدت علاقه به تربيت بندگانم، نام خود را مربی يعنی رب گذاشتهام!
🔹️كلمه رب در قرآن ۹۶۰ بار آمده است. و رب العالمين ۴۶ بار. وقتی خدای قرآن، نامش مربی و آياتش، سراسر تربيت باشد، آيا نام قرآن را نمیتوان «كتاب التربيه» گذاشت؟!
🔸️از دیگر مفاهيم ظريف تربيت رشد دادن با استفاده از عوامل و ودايع و استعدادهای تكوينی و درونی و فطری انسان میباشد.
🔹️تعريف تربيت با توجه به آيات كريمه، روايات شريفه و مفاهيم و كاربرد اين لغت در لسانعرب عبارتست از: برانگيختن و شكوفا كردن و رشد دادن استعدادهای انسان در جهت كمال به وسيله تلاش متربی همراه با فراهم كردن زمينهها و عوامل موثر و لازم. قابل عنايت است كه آوردن قيد «كمال» و «تلاش متربی» و «زمينهها و عوامل موثر و لازم» همگی در تعريف تربيت از مفهوم و معنی لغوی كلمه اخذ شده كه در آن مستتر است ولی به هرحال واژه تربيت به معنی مطلق پرورش است و ويژه انسان نيست.
🔸️در قرآن کریم کلمه تربیت حتی توسط فرعون هم به کار برده شده، میگوید من رب شما هستم که اینجا به معنی مطلق پرورش آمده، حتی خداوند متعال هم کلمه رب را به معنای پرورشدهنده مطلق و ربالعالمین را به معنای پرورشدهنده تمامی عالمیان و موجودات انتخاب کردند و از اسماء حسنای خودشان قرار دادند.
🔹️كلمه تربيت آنگاه معنی و مفهوم اسلامی بخود میگيرد كه در مدرسه تزكيه مطرح شود، يعنی اگر مفهوم كلمه تربيت را از فرهنگ لغات عرب جاهلی يا معاصر به دست آوريم، در آن صورت معنی آن چيزی بيش از پرورش نخواهد بود ولی وقتی تزكيه كه در تعليم و تربيت اسلامی هدف تربيت میباشد را به عنوان هدف تربيت اسلامی مورد توجه قرار دهيم معنی و مفهوم تربيت از محدوده تنگ و كوتاه آن در زبان عربی بيرون آمده و معارف ملكوتی و عرفانی تزكيه را به همراه خود میآورد و به صورت كلمهای اسلامی و قرآنی و نه عربی متجلی میشود. در آن صورت مفاهيم عظيم و عميق و وسيعی را در بر خواهد گرفت، زيرا در تعليم و تربيت اسلامی كلمه تربيت با توجه به تحقق آن در مدرسه تزكيه و با توجه به نتايج و ثمرات تزكيه كه حكمت میباشد، مطرح میگردد.
👈ادامه دارد...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📄"متن کامل کنفرانس۱۱، جلسه۹، قسمت اول" 📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبی
📄"متن کامل کنفرانس۱۱، جلسه۹، قسمت دوم(آخر)"
🔹️جايگاه تربيت و مقايسه آن با تعليم: تعليم لازمه رشد دادن نيروها و استعدادهای انسان است. زيرا اگر معنی علم را نور بگيريم و بخواهيم استعداد متربی را در جهت دانايی و حقيقتجويی و نور شكوفا سازيم، يعنی او را منور و نورانی بار آورديم، ناچاريم ابتدا او را به نور برسانيم يعنی نور علم را در دل او بتابانيم و اين همان تعليم است، پس برای نورانی بار آوردن متربی بايد از تعليم استفاده كنيم. بنابراين تعليم اجرای تمامی مراحل اعم از مرحله اول و وسط و آخر هر تربيتی است. به عبارت ديگر تربيت به ساختمانی میماند كه تعليم، آجرها و اجزاء آنرا تشكيل میدهد. تربيت مانند خطی است كه نقاط آن را تعليم تشكيل میدهد. تعليم در حقيقت عين تربيت است با اين تفاوت كه استمرار تعليم مجموعهای را به وجود میآورد كه تربيت نام خواهد گرفت.
🔸️مقايسه بين تعليم و تربيت بر اساس بينش اسلامی
➖تعليم: به نور رساندن است و تربيت: نورانی بار آوردن است.
➖تعليم: به حكمت رساندن است و تربيت: حكيم بار آوردن است.
➖تعليم: عالم كردن است و تربيت: روحيه علمی بخشيدن است.
➖تعليم: به ادراك رساندن است و تربيت: صاحب درك صحيح نمودن است.
➖تعليم: به شعور رساندن است و تربيت: با شعور بار آوردن است.
➖تعليم: به مرحله فهم رساندن و يا تفهيم كردن است و تربيت: فهيم بار آوردن است.
➖تعليم: به مرحله مشاهده و شهود رساندن است و تربيت: شاهد بار آوردن است.
➖تعليم: به فكر واداشتن است و تربيت: مفكر بار آوردن است
➖تعليم: به معرفت رساندن است و تربيت: عارف بار آوردن است.
➖تعليم: به قضاوت درست رساندن است و تربيت: قاضی ساختن است.
➖تعليم: با استقلال آشنا كردن است و تربيت: مستقل بار آوردن است.
➖تعليم: تحريك قوه ابتكار است و تربيت: مبتكر ساختن است.
➖تعليم: به حقيقت رساندن است و تربيت: حقجو بار آوردن است.
➖تعليم: به تشخيص رساندن است و تربيت: صاحب قدرت تشخيص بار آوردن است.
➖تعليم: كشف مطلب است و تربيت: كاشف بار آوردن است.
➖تعليم: به تعمق واداشتن است و تربيت: عميق نمودن است.
➖تعليم: به تعقل واداشتن است و تربيت: عاقل بار آوردن است.
➖تعليم: به تفقه واداشتن است و تربيت: فقيه بار آوردن است.
🔹️مفهوم واژه ادب: همانگونه كه توضيح داده شد، تربيت در اسلام در راستای مفهوم تزكيه معنی میشود ولی به طور مطلق كلمه عامی است كه اگر در لغتنامههای فعلی عرب و يا در غير مكتب تربيتی اسلام استفاده شود، معنی آن معادل معنی پرورش خواهد بود. اما كلمه تربيت در فرهنگ اسلامی، هم به معنی تاديب و هم به معنی تزكيه بكار رفته است، لذا تربيت شامل سه مرحله ميباشد:
➖اول: تاديب
➖دوم: تزكيه
➖سوم: دستيابی به حكمت.
🔸️تاديب از مصدر باب تفعيل و از ماده ادب است و ادب در لغت به معنای حد هر خير را نگهداشتن، زيرك شدن، خوب نگهداشتن، آموختن، رياضت نفس و تنبيه كردن نفس برای ايجاد محاسن اخلاقی میباشد؛ و به معنی عقوبت در مقابل خلاف و اصلاح متربی نيز میباشد.
🔹️در گفتار معصومین علیهمالسلام از كلمه ادب و تاديب بسيار استفاده شده است. مثلاََ حضرت اميرالمومنين (ع) به فرزندش حضرت امام حسن (ع) ميفرمايد: وَ بادَرْتُكَ بِالْاَدَبَ قَبْلَ اَنْ يَقْسْوُ قَلْبُكَ وَ يَشْتَغِلَ لُبُّكَ؛ تاديب ايجاد زمينه برای تزكيه است. لذا گاه به معنای تزكيه نيز بكار میرود.
🔸️تا فرد، مودب نشود و تا وقتی حريم و حرمت كلام و رفتار نشناسد، محال است به تزكيه دست يابد. آموختن حدود و آداب اجتماعی اسلام و عمل به قوانين الهی و اخلاقی و اجتماعی اسلام، آموختن حدود آزادی و رعايت حقوق افراد از ديدگاه اسلام از جمله برنامههای تأديب است. آموختن حدود كلام و رعايت حرمت افراد و بزرگان و والدين از جمله برنامههای تأديب است. رعايت و مهربانی به كوچكترها و كمك به افتادگان و زيردستان از جمله برنامههای تأديباست. آداب غذا خوردن، خوابيدن، لباس پوشيدن، رعايت بهداشت، انضباط و نظم در امور خصوصی و اجتماعی از ديدگاه اسلام از جمله برنامههای تاديب است.
👈پایان متن کامل کنفرانس یازدهم، جلسه ۹ در گروه تربیتی سلام فرمانده
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
⚘ویژهنامه اختصاصی گروه تربیتی سلام فرمانده در روز عید غدیر
🟢بخش اول⚘
💠برگرفته از سخنرانی استاد دکتر مرتضی زاهدی، پیرامون مقامات مادی و ملکوتی اهلبیت علیهم السلام (موسسه صابره سلاماللهعلیها، صبح جمعه ۱۷تیر۱۴۰۱)
✨اَلَهُمَ صَلِ عَلَی فَاطِمَهَ وَاَبِیهَا وَبَعلِهَا وَ بَنِیهَا✨
💐اَینَ صَدرُ الخَلَائِقِ ذُوالبِرِّ وَالتَقوَی
اَینَ بَابُ اللهِ الَّذِی مِنهُ یُوتَی
اَینَ وَجهُ اللهِ الَّذِی اِلَیهِ یَتَوَجَهُ الاَولِیَاء💐
🌾رَبِ اشرَح لِی صَدرِی وَ یسِرلِی اَمرِی وَاحلُل عُقدَهً مِن لِسَانِی یَفقَهُوا قَولِی🌾
🍃🌸 صلی الله علیک یَا جعفربن محمد صادق
صلی الله علیک و علی آبائه الطاهرین و ابنائک المنتجبین
إِنَّا تَوَجَّهْنَا وَ اسْتَشْفَعْنَا وَ تَوَسَّلْنَا بِکِ إِلَى اللَّهِ وَ قَدَّمْنَاک بَیْنَ یَدَیْ حَاجَاتِنَا يا وَجيهاً عِنْدَالله اِشْفَعْ لَنا عِنْدَالله🌸🍃
✨اللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَةَ وَ اَبیها وَ بَعْلِها وَ بنیها وَالسِّرِّ الْمُسْتَوْدَعِ فیها بِعَدَدِ ما اَحاطَ بِه عِلْمُکَ✨
🌹اللَّهمَّ صَلِّ عَلَى مُحمَّدٍ وآلِ مُحَمَّد وَ عَجِّل فَرَجَهمُ.🌹اللّهُمَّ وَفِّقنا لِما تُحِبُ وَ تَرضي
🔸در حیات طیبهی اولیاء خدا، دو نوع تجلی داریم، یک نوع تجلی دنیایی که آنها که به دست دشمنان مسموم میشوند، شهید میشوند و از دنیا میروند. آن بزرگواران وقتی هم که از دنیا میروند تازه دستشان برای شفاعت،
برای فیوضات و برای عنایت، بازتر میشود.
🔹پس ائمه اطهار وقتی از دنیا میروند در زمان حیات دنیایشان یک نوع تجلی دارند، یک نوع فیض دارند، یک نوع عنایت می کنند، بعد از دنیا که میروند، ظاهراً از دنیا رفتهاند، ظاهراً بساط عنایتشان بسته شده، در حالی که باطناً اینطور نیست، چون اینها تجلی دومی دارند.
🔸تجلی دومشان، تکوینی است.
یعنی عنایت خاصی میکنند، اصلاً مرگ و میر در آن راهی ندارد. حقیقت وجودی آنها زنده است و فعال است و به مرگ و میر ربطی ندارد.
✅برای همین اعتقاد ما شیعیان این است، حضرت علی، برای زمان ما و تا روز قیامت حضرت علی است. حضرت علی ما از دنیا نرفته است، تجلی معنوی و ملکوتی آنها اصلاً با مرگ و میر هیچ ارتباطی ندارد، چون ریشه ملکوتی دارد.
🔹در ملکوت مرگ وجود ندارد همهاش حیات است، همهاش فضیلت است، همهاش عنایت است، همهاش نور است، همهاش رحمت است، در ملکوت خبری از مرگ نیست.
🔸ائمه اطهار، از حضرت مولا امیرالمومنین علیهالسلام تا امام زمان(عج) یک نفرشان مرگ، بر حقیقت وجودیشان راهی ندارد، مرگ خودش ضعیفتر از این است که حتی در این دنیا بر وجود ائمه اطهار بخواهد سایه بیندازد، چه رسد به اینکه بر وجود ملکوتی آنها بخواهد تاثیر داشته باشد.
🔹برای همین هم ما به حضرت مولا امیرالمومنین توسل میکنیم، در بسیاری از نَوائب، نائبه یعنی رنجها و غصهها، "نادِ عَلِیاً مَظهَرَ العَجائِب" تو صدا بزن حضرت مولا را، که او ظاهرکننده عجایب است. "تجده عونا لک فی النّوائب"، حضرت مولا را در نّوائب یعنی نائبهها، خستگیها، دردها، رنجها و مشکلات او را یار خودت مییابی.
🔸یعنی، نمیفرماید که حالا در زمان حیاتشان، نه، اصلاً در عنایات حضرت مولا مرگ وجود ندارد، همهاش حیات است تا روز قیامت. "تجده عونا لک فی النّوائب، کلّ غمٍّ و هَمٍّ سَینجَلی"، هر غم و همی از بین میرود، شکافته میشود، آشکار میشود، از قید غصه و غم رها می شود، چه موقع اینطور میشود؟ "بِوَلایَتِکَ یا علیّ یا علی یا علی، یا علیّ یا علی یا علی"، به ولایت و عنایت حضرت مولا امیرالمومنین هر هم و غمی برطرف میشود.
🔹در زیارت جامعه کبیره هم میخوانیم که میفرماید که "بِكُمْ يُنَزِّلُ الْغَيْثَ" به خاطر شما باران میبارد، "بِكُمْ يُنَفِّسُ الْهَمَّ" هم و غمها به وسیلهی شما، به وجود شما از بین میرود. "بِكُمْ يَقْبَلُ التَّوْبَةَ"، توبهها قبول میشود.
🔸پس ما از ولایت اولیاء خدا، دو نوع عنایت دریافت میکنیم، یک نوع عنایت در زمان حیات ظاهریشان، و نوع دیگر که عنایت اصلیشان است و همان فیض ملکوتیشان است که اصلاً مربوط نمیشود به مرگ و زمان نمیپذیرد و تاریخ مصرف ندارد. مولا وقتی عنایت کند، وقتی به چشم تو بیایم در این سلام فرمانده میگوید، اگر من به چشم تو بیام، ببین چه کار میکنم، قیام میکنم، فقط عنایت کن من به چشم تو بیایم.
🔹️وقتی ما به چشم حضرت مولا بیاییم، وقتی ما به چشم امام زمان بیاییم، وقتی ما به چشم حضرت زهرا بیاییم، زندگیمان از این رو به آن رو میشود.
"ها علیٌّ بَشَرٌ کَیْفَ بَشَر رَبُّهَ فیه تجلّی و ظهَر"
👈ادامه دارد...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
⚘ویژهنامه اختصاصی گروه تربیتی سلام فرمانده در روز عید غدیر 🟢بخش اول⚘ 💠برگرفته از سخنرانی استاد دکت
⚘ویژهنامه اختصاصی گروه تربیتی سلام فرمانده در روز عید غدیر
🟢بخش دوم⚘
💠برگرفته از سخنرانی استاد دکتر مرتضی زاهدی، پیرامون مقامات مادی و ملکوتی اهلبیت علیهم السلام (موسسه صابره سلاماللهعلیها، صبح جمعه ۱۷تیر۱۴۰۱)
🔹️پس یک ظرافتی در کار است که خیلی از ما شیعیان اشتباه میکنیم. اگر حضرت مولا را همانطور که خودش فرموده عبد خدا و بندهی خدا بدانیم، "وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا"، اگر اولیاء خدا را بندهی خدا بدانیم، حضرت مولا همانطور که خودش فرموده بندهی خدا بدانیم، آن وقت اگر صفات خدایی را هم به حضرت مولا بدهیم، ما علیاللهی نیستیم، ما به دور از آنها هستیم، بیزاری میجوییم از کسانی که علیاللهی هستند، علیاللهی کفر است، ما حضرت علی را که خدا نمیدانیم، بندهای میدانیم که آنقدر بالا است که صفات خدایی هم به ایشان داده میشود.
خواهم ای دل محو دیدارت کنم
جـلـوهگـــاه روی دلدارت کنم
🔸اگر که به حضرت مولا امیرالمومنین صفات خدایی نسبت بدهیم، اگر او را بنده بدانیم هیچ طوری نمیشود. بنده را خدا میخواهد. خودش گفته، من این بنده را به جایی میخواهم برسانم که او جانشین من بشود در روی ارض، در عالم ارض. حضرت مولا را جانشین خودش کرده، صفات خدایی داشته باشد، یعنی اگر صفات خدایی را کسی به حضرت مولا بدهد در حالی که حضرت مولا را بندهی خدا بداند، هیچ کفری نگفته، هیچ اشکالی هم ندارد.
🔹️خودشان فرمودند که شما من را از خالق بیاورید پایینتر، دیگر هر چه خواستید از مخلوق ببرید بالاتر. حضرت رسول محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: اگر امتم به غفلت و انحراف نمیافتادند چیزهایی در مورد حضرت علی میگفتم که شبهه میکردند در خدایی حضرت علی! آنقدر مقام حضرت علی بالا است، اشکالی ندارد صفات خدایی بدهند، حضرت علی بنده خدا است. اگر حضرت علی بندهی خدا است، حالا "وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا"، هر چه معرفت است، هر چه سرّ است، هر چه توانایی است، هر چه قدرت است خدا به حضرت علی داده، فیض خداست است و عنایت میکند.
🔹بنابراین اگر ما حضرت علی را بنده خدا بدانیم ولی در توانایی و کمال و معرفت، آنقدر بالا که ذیل فیوضات حضرت ربالعالمین بدانیم و فوق تمام خلقت، هیچ اشکالی ندارد و ما علیاللهی نیستیم، ما مشرک نیستیم، خدا لعنت کند علیاللهیها را، خدا لعنت کند کسانی که حرفهای چرت و پرت میزنند، ما درویش نیستیم.
🔸️مقام حضرت علی، آنقدر بالا است که اگر کسی درست توجه کند و درِ سینهاش باز بشود، مقامات حضرت علی مولا را دون خالق میپندارد، یعنی فکر میکند یک چیزی است که خدا نیست ولی ذیل خدا است، درست است. هیچ طوری هم نیست، شرک هم نیست، هیچ عیبی هم ندارد، ولی اگر یک لحظه بگذرد به قلبمان که ما بگوییم حضرت علی خدا است! آن وقت مشرک هستیم، نجس هستیم، فاسد هستیم، خدایی نکرده، گمراه هستیم.
«چون که گویی این کنم یا آن کنم
افـســرت را گـیــرم ، افـســارت کـنــم»
🔸من کسی هستم، من علی هستم، سر رشته خلقت در چنگ من است، خدا به من همهی امور شما را داده، اگر شما را میبرم بالا، اگر یک خطایی کنید رهایتان میکنم به حال خودتان تا بزنید به سر خودتان، افسارتان را گردن خودتان میاندازم به گمراهی بیفتید، بیچاره بشوید، به عنایت من شما هدایت شدهاید، به عنایت من شما راهنمایی میشوید، به افاضات من شما از گمراهی نجات پیدا میکنید، بدانید من تا روز قیامت مولای شما هستم، ولایت من تاریخ مصرف ندارد.
➖ولایت من تا قیامِ قیامت بر شما گسترده است و کسی که دستش به ولایت برسد اهل هدایت است، اهل طاعت است.
🔹ولی حضرت مولا آنقدر از فیوضات،
و عنایات حضرت رب العالمین دریافت کرده که دون الخالق، یعنی ذیل نام خالق،
ذیل عنوان الله، رب العالمین، آنقدر مقامش بالا است آدم شبهه خالقیت پیدا میکند نسبت به ایشان. ولی یک لحظه نباید از ذهن ما بگذرد که این همه مقام، این همه توانایی، این همه عظمت، ذیل کلمه عبد است، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَ رَسُولُه. عبد چون هست آن وقت این فیوضات شامل حالش میشود.
👈ادامه دارد...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive