حمید پارسانیا
✴️ عشق چیست؟
✴️ معشوق حقیقی کیست؟
💠 عشق کالایی نیست که در هر کوی و برزنی یافت شود، عشق گوهری عظیم است که انسان با نحوه سلوک در زندگی اش به تدریج آن را به دست می آورد، عشق هرگز با ارتباط ظاهری دو فرد پدید نمی آید، زن و مرد وقتی به این گوهر گرانقدر دست می یابند که عزم خود را جزم کنند و زندگی خود را در جهت وصول به آن سامان بخشند.
💠 عشق حقیقی هنگامی در دسترس قرار می گیرد که عاشق بتواند زیبایی ذاتی معشوق را ببیند و چون ذات انسان چیزی جز نشانه حق - سبحانه و تعالی - نیست، عشق حقیقی تنها با ظهور و طلوع حق تعالی آشکار می شود.
💠 جوان به پیمان الست، حدیث العهد است،گوهر عشق در نهادش پنهان است، او حیات خود را با یاد آن آغاز کرده، زندگی اش را برای وصول به آن سپری می کند؛ به همین دلیل هر جا اثری از زیبایی می بیند، دل می سپارد.
💠 زیبایی ظاهری در افق طبیعت طلوع می کند و ظاهری ترین بخش جوان را به خود مشغول میسازد، اگر جوان نشانه های ظاهری را مقصود و مطلوب خود پندارد، از حقیقتی که جان تشنهاش را آرام می کند، باز می ماند.
💠 جهادهای سه گانه مقاطع مختلف، رزم و پیکار مستمری است که انسان از جوانی آغاز کرده، تا رسیدن به قله پیروزی ادامه می دهد: جهاد اصغر، جهاد اوسط و جهاد اکبر.
💠 شخصی که در صحنه جهاد اصغر پیروز میگردد، در آستانه ملکوت عالم قرار گرفته، برای ورود به جمع ملائک آماده می شود؛ امیر مؤمنان علی(ع) میفرماید: «المجاهد الشهید فی سبیل الله باعظم اجرا ممن قدر فعف لکاد العفیف ان یکون ملکا من الملائکة ». (نهج البلاغه، حکمت، قصار 474)
💠 اجر و پاداش مجاهدی که در راه خداوند کشته شود بیش تر از کسی نیست که توانایی بزهکاری داشته باشد، ولی عفت و پاکدامنی به کار برد، نزدیک است انسان عفیف و پاکدامن فرشتهای از فرشتگان باشد.
💠 در صحنه جهاد اوسط انسان مجاهد گام پیش گذاشته، به راستی به جمع فرشتگان می پیوندد و از همه محاسن و زیباییهای فرشتگان بهره مند می شود .
جهاد اکبر، عالی ترین مرتبه جهاد با نفس است، انسان در این مقام به اصلاح اوصاف نفسانی نمی پردازد و رذائل اخلاقی را هدف قرار نمی دهد؛ مقصد مجاهد در صحنه جهاد اکبر، خود نفس است؛ او میکوشد واپسین حجاب و مانع طلوع حقیقت را بر طرف سازد.
💠 این آگاهی، زمینه تجلی و ظهور حسن و زیبایی الاهی را فراهم می آورد، نخستین تجلیات ربانی و اغلب به صورت بارقه هایی کوتاه، کوه نفسانیت آدمی را در هم فرو می ریزد و هستی کاذب و دروغین انسان را نابود می سازد؛ عشق الاهی با ظهور زیبایی اش شعله میکشد و بدین ترتیب با عبور از دولت عاقلی نوبت عاشقی فرا می رسد.
👈متن تفصیلی در سایت استاد پارسانیا
🌀@parsania_net
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
▶️ پیامدها و چالشهای حقوقی کاربست معاهدات بین المللی
📌@parsania_net
حمید پارسانیا
🔰حدیث پیمانه
❇️ انقلاب اسلامی ایران با توجه به ایجاد دگرگونی بنیادی در ابعاد مختلف جامعه و نیز ویژگی ممتازی که نسبت به سایر انقلاب های بزرگ دنیا دارد، از جنبه های مختلف قابل بررسی است که یکی از آنها شناخت جریان ها و نیروهای اجتماعی و سیاسی، اعم از نیروهای مذهبی، روشنفکران، سازمان ها، احزاب و گروه های مختلفی است که در تحولات انقلاب شرکت داشته اند.
❇️ البته باید در بررسی جریان ها و نیروهای سیاسی- اجتماعی با نگاهی دقیق، میزان تأثیرگذاری آنها را در رخدادهای قبل و بعد از انقلاب اسلامی در نظر گرفت تا تحریفی در این زمینه اتفاق نیفتد.
❇️ این پژوهش علاوه بر توجه به جریانهای صدر اسلام و نیز اصول اعتقادی و حرکت سیاسی تشیع، ویژگی های نیروهای اجتماعی و سیاسی ایران در دوره های مختلف تاریخ معاصر، صفویه، قاجاریه، پهلوی اول و دوم و نیز پس از پیروزی انقلاب اسلامی را به تفصیل بررسی کرده و به تبیین هویت، ریشه های تاریخی، منابع قدرت و عوامل ظهور و افول آن پرداخته است.
❇️ این کتاب، ویراست دوم کتاب "حدیث پیمانه؛ پژوهشی درباره انقلاب اسلامی" است که مطالعه آن به شناختی دقیق از جریانها، احزاب و گروههای قبل و بعد از انقلاب اسلامی منجر می شود.
❇️ این کتاب قبل از سال 1376 انتشار یافته و در حال حاضر نیز از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه معارف و دفتر نشر معارف قم منتشر شده است.
❇️ مذهب و عصبیت، غرب و غربزدگی، منورالفکری و استبداد استعماری، روشنفکری در جابجایی قدرت، سنت و تجددطلبی دینی، نیروهای اجتماعی و انقلاب اسلامی ایران از فصلهای این کتاب هستند.
❇️ حرکت سیاسی تشیع، واقعیت اجتماعی تشیع از صفویه تا قاجاریه، جریان شناسی ماسونی ها، نیروهای اجتماعی ایران در تاریخ بیست ساله پهلوی اول، نیروهای اجتماعی و مذهبی ایران از سال 1320 تا 1332 و از 1332 تا 1342 و همچنین 1342 تا 1357، ویژگی روشنفکری در ایران، تاریخچه حرکت های نوگرایانه دینی درایران، جریان های روشنفکری در ایران، انقلاب اسلامی و استکبار جهانی، انقلاب اسبامی و نیروی روشنفکری و انقلاب اسلامی و نیروهای مذهبی و... از جمله موضوعاتی هستند که نویسنده کتاب به تحلیل و تبیین آنها پرداخته است.
🌀@parsania_net
حمید پارسانیا
🏴 ارائه نظریه پدیده اربعین و ابعاد تمدنی آن به جامعه علمی جهان
🔸حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در همایش بین المللی اربعین حسینی که ازسوی کارگروه بین الملل کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین در سالن اجتماعات دفتر نمایندگی بعثه مقام معظم رهبری در كربلا برگزار شد بر لزوم ارائه نظریه پدیده اربعین و ابعاد تمدنی آن به جامعه علمی جهان تأكید كرد.
🔸وی با اشاره به دیدگاه پیتر برگر از جامعه شناسان مشهور غربی كه نظریه جدایی دین از زندگی بشر و از بین رفتن آخرین سنگر فرهنگ عمومی را تا پایان قرن بیستم مطرح می كند، گفت: در دورانی كه سكولاریسم علم و سیاست را فرا گرفته است، مردم كوچه و بازار نیز دین گریز خواهند شد.
🔸عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینكه برگر نظریه دیگری را در پایان قرن بیستم با عنوان «افول عقلانیت و افول سكولاریسم» مطرح می كند، گفت: وی پس از انقلاب اسلامی ایران احساس كرد كه یك بازگشتی از سوی فرهنگ عمومی در كل جهان برخواسته است كه در این زمینه اندیشمندان عراقی تجربه 50 ساله خود را ببینند.
🔸وی افزود: كشورهای اسلامی در حاشیه كشورهای غربی در حال طی مسیر سكولار شدن علم و سیاست و درگیر شدن فرهنگ عمومی و نهادهای علمی در این ماجرا بودند، اما امروز و در ماجرای اربعین بازگشت به دین از دل فرهنگ عمومی مردم برخواسته است كه خود را در سیاست جهانی و در نظام های علمی تحمیل می كند.
🔸حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا تصریح كرد: سیاست جهان اسلام از این حركت مردمی متأثر شده و سمت و سوی آن در حال تغییر است و این نشست به عنوان بخشی از جامعه علمی است كه می خواهد از این فرصت استفاده و حق دینی و معنوی خود را برای ارائه تئوری های مناسب با آن استیفا كند.
🔸وی با بیان اینكه اربعین هدیه ای الهی است كه خداوند آن را از طریق امت اسلامی به جامعه علمی اهدا كرده و از این هدیه، حوزه علمیه نجف و قم و مجامع علمی و دانشگاهی دو كشور باید استفاده كنند، گفت: اربعین پدیده ای بی نظیر در تاریخ بشری است كه ابتدا محقق شده و بعد باید نظریه مناسب آن را ارائه دهیم.
🌀@parsania_net
حمید پارسانیا
🏴 اربعین، دخالت مستقیم خداوند در تاریخ
🔸راهپیمایی اربعین با آن عظمتش، دستکم ازنظر تعداد شرکتکنندگان، پدیدهای نیست که تحلیلگران و پژوهشگران اجتماعی بتوانند از کنار آن با غفلت عبور کنند. پدیدهای که هرسال بر وسعت و دربرگیریاش افزوده میشود، حتی پژوهشگران و هنرمندان بیگانه و غیرمسلمان را هم متوجه خود کرده است؛ هر چند اهتمام تحقیقی به این پدیده در حد و اندازه خود این پدیده نیست، اما حرکتهایی که در این زمینه انجام گرفته را نمیتوان نادیده انگاشت.
🔸یکی از تلاشهای پژوهشی که چند سال پیش در این زمینه انجام شد کنگرهای بود با عنوان «لقاءالحسین» که دومین دوره خود را پشت سر میگذاشت، در واقع این کنگره شاخه بینالمللی همایش ملی اربعین بود؛ همایشی که یکی از سخنرانیهایش واکنشهایی را از سوی اهالی علوم انسانی به دنبال داشت.
🔻حاشیههای یک اظهار نظر
🔸حجتالاسلام دکتر حمید پارسانیا، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این نشست برای مطالعه پدیده اربعین بر ضرورت تفکیک سه حوزه تأکید کرده بود؛ تکوین، تشریع و رفتار مردم در این دو حوزه که در تاریخ ظهور میکند، او گفته بود: خداوند هدایت تشریعی ائمه معصومین علیهم السلام را در متن تاریخ قرار داده است و هر زمانی که کافران به این حقیقت، میخواهند این نور را با فوت دهانشان خاموش کنند با اراده خودش به میدان آمده و همانگونه که وعده داده است، نورش را تام میکند.
🔸اما یکی از بازتابهایی که این سخنرانی داشت، یادداشتی بود که حجتالاسلام علی جعفری با عنوان «تقریری جامعهشناختی از علمالاجتماع اربعینشناختی حمید پارسانیا» منتشر کرد؛ جعفری در این سخنرانی حضور داشته و همانطور که از عنوان یادداشتش پیداست، سعی کرده قرائتی از سخنرانی پارسانیا ارائه کند.
🔸او در این یادداشت توضیح میدهد که چرا ورود پارسانیا به این مسأله مهم است و اهمیتش را مبنای علمالاجتماعی رویکرد پارسانیا قلمداد میکند. مبنایی که بهزعم علی جعفری اولاً میتواند پیشفرض کلان همه تبیینهای ما از پدیدههای اسلامی بزرگ مثل راهپیمایی اربعین، ۲۲ بهمن، اعتکاف، آیین تشییع شهدا و… باشد؛ و ثانیاً راه را برای شکلگیری علوم اجتماعی اسلامی و بومی هموار کند.
🔸این مبنا به روایت علی جعفری از سخنرانی حمید پارسانیا، همان شکل سوم دخالتهای خداوند در مناسبات عالم است که در شکل و شمایل پدیدههایی مثل راهپیمایی اربعین ظهور و بروز میکند؛ جعفری در توضیح ایده پارسانیا میگوید: «ایده نظری دکتر پارسانیا مبتنی بر توضیح نوع سوم دخالتهای خداوند در مناسبات عالم، علاوه بر دخالتهای «تکوینی» و «تشریعی» بود که ایشان تحت عنوان «دخالتهای تاریخی» صورتبندی کردند.
🔸از نظر آقای پارسانیا خداوند علاوه بر ورودهای تکوینی از طریق سنتهای آفرینش و نیز دخالتهای تشریعی از طریق وحی و نبوت و سلسله امامت نوع سومی از دخالتهای مستقیم را در تاریخ دارد که برای زنده و برجسته نشان دادن اعلام حقیقت و راه حق اجرا میشود. او راهپیمایی اربعین را از مصادیق برجسته دخالت مستقیم خداوند در تاریخ میداند.»
🔸او سپس اهمیت این مبنا را این میداند که پایه علمالاجتماعی خاصی را برای شکلگیری علوم اجتماعی اسلامی تمهید میکند و این علمالاجتماع را در عرض فقه، کلام و حکمت، از اقسام «الهیات» برمیشمرد و آن را علمی برای تبیینهای اجتماعی میداند، در واقع راهبرد تحقق جامعهشناسی اسلامی، مطالعه پدیدارشناختی پدیدارهایی مثل راهپیمایی اربعین است: «در حقیقت نطفه جامعهشناسی اسلامی از جامعهشناسی این نوع از پدیدهها که در میانهای از «دخالت الهی» و «پدیدار اجتماعی» قرار دارند نضج میگیرد.»
👈 گزارش تفصیلی در سایت استاد پارسانیا
🌀@parsania_net
حمید پارسانیا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
حماسه فرهنگ دینی
و بیتفاوتی ساختار علمی
#اربعین
#فرهنگ
#هویت
#علم
#دانشگاه
#علوم_انسانی_اسلامی
#تمدن_اسلامی
📌@parsania_net
🔰محورهای مطالعاتی اربعین
🔸اربعین، باید از سه منظر مورد مطالعه قرار گیرد و این حوزههای مطالعاتی نباید با هم مخلوط شوند.
🔸اولین مورد، بُعد معنوی، عرفانی و تکوینی اربعین است؛ همان گونه که تمام عالم ملکوت و باطنی دارد، آنچه که در عاشورا و کربلاست منزلت و مقامی خاص دارد تا جایی که تربیت کربلا دارای آثار مثبت و ایام الهیِ عاشورا دارای خاصیتهای معنوی فراوان است که اهل سلوک و معرفت از آن خبر دارند و در یومالحق، تمام بواطن آن آشکار خواهد شد.
🔸دومین بُعد ماجرای عاشورا و کربلا، بُعد فقهی است، مناسک عاشورا دارای بُعد فقهی نیز هست؛ در همایش امروز مباحثی را در این زمینه ارائه کردند که شامل شعائر و ابعاد فقهی اربعین است.
🔸سومین مسأله، بُعد اجتماعی و تاریخی مراسم اربعین است که امروز با یک چهره نوینی از این آیین مواجه هستیم.
🔸اربعین به عنوان یک واقعیت تاریخی، فرهنگی و اجتماعی بیش از تمام گذشتۀ تاریخ خودش را بروز داده است و استقبالی که امروز جامعه اسلامی و جهانی و نیز نظارهای که جامعه استکبار به اربعین دارد، بینظیر است، لذا هر چه در فضای رسانهای سعی در بایکوت خبری اربعین دارند، موفق نمیشوند بلکه اربعین قدرت خود را بر جهانیان تحمیل میکند.
🔻کنگره بینالمللی لقاء الحسین
🔻مکان: دانشگاه امام مهدی(عج) شهر نجف
📌@parsania_net
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
▶️ واقعیت پایدار اجتماعی ایران
📌@parsania_net
🔴 عقبههای معرفتی و چالشهای فرهنگی علم مدرن
🔸وقتی فروید، کنت و دورکهایم وارد یک فرهنگ می شود، دیر یا زود، نوع نگاه خود نسبت به دین را هم بوجود می آورد، تعریفی که کنت از علم دارد دقیقاً با نظریه اش سازگار است، ولی به هیچ وجه با تعریف علم و فلسفه در جهان اسلام یکی نیست، این مساله امروز تبدیل به یک چالش شده است.
🔸آن چیزی که امروز به عنوان مساله برای فعالان در حوزه علوم انسانی مطرح است حضور دانش برای نابود کردن نظریه هایی است که با عقبه های معرفتی در یک فرهنگ دیگر شکل گرفته است، این معارف از مجرای معرفت علمی به درون فرهنگ ما می آیند؛ این امر خود باعث چالشهای فرهنگی برای ما می شود.
🔸متاسفانه تصور می شود که این مساله تنها در علوم انسانی است، البته این مساله در علوم انسانی خود را بیشتر و پیشتر نشان می دهد ولی بیش از آن که در علوم انسانی باشد در علوم پایه نهفته است؛ در حالیکه علوم انسانی مدرن در حاشیه علوم طبیعی و با مرجعیتی غربی آمد و شکل گرفت و در تعامل با علوم طبیعی نیز در حال عمل است؛ چون علوم انسانی و علوم اجتماعی به سرعت حوزه فرهنگ را اُبژه خود می کند و چالش هاییش نیز به سرعت برای عالِم و جامعه علمی روشن می شود؛ اما در علوم پایه این چالش ها به مراتب با سرعت کمتری خود را نشان می دهد، به همین دلیل فرصت رسوب عمیق تری پیدا می کند؛ از این رو در فرهنگ به صورت بنیادی تری رسوخ می کند.
🔸به اعتقاد من نیاز نیست که علوم اجتماعی متناظر با فرهنگ اسلام تولید شود بلکه باید علوم اجتماعی متناظر با فرهنگ اسلام را ببینیم و دریابیم، البته این دیدن برای حفظ آن نیست بلکه برای شناخت آن است، این علوم در طول تاریخ دائماً در حال تغییر بوده اند و اکنون نیز باید دائماً تغییرات و تحولات متناظر با آن را ببینیم و بشناسیم؛ یکی از تغییرات متناظر با علوم اجتماعی اسلام، درگیر شدن آن با دانشی است که از بخش دیگری از جهان آمده است و بدون تاریخ و جغرافیا، به صورت مطلق به فرهنگ ما آمده است؛ دانش مدرن چشم ما را گرفته است، مگر می توان چشم به روی آن بست.
🔸ابتدا باید عینکی که از آن علوم، اسلام را می بینیم و بررسی می کنیم را ببینیم و بهتر بشناسیم؛ باید عقبه، فلسفه و انگیزه نظریه ای که وارد شده است را به خوبی دریابیم و بدانیم که این نظریه مختص به همه جهان و همه فرهنگ ها نیست و ما اُبژه آن نیستیم، مدیریت دانش در حقیقت قانون بخشیدن به دانش های موجود آکادمیک است؛ مدیریت دانش، گرفتن دانش از حالت تکنوکرات و شتابزده و فرصت دادن برای شناخت دانش های بومی و تاریخی است.
🔻منبع: مهر (متن تفصیلی در سایت استاد پارسانیا )
📌@parsania_net
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 فتنهگری با هدف تخریب فرهنگ و اقتدار ایران اسلامی
📌 @parsania_net
🔰 سنجش دینداری ایرانیان
🔸ما در سنجش دینداری مدلهایی که نوعاً به کار میبریم مدلهایی هستند که جامعهشناسان در حوزه علوم اجتماعی در قلمرو جامعهشناسی دین به کار بردهاند و رویکردهای نظری این جامعهشناسان رویکردهای مدرن است. آنان وقتی به سنجش دینداری میپردازند با معنا و نوعی از دین و دینداری مواجه هستند که در جهان غرب مطرح بوده که این معنا و مدل بیشتر نگاه فردی به دین دارد و در حوزه زندگی شخصی و فردی دین را میبینند. پرسشها و سنجهها هم ناظر به همین مسائل است و نه بیشتر. در ایران هم اغلب از همین سنجهها در سطح و لایه گرایشها و عقاید و گاه هم در سطح مناسک با مقداری تعدیل استفاده میشود. ما پیمایشهایی را از دهه ۵۰ نسبتبه وضعیت دینداری ایرانیان داشته و داریم. این پیمایشها بهخوبی نشان میدهد که در هیچ زمانی در همان سطوح عقیدتی و مناسکی، وضعیت دین و دینداری در ایران روبه افول نبوده و در سالهای قبل از انقلاب و بعد از انقلاب، دائماً حالت فزایندهای داشته است. یعنی اگر کسی بخواهد ادعا کند که دین وضعیت روبه افولی داشته، هیچ تحلیل و پژوهش میدانی آن را حتی در سطح فردی تأیید نمیکند.
🔸مسئله این است که ما در سنجش دین و دینداری ایرانیان باید ناظر به معنایی از دین که در ایران وجود دارد یعنی اسلام، تشیع و مانند آن پژوهش کرده و از این زاویه، ابعاد اجتماعی، فرهنگی و تاریخی دین را هم بررسی کنیم. انقلاب اسلامی ایران نقطه عطفی در دینداری ایرانیان بود که بهنوعی منشأ تغییرات و تحولات در جهان اسلام، بلکه فراتر از جهان اسلام، در سطح کشورهای غیراسلامی هم شد. این مسئله آنقدر تأثیرگذار بود که نظریهپردازان جامعهشناسی دین را که مستقیماً به این مسئله میپرداختند یا نظریهپردازان دیگری که در شاخههای دیگر متمرکز بودند را بهنحوی متوجه خود کرده است؛ نظریات آنها را به چالش کشانده و منشأ پدیدآمدن نظریات جدیدی شده است. نوعاً کسانی هم که در جهان غرب به فرهنگ و حوزه دین و دینداری توجهی داشتند، دین را یک فرآیند روبهرشد و درتقابل با توسعه مدرن دانستهاند.
🔸رویکرد دینی بهعنوان یک پدیده شخصی و فردی در جهان سکولار لحاظ میشد و در آنجا رو به افول بود اما در پایان قرن بیستم، نقطه عطفی به نام انقلاب اسلامی ابتدا در جهان اسلام و در ایران مشاهده شد و مقاومتی سیاسی و اجتماعی در سطح ملی ایجاد کرد. پدیدهای که در چارچوب مفاهیم مدرن و غربی نبود؛ یعنی یک حرکت سیاسی بود و هویت دینی هم داشت. انقلاب حضور دین را در عرصهای فراتر از زندگی شخصی و قلمرو مناسکی در زندگی عمومی نشان داد. همچنین کاملاً نشان داد که دین در عرصه سیاسی رسوخ دارد. طی قرن بیستم، حرکتهای سیاسیای که در کشورهای غیرغربی انجام میشد، مدل خود را در مفاهیم سیاسی مدرن سکولار و غیردینی، مثل ناسیونالیسم، سوسیالیسم و مانند اینها جستوجو میکردند اما انقلاب اسلامی پدیده جدیدی بود که رخ داد و بعد هم بهسرعت امواج خود را در کشورهای مختلف و ازجمله در آمریکای لاتین منتشر کرد که به تبع آن بحث الهیات رهاییبخش مطرح شد. این سطحی از دینداری است که قبل از انقلاب اسلامی ایران وجود نداشت؛ یعنی انقلاب یک نقطه عطف بود که اگر بخواهید آمار پیش و پس از انقلاب را بسنجید، میتوانید بگویید فراز و فرود وجود داشته است.
🔸ما با سطحی از دین و دینداری مواجه هستیم که باید در تعاملات و ساختارهای قدرت اجتماعی، منطقهای و جهانی به آن پرداخت و آن را مدنظر قرار داد. این مسئله ابتدا چندان به چشم مخاطبان این جریان دینی اجتماعی و سیاسی نمیآمد. اصلاً فکر نمیکردند که این یک واقعیت زنده و قابل تداوم است. این جریان چیزی در حاشیه رقابتهای شرق و غرب بود اما ناباورانه دیدند تداوم پیدا کرد، موج ساخت، نوع رفتار و مواجهات سیاسی منطقهای قدرتهای جهانی را بهگونهای تحتتأثیر قرار داد و جهان سکولاری که به هیچ وجه هویت اجتماعی و سیاسی دین را به رسمیت نمیشناخت، ناگزیر شد در رقابت با این جریان دینی ایران و جهان اسلام بدلهای دینی درست کند. این موضوع اصلاً سابقه نداشت. براین اساس گروههای سلفی تندرو و بعد داعش به وجود آمد. اینها پدیدههای جدیدی بودند که درتقابل با دین در عرصه سیاسی و با مفاهیم دینی شکل گرفتند.
🔸در اینجا برای سنجش موضوع به مفاهیم و شاخصهای مربوطبه مسئله احتیاج داریم. امام رحمةاللهعلیه با احساس اینکه اینطور تقابلها و حضور سیاسی دین در سطح کلان مطرح میشود، مفاهیم اسلام ناب محمدی و اسلام آمریکایی را بهکار برد که به دو نوع دینداری حاضر در منطقه اشاره داشت.
👈متن تفصیلی گفتگو در سایت استاد پارسانیا
🌀@parsania_net
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰 انقلاب اسلامی؛ نظام دانایی مرتبط با فرهنگ خودش را ایجاد کند.
🌀@parsania_net
🏴آیتالله حسنزاده آملی؛ دانشمند نادر و ذوفنون
🔻حضرت آیتالله خامنهای: «این روحانی دانشمند و ذوفنون از جملهی چهرههای نادر و فاخری بود که نمونههای معدودی از آنان در هر دوره، چشم و دل آشنایان را مینوازد و توأماً دانش و معرفت و عقل و دل آنان را بهرهمند میسازد.» ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
🏴 سالگرد رحلت علامه حسنزاده آملی
💠@parsania_net
حمید پارسانیا
🏴آیتالله حسنزاده آملی؛ دانشمند نادر و ذوفنون 🔻حضرت آیتالله خامنهای: «این روحانی دانشمند و ذوفنو
در رثای عالم ربّانی و سالک توحیدی، فقیه ولایی و انقلابی، علامۀ ذوفنون حضرت آیتالله حسنزادۀ آملی رضواناللهعلیه
🍃 طایر قدسی
علامۀ اندیشمند و ذوفنون رفت
محبوب نیکومنظر مهتابگون رفت
در عشق، پیری از تبار پاکبازان
در علم، مردی از شمار راسخون رفت
از معدن صدق و صفا یاقوت احمر
از خیمۀ اندیشه و دانش ستون رفت
آهی جگرسوز از زمین تا آسمانها
با نالۀ "إنّا إلیهِ راجعون" رفت
دیدم گریبان چاک کرد از هجر او عقل
پیوسته از چشمش بهجای اشک خون رفت
رفت از "اُولُوالألباب" نستوهی خردورز
مصداق "قومٌ یَعقِلون"، "هُمْ مُهتَدون" رفت
سرمستی از صهبای "لا خَوْفٌ عَلَيْهِم"
آبادی از جام "وَ لا هُمْ يَحْزَنُون" رفت
هم عارفی، هم شاعری، هم فیلسوفی
هم کاردانی در روایات و متون رفت
مصباح علم و نجم دین، شمس هدایت
در عقل و نقل و در ریاضی ذوشُجون رفت
آن عالم ربّانی اهل ولایت
آن سالک توحیدی آیینهگون رفت
با رفتنش از خیل سربازان رهبر
تنها نه یک سردار، گویی صد قشون رفت
آن طایر قدسی که رضوان بود جایش
از تنگنای تیرۀ دنیای دون رفت
سوی نیستان رفت آن نای الهی
صد ناله از داغش ز نای ارغنون رفت
از داغ آن شیریندهان نغزگفتار
فریاد فرهاد از نهاد بیستون رفت
تنها نه در این دوره نادر بود و فاخر
فخر زمان فخر زمین فخر قرون رفت
لَختی ز عمرش در پی الفاظ قرآن
باقی همه در فهم معنا و بطون رفت
آن مهر روزافروز تابانی که میشد
ما را بهسوی علم و تقوا رهنُمون رفت
خون شد دل ایرا و ایران از فراقش
آن زندۀ جاوید با "رَیبُالمَنون" رفت
✍️ #محمدتقی_عارفیان، ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
🔅برخی از تعابیری که در شعر آمده، از پیام تسلیت حضرت امام خامنهای روحیفداه، و نوشتۀ حضرت علامه شَعرانی رضواناللهعلیه خطاب به حضرت علامه حسنزادۀ آملی رضواناللهعلیه وام گرفته شده است.
🌀eitaa.com/parsania_net
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#یا_امام_رضا_جان
🏴 جهان فهمید رضاجان است شاه مردم ایران، رضاخان نه
#شهادت_امام_رضا_ع_تسلیت
#آجرک_الله_یا_صاحب_الزمان
💠@parsania_net
DIDEBAN_ANDISHE_N0.32.web.pdf
32.93M
🔶 نشریه دیدهبان اندیشه
(شماره ۳۲ - آبانماه ۱۴۰۰)
🔸با موضوع | حُسْنِ حَسَن
🔻در مقابل نگاهی که در دنیای غرب به صورت پیوسته بین سه حوزه دین، فلسفه و عرفان، جدایی و ناسازگاری و حتی تهافت و تناقض میبیند، استاد حسنزاده با تسلط بر مبانی عرفانهای نوظهور و تفلسفهای کاذب، معیار و مالک معرفت را قرآن و سنت معرفی کرده و هرگونه اعوجاج از مسیر این دو منبع را باطل و کجراهه و اسباب سقوط نفس ناطقه انسانی برمیشمردند.
🔸 براساس این نظر، دین، فلسفه و عرفان در عين اينکه در محتواهاى اساسى با هم مشترک بوده و هماهنگى و توافق دارند، حجيت همديگر را نیز تأیید و تکمیل میکنند.
🔹 از آنجایی که جدیترین تلاش ایشان در عرصه معارف اسلامی، جمع بین این سه حوزه فقه، فلسفه و عرفان بود، اکثر یادداشتها، سخنرانیها و مصاحبههای منتشرشده در فضای مجازی نیز به این حوزه وارد شدهاند. از این رو این شماره از نشریه دیدهبان، علاوه بر تبیین جامعیت و ذوفنون بودن ایشان، به تبیین سه حوزه مذکور خواهد پرداخت.
#علامه_حسنزاده_آملی
#حسن_زاده_آملی
#ژورنالیسم_اندیشه
#دیدهبان_اندیشه
🆔 @parsania_net
🆔@didebane_andisheh
♻️ نقش خانواده را در اجتماعی شدن دینی افراد چگونه ارزیابی می کنید؟
💠 دین جهت فعلیت یافتن انسان، نظامی خاص را معرفی می کند، این نظام یا محقق است، یا باید به سوی آن حرکت نمود. در نظام اجتماعی دینی، بر خلاف برخی نظامهای اجتماعی، خانواده نقش مهمی دارد؛ در الگوی اجتماعی دینی، خانواده محل آرامش انسان و شکوفایی عشق است، بهرهوری از محیط آرامش بخش خانواده که زمینه ساز عروج و کمال روحی انسان است، حق همه آدمیان و خصوصا حق کودکان است، حراست از این حق، تکلیفی است که خداوند بر عهده همگان قرار داده است.
💠 در نظام اجتماعی اسلام، انسان ها باید بخشی از زندگی خود را هزینه این کانون سازند. مرد و زن، قبل از آن که مرد و زن باشند انسان هستند و انسان از محیط خانواده استفاده می کند و در محیط آن به تعالی می رسد، حدوث و بقاء خانواده ابزارهای عاطفی، عقلانی و حمایت های اجتماعی خاصی را طلب می کند. بخشی از این ابزارها، در ارگانیسم طبیعی انسان به ودیعه گذارده شده است. زنان و مردان که دو صنف از انسان هستند، هر کدام نقش خاصی را در تکوین خانواده بر عهده می گیرند. با توجه به این که تربیت و رشد ابعاد وجودی و آرامش و قرار خانوادگی به مقدار زیادی به ابزارهای عاطفی نیازمند است و این ابزار در صنف زنان قوی تر است، نقش زن در قوام و دوام خانواده، محوری تر از نقش مرد است.
💠 خانواده اولین جایگاه پرورش عواطف و حالات انسانی و محل رشد کودک است و اولین ارتباط کودک با مادر است. مجموعه احکام اسلام به گونه ای است که مرکز ثقل ارتباط فرد و جامعه است و بخش عظیم فرآیند جامعه پذیری فرد، در مدار خانواده شکل می گیرد. به دلیل اهمیت خانواده در دین اسلام، سایر عوامل جامعه پذیری، چون مراکز تعلیم و تربیت، رسانه ها و ... نباید جای خانواده را بگیرد.
💠 اسلام احکام سختی جهت حفظ خانواده دارد تا محل باروری محبت حقیقی، که در ذیل محبت الهی می باشد، از دست نرود؛ در مجموع می توان گفت دین آن الگوی اجتماعی ایی را می پذیرد که بخش اعظم زندگی فرد در درون خانواده شکل بگیرد و همین مسئله اهمیت نقش خانواده را تبیین می کند......
💠 فرهنگ مدرن غرب فرهنگی است که به سوی حذف خانواده در نظام اجتماعی خود گام برداشته است و حال آن که فرهنگ اسلامی آن را به عنوان کانون تکوین انسانیت، محترم داشته و حراست می نماید.
💠 تفاوت نگرش اسلام و غرب در باره نقش اجتماعی زن، در حدی است که مسلمان بودن زنان در فردی ترین حالات زندگی آنان، به سرعت بروز و ظهور اجتماعی می یابد و به همین دلیل در دنیای موجود که تحت استیلا و سیطره فرهنگ غرب است، اسلام حتی هنگامی که به حوزه زندگی خصوصی زنان وارد می شود، چهره اجتماعی پیدا می کند. و به همین دلیل است که مسلمان زیستن در این فرهنگ برای زنان دشوارتر و توان فرساتر از مردان است.
💠 زن مسلمان وقتی که پوشش و حجاب دینی خود را رعایت می کند، تنها به یک مسئله فردی و شخصی زندگی خود نمی پردازد، زیرا حجاب او از مصادیق بارز شعائر اسلامی است و او در هنگام رعایت حجاب در زمره کسانی قرار می گیرد که به تفسیر قرآن کریم به تعظیم شعائر دین می پردازند «ذلِکَ وَ مَنْ یُعَظِّمُ شَعائِرَ اللّه ِ فَاِنَّها مِنْ تَقْوی الْقُلُوبِ»
💠 چه این که بی توجهی او به این مسئله تنها به معنای ارتکاب یک گناه فردی و شخصی نیست، بلکه به منزله بی حرمتی به شعائر دینی است و همین امر موجب گردیده تا زن مسلمان در وضعیت فرهنگی دنیای امروز در صف مقدم مواجهه واقع شود. به همین سبب است که نظام اجتماعی سکولار غرب، مسلمان زیستن زنان را در فردی ترین ابعاد زندگی آنان نیز نمی تواند تحمل کند.
💠 بنابراین شاید بتوان گفت فرآیند اجتماعی شدن دین نسبت به زنان، در شرایط تاریخی و اجتماعی فعلی از برخی جهات دشوارتر از این فرایند نسبت به مردان است و البته شکی نیست، هزینه ای که زن مسلمان در رفع این موانع برای مسلمان بودن خود می پردازد، زمینه های بیشتری را برای ارتقای معنوی و دینی او فراهم می رود.
🔻متن تفصیلی در پایگاه استاد حمید پارسانیا
🌀@parsania_net
♦️ از الهیات اجتماعی تا ارشاد اجتماعی
❇️ بررسی جایگاه حجاب در جامعه اسلامی
✴️ با حضور جمعی از اساتید حوزه و دانشگاه
⏰ یکشنبه 10 مهرماه، ساعت 9 الی 14
مکان: دانشگاه باقرالعلوم، طبقه سوم
@sharafoddin_ir
🆔@parsania_net