#شناخت_ائمه_علیهم_السلام
#پیامبر_صلی_الله_علیه_وآله 3⃣
#ولادت
🔸زمانى که وجود مقدس رسول اکرم صلى الله عليه وآله وسلم پا به عرصه وجود نهاد🌹 ،در اوایل ولادتشان اين جملات را در مهد بر زبان جاری کردند👈" الله اکبر، والحمد لله کثيراً وسبحان الله بكرةً واصيلاً" و این جملات اولین کلامی بود که بر زبان مبارکشان جاری شد. [1]
#نامگذاری
🔹پيامبراسلام صلى الله عليه وآله وسلم به دو نام «أحمد» و «محمد» معروف بود و قرآن کريم هر دو نام را ياد آور شده است.
تاريخ نگاران 📝آورده اند:#عبدالمطلب، جد پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم ، آن حضرت را محمد ناميد و در پاسخ کسانى که سبب اين نامگذارى را از او جويا شدند، مى فرمود: خواستم وى در آسمان و زمين 🌍مورد ستايش قرار گيرد.[2]
چنان که مادرش #آمنه، نيز قبل از جدش وى را «احمد» نام نهاده بود.[3]
در عرف جزيرة العرب و ساير جاها هيچ گونه مانعى وجود نداشت که يك فرد، به دو نام و دو لقب و دو کُنيه معروف باشد.
[1] 📘سبل الهدى،ج1،ص:349
[2] 📗تاريخ مدينة دمشق ، ج3، ص: 32
[3]📒 الطبقات الكبرى، ج1، ص: 79
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#کلام_شیعه 9⃣
ادامه جواب سؤال" چه عامل یا عواملی انسان را به بحث در باره وجود خداوند برمی انگیزد؟"
4⃣د. عشق به آگاهی و آشنایی با جهان هستی
🔸حس کنجکاوی یکی از حس های نیرومند آدمی است ، بحث و جستجو 🔍از علت حوادث و پدیده ها از مظاهر آشکار این حس فطری است.
همه ما به راستى مىخواهيم بدانيم:اين آسمان بلندپايه، اين زمين 🌍گسترده ، اين موجودات رنگارنگ و🐠 ... خود به خود به وجود آمده اند، يا اين نقشهاى عجيب به دست نقاشى ماهر و توانا و چيره دست، كشيده شده است؟
🔹از اين گذشته، نخستين سؤالاتى كه در زندگى براى همه ما پيدا مىشود؛ اين است كه👈:از كجا آمده ايم؟ در كجا هستيم؟ و به كجا مى رويم؟
و ما اگر پاسخ هاى اين پرسش هاى سه گانه را بدانيم؛ چقدر خوشبخت خواهيم بود؟ يعنى بدانيم آغاز زندگى ما از كجا شروع شده و سرانجام به كجا خواهيم رفت؟ و اكنون چه وظيفه اى داريم؟
🔸روح جستوجوگرِ ما به ما مىگويد: بايد آرام ننشينى تا پاسخ اين سؤالات را پيدا كنى.
🔹از این جهت بحث از وجود آفریدگار جهان پاسخگویی به یک نیاز واحساس فطری یعنی فطرت علت شناسی است.
(📗برگرفته از کتاب 50 درس اصول عقائد براى جوانان، آیت الله مکارم شیرازی،صص 14-13 و 📒کتاب عقاید استدلالی ، ربانی گلپایگانی،ص 15)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#تربیت_شیعی 6⃣
#حدیث
💌قال الرضا علیه السلام: اصْبِرُوا عَلَى الْحَقِ وَ إِنْ كَانَ مُرّا
🔸امام رضا علیه السلام فرمودند: بر حق شکیبا باشید اگرچه تلخ و ناگوار باشد.
(📗الفقه المنسوب إلى الإمام الرضا عليه السلام، ص: 368)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
شیعه شناسی
#خبر
🔻آیتاللهالعظمی مکارم در نخستین روز درس خارج سال تحصیلی جدید:
✅ همه باید برای فرهنگسازی غدیر شرکت کنیم
✅ در راهپیمایی غدیر شرکت میکنم
غدیر از واضحترین دلایل امامت است؛ اگر به دید عقلی هم بنگریم این امر معنا ندارد پیامبر اکرم(ص) عدهای را در زیر آفتاب جمع کنند و به آنها بگویند این دوست من است بنابراین بدون اهانت به مقدسات دیگران باید در زمینه اهمیت غدیر برنامهریزی شود.
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#شناخت_ائمه_علیهم_السلام
#حضرت_زهرا_سلام_الله_علیها 1⃣
#مادر
🔸حضرت #خديجه عليها السلام دختر خُوَيْلِد، نخستين همسر رسول اکرم صلى الله عليه وآله وسلم از پدر و مادرى قريشى و از اصيل ترين خاندان هاى جزيرة العرب پا به عرصه گيتى نهاد، خديجه افزون بر اين تبار برجسته، از نيكنامى و اخلاق پسنديده و ويژگى هاى ارزشمندى برخوردار بود.
🔹وى به مقام و منزلتى رسيده بود که قبل از ازدواج با رسول خدا صلى الله عليه وآله وسلم به طاهره و مهتر بانوان قريش معروف بود. خديجه، در کنار اين همه فضايل برجسته،يكى از ثروتمندترين افراد قريش به شمار مى آمد و از جايگاهى برتر از آنان برخوردار بود و با دو عاملِ وراثت و تربيت، بر فطرت دين الهى قرار داشت.
🔸پدرش" خُوَيْلِد" مردى بود که با پادشاه 👑يمن آن گاه که" تُبَّع" خواست حجر الاسود را به يمن منتقل سازد، به مبارزه برخاست و از حرکت او جلوگيرى کرد و از قدرت و نيروى فراوان پادشاه، بيمى به خود راه نداد و اين عمل را از دستورات دين و آيين خود مى شمرد.
🔹" أسد بن عبد العُزّى" پدر بزرگ حضرت خديجه از شخصيت هاى بارز "حِلف الفضول" بود که قبايل قريش دعوت او را پذيرا شده و با امضاى قراردادى متعهد شدند از مظلومان و ستمديدگان مكه و يا ديگر کسانى که وارد اين شهر مى شوند، حمايت کرده و حق آنان را از ستم پيشگان بستانند و رسول اکرم صلى الله عليه وآله وسلم در اين زمينه فرموده بود:" در خانه عبد الله بن جدعان شاهد پيمانى بودم که اهميّت تشكيل آن از شتران سرخ مو برايم دوست داشتنى تر است و اگر در عصر اسلام نيز به بستن چنين پيمانى دعوت شوم، آن را پذيرا خواهم شد."
🔸بنا بر اين، حضرت خديجه عليها السلام از خاندان والا تبار و معروف به علم و دانش و ديندارى، به شمار مى آمد و کسان و نزديكانش بر آيين حنيفِ ابراهيم عليه السلام و در سرزمين جزيرة العرب در انتظار ظهور و پيدايش دين حق به سر مى بردند.
(📔پيشوايان هدايت ٣،صديقه کبرى حضرت فاطمه زهراعليها السلام،مجمع جهانى اهل بيت عليهم السلام، ص 61)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#فرق_شیعه 3⃣
#مقدمه 3⃣
#حديث_هفتاد_و_سه_فرقه
🔸در كتب حديث از طريق شيعه و اهل سنّت روايت شده است كه پیامبر صلی الله علیه وآله فرمودند:امّت موسى پس از او به هفتاد و يك فرقه و امّت عيسى پس از وى به هفتاد و دو فرقه تقسيم شدند، و پس از من امّتم به هفتاد و سه فرقه تقسيم خواهد شد كه تنها يك فرقه اهل نجات خواهد بود، چنانكه از فرقه هاى هر يك از دو امّت موسى و عيسى نيز تنها يك فرقه اهل نجات بود.[1]
🔹این حدیث در کتب فرقه نگاری از اهمیت ویژه ای ♨️برخوردار بوده به طوریکه یکی از اساسی ترین انگیزه های فرقه نگاران در تالیف کتب فرق بوده وآنرا ملاک اصلی خود در شمارش فرق قرار داده اند.
🔸نکته ی قابل تأمل در این جا این است که فرقه نگاران اهل سنت در مقام شمارش فرقه ها ، اهل سنت را با تمام انشعابات فقهی وکلامی که دارند یک فرقه معرفی کرده و سعی در معرفی کردن خود به عنوان فرقه ناجیه هستند و 72 فرقه دیگری که هلاک🔥 می شوند را به غیر خود که عموما شیعه هستند نسبت می دهند.[2] و در این بین برای اینکه بتوانند عدد مطرح شده در روایت را کامل کنند دست به ساخت فرقه هایی زدند که هیچ نام و نشانی از آنها و عقایدشان در تاریخ 🗓به چشم نمی خورد.[3]
در ادامه به بیان فرقه هایی که بیشتر در تاریخ از آنها سخن به میان آمده و به شیعه نسبت داده شده اند پرداخته و آنها را مورد بررسی قرار می دهیم.
[1]📙 فرق و مذاهب کلامی، ربانی گلپایگانی، درس دوم
[2]📘 الفرق بين الفرق و بيان الفرقة الناجية منهم، ص: 19
[3]📗 بحوث في الملل و النحل، ج1، ص: 21
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#کلام_شیعه 🔟
سؤال دوم: فایده شناخت خداوند و ایمان به او چیست؟
🔸جای هیچ گونه شکی نیست که عقاید انسان در زندگی او بسیار مؤثر بوده و راه و رسم 🔀زندگی هر کسی از افکار و عقایدش تأثیر می پذیرد. شناخت خداوند و ایمان به او و عمل به دستورات الهی نیز در زندگی بشر از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در جنبه های مختلف زندگی انسان خود را نشان می دهد.
مهمترین تأثیرات دین بر زندگی بشر عبارت است از:
1⃣ تحکیم افکار و عقاید انسان و پالایش و تهذیب آن از خرافات و اوهام.
همانا دین ،منشأ این عالم را یک موجود عالی و نامحدود ✨معرفی می کند و حیات انسانی را هدف مند می داند که در سایه تعالیم انبیاء به آن هدف والا می رسد.
🔸در مقابل این تفسیر دینی یک تفسیر مادی نیز وجود دارد که منشأ این عالم و حیات انسان را به صورت مادی تفسیر کرده و هیچ گونه هدف و غایتی برای انسان ترسیم نمی کند. در این دیدگاه تمام حیات انسان در همین زندگی دنیوی 🌍خلاصه می شود. این تفسیر انسان را به جهل و خرافات سوق می دهد زیرا چگونه ممکن است که ماده برای خود نظم ایجاد کرده باشد و آیا ممکن است که علت و معلول با هم متحد شوند؟
از اینجا روشن می شود که تکامل فکری انسان در سایه دین محقق می شود.
2⃣ رشد اصول اخلاقی در انسان
از آنجا که عمل به اصول اخلاقی سختیهایی در پی دارد که تحملش برای انسان دشوار است به همین خاطر ،انسان نیازمند یک عامل روحی است تا این سختیها را برای او آسان کند و اعتقاد به خداوند و ثواب و اجری که برای انسان درنظر گرفته بهترین عامل در تحمل این سختیها و آسان شدن آنها برای انسان است.
3⃣ نیکو کردن روابط اجتماعی .
از نگاه دین تمام انسانها 👥به حسب ذات و مبدأ با یکدیگر برابر بوده و هیچ یک بر دیگری برتری ندارد. از طرف دیگر دین برای انسانها اصول اجتماعی تعریف میکند که لازم الاجرا است و انسان ها باید در برابر آن قوانین سر تسلیم فرود آورند.این رویکرد دین در شکوفایی 🌱جامعه و نیکو شدن روابط اجتماعی بسیار مؤثر است.
و این سه ،مختصری از تأثیر دین بر زندگی بشر است که نشان دهنده عظمت فایده شناخت خداوند و ایمان به او است.
(📗برگرفته از کتاب محاضرات في الإلهيات،آیت الله سبحانی، صص 15-13)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#آشنایی_با_شخصیت_های_شیعه 2⃣
#سلیم_بن_قیس_هلالی 2⃣
#سليم_در_جو_حاكم_بعد_از_پيامبر_صلى_الله_عليه_و_آله
🔸سليم با ورود به مدينه متوجّه جوّ حاكم و شرائط فرهنگى و علمى آن دوره خاصّ گرديد. مردمى كه اهل بيت🌹 پيامبرشان را رها كرده و باب مدينه علم، امير المؤمنين عليه السّلام 🌸را خانه نشين نموده بودند، و راه جهل را پيش گرفته به جاهليّت 👹بر مى گشتند.
🔹از سوى ديگر حاكمين غاصب، سياست منع شديد از نقل و جمع و تدوين ✍سنّت پيامبر صلى اللَّه عليه و آله را مطرح كرده بودند تا مردم را بكلّى از دين و معارف آن بيگانه نمايند، و فقط نامى از اسلام بر جامعه مسلمين حاكم باشد.اين وضع كه در زمان ابو بكر ايجاد شده بود، در حكومت عمر شدّت يافت و اقدام به حبس و تأديب عاملين نشر معارف دينى نمود و نوشته هاى 📚آنان سوزانده 🔥شد.
سليم بن قيس در سنين نوجوانى، وارد چنين جوّ تاريك و رعب آورى شد.
#جهاد_علمى_سليم_در_زمان_عمر
🔸سليم با ديدن چنين جوّ فكرى ظلمانى🌑، مخفيانه دست بكار جمع آورى و تدوين تاريخ و معارف صحيح اسلام گرديد. هدف او اين بود كه نسلهاى آينده مسلمين از حقايق دينشان آگاه باشند، و خيانتها و ضلالتهاى حاكمان غاصب ،مردم را به جهنّم نكشاند، چنان كه امام صادق عليه السّلام مى فرمايد:
«علماى شيعيان ما در مرزى هستند كه در سوى ديگر آن ابليس👿 و دار و دسته اش هستند. اينان مانع از شياطين مى شوند كه به ضعفاى شيعيان ما حمله كنند، و از اينكه ابليس و پيروان ناصبى اش بر آنان مسلّط شوند».
🔹سليم براى رسيدن به اين هدف🎯، پس از شناخت حقيقت، ارتباط خود را با امير المؤمنين عليه السّلام و اصحاب گرامش سلمان و ابوذر و مقداد و امثال آنان محكم نمود و از چشمه پر فيض اهل بيت عليهم السّلام سيراب شد.
او به دور از چشم 👁حاكمان، آنچه از ايشان مى شنيد ثبت مى كرد📝 و جزئيات وقايع تاريخى را سؤال مى كرد. در همان حال با صحابه ديگر هم تماس مى گرفت و از آنان هم مى پرسيد، تا بدين وسيله اسناد تاريخ را نزد دوست و دشمن محكم كرده باشد.( 📘 أسرار آل محمد عليهم السلام / ترجمه كتاب سليم، صص:19-18)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#تاریخ_تشیع 6⃣
#فرضیات_پیدایش_تشیع 1⃣
#روز_سقیفه
یکی از روزهای بسیار مهم♨️ در تاریخ اسلام روز سقیفه است که تغییری اساسی در مسیر اسلام رخ داد واولین شکافها در جامعه اسلامی از آن روز خود را نشان داد.
بعضی از مورخین ✍گمان کرده اند که تشیع از این روز به بعد ظهور🌅 پیدا کرده و دلیلشان بر این مطلب گزارشات تاریخی است که حوادث این روز و بیعت مردم با ابوبکر را بیان میکند .
❇️خلاصه واقعه سقیفه طبق نقل طبری و دیگر مورخین این چنین است که انصار برای بیعت با سعد بن عباده در سقیفه جمع شده بودند که با حضور ابوبکر این اتفاق نیافتاد و در نهایت بیعت با ابوبکر صورت گرفت و گروهی که با ابوبکر مخالف بودند از بیعت با او سرباز زدند و گفتند که تنها با علی بن ابیطالب علیه السلام بیعت می کنند و این سرآغاز پیدایش تشیع بوده است.
#نقد_نظریه
🔸این نظریه نه تنها پیدایش تشیع در زمان #سقیفه را ثابت نمیکند بلکه دلالت بر وجود تفکر شیعی در قبل از آن می کند.
کسانیکه از #بیعت با ابوبکر سر باز زدند در حقیقت حامل تفکر شیعی 🌸بودند که از زمان حیات پیامبر صلی الله علیه وآله در اذهانشان باقی مانده بود و هنگامیکه دیدند حق از محور خود خارج گشته با جمع شدن در خانه امیرالمؤمنین علی علیه السلام سعی در زنده کردن وصیت🗞 پیامبر صلی الله علیه وآله کردند.
بسیار بعید است که نظر آنها در بیعت کردن با حضرت علی علیه السلام در همان روز وبه طور ناگهانی ⚡️رخ داده باشد پس این مخالفتی که از آنها در آن روز رخ داد ادامه همان تفکری بود که در زمان حیات پیامبر صلی الله علیه وآله به آن ملتزم بودند نه اینکه یک تفکری باشد که از روی اتفاقات و حوادث💥 رخ داده باشد.
شاهد👁 بر این مدعی نیز گزارشات🔊 تاریخی است که از زبان مخالفین ابوبکر مانند #سلمان_فارسی و #ابوذر بیان شده که گفتند اگر خلافت را در اهل بیت 🌹پیامبر صلی الله علیه وآله قرار می دادید حتی دو نفر 👥از شما هم با یکدیگر اختلاف پیدا نمی کردند.
✅این تفکر شیعی تا حدی در آن زمان رایج بود که زبیر بن بکار می گوید👈: عموم مهاجرین و بیشتر انصار شک نداشتند که صاحب #خلافت علی علیه السلام است.
و به طور عادی محال❌ است که این تفکر در بین آنها در یک روز و به طور اتفاقی ⚡️حاصل شده باشد بلکه دلالت می کند که این تفکر ریشه🌱 از قبل داشته و امتناع آنها از بیعت با خلیفه و درخواست واگذاری خلافت به علی علیه السلام عمل به سفارشات پیامبر صلی الله علیه وآله بوده است.(📔برگرفته از کتاب المذاهب الاسلامية، آیت الله سبحانی ،صص156-154)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#اندیشه_سیاسی_شیعه 1⃣
🔸یکی از شئون بسیار مهم تفکر شیعی و رمز موفقیت و بقای آن در طول تاریخ 🗓که آن را در حوادث سخت ،دشمنی ها و توطئه های بسیار مخالفین تا به این روز سربلند نگه داشته ، تفکر و اندیشه سیاسی شیعه می باشد.
🔹شیعیان بر خلاف دیگران که سیاست را از دین جدا دانسته و آنرا امری دنیوی و از شئون مادی جامعه بشری 👤میدانند ،معتقدند که اندیشه های سیاسی این مذهب مانند اصول اعتقادی آن منشأ الهی✨ دارند.
🔸شیعه بر این باور است که دین و سیاست رابطه ای ناگسستنی از هم داشته و به عبارتی این دین است که قلمرو ،شرایط و سازوکار سیاست را نیز باید مشخص کند و انسانها به خودی خود توانایی و قابلیت تشکیل یک نظام سیاسی کارآمد در همه عرصه ها را ندارند.
🔹منشأ این تفکر که برگرفته از آیات قرآن ،روایات و سیره نبی اکرم صلی الله علیه وآله می باشد، همان بحث حکومت دینی و حق حاکمیت است زیرا تنها حکومت مشروع از نظر اسلام ،حکومتی است که متصدی آن از ناحیه خداوند مشخص شده باشد وبه عبارت دیگر حکومت دینی به معنای حاکمیت قوانین الهی است که اجرای آن توسط حاکمان مأذون از طرف خداوند صورت می گیرد.
🔸بنابر آنچه گذشت اولین و مهمترین مساله در اندیشه سیاسی شیعه مسأله حق حاکمیت است که در ادامه به اثبات وجوب حکومت الهی و عدم مشروعیت سایر حکومتها می پردازیم.
(📑رجوع شود به : منشأ دولت و مشروعیت در اندیشه سیاسی شیعه، مجله دانش پژوهان ، پاییز و زمستان 1383، شماره 6)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#شناخت_ائمه_علیهم_السلام
#امام_کاظم_علیه_السلام 1⃣
#ولادت🌹
در تاریخ ولادت امام کاظم علیه السلام دو قول مطرح است . یکی هفتم صفر و دیگری در ماه ذی الحجه.
اگرچه ولادت امام کاظم (علیه السلام) در روز #هفتم_صفر شهرتی پیدا کرده است ولی:
1⃣اولاً: بزرگانی چون شیخ کلینی در (اصول کافی) و شیخ مفید در (الارشاد) و شیخ طوسی (قدس سرهم) در (تهذیب الاحکام) به قول ولادت آن حضرت در هفتم صفر اعتنا نکرده و از بیان آن ساکت ماندهاند.
2⃣ثانیاً: فحولی از علما چون شهید اول در (الدروس)، شیخ محمد حسن نجفی در (جواهر الکلام) و شیخ جعفر کاشف الغطاءدر (کشف الغطاء) (قدس سرهم) آن را ضعیف شمردهاند.
3⃣ثالثاً: در تاریخ ولادت امام کاظم (علیه السلام) روایاتی وارد شده است که بزرگان از محدثین چون احمد بن خالد برقی در (المحاسن)، شیخ کلینی در (اصول کافی)، محمد بن حسن صفّار در (بصائر الدرجات) و ابن جریر طبری شیعی در (دلائل الامامه) (قدس سرهم) از ابی بصیر به طرق مختلف از امام صادق (علیه السلام) روایت کرده اند: که این ولادت پس از ایام حج سال ۱۲۷هجری قمری و هنگام مراجعت حضرت صادق (علیه السلام) به مدینه و در اولین منزل پس از جحفه به نام 📌#ابواء بوده است. که به تصریح معجم البلدان، ابواء 23 میل(حدود 35 کیلومتر) تا جحفه فاصله دارد.
4⃣رابعاً: ابن جریر طبری (قدس سره) متوفای قرن چهارم در روایتی از امام عسکری (علیه السلام) در (دلائل الامامه)، تصریح بر وقوع ولادت آن حضرت در 🌙ماه ذی الحجه نموده است.[1]
نکته: در اینکه ولادت در چه روزی از ماه ذی الحجه واقع شده در روایات به آن اشاره ای نشده است و تنها به سفر حج و منطقه ابواء اشاره شده مانند روایتی که در محاسن [2]آمده و یا روایت امام عسکری علیه السلام که به ماه و سال اشاره میفرمایند .
[1]📘 دلائل الإمامة (ط - الحديثة)، ص: 303
[2]📒 المحاسن، ج2، ص: 314
🖊مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee