@sokhanetarik
#مقاله
خاستگاه اندیشه های سیاسی علما در جریان نهضت ملی شدن نفت با تأکید بر دیدگاه های آیت الله کاشانی
نویسندگان: حمیده دانشجو و هادی وکیلی
ملی شدن صنعت نفت ازجمله تحولات مهم تاریخ معاصر ایران می باشد. هرچند در این جریان، نیروهای ملی و مذهبی در کنار یکدیگر به مبارزه با استبداد داخلی و استعمار خارجی برخاستند، اما تاکنون نقش ملی گراها در این نهضت، بیشتر مورد توجه قرار گرفته و به نقش علما در این نهضت کمتر اشاره شده است.
بر این اساس در این مقاله تلاش شده با توجه به منابع مکتوب با رویکرد تاریخی و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، ضمن بازخوانی نقش و جایگاه علما و مراجع در ملی شدن نفت، خاستگاه اندیشه های سیاسی آنان در جریان نهضت مورد بررسی قرار گیرد.
برای مشاهده متن کامل مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13079
@sokhanetarik
#یادداشت
هر سال تعدادی از بزرگان تاریخ و سیاست که عمری پربار در مسیر علم و دانش سپری کردهاند و آثاری ماندگار از خود بر جای گذاشتهاند، از میان ما به دیار باقی رهسپار میشوند. در سالی که گذشت نیز تعدادی از این عزیزان را از دست دادیم. به پاس عمر پربارشان و آثار ارزشمندی که از خویش بر جای گذاشتهاند، در این گزارش یادی از آنها کردهایم.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13084
@sokhanetarik
#کتاب
کتاب «فراز و فرود ملتها» تالیف منسر اولسون و ترجمه محمد فاضلی از سوی نشر روزنه منتشر شد.
منسر اولسون در این کتاب با نگاهی میانرشتهای و تاریخی، چارچوب نظری خود را برای پاسخدهی به این سوالات ارائه و نشان میدهد که گروههای منافع خاص با سیطره بر نهادها و حاملهای قدرت بهویژه دولت، باعث کاهش کارآیی و درآمد کل جوامع میشوند. ایدههای اولسون میتواند بینشهای جدیدی درباره شیوه عمل و اقتضائات مقابله با این گروهها در جامعه و اقتصاد ایران در اختیار ما بگذارد.
مانکور لوید اولسون جونیور (ژانویه ۱۹۳۲ - ۱۹ فوریه ۱۹۹۸) اقتصاددان و دانشمند سیاسی آمریکایی بود که در دانشگاه مریلند، کالج پارک تدریس میکرد. تأثیرگذارترین مشارکت او در اقتصاد نهادی جدید بود و بر نقشی که مالکیت خصوصی، مالیات، کالاهای عمومی، اقدام جمعی و حقوق قراردادی در توسعه اقتصادی ایفا میکرد، متمرکز بود.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13088
@sokhanetarik
#پرسمان
پیامبران در طول تاریخ چند تن بودهاند؟
سخن تاریخ: تعداد پیامبران در روایات، عددهای مختلفی مانند هشت هزار، ۱۲۴ هزار و ۳۲۰ هزار ذکر شده است که از آن میان، ۱۲۴ هزار تن شهرت بیشتری یافته است. دلیل شهرت ۱۲۴ هزار پیامبر، ذکر احادیث آن در چندین منبع روایی و در برابر، شاذ بودن احادیثی است که عدد پیامبران را غیر از ۱۲۴ هزار معرفی کردهاند.
بر اساس روایات و قرآن، گاهی در یک دوره زمانی چندین پیامبر مبعوث میشدند که دلیل آن شرایط زمانی یا پراکندگی جمعیت و نبود امکانات ارتباطی دانسته شده است.
برای مشاهده متن کامل پاسخ به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13092
سخن تاریخ
@sokhanetarik
#مقاله
شلیک توپ ماه رمضان به روایت اسناد آرشیو ملی ایران
نویسنده: الهام ملک زاده
در دوران معاصر، شلیک توپ رمضان از بهترین روش های اطلاع دادن وقت سحر و افطار، کار سخت و پرهزینه ای بود. در دوره ناصری، هزینه ها توسط حاکمان ولایات و با پیروزی انقلاب مشروطه توسط وزات داخله تأمین می شد. در دوران نابسامان حکومت احمدشاه، این هزینه ها معضل وزارتخانه های داخله، مالیه و جنگ شد و هیچ یک هزینه های شلیک توپ را نمی پذیرفتند.
در دوره رضاشاه، شلیک توپ و هزینه هایش ابتدا بر عهده ارکان حرب کل قشون و سپس از دی۱۳۱۰ش. بر عهده وزارت داخله قرار گرفت و سامان یافت. به مرور این شیوه منسوخ و از رمضان ۱۳۱۹ش. عملاً انجام نشد و از ۱۳۲۲ش. پخش اذان از رادیو ایران، جای شلیک توپ را گرفت. این مقاله با روش اسنادی- تحلیلی مبتنی بر داده های اسناد آرشیو ملی ایران، در پی پاسخ دادن به این سؤالات است که اساساً شلیک توپ رمضان چه معنایی داشته، از چه زمانی مرسوم گردیده و دلیل منسوخ شدن بوده است؟
لذا روند اقدامات دولت در خصوص شلیک توپ ایام رمضان و تحولات منجر به تغییر روش آگاه کردن مردم، همچنین آسیب ها و مشکلات مربوط به این موضوع را شناسایی می کند و آنها را مورد تحلیل قرار می دهد. نتیجه اینکه بالا بودن هزینه های شلیک توپ و کمرنگ شدن مناسک دینی در خلال حکومت رضاشاه، موجب نادیده گرفتن این وظیفه از سوی دولت شد و اعلام وقت روزه داری به مؤمنان سپرده شد تا به شیوه سنتی عمل کنند. این روند تا سال ۱۳۲۲ که برای اولین بار اذان از رادیو پخش شد ادامه یافت.
برای مشاهده متن کامل مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13096
@sokhanetarik
#یادداشت
حجت الاسلام رسول جعفریان: بحث از نوروز در فرهنگ شیعه، از قرن پنجم به بعد مطرح شد و تا آنجا که به منابع برجاى مانده مربوط میشود، نخستین بار در مختصر مصباح شیخ طوسى از آن یاد شد.
برای مشاهده متن کامل پاسخ به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13101
@sokhanetarik
#یادداشت
حضرت خدیجه اولین همسر، بانوی مومنه، حامی و مدافع پیامبر بوده است و به «ام المومنین» معروف است. جهان اسلام مدیون تلاش های ایشان است. ایشان همه هستی، اموال و جان خود را فدای اسلام کرده است. این بانو بیست سال قبل از ازدواجش پدر خود را از دست دادند.
در مورد سن دقیق ازدواج ایشان با پیامبر هم اختلاف نظر وجود دارد. در حال حاضر خانه حضرت خدیجه تخریب شده است. این خانه ای بوده که پیامبر ۲۸ سال در آن زندگی کرده بود و حضرت فاطمه (س) در آن متولد شده بود و خانه ای بود که در آن وحی به پیامبر (ص) نازل می شده است.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13106
@sokhanetarik
#اطلاع_رسانی
#نشست
پنجمین نشست «حضرت خدیجه (سلام الله علیها) بانوی اول اسلام طلایه دار نهضت نبوی» 2 فروردین 1403 برگزار می گردد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13110
@sokhanetarik
#پرسمان
آیا حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) تا زمانی که حضرت خدیجه (سلام الله علیها) زنده بودند، همسر دیگری اختیار کردند؟
سخن تاریخ: دانشمندان و مورخین اتفاق نظر دارند که پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) تا زمانی که خدیجه(سلام الله علیها) زنده بود، با زن دیگر ازدواج نکرد. پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) به خاطر جایگاه خاصی که خدیجه نزد آن حضرت داشت، با هیچ زن دیگری در زمان حیات خدیجه ازدواج نکرد.
خدیجه بیست و پنج سال با پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) زندگی کرد و در روز دهم ماه رمضان سال دهم بعثت، در سن شصت و پنج سالگی از دنیا رفت و در قبرستان حُجون (ابوطالب) مکه مدفون شد.
برای مشاهده متن کامل پاسخ به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13115
@sokhanetarik
#مقاله
شیوه همسرداری حضرت خدیجه (سلام الله علیها) در سه حوزه فرهنگی، روان شناختی و رفتاری
نویسندگان: رضا بنی اسدی و مریم باقری نژادیزدی
هدف پژوهش حاضر بررسی شیوه همسرداری حضرت خدیجه (سلام الله علیها) در سه حوزه فرهنگی، روان شناختی و رفتاری بود. جامعه پژوهش شامل کلیه متون و منابع مربوط به حضرت خدیجه (سلام الله علیها)است.
نمونه پژوهش متون مربوط به شیوه همسرداری حضرت خدیجه (سلام الله علیها) بود. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بود. با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای اطلاعات جمع آوری شد و سپس داده های به دست آمده تحلیل شدند.
نتایج پژوهش نشان داد که حضرت خدیجه (سلام الله علیها) بانوی بی نظیر حجاز در شیوه همسرداری خویش با پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) در سه بعد فرهنگی، روان شناختی و رفتاری بسیار تحسین برانگیز عمل کرده و می تواند الگویی کامل برای همه زنان مؤمن بلکه مطلق زنان باشد. آن حضرت که در زمان حیات و پس از آن مورد توجه دیگران بودند در حوزه فرهنگی تحولاتی در خصوص نگاه به شیوه همسرگزینی، تأثیر سن در ازدواج و عدم تأکید بر تجمل گرایی ایجاد نمودند.
برای مشاهده متن کامل پاسخ به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13121
@sokhanetarik
#اطلاع_رسانی
#نشست
نشست «آیا حضرت خدیجه عليهاالسلام ام المؤمنين هستند؟» با ارائه دکتر مهدی مجتهدی 2 فروردین 1402 برگزار می گردد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13142