✅ همایش ملی علامه ذوالفنون
💠 همایش ملی علامه ذوالفنون به همت بنیاد ملی نخبگان، مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران مازندران و دانشگاه علوم پزشکی مازندران و با همکاری چندین نهادهای علمی و فرهنگی دیگر برگزار میشود.
🔸 در این همایش علاوه بر معرفی ابعاد شخصیت ذوالفنون و ذوابعاد علامه حسن زاده آملی و همچنین سخنرانی چند تن از شاگردان برجسته ایشان، مقالات و آثار برتر ارائه خواهد شد و نیز در حاشیه همایش نشستهای تخصصی و نمایشگاه تخصصی آثار علامه برگزار میشود.
🔹 محورهای کلی مقالات و آثار این همایش عبارتند از: قرآن، حدیث و فقه، فلسفه، کلام اسلامی، عرفان و اخلاق، نجوم و ریاضیات و فقه، ادبیات و همچنین زیست اجتماعی از نگاه علامه حسنزاده آملی.
🔸 این همایش در روز چهارشنبه 5 مهر 1402 در شهر ساری و در مجتمع دانشگاه پیامبر اعظم دانشگاه علوم پزشکی مازندران برگزار میشود.
🔹 علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانند به وبگاه اختصاصی این همایش مراجعه فرمایند:
🌐 https://allameh.congressapp.ir
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علم_دینی
#رویداد_علمی
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ بریده کتاب
💠 هدف نظام مدیریت دانش، رساندنِ دانش مورد نیاز افراد، گروهها و جوامع مختلف در حوزه های گوناگون معرفتی، به میزان مورد نیاز، در زمانی مناسب، و به بهترین شکل و با حداقل هزینه به آنهاست.
🔸 طبعا برای دستیابی به چنین هدفی نمیتوان صرفا بر عرصه توزیع دانش تمرکز کرد و در آن متوقف شد، بلکه باید با سیاست گذاریهای درست و متناسب با زیست بوم و فضای فعالیتهای علمی، ایجاد بسترهای لازم نرم افزاری و سخت افزاری برای انجام مطالعات و پژوهشهای علمی و به کارگیری ابزارهایی نظیر جشنوارهها و اعطای جوایز، امتیازات و تسهیلات و غیره، جریان علم را از سرچشمهی آن و از محل ایده پردازی ، نظریه پردازی و تولید علم تا مرحله فراگیری دانش و نشر آن تا مرحلهی بهره گیری از دانش و به کارگیری آن، و به طور خلاصه تمامی عناصر و مراحل تولید، توزیع و مصرف علم و معرفت را، به گونهای مدیریت و جهتدهی نمود که اولا و حقیقتا نظام مدیریت دانش شکل بگیرد و ثانیا نتیجه مورد انتظار از این نظام تحقق یابد.
📚برگرفته از کتاب «نظام مدیریت دانش و طبقه بندی علوم با رویکرد اسلامی» نوشته آیت الله محمدحسین ملکزاده
معرفی کتاب: B2n.ir/w38367
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مدیریت_دانش
#بریده_کتاب
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ رونمایی از ۱۰ دستاورد جدید شرکتهای دانش بنیان
💠 با حضور معاون علمی، فناوری رییس جمهور، ۱۰ دستاورد جدید شرکتهای دانش بنیان رونمایی شد. این محصولات در حوزههایی همچون زیست فناوری، پزشکی، الکترونیک، میکرو الکترونیک و مکاترونیک توسط متخصصان داخلی طراحی و تولید شده و یک نیاز صنعتی را برطرف کرده و اثر تحریمها را کمرنگ کردهاند.
🔸 قرص ایبروتینیب (ibrutinib)، فیلر جوشکاری فولادهای آستنیتی، کرم گیاهی Leish G۱، فناوری ساخت گرانول از گیاهان دارویی، سروو موتور BLDC، دستگاه تله کاردیوگراف ۱۲ لید، ریپیتر ۱٠ برنامه رادیویی اف ام، فرستنده مایع خنک تلویزیونی دیجیتال DVB-T/T۲ دو هرتی ۶ کیلو وات و… بخشی از دستاوردهای دانشبنیانها بود.
📝متن خبر: B2n.ir/r56931
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#ایران_ما
#گزارش
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ ابوریحان بیرونی
💠 ابوریحان بیرونی (362-442 هـ.ق)، ریاضیدان، طبیعیدان، ستارهشناس، داروشناس، فیلسوف، انسان شناس و تاریخنگار نامدار ایرانی مسلمان در قرن چهارم و پنجم هجری است. او در علوم مختلف زمان خود متبحر بود و در هر کدام کتب ارزشمندی ارائه نمود. «آثار الباقیه»، «التفهیم»، «القانون المسعودی» و «مالهند» از تألیفات مهم اوست.
🔸 او به زبانهای خوارزمی، فارسی، عربی، و سانسکریت مسلط بود و با زبانهای یونانی باستان، عبری و سُریانی آشنایی داشت و یک نویسندهٔ بیطرف در نگارشِ باورهای مردمِ کشورهای گونهگون بود. همچنین او را پدرِ انسانشناسی و هندشناسی میدانند.
🔹 او از اولین کسانی است که در تمدن اسلامی به پیدا کردن وزن مخصوص اجسام مبادرت ورزید و وزن مخصوص این اجسام را چنان دقیق محاسبه کرد که اختلاف آنها با وزنهای مخصوصی که دانشمندان اخیر با تجهیزات مدرن محاسبه کرده اند، بسیار ناچیز است.
🔸 همچنین او با استفاده از روشهای علمی و پذیرفته شده برای محاسبه ارتفاع یک کوه، راهی برای محاسبه شعاع کره زمین ارائه کرد. میزانی که او به دست آورد، تنها ۱۷٫۲ کیلومتر کمتر از تخمین فعلی از شعاع قطبی زمین است.
🔹 او به اندازهگیری طول و عرض جغرافیایی شهرهای مختلف میپرداخت و موقعیت هر شهر را در روی یک کره مشخص میکرد و پس از سالها توانست آن نقاط را در روی یک نقشه مسطح پیاده کند و این مقدمه علم کارتوگرافی است .
📝متن کامل : B2n.ir/f07968
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#تاریخ_علم_دوره_اسلامی
#معرفی_دانشمندان
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
📘کتاب فلسفه هنر ابن سینا
💠 کتاب «فلسفه هنر ابن سینا» اثر دکتر هادی ربیعی است که در پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه و به همت انتشارات همین پژوهشگاه به چاپ رسیده است.
🔸 اثر حاضر با هدف تبیین مبانی حکمی و عرفانی ابن سینا در زمینه هنر و زیبایی به رشته تحریر درآمده است. بر این اساس، دیدگاههای معناشناختی، وجود شناختی و معرفت شناختی ابن سینا درباره زیبایی و هنر در فصلهای جداگانهای بررسی شده است.
🔹 در این کتاب، به فلسفه هنر ابن سینا پرداخته شده است، اما دو نکته شایان توجه است: نخست اینکه فلسفه هنر ابن سینا تحت تأثیر فلسفه هنر ارسطو است؛ دوم آنکه چون هنر با زیبایی سر و کار دارد، از زمان یونان باستان، فیلسوفان در مباحث فلسفه هنر به بحث زیبایی نیز میپرداختهاند.
📝 معرفی کتاب: B2n.ir/q39044
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ نسبت حکمت و شریعت در فلسفه ابنسینا
💠 در نشست «بزرگداشت ابنسینا» که با حضور و سخنرانی اساتید برجسته فلسفه در موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد، حجتالاسلام احمدحسین شریفی به موضوع «حکمت و شریعت در اندیشه ابن سینا» پرداختند و در این سخنرانی به موارد زیر اشاره کردند:
🔸 ایشان بحث از رابطه عقل و شرع یا عقل و وحی، و به تبعِ آن بحث از رابطه فلسفه و دین/شریعت را از چالشیترین مباحث همه دوران اندیشه بشری دانستند. به باور ایشان، همواره دیدگاههای متکثری پیرامون نسبت میان این دو امر مطرح بوده است.
🔹 عدهای سخن از تعارضِ بین عقل و شرع به میان آورده و معتقدند این دو هرگز با هم سازگاری ندارند. در مقابل، عدهای دیگر بر اساس تلقی خاصی که از دین و شریعت و نیز فلسفه داشتند سخن از حقیقت دوگانه به میان آورده و معتقد بودند دو حقیقت وجود دارد که مقایسه آنها با هم نادرست است.
🔸 بعضی دیگر که اغلب فیلسوفان مسلمان نیز در این طیف قرار میگیرند معتقد بودند عقل و وحی نه تنها با هم تعارضی ندارند بلکه با هم کاملا سازگارند و موید یکدیگرند. برای نمونه، ابن رشد مینویسد که اندیشه برهانی به مخالفت با شرع و دین نخواهد انجامید و هرگز با هم مخالفتی نخواهند داشت.
🔹 علاقهمندان جهت دریافت فایل تصویری سخنرانی حجت الاسلام شریفی میتوانند به لینک زیر مراجعه کنند:
🌐 B2n.ir/f45142
📝 متن کامل خبر : B2n.ir/g70515
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_اسلامی
#رویداد_علمی
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
مطالعات علم و اجتماع معنا
✅ نسبت حکمت و شریعت در فلسفه ابنسینا 💠 در نشست «بزرگداشت ابنسینا» که با حضور و سخنرانی اساتید ب
نسبت حکمت و شریعت در نگاه ابنسینا.mp3
21.94M
🎙 فایل صوتی سخنرانی حجت الاسلام احمد حسین شریفی با موضوع « نسبت حکمت و شریعت در فلسفه ابنسینا »
✅ مقاله «اصل علیت و علوم انسانی»
💠 این مقالهِ پژوهشی به قلم حجت الاسلام والمسلمین علی مصباح یزدی نگاشته شده و در شماره دوم از دوره هشتم فصلنامه علمی پژوهشی حکمت اسلامی به چاپ رسیده است که چکیدهی آن به شرح زیر است:
🔸 هرچند تبیین علّی یکی از مهمترین اهداف علوم طبیعی بهشمار میآید، اما این تبیین در علوم انسانی با تردیدها و ابهامهایی روبهرو است. این ابهامها علاوه بر آنکه سرآغاز پیدایش مکاتبی متعارض درباره ماهیت پدیدههای انسانی گشته و روشهای علوم انسانی توصیفی را تحت تأثیر قرار داده است، منجر به اختلاف نظرهایی اساسی درباره اهداف علوم انسانی شده است؛ همانطور که چیستی و چگونگی علوم دستوری را بهشدت دستخوش ابهام کرده است. ازاینرو باید بحث از اصل علیت و ارتباط آن با علوم انسانی را یکی از ریشهایترین نقاط اختلافبرانگیز در فلسفه علوم انسانی دانست. در این مقاله، ابتدا برخی از تفسیرها از این اصل و نیز جریان آن در پدیدههای انسانی با روش انتقادی بررسی شده و به مغالطات و شبهاتی که دامنگیر برخی صاحبنظران شده است پاسخ داده میشود. سپس با روش تحلیل عقلی، جریان اصل علیت در پدیدههای انسانی تشریح شده و انواع علتها و روابط میان آنها تبیین شده است.
📝متن کامل مقاله: B2n.ir/n86358
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علوم_انسانی_اسلامی
#مقاله
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ دستاوردهای علمی ایران
💠 با افتتاح خط تولید داروی «آلتپلاز» با حضور معاون علمی، فناوری رییسجمهور، ایران دومین کشور تولیدکننده این دارو شد. داروی آلتپلاز تنها داروی مورد استفاده در درمان سکته مغزی ایسکمیک حاد به شمار می رود و مانع بروز بسیاری از عوارض و معلولیتهای ناشی از سکته مغزی میشود.
🔸به همت متخصصان و فناوران ایرانی در یک شرکت دانش بنیان یک داروی بسیار مهم و حیاتی که تولید آن تاکنون در انحصار یک شرکت آمریکایی بود و با چالش های فراوانی وارد کشور میشد، از زیر سایه تحریمها خارج و در ایران تولید میشود.
🔹 این دارو علاوه بر درمان ترومبولیک سکته مغزی حاد ایسکمیک، در مواردی همچون درمان ترومبولیک سکته حاد قلبی جهت کاهش میزان مرگ و میر نارسایی قلبی و درمان ترومبولیک آمبولی حاد ریوی وسیع به همراه ناپایداری همودینامیک مورد استفاده قرار میگیرد.
📝متن خبر: B2n.ir/k79539
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#ایران_ما
#گزارش
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ طرح پژوهشی «بررسی و نقد نظریه طراحی هوشمند در حوزه موجودات زنده»
💠 طرح پژوهشی «بررسی و نقد نظریه طراحی هوشمند در حوزه موجودات زنده» به همت آقای علی سامع پژوهشگر مرکز مطالعات عالی علم و فلسفه (معنا) به انجام رسیده و در آن، نظریه تکامل داروین و نظریه طراحی هوشمند در موجودات زنده بررسی شده است.
🔸 در این پژوهش اصول علمی و فلسفی دو نظریهی تکامل داروین همراه با نسخه اخیر آن (نئوداروینیسم) و نظریه طراحی هوشمند و همچنین اصول علمی و فلسفی زیستشناسی مولکولی و زیستشناسی کوانتومی مورد بررسی قرار گرفته است.
🔹 در اواخر قرن بیستم، نظریهای جدید در زیستشناسی ظهور کرد که شیوهای نوین در تبیین تکامل موجودات زنده، ایجاد گونههای جدید و منشاء حیات ارائه داده است که طراحی هوشمند (Intelligent Design) نامیده میشود.
🔸 پژوهشگرانی که در حال توسعه و بسط نظریه طراحی هوشمند هستند ادعا میکنند که توانستهاند با تکیه بر مشاهدات و یافتههای علمی، نقض نظریه تکامل داروین و تقویت نظریه طراحی هوشمند را نشان دهند.
📝معرفی طرح: B2n.ir/q62295
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_زیستشناسی
#طرح_پژوهشی
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ نشست علمی حیث التفاتی و هوش مصنوعی قوی
💠 نشست علمی با موضوع “حیث التفاتی و هوش مصنوعی قوی” به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با همکاری موسسه فرهنگی هنری حکمت بالغه به صورت حضوری و مجازی برگزار میشود.
🔸 این نشست علمی با حضور و ارائه حجج اسلام دکتر ابوالفضل کیاشمشکی و دکتر علیرضا قائمی نیا در روز یکشنبه ۹ مهرماه سال جاری از ساعت ۱۳:۳۰ در سالن فرهنگ پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به نشانی: قم، بلوار ۱۵ خرداد، کوی شهید میثمی برگزار خواهد شد.
🔹 علاقه مندان می توانند جهت حضور آنلاین در این نشست به آدرس زیر مراجعه فرمایند:
🌐 https://www.skyroom.online/ch/iict/hekmat
🔸 متن خبر : B2n.ir/k92929
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#هوش_مصنوعی
#رویداد_علمی
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ بریده کتاب
💠 در نسبتی که کنت برای فلسفه و علم تعریف میکند، جایگاه علم، بی نظیر و بی بدیل است و جامعه شناسی و علم اجتماعی نیز جایگاهی پیچیدهتر و در عین حال برتر از دیگر علوم دارد. جایگاه ویژه ای که جامعه شناسی در این نسبت پیدا میکرد، به تعریف او از علم و فلسفه مبتنی بود، ولی این جایگاه مبتنی بر انتظارات دیگری بود که تعریف او از علم به تنهایی قادر به تأمین آن نبود. او به رغم آن که دانش عقلی را از دایره تعریف علم بیرون کرده بود و معرفت علمی را به دانش تجربی و آزمون پذیر محدود میساخت، از دانش علمی همان انتظاراتی را داشت که پیش از آن دانش عقلی بلکه دانش دینی تأمین میکرد.
🔸کنت در دورانی میزیست که هنجارها و ارزشهای دینی افول کرده و عقلانیت متافیزیکی و اخلاق مبتنی بر آن نیز فروریخته بود. او بر آن بود تا خلأ این مجموعه را از طریق برترین بخش علم، یعنی جامعه شناسی تأمین کند. این امر او را به سوی نوعی مکتب سازی و دین علمی سوق داد. دورکیم نیز در امتداد مسیری که کنت بنیان نهاده بود؛ یعنی بر اساس تعریفی که کنت از علم کرده بود، سودای اخلاق علمی را داشت.
🔹 در این مقطع از تاریخ علم مدرن، فلسفه در معنای کنتی آن، پدیدهای است که به گذشته تاریخ تعلق دارد و علم پدیده دیگری است که آیندهای پر از امید را برای بشر و بشریت نوید میدهد.
📚 برگرفته از کتاب «فلسفه و روش علوم اجتماعی» اثر حجت الاسلام حمید پارسانیا
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#روش_شناسی_علم
#فلسفه_علم_اجتماعی
#بریده_کتاب
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ دستاوردهای علمی ایران
💠 ماهواره نور ۳ با ماهوارهبر ایرانی قاصد در مدار قرار گرفت.
🔸به همت محققان و دانشمندان جوان ایرانی ماهواره تصویربرداری «نور ۳» با ماهوارهبر سه مرحلهای قاصد با موفقیت در مدار 450 کیلومتری زمین قرار گرفت.
🔹 گفتنی است، برای اولین بار ماهوارهبر بومی قاصد، اوایل اردیبهشت ۱۳۹۹ با محموله ماهواره نور۱ به مدار 430 کیلومتری زمین پرتاب شده بود.
📝متن خبر: B2n.ir/y14758
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#ایران_ما
#گزارش
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ یادداشت «بنیادهای دانش اجتماعی در تمدن مسلمانان»
💠 این یادداشت به قلم استاد سید علی سیدی فرد نگاشته شده و در قسمت درآمد از چهل و چهارمین شماره فصلنامه علوم انسانی اسلامی صدرا به چاپ رسیده است. ایشان در این یادداشت ابتدا به تعریف دانش اجتماعی میپردازد و در ادامه نسبت دانش اجتماعی با فلسفه، تجربه، تاریخ و فقه را به طور جداگانه شرح میدهد.
🔸 دانش اجتماعی گسترۀ پهناوری از رشته ها را دربرمیگیرد که همــۀ آنها به نحــوی ناظر به کنــش اجتماعی می باشــد. برخی از این دانش ها در پی به دســت آوردن «باید و نبایدهای» حاکم بر کنش اجتماعی هستند (مانند فقه و اخلاق اجتماعی) و پارهای دیگر به دنبال شــناخت «هست و نیست های » مربوط به کنش های اجتماعی هستند.
🔹 آنچه میان هر دو دسته از پژوهش ها و کاوش های اجتماعی همسان است، نیاز به هر دو به «فلسفه»، «تجربه» و «تاریخ» است که در این یادداشت به آن پرداخته شده است.
📝متن کامل یادداشت: B2n.ir/z15455
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علم_اجتماعی
#روش_شناسی_علم
#یادداشت
❇️ آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
💠 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
📘 کتاب ایدئولوژیهای اجتماعی؛ مبانی، اصول و ساختارها
💠 این کتاب اثر حجتالاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه و به اهتمام دکتر مهدی عاشوری است که توسط انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به چاپ رسیده است.
🔸 از دیرباز، شناخت و نقادی «ایدهها» و «تعهدات فکری» جهت شناخت ایدئولوژی ها، در دستورکار متفکران و مصلحان اجتماعی بوده است، زیرا اغلب فعالان اجتماعی و پژوهشگران آگاهی چندانی به تعهدات فکری خود ندارند ولی به مثابه قواعدی اجتماعی از آنها پیروی میکنند.
🔹 در بخشی از این کتاب میخوانیم: «این پرسش که واقعیت اجتماعی اندیشهها ناشی از فلسفه ورزی و اندیشه ورزی متفکران است یا آنکه فیلسوفان و اندیشمندان پس از مقبولیت اندیشهها آنها را توجیه فلسفی میکنند، خود مسألهای جذاب است، ولی اگر اصلاح اجتماعی از طریق نقادی اندیشهها برایمان اولویت داشته باشد، باید با «جریانشناسی اجتماعی» به این موضوع پرداخت که چه اندیشههایی در جامعه امروز واقعیت اجتماعی دارند و تاریخچه آنها چه بوده است؟ و پس از شناسایی اندیشهها، ادله و مبانی فلسفی آنها مورد نقادی قرارگیرد.»
📝 معرفی کتاب: B2n.ir/s37898
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم_اجتماعی
#علم_اجتماعی
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ بررسی سازگاری بین تفسیر دیوید بووم از مکانیک کوانتم و درک ملاصدرا از فاعلیت الهی در فلسفه اسلامی
💠 نشست علمی «بررسی سازگاری بین تفسیر دیوید بووم از مکانیک کوانتم و درک ملاصدرا از فاعلیت الهی در فلسفه اسلامی» به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی عنوان برگزار میشود.
🔸 این نشست در روز یکشنبه، 23 مهرماه 1402 از ساعت 15 تا 17 برگزار میشود و دبیری جلسه بر عهده دکتر مهدی اصفهانی و با سخنرانی آقای دکتر حسین اجتهادیان خواهد بود.
🔹 علاقهمندان می توانند جهت حضور آنلاین در این نشست به آدرس زیر مراجعه فرمایند:
🌐 https://webinar.ihcs.ac.ir/b/ihc-dmm-zra-gc2
🔸 متن خبر : B2n.ir/t39162
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_فیزیک
#فلسفه_اسلامی
#رویداد_علمی
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ مقاله «عشق از دیدگاه اخوان الصفاء»
💠 مقاله «عشق از دیدگاه اخوان الصفاء» به قلم آقای سعید حسن زاده و به اهتمام دکتر محمدکاظم فرقانی نگاشته شده و در شماره ۴۳ دوفصلنامه علمیِ انسان پژوهی دینی به چاپ رسیده است. این مقاله به موضوع عشق به معنای عام آن و همچنین عشق انسانی پرداخته و نگاه اخوانالصفاء را در این باره شرح داده است.
🔸چکیده :
عشق در آثار اخوان الصفاء دو کاربرد دارد، عشق به معنای عام (محبت) و عشق به معنای خاص (عشق انسانی). ایشان بهترین تعریف برای عشق را شوق به اتحاد میدانند. اتحادِ حاصل از عشق، اتحاد در روح بخاری و به تبع آن در اعضاء بدن عاشق و معشوق است. علت عشق طبع است. نفس نباتی، نفس حیوانی، نفس ناطقه، طبع علت و معلول و طبیعت برخی از حیوانات مبدأ انواع عشق هستند. شروع عشق متوقف بر توجه است و تفاوت افراد در عشق به سبب تفاوت مزاج آنها یا وابسته به حالات فلکی زمان شکل گیری نطفه آنهاست. طبق دیدگاه ایشان اختیار در عشق نقش دارد. عشق یک غرض اولیه دارد (مانند برطرف شدن نقص) و یک غرض اقصی که توجه انسان به خدا و امور الهی، و عشق به آنهاست. عشقورزی فضیلت و موجه است، هرچند که در برخی شرایط میتواند رذیله و غیر موجه باشد.
📝متن مقاله: B2n.ir/t02178
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علم_اجتماعی
#فلسفه_علم_اجتماعی
#مقاله
✅ آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
💠 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ غياثالدين ابوالفتح، عمر بن ابراهیم الخيام
💠 غياثالدين ابوالفتح، عمر بن ابراهیم الخيام (429-517 یا 526 هـ.ق) فیلسوف، منجم و ریاضیدان و از بزرگترین شاعران شناخته شدهی ایرانی در مغرب زمین و همچنین از دانشمندان برتر دوره تمدن اسلامی بوده است.
🔸 وی در ریاضیات مشهور بود و در نجوم تبحر داشت و به همین سبب ملکشاه از او برای اصلاح تقویم دعوت کرد. این تقویم به تقویم جلالی معروف است و هنوز در ایران رایج است.
🔹 در حدود 12 اثر از خیام در فلسفه و علم برجای مانده و مهمترین آنها کتاب جبر او است که بهترین اثر در نوع خود در ریاضیات قرون وسطی به شمار میرود. همچنین رباعیات او که با سبکی زیبا توسط فیتز جرالد به انگلیسی ترجمه شده، وی را به صورت شناخته شده ترین چهره ادبی مشرقزمین در غرب نمایش درآورده است.
🔸 از وى رسالههاى كوتاهى در زمينههايى چون مكانيك، هيدرواستاتيك، هواشناسى، نظريه موسيقى و غيره نيز بر جاى مانده است.
🔹 تاريخنگاران و دانشمندان همعصر خيام و كسانى كه پس از او آمدند، جملگى بر استادى وى در فلسفه اذعان داشتهاند، و او را حكيم دوران شمردهاند. آثار فلسفى موجود خيام، به چند رساله كوتاه، اما عميق و پربار محدود مىشود. آخرين رساله فلسفى خيام، مبين گرايشهاى عرفانى اوست.
📝متن کامل : B2n.ir/f80150
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#تاریخ_علم_دوره_اسلامی
#معرفی_دانشمندان
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
📘 کتاب تحلیل مبانی فلسفی ظهور بحران محیطزیست
💠 کتاب «تحلیل مبانی فلسفی ظهور بحران محیطزیست» به قلم دکتر سید حسین حسینی نگاشته شده و بهتازگی توسط دفتر نشر فرهنگ اسلامی منتشر شده است.
🔸 نویسنده این کتاب میگوید دانش، تکنولوژی، فرهنگ، سیاست، اقتصاد، جامعه، و تمدن، دست یازیده انسان هستند. اما نمیشود به اینمساله توجه نکرد که انسان معاصر در چارچوب چنین بسترهای اجتماعیِ پُرافسونی، به سان مومی به بازی درآمده و به دست خود، موجود/موجوداتی خلق کرده که اینک، مربوب این ربّ/ارباب متفرق شده است.
🔹 این کتاب به بررسی ارتباط و نسبت بحران زیستمحیطی جهان معاصر با مبانی و نگاههای فلسفی میپردازد تا راهی بهسوی طرح دیدگاههای دینی در مساله مورد بررسی باز کند.
📝 معرفی کتاب: B2n.ir/n70072
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم_اجتماعی
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎙 وابستگی یا وارستگی از زبان دکتر دینانی
💠 ما چطور به این عالم نگاه میکنیم؟ یک نگاه است که وابستگی میآورد و یک نگاه است که وارستگی میآورد.
🔸 وارستگی یعنی میز را دارد، لباس خوب را دارد، اما وابسته نیست. ابزار زندگیست در مسیر حرکتش به سمت تعالی، اما تا آن اندازه که وابسته نشوی!
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علم_اجتماعی
#برش_گفتاری
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ کنفرانس علمی «انسان خیرخواه در میراث فارابی، جامعه خیرخواه و اخلاق امروز»
💠 کنفرانس علمی «انسان خیرخواه در میراث فارابی، جامعه خیرخواه و اخلاق امروز» با همکاری ایران و قزاقستان در روز دوم آبانماه ۱۴۰۲ در دانشگاه ملی فارابی قزاقستان برگزار میشود.
🔸 این کنفرانس با مشارکت پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت علوم ج.ا.ا، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ج.ا.ا و دانشگاه ملی فارابی قزاقستان برگزار میشود و شش تن از فارابیشناسان ایرانی نیز مقالات خود را ارائه خواهند داد.
🔹 محورهای اصلی این کنفرانس عبارتند از:
🔘 انسان خیرخواه در میراث فارابی و اندیشمندان مسلمان: گفتمان مقایسهای
🔘 پارادایمهای مدرن جامعه خیرخواه شهری و ارزش ثبات
🔘 علوم اخلاق و فضایل اخلاقی در میراث ابوالنصر فارابی
🔘 نقش اخلاق در حفظ سنتها و ارزشهای اجتماعی: ارتباط دین و سنتها در جهان
🔘 اصول اخلاقی فارابی در راه رسیدن به خوشبختی
🔘 زبان فلسفه و فلسفه زبان در آموزههای ابوالنصر فارابی
🔘 تغییرات جهتگیری ارزشی شخصی و کیفیت جدید شخصیت انسانی در جامعه قزاقستان-ایران در چارچوب جهانی شدن
🔸 متن خبر : B2n.ir/w20374
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_اسلامی
#رویداد_علمی
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ بریده کتاب
💠 [این] غلط مشهوریست که گفتهاند فلسفه اسلامی چیزی نیست جز نقل فلسفه یونانی به زبان عربی. حقیقت آنست که آنچه فلسفه اسلامی خوانده میشود التقاطی محض نیست، جنبه ابتکار و اصالت نیز دارد. از لحاظ غایت و حاصل حاکی از یک مرحله اساسی است در طریق تحقیقات فلسفی که به هر حال هرگز در جایی متوقف نمیشود و فردا هم مثل امروز در حرکت و ترقی خواهد بود.
📚 برگرفته از کتاب «کارنامه اسلام» نوشته دکتر عبدالحسین زرینکوب
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#تاریخ_علم_دوره_اسلامی
#فلسفه_اسلامی
#بریده_کتاب
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
📘 کتاب فلسفه ریاضیات
💠 کتاب «فلسفه ریاضیات» اثر مایکل دامت ( ۱۹۲۵–۲۰۱۱) فیلسوف تحلیلی بریتانیایی است، که توسط دکتر مرتضی قرایی گرکانی ترجمه شده و به همت انتشارات حکمت به چاپ رسیده است.
🔸 این کتاب مجموعه ای از نوشتههای فیلسوفان برجسته تحلیلی در شاخههای تخصصیشان هست و به گونهای تنظیم شوند که یک متن آموزشی مناسب برای علاقهمندان به این شاخه از فلسفه ارائه دهد.
🔹 نویسنده در این کتاب نه هیچ نتیجه فلسفی را تصدیق میکند و نه در باب اعتبار هیچ دلیل فلسفی داوری میکند، بلکه میکوشد به این پرسش پاسخ دهد که برای مطالعه فلسفه ریاضیات به چه چیزی نیاز است؟ همچنین میکوشد به این سوالات پاسخ دهد: ریاضیات درباره چه چیزی است؟ اگر یک گزاره ریاضی صادق است، چه چیزی آن را صادق میسازد؟ آیا حقایق ریاضی بهضرورت صادقند و اگر چنین است خاستگاه این ضرورت چیست؟ بهکاربردن حقایق ریاضی در واقعیت خارجی چگونه ممکن است و این کاربست بر چه امری استوار است؟
🔸 در بخشی از این کتاب میخوانیم: «فلسفهی ریاضیات قلمروی تخصصی در فلسفه است، لیکن نه قلمرو تخصصی مستقل. بسیاری از پرسشهایی که در فلسفهی ریاضیات پیش میآید، هرچند نه هرگز همهی آنها، نمونههای خاصی از پرسشهای فراگیرترند که در قلمروهای دیگر فلسفه پیش میآیند، و در فلسفه ریاضیات در قالبی کاملا نظری، یا کاملا ساده شده، رخ مینمایند. از جنبهای مهم، این موضوع همانند فلسفهی زمان است.»
📝 معرفی کتاب: B2n.ir/a58516
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_ریاضی
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ روش شناسی علوم انسانی با تکیه بر دیدگاه علامه مصباح یزدی(ره)
💠 کرسی علمی و ترویجی «روش شناسی علوم انسانی با تکیه بر دیدگاه علامه مصباح یزدی(ره)» به همت مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) به زبان انگلیسی برگزار شده است.
🔸در این کرسی علمی، سخنران حجتالاسلام دکتر علی مصباح یزدی، ناقد اول حجتالاسلام دکتر محمدحسین مختاری، ناقد دوم دکتر یوسف دانشور و مدیر کرسی حجتالاسلام دکتر سیداحمد رهنمایی بوده اند. متن چکیده این کرسی به شرح زیر است:
🔹 متن چکیده : B2n.ir/n79938
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#روش_شناسی_علم
#علوم_انسانی_اسلامی
#کرسی_علمی
💻 آدرس تارنمای ما:
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
مطالعات علم و اجتماع معنا
✅ روش شناسی علوم انسانی با تکیه بر دیدگاه علامه مصباح یزدی(ره) 💠 کرسی علمی و ترویجی «روش شناسی علوم
روششناسی علومانسانی از دیدگاه علامهمصباح.mp3
29.79M
🎙 صوت کرسی علمی و ترویجی «روش شناسی علوم انسانی با تکیه بر دیدگاه علامه مصباح یزدی(ره)»
❇️ سخنران: حجت الاسلام دکتر علی مصباح یزدی
🌐 به زبان انگلیسی
#English_post
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
💻 آدرس تارنمای ما:
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ نشست علمی «اصالت وجود»
💠 مدرسه عالی انوار الحکمة اولین نشست از سلسله نشستهای بررسی مباحث بنیادین فلسفه اسلامی را با موضوع «اصالت وجود» برگزار میکند.
🔸 این نشست با سخنرانی آیت الله فیاضی (مدیر مرکز تخصصی فلسفه حوزه علمیه) و آقای دکتر غفاری (مدیر گروه فلسفه دانشگاه تهران) و با دبیری آقای حمیدزاده در دانشگاه تهران برگزار خواهد شد.
🔹 زمان برگزاری این نشست روز پنجشنبه ۲۰ مهر ماه ۱۴۰۲ ، ساعت ۹ صبح و محل برگزاری آن تالار فردوسی واقع در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران میباشد.
📲 علاقهمندان جهت کسب اطلاع بیشتر و دریافت پاسخ پرسشهای خود درباره این نشست، میتوانند به آیدی زیر در پیام رسان ایتا پیام ارسال کنند :
🆔 @anvar_alhikmah_info
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_اسلامی
#رویداد_علمی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
📘 کتاب درآمدی بر فلسفه زیستشناسی
💠 کتاب «درآمدی معاصر بر فلسفه زیست شناسی» نوشته الگزاندر روزنبرگ (فیلسوف و پژوهشگر فلسفه زیست شناسی که خود را یک «طبیعتگرا» میداند) و دانیل دبیلو مک شی میباشد که به همت خانم پریسا صادقیه ترجمه شده و توسط نشر پیام امروز در سال 1392 به چاپ رسیده است.
🔸 این کتاب ابتدا به فلسفه و زبان و دستور کار فلسفه زیستشناسی پرداخته و در ادامه با سبک ساده و شیوه نگارش روان که جنبه آموزشی دارد، در زمینه فلسفه زیستشناسی به بحث های گوناگون از جمله: غایت شناسی، کژفهمی هایی درباره نظریه انتخاب طبیعی، مشکلات فلسفی داروینیسم بهمنزله طرح پژوهشی تاریخی، قید و سازش، کارکرد هم ساحتی و تشابه اکتسابی، دفاع از تقلیلگرایی، خودسازماندهی و تقلیلگرایی، روندها در برابر گرایش، پیچیدگی و طراحی هوشمند، ژن محوری و اطلاعات ژنتیکی، روانشناسی تکاملی، زیست جامعهشناسی و اخلاق زیستی میپردازد.
🔹مولفین این کتاب آشنایی خوبی با زیستشناسی و تقریبا فلسفه علم دارند و همین امر باعث شده که نگاه جانبدارانهای در معرفی نظریه تکامل و انتخاب طبیعی و نیز برخی تبعات فلسفی آن نداشته باشند و مزایا و کاستیهای این نظریه را همزمان با هم بهنظاره بنشینند.
📝 معرفی کتاب: B2n.ir/w74793
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_زیستشناسی
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی
💠 دکتر دینانی شارح، فیلسوف، پژوهشگر و مدرس فلسفه میباشد و عمده شهرت ایشان به علت پژوهش در حکمت اشراق و احیای آن در سالهای اخیر است.
🔸 دینانی 5 دی ۱۳۱۳ در روستای دینان به دنیا آمد. وی پس از پایان تحصیلات ابتدایی، به حوزهی علمیهی اصفهان رفت و به تحصیل علوم دینی پرداخت. بعد از آن برای تکمیل تحصیلات به قم آمد و ضمن شرکت در درسهای خارج فقه و اصول علمای بزرگ آن زمان، در کلاسهای فلسفه «علامه طباطبائی» نیز حضور داشت. او همچنین در جلسات گفتگوی «پرفسور هانری کربن» فرانسوی با علامه طباطبایی شرکت میکرد. وی پس از وفات «آیتاللـّه بروجردی» قم را ترک کرد و از طریق کنکور به دانشگاه تهران وارد شد و تا اخذ درجهی دکتری در رشتهی فلسفه به تحصیلات خود ادامه داد.
🔹 دکتر دینانی میزان سنجش و درک هر چیزی را عقل میداند، حتی درک انسان از خدا را. دینانی را میتوانی فیلسوفی عقلگرا دانست که به اشراق معتقد است و در عین حال فیلسوفی است متاله و اهل حکمت متعالیه و آشنا به تمامی جوانب عرفان.
🔸ایشان مقالات و آثار فراوانی در حوزه فلسفه و دین پژوهی به رشته تحریر در آورده و سه بار کتابهایشان جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را دریافت نموده است و از ایشان در اولین دوره همایش چهرههای ماندگار در سال ۱۳۸۰ با عنوان چهره برتر فلسفه تقدیر شده است.
📝متن کامل : B2n.ir/h93989
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#تاریخ_علم_معاصر
#معرفی_دانشمندان
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ یادداشت « درآمدی بر تاریخ شکل گیری مفهوم علم دینی و تحولات آن»
💠 این یادداشت به قلم دکتر سید محمدتقی موحد ابطحی نگاشته شده و در شماره 44 فصلنامه علوم انسانی اسلامی صدرا به چاپ رسیده است و با سوال «آیا مفهوم علم دینی واقعا روشن نیست؟» آغاز میشود.
🔸 نگارنده در این نوشتار به انتقادهای دکتــر بیژن عبدالکریمی به ایده علم دینی و علوم انســانی اســلامی و نیز مطرح کردن وجود ابهام در معنای علم دینی که به شکل های گوناگون از طرف ایشان مطرح شده، میپردازد و در مقام پاسخ به این شبهه برمیآید و با اشاره به متن کتاب «پایان تئولوژی» و طرح 30 تعریف متفاوت از علم دینی، مدعای نویسنده کتاب را به نقد میکشد.
🔹 دکتر موحد ابطحی در ادامه با بررسی زمانی برخی مفاهیم، بیتوجهی به تاریخ تعریف را زمینهساز خلط مفاهیم دانسته و در ادامه توجه به تعریفهای سلبی و تاریخ مفهوم را از لوازم آشنایی و فهم علم دینی میداند.
🔸 نویسنده در پایان با اشاره به اینکه علم دینی در پی مواجهه با علم جدید و به خصوص علوم انسانی متاثر از مکتب غربی و پی بردن به مشکلاتی که برای جامعە ایرانی اسلامی پدید آورده است، مطرح شده، روند طی شده توسط محققان برای تحقق علم دینی را به صورت خلاصه بیان میکند. و نهایتا ارائه رویکردهای مختلف برای نقش آفرینی دین در عرصە علم ورزی را به مقالە «طبقه بندی جامع نظریه های علم دینی» ارجاع میدهد.
📝فایل PDF یادداشت: B2n.ir/g71518
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علم_دینی
#علوم_انسانی_اسلامی
#یادداشت
✅ آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
💠 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ بریده کتاب
💠 هدف علم عادی تبیین طبیعت براساس مفاهیم و مفروضات بنیادین پارادایم است. در پژوهشهای عادی درباره این مفروضات تردید نمیشود. ناهنجاریها یا نادیده گرفته میشوند یا به كمك تبصرههایی تعدیل و سازگار میشوند. ناهنجاری یك وضعیت یا رویدادی است كه به حسب پارادایم پذیرفتهشدهای كه آن ناهنجاری را مشخص كرده است، قابل تبیین نیست و به صورت یك معما در میآید. البته یك ناهنجاری به تنهایی برای تغییر پارادایم كافی نیست؛ اما هنگامی كه علم عادی به شمار متعددی از ناهنجاریها برمیخورد كه در برابر راهحلها مقاوم هستند، نوعی بحران پیش میآید و جامعه علمی ناگزیر میشود در مفروضات اساسی خود بازنگری كند و در پی جانشینهایی دیگر برآید. پس از مدتی ممكن است پارادایم تازهای ظهور كند و پیشفرضهای مسلط را به چالش بگیرد. دگرگونی عمیق پارادایم چنان پردامنه است كه به انقلاب علمی میانجامد.
📚 برگرفته از کتاب «ساختار انقلابهای علمی» اثر توماس ساموئل کوهن (فیزیکدان و فیلسوف آمریکایی)
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم
#تاریخ_علم
#بریده_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience