سواد رسانه و روانشناسی
📍واکنش کاربران توئیتر به خبرساختگی ممنوعیت خوردن بستنی توسط زنان
اخیرا درتوئیتر#خبر_جعلی درمورد ممنوعیت مصرف بستنی توسط بانوان دراماکن عمومی منتشر شد.
۱۱ هزار و۹۵۴ نفر این خبرجعلی را #باور و لایک کردند و تنها۴ هزار و۲۵ نفر آن را #ساختگی دانسته و باورنکردند.
شاید بیراه نباشد اگر گفته شود در خیابانهای توییتر حقیقت مثل یک ماشین قراضه است و اخبارجعلی شبیه ماشینی آخرین مدل. طبیعی است که ماشینهای آخرین مدل سریعتر از«ماشین قراضه»خیابانهای توییتر را بالاوپایین کرده وتوجه بیشتری جلب میکنند. طبق یافتههای علمی دروغ ۶برابر سریعتر از حقیقت درتوییتر بازنشر میشود.
رسانههای حرفهای در دنیا برای اینکه متهم به دروغپراکنی و گزارش غیردقیق نشوند، تیمهای تخصصی Fact Check یا به زبان خودمان «سنجش اعتبار»دارند که هر چیزی را از بیرون تحریریه،منابع خبری یا شهروندان عادی به دستشان رسید،براساس اصول سنجش اعتبار محک میزنند.
اخبارجعلی این روزها معضل جدی برای دنیا محسوب میشود و ارتقای سواد رسانهای میتواند یاری گر مخاطبان درمواجهه با این اخبار باشد.
#معصومه_نصیری
#قائم_مقام_انجمن_سوادرسانهای_ایران
asrehooshmandi
https://eitaa.com/resane_ravanshenasi
❇️شنیدن گزینشی و دیکتاتوری عکسها
💠شنیدن گزینشی بهطور خلاصه یعنی تو حرفت را بزن، من خودم بلدم چطور بشنوم. دو جملهی اول حرفت را که شنیدم خودم با هوش خودم تا تهش را حدس میزنم. بعد هم نظرم را درجا بیرون میریزم.
💠البته از روزی که بشر زبان را اختراع کرد با این قضیه درگیر است، ولی گسترش شبکههای اجتماعی، بهویژه اینستاگرام، بهطرز اعجابآوری به این موضوع دامن زده است. سیستمی که ساخته شده برای عکسهای فوری از لبهای غنچهشده و نمایش اندام و غذاهای خوشرنگولعاب و سیستمی که حرفهای جدی را بدون مجازات باقی نمیگذارد.
💠این سیستم مبتنی بر "#لایک" است نه "#درک". یعنی دیدن یک عکس و چند خط متن فانتزی، بعد هم فشردن آن قلب قرمز، که یعنی: دوست داشتم، حال کردم. این پروسه قرار است در کسری از ثانیه اتفاق بیفتد، پس مجال چندانی برای #درنگ از سر #فهم باقی نمیگذارد.
💠وقتی در این فضای بیدروپیکر با متن روبهرو میشویم کار سخت میشود. چون اینستاگرام جای "#نظر_کردن" نیست، جای "#دیدن" است. جای "#گوش_دادن" نیست، جای "#شنیدن" است، آنهم شنیدن گزینشی.
💠اینستاگرام یعنی جایی که حال تایپ کردن دویست و هشتاد کاراکتر هم نداری. یعنی همه چیز عکس است، یعنی مرگ مکث، یعنی مبادا وقتت را برای چیزی جر وقت تلف کردن، تلف کنی. یعنی زود باش، حرف نزن، عکسها به جای تو حرف خواهند زد. یعنی دیکتاتوری عکسها.
💠البته ویژگی ذاتی رسانههای عکس محور، همین کارکرد است اما شاید بتوان گفت عکسمحورها معمولا قربانگاه زمان هستند و به افزایش تعداد #پرسهزنهای_مجازی کمک میکنند.
asrehooshmandi
https://eitaa.com/resane_ravanshenasi
♦ ۸۲.۳ درصد مردم موافق انتشار اخبار و تصاویر زندگی شخصی هنرمندان و افراد مشهور در شبکه های اجتماعی مجازی و رسانه های عمومی نیستند.
💢براساس نتایج نظرسنجی ملی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) که در روزهای ۱۷ و ۱۸ تیر ماه ۹۸ به صورت تلفنی با جامعه آماری شهروندان کل کشور (اعم از شهر و روستا) انجام شده است، ۸۲.۳ درصد مردم موافق انتشار اخبار و تصاویر زندگی شخصی هنرمندان و افراد مشهور در شبکه های اجتماعی مجازی و رسانه های عمومی نیستند. ۱۵.۸ درصد پاسخگویان موافق این امر هستند.
asrehooshmandi
https://eitaa.com/resane_ravanshenasi
💢توقیف نفتکش و پروپاگاندا برای تشدید تنش
🔻در حالی که منابع رسمی خبری اعلام کرده اند کشتی مصدر با پرچم لیبریا توقیف نشده است و تنها کشتی توقیف شده از سوی جمهوری اسلامی ایران ،نفت کش انگلیسی "استینا ایمپرو" است برخی مقامات بریتانیا و رسانه های همسو با آن با واژه سازی هایی همچون #جنگ_نفتکش_ها، #ایران_جنگ_طلب و ... در حال جریان سازی خبری با توسل به انتشار اخبار جعلی و دستکاری شده هستند.
🔻منابع رسمی ایران اعلام کرده اند کشتی مصدر در چارچوب ماموریت جاری گشتی های نیروهای مسلح در منطقه خلیج فارس صرفا نسبت به ضرورت دریا نوردی بی ضرر و رعایت مقررارت زیست محیطی توجیه شده و ادامه مسیر داده است.
🔻 این درحالی است که برخی منابع رسانهای غیرایرانی از توقیف دومین کشتی بریتانیایی به نام مصدر توسط نیروهای مسلح ایران خبر دادند و وزیر خارجه انگلیس نیز اعلام کرده است از توقیف دو نفتکش در تنگه هرمز توسط ایران به شدت نگران هستیم و لندن تمام تلاش خود را برای آزادی این دو نفتکش به کار خواهد بست.
🔻این ابراز نگرانی مقامات انگلستان در حالی صورت گرفته که نفتکش «مصدر» که به سمت بندر لنگه در حال حرکت بود، مجددا تغییر مسیر داده و در حال خروج از آبهای ایران به مسیر اصلی خود است.
🔷معمولا رسانه برای ایجاد #پروپاگاندا بخشی از واقعیت را به صورت #جهت_دار پخش می کند تا ذهن مخاطب را به سویی که می خواهد ببرد و بعضی مواقع با #دستکاری_واقعیت به هدف خود می رسند.
✅برای دریافت اخبار به رسانه های رسمی و منابع معتبر خبری مراجعه کنید.
✅به واژه سازی های رسانه ای دقت کنید چراکه برخی واژه ها برای تهییج مخاطب ساخته می شوند.
✅قاعده #مکث، #تفکر و سپس #پذیرش را فراموش نکنید.
#معصومه_نصیری
#قائم_مقام_انجمن_سوادرسانه_ای_ایران
asrehooshmandi
https://eitaa.com/resane_ravanshenasi
سواد رسانه و روانشناسی
در شهر شلوغ ما تماشا دارد
تنهاییِ دسته جمعی آدمها ...!
#انبوه_تنها
asrehooshmandi
https://eitaa.com/resane_ravanshenasi
♦۴۲.۳ درصد مردم به میزان کم و خیلی کم دنبال کننده اخبار زندگی افراد مشهور (سیاستمداران، هنرمندان و ورزشکاران) هستند.
براساس نتایج نظرسنجی ملی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) که در روزهای ۱۷ و ۱۸ تیر ماه ۹۸ به صورت تلفنی با جامعه آماری شهروندان کل کشور (اعم از شهر و روستا) انجام شده است، از پاسخگویان پرسیده شد: «شما اخبار زندگی افراد مشهور (سیاستمداران، هنرمندان و ورزشکاران) تا چه اندازه دنبال می کنید؟ ۴۲.۳ درصد پاسخگویان اظهار کرده اند به میزان کم و خیلی کم این دست از اخبار را دنبال می کنند. ۸.۷ درصد پاسخگویان به میزان زیاد و خیلی زیاد، ۱۲.۱ درصد تا حدودی این اخبار را دنبال می کنند. گفتنی است ۳۶.۷ درصد مردم اظهار کرده اند اصلا اخبار مربوط به زندگی افراد مشهور را دنبال نمی کنند.
ispa95
https://eitaa.com/resane_ravanshenasi
♦واکنش مردم ایران به انتشار اخبار زندگی خصوصی افراد مشهور در شبکه های اجتماعی مجازی
💢براساس نتایج نظرسنجی ملی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) که در روزهای ۱۷ و ۱۸ تیر ماه ۹۸ به صورت تلفنی با جامعه آماری شهروندان کل کشور (اعم از شهر و روستا) انجام شده است، از پاسخگویان پرسیده شد: «واکنش شما در خصوص انتشار اخباری از زندگی خصوصی افراد مشهور در شبکه های اجتماعی مجازی چیست؟»
۴۶ درصد پاسخگویان اظهار کرده اند صرفا این دست اخبار را می خوانند، ۱۱.۸ درصد می خوانند و فقط لایک می زنند، ۶.۳ درصد می خوانند و به صورت فوروارد، هشتگ، استوری نشر می دهند و ۳۵.۸ درصد اعلام کرده اند اصلا به این دست اخبار توجهی نمی کنند.
ispa95
https://eitaa.com/resane_ravanshenasi
♦️ مهاجرت مردم ایران از تلگرام به واتساپ
💢 براساس نتایج نظرسنجی ملی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) که در روزهای ۱۷ و ۱۸ تیر ماه ۹۸ به صورت تلفنی با جامعه آماری شهروندان کل کشور (اعم از شهر و روستا) انجام شده است، از پاسخگویان پرسیده: «شما در حال حاضر از کدام یک از شبکه های اجتماعی استفاده می کنید؟»
🔸۴۲.۸ درصد واتساپ
🔸۴۲.۴ درصد تلگرام
🔸 ۳۹.۵ درصد اینستاگرام
🔸۲.۸ درصد سروش
🔸۲.۳ درصد فیسبوک
🔸۱.۹ درصد توئیتر
🔸۰.۸ درصد لاین
🔸۰.۷ درصد بله
🔸۰.۶ درصد آی گپ
🔸 ۰.۵ درصد گپ
🔸 ۰.۲ درصد بیسفون
🔸 ۰.۱ درصد ساینا
🔸 ۳۰.۴ درصد هیچکدام
💢 شایان ذکر است پاسخگو می توانسته چند گزینه برای پاسخ انتخاب کند.
📌 گفتنی است درصد استفاده افراد از تلگرام و واتساپ طبق نظرسنجی اسفند ماه ایسپا ۱۳۹۷، با جامعه آماری شهروندان کل کشور به ترتیب ۵۵.۹ و ۲۵.۱ درصد بوده است.
ispa95
https://eitaa.com/resane_ravanshenasi
هدایت شده از خبرگزاری تسنیم
🚩 توییتر باز هم برخی حسابهای ایرانی را مسدود کرد
🔹طی ساعات اخیر چندین حساب کاربری فارسی از افراد حقیقی و حقوقی، از جمله حساب سه خبرگزاری «ایرنا»، «باشگاه خبرنگاران» و «مهر» در توئیتر معلق شده و از دسترس خارج شدهاند.
🔹خبرها حکایت از آن دارد که این روند برای حسابهای فارسی زبان همچنان ادامه دارد.
https://tn.ai/2058232
📡 @TasnimNews