sahifeh05_p2.pdf
165.7K
🌸 #سیری_در_صحیفه_سجادیه
جلسه پنجم #متن
🎼 آیت الله #جوادی_آملی
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
sahifeh_05.mp3
7.16M
🌸 #سیری_در_صحیفه_سجادیه
جلسه پنجم #صوت
🎼 آیت الله #جوادی_آملی
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
هدایت شده از انس با صحیفه سجادیه
🌺 بررسی یک حدیث و #موعظه از امام صادق (علیه السلام) 🌺
🌺 حجهالاسلاموالمسلمین محمد جواد #حاج_علی_اکبری حفظه الله
قسمت اول
📋 موعظهای تکاندهنده و سازنده و عالی از حضرت صادق (علیه السلام) نقل شده که یک نسخهی جامع و مایه شفا است و زندگی انسان را تغییر میدهد.
شخصی از حضرت موعظه خواست. حضرت فرمودند:
⬅️ اگر روزیرسان خدا است، پس...
«إِن كان الله قد تَكَفَّل بالرزق فاهتمامك لماذا؟». همه فقرات این موعظه به شکل سؤالی است. به تعبیر من حضرت میفرمایند من چند تا سؤال از شما دارم. اگر خداوند رزق بندههایش را بر عهده نگرفته باشد، شما باید اهتمام داشته باشید؛ یعنی دلمشغولی داشته باشید و ایندل مشغولیها چه به روز آدم میآورد؟! چه عقبافتادگیها، چه دروغها، چه در چاله افتادنها! اما اگر خدای متعال رزق شما را بر عهده گرفته، پس این اهتمام برای چیست؟ مگر اینکه کسی بگوید خدا روزی بندهاش را بر عهده نگرفته است؛ حال آنکه قرآن میفرماید که خدا عهدهدار تأمین روزی آفریدههایش است: «وَمَا مِن دَآبَّةٍ فِي الأَرْضِ إِلاَّ عَلَى اللّهِ رِزْقُهَا؛ و هيچ جنبندهاى در زمين نيست مگر [اينكه] روزياش بر عهده خدا است». پس هر جا ما اهتمام به رزق داریم، یعنی ایمان نیاوردهایم به اینکه خدا کافل رزق است.
⬅️ اگر روزی تقسیم شده است، پس...
«و إِن كان الرزق مَقسُوماً فالحِرصُ لماذا؟» طبق مبنا یک رزق مقسوم داریم، این رزق مستلزم طلب نیست و چه تلاش بکنیم و چه کوشش نکنیم، به ما میرسد. امام میفرماید اگر این رزق مقسوم و قطعی است، پس حرص برای چیست؟ اگر این رزق از طرف رزاق هست، پس حرص خوردن ندارد.
⬅️ اگر حساب حق است، پس...
«و إِن كان الحِسَاب حقاً فالجَمْعُ لماذا؟» اگر حساب حق است و فردا باید جواب یک قران یک قرانش را بدهیم، پس جمع مال برای چیست؟ البته این سخن در فرض حلال است؛ چراکه فرمودهاند: «في حَلالِها حِسابٌ وَ في حَرامِها عِقابٌ؛[۳] در حلال آن حساب و در حرام آن عِقاب است». اگر حلال باشد باید بگوییم از کجا آمده و ما امانتداری کردهایم یا نه! اگر حساب حق است، پس چرا انسان در دستور کار زندگیاش جمع کردن اموال را قرار داده؟ یعنی کسی که سراغ جمع کردن اموال رفته، به این مسئله ایمان نیاورده است.
⬅️ اگر ثواب حقیقت دارد، پس...
«و إِن كانَ الثواب مِن الله عزَّ وجلَّ حقاً فالکسل لماذا؟» اگر ایمان دارید که خدا ثواب میدهد ـ همانطور که در قرآن آمده که خدا به صابرین، محسنین و... ثواب و جزا میدهد ـ پس این تنبلیها برای چیست؟ همهی ایام را باید برای کسب ثواب تلاش کنید.
✔️ ادامه دارد ....
👁کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
🌺 بررسی یک حدیث و #موعظه از امام صادق (علیه السلام) 🌺
🌺 حجهالاسلاموالمسلمین محمد جواد #حاج_علی_اکبری حفظه الله
قسمت دوم
⬅️ اگر خدا انفاق را جبران میکند، پس...
«و إِن كانَ الخلف من الله عزَّ وجلَّ حقاً فالبُخْل لماذا؟». حضرت در اینجا ریشهی بخل را بیان میکند. در حقیقت ریشهی تمام مشکلات اصلی اخلاقی را هدفگیری کردهاند. قرآن کریم دربارهی انفاق، جملهی سنگینی دارد که آنچه را که شما انفاق میکنید، خود حضرت حق جایش را پر میکند: «وَ ما أَنْفَقْتُمْ مِنْ شَیْءٍ فَهُوَ یُخْلِفُهُ؛[۴] و هر چه را (در راه او) انفاق كردید، پس او (عوضش را) جایگزین مىكند». اگر این آیه حق است، پس بخل برای چیست؟ اگر کسی ایمان بیاورد به این حقیقت مهم، دستش را باز میکند! اگر بداند که خدا جایش را پر میکند و با چه هم پر میکند، بخل ندارد.
⬅️ اگر عقوبت الهی حق است، پس...
«و إِن كانَ العقوبة مِن الله عزَّ وجلَّ النار فالمعصية لماذا؟» اگر خدای متعال در برابر گناه و معصیت، وعده عذاب و آتش داده است ـ عقوبت در ذات و متن گناه است ـ پس گناه برای چیست؟!
⬅️ اگر مرگ حق است، پس...
«و إِن كان الموت حقاً فالفرح لماذا؟» مرگ حق است و ما سرانجام میمیریم. فرح، شادخواری است. الکی خوشیها و شادیهای غیر عقلانی اسمش میشود فرح که شدیداً تولید غفلت میکند. اگر مرگ حق است، پس با چه حجتی انسان در شرایط فرح قرار بگیرد؟!
⬅️ اگر اعمال بر خداوند عرضه میشود، پس...
«و إِن كان العرض على الله حقاً فالمكر لماذا؟» اگر عرضهی اعمال به خدای متعال حق است، پس این مکارّیها و فریبکاریها برای چیست؟
⬅️ اگر شیطان دشمن انسان است، پس...
«و إِن كانَ الشیطان عَدواً فالغفله لماذا؟» اگر شیطان دشمن است، غفلتها برای چیست؟ با وجود چنین دشمنی انسان بخوابد؟! اگر در اتاقی عقرب باشد، آیا آنجا خوابتان میبرد؟! ما جایی بودیم که عقرب آنجا بود. چند دقیقهای امکان خروج برایمان نبود. خدا شاهد است که تکان نمیخوردیم و نگاهش میکردیم تا امکان خروجمان فراهم شد. با وجود چنین دشمنی این خوابها برای چیست؟! یک بار هم خواستم داخل سنگر بخوابم، یکی به من گفت: «حاجی نگاه کن!». دیدم یک عقرب بزرگ درست همان جایی است که میخواستم سرم را بگذارم؛ دقیقاً همانجا بود. یکی از بچهها را صدا زدیم، آمد و او را اعدام کرد و فردا جلوی سنگر آویزانش کرد و گفت: میخواسته روحانی ما را بزند!
⬅️ اگر صراط حق است، پس...
«و إِن كان المَمَرُّ عَلى الصراط حقاً فالعُجب لماذا؟» اگر صراط حق است، پس عجب و خودپسندی برای چیست؟!
⬅️ اگر قضا و قدر حق است، پس...
«و إِن كان كل شيء بقضاء و قدر فالحزن لماذا؟» اگر همه چیز به اندازه است، پس حزن و ناراحتی برای چیست؟!
⬅️ اگر دنیا فانی است، پس...
و جمله پایانی؛ حضرت فرمودند: «و إِن كانَت الدنيا فانية فالطمأنِينَة إليها لماذا؟» اگر دنیا فانی است، پس طمأنینه برای چه؟!
امام صادق (علیه السلام) همهی حالات ما را زیر سؤال بردند و اینکه چرا انسان بخل، عُجب یا... دارد.
خدا را قسم میدهیم به امام صادق (علیه السلام) و به حقیقت آن بزرگوار و به شرف حضرت که ما را منسوب به حضرت قرار دهد؛ ظاهری که منسوب هستیم و شیعه، به صورت حقیقی نیز ما را منسوب به حضرت قرار دهد.
👁کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#انس_با_قرآن
#صحیفه_سجادیه
#دعا_بیست_نهم_1
دعای سیدالساجدین (ع ) در هنگام تنگی روزی:
🔹اللَّهُمَّ إِنَّكَ ابْتَلَيْتَنَا فِى أَرْزَاقِنَا بِسُوءِ الظَّنِّ، حَتَّى الْتَمَسْنَا أَرْزَاقَكَ مِنْ عِنْدِ الْمَرْزُوقِينَ 🔹
🔸خدايا تو ما را در روزى به سوء ظن آزمايش فرمودى تا آن كه روزى تو را از روزى خواران تو خواستيم 🔸
📜 yon.ir/MpD32
#بیست_نهم #روزی
🔹 ومَا مِن دَآبَّةٍ فِى الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِى كِتَبٍ مُّبِينٍ 🔹
🔹 و هیچ جنبندهاى در زمین نیست، مگر آنكه روزى او بر خداست و او قرارگاه دائمى و جایگاه موقّت او را مىداند. همه در كتاب آشكارى ثبت است. 🔹
✔️ سوره هود آیه 6 👇
📜 yon.ir/wL6Md
🎥 yon.ir/sTPds
📜 استاد #قرائتی - تفسیر تصویری
✔️ #رزق 👇
🎥 yon.ir/WRjOW
👁کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
هدایت شده از انس با صحیفه سجادیه
🌹نتیجه #سوء_ظن به #رزق خدا
⬅️حاج آقا #مجتبی_تهرانی ره
#صحیفه_سجادیه
#دعا_بیست_نهم_1
🔹اللَّهُمَّ إِنَّكَ ابْتَلَيْتَنَا فِى أَرْزَاقِنَا بِسُوءِ الظَّنِّ حَتَّى الْتَمَسْنَا أَرْزَاقَكَ مِنْ عِنْدِ الْمَرْزُوقِين
🔸خدايا تو ما را در روزى به سوء ظن آزمايش فرمودى تا آن كه روزى تو را از روزى خواران تو خواستيم 🔸
🌹رُوِیَ عَن رَسوُل الله صلّی الله عَلیه وَآله و سَلَّم قال:
خِصلَتانِ لا تَجْتَمِعانِ فی مُؤمِنٍ اَلْبُخْلُ وَ سُوءُ الظَّنِّ بِالرِّزْقِ
🌹پیامبر اکرم«صلّی الله علیه و آله و سلَّم» فرمودند:
دو صفت است که در مؤمن جمع نمیشود؛ بخل و گمان بد به روزی.
🌹#شرح حدیث:
⬅️در این روایت كه از پیغمبر اكرم هست، حضرت می فرماید كه دو خصلت هست كه هیچ وقت در مؤمن نمیآید و در او جمع نمیشود:
🌹اوّل: مسأله بخل را میفرمایند. بخل؛ از رذائل نفسانی است و معنایش هم این است که انسان در جایی كه شرعاً و عقلاً سزاوار است از نعمتهایی را كه خدا به او داده مصرف كند، مصرف نكند. (شرعاً و عقلاً). یك بخل داریم، یك اسراف داریم. بخل معنایش این است به اینكه من شرعاً وظیفه دارم مصرف بكنم، خرج نمیكنم. دارم ولی استفاده نمیكنم. اسراف معنایش این است که بیجا خرج میکنم. نباید مصرف کنم ولی مصرف میکنم. كنار بخل که بگذاری اسراف معنایش این است به اینكه جایی كه آدم شرعاً سزاوار نیست خرج بكند، نعمت الهیّه را هدر بدهد. این راجع به بخل بود که نسبت به خودمان است.
🌹مطلب دوّمی كه در این روایت پیغمبراكرم میفرماید، میگوید: «وَ سوُءِالظَّنِّ بِالرِّزْقِ». این یعنی چه؟ این آن جاهایی است كه تو هر چه خدا را خواستی وسیله بكنی، كارسازی پیدا نكرد. من تقریباً سعی میکنم روایاتی كه میخوانم كمی مرتبط با هم باشد. بگو ببینم در دلت چه خبر است؟ اینجاست كه سوءظن و بد گمانی نسبت به رزق پیدا میكنی. یعنی به اینكه اینجا سزاوار بود خدا به من بده، نداد. میفهمی معنایش یعنی چی؟ خوب دقت كنید كلمه اوّل راجع به خودت است. آن راجع به خودت را میآیی روی خداوند پیاده میکنی. یعنی خدا نعوذ بالله بخل ورزید. بخل را معنا كردم دیگر؛ یعنی سزاوار بود به من بده، نداد. این عین بخل است . یك وقت بخل را نسبت به خودت میگویی، یك وقت نعوذ بالله نسبت به خدا « سوء ظَّنِ بالرِّزق»، معنایش بخل نسبت دادن به خداست؛ كه سزاوار بود به من بده بخل ورزید و به من نداد. نعوذ بالله. فهمیدی؟ اگر آنجا كارسازی پیدا نكرد از نظر ظاهری، میآیی از این طرف از نظر درونی چه كار میكنی؟ گاهی هم به شما بگویم که شما به زبان میآورید و متوجّه هم نمیشوید. همه شما این حرف من را گوش كنید. میخواهم اینها را بگویم یاد بگیرید؛ كه یك چیزهایی از دهانتان بیرون میآید، مواظب باشید! میگویی خدا نخواست. بگو ببینم اینكه میگویی خدا نخواست، با این جمله غرضت این است كه مصلحتم نبود و بجا نبود خدا به من بده، نداد. این را میخواهی بگویی؟ كه در عمق دلم راضیام. یا نه! میخواهی بگویی خدا نعوذ بالله بخل ورزید؟! كدام اینها را میخواهی بگویی؟ حواست جمع باشد. «خدا نخواستهایی» كه از دهانتان بیرون میآید، یك وقت نكند كنارش بخواهی بگویی خدا بخل ورزید!! یعنی بجا بود به من بدهد نداد... آن وقت خیال میكنی كه تو خداپرستی؟
مشكلت اینجاست. نمیفهمی این كه از دهانت بیرون آمد، اگر با نارضایتی نسبت به خدا باشد، یك گره دیگر میاندازی در كارت.
🌹 اللهم صلّ علی محمّد و آل محمّد
#بیست_نهم #روزی
👁کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
⬅️ نسخه متفاوت امام سجاد (علیه السلام) برای طلب #رزق و #روزی 👇
🌹yon.ir/29LHb
#بیست_نهم #روزی
👁کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2