✉️ شکایت مرحوم سید #مهدی_چهل_اخترانی تولیت وقت #چهل_اختران در سال ۱۳۵۱ به فرح پهلوی مبنیبر شکاف عمیق گنبد تاریخی چهل اختران.
🔺️ این مجموعه یکسال بعد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپوندید:
@tarikhqom
هدایت شده از 🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
6.48M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎙شعر فولکلور "هی میگه همساختکی"
با گویش زیبای قمی
از استاد #عباس_فرساد
📌بش میگم یخده توو آینه کن نیگا! خودتُ بیبین
عینهو پشت کماجدونی! میگه همساختکی
📌بش میگم خیلی تو تخسی! انقه شیطونی نکن
مگ بچه دروازه کاشونی؟ میگه همساختکی
[منبع: قمشناسی]
به #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
9.65M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎬 مدرسه علمیه ای در دل کوچههای آذر
❓️نام این مدرسه #جهانگیرخان است یا #جانیخان؟
🔗پاسخ این پرسش را در کانال #تاریخ_شفاهی_قم بخوانید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
🎬 مدرسه علمیه ای در دل کوچههای آذر ❓️نام این مدرسه #جهانگیرخان است یا #جانیخان؟ 🔗پاسخ این پرسش ر
❓️مدرسه #جهانگیرخان یا #جانیخان؟
🔹️نام مدرسه چنانکه در منابع تاریخی آمده و در وقفنامه آن نیز ذکر گردیده، «مدرسه #جانیخان» است و شهرتش به #جهانگیرخان، بدون سند است.
🔸️میرزا عباس فیض قمی معتقد است این مدرسه یک بار در زمان صفوی از سوی عالم این عصر #میرزاجهانگیرخان، تعمیر شد اما این نظر مورد تایید نیست. چون در وقفنامه سال ۱۳۱۷ق که حدود دویست سال بعد از عصر #صفوی نگارش شده، از مدرسه با عنوان «#جانیخان» یاد شده است.
🔹️از این مدرسه با نام مدرسه #ناصری نیز یاد میشود چون بخشی از مخارج طلاب و روشنایی مدرسه از جانب #ناصرالدین_شاه قاجار پرداخت شده بود.
🔸️عده ای معتقدند منظور از جانیخان پادشاه تاتار #ترکستان است اما عدهای میگویند بانی این مدرسه جانیخانِ #شاملو، از امرای شاهصفی و شاه عباس ثانی است.
🔹️طایفه شاملو، در قم خدماتی کردهاند که بنای مدرسه #مؤمنیه از آن جمله است و از این رو احتمال میرود بنای مدرسه جانیخانِ قم مربوط و منسوب به #جانیخان_شاملو باشد.
🔸️این مدرسه امروزه با نام جهانگیرخان شناخته شده و در کاشیکاری جدید در سال ۱۳۸۳ش، نام #جهانگیرخان بر سر در ورودی مدرسه نگاشته شده است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔺️خاطرات #مرحومه_معصومه_حائرییزدی همسر آقامصطفی #خمینی از امام خمینی:
🔹️آقا [امام خمینی] در #نجف خودش سر و صورتش را اصلاح میکرد و علاوه بر کوتاه کردن موهای سر و صورت، موهای #ابروهایش را که روی چشمش را میگرفت کوتاه میکرد. مژههای امام هم خیلی بلند بود و من به شوخی میگفتم #مژههاتان را هم کوتاه کنید.
🔸️آقا خیلی تمیز بود، به طوری که ما سر سفره برای ایشان دو تا چنگال میگذاشتیم تا اگر دو نوع غذا در سفره بود، هر کدام را با #چنگال جداگانهای بردارد. ایشان این قدر تمیز و اهل مراعات بود که میگفتم من خانوادههای روحانی زیادی را دیدهام، اما شما از همه #مدرنتر و امروزیتر هستید.
🔹️یک بار مرحوم حاج احمد آقا پیش ایشان میخواست با دست غذا بخورد که فرمود احمد، اگر میخواهی با دست غذا بخوری، برو #بیرون بخور!
🔸️یکبار خانم [همسر امام] در بشقابی که پلو خورده بود و میخواست #خربزه بگذارد و بخورد، آقا به ایشان تذکر داد.
🔹️ یک میز جلوی درب خانه بود که آقا وقتی وارد منزل میشد، کفشهایش را در میآورد و داخل آن میگذاشت و یک جفت #دمپایی برمیداشت و میپوشید.
🔹️یکبار بار گوشه #قبایش به ظرف غذا یا چنین چیزی مثل آن خورد که فوری گوشه قبا را بالا زد و به طرف دستشویی رفت و قبا را درآورد و گوشه قبا را شست و برگشت.
(منبع: مصاحبه با جماران)
📍ایشان امروز #ششم_اردیبهشتماه۱۴۰۳ دار فانی را وداع گفت.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید.
@tarikhqom
🗞 [با تیم قم #انگلیسیها را بردیم]
🔺️خاطره مرحوم احمد #یزدانی از مسابقه فوتبال بین تیمهای قم و انگلیس در زمان جنگ #جهانی دوم.
منبع: (نشریه قم امروز، شماره ۱۱، نیمه فروردین ۷۷ تا نیمه اردیبهشت ۷۷)
🔗مصاحبه کامل را در کانال #تاریخ_شفاهی_قم بخوانید:
@tarikhqom
@tarikhqom
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
🗞 [با تیم قم #انگلیسیها را بردیم] 🔺️خاطره مرحوم احمد #یزدانی از مسابقه فوتبال بین تیمهای قم و انگ
🗞با تیم قم #انگلیسیها را بردیم!
🎙احمد یزدانی
🔹️قم امروز: لطفاً خودتان را معرفی کنید:
🔸️احمد یزدانی هستم. در سال ۱۲۹۵ در یکی از شهرهای #یزد متولد شدم. تا کلاس ششم ابتدایی درس خواندم و وارد کار دولتی شدم. در سن ۲۵ سالگی به #قم آمدم و برای همیشه در اینجا ساکن شدم.
🔹️قم امروز: از چه سالی فوتبال را شروع کردید؟
🔸️از سن ۱۲ سالگی شروع کردم و وقتی به قم آمدم به طور #رسمی کار را دنبال کردم و تیمی تشکیل دادم.
🔹️قم امروز: در چه محلهای بازی میکردید؟
🔸️در محلهای که باغ اناری در آنجا بود و اکنون به چهارراه #بیمارستان [شهدا] معروف است.
🔹️قم امروز: اعضای تیم شما را چه کسانی تشکیل میدادند؟
🔸️بیشتر بچههای دبیرستان حکیم نظامی و چند تن از جوانان دیگر بودند، همین طور آقایان سیدمهدی #لاجوردی، ابوالقاسم لاجوردی و آقای #مظاهری هم عضو تیم ما بودند که در خاطرم مانده است.
🔹️قم امروز: هدایت این تیم با چه کسی بود و امکانات شما تا چه حد بود؟
🔸️این تیم را آقای #انواری مدیر حکیم نظامی هدایت میکردند و بعد به یکی از دوستان به نام آقای #اعرابی که به تهران رفت و آمد داشت ۵۰ ریال پول دادیم تا یک توپ نمره هفت انگلیسی برایمان آورد و با همان یک توپ کار میکردیم.
🔹️قم امروز: چنانچه خاطرهای از آن دوران به خاطر دارید بفرمایید:
🔸️در جنگ جهانی دوم که انگلیسیها ایران را #اشغال کرده بودند، عدهای از آنها در مکانی که الآن ایستگاه #رادیو است چادر زده بودند و برای خود تیمی تشکیل داده بودند و فوتبال میکردند. روزی قرار شد با تیم قم #مسابقه بدهند. این مسابقه در مدرسه حکیم #نظامی با حضور فرماندار قم و با تشویق مردم آغاز شد. در ابتدای بازی یکی از بازیکنان آنها که یک افسر انگلیسی بود با کفشهای سنگینش #لگد محکمی به ساق پای من زد که مرا از زمین بیرون بردند و پایم را با یک دستمال بستند، ولی دوباره به زمین برگشتم. و چون میخواستم ثابت کنم که از آنها واهمهای نداریم در حین بازی پایم را جلوی پای همان #افسر انگلیسی گرفتم که به زمین خورد و از درد به خود میپیچید، به طوری که از حال رفت و بازی متوقف شد. بالاخره او را به هوش آوردند و دوباره به زمین برگشت. تا آخر بازی خیره خیره به من نگاه میکرد. به هر حال آن بازی را بردیم و ۲ گل بازی را هم من زدم. #فرماندار قم بعد از بازی خیلی خوشحال بود و یک مدال هم به من داد.
📍منبع: [نشریه قم امروز، شماره ۱۱، نیمه فروردین ۷۷ تا نیمه اردیبهشت ۷۷، ص ۸.]
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 تصویری زیبا از حرم حضرت معصومه (س)
📍میدان آستانه
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🗞روزنامه #استوار؛ روزنامهای به استواری ۴۰سال
🔹️روزنامه #استوار در شهر قم به مدیری و صاحب امتیازی #ابوالفضل_طهماسبی تاسیس و شماره اول آن از تاریخ ۲۵ تیر ماه ۱۳۱۴ تا سال ۱۳۵۴ در شهر #قم بدون وقفه منتشر شد.
🔸️ابوالفضل طهماسبی در سال ۱۲۸۰ شمسی در قم متولد شد و در دهم مرداد سال ۱۳۵۴ بدرود حيات گفت و در قبرستان #شيخان قم مدفون شد.
🔹️ در موقع تاسیس روزنامه استوار شهر قم فاقد #چاپخانه بوده و مدیر روزنامه به ناچار مدت ۵ ماه تمام روزنامه را در تهران چاپ و در قم منتشر میکرد. بالاخره پس از ۵ ماه، مدیر روزنامه با شراکت چند نفر دیگر چاپخانهای به نام #چاپخانه_قم تاسیس کرد و از آن تاریخ به بعد روزنامه استوار در قم چاپ شد.
🔸️ طهماسبی از یک طرف با شاهان #پهلوی روبه رو بود. در دوران رضاخان چون اوان کار استوار بود طهماسبی باید بیشتر #مراعات رژیم را میکرد. به همین دلیل اخبار اقدامات و فعالیتهای او به خوبی #پوشش داده میشود.
از طرف دیگر در شهری میخواست کار کند که هم #مذهبی بود و هم آیتالله حائری حوزه قم را تأسیس كرده بود.
به همین دلیل منش او #بينابینی بود.
🔸️استوار در ابتدا به صورت #هفتگی منتشر می شد ولی اندکی بعد به هفته ای دو شماره افزایش یافت که در چهار صفحه به قطع #خشتی بزرگ منتشر میگردید.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬بازار کهنه قم
📍از دیروز تا امروز
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom