اندیشکده پیک شفا
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۲ ) 4⃣قانون چهارم: نوع غذاهای مصرفی و غذا بر حسب مزاج
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۳ )
5⃣قانون پنجم: مقدار غذا برحسب عادت و قوّت
←مقدار غذا باید به اندازه ای باشد که بعد از غذا این علائم بروز نکند: کشیدگی دنده ها، احساس سنگینی و نفخ، آروغ ترش، تنگی نفس، سنگینی سر و خواب آلودگی.
←البته میزان دریافت غذا در هرکس متفاوت است. افرادی که قوّت هاضمه قویتری دارند، قادر هستند حجم بیشتری از غذا را در یک وعده دریافت کنند و برعکس افرادی که هاضمه ضعیفتری دارند، باید حجم غذا را کاهش دهند و بر تعداد وعدهها بیافزایند.
←همچنین اگر کسی عادت داشته که حجم زیادی غذا بخورد و به یکباره حجم آن را کم کند یا اگر عادت به مصرف غذای کم داشته و به یکباره مقدار آن را زیاد کند، دچار عوارضی خواهد شد. تغییر عادت باید در درازمدّت صورت گیرد.
6⃣قانون ششم: سکون بعد از غذا
←بعد از خوردن غذا لازم است که بدن در حالت آرامش قرار بگیرد تا هضم به درستی صورت بگیرد. بدترین چیز برای هضم غذا، حرکتهای شدید است؛ یعنی ورزش بعد از غذا مناسب نیست. امّا حرکتهای خفیف که باعث انحدار (پایین رفتن) غذا و قرار گرفتن آن در قعر (تَه) معده میشوند، کمک به هضم بهتر غذا میکنند. به همین منظور توصیه شده است که بعد از غذا چند قدم راه رفته شود [«سِر بعدَ العَشاء ولو بِقَدَمَینِ» یعنی بعد از غذای شب راه برو هرچند دوقدم!] و سپس چند دقیقه به پهلوی راست و بعد مدت طولانیتری به پهلوی چپ دراز کشیده شود. موقع برخاستن نیز از پهلوی راست بلند شوید.
همچنین اعراض نفسانی شدید مثل غم و شادی فراوان باعث تشویش در هضم میگردد. امّا حرکت قبل از غذا به دفع فضولات بدن و افزایش حرارت غریزی برای هضم و جذب بهتر غذا کمک میکند.
7⃣قانون هفتم: مراعات عادت و لذّت در امر تغذیه
←به تعبیر حکمای طبّ سنّتی، عادت حکم طبیعت ثانویه را دارد و توجّه به آن در هر امری لازم و ضروری است. در بحث تغذیه نیز اگر فردی به غذایی عادت دارد و با میل و رغبت فراوان آن را میخورد، طبیعت بدنش آن را بهتر هضم و جذب میکند. و اگر به اکراه و اجبار غذایی به کسی داده شود، طبیعت (قوّه مدبّره و هوشمند کنترل کننده اعمال بدن که موکّل نفس ناطقه است) آن را قبول نمیکند.
←البته دو نکته در اینجا هست: یکی این که فرد عادت به مصرف غذاهای بد داشته باشد که طبق این قاعده فکر میکند تکرار همین روش خوب است! که در اینجا باید به مرور عادتش را تغییر دهد.
←دوم این که معمولاً اکثر افراد در مقابل غذای لذیذ و خوشمزه، کنترل شهوت خود را از دست میدهند و پرخوری میکنند که خود باعث بروز عوارضی میگردد. درمجموع اگر دو غذا موجود بودند که هر دو کیفیت خوبی داشتند، بهتر است غذایی که فرد از آن لذّت بیشتری میبرد، بخورد؛ به شرط افراط نکردن در مصرف!
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
2⃣مبحث امزجه، بخش ۱ #مزاج_شناسی ✍مزاج در لغت به معنی در هم آمیختن است و در طب سنتی ایران به کیفیتی
▫️مبحث امزجه، بخش ۲
#مزاج_شناسی
✍کلمه مزاج برای همه ایرانیان نام کاملا آشنایی است. افرادی را که زود #عصبانی می شوند آتشین مزاج می خوانند، افراد دیر جوش و کم حرف و غیر فعال را #سرد_مزاج می نامند. حقیقتا معنی مزاج چیست؟چگونه می توانیم مزاج خود را یا به تعبیری درست تر #طبیعت_بدن خود را بشناسیم؟ اختلاف طبایع افراد همیشه مورد کنجکاوی و سوال بوده است.
🔹در یک روز پائیزی به مردمی که بیرون از منازل خود و به جهت رفتن به محل کار در حرکتند دقت کنید تعدادی با پالتو و شال و کلاه، تعدادی با یک ژاکت معمولی و تعدادی فقط با یک پیراهن بیرون آمده اند، این ها چه تفاوتی باهم دارند؟ تعدادی خیلی زود #چاق می شوند و عده ای با وجود خوردن مقدار قابل توجهی غذا، همچنان اندام مناسبی دارند، تعدادی #خواب سبک دارند و ساعات خوابشان کم است،تعدادی خواب سنگین و طولانی دارند، بعضی ها خیلی تند و تیز هستند، بلند و سریع تکلم می کنند در حالی که تعدادی نیز خیلی آرام و منقطع حرف می زنند، برخی افراد با خوردن یک خیار دل درد می گیرند و به قول معروف سردیشان می شود در حالی که بعضی ها با خوردن نیم کیلو خیار هیچ واکنشی ندارند. تمام آزمایشات بالینی این افراد نیز سالم است و از لحاظ بررسی #خون و بافت های بدن و اعضاء و تمام موارد آزمایشگاهی همه طبیعی هستند پس اختلاف این افراد در کجاست؟
ادامه دارد . . .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
▫️مبحث امزجه، بخش ۲ #مزاج_شناسی ✍کلمه مزاج برای همه ایرانیان نام کاملا آشنایی است. افرادی را که زود
▫️مبحث امزجه، بخش ۳
#مزاج_شناسی
✍ اهميّت #شناخت_مزاج
قبل از مبحث شناخت مزاجها بهتر است با اهمیت این موضوع آشنا شویم. شناخت طبایع چه اهمیتی برای ما و چه نقشی در #سلامتی ما دارد؟
🔹حفظ تعادل بدن از نظر مزاجس يعنی حفظ سلامتی و هرگاه به هر دليلی بدن از اين حالت #تعادل خارج شود، #گرمی، #سردی، #خشکی يا #رطوبت در آن افزايش پيدا کرده و موجب بروز #بيماری مي شود. همچنين نوع #تعذيه، #پوشاک، #خواب و #بيداری، حالت های #عصبی، #روانی و... ارتباط مستقيمی با حالات طبيعی يا مزاجی هر فرد دارد. بنابراين برای داشتن #زندگی_سالم و موفق، همه ی ما نيازمند شناخت مزاج يا طبيعت خود هستيم.
🔸برای اين که يک فرد #تغذيه ی مناسبی داشته باشد حتماً بايد از نوع مزاج خود، محيط جغرافيايی که در آن زندگی می کند و #طبيعت مواد غذايی از نظر سردی، گرمی، رطوبت و خشکی آشنايی داشته باشد؛ در غير اين صورت اگر از بهترين و گران ترين مواد غذايی هم استفاده کند، برای او مفيد نخواهد بود.
🔹در بعضی مزاج ها، خوردن يک غذاي نامناسب می تواند مشکلات بسياری را ايجاد کند. برای مثال برخی افراد حتی با خوردن يک #خرما بدن شان #جوش مي زند. حتي ممکن است غذای ناسازگار با مزاج فرد، موجب تغيير در #خواب، حالات عصبی، #فراموشی، مشکل در #هضم_غذا و دفع آن، ناراحتی های #پوستی و... در او شود. پس برای جلوگيری از بروز چنين مشکلاتی بايد مزاج خود را شناخته و غذايی مناسب با مزاج تان ميل کنيد.
اگر مادر طبع فرزندش را بشناسد، می تواند غذاهايی متناسب با طبع #نوزاد شيرخوارش بخورد تا نوزاد دچار #دل_درد و ... نشود.
🔸اهميّت شناخت #طبع ها به اندازه ای است که والدين می توانند مشکلات احتمالي فرزندشان را با توجه به آن، #درمان کنند. برای نمونه #پرخاشگری، عصبی بودن و بی حوصلگی کودک به علت افزايش گرما و خشکی در بدن او و #تنبل يا #ترسو بودن کودک به علت افزايش سردی و خشکی در بدن او می باشد که با حفظ تعادل طبع، می توانيد به رفع اين مشکلات کمک نماييد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
▫️مبحث امزجه، بخش ۳ #مزاج_شناسی ✍ اهميّت #شناخت_مزاج قبل از مبحث شناخت مزاجها بهتر است با اهمیت ا
▫️مبحث امزجه، بخش ۴
✍ مزاج چیست؟
▪️قبل از شناختن #مزاج یا طبع لازم است تا مطابی را بدانیم. طبیعت انسان ها با هم تفاوت دارد، اگر بخواهیم #سبک_زندگی سالم و روش دستیابی به سلامت واقعی را تجربه نمائیم، باید به جسم و روان آدمی ازدیدگاه طب #اسلامی و #سنتی یا طب مزاجی نظر کنیم.
▪️قبل از آنکه به تعریف مزاج بپردازیم لازم است که با چند اصطلاح در طب سنتی آشنا شویم.
از دیدگاه طب سنتی عوامل تشکیل دهنده جهان خلقت و بدن انسان و غیر انسان، چهار عنصر اصلی به شرح ذیل می باشند، که به آنها «ارکان» گفته می شود.
الف) #آتش که گرم و خشک است. ب) #هوا که گرم و تر است. ج) #آب که سرد و تر است. د) #خاک که سرد و خشک است.
▪️اگر بدن آدمی را دقیقا مورد بررسی قرار دهیم، می بینیم که از اندام های متعددی تشکیل شده و هر اندامی از #سلول های خاصی ساخته شده است. هماهنگی اندام ها نیز باعث #سلامتی و حیات و ادامه ی آن می گردد.
در بدن هر فرد چهار نوع #خلط یا مایع وجود دارد که آنها را اصطلاحا"اخلاط اربعه" می نامند. #اخلاط_اربعه عبارت اند از: #صفرا، #خون، #بلغم و #سودا.
▪️در حالت طبیعی، اخلاط اربعه در بدن هر شخص سالمی باید به حالت تعادل باشد تا ادامه ی زندگی و حیات او مقدور باشد. تعادل اخلاط اربعه را مزاج یا همان طبع می نامیم.
در واقع حالتي که از تأثير چيزي در محيط اطراف در انسان به وجود مي آيد مانند تأثير #سرماي کولر يا #گرماي بخاري که موجب #سردي يا #گرمي در انسان مي شود را مزاج مي نامند. حفظ #تعادل بدن از نظر مزاجي يعني حفظ #سلامتي و هرگاه به هر دليلي بدن از اين حالت تعادل خارج شود، گرمي، سردي، خشکي يا رطوبت در آن افزايش پيدا کرده و موجب بروز #بيماري مي شود.
▪️با مطالعه اخلاط اربعه به طور جداگانه، وظیفه ی هر یک مشخص خواهد شد. هر نوع مواد غذایی یک اثر خاصی بر روی اخلاط اربعه می گذارد. و آن را به حالت تعادل یا عدم تعادل در خواهد آورد. به عنوان مثال، استفاده از مواد غذایی #چرب و #شیرین به طور مداوم، #صفرا را افزایش می دهد، همچنان که #پرخوری و عدم رعایت اعتدال در مصرف مواد غذایی موجب غلبه ی #خون می شود. استفاده از #ترشی جات #سرکه و #لبنیات به مقدار زیاد موجب طغیان و ازدیاد #بلغم ، و خوردن غذاهای #نمک دار و مانده ونیز خوردن #بادمجان به مقدار زیاد و یا #گوشت حیوانات سبب ازدیاد #سودا می گردد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۳ ) 5⃣قانون پنجم: مقدار غذا برحسب عادت و قوّت ←مقدار
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۴ )
8⃣قانون هشتم: عدم مداومت بر یک نوع غذا و رعایت تنوّع غذایی در زمان صحّت
←مصرف بیش از حد هرکدام از غذاها باعث بروز عوارضی میگردد؛ مثلاً دریافت زیاد غذاهای شور باعث خشکی بدن و مشکلات چشمی میگردد، زیاد خوردن غذاهای ترش موجب پیری زودرس و کمخونی میشود، مصرف زیاد شیرینیها باعث انسداد کبدی (مثل کبد چرب) و رخوت و سستی معده میشود.
