8.32M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 ماجرای شعر امام رضایی معروف زنده یاد استاد محمدعلی بهمنی
🔹در سفری که با همسرم به مشهد داشتم، در شب تولد آقا وقتی برای زیارت به حرم امام رضا (ع) رفته بودیم، به دلیل ازدحام جمعیت نتوانستم برای زیارت نزدیک ضریح امام رضا(ع) بروم.
🔸️من از این زاویه به این موضوع نگاه کردم که بعد از سالها به مشهد آماده ام و حق من است که مرا برای زیارت راه ندهد.
🔹وقتی داشتم به گنبد امام رضا (ع) نگاه میکردم این شعر به ذهنم آمد:
شرمندهام که همت آهو نداشتم
شصت و سه سال راه به این سو نداشتم
اقرار میکنم که من -این های و هوی گنگ-
ها داشتم همیشه ولی هو نداشتم
جسمی معطر از نفسی گاه داشتم
روحی به هیچ رایحه خوشبو نداشتم
فانوس بخت گمشدگان همیشهام
حتی برای دیدن خود سو نداشتم
♦️استاد محمدعلی بهمنی شامگاه ۹ شهریور ۱۴۰۳ در ۸۲ سالگی دار فانی را وداع گفت.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 فرمانده لشکری که رتبه ۴ کنکور تجربی شد
🔸️وقتی به کلاس #یازدهم رسید از نظر شعور سیاسی و دینی به آن درجهای رسیده بود که وقتی برگه عضویت در حزب #رستاخیز، تنها حزب مورد تائید حکومت پهلوی، را به مدرسه آوردند، آن را امضا نکرد و به همین دلیل از مدرسه #اخراج شود.
🔹️پس از اینکه از #دبیرستان اخراج شد خدمت آیتالله #مدنی (ره) رسید و ایشان اقدام وی را تائید کرد. آیت الله مدنی به او گفت که تغییر رشته بدهد و در رشته #طبیعی به ادامه تحصیل بپردازد.
🔹️ در نتیجه با تغییر رشته از ریاضی به طبیعی به ادامه تحصیل پرداخت و در #کنکور شرکت کرد که در رشته پزشکی دانشگاه شیراز، با #رتبه_چهار پذیرفته شد اما به دلیل حضور در جبهه از تحصیل #انصراف داد.
🔸️شادی روح آقامهدی #زینالدین صلوات...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎼 سرود کارگر
♦️از سرودههای مرحوم #محمدعلی_بهمنی با موضوع کارگر که اوایل انقلاب توسط #فرامرز_اصلانی اجرا شد.
[دست تو زخمی دست من پینه
تو داس خشمی من پُتک کینه
بازو به بازو در وقت پیکار
با خشم و کینه با پرچم کار
باید دوباره کارگر شد
باید دوباره برزگر شد
باید درو کرد باید که کوبید
باید دوباره از ریشه رویید از ریشه رویید]
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 نمونه گواهینامه پوشیدن لباس روحانیت
🗓دههی ۲۰ شمسی
🔹️براساس این گواهینامه شرط ملبس شدن به لباس #روحانیت، درجهی اجتهاد بوده است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸نوادهی امام حسن مجتبی در قم
🔸️#امامزاده_ناصر، معروف به شاهزاده ناصر، از نوادگان امام حسن #مجتبی (ع) است، که بقعه او در خیابان آذر، روبروی درب بزرگ #مسجد_امام حسن عسگری، نزدیک پل علیخانی قرار دارد.
🔹️او در اواخر قرن هشتم و آغاز قرن نهم میزیسته و از شخصیتهای #برجسته آن زمان بوده است.
🔸️ این بقعه سابقا به نام بقعه #احمد_ابن_اسحاق، وکیل امام حسن عسگری، ناميده میشد اما دلیل انتساب اين بقعه به احمد بن اسحاق اشعرى آن بود که وی اين مسجد امام را به امر امام حسن عسكرى (ع) بنا نمود و پس از #احداث مسجد، اين بقعه را هم جهت #مدفن خويش بنا نهاد.
🔹️اما هنگام مراجعت از #سامرا در سر پل ذهاب وفات کرد و او را همان جا دفن نمودند و چون اين بقعه بدون استفاده بوده و در حال #مخروب شدن بود، لذا در عصر و زمان سلطان بركيارق، امير ايپك، #مدرسهاى بنا نمود و اين بقعه را جزء حجرات آن مدرسه درآورد.
🔸️هنگامى كه "ناصرالدين على بن مهدى بطحايى" در سال ۸۲۸ قمری در قم #رحلت يافت، بدن او را در اين بقعه به خاك سپردند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀 همیشه پای یک قمی در میان است!
♦️شیخ احمد قمی سفیر تشیع در تایلند
🔸️#شیخ_احمد_قمی در سال ۱۵۴۳ میلادی در شهر #قم دیده به جهان گشود. وی در اولین سالهای قرن هفدهم میلادی (سال ۱۶۰۵) یعنی زمانی که کشور #تایلند از زیر سلطه پانزده ساله برمهایها آزاد شده بود به «#آیوتایا» مهاجرت کرد و پس از مدتی توانست در سایه مدیریت و درایت خود در #دربار پادشاه سیام نفوذ کرده و به یکی از مقامات عالیرتبه #سیام مبدل گردد.
🔹️شیخ احمد قمی طی شش دوره پادشاهی سیام ارتباطات نزدیکی با دربار و پادشاهان وقت داشت. وی در دوران سلطنت شاه «فارا سوام سنگدوم» که با #شاه_عباس_صفوی معاصر بوده، به عنوان #مشاور عالی وی و #وزیر_خزانهداری منصوب و مسئولیت تمام امور مربوط به تجارت خارجی را بر عهده گرفت.
🔸️در همین دوره بود که وی به خاطر مساعی خود جهت توسعه #بنادر به دستور پادشاه به مقام «#انسان_بزرگ» که از القاب درباری بود نائل گشت.
🔹️از این پس وی موظف شد در کنار ساماندهی #تجارت خارجی، #مشاجرات بین خارجیان را نیز حل و فصل کند. او همچنین اولین کسی بود که در زمان ریاست جامعه مسلمانان سیام به مقام «#شیخ_الاسلامی» رسید، مقامی که براساس آن اجازه یافت تا مذهب #شیعه اثنی عشری را به جامعه تایلند معرفی کند.
🔸️شیخ احمد در سن ۸۷ سالگی به عنوان #مشاور افتخاری شاه در امور داخلی برگزیده شد. او یک سال بعد یعنی درسال ۱۶۳۱ م دیده از جهان فروبست.
🔹️ امروزه مقبره شیخ احمد قمی در دانشگاه تربیت معلم آیوتایا زیارتگاه #بودائیان و #مسلمانان تایلندی است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀 چرا به تکیه خلوص میگویند تکیه خلوص؟
🔸️ این تكيه كه در ضلع جنوبی گذر #جَدّا واقع شده است، در گذشته، ميدانگاهی بوده كه #خروس_بازان جهت برپايی مسابقه و داد و ستد در آن جا گرد هم می آمدند.
🔹️در يك صد سال قبل، فردی به نام #شاطرعباس كه سردسته خروس بازان و ناظر بر آن مسابقات بود و در اين محل زندگی میكرد، در ايام سوگواری امام حسین (ع)، در اين محل تکیه عزاداری برپا میکرد.
🔸️ به همین دلیل نام این تکیه را #تکیه_خروس گذاشتند که رفته رفته به #تكيه_خلوص تغيير نام پیدا کرد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 تصویر شهر قم از بالای سردر ورودی حرم مطهر
🔹️این تصویر بینظیر برخلاف سایر تصاویر که #حرم را نشان میدهند، قسمت #شرقی شهر را از بالای سردر حرم نشان میدهد. در سمت راست یک خانۀ بسیار باشکوه و در کنار آن احتمالا مدرسۀ #خان قابلملاحظه است.
🔸️جدارۀ شهری در این قسمت حاکی از دوطبقه بودن بناهای مجاور #گذرخان است. در انتهای تصویر کنار میدان کهنه، سردر #غیاثیه، گنبد مسجد #جامع، گنبد #ابنبابویه را میتوانیم ببینیم.
(قمشناسی)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸ایوان و گلدستههای صحن #اتابکی حرم حضرت معصومه (س) در حال ساخت
📍منبع عکس: موزه ریتبرگ #زوریخ، سوییس (از مجموعه اميل آلپيگر؛ بازرگان سوئيسی که بين ۱۸۹۰ تا ۱۸۹۶ در ايران زندگی میکرد.)
(عمراننامه)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 آیتالله خامنهای و بیژن زنگنه در فردو
🗓 خردادماه ۱۳۶۵
📍در این سفر آیتالله #خامنهای به عنوان رئیس جمهور ایران همراه با #زنگنه، وزیر جهاد کشاورزی، از روستای #فردو بازدید داشته و به مزرعه یک پدر شهید نیز سر زدند و در دروی #گندم مشارکت کردند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 آقای منتظریِ همیشه معترض!
🎙مرحوم هاشمی رفسنجانی:
🔸️[ قبل از انقلاب] یک پژوی دست دوم به صورت قسطی خریدم. بعضی از دوستان انتظار داشتند با ماشین من، سفری ترتیب بدهیم. آقای #مروارید فراری بود و در باغ یکی از اعضای #جبهه_ملی در کرج مخفی بود. آقای #منتظری هم به خاطر فشارهایی که در رابطه با فرزندشان محمد و... پیش آمده بود دچار #افسردگی شده بودند. من هم از سوی #ساواک احضار شده و نگران بودم.
🔹️تصمیم گرفتیم ۳ نفری با خودروی من به #شمال سفر کنیم؛ از کرج به سوی چالوس حرکت کردیم. قبل از حرکت با هم قرار گذاشتیم که اظهارات منفی (#نق) و اعتراض آمیز نداشته باشیم و حرفها و اظهارنظرهای #مثبت و در مورد زیباییهای طبیعت باشد.
🔸️معمولاً آقای منتظری لحن #اعتراض آمیز داشتند. به رغم این قرار و تصمیم ایشان نتوانستند خودداری کