🚦رونمایی از نقش آفرینان در جنگ جهانی رسانهای 1401
📍اتفاقات ماههای گذشته در کشور از یک طراحی رسانهای چندلایه و فرابخشی پرده برداشت.
باشگاه "عملیات تأثیر جهانی"
تاریخچه عملیات تأثیر از بستر فضای مجازی (Online Influence Operations) به دو دهه میرسد و مجریان این عملیات در کلان مقیاس تنها ایالات متحده و روسیه میباشند که یک باشگاه بسته و محدود در #جنگ_روایتها را شامل میشود. در مقیاس گروهکی نیز داعش و منافقین تلاشهایی را انجام داده و میدهند اما از انسجام و استمرار برخوردار نیستند.
عملا نقش آفرینان و عاملان انسانی و غیرانسانی این “جنگ جهانی رسانهای” را باید شناخت و آنها را دستهبندی کرد.
🔸الف) نقشآفرینان ساختاری
▫️1- بیگ تکها: پنج شرکت اصلی که بر بازار فناوری و تبادل اطلاعات، استیلای کامل دارند از چهار طریق ۱.در اختیار قراردادن خدمات خاص، ۲.ارائه راههای دورزدن اینترنت، ۳.تحلیل کلان داده (Big Data) و نیز ۴.الگوریتمهای گزینش و نمایش محتوا بر افکار عمومی تأثیرگذاری کردند.
▫️2- میکروبلاگینگها: عدم اعمال سیاست مقابله با محتوای خشن، آسیبرسان و دستکاری (Manipulation ) در شبکههای کوتاه نوشت بخصوص توییتر به گونهای اتفاق افتاد که آنها مرامنامههای قبلی در این خصوص را کنار گذاشتند و عامدانه بر ضد سیاستهای اعلام شده خود حرکت کردند.
▫️3- کمپ پهای سایبری: کمپهای سایبری عملا "صدای جمعی جعلی" تولید میکنند و به صورت همگرا به کنشگری علیه اهداف از پیش تعیین شده میپردازند. (کمپ لیبرتی، لندن، ریاض و تل آویو)
🔸ب) نقشآفرینان خطدهی کننده و جهتده
▫️4- نیوز رومها: اتاق خبر 5 شبکه ماهوارهای (۳ شبکه از لندن و دو شبکه امریکایی) با برجستهسازی عامدانه خبرهای سیاه و حذف سایر اخبار باعث هدایت ذهنی و تغییر اولویتبندی شناختی و عاطفی در بینندگان شد.
▫️5- اکانتهای اجارهای: اکانتهای چهرهها صورتحساب خود را نه در اشل قیمتهای تبلیغی داخلی بلکه در مقیاس رقمهای بینالمللی و با صورتحساب دلاری به سفارش دهندگان واگذار کردند. خانم مهناز افشار رسما از واگذاری حساب خود به تواناتک امریکا پرده برداشت.
🔸ج) نقشآفرینان در ایجاد فشار و تخریب
▫️6- هکرها و هکتیویستها : انونیموس یک گروه هکری است که در این مدت به فعالیت علیه زیرساختها و پایگاههای اطلاعاتی و اطلاعرسانی کشور اقدام کرد. از سوی دیگر هکتیویسم که از دو واژه هک و اکتیویسم گرفته شده به معنی استفاده نادرست از فناوری برای اهداف اجتماعی یا سیاسی است. Doxing یا افشای هویت مرتبطان و عاملان نظام، یکی از راهبردهای اصلی آنان در ماههای گذشته برای زیر فشار قراردادن نیروهای میدانی بود.
▫️7- ترولها: اوباش مجازی که یا بر اساس سازماندهی (Troll farms: مزارع ترولها) یا بر اساس کینه شخصی به صورت گروهی به مدافعان نظام، ساکتین یا افراد منتقد حمله و آنها را تهدید و تحقیر میکنند.
▫️8- سیجیها: خبرفرستهای میدانی با الگوگیری از مدل شهروند خبرنگاران (Citizen Journalists) به عنوان بازوی رسانهای کف خیابان نسبت به ارسال محتوا برای رسانههای خارجی اقدام به جریانسازی خبری کردند.
🔸د) نقشآفرینان در جریانسازی جعلیi
▫️9- فیکرها: آژانسهای تولید انبوه اخبار جعلی که در حجم گسترده سفارش میگیرند یکی از ارکان جنگ جهانی رسانهای اخیر بود. فیکرهای خرد نیز وارد میدان شده و بر اساس الگوی جلب توجه مبتنی بر خبر متفاوت و تازه به نقش آفرینی پرداختند.
▫️10- اَستروتِرفرها: "مردم نمایان" کاربران اجیرشدهای هستند که به صورت هدایت شده و با منبع و جهتدهی پنهان در بین دیگر کاربران حضور پیدا میکنند و سعی میکنند، خواستهها و گفتههای خود را به عنوان خواسته مردم جا بزنند.
▫️11- کامنتِرها: ورود جدی و همه جانبه “کامنت گذاران حرفهای" به صفحات باعث شکلگیری نوعی از مارپیچ سکوت شد به گونهای که هیچکس نتواند و حتی نخواهد خارج از موج ایجاد شده فکر و یا صدایی بلند کند.
▫️12- رباتها: حسابهای کاربری دارای زیست رباتیک که با ویژگیهای ۱. تازه ایجاد شده ۲. دنبال کننده کمتعداد ۳. فقدان "درج نظر" شناخته میشوند اصولا به عنوان ریتر و شبکه انتشار گفتههای دیگران شناخته میشوند. این رباتها در توسعه خشم و بازنشر مطالب خشونتبار ایفای نقش کردند.
▫️13- "صحنهزنان": معمولا با فحاشی به نیروهای انتظامی و نظامی درصدد واکنشگیری بودند و فیلمهایی از کف میدان ضبط کردند.
🔸ه) نقشآفرینان در همراهسازی عمومی
▫️14- سلبریتیهای قرمز و زرد: سلبریتیهای قرمز با کارویژه تولید خشم و نفرت و سلبریتیهای زرد با کارویژه همراهی با موج ایجاد شده به ایفای نقش پرداختند.
📝 یادداشت تحلیلی از #محمد_لسانی
#ادامه_دارد
📲 @savaderesaneij
سواد رسانهای
🚦رونمایی از نقش آفرینان در جنگ جهانی رسانهای 1401 📍اتفاقات ماههای گذشته در کشور از یک طراحی رسان
🚦رونمایی از نقشآفرینان در جنگ جهانی رسانهای 1401
#بخش_دوم:
▫️15- مجری-مدلهای شبکههای ماهوارهای:ن حضور ۲۱ مجری و عامل انسانی که هر کدام به صورت جداگانه به کنشگری میپرداختند عملا نسل جدیدی از کنش ترکیبی بین شبکه و مجری را پیادهسازی و اجرا کرد.
▫️16- سیجیها: محتواسازان (content generators) با آموزش تهیه کوکتل مولوتف تا حمله به نیروهای انتظامی و نیز آرت استودیوها با تولیدات هنری وک موسیقایی نقش ویژهای در آموزش براندازی و گسترش موج عمومی داشتند.
▫️17- آمپلی فایرها: انتقال صدای داخلی به عرصه جهانی از طریق چهرههای بینالمللی ممکن میباشد. باید صدای داخل ایران به صورت تشدیدشده به فضای جهانی منتقل میشد. خابی لیم، شارون استون، بلا حدید، ابرو گوندش و .. در این دسته قرار میگیرند.
ک
▫️18- کمپینها: کمپین ایجاد شرمساری، کمپین تحریم میهن و اسنپ و دیجی کالا، کمپین عمامه پرانی، کمپین بایکوت کردن سلبریتیهای همراه نظام، کمپین بایکوت جام جهانی و ... در این مدت سعی داشت تا با یارگیری در لایههای مختلف اجتماع نسبت به ایجاد یک جریان و تبدیل آن به جنبش فعالیت نماید.
📍جمعبندی:
نقص، ضعف، تعلل و بدعملی توانست روزنه نفوذ ایجاد کند و یک خطا را به فاجعه تبدیل کند. نباید از زمینههای داخلی که فرصت را برای فعال شدن کنشگران متخاصم فراهم کرد غافل شد.
بازطراحی در میدان رسانه با زمینهکاوی علل کمتوانی و کمرمقی نهاد رسانه در کشور نیاز است.
آنچه در مطلب بالا و پنج دسته از نقش آفرینان گفته شد عملا یک نقشه هجوم است که امکان بکارگیری در عملیاتهای رسانهای پیشرو را دارد. تهیه لجستیک و عقبه رزم رسانهای همسان تاکتیکهای عملیاتی و کنشگران قهار و ماهر مهم و حیاتی است. باید طرح مطلوب را ترسیم و ضعفهای موجود را ترمیم کرد. شهید حاج قاسم سلیمانی به ما یاد داد میزان فرصتی که در بحرانها وجود دارد در خود فرصتها نیست.
✍ #دکتر_محمد_لسانی
📲 @savaderasanei
🚦پاسخ حمله رسانهای، رسانهایست
📍لزوم توجه به استفاده از تجربه «اگر بزنی، میخوری» در عرصه رسانه و اقتصاد
🔸چهل و اندی سال از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی میگذرد و تجربه ثابت کرده است دشمنان این مرز و بوم، لحظه به لحظه درصدد آسیبرسانی به ما بودهاند. انقلاب ما انواع حملات نظامی، تروریسم، تهاجم فرهنگی، محاصره اقتصادی و ... را تجربه کرده است. در این سالها با مقاومت مردم و حکومت برای انقلابشان یکی پس از دیگری این دسیسهها مرتفع شده و حتی به سمت خودشان بازگشته است.
🔹حالا ما به میزانی از بازدارندگی نظامی رسیدهایم که کسی جرات حمله یا تهدید نظامی علیه این کشور و این انقلاب را ندارد. ایالات متحده دیگر میداند که اگر به صورت نظامی بزند، میخورد. این یک تجربه موفق و آزمایششده در برابر دشمن است.
از این رو، دشمن ناامید از حمله نظامی، تمرکز خود را بیشتر روی اقتصاد و فرهنگ این کشور گذاشته است. به نظر میرسد تجربه ما در زمینه نظامی و راهبرد «اگر زدی میخوری» در زمینههای دیگر هم قابل استفاده باشد.
🔸در حوزه رسانه و فرهنگ، این انقلاب همیشه مورد هجمه دشمن بوده است اما چند ماهی است که این حملات به اوج خود رسیده و آسیبهای جدی را مخصوصا برای نسل جدید انقلاب به دنبال داشته است. در لزوم داشتن ساختار دفاعی مناسب در این زمینه شکی نیست و ما باید بتوانیم با تبیین جهادگونه این حملات را دفع کنیم. اما اگر دشمن بداند بر اساس همان راهبرد، اگر بزند میخورد، یک قدرت بازدارندگی در حوزه رسانه خواهیم داشت.
🔹دشمنان این نظام هر کدام نقاط ضعف بزرگی برای استفاده به لحاظ رسانهای دارند. به طور مثال انگلستان و عربستان سعودی حکومتهایی دیکتاتور و پادشاهی و خانوادگی دارند. دموکراسی در ایالات متحده خلاءهای بزرگی مانند رایگیری الکترال، دو حزبی بودن و... دارد. کشورهای غربی و اروپایی تاریخچه سیاهی در دوران استعمار دارند که بعضا تا هماکنون ادامه دارد. اساس رژیم صهیونیسیتی نامشروع بوده و تناقضات آشکاری در دینداری و حکومتداری دارد. لذا گسلهای اجتماعی و فرهنگی دشمن بیشتر از گسلهای ایران نباشد، کمتر نیست. هر چند امپراطوری رسانهای دست آنهاست ولی اینطور بدون تلفات حمله کردن، آنها را هر لحظه گستاختر از قبل خواهد کرد.
🔺به نظر میرسد ما نیازمند ساختارها و سازمانها و شبکههای منسجم رسانهای بیشتری با زبانهای دشمن (عبری، انگلیسی، فرانسوی، عربی و...) هستیم که با آنها مقابله کنیم. همچنین لازم است برنامهریزی محتوایی و ساختاری شبکههای موجودمان مانند پرس تیوی، العالم و ... را تهاجمیتر تدارک ببینیم و برای افکار عمومی کشورهای دشمن در فضای مجازیشان نقشه داشته باشیم.
🔸از سوی دیگر، تجربه جنگ روسیه و اوکراین نشان داد، در زمینه اقتصادی نیز همین راهبرد راهگشاست. دشمن باید بداند اگر تحریم کند خودش هم ضرر میکند.ما ابزارهای بزرگی در این زمینه داریم که از آنها استفاده نمیکنیم. مثلا تنها با استفاده از ابزار کنترل قیمت نفت و گاز میتوانیم عنان دشمن را به دست گیریم.
📍ما مجبوریم در چندین جبهه همزمان بجنگیم و نباید از این اتفاق واهمه داشته باشیم، چرا که اگر نزنیم، میخوریم.
✍محمد جواد نوروزی اقبالی
📲 @savaderesanei
🚦لزوم توجه به رسانهی سلبریتیها و بازداشتشدگان اغتشاشات اخیر
🔸این روزها افرادی توسط قوه قضائیه بازداشت میشوند و بعد از تفهیم اتهام و طی مراحلی با قرار وثیقه آزاد میشوند و یا در بازداشت میمانند. تشخیص این موضوع نیز با قاضی پرونده است اما به نظر میرسد توجه به یک نکته بتواند در طی کردن روند قضایی پرونده این افراد کمککننده باشد.
🔹اکثر این افراد جزو کسانی هستند که در دعوت مردم به آشوبها، اغتشاشات و اعتراضات غیر مدنی بسیار موثر بودهاند. (اعم از سلبریتی و غیره) بعضاً آرزویشان این بوده و هست که برای لحظاتی هم که شده بازداشت شوند! چرا؟! مشخص است بازداشت آنها مصادف است با رشد چند ده برابری، بلکه چند صد برابری رسانهشان. برابر است با ایجاد یک اعتبار اجتماعی عجیب و غریب برای آن فرد که تا پیش از این در مخیلهاش خطور هم نمیکرده پس بدیهی است که خیلی از افراد دوست دارند پیشگام این موج باشند! (هر چند برخی نیز بدون توجه به #هدف بزرگ شدن رسانه، پس از بازداشت چنین #نتیجهای برایشان ایجاد میشود)
🔺حتی برخی برای پُز دادن که ما خیلی جلودار هستیم و ... مدام اسکرین از گوشیهایشان را پخش میکنند که مثلاً private number به ما زنگ زده و ...
🔸اما بعد؛
وقتی فردی اینقدر رسانه را خوب بلد است و از قضا از هر فرصتی برای رشد رسانهاش استفاده میکند، عدم توجه به رسانهی او در جرایم قضایی چه معنی میدهد؟!
دقت کنیم شروین حاجی پور پیش از انتشار موزیک ویدئویِ #برای رسانهای ۲۰۰ هزار نفره داشت. با انتشار آن ویدئو و وایرال شدنش حدود ۵۰۰ هزار نفر شد و بعد از بازداشتش در کمتر از سه، چهار روز با یک رسانه ۲.۴ میلیون نفری روبرو شد!! درست مثل اتفاقی که برای امثال حسین رونقی در این روزها افتاده.
🔹رسانه امروز مهمترین ابزار این جنس افراد است و ما کمترین توجهی به آن نداریم. رسانهی همین افراد، یک قاتل به اسم #مجیدرضا_رهنور که در مشهد دو نفر را با قمه کشته، تبدیل به قهرمان ملی میکند! این یعنی ما در #حکمرانی_رسانه کار را ناقص دیدهایم و چه در فهم آن، چه در تقنین، چه در اجرا و چه در مقام نظارت و برخورد قضایی با اختلال روبرو هستیم.
مثال بزنم (همهی این افراد در قوه قضائیه پرونده داشتهاند)
👈 حسن آقامیری یکی از سردمداران این قصه بود، بلد بود چطور مردم را تهییج کند، یأسپاشی کند و رسانهاش را رشد بدهد. لگد میزند و رشد میکند! و باز هم لگد و باز هم رشد!!
👈 صادق زیباکلام لگد میزند و رشد میکند و باز هم لگد و باز هم رشد!
👈 محمود صادقی لگد میزند و رشد میکند و باز هم لگد و باز هم رشد!
👈 شاهین صمدپور، سیامک قاسمی و ...
حتی بعضاً افرادی در بازداشت هستند اما رسانههایشان فعال است و در حال لگد زدن هستند! این دیگر نوبر است!! به عنوان مثال به رسانههای توماج صالحی و مصطفی تاجزاده نگاهی بیندازیم!! یا بعضاً افرادی در بازداشت هستند ولی خانوادههایشان به اعتبار آن فرد، یک شبه رسانهدار میشوند!! نمونه بارزش حسن رونقی است!
🔺اگر جسارت نیست حکم این افراد نیز باید متناسب با جرمی که مرتکب شدهاند باشد وگرنه چند روزی بازداشت و بعد آزادی او را تبدیل به قهرمان ملی خواهد کرد. حتی اگر آزاد هم نشود قهرمان میشود!! شاید اینکه این جنس افراد برای چندین سال ممنوعالمنبر، ممنوعالرسانه و ممنوعالخروج شوند، حداقل کاری باشد که در مواجهه با آنها میتوان انجام داد. پازلی که هر بخشش نباشد کار ناقص میماند! (این افراد رسانه را بسیار خوب میشناسند و هنر رسانهداری دارند و بُردشان قطعاً از شاعران زمان پیامبر بیشتر است!)
🔸این کار هم غیر معمول نیست!
دو سال پیش یادتان میآید ایالات متحده با ترامپ چه کرد؟! او را دستگیر نکردند اما صفحه او با نزدیک به ۱۰۰ میلیون نفر در توییتر بسته شد و تا همین ماه گذشته اجازه ورود او به توییتر را ندادند!! این یعنی یک حکم متناسب با اندازه جرم فردی که امنیت کشور را میخواسته به خطر بیندازد. آنجا به توییتر نامه زدند، اینجا از خود فرد خواستهj شود صفحهاش را حذف کند و ...
(البته این موضوع جزئیات فنی دارد که باید از صاحبنظران مشورت گرفته شود!)
🔹این جنس افراد رگ حیات و مماتشان رسانههایشان میباشد و از قضا با همین رسانه هم درآمد دارند و هم مملکت را به آشوب میکشند که البته برای مردمی که اثر این کار را نمیدانند، خیلی ملموس نیست که یک صفحه توییتر، یک پیج اینستا یک کانال تلگرام میتواند از یک تیربار وسط میدان انقلاب کشندهتر باشد. برای این افراد رسانههایشان مهمتر از خودشان است!!!
📍به نظر میرسد عدم توجه به این موضوع ما را با مشکلاتی به مراتب بزرگتر از آنچه امروز شاهد آن هستیم روبرو خواهد کرد. مشکلاتی پیچیدهتر در آیندهای نه چندان دور ...
✍ #حمید_کثیری
📲 @savaderesanei
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚦 #موسیقی یکی از حوزههایی است که در دهههای اخیر مورد غفلت جدی واقع شده و عملا حاکمیت جمهوری اسلامی بر آن اعمال نمیشود. فارغ از حرام یا حلال بودن انواع موسیقیها، عدم مواجهه سلبی و ایجابی درست و برنامه نداشتن برای بهرهمندی و مدیریت عرصه موسیقیهای رسمی و غیررسمی، این حوزه را به یکی از پاشنه آشیلهای سبک زندگی در جامعه تبدیل کرده است که تمرکز اصلی آن بر کودکان، نوجوانان و جوانان قرار داد.
📍این کلیپ کوتاه، جهت آشنایی مختصر با گروه #بی_تی_اس است که تنها یکی از محصولات پرمصرف در سبد موسیقی سنین زیر ۲۵ سال محسوب میشود.
#سواد_رسانهای👈عضو شوید
📲 @savaderasanei
🚦لشکرکشی تمامقد رسانهای علیه ملت ایران
🔸این وقایع چند وجه تمایز نسبت به حوادث پیشین داشت که با توجه به آنها میتوان اصطلاح لشکرکشی را به آن اطلاق کرد. در دورههای قبل، ما شخصیسازی پیامها را نداشتیم، در این دوره، ما با مرحله شخصیسازی پیامها در بستر سکّوها و شبکههای اجتماعی مواجه بودیم. برای افراد یک جامعه با هدف خاص؛ پیام شخصی تولید و ارسال شد.
🔹استفاده دشمن از هوش مصنوعی برای استنباط و استخراج سناریوهای رسانهای در دورههای پیشین به این شکل نبود. در حوادث اخیر، برخی از توصیهها به اغتشاشگران از طریق تحلیل دادههای بزرگ و با بهرهبرداری از ابزارهای هوش مصنوعی انجام میشد. دشمن در مواردی هم در فریفتن بخش کوچکی از جامعه موفق عمل کرد. میزان استفاده از بهاصطلاح انسان-رسانهها یعنی افرادی که قبلاً روی آنها کار شده بود و خود بهمثابه رسانه شده بودند، بسیار متکثر بود؛ برای مثال، مدلهای تبلیغاتی، خوانندههایی که برخی از آنها حتی یکبار هم نام ایران را نشنیدهاند یا حتی برخی از شخصیتهای مشهور خارجی و افرادی که حوزه فعالیتشان ارتباطی به ما ندارد و اساساً هیچ شناختی از موضوعات سیاسی هم ندارند، برای این منظور به استخدام گرفته شدند.
🔺نظرسازی یا نظریهسازی و استفاده بسیار گسترده از رباتها برای تولید و توزیع تصنعی محتواها، برای برجستهکردن و انبوهسازی (ترند) مطالب و محتواهای رسانهای، از دیگر اقدامات دشمن بود. حجم اجاره کردن یا ایجاد حسابهای کاربری جدید برای هشتگسازی، برجستهسازی و انبوهسازی یا به تعبیر دقیقتر و علمیتر، تودهسازی پیام در فضای مجازی در حوادث گذشته به این شکل سابقه نداشت. تودهسازی پیام ممکن است با انواع و اقسام ابزارهای انسانی و غیرانسانی رخ دهد، یعنی بخشی از ابزارهایی که مطالب خاصی را میپسندیدند و بازنشر (لایک و ریتوئیت) و باز ارسال میکنند افراد واقعی نیستند، بلکه ما با انبوهی از رباتها، برنامهها و انسانها مواجه هستیم. فرماندهان ارشد و محتوایی این لشکر رسانهای، شبکههای ماهوارهای و شبکههای شناختهشده بینالمللی بودند. چراکه آنها تجربه بسیار بیشتری برای انگارهسازی، بازنمایی و کار روی ایران دارند. ایران تنها کشوری در دنیاست که به طور خاص بیش از ۲۰۰ شبکه ماهوارهای علیه آن فعالیت میکنند. این کار میتواند به ایجاد تور مخاطب، تحقق پیام ۳۶۰ درجه و انبوهسازی کمک کند.
🔸فرماندهان فناورانه این عصر، شرکتهای بزرگ فناوری اطلاعات بودند که اطلاعات کاربران را در اختیار داشتند و رفتار آنها را زیر نظر داشتند و متناسب با آخرین تحلیلهایشان از رفتارها و احساسات جامعه، توصیههایی را ارائه میکردند. برخی از آنها هم قواعد و سیاستهای اعلامی خود را -که طبعاً این شرکتهای بزرگ سیاستهای حرفهای را اعلام و تلاش میکنند تا آنرا اجرا کنند- زیر پا گذاشتند و قواعدشان را اجرا نکردند، یعنی به طور کامل وارد میدان شدند. پیادهنظامها یا سربازانشان را هم کسانی که از تجمعات کوچک فیلم تهیه و ارسال میکردند، ذیل مطلب خاصی نظر میگذاشتند، اقدام به هک برخی حسابها و تولید اخبار جعلی کرده و فوتوشاپکارهایی که تصاویر جعلی میساختند یا اکانت اجاره میکردند، تشکیل میدادند.
🔹این اغتشاشات دچار خلأ نظری بود، یعنی یک نظریه، اندیشه یا تئوری مقبول جریانساز نداشت. این مسئلهای است که اندیشکدههای مخالف جمهوری اسلامی نیز بهصراحت آن را بیان کردهاند. یکی از ابزارهای پرکردن خلأ ایدئولوژیک، رسانه است، یعنی با تزریق تصویر و احساس تلاش میشود خلأ تئوری جبران شود، تاجایی که کسی به سراغ اندیشه و نظریه اساسی حرکت نرود. به آن معنا که آنقدر ذهنها دریافتکننده متراکم و متوالی خبر، متن، تصویر، پیام و ... شود که کسی از چیستی این حرکت، چرایی، هدف نهایی و اصول آن، فلسفه این شرارتها، آشوبها، آتشسوزیها و خشونتها نپرسد.
🔺در این شرایط ذهن فرصت نمیکند که یک سؤال عمیقتر بپرسد یا مطالبه کند. دشمن میگوید احساس تزریق کنیم تا فضا احساسی شود، هیجان تزریق کنیم تا آدمها هیجانی شوند و هیجانهای خودشان را تخلیه کنند. بخش کوچکی از نوجوانان ما که درگیر این ماجرا شدند، ممکن است مصرفکننده این قبیل فناوریهای ارتباطی، رسانهای و سرگرمی شده باشند. اما خوشبختانه از عمده نوجوانهای ما در مدارس، مساجد و عرصههای اجتماعی و عرصههای ملی و معنوی حضور فعالانهای دارند. نباید با بیتوجهی به یک طیف برچسب بزنیم. بخشی از نوجوانان که در قبال آنها کمکاری کردهایم، گرفتار این رسانهها شدهاند؛ بنابراین دشمن یک خلأ ایدئولوژیک را با انبوهسازی یا تودهسازی پیامها پر میکند.
🎙 #دکتر_عبدالکریم_خیامی
📍ادامه متن مصاحبه👇
https://khl.ink/f/51468
📲 @savaderasanei
🚦جنگ جهانی رسانهای؛ فقر سواد رسانهای
🔸نحوه تاثیر این جنگ رسانهای ابتدا بصورت تاثیر رفتاری است که اولین مرحله این نوع تأثیر، فعال و یا منفعل ساختن مخاطبان است. دیدن و شنیدن پیامهای وسایل ارتباط جمعی ممکن است باعث تغییرات مهمی در رفتار اشخاص شود و سپس تاثیر شناختی شکل می گیرد که تأثیر رسانهها تحت برخی شرایط ایمان، باورها، دیدگاهها و مشخصات روحی و شخصیت مخاطب را دگرگون میسازد و باعث تغییر تفکر آنها در مورد امور اجتماعی و سیاسی میشود و مرحله آخر تاثیر عاطفی است که رسانهها و فضای مجازی میتوانند احساسات مخاطبان را در قبال مسائل مختلف و ...عوض کنند و افکار عمومی را تحت نفوذ خود در آورند. اگر به اغتشاشات اخیر بنگریم این مراحل تحت یک جنگ جهانی رسانه ای علیه ایران صورت پذیرفت که آسیب شناسی این جنگ بسیار مهم تلقی می شود.
برای شروع راه حل این مشکل داشتن #اینترنت_ملی یک الزام تلقی می شود زیرا تمامی سرورهای خارج از ایران بوده و هرگونه مبارزه با اینگونه تحمیل قدرت و سلیقه در واقع امکانپذیر نمی باشد.
🔹هدف اصلی استراتژیکی دشمن از زمان پس از انقلاب اسلامی بخصوص دهه اخیر، ناامید کردن اقشار مختلف مردم بخصوص جوانان و نخبگان با بزرگنمایی مشکلات و کاستی ها و کوچک نمایی دستاوردها و افتخارات بوده است.
به طور کلی رسانه های بیگانه حقایق را وارونه جلوه میدهند و تلاش میکنند با نشان دادن پاره ای از واقعیت، نظرات و دیدگاه های خود را در قالبی پوشیده در داخل گزارشها و متن و تحلیل محتوا ها ارائه کنند. و با بردن ذهنِ افکار عمومی به دورترین نقطه از واقعیت و برجسته نشان دادن اطلاعات و اخبار در راستای گفتمان مورد نظر آنها، در کنار استفاده از تکنیکهای عملیات روانی همچون پررنگ کردن حاشیهها و چشمپوشی از حقایق، یکی از اصلیترین راهبردهای این رسانهها است که این روش مستلزم تببین سواد رسانه ای می باشد و باید خیلی جدی در مقابل این جنگ جهانی رسانه ای علیه کشورمان اقدامات لازم صورت گیرد.
🔸به طور کل دشمنان آن چیزی که میخواهند ما بدانیم را در رسانه های خود ارائه می کنند نه حقیقت را... بعنوان مثال کشورمان امسال نیز جز رکوردداران مصرف انرژی(اسراف این نعمت خدادادی با توجه به قیمت ناچیز) در جهان هست در حالیکه بسیاری از مردم اروپا رو به زغال سنگ و چوب و پوشیدن لباس گرم در منزلشان آورده اند اما این حقیقت در هیج جا بیان نمیشود! و این بحران خود را سر میپوشانند و یا رسانه های معاند اعلام می کنند(بمباران خبری) فلان شهر در اختیار مردم معترض می باشد اما در حقیقت فقط تعدای افراد گول خورده همراه معاندین آموزش دیده در یک یا چند قسمت شهر دست به تخریب زده اند. اساسا چرا باید هر چیزی که در رسانه ها بخصوص فضای مجازی دیدیم باور کنیم؟ آنهم بدون صحت سنجی؟
▫️انجمن سواد رسانهای ایران
#سواد_رسانهای👈عضو شوید
📲 @savaderasanei
🚦چطور در شبکههای اجتماعی بهتر گفتوگو کنیم؟
📍نباید از مخالفت با دیگران بترسیم یا بپرهیزیم؛ باید روش درستِ مخالفتکردن را بیاموزیم
🔸در دنیای حیوانات، وقتی تعارض منافعی پیش میآید، دو راهحل بیشتر وجود ندارد: جنگ یا گریز. خیلی وقتها در رویاروییهای انسانی هم از همین قاعده پیروی میکنیم. مثلاً وقتی در محیط کار موضوعی پیش میآید که شدیداً با آن مخالفیم، یا باید بحثوجدلی پرحرارت را به جان بخریم که ممکن است باعث عصبانیت و کدورت شود، یا باید حرفمان را بخوریم و برای حفظ همکاری و روحیۀ تیمی سکوت کنیم. اما محققانی که مدتها دربارۀ جدلهای انسانی مطالعه کردهاند، معتقدند راههای دیگری هم وجود دارد.
📌 ادامۀ مطلب را در لینک زیر بخوانید:
https://tarjomaan.com/barresi_ketab/10282/
🔹وقتی با کسی بحث میکنیم، باید به این فکر کنیم او چگونه میتواند همزمان هم ذهنش را تغییر دهد و هم تصویر اجتماعی خود را حفظ کند یا حتی ارتقا ببخشد. اغلب، انجام این کار حین منازعه دشوار است. در لحظۀ منازعه نظر فرد بیش از قبل و بعد منازعه با هویتش گره میخورد (نویسندهای به نام راشل کاسک بحث و گفتوگو را «لحظهای بحرانی» میداند که «فرد [در آن لحظه] خود را تعریف میکند»). بااینحال، اگر به طرف مقابل نشان دهیم به او گوش میدهیم و به دیدگاهش احترام میگذاریم، احتمال این که فرد بعداً تغییر موضع دهد، افزایش مییابد. اگر و هر زمان که فرد مقابل تغییر موضع داد، نباید سرزنشش کنیم که از ابتدا با ما موافق نبوده است. جالب است بدانیم در بحثهایی که دو سر بحث کاملاً با یکدیگر مخالفند، سرزنشکردن طرف مقابل به کرات اتفاق میافتد. سرزنشکردن سبب میشود فرد مقابل بهسختی نظرش را تغییر دهد. به خاطر داشته باشیم، آنها که نظرشان را تغییر میدهند به چیزی دست مییابند که ما به آن دست نمییابیم: #تغییر_ذهن.
▫️ترجمان علوم انسانی
📲 @savaderesanei
🚦جنگ شناختی و ترور سکوهای مرجع سهگانه
📍در معرفت شناسی و علوم شناختی، اساس مباحث، حول مفهوم "اعتبار" میچرخد. اینکه مکانیزم، منبع، مبنا و دلیل اعتبار یک گزاره و پیام چیست، #قلب_ساختار_معرفت شناسی را شکل میدهد.
🔸در جنگ شناختی که #افکارعمومی را بعنوان مخاطب خود میبیند، تلاش بر اعتبارزایی یا #اعتبازدایی است. به تعبیر دیگر یا جعل و خلق اعتبار برای اقناع افکار عمومی صورت میگیرد یا ترور اعتبار و دلیلخاص در دستور کار افسران جنگ شناختی قرار دارد.
🔹اما این اعتبارآفرینی یا اعتبارزدایی چگونه محقق میشود و چگونه در فرایند اقناع افکارعمومی عمل میکند؟ برای پاسخ به این سوال باید توجه داشت که مکانیزم اعتبار، ذیل یک مثلث شناختی تعریف میشود که در ادامه تبیین میشود.
1⃣سکوهای مشروع: عموم جوامع جهت اقناع افکارعمومی از سکوهای سیاسی و نهادهای قانونی بهره میبرند. ساختارهای رسمی انتخابی یا انتصابی که ذهنیت سازی، فرهنگ سازی و راهبردسازی را در راستای مدیریت افکارعمومی، صورت میدهند. #شعارهای_ساختارشکنانه مثل مرگ بر دیکتاتور، تخریب قانون و یونیفرم نظامی و رسانهملی را بر اساس "مشروعیت زدایی" یا "ترور اعتبار مشروع" می توان ترجمه کرد.(مرجعیت سیاسی)
2⃣سکوهای معقول: حلقه واسط میان حاکمیت و مردم را نخبگان، اِلیتها و روشنفکران اجتماعی تشکیل میدهند. در واقع آنچه که اعتبار قانونی را تکمیل میکند، عقلانیت و #حمایت_نخبگانی است و لایه های اعتبار را مقاوم تر میکند. توهین به دین و دانش و حوزه و دانشگاه را در همین راستا میتوان تفسیر نمود.(مرجعیت علمی)
3⃣سکوهای مقبول: باید اذغان داشت که ذهنیت سازی، فرهنگ سازی و اقناع در غیاب چهرهها و قهرمانها و مشاهیر به جادهای صعب العبور و ماموریتی ناممکن شبیه است. در واقع ساختارها بدون شخصیتهای مقبول و چهرههای مشهور، امکان امتداد ضعیفی دارند. سکوهای اثر فرهنگی، نظامی، هنری و ورزشی #سرمایههای_فرهنگساز هر سیستمی محسوب میشوند. توهین و تخریب سردار سلیمانی، علما و اساتید محبوب، تحت فشارگذاشتن اهالی ورزش و هنر را نیز میتوان ذیل این محور، طبقهبندی کرد.(مرجعیت فرهنگی_اجتماعی)
🔸اعتبارزدایی از مرجعیتهای سه گانه، نتیجه ای جز اختلال در فرایند شناختی جامعه و #ایجاد_نویز در مکانیزم اقناع افکارعمومی نخواهد داشت. با این اوصاف و درحالیکه دشمن، قدرت سخت موشکی_پهبادی کشور ما را متوازن با امکانات خودش احساس میکند، قدرت نرم ما را توسط اینستاگرام و تلگرام و توییتر به چالش میکشد.
📍در واقع سکوهای مرجع مشروع و معقول و مقبول ما را ترور میکند تا #رمزگشایی_پیام از جانب افکارعمومی با تردید و تقابل مواجه شود. وقتی اعتبار، ترور شد اقناع هم دچار ابهام و چالش میشود و در ادامه نیز میان نظام و جامعه #سکته_ارتباطی صورت گرقته و اعتماد، حمایت و مردم سالاری بتدریج تحلیل میرود.
✍ #علیرضا_محمدلو
#سواد_رسانهای👈عضو شوید
📲 @savaderesanei
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚦 تبلیغات مدرن؛ مصرفگرایی با چاشنی سادگی
📍 #دروغ_مینیمال
🔸مینیمالیستی که از خانههای طراحی و سالنهای مُد سرچشمه میگیرد نه برای فقرا است و نه برای طبقه متوسط؛ در حقیقت #مینیمالیست سبک زندگی مدرن و مختص برخی ثروتمندانی است که دوست دارند متفاوت باشند و ژست سادگی بگیرند!
#مستند_ضد
#سواد_رسانهای👈عضو شوید
📲 @savaderesanei
🚦دروغهای الهامبخش: پشت پردۀ اقتصاد جديد اينفلوئنسری
📍وسوسههای جذاب اینفلوئنسری هر روز جوانان بیشتری را به خود جذب میکند، اما ثروت موعود معمولاً نصیب آدمهای دیگری میشود
🔸در قرن اخیر، احزاب سیاسی و برندها هزینۀ بسیار زیادی کردهاند تا توجه ما را به خود جلب کنند و بر تصمیمهایمان اثر بگذارند. اما این روزها، دستۀ جدیدی از شیادان اختیار توجه ما را در دست گرفتهاند. اینفلوئنسرهایی که هزاران یا حتی میلیونها دنبالکننده دارند شبکههای اجتماعی خود را به بیلبوردهای تبلیغاتی زنده یا شهر فرنگی تبدیل میکنند که افراد باید برای دیدنشان اشتراک بخرند، و به این طریق از دنبالکنندگان خود کسب درآمد میکنند. این شبهحرفه تا همین ده سال پیش تقریباً وجود نداشت، اما حالا کایلی جنر، که پردرآمدترین اینفلوئنسر است، میتواند فقط با گذاشتن یک پست در اینستاگرام ۲/۱ میلیون دلار درآمد کسب کند. رسانههای اجتماعی انگیزۀ سودآوری را وارد زندگیهای اجتماعیمان کردهاند و بر رفتارهایمان تأثیر عمیقی گذاشتهاند.
درست از وقتی که دانشگاه را ترک کردم، همۀ آن وعده و وعیدهای اقتصادی که به نسل هزارۀ طبقۀ متوسط داده بودند دود شده و به هوا رفته است. در سال ۲۰۰۸، من دانشجوی کارشناسی اقتصاد بودم و تازه داشتم یاد میگرفتم که رونق و رکود اقتصادی چطور از بین میروند. اما همهمان میدانیم که کمی بعد چه اتفاقی افتاد: اقتصاد جهانی سقوط کرد. نقشههایی که برای کارشناسی ارشد کشیده بودم جلوی چشمم رنگ باخت و دهۀ بعد مطابق وعدههایی که در دهۀ قبلش داده شده بود پیش نرفت. وقتی دستمزدها کاهش یافت و فرصتهای شغلی کم شد، مخارج مصرفکنندگان بالا رفت و بدهیهای شخصی سر به فلک گذاشت. و این تازه قبل از آن بود که کووید-۱۹ از راه برسد و پول درآوردن از خانه به تنها راه ممکن بدل شود.
در چنین اوضاع و احوالی است که «اینفلوئنسربودن» حرفۀ پذیرفتنی و موفقی به نظر میرسد، حرفهای که سبک زندگی تجملیِ بالقوهای مهیا میکند و میزان درآمدش کمتر در جایی ثبت میشود. همین که دستتان بیاید چطور باید توجه آدمها را به خودتان جلب کنید، هم محصول هستید و هم فروشنده، و میتوانید از خودتان کسب درآمد کنید.
📌 ادامۀ مطلب را در لینک زیر بخوانید:
https://tarjomaan.com/barresi_ketab/10722/
▫️ترجمان علوم انسانی
#سواد_رسانهای👈عضو شوید
📲 @savaderesanei
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚦نکاتی که داخل این کلیپ دیده و شنیده میشه، علاوه بر نشان دادن ولنگاری و #رها_بودن فضای مجازی، ضعف شدید #فرهنگی_تربیتی در خانوادهها رو نمایان میکنه.
🔸پس باید توجه داشت که راهاندازی و تکمیل شبکه ملی اطلاعات، ارتقا پیامرسان بومی، فیلترینگ و... فقط جنبه سختافزاری این مشکلات رو پوشش میده و همزمان باید برای رفع آسیبها و مشکلات فرهنگی و تربیتی در خانوادهها و نسل جدید به صورت جدی برنامهریزی کرد.
📍قبول کنیم که نمیشه همه تقصیرات اوضاع و احوال فرهنگی_اجتماعی جوانان و نوجوانان رو تقصیر فضای مجازی بذاریم، اونجا بستری فراهمه اما ضعف اصلی در آموزشهای رسمی و غیررسمی فرهنگی و تربیتی در خانواده، مدرسه، دانشگاه و جامعه هست!
#سواد_رسانهای👈عضو شوید
📲 @savaderesanei
🚦نبرد آنلاین پنتاگون علیه ایران
📍بررسی پرونده فعالیت سنتکام علیه ایران در رسانههای اجتماعی
🔸کیت کلنبرگ ، روزنامهنگار تحقیقی مشهور اهل بریتانیا، اخیراً طی یادداشتی کوتاه با عنوان «رمزگشایی از جنگ آنلاین پنتاگون علیه ایران» ، در وبگاه مجله تحلیلی «The Crandle»، به بررسی ابعادی پنهان از اعتراضات اخیر ایران پرداخته است. وی در نوشتار خود مدعی شده که بازوهای مسئول #جنگ_شناختی آنلاین وابسته به پنتاگون، طی سالهای اخیر همواره نوعی نبرد روانی را با استفاده از ابزارهای خود در رسانههای اجتماعی، علیه ایران، پیگیری کرده است.
🔹وی معتقد است که بخش قابلتوجهی از کمپین اطلاعات نادرست آنلاین و تلاشهای سازمانیافته برای ایجاد #جنگ_روانی در رسانههای اجتماعی، از سوی #سنتکام، معطوف به ایران شده است و در گزارش خود به بررسی اهم اقدامات خصمانه صورتگرفته از سوی این نهاد نظامی، بهعنوان بازوی اجرایی #پنتاگون در غرب آسیا و در قبال ایران، پرداخته است:
🔺عملیات یادشده، به مدت پنج سال، به زبان فارسی و در سکوهای متعددی ازجمله توییتر، فیسبوک، اینستاگرام، یوتیوب و حتی تلگرام در جریان بوده است.
🔺بخشی از ابزارهای یادشده، وبگاههای خبری تولیدکننده و بازنشردهنده اخبار رسانههای شاخص بودند. کانال یوتیوبِ رسانههایِ مذکور حجم بالایی از ویدیوهای کوتاه را منتشر کرده و امیدوار بودند که با محتوای ارگانیک اشتباه گرفته شده و در سایر شبکههای اجتماعی بهصورت ویروسی منتشر شوند.
🔺روباتها و ترولهای پنتاگون از تکنیکها و رویکردهای روایی متفاوتی در تلاش برای تأثیرگذاری بر ادراک و ایجاد تعامل میان کاربران استفاده میکردند.
🔺با بررسی وقایع، میتوان استدلال کرد که این فعالیتها، بخشی از برنامه کلان #ایجاد_نارضایتی در میان طیف خاکستری و میانهرو جامعه ایران بوده است.
🔺انتشار #اخبار_جعلی و دادههای نادرست در مورد وقایع و نشر شایعات، اصلیترین روش بهکار گرفتهشده در این عملیات محسوب میشود.
🔺ردپای #نیروهای_سایبری وابسته به آمریکا در #برجستهسازی وقایعی چون سقوط هواپیمای پرواز ٧٥٢، جنگ روسیه و اوکراین، حمایت ایران از جبهه مقاومت و ناآرامیهای اخیر کشور، کاملاً مشهود و قابلمشاهده است.
🔺عملیات یادشده، علاوه بر تمرکز بر وقایع داخلی ایران، شایعاتی ازجمله حضور نیروهای نظامی ایران در افغانستان جهت سرکوب اعتراضات، اجبار مهاجران افغان مقیم ایران به حضور در میان نظامیان مستقر در سوریه جهت مقابله با داعش و نفوذ سپاه در کشور عراق را نیز در بر دارد.
#ادامه_دارد
▫️زاویه
📲 @savaderesanei
🚦سه لایه جنگ شناختی و تحلیل تغییرات اجتماعی
📍شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که تغییرات اجتماعی چگونه اتفاق میافتد. چگونه ذهنیت مردم جامعه عوض میشود و با تغییر نسلی، یک نگاه و #شناخت_وارونه و از واقعیتها و تاریخ و جغرافیا پیدا میکنند. باید اذعان نمود که در ساحتهای مختلف به عوامل مختلف بستگی دارد و به اصطلاح، چندعاملی و (multifactorial) است.
🔸اما اگر از زاویه دید #علوم_شناختی و جنگهای سایبری بخواهیم نگاهی به تغییرات نرم اجتماعی داشته باشیم، چنین فرایند سه گانهای را میتوان متصور بود:
1⃣ لایه اطلاعات (information): این سطح از جنگ شناختی با تکیه بر بمباران خبری، شایعات و فضاسازی و با هدف #تسخیر_افکارعمومی (public opinion) شکل میگیرد. در واقع دامنه و پهنای دادهها افزایش پیدا میکند و عمق دادهها در سطح پایینی قرار میگیرد و با تلاش در #فضاسازی، وضعیت شناختی جامعه هدف را مختل یا وارونه میکند و در حالت ناپایدار و هیجانی قرار میدهد. (نفوذ در جریان مطبوعات و شبکههای اجتماعی و خبری)
2⃣ لایه ذهنیتها (common sense): این سطح از جنگ شناختی، مربوط به اطلاعات سطحی جامعه نیست. بلکه متوجه اطلاعات پایدار و به اصطلاح #ارتکازات و عقل عرفی جامعه میشود. در جامعه شناسی از این سطح با عنوان شعور مشترک (common sense) یاد میشود. در روانشناسی نیز مفهوم #طرحواره با این واژه قرابت دارد که به دادهها و اطلاعات درونیسازی شده و رسوبیافته در ذهن اطلاق میشود. جنگ شناختی در این سطح با هدف فرهنگسازی و #تغییر_عادتها و الگویهای شناختی جامعه هدف سر و کار دارد. (نفوذ در جریان فرهنگ و هویت و فیلمسازی و سبک زندگی)
3⃣ لایه معرفتها (knowledge): ایستگاه مبنایی جنگ شناختی، الگوهای بنیادین و معرفتشناسی جامعه هدف است. مثلا #اتاقهای_فکر و اندیشکدهها و دانشگاههای یک جامعه را به لحاظ پارادایمی، از عقلگرایی به تجربهگرایی و از هستیشناسی به زبانشناسی تنزل میدهند. یا از طریق تکنولوژی و تلویزیون و رسانه و با غلبه تصویر به تعبیر مارشال مک لوهان، #معرفتشناسی_عقلگریز را بر جامعه مسلط میکنند. (نفوذ در جریان تولید باور و علم و دانش)
📍اهداف لایههای شناختی
🔹در لایه اول، مامور جنگ شناختی به دنبال #فضاسازی است و در لایه دوم جنگ شناختی در پی #فرهنگسازی است و لایه سوم نیز با هدف #معرفتسازی یا #ایدئولوژی_سازی و خلق واقعیت طراحی و تدوین و راهبری میشود.
📍ابزار لایههای شناختی
🔸لایه اول، #خبرپایه است و با مطبوعات و شبکههای اجتماعی، دستکاری و مهندسی میشود. لایه دوم #فرهنگپایه بوده و بتدریج از طریق فیلم و سریال و سبک زندگی، ذهنیت جامعه هدف و ناخودآگاه اجتماعی و به تعبیری دیگر (common sense)، تغییر پیدا میکند.
🔸لایه سوم نیز #معرفتپایه بوده و بتدریج در ساحت تخصصی، از عقلگرایی و محوریت وحی به سمت تجربهگرایی و شبه علمها و نامعرفتها تغییر وضعیت میدهد. در سطح عمومی نیز معرفت شبکهای و دادهبنیاد و #اطلاعاتسرگردان و پرتکرار و تعمیم یافته مجازی، اعتبار پیدا میکند و جایگزین معرفت و باورهای مستدل و معقول (باور صادق موجه) میشود.
✍ #علیرضا_محمدلو
📲 @savaderesanei
سواد رسانهای
🚦نبرد آنلاین پنتاگون علیه ایران 📍بررسی پرونده فعالیت سنتکام علیه ایران در رسانههای اجتماعی 🔸کیت ک
🚦نبرد آنلاین پنتاگون علیه ایران
#بخش_دوم
📍کیت کلنبرگ که عموماً در آثارش به بررسی نقش سرویسهای اطلاعاتی در شکلدهی به سیاست و ادراک اجتماعی میپردازد، نویسنده مقالهای با همین موضوع در وبگاه مجله تحلیلی «The Crandle» است. وی در نوشتار کوتاه خود به بررسی ادعای نقش نهادهای نظامی و امنیتی ایالاتمتحده آمریکا در ناآرامیهای اخیر ایران، میپردازد.
🔸تنها چند روز پس از آغاز ناآرامیهای ناشی از درگذشت مهسا امینی، در تاریخ ١٦ سپتامبر، «واشنگتنپست» طی گزارشی فاش کرد که پنتاگون، با استفاده از توان حسابهای کاربری ترول و روباتهای ستاد فرماندهی مرکزی ایالاتمتحده #آمریکا، تلاش گستردهای را برای تأثیرگذاری روانی بر #اعتراضات ایران، آغاز کرده است. این در حالی است که با افشای این اطلاعات، رسانههای اجتماعی شاخص، متعاقباً مدعی مسدودسازی حسابهای کاربری مرتبط با این جریان شدند.
🔹این حسابهای کاربری طی تحقیقات مشترکی از سوی شرکت تحقیقاتی رسانههای اجتماعی «Graphika» و «مرکز رصد اینترنت استنفورد» ، کشف شدند. از حسابهای کاربری یادشده بهعنوان بخشی از عملیات پنجساله نفوذ پنهان جریان غربگرا در ایران، یاد میشود. بر اساس ادعای مطرحشده از سوی کلنبرگ، گزارش یادشده پس از انتشار در اواخر ماه اوت سال جاری، کمترین میزان پوشش رسانهای را از سوی مطبوعات انگلیسیزبان دریافت کرد. با وجود این، گزارش مذکور، آشکارا مورد توجه بسیاری از متخصصان قرار گرفت و سبب بروز نگرانیهای عمیق در بالاترین سطوح دولت ایالاتمتحده آمریکا شد.
🔺درحالیکه «واشنگتنپست» به شکل مفتضحانهای مدعی رنجش و ناراحتی دولت آمریکا از این اشتباه فاحش سنتکام و تضعیف ارزشهای اخلاقی آمریکایی در جریان این پویش بود؛ به نظر میرسد که مشکل واقعی، اصل افشای کمپین مذکور است.
📍عملیات سنتکام علیه ایران
🔸حوزه جغرافیایی فعالیت سنتکام شامل ایران نیز میشود و کلنبرگ، معتقد است که با توجه به موقعیت دیرینه جمهوری اسلامی ایران بهعنوان یک دشمن کلیدی برای ایالاتمتحده آمریکا، شاید تعجبآور نباشد که بخش قابلتوجهی از #اخبار_جعلی آنلاین و تلاشهای سازمانیافته برای ایجاد #جنگ_روانی در رسانههای اجتماعی، از سوی این واحد، معطوف به ایران شده است.
🔹بر اساس مدعای مطرحشده از سوی برخی متخصصان، ایجاد چندین رسانه ساختگی جهت انتشار محتوا به زبان فارسی، یک استراتژی کلیدی است که توسط متخصصان #جنگ_شناختی نیروهای مسلح ایالاتمتحده آمریکا، به کار گرفته میشود؛ بنابراین، پویش یادشده، به زبان فارسی در سکوهای متعددی شامل توییتر، فیسبوک، اینستاگرام، یوتیوب و حتی تلگرام در جریان بوده است. در بسیاری از موارد نیز روزنامهنگاران و کارشناسان جعلی با دنبالکنندگان غیرواقعی فراوان در پلتفرمهای یادشده، بخشی از پروژه سنتکام بودهاند.
🔺وبگاه مجله تحلیلی «The Crandle» به برخی از رسانههای یادشده اشاره کرده است. بهعنوانمثال، رسانهای موسوم به «فهیم نیوز» با ادعای ارائه اخبار و اطلاعات دقیق در مورد رویدادهای ایران، بهطور برجسته پستهایی را منتشر میکرد که بر اساس آنها، نظام سیاسی ایران تمام تلاش خود را برای سانسور و فیلتر کردن اینترنت به کار گرفته است و در نتیجه، منابع یادشده اثرگذار و معتبر تلقی شده و از همین رو، خوانندگان باید به منابع آنلاین مراجعه و اعتماد کنند.
🛡بنابراین میتوان نتیجه گرفت که این رسانه در مقیاس کلان با تکیه بر مغالطه، با استفاده از مسئله عدم اعتماد عمومی به رسانههای رسمی و حاکمیتی کشور، تلاش جمهوری اسلامی ایران برای قطع دسترسی کاربران به رسانههای غربی را گواه بر حق و صحیح بودن اخبار منتشرشده از این رسانهها اعلام میکرد.
🔹علاوه بر این، رسانه دیگری به نام «دریچه نیوز» نیز در طول دوره فعالیت خود مدعی شده است که یک وبسایت مستقل و غیروابسته به گروهها و جریانهای سیاسی است که خود را متعهد به ارائه اخبار بدون سانسور و بیطرفانه به ایرانیان داخل و خارج از کشور میداند. این رسانه در عمل رویکرد انتشار محتوای مخرب علیه انقلاب اسلامی و نهادهای نظامی کشور را اتخاذ کرد.
🔺بررسیهای صورتگرفته نشان میدهد که کانال یوتیوب رسانههای یادشده حجم بالایی از ویدیوهای کوتاه را منتشر میکردند و امیدوار بودند که با محتوای ارگانیک اشتباه گرفته شوند و در سایر شبکههای اجتماعی بهصورت ویروسی انتشار یابند!
▫️زاویه
📲 @savaderesanei
🚦وب 3 چیست؟
🔸وب 3 میتواند امکان دسترسی به اینترنتی آزاد که کمتر تحت کنترل شرکتهای بزرگی مثل گوگل و فیسبوک باشد و دسترسی به آن نیز نسبت به اینترنت کنونی راحتتر باشد، فراهم کند. در این مطلب شما را با Web 3.0 آشنا میکنیم.
👇
https://dgto.ir/2how
📲 @savaderesanei
🚦اینستاگرام و خرده سلبریتیها
🔸رسانهها نقش مهمی در خلق و برجسته سازی شهرت دارند. افراد مشهور را نیز میتوان به گروههای مختلفی تقسیمبندی کرد: گروه نخبگان و متخصصان علمی، مذهبی و سیاسی؛ گروه سلبریتیهای مشهور مانند فعالان حوزه ادبی، هنری و ورزشی؛ و گروه دیگر کسانی هستند که به واسطه رسانهها و کمپانیها به شهرت رسیدهاند.
📍 #خرده_سلبریتیها قهرمانان اغلب خیالی زندگی روزمره هستند؛ یعنی کسانی که میخواهند از زندگی روزانه شان عرصه نمایش بسازند.
🔹نظام ستارگی سنتی، که تا پیش ازاین بر سلسله مراتب و هنجارهای خاص رسانههای جمعی مبتنی بود، اکنون دچار تحول شده است و رسانههای اجتماعی، به ویژه اینستاگرام، نقشی بنیادی در ستارهسازی دارند. از تبعات این تحول ورود افراد معمولی به جرگه ستارگان است.
🔺درواقع، اینستاگرام شهرت و ستارگی را دموکراتیزه کرده است. لذا در بازنمایی و برجستهسازی چهره های مشهور گروه نخبگان، سلبریتیهای مشهور و سلبریتی شدهها، رسانههای جمعی نقش بنیادی دارند و شبکههای اجتماعی ابزاری برای استفاده چهرهها از شهرت هستند؛ درحالیکه خرده سلبریتیهای اینترنتی شهرت خود را صرفا از طریق شبکههای اجتماعی و به طور خاص از اینستاگرام به دست آورده اند.
📲 @savaderesanei
🚦درباره صحبتهای این میهمان برنامه #جهانآرا که خیلی حاشیهساز شده باید بگم ایراد اصلی به عوامل برنامه برمیگرده. وقتی جانباز قطع نخاعی که با #حاج_قاسم در ارتباط بوده رو ایام شهادت حاج قاسم دعوت میکنید، چرا بحث باید بره به این سمت و سو و جلوش هم گرفته نشه. چرا نباید قبل از برنامه میهمان توجیه بشه؟ همه به کنشهای علی دایی منتقدیم، همون کنشها رو باید نقد کنیم، افتخارات ملی رو بزنیم که خودزنی کردیم.
📍این جانباز عزیز ده ساعتم از خاطرات خودش تو سوریه و یا حاج قاسم بپرسی بازم وقت کم میاد، چرا برنامه باید به سمت دیگری برده بشه؟
هزینه این مسألهسازیها رو کی باید بده؟ کماکان نظام باید هزینه بده؟ لطفا فقط فضای ایتارو نبینید، تو اینستاگرام و جاهای دیگه ولوله شده، چقدر به این جانباز بیاحترامی شده، تا جایی که اکثر روزنامههای امروز دربارهش خبر کار کردن. این یعنی هزینهسازی.
✍حسیندارابی
📲 @savaderesanei
🚦 #متاورس به عمر تلویزیون پایان میدهد؟
📍برخی از کارشناسان محیطهای مجازی هشدار میدهند که شرکتهای تلویزیونی برای حفظ بقایشان باید خود را با دنیای سرگرمیهای آنلاین که به سرعت در حال توسعه هستند، هماهنگ کنند.
🔸شبکههای تلویزیونی هماکنون در حال نبرد با غولهای #بازیآنلاین هستند تا توجه مخاطبان جوان و در پی آن دلارهای تبلیغاتی را جلب کنند. چشمانداز نهایی این رقابت #متاورس است، اصطلاحی ساده که به محیطهای مجازی سه بعدی آنلاین اطلاق میشود. این محیطهای رو به رشد در حال حاضر توانستهاند میلیونها کاربر را به خود جذب کنند. به گزارش یورونیوز بر اساس اعلام سایت استاتیستا، در حالی که هنوز مسنترها به #تلویزیون سنتی علاقه دارند اما بینندگان زیر ۳۵ سال طی یک دهه به نصف کاهش یافتهاند. از همین رو پیشبینی میشود که با توسعه متاورس، از شمار بینندگان تلویزیون به شدت کاسته شود.
🔹فردریک کاوازا، یکی از بنیانگذاران شرکت
فرانسوی سیسک که در حوزه دیجیتال فعال است، میگوید: جوانان از #تماشاگران_منفعل تلویزیون به #بازیکنان_فعال تبدیل شدهاند و از نمایشگرها به گوشیهای هوشمند روی آوردهاند. بنابراین شبکههای تلویزیونی برای جلب جوانان باید با پلتفرمهای بازی آنلاین مانند «فورتنایت»، «روبلاکس» و «ماینکرفت» که به عنوان پیشآهنگان متاورس تلقی میشوند، رقابت کنند که در حال حاضر موقعیتی برتر به دست آوردهاند.
🔺به گفته برخی از متخصصان، شرکتهای تلویزیونی زمان مناسبی برای تطبیق خود دارند اما در ارائه محصولاتشان به افراد مسن که برنامههای سنتی را تماشا میکنند، افراد میانسالی که به پخش برنامهها روی آوردهاند و جوانانی که خواهان سرگرمیهای تعاملی و اجتماعی هستند، با چالش بزرگی مواجه هستند.
🔸کتی برم، رئیس بخش نوآوری تلویزیون فرانسه گفت: اگر میخواهیم برای مخاطب جذاب بمانیم، باید خودمان را در زمینه همه این کاربردها تقویت کنیم. شبکههای ملی هنوز در حالت تحقیق در این زمینه هستند هرچند در نهایت بزرگترین چالش ممکن است مالی باشد.
🔹تاکنون شرکتهای تلویزیونی از تحولات در عرصه فناوری مصون بودهاند، زیرا برخلاف سایر رسانههای سنتی مانند روزنامهها، درآمد تبلیغاتیشان چندان تحت تأثیر قرار نگرفته است. اما وارنفورد معتقد است که این روند میتواند سریعتر از تصور عموم تغییر کند.
🔺بر اساس گفته او، انتقال تبلیغات تلویزیونی به دنیای بازی در گذشته سخت بود، زیرا آنها توسط شرکتهای خاص ایجاد میشدند اما اینک با میدان بازتر متاورس، مارکها دامنه بسیار بیشتری برای تبلیغ خود و فروش مستقیم کالاهایشان به کاربران خواهند داشت.
✍ #دکتر_یونس_شکرخواه
📲 @savaderesanei
15.79M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🚦 توی سبد مصرف رسانهای بچهها چی بذاریم؟
📲 @savaderesanei
🚦چشم و دل سیرها!
(نگاهی به آمار پورنوگرافی در آمریکا)
📍بازدید از سایتهای پورن در آمریکا، بیش از مجموع بازدیدهای سایتهای نتفلیکس، آمازون و توئیتر در طول یک ماه است!
📲 @savaderesanei
🚦تکنیک اقناعی گواهی اجتماعی
📍تاثیرگذاری و نفوذ به واسطه رسانههای جمعی برای افراد نیازمند فرمولهایی است که بتواند اعتماد مخاطبان، کاربران یا مشتریان را جلب کند.
🔸این جلب اعتماد میتواند برای دعوت به تماشای یک فیلم باشد یا خرید یک کالا یا حمایت از یک جریان سیاسی-اجتماعی.
🔹 #گواهی_اجتماعی: برای آشنایی با یکی از قواعد تاثیرگذاری و نفوذ به بررسی تکنیک «گواهی اجتماعی» که رابرت چالدینی مطرح کرده است می پردازیم.
🔸گواهی اجتماعی به ما میگوید: مواقعی که در انجام یک عمل یا اتخاذ تصمیم دچار تردید هستیم، احتمالا تصور میکنیم که افراد پیرامون ما اطلاعات بیشتری در اختیار دارند. در واقع به تجربیات اکثریت و دیگران اعتماد میکنیم.
🔹به تعبیر دیگر در دنیای حقیقی، افراد در مواقع انتخاب و تصمیمگیری رفتار خود را مطابق با آنچه دیگران انجام داده تطبیق میدهند.
🔸مثلا وقتی صفی از مشتریان را میبینیم که منتظر غذاخوردن در یک رستوران هستند یا عکسی از یک سلبریتی که در حال نوشیدن یک مارک قهوه خاص است را میبینیم. مجاب میشویم که آن رستوران یا قهوه خاص حتما کیفیت بهتری دارند. ما ناخودآگاه به نظرات کاربران اعتماد میکنیم زیرا آن محصول یا خدمات را تجربه کردهاند.
📍به طور کلی شش نوع گواه اجتماعی وجود دارد:
۱.کارشناسان: استفاده از توصیه متخصص و کارشناسان مربوطه.
۲.سلبریتیها: استفاده و بهرهگیری از چهرههای مشهور در تبلیغات، فراخوانها، حمایت از یک رویداد یا جریان خاص
۳. کاربران: افرادی که در سایت مورد نظر عضو فعال هستند و براساس تجربیات خود نظر میدهند. (مثال: تعریف مثبت یا منفی کاربران در شبکههای اجتماعی، سایتها پخش فیلم و آنلاینشاپها.)
۴.گواه عمومی: هنگامی که گروه بزرگی از مردم تایید و دنبال کنند. (مثال: داشتن هزاران مشتری یا میلیونها دنبال کننده در پروفایلهای شبکههای اجتماعی.)
۵. دوستان و آشنایان: توصیه، تایید یا رد افراد فامیل و دوستان نزدیک.
۶. نشان اعتباری: هنگامی که توسط یک چهره یا برند معتبر مهر تایید داده میشود. مثال تیک آبی در اینستاگرام، گواهی افتخارات و مدارج، دستاوردها در مسابقات و جشنوارهها.
🔸مخاطب همواره به آنچه که دریافت میکند اعتماد کامل ندارد و ناخودآگاه بهدنبال دلایلی ترغیب کننده برای تکمیل اعتماد خود است.
🔹این دلایل از طریق انواع فنون اقناع مانند تکنیک گواه اجتماعی فراهم میشود. بنابراین هرفعالیت و رویدادی در بستر رسانههای نوین برای جلب نظر، رقابت و پایداری به تکنیک مجابکنندهای چون گواه اجتماعی نیاز دارد.
▫️مسیررسانه
📲 @savaderesanei
🚦رویکرد جدید بریتانیا در تنظیمگری VOD
📍گامهای بریتانیا برای نزدیککردن مقررات VOD به مقررات برودکست
🔸در بریتانیا، قواعد و استانداردهای متفاوتی برای #تنظیمگری انواع برنامههای صوتی-تصویری (برودکست یا VOD) وجود دارد که این تفاوتِ قواعد ممکن است برای بینندگان گیجکننده باشد.
🔹به همین دلیل دولت بریتانیا اوایل سال جاری وایتپِیپِری منتشر کرد که در آن گفت: دولت اختیاراتی را به #آفکام میدهد تا پیش نویس یک قانون جدید VOD، شبیه به «قانون برودکست»، را نوشته و اجرا کند تا اطمینان حاصل شود که محتوای تلویزیونمانند (TV-like content)، صرفنظر از اینکه مخاطبان چگونه آن را تماشا کنند (درخواستی یا برودکست)، مشمول استانداردهای یکسانی باشد.
👈متن کامل این یادداشت را در [زاویه](https://zaviehmag.ir/?p=3397) بخوانید
✍ #دکتر_علی_زرودی
📲 @savaderesanei
🚦نتایج یک پژوهش نشان میدهد که مردم خبر زده شدهاند!
📍 نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد که این روزها افراد بیشتری از اخبار اجتناب و کمتر به آن اعتماد میکنند.
🔸به گزارش ایسنا و به نقل از رویترز، تعداد فزایندهای از مردم به شکل خودخواسته و انتخابی از اخبار مهم مانند همهگیری ویروس کرونا، حمله روسیه به اوکراین و بحرانهای اقتصادی اجتناب میکنند.
🔹موسسه مطالعه روزنامهنگاری رویترز در گزارش سالانه اخبار دیجیتال خود گفت: در حالی که اکثر افراد مورد بررسی به طور منظم اخبار را دنبال میکنند، ۳۸ درصد از آنها گفتند که اغلب یا گاهی اوقات از خواندن اخبار اجتناب میکنند.
🔸این در حالی است که این آمار در سال ۲۰۱۹ معادل ۲۹ درصد بوده است. همچنین حدود ۳۶ درصد از افراد به ویژه افراد زیر ۳۵ سال میگویند که اخبار ، روحیه آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
🔹اعتماد به اخبار نیز در حال کاهش است و در ایالات متحده به کمترین میزان رسیده است. به طور متوسط، ۴۲ درصد از مردم گفتهاند که بیشتر اوقات به اخبار اعتماد دارند! این رقم تقریباً در نیمی از کشورهای این گزارش کاهش یافته و تنها در هفت کشور افزایش یافته است.
🔸"راسموس کلیس نیلسن" مدیر موسسه رویترز در این گزارش که بر اساس یک نظرسنجی آنلاین از ۹۳ هزار و ۴۳۲ نفر انجام شده است، نوشت: تعداد زیادی از مردم رسانهها را در معرض نفوذ سیاسی ناروا میدانند و تنها اقلیت کوچکی معتقدند که اکثر سازمانهای خبری بهترین را برای جامعه میخواهند و آن را بر منافع تجاری خود ترجیح میدهند.
🔹طبق این گزارش، مخاطبانِ جوانتر به طور فزایندهای از طریق پلتفرمهایی مانند "تیکتاک" به اخبار دسترسی پیدا میکنند و ارتباط ضعیفتری با خبرگزاریهای معتبر و مطرح دارند.
🔸هر هفته ۷۸ درصد از جوانان ۱۸ تا ۲۴ ساله از طریق خبرخوانها و جمع آوری کنندههای خبر، موتورهای جستجو و رسانههای اجتماعی به اخبار دسترسی دارند. ۴۰ درصد از این گروه سنی هر هفته از "تیکتاک" استفاده میکنند و ۱۵ درصد گفتهاند که از آن برای یافتن، بحث یا اشتراک گذاری اخبار استفاده میکنند.
🔹رشد تعداد افرادی که برای اخبار آنلاین، پول پرداخت میکنند ممکن است در حال کاهش باشد، به طوری که بخش بزرگی از اشتراکهای دیجیتال به چند خبرگزاری ملی اختصاص دارد.
🔸در ۲۰ کشوری که پرداخت هزینه برای دریافت اخبار، رایج است، ۱۷ درصد از پاسخ دهندگان در نظرسنجی برای هر خبر آنلاین پول پرداخت کردهاند که رقمی مشابه با سال گذشته است.
📲 @savaderesanei
سواد رسانهای
🚦 ترفندهای مغالطه در بحث و رسانه 📍 ۱_ #سفیدسازی_مجرم 📲 @savaderesanei
🚦ترفندهای مغالطه در بحث و رسانه
📍۲_ #تضعیف_شواهد
📲 @savaderesanei
🚦هوش مصنوعی OpenAI احتمالاً جایگزین برخی مهندسان نرمافزار این شرکت میشود
🔸شرکت OpenAI در سکوت خبری، صدها پیمانکار بینالمللی را برای آموزش هوش مصنوعی خود در زمینهی مهندسی نرمافزار استخدام کرده است.
🔹 برخی پیمانکاران OpenAI در ۶ ماه گذشته از مکانهایی مثل آمریکای لاتین و اروپای شرقی به استخدام این شرکت درآمدهاند. براساس گزارشهای اخیر، این پیمانکاران وظیفهی ایجاد دادههای موردنیاز برای آموزش هوش مصنوعی و یاد دادن وظایف سادهی مهندسی نرمافزار به آن بوده است.
🔸شرکت OpenAI قبلاً محصولی بهنام Codex را توسعه داده است که میتواند زبان طبیعی را به کدهای کاربردی رایانهای تبدیل کند. اکنون استخدام پیمانکاران جدید نشان میدهد این شرکت بهدنبال پیشرفتهتر کردن فناوری تولید کد با هوش مصنوعی است و احتمالاً آن را جایگزین برخی مهندسان نرمافزار خود خواهد کرد.
▫️زومیت
📲 @savaderesanei
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚦نگاهی به چگونگی پوشش اخباربحران توسط شبکههای خبری ترکیه پس از زلزله
📍اگر در چندروز گذشته شبکههای خبری، ازجمله شبکهtrt1 ترکیه را دیده باشید، متوجه استراتژی خاص آنها در امیدبخشی و افزایش همدلی در پوشش اخبار بحران میشوید.
🔸با آنکه بعد از هر حادثه، همه معمولا انتظار مواجهه با تصاویر نشاندهنده میزان آسیبهای جدی و تلفات را دارند، اما نحوه پوشش خبری در اینکه این حوادث چه احساسی در مردم ایجاد کنند، اهمیت بسیار زیادی دارد.
🔹این که بعد از بروز حوادث، احساس ناراحتی زیاد و بهخصوص، احساس ناکارامدی دولت و مسئولین در مردم ایجاد شود، یا اینکه حس قدردانی، مسئولیت اجتماعی و همدلی پیدا کنند، به طرز قابل توجهی به نحوه پوشش خبری آن اخبار و عملکرد خبرنگاران بر میگردد.
🔸در این چندروز، بارها این تصاویر از شبکههای خبری ترکیه پخش شده که هربار با بیرون آمدن هر فرد زنده از زیر آوار، همه دست میزنند و صدای تکبیر، نشان از موفقیت وپیروزی آنها دارد.تاکیدبرزنده بیرون آمدن فردی که درحال نمازبوده،زنی که برای بیرون آمدن از آوار صبرمی کندتا روسری به اوبرسانند،تاکیدبرنمازودعابرای مردم،عبارات وجملات امیدبخش امدادرسانان به افراد درحال نجات یابازمانده،تاکیدبرعباراتی مثل"نگران نباش،من اینجام،پیش تو هستم"،صدای دست زدن وشادی باهرنجات،پخش تصاویر نجات به جای تصاویرحمل جنازه،گریه و..همگی نشان ازاستراتژی امیدبخشی وافزایش حس همدلی وامید ازطریق اخبار به مردم دارد.
🔹خوب است اصحاب رسانه وخبرنگاران مابادید یک کلاس آموزشی،پوشش خبری بحران درترکیه رامشاهده کنند
✍لیلا وصالی،دکترای علوم ارتباطات
📲 @savaderesanei
🚦 «سقوط» آزاد
هزارتوی تنظیمگری صوتوتصویر فراگیر
♦️ به احتمال زیاد، شما نیز مناقشه اخیر میان سازمان صداوسیما و پلتفرم فیلیمو در خصوص سریال «سقوط» را شنیدهاید. البته این اولین باری نیست که فیلیمو برای دریافت مجوز از ساترا استنکاف میکند، اما پیشبینی آینده چندان نیازمند سناریونویسی نیست؛
🔸هرچند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صداوسیما هنوز در مواردی با یکدیگر اختلافنظر دارند، اما درمورد سریال و پخش زنده اِجماع حاصل شده و طبق بیان مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، این وزارتخانه کاملاً پذیرفته است که مسئولیت تنظیمگری سریال و پخش زنده با ساترا است.
🔸اِصرار ساترا برای تنظیمگری سریال میتواند علل مختلفی داشته باشد، اما یکی از علل اصلی این است که با توجه به حکم قانون بودجه مصوب سال ١٤٠٠ مجلس شورای اسلامی و تفاهم حاصلشده میان دو نهاد، اگر ساترا به تنظیمگری سریال اقدام نکند، ترک فعل رخ داده و مستحق مجازات میشود.
📍متن کامل این یادداشت را در [زاویه](https://zaviehmag.ir/?p=4197) بخوانید
✍علی زرودی (دکتری فرهنگ و ارتباطات و پژوهشگر فضای مجازی)
📲 @savaderesanei