علل و عوامل متعددى مىتواند آدمى را به مصائب سخت و جانكاه مبتلا نمايد و زندگى را بر وى تلخ و ناگوار سازد.
*يكى از آنها اخلاق فاسدى است كه شخص مبتلا خويشتن را به آنها متخلق ساخته و پيوسته از ناحيه ى آن خلقيات مذموم رنج مىبرد.
*يكى ديگر از عواملى كه مىتواند مصيبتهاى سنگين و طاقت فرسا به بار آورد، وجود حكام مستبد و خودكامه است كه مىخواهند بىقيد و شرط بر مردم حكومت نمايند و منويات ظالمانه ى خويش را بر آنان تحميل كنند و اگر كسى طبق وظيفه ى انسانى و اسلامى خواست اعتراض كند، به اشد بلايا مبتلايش مىسازند.
*كار و كوشش اگر به منظور تهيه ى مال براى امرار معاش و تامين مايحتاج زندگى خود و عائله ى خويشتن باشد، بسيار شريف و محترم است و در شرع مقدس، عمل چنين انسانى اجر مجاهد راه خدا را دارد. اين قبيل افراد به درآمد محدود خود اكتفا مىكنند و احساس بى نيازى مىنمايند.
بعضى از افراد بيش از نياز زندگى خود و عائله ى خويش كار مىكنند، ولى هدفشان بسيار مقدس و مشروع است، اينان مىخواهند با احياى اراضى موات و عمران و آبادى، از ذخاير اعطايى خداوند بهرهبردارى نمايند، مىخواهند با ايجاد مزارع و باغها و همچنين با تاسيس موسسات فنى براى افراد جوان و فعال ايجاد كار نمايند و موجبات آبادى كشور را فراهم آورند. اين گروه با طبع بلندى كه دارند، از مازاد درآمد خويشتن به نفع طبقات مختلف محروم استفاده مىكنند و زمينه ى رفاه و آسايش خانوادههاى كم بضاعت را فراهم مىآورند.
على بن شعيب مىگويد: به محضر حضرت على بن موسى الرضا عليهماالسلام شرفياب شدم. به من فرمود: زندگى و معاش كدام انسان بهترين معاش است؟ عرض كردم: مولاى من! شما آگاهتر از منى. فرمود:
من حسن معاش غيره فى معاشه.
بهترين معاش براى كسى است كه در پرتو معاش او ديگران نيز خوب و مرفه زندگى كنند.
بعضى از افراد در زمينه ى مال گرفتار بيمارى #حرص اند، شب و روز مىدوند كه بر ثروت خود بيفزايند و مال بيشترى گرد آورند، اينان هر قدر متمكن تر مىشوند، عطش ثروت اندوزى در ضميرشان تشديد مىگردد و بر رنج و تعبشان مىافزايد و اين بدبختى تا پايان عمرشان ادامه دارد.
على (ع) فرموده:
الحرص عناء موبد.
بيمارى حرص، رنجى است دائمى و پايدار.
*بيمارى #حسد يا رياست طلبى همانند #حرص موجب سختيها و شدايد است.
دعاى امام سجاد (ع) شامل حال اين قبيل افراد نمىشود، اينان كه با اراده و عمد، خويشتن را به #حرص و حسد يا رياست طلبى و ديگر خلقيات رنج آور مبتلا مىكنند، نمىتوانند سخن امام را براى خود به زبان آورند و بگويند:
بك استغاثتى ان كرثت.
بار الها! اگر به مشقت و سختى شديد مبتلا شوم، به تو روى مىآورم و از ذات اقدست نصرت مىخواهم.
علاج مبتلايان به اخلاق بد اين است كه انديشه و فكر خود را تغيير دهند، حرص و حسد و ديگر صفات مذمومى را كه دارند از صفحه ى خاطر بزدايند
و اگر به #اصلاح خويش جدا تصميم گرفتند، مىتوانند از خداوند براى خود درخواست توفيق و توجيه وسايل نمايند.
دعاى حضرت على بن الحسين عليهماالسلام بحق شايسته ى كسانى است كه گرفتار #ظلم افراد متجاوز مىشوند.
آنانكه مىخواهند نيت ظالمانه ى خود را عملى كنند و به آن جامه ى تحقق بپوشانند و چون قدرتمندند، افراد #مظلوم نمىتوانند در مقابلشان بايستند و ظلم آنان را از خود بگردانند.
اين بىپناهان راهى ندارند جز اينكه دست استغاثه و استنصار به سوى خداوند بردارند و براى نجات از بلايى كه در معرض آن قرار گرفته اند، از ذات اقدسش يارى بخواهند.
در اين قبيل مواقع، خداوند دعاى آن دلسوختگان را اجابت مىنمايد و به گونه اى آنان را از خطر مىرهاند
داود بن على در حكومت بنى عباس فرماندار قدرتمند شهر مدينه بود. او معلى بن خنيس را كه از موالى امام صادق (ع) بود كشت و وجوهى كه از آن حضرت نزد وى بود گرفت و به طورى كه از روايات استفاده مىشود، فكر قتل امام صادق (ع) را نيز در سر مىپروراند. امام (ع) با حالت هيجان نزد فرماندار آمد و به وى گفت:
معلى را كشتى و مال مرا از وى گرفتى،
اما و الله لا دعون الله عليك.
امام (ع) قسم ياد كرد كه شكايت تو را به عرض بارى تعالى مىرسانم. فرماندار به طور تمسخر گفت: ما را به دعاى خود تهديد مىكنى؟
امام عليهالسلام به منزل برگشت و تمام شب را در قيام و قعود گذراند تا موقع #سحر رسيد.
شنيده شد كه در #مناجات خود مىگويد:
يا ذالقوه القويه
و يا ذالمحال الشديد
و يا ذا العزه التى كل خلقك لها ذليل،
اكفنى هذه الطاغيه
و انتقم لى منه فما كان الا ساعه
اى خدايى كه داراى نيروى قوى هستى،
اى خدايى كه داراى قدرت شديدى،
اى خداوند عزيزى كه همه ى آفريدههايت در مقابل آن ذليلاند،
شر اين عنصر طاغى را از من بگردان و انتقام مرا از او بگير.
ساعتى نگذشت كه صداها و صيحهها برخاست و گفته مىشد كه داود بن على در همين ساعت مرد.
با تشکر از همه دوستان مشارکت کننده در بحث امروز (برداشت من)( نویسنده - خواننده و نشر دهنده این کلام نورانی ) اجرتان با صاحب این کتاب با عظمت امام سجاد علیه السلام
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️ وای چه شور و حرارتی (فما احلی رؤیتک یا ولی الله)
لحظه ورود #مقام_معظم_رهبری به مراسم جشن #تکلیف دختران دانشآموز. ۱۴۰۱/۱۱/۱۴
🙏کانال انس_با_صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
🙏فَهَا أَنَا ذَا، يَا إِلَهِي، وَاقِفٌ بِبَابِ عِزّكَ اي معبود من! اينك منم كه به پيشگاه عزّتت ايستاده ام؛ وُقُوفَ الْمُسْتَسْلِمِ الذّلِيلِ، وَ سَائِلُكَ عَلَي الْحَيَاءِ مِنّي ايستادن فرمانبردار خوار، و بر اساس حيا و شرمم از تو درخواست كننده ام، سُؤَالَ الْبَائِسِ الْمُعِيلِ مُقِرٌّ لَكَ بِأَنّي درخواست كننده بينواي عيالوار. اقرار دارم به اين كه لَمْ أَسْتَسْلِمْ وَقْتَ إِحْسَانِكَ إِلّا بِالْإِقْلَاعِ عَنْ عِصْيَانِكَ، هنگام احسانت، جز بركنار ماندن از نافرمانيت، فرماني نبرده ام، وَ لَمْ أَخْلُ فِي الْحَالَاتِ كُلّهَا مِنِ امْتِنَانِكَ و در تمام حالات از نيكي و احسانت، بيبهره نبودم.
👌 (فرازی از دعای #دوازدهم صحیفه سجادیه )
#دعا_دوازدهم_4
*️⃣کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
❇️ #تفسیر_خوانی قرآن کریم
هر روز یک آیه
تفسیر نور – استاد محسن قرائتی
سوره #مائده
#مائده_38
✳️ وَالسَّارِقُ وَالسَّارِقَةُ فَاقْطَعُواْ أَيْدِيَهُمَا جَزَآءً بِمَا كَسَبَا نَكَلاً مِّنَ اللَّهِ وَاللَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ
✳️ مرد و زن #دزد را به جزاى كارى كه انجام داده اند دستشان را قطع كنید. این كیفرى است از سوى خداوند و خداوند مقتدر حكیم است.
*️⃣ در این آیه ابتدا مرد دزد، سپس زن دزد مطرح شده است، ولى در آیه ى دوّم سوره ى #نور كه حكم #زنا بیان شده، ابتدا زن زناكار، سپس مرد زناكار یاد شده است، شاید به خاطر آن كه در #سرقت ، نقش مردِ خلافكار بیشتر است و در زنا، نقش زنِ خلافكار.
👈 با نصب نرم افزار زیر با ما در این دوره ی تفسیر خوانی همراه شوید 👇
https://cafebazaar.ir/app/com.ghadeer.tafsirnour
⏺کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
برنامه ی #نهج_البلاغه_خوانی
#نهج_البلاغه_خطبه_118
وَمِنْ كلام لَهُ عَلَيْهِ السَّلامُ في الصالحين من أصحابه.
از سخنان امام عليه السلام است كه درباره ياران صالح خود مى گويد:
✍️امام عليه السلام اين سخن را بعد از پايان جنگ جمل فرمود در اين ميدان ياران امام يكدست و يكپارچه مطيع فرمان امام بودند و پيروزى چشم گيرى به سرعت نصيبشان شد و با شجاعت و فداكارى و همدلى و وحدت صفوف دشمن را در هم شكستند و آتش فتنه را خاموش ساختند.
امام عليه السلام در اين عبارات كوتاه با تعبيرات رسا از آنها قدردانى كرده و آنها را ستايش مى كند
❇️ مدح یاران شایسته
*️⃣ أنْتُمُ الْأَنْصَارُ عَلَى الْحَقِّ وَ الْإِخْوَانُ فِي الدِّينِ وَ الْجُنَنُ يَوْمَ الْبَأْسِ وَ الْبِطَانَةُ دُونَ النَّاسِ، بِكُمْ أَضْرِبُ الْمُدْبِرَ وَ أَرْجُو طَاعَةَ الْمُقْبِلِ. فَأَعِينُونِي بِمُنَاصَحَةٍ خَلِيَّةٍ مِنَ الْغِشِّ، سَلِيمَةٍ مِنَ الرَّيْبِ، فَوَاللَّهِ إِنِّي لَأَوْلَى النَّاسِ بِالنَّاسِ.
*️⃣شما ياران حق و برادران دينى من مى باشيد، در روز جنگ چون سپر محافظ دور كننده ضربت ها، و در خلوت ها محرم اسرار منيد، با كمك شما پشت كنندگان به حق را مى كوبم و به راه مى آورم، و فرمانبردارى استقبال كنندگان را اميدوارم، پس مرا، با خير خواهى خالصانه، و سالم از هر گونه شك و ترديد، يارى كنيد. به خدا سوگند من به مردم از خودشان سزاوارترم.
http://farsi.balaghah.net/محمد-دشتی/ترجمه
👌 شرح این خطبه ی نورانی را (با عناوین زیر) " اینجا " بخوانید: 👇
👈 خطبه در يك نگاه
* ياران وفادار
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
دعای #پانزدهم صحیفه سجادیه ( اینجا )
🌹 دعای سیدالساجدین (علیه السلام ) "آنگاه که بیمار میشد یا سختی و بلایی فرود می آمد" بند 1👇
https://eitaa.com/sahife2/52277
#دعا_پانزدهم_1
#ارزش_معنوى_بيمارى
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_15
#دعای_پانزدهم_صحیفه_سجادیه
بند های پایانی 1
«2» فَمَا أَدْرِي يَا إِلَهِي أَيُّ الْحَالَيْنِ أَحَقُّ بِالشُّكْرِ لَكَ؟ وَ أَيُّ الْوَقْتَيْنِ أَوْلَى بِالْحَمْدِ لَكَ؟
«3» أَ وَقْتُ الصِّحَّةِ الَّتِي هَنَأْتَنِي فِيهَا طَيِّبَاتِ رِزْقِكَ وَ نَشَّطْتَنِي بِهَا لِابْتِغَاءِ مَرْضَاتِكَ وَ فَضْلِكَ وَ قَوَّيْتَنِي مَعَهَا عَلَى مَا وَفَّقْتَنِي لَهُ مِنْ طَاعَتِكَ
«4» أَمْ وَقْتُ الْعِلَّةِ الَّتِي مَحَّصْتَنِي بِهَا وَ النِّعَمِ الَّتِي أَتْحَفْتَنِي بِهَا تَخْفِيفاً لِمَا ثَقُلَ بِهِ عَلَيَّ ظَهْرِي مِنَ الْخَطِيئَاتِ وَ تَطْهِيراً لِمَا انْغَمَسْتُ فِيهِ مِنَ السَّيِّئَاتِ وَ تَنْبِيهاً لِتَنَاوُلِ التَّوْبَةِ وَ تَذْكِيراً لِمَحْوِ الْحَوْبَةِ بِقَدِيمِ النِّعْمَةِ
خدايا! تو را سپاس بر تندرستى بدنم كه پيوسته از آن برخوردار بودم، و تو را سپاس بر بيمارى و مرضى كه در جسمم پديد آوردى.
اى خداى من! كدام يك از اين دو حال، براى سپاس گزارى به درگاهت سزاوارتر، و كدام يك از اين دو وقت، براى سپاس و ثنا به پيشگاهت شايستهتر است؟
آيا زمان سلامت كه روزىهاى پاكيزهات را در آن برايم گوارا فرمودى، و به سبب آن براى به دست آوردن خشنودى و احسانت به من نشاط دادى، و مرا همراه آن، بر آنچه كه از اطاعتت توفيق دادى، نيرو بخشيدى.
يا هنگام بيمارى كه مرا به وسيله آن از ناخالصىها خالص ساختى، و نعمتهايى كه به من هديه دادى، براى سبك كردن گناهانى كه پشتم را گران و سنگين كرده، و پاك كردن زشتىهايى كه در آن فرو رفتهام، و آگاهى دادن براى اين كه توبه را فراگيرم، و به ياد آوردن نعمتهاى قديم، براى محو كردن گناهان بزرگ از پروندهام؟
#پانزدهم
🙏 کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_15
#دعای_پانزدهم_صحیفه_سجادیه
بند های پایانی 2
«5» وَ فِي خِلَالِ ذَلِكَ مَا كَتَبَ لِيَ الْكَاتِبَانِ مِنْ زَكِيِّ الْأَعْمَالِ مَا لَا قَلْبٌ فَكَّرَ فِيهِ وَ لَا لِسَانٌ نَطَقَ بِهِ وَ لَا جَارِحَةٌ تَكَلَّفَتْهُ بَلْ إِفْضَالًا مِنْكَ عَلَيَّ وَ إِحْسَاناً مِنْ صَنِيعِكَ إِلَيَّ
«6» اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ حَبِّبْ إِلَيَّ مَا رَضِيتَ لِي وَ يَسِّرْ لِي مَا أَحْلَلْتَ بِي وَ طَهِّرْنِي مِنْ دَنَسِ مَا أَسْلَفْتُ وَ امْحُ عَنِّي شَرَّ مَا قَدَّمْتُ وَ أَوْجِدْنِي حَلَاوَةَ الْعَافِيَةِ وَ أَذِقْنِي بَرْدَ السَّلَامَةِ وَ اجْعَلْ مَخْرَجِي عَنْ عِلَّتِي إِلَى عَفْوِكَ وَ مُتَحَوَّلِي عَنْ صَرْعَتِي إِلَى تَجَاوُزِكَ وَ خَلَاصِي مِنْ كَرْبِي إِلَى رَوْحِكَ وَ سَلَامَتِي مِنْ هَذِهِ الشِّدَّةِ إِلَى فَرَجِكَ
«7» إِنَّكَ الْمُتَفَضِّلُ بِالْإِحْسَانِ الْمُتَطَوِّلُ بِالامْتِنَانِ الْوَهَّابُ الْكَرِيمُ ذُو الْجَلَالِ وَ الْإِكْرَامِ.
و در اثناى آن بيمارى، از جمله تحفههايى كه به من عنايت كردى اين است كه فرشتگان نويسنده به حساب من اعمال پاكيزهاى نوشتند؛ اعمالى كه نه دلى در آن فكر كرده، و نه زبانى به آن گويا شده، و نه عضوى در انجامش رنج برده، بلكه بخششى از جانب تو بر من و احسانى از ساخته تو به سوى من بود.
خدايا! بر محمّد و آلش درود فرست، و آنچه را برايم پسنديدهاى محبوب من ساز، و آنچه را بر من وارد كردهاى آسان كن، و از آلودگى اعمال زشتى كه در گذشته انجام دادهام پاكم فرما، و شرّ آنچه كه پيش از اين مرتكب شدهام، از صفحه وجودم محو كن، و از شيرينى عافيت كاميابم ساز، و گوارايى تندرستى را به من بچشان، و راه بيرون رفتن از بيماريم را به سوى بخشش و عفوت و جابهجا شدنم را از بستر بيمارى به جانب گذشتت، و نجاتم را از اندوهم به عرصه رحمتت، و تندرستيم را از اين دشوارى به دايره گشايشت قرار ده، همانا تو تفضّل كننده به احسان و عطا كننده به نعمتى، بسيار بخشنده و بزرگوارى؛ داراى جلال و اكرامى.
#پانزدهم
🙏 کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_15
#دعای_پانزدهم_صحیفه_سجادیه
*** (تذکر) : استاد در ذیل بندهای فوق شرحی ارائه نکرده اند
✍️ تفسير و شرح صحيفه سجاديه ، ج 7 ، ص: 246
#پانزدهم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2