سیاهدونه | زندگی ایرانی
🔶 تغییرات فصلی در خانههای سنتی 🔸 الگوی جابجایی فصلی داخلی بر دو گونه است: جابجایی فصلی داخلی زم
🔶 خانه مصورالملکی - اصفهان
🔸 ورودی اصلی خانه از راه دالانی در گوشهی جنوبی حیاط قابل دسترسی است و به این صورت قرار گرفته که درِ ورودی، به روی هشتیِ مشترک با خانههای مجاور باز میشود.
🔸 سمت شمالی خانه شامل تالار پذیراییِ شاه نشین داری، به ارتفاع دو طبقه است که مزین به ارسی پنج دهنه مشبککاری شده و همچنین انواع آرایههای مقرنسکاری، قطاربندی، گره چینی، نقاشی دیواری و آیینه کاری است. در دو سوی تالار، دو اتاق که به آنها "گوشواره" میگویند، قرار گرفته که هر دو از یک طرف رو به حیاط، ارسی دارند و از طرف دیگر با ارسیهای مشبک کاری شدهی ظریفی به درون تالار اشراف دارند.
🔸 در گوشهی ضلع شمالی خانه، حوضخانهای صلیبی شکل به ارتفاع دو طبقه، با حوضی هشت گوشه در میانه و نورگیر زیبایی بر فراز سقف آن قرار دارد که سرتاسر دارای تزئینات گچبُری و مقرنسهای چشم نواز میباشد.
🔸 در سمت جنوب، تالاری سه دری به همراه مهتابی وسیعی در طبقهی دوم آن مشاهده میشود که با وجود دو اتاق در آن و همچنین ایوان کم عمق ستونداری که خود مانند شاه نشینی برای این فضا است، همچون حیاط دومی برای خانه بوده و میتوانسته به عنوان بهار خواب این خانه مورد استفاده قرار گیرد.
🔸 همچنین هر یک از دو ضلع شرقی و غربی خانه هم دارای یک تالار (که با ارسی چوبی رو به حیاط میباشد) و دو اتاق سه دری است.
🆔🍏احیای سبک زندگی ایرانی ،در کانال ِ سیاهدونه / لینک👇🏻
https://eitaa.com/joinchat/2544959632C431da444a7
🩺 @siyahdune
🔶 مزایای جابجایی فصلی در خانه های سنتی
🔸 جابجایی فصلی متداولترین شیوهی تطبیق زندگی با تغییرات دمایی فصلی و روزانه است، که روشی برای ایجاد اعتدال و آسایش انتخابی یا غریزی با محیط طبیعی و مصنوعی در حیوانات و انسانها قبل از دستیابی به تجهیزات فعال انرژی در معماری بوده است (پوردیهیمی، ۱۳۹۰؛ معماریان، ۱۳۷۵).
🔸 جابه جایی فصلی لازم است با درجه بندی خاصی، در سلسله مراتبی از فضای باز تا فضای بسته، تدریجی و آرام مطابق با تغییرات طبیعی باشد، مانند کسی که وارد قسمتهای مختلف حمام میشود.
🔸 به تعبیر پوردیهیمی، روش زندگی در داخل خانههای حیاط مرکزی در گذشته بر دو اصل استوار بوده است:
اول؛ تأمین امنیت برای فضاهای زندگی،
دوم؛ فضاهای زندگی در خانههای حیاط مرکزی بر اساس جابجایی فصلی قرار داشته، به همین دلیل نظام استقرار فضاهای بسته در پیرامون حیاط بر اساس زمان استفاده از آنها طی سال بوده است، (پوردیهیمی، ۱۳۹۰، ۱۸۴-۱۸۵).
📚 نقش تدابیر اقلیمی مبتنی بر جابجایی فصلی در طب سنتی بر سلامت انسان، کتایون تقیزاده، مریم ملازاده یزدانی، (۱۳۹۷).
🆔🍏احیای سبک زندگی ایرانی ،در کانال ِ سیاهدونه / لینک👇🏻
https://eitaa.com/joinchat/2544959632C431da444a7
🩺 @siyahdune
📌غذاهاي محلي استان كرمان
🔰 نام غذا: #آش_بلغور_شير
🔰 مواد لازم:
✔️ بلغور گندم: نيم كيلو
✔️ شير: نيم كيلو
✔️ بلغور شير خشك شده: يك ليوان
✔️ سير: سه حبه
✔️ برگ پيازچه خرد شده: دو قاشق غذاخوري
✔️ سياهدانه: يك قاشق چايخوري
✔️ نمك سالم، زردچوبه و ادويه زير خاكي: به مقدار لازم
✔️ آرد گندم سبوس دار: نصف پيمانه
✔️ سيب ترشي: سه عدد
✔️ آب سالم: به مقدار لازم
🔰 روش طبخ:
🥣 ابتدا براي تهيه بلغور شير، بلغور را پاك كرده و در شير داغ مي ريزيم و به مدت نيم ساعت مي گذاريم دم بكشد.
🥣 سپس بلغور شير را روي پارچه تميز ريخته و خشك مي كنيم.
🥣 براي تهيه آش، يك ليوان بلغور شير را در قابلمه ريخته و مقداري آب به آن افزوده و پس از اينكه جوش آمد، برگ پيازچه و سير خرد شده، زردچوبه، ادويه و سياهدانه را اضافه مي كنيم و مي گذاريم بپزد.
🥣 سپس سيب ترشي خرد شده را افزوده و بعد آرد حل شده در كمي آب را مخلوط كرده و مرتب هم مي زنيم تا بوي خامي آرد گرفته شده و گلوله نشود.
🥣 در انتها نمك را نيز افزوده و در ظرف مورد نظر ريخته و روي آن را با پيازچه خرد شده يا نعناع داغ تزيين مي كنيم.
🔰 نظر متخصصين تغذيه:
🟢 سبزي و سير در پيشگيري از يبوست و سرطان مفيد هستند.
🟢 شير منبع خوبي از كلسيم مي باشد كه نقش مهمي در استحكام استخوان ها و دندان ها دارد.
✍️ منبع: كتاب خوراك هاي بومي ايران
🆔🍏احیای سبک زندگی ایرانی ،در کانال ِ سیاهدونه / لینک👇🏻
https://eitaa.com/joinchat/2544959632C431da444a7
🩺 @siyahdune
🍔 #ادویه_همبرگر
🧂مواد لازم :
▫️فلفل سیاه ۱/۴ قاشق مرباخوری
▫️جوز هندی ۱/۸ قاشق مرباخوری
▫️پودر سیر ۱/۸ قاشق مرباخوری
▫️تخم گشنیز ۱/۴ قاشق مرباخوری
▫️میخک ۱ پر
▫️خردل ۱/۴ قاشق مرباخوری
▫️زنجبیل ۱/۴ قاشق مرباخوری
▫️کاری ۱/۴ قاشق مرباخوری
▫️آویشن نصف قاشق مرباخوری
🧂🧂مراحل تهیه:
قبل از هر چیز بهتر است بدانید که اگر تمام مواد بالا را به شکل تازه از عطاری خریداری کنید و خودتان در منزل آن ها را آسیاب کنید، عطر آن ها بیشتر و تأثیر آن ها بسیار بالاتر است.ابتدا تخم گشنیز و دانه خردل را درون یک ماهیتابه بریزید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید و کمی آن ها را تفت دهید تا عطرشان آزاد شود. حالا تمامی مواد را درون آسیاب برقی بریزید و آن ها را به شکل پودر درآورید.توجه کنید که ادویه بدست آمده باید به شکل کاملا یکنواخت باشند. حالا آن ها را درون یک ظرف دردار بریزید و درب آن را محکم ببندید. این ادویه را برای تهیه سوسیس و کالباس های خانگی نیز می توانید استفاده کنید.
🆔🍏احیای سبک زندگی ایرانی ،در کانال ِ سیاهدونه / لینک👇🏻
https://eitaa.com/joinchat/2544959632C431da444a7
🩺 @siyahdune
سیاهدونه | زندگی ایرانی
🍔 #ادویه_همبرگر 🧂مواد لازم : ▫️فلفل سیاه ۱/۴ قاشق مرباخوری ▫️جوز هندی ۱/۸ قاشق مرباخوری ▫️پودر سیر
ادویه همبرگر
✅نکات طبی، تغذیه ای این ادویه:
ادویه مورد نظر گرم و خشک میباشد به شدت برای کبد گرم و حار مضر است. در استفاده از ادویه محتاط باشید.
#حریره_شلغم_برای_نوزادان
🔸مواد لازم
▫️آب گوشت یا بوقلمون ۱ لیتر
▫️بلغور گندم یک قاشق غذاخوری
▫️خامه طبیعی ۲ قاشق غذاخوری
▫️شلغم ۴ عدد بزرگ
▫️کره حیوانی ۲ قاشق غذاخوری
▫️جعفری ۱ قاشق غذاخوری
▫️تره ۳ قاشق غذاخوری
▫️پیاز خرد شده ۱ عدد
▫️نمک دریا به میزان لازم
🫕دستور تهیه:
اول کره را در قابلمه ریخته و روی حرارت متوسط قرار دهید تا کره آب شود.پیاز، تره فرنگی، جعفری و شلغم پوست گرفته و خرد شده را به مدت ۷ – ۸ دقیقه درون آن تفت دهید تا خوب نرم شود.سپس آب بوقلمون را اضافه کنید و درب آن را ببیندید و اجازه دهید تا روی حرارت ملایم به مدت ۴۵ دقیقه پخته شود.مواد درون قابلمه را در غذاساز پوره کنید و روی حرارت ملایم بگذارید تا جوش بزند.در انتها خامه و نمک را به آن اضافه کرده و در ظرف سرو بریزید.
🆔🍏احیای سبک زندگی ایرانی ،در کانال ِ سیاهدونه / لینک👇🏻
https://eitaa.com/joinchat/2544959632C431da444a7
🩺 @siyahdune
سیاهدونه | زندگی ایرانی
#حریره_شلغم_برای_نوزادان 🔸مواد لازم ▫️آب گوشت یا بوقلمون ۱ لیتر ▫️بلغور گندم یک قاشق غذاخوری ▫️خامه
#حریره_شلغم
✅نکات طبی، تغذیه ای این غذا:
یک غذای مناسب از لحاظ مزاج و تقویت عضلات می باشد.
مصرف آن نقص ژنتیکی را رفع میکند و خون را پاکیزه مینماید. خامه طبیعی هم در کودکان با ضعف کبد محدود شود.
به؛ به دلیل داشتن ترکیبی به نام «پکتین» که از کربوهیدراتهای پیچیده است، خواص دارویی دارد و به درمان اسهال کمک میکند.👌
این میوه دارای خاصیت تقویتکنندهی معده و التیام ورم روده و مقوی قلب، ضدنفخ، ادرارآور، قاعدهآور و خلطآور است و نقش موثری در بهبود بیماریهای ریوی دارد.
به در طب سنتی👇👇
از نظر طب قدیم ایران بهِ شیرین، گرم و تر
و بهِ ترش، سرد و خشک است. روغن به، سرد و تر و قابض و به دانه سرد و تر است.
به تقویت کننده قلب است ، ادرار آور است ، نرم کننده سینه است ، مقوی معده و دستگاه هاضمه و قابض است. خونریزی را بند میآورد. اسهالهای ساده و اسهال خونی را درمان میکند، بهترین و مفیدترین میوه برای بیماری سل است، خونریزی از رحم را متوقف میکند ، اثر مفید بر بواسیر دارد ، برای هضم غذا مفید است.
به ترش مسهل است. برای تنگی نفس مفید است. استفراغ را بند میآورد.
#به
🆔🍏احیای سبک زندگی ایرانی ،در کانال ِ سیاهدونه / لینک👇🏻
https://eitaa.com/joinchat/2544959632C431da444a7
🩺 @siyahdune
#سوپ_کدو_حلوایی
✅مواد لازم
کره گاویی 40 گرم
پياز، خرد شده يك عدد
کدو تنبل، خرد شده 1.5کيلوگرم
زردک دو عدد
آب بوقلمون شش پيمانه
خامه طبیعی نصف پيمانه
پودر جوزهندی نصف قاشق چایخوری
🍵🍶🍵🍶
طرز تهيه🧂🍾
1. کره را در يک قابلمه بزرگ، روي حرارت آب کرده بعد پياز را اضافه ميکنيم و به پختن ادامه ميدهيم تا پياز نرم شود. کدوتنبل و زردک را اضافه کرده و ميگذاريم پنج دقيقه بپزد. سپس آب بوقلمون را اضافه کرده و ميگذاريم به مدت 20 دقيقه بجوشد تا زماني که کدو حلوايي نرم شود و در اين مدت گاهي سوپ را هم ميزنيم.
2. سوپ را در مخلوطکن ميريزيم تا به شکل پوره درآيد و در يک قابلمه بزرگ ميريزيم و جوزهندی را به آن اضافه میکنیم (تا اين مرحله از پخت را ميتوان قبلا آماده و در يک ظرف در دار به مدت يک شب در يخچال نگهداري کرد.)
3. قبل از سرو، خامه را اضافه ميکنيم (اگر سوپ را از شب قبل آماده کردهايم هنگام اضافه کردن خامه، سوپ را هم ميزنيم تا داغ شود) اين سوپ را ميتوان در صورت تمايل با کمي خامه و مقداري پيازچه سرو کرد.🫕
🆔🍏احیای سبک زندگی ایرانی ،در کانال ِ سیاهدونه / لینک👇🏻
https://eitaa.com/joinchat/2544959632C431da444a7
🩺 @siyahdune
سیاهدونه | زندگی ایرانی
#سوپ_کدو_حلوایی ✅مواد لازم کره گاویی 40 گرم پياز، خرد شده يك عدد کدو تنبل، خرد شده 1.5کيلوگرم زر
#سوپ_کدو_حلوایی
✅نکات طبی، تغذیه ای این سوپ:
طبع معتدل این خوراکی برای همه مزاجها مناسب است. خشکی بدن را کم کرده و خون ساز است. در مصرف جوز مقدار مصرف رعایت شود.
#پلوی_بادامی
🔸مواد لازم :
۱/۵ لیوان برنج
۲ قاشق کره حیوانی
نصف لیوان بادام خام درختی
۱/۵ لیوان اب بوقلمون
روغن شحم یا زرد
نمک دریا به اندازه کافی
آب : به اندازه کافی
زعفران دو تاسه قاشق غذا خوری
کشمش تفت داده شده سه تا چهار قاشق غذاخوری برای تزئین
🔸طرز تهیه ی پلوی بادامی
برای تهیه ی این غذای مقوی ابتدا بادام را پوست میکنیم و بعد در داخل ماهیتابه بدون روغن تفت می دهیم بعد که رنگ ان تغییر کرد کره و کمی روغن به ان اضافم میکنیم .سپس برنج را صاف کرده و برنج صاف شده را به ان اضافه میکنیم .۱/۵ لیوان آب بوقلمون را به همراه زعفران ان اضافه کرده و می گذاریم اب ان کشیده شود. سپس بعد از سرو با کشمش تفت داده تزئین می کنیم.
✅میتوانید به جای بادام درختی از بادام هندی هم استفاده نمایید.
🆔🍏احیای سبک زندگی ایرانی ،در کانال ِ سیاهدونه / لینک👇🏻
https://eitaa.com/joinchat/2544959632C431da444a7
🩺 @siyahdune
سیاهدونه | زندگی ایرانی
#پلوی_بادامی 🔸مواد لازم : ۱/۵ لیوان برنج ۲ قاشق کره حیوانی نصف لیوان بادام خام درختی ۱/۵ لیوان اب ب
#پلوی_بادامی
✅نکات طبی، تغذیه ای این پلو:
مرکب المزاج میباشد برای تقویت استخوان، برای نرمی استخوان و برای پوکی استخوان مناسب است.معده را قوی کرده و برای کودکان نیز مفید است.