←از گروههای مختلف غذایی و نیز در خود گروه های غذایی از غذاهای مختلف باید استفاده شود تا همه مواد مغذی بدن تأمین گردد. البته نه در یک وعده! بلکه هرچه غذای موجود در هر وعده ساده تر باشد، هضم آن بهتر صورت میگیرد؛ ولی در وعده های مختلف باید تنوّع غذایی رعایت گردد. برای نمونه برخی خوراکیها هستند که یک مدّت محدودی در سال هستند و بعد از آن فصلشان میگذرد و بهتر است در همان موقع دریافت شوند. [وجود خوراکیهای مختلف در چهار فصل سال دلیل خوبی برای مصرف آنها در غیر فصل خودشان نیست و این کار باعث بروز عوارضی است؛ مخصوصاً که برای تهیه آنها از مواد شیمیایی زیادی استفاده میشود. مثل خیار درختی تولیدشده در زمستان که پر از سموم و مواد شیمیایی است!]
9⃣قانون نهم: پرهیز نکردن در افراد سالم
←در زمان بیماری در اکثریت موارد باید دریافت غذا را کاهش داد. امّا افرادی که سالم هستند، نباید بیش از حد پرهیز کنند و از خوردن اجتناب کنند تا قوای بدنشان تحلیل نرود. البته افرادی که نفسشان غالب بر بدن است و توجّه زیادی به آن ندارد که میتوانند با غذای بسیار کمی، زندگی کنند، خارج از بحث میباشند.
🔟قانون دهم: پرهیز از پرخوری
←ازطرفی هم دریافت زیاد غذا و عادت به این امر، انسان را از صفای دل و روحانیّت خارج کرده و به سمت بهیمیّت میبرد. در روایت هست که خدا از هیچ چیز به اندازه شکم پر بدش نمیآید! در طبّ سنّتی ایرانی گفته میشود بدترین چیز برای بدن این است که هنوز غذای قبلی هضم نشده است، غذای جدید وارد معده گردد. تکرار عادت بد پرخوری میتواند منجر به اختلالات شدید کبدی شود که امروزه دامنگیر بسیاری از افراد جامعه ماست! این کار باعث فساد غذا در معده و ضعیف شدن حرارت غریزی میگردد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
▫️مبحث امزجه، بخش ۴ ✍ مزاج چیست؟ ▪️قبل از شناختن #مزاج یا طبع لازم است تا مطابی را بدانیم. طبیعت ان
مبحث امزجه، بخش ۵
#مزاج_شناسی
✍ همه چیز در اطرافمان مزاج یا طبع دارد
🔻این نکته قابل توجه است که همه چیز در این عالم هستی دارای مزاج است. #حیوانات، #گیاهان، #فصول، #سنین و #اعضاء_بدن که به ترتیب به آنها اشاره ای می کنیم.
1⃣حیوانات: هر موجود بسته به نوع فعالیت و خلقتش دارای مزاج خاص خود است. مثلاً گرگ مزاج #گرم وخشک دارد و عنصر #آتش در آن برتری دارد، شیر که حیوان شجاع و درنده ای است از #خون غالب آفریده شده است و مزاج #دَمَوی دارد، اگر چنین نباشد که اصلا شیر نیست و نمی تواند تمام خصوصیات یک شیر را داشته باشد، مورچه از جنس #سوداست، زنبور از جنس #صفراست، الاغ از جنس #بلغم است و... .
2⃣گیاهان: در گیاهان وجود عناصر چهارگانه ارکان را، با خوردن یا لمس آنها به وضوح می بینیم.
🍃گیاهانی که خوردن و حتی لمس آنها موجب گرمی و تشنگی فوری شده ویا حتی با تکرار در آنها در بدن ایجاد #خارش و #سوزش می شود را گرم وخشک می گوئیم. گیاهانی که خوردن آنها موجب ایجاد گرمی می شود را گیاهان گرم و تر می گوئیم.(سیر، پیاز، فلفل، نعنا، زیره، زیتون، زنجبیل، دارچین و... )
🍂گیاهانی که موجب رفع #حرارت، بدن شده و رفع #تشنگی می کند، #سرد و تر می نامیم.(کاهو، بنفشه، بیدمشک، خرفه و...) گیاهانی که از گرمی بدن می کاهد اما تشنگی را برطرف نمی کند و با تکرار آنها در بدن ایجاد #خشکی و #لاغری می شود، سرد و خشک می گوئیم ( گشنیز، سنجد و...)
🔻همین جا یک نکته مهم لازم است ذکر شود:
در مجموع عناصر گرم وخشک را صفرازا ، گرم و تر را مُولِد #خون و همچنین عناصر سرد وخشک را سودا زا و سرد وتر را بلغم زا نامگذاری کرده اند.
3⃣فصول :
①⇦بهار: مزاج گرم وتر دارد.
②⇦پاییز: مزاج سرد وخشک دارد.
③⇦تابستان: مزاج گرم و خشک دارد.
④⇦زمستان: مزاج سرد و تر دارد.
4⃣ساعات شبانه روز :
❶⇦ صبح: مزاج گرم وتر دارد
❷⇦ ظهر: گرم وخشک دارد
❸⇦ عصر: سرد وخشک دارد
❹⇦ شب: سرد وتر دارد
5⃣ اسنان (سن ها): انسان در سنین مختلف مزاجهای مختلفی دارد:
الف: مرحله #رشد ونمو (از تولد تا 30 سالگی) دارای مزاج گرم وتر است .
ب: مرحله #جوانی(30 تا 40 سالگی) مزاج گرم وخشک
ج: مرحله #میانسالی یا #کهولت (40 سالگی تا 60 سالگی) مزاج سرد و خشک
د: مرحله #پیری (بعد از 60 سالگی) مزاج سرد و تر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۴ ) 8⃣قانون هشتم: عدم مداومت بر یک نوع غذا و رعایت تنو
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۵ )
✴️۱۱←قانون یازدهم: رعایت ترتیب در غذاها
یک نوع دیگر تقسیم بندی غذاها در طبّ سنّتی ایرانی، تقسیم آنها به غذاهای لطیف و کثیف است. غذاهای لطیف اجزای ازهم فاصله دارتری دارند و به راحتی هضم میشوند و زودتر هم در بدن تحلیل میروند. امّا غذاهای غلیظ بافت متراکمتری دارند و همینطور بافت سفت و محکمی در بدن تولید میکنند و دیرتر تحلیل میروند. کسانی که بیشتر کارهای فکری دارند و فعالیت بدنی کمتری دارند، باید بیشتر غذاهای لطیف مصرف کنند و اگر غذاهای غلیظ دریافت کنند، دچار سوءهاضمه و مشکلات دیگر میگردند. ولی ورزشکاران و افراد دارای فعالیت بدنی زیاد مانند کارگران باید غذاهای غلیظ بیشتری دریافت کنند تا دچار ضعف جسمانی نشوند. یک نکته دیگر هم این است که هرچه حرارت معده بالاتر بوده و قوّه هاضمه قویتر باشد، غذاهای غلیظ را راحتتر هضم میکند.
←اگر همزمان خواستید دو نوع غذای غلیظ و لطیف را مصرف کنید، بهتر است اوّل غذای لطیف مصرف شود تا به زودی هضم گردد و از معده عبور کند و سپس غذای غلیظ مصرف شود. درغیر این صورت، غذای لطیف روی غذای غلیظ مانده و فساد میپذیرد. برای نمونه، میوهها یا سالاد کاهو قبل از غذا مصرف شود و سپس غذای اصلی.
🔹مثالهایی از غذاهای لطیف: کاهو، سیب، انار، نان گندم، نان جو، ماهی، سوپ ساده سبزیجات، آش برنج، عسل و .....
🔹مثالهایی از غذاهای غلیظ: رشته و غذاهایی که با رشته درست میشوند مثل آش رشته، ماکارانی، لازانیا، تهدیگ، غذاهای شیرین و چرب مثل حلوا، سس مایونز، سیب زمینی و تخم مرغ آبپز و سالاد الویه، گوشت گاو و گوشتهای فریزری، غذاهای سرخکرده مثل کتلت و کوکو و ...
✴️۱۲←قانون دوازدهم: رعایت ناسازگاریهای غذایی
در طبّ سنّتی ایرانی بعضی غذاها با هم ناسازگارند؛ یعنی نباید همزمان مصرف شوند. دلایل این ناسازگاریها مختلف است و بعضی از آنها امروزه هم شناخته شده است. اگر کسی یک بار اینها را با هم مصرف کرد و عارضه ای برایش پیش نیامد، نباید تصوّر کند که هیچ مشکلی ندارد و درصورت تکرار این عادت، باید منتظر بروز عوارض جبران ناپذیری باشد. برای نمونه مصرف همزمان گوشتها بویژه گوشت طیور با لبنیات (مثل ماست) به شدّت نهی شده است و تکرار این عادت غذایی موجب بروز بیماریهای پوستی مثل ویتیلیگو (برص) و دردهای مفاصل میشود.
❌برخی از موارد ناسازگار با هم:
لبنیات با ترشیها، لبنیات با میوه ها مثل شیرموز، نوشیدن آب و مایعات بعد از میوه ها، ماهی با تخم مرغ
👈باز تکرار میشود که مصرف غذای جدید قبل از این که غذای قبلی کاملاً هضم شود، به شدّت برای بدن مضر بوده و باعث بروز بیماریهای مختلف میگردد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۵ #مزاج_شناسی ✍ همه چیز در اطرافمان مزاج یا طبع دارد 🔻این نکته قابل توجه است که ه
مبحث امزجه، بخش ۶
#مزاج_شناسی
✍ انواع مزاج یا طبع
🔵 مزاج چون از ترکیب #ارکان با یکدیگر پدید می آید لذا بسته به میزان ترکیب هر رکن(آب، آتش، خاک، هوا) مزاج متفاوتی حاصل می گردد ولی اگر بخواهیم مزاجها را دسته بندی نماییم چون تعداد چهار رکن در هم ترکیب می شوند، مزاجهای اصلی را می توان در نه طبقه به شرح ذیل دسته بندی کرد
🔸۱- در تعدادی رکن #آتش بیشتر ازسایر ارکان است این افراد مزاج #گرم و #خشک دارند آن ها را #صفراوی می گویند.
🔹٢- در تعدادی رکن #هوا بیشتر از سایر ارکان است این افراد مزاج گرم و #تر دارند آن ها را #دموی می گویند.
🔸۳- در تعدادی رکن #آب بیشتر است این افراد مزاج #سرد و تر دارند، لذا آن ها را #بلغمی می گویند.
🔹۴- در تعدادی رکن #خاک بیشتر است این افراد مزاج سرد و خشک دارند که آن ها را #سوداوی می گویند.
🔸۵- در تعدادی نیز این ارکان نسبتاً در حالت #تعادل هستند این افراد مزاج #معتدل دارند.
🔹۶- در تعدادی ارکان آتش و هوا بیشتر از سایر ارکان هستند این افراد مزاج گرم دارند و از لحاظ تری و خشکی معتدل هستند.
🔸٧- در تعدادی ارکان هوا و آب بیشتر از سایر ارکان هستند این افراد مزاج تر دارند و از لحاظ گرمی و سردی معتدل هستند.
🔹٨- در تعدادی ارکان آب و خاک بیشتر است این افراد مزاج سرد دارند و از لحاظ تری و خشکی معتدل هستند.
🔸٩- در تعدادی ارکان خاک و آتش بیشتر است این افراد مزاج خشک دارند و از لحاظ گرمی و سردی معتدل هستند.
🔰بنابراین هر فرد از بدو تولدش دارای #حرارت و #رطوبت غریزی می باشد که به آن #مزاج_اصلی می گویند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۶ #مزاج_شناسی ✍ انواع مزاج یا طبع 🔵 مزاج چون از ترکیب #ارکان با یکدیگر پدید می
مبحث امزجه، بخش ۷
#مزاج_شناسی
✍ تعریف خلط یا مایع موجود در بدن
←یکی دیگر از اصطلاحاتی که در این مبحث نیاز است با آن آشنا شویم #خلط یا همان #مایع موجود در بدن می باشد.
←هر #غذایی که می خوریم هنگامی که وارد بدن ما می شود در #معده هضم آن آغاز می گردد، به #کبد می رود در کبد چهار خلط یا چهار نوع مایع تولید می شود. در واقع زمانی که غذا در بدن شروع به هضم شدن می کند، با شيره ی #گوارشی موجود در کبد مخلوط شده و به مواد مفيد در بدن تبديل مي شود. اين مواد چهار خلط اصلی موجود در بدن يعنی #صفرا، #سودا، #بلغم و #دم را به وجود می آورد. که خصوصیات آن ها به قرار ذیل است :
❶⇦ خلط دم که دارای #مزاج_گرم و تر است.
❷⇦خلط صفرا که دارای #مزاج_گرم و خشک است.
❸⇦خلط بلغم که دارای #مزاج_سرد و تر است.
❹⇦خلط سودا که دارای #مزاج_سرد و خشک است.
←اگر چه همه این #اخلاط در #خون موجودند اما خدا برای صفرا و سودا جایگاه ذخیره در نظر گرفته است.
🔻 #طحال: جایگاه ذخیره سوداست
🔻 #کیسه_صفرا : جایگاه ذخیره صفراست
که در آن جمع باشند و درصورت نیاز به اندازه لازم در بدن انتشار یابند.
🔹اما "دم" و "بلغم" در #عروق_خونی و #لنفاوی و... در حال گردش اند.
🔸وجود هر چهار خلط در بدن انسان ضروریست اما در حد خاص و معین. کمبود و یا فزونی هر یک از آنها در بدن باعث تغيير شکل در ساختمان بدن، تفاوت در #صورت، #زيبايی، #چاقی يا #لاغری ، رنگ #پوست ، شکل و رنگ #موها و پنهانی يا آشکاری رگ ها در بدن می شود و نيز توانايی ها و رفتارهای متفاوتی را در انسان به وجود می آورد. به همين دليل است که هر فردی ، دارای #اندامی خاص با اشکال گوناگون و تمايلات #غذايی ، #اخلاق، #رفتار و علاقه مندی متفاوت است.
🔰 لازم است بدانیم کم یا زیاد شدن هر کدام از این اخلاط در بدن و خروج آنها از حالت طبیعی موجب #سوء_مزاج و #بیماری می گردد که در این حالت برای رفع مشکل باید تدابیر مربوطه رعایت و درمان صورت پذیرد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۵ ) ✴️۱۱←قانون یازدهم: رعایت ترتیب در غذاها یک نوع دی
✍ آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۶ )
✴️ ۱۳←قانون سیزدهم: رعایت حال معده
←بعضی افراد هستند که حجم معده شان کم بوده و توانایی دریافت غذای زیاد در یک وعده را ندارند. بنابراین باید حجم غذای هر وعده را کاهش داده و بر تعداد وعده ها بیافزایند. از طرفی برخی افراد میباشند که حرارت معده شان بالاست و غذاهای لطیف در معده آنها میسوزد. این افراد باید غذاهای غلیظ بیشتری مصرف کنند.
←افرادی که معده سستی دارند و غذا در آن نمیماند تا هضم کامل بیابد و سریع عبور میکند؛ باید قبل از غذا مقداری قابضات (مثل رب به یا سیب یا انار) میل کنند.
←آنهایی که بعد از غذا قی میکنند یا حالت تهوّع میگیرند و یا دچار سردرد و سرگیجه میشوند؛ باید بعد از غذا از قابضات استفاده کنند تا دهانه معده به خوبی بسته شده و از تصاعد بخارات معده به سمت مغز پیشگیری شود.
←کسانی هم که معده ضعیفی دارند و هر غذایی بخورند، بلافاصله دچار نفخ و سنگینی و احساس پری معده میشوند، باید بعد از غذا مقداری از شربتهای مقوّی معده بنوشند؛ مثلاً مقداری شربت جالینوس (یا سکنجبین سفرجلی) که از عصاره میوه به، زنجبیل، عسل و سرکه درست شده است.
←نکته دیگر این است که بعد از ورزش یا اعراض نفسانی شدید مثل خشم و غضب، از مصرف غذاهایی که سریعاً در معده فساد میپذیرند (مانند شیر، خربزه، هندوانه، خیار، گوجه و .... ) باید اجتناب کرد. همچنین در مواردی مثل آلرژیهای فصلی، مصرف این غذاها باعث تشدید عوارض بیماری میگردد.
✴️ ۱۴←قانون چهاردهم: ظروف پخت و مصرف غذا
←بهترین ظرف برای پخت و پز، ظرفی است که وارد واکنش شیمیایی با غذا نشود. بنابر این شیشه و پیرکس از همه بهتر است. بعد از آن ظروف استیل است که هیچ چیز داخل غذا آزاد نمیکند. 👈( چون امروزه بخاطر ارزانتر بودن سرب، از آن برای سفید کردن ظروف مسی به جای قلع استفاده میشود، لذا خیلی به ظروف مسی هم توصیه نمی کنیم. اما اگر خواستید از ظروف مسی استفاده کنید، باید حتماً قلع اندود شده باشد و نیز از پختن غذاهای خیلی آبکی و غذاهای ترش در آن اجتناب شود.) ظروف تفلون مخصوصاً اگر خورده شده باشد، سرطانزا هستند و ظروف آلومینیوم هم باعث ایجاد کمخونی و آلزایمر میشوند.
←برای صرف غذا هم ظروف شیشه ای، چینی و ملامین (اگر خورده نشده باشد) مناسب است. در ظروف یکبار مصرف نباید مایعات داغ ریخته شود. ریختن غذاهای داغ در ظروف پلاستیکی باعث آزادسازی مونومرها و سرطانزایی میگردد.
🔹با مطالعه این قوانین احتمالاً متوجّه شده اید که بسیاری از عادات غذایی ما نادرست میباشد. پس به یکباره از رعایت آنها صرف نظر نکنید و تا جایی که امکان دارد، به مرور عادات اشتباه را تغییر دهید.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۷ #مزاج_شناسی ✍ تعریف خلط یا مایع موجود در بدن ←یکی دیگر از اصطلاحاتی که در این
مبحث امزجه، بخش ۸
#مزاج_شناسی
✍ انواع طبع(مزاج) و اعلایم آنها
✴️ به طور کلی چهار نوع #طبع #گرم، #خشک، #سرد و #مرطوب وجود دارد.
←افراد #صفراوی مزاج، دارای طبع گرم و خشک هستند
←افراد #سوداوی مزاج، دارای طبع سرد و خشک هستند
←افراد #بلغمی مزاج، دارای طبع سرد و مرطوب هستند
←افراد #دَمَوی مزاج، دارای طبع گرم و مرطوب می باشند.
🔘نکته ی قابل توجه اين است که اگر در بدن فردی، ميزان هر کدام از #اخلاط چهارگانه در حال تعادل باشد، او دارای طبع معتدل است. ولی اگر به علل مختلف مانند #تغذيه ی نامناسب، #روحيات اخلاقی نامناسب و ... دو يا سه خلط در خونش بالا رفته و با يکديگر مخلوط شود، به طوری که از خصوصيات هر کدام از اخلاط چهارگانه در وجودش پيدا شده و باعث تغيير رفتار يا تغيير مزاج ظاهری او شود می گوييم فرد، دارای طبع مختلط است.
🔘علت اين که گاهی اوقات فرد در يک روز، رفتارهای متفاوتی از خود(از تمام اخلاط) نشان می دهد نيز ممکن است همين امر باشد؛ مثلاً فردی که طبع اصلی اش سودا است در اثر اختلاط طبعش با صفرا پرخاشگر، منفی نگر و کم حوصله تر می شود.
▪️نکته : بدترين نوع طبع مختلط از نظر #جسمانی، اختلاط دو طبع اکتسابی صفرا و بلغم است و از نظر #روانی، اختلاط دو طبع اکتسابی صفرا و سوداست و به اين ترتيب دارنده ی طبع مختلط صفرا و بلغم تعادل وضعیت جسمی و فیزیکی ندارد و دارنده طبع مختلط صفرا و سودا تعادل روحی و روانی ندارد. (گرچه ممکن است دارنده طبع مختلط صفرا و سودا نیز از نظر جسمی درگیر مشکلاتی باشد، اما منظور این است که بیشترین فشار به روح و روان وی وارد میشود)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
💊آنتی بیوتیک ها مخرب ترین ارمغان طب غربی
✍می توان به جرأت گفت: #سرماخوردگی های دائم و آبریزشهای فصلی، #حساسیتها، انواع #عفونتها، #آسم کودکان، #لوزه سوم، #یرقانهای ویروسی و غیر ویروسی، #کم_خونی، ضعف عضلانی، بداخلاقی و بطور کلی مستعد نمودن #مزاج طفل به دریافت بیماریها یا به عبارتی ضعف نیروی دفاعی و #سیستم_ایمنی بدن، از ره آوردهای طب شیمیایی محسوب می گردد.
💊تحمیل #مزاج_خشک غیر طبیعی، ناشی از مصرف #داروهای_شیمیایی و غلبه خشکی در اندام های درونی و بیرونی است.
🔻مزاج خشک غیرطبیعی چه کارها که با بدن کودکان ما نمی کند.
🔻بیشترین میزان ابتلا به #صرع و بسیاری از عقب ماندگیهای ذهنی در جامعه، ناشی از مصرف #آنتی_بیوتیکها و غلبه مزاج خشک ناشی از داروهای شیمیایی است.
🔻 #آنتی_بیوتیکها تعادل مزاجی را به نفع خشکی بر جای جای اندامها تغییر می دهند، لذا اختلالات انسدادی در کل بدن افزایش یافته و مسیرها و آوندهای مربوط به خون و مواد میان بافتی و بخارات بدن و ارواح و جریانات الکتریکی را کند نموده یا سَد میکند که بستر بیماری ها را موجب می شود.
✅آنچه نوزادان و فرزندان ما را به سوی بهبودی، نشاط و بالندگی میبرد تکیه بر علوم پایه طب سنتی و تنظیم رفتارهای بهداشتی و درمانی همه فرزندان کشورمان می باشد.
✍استاد حکیم #سیدمحمد_موسوی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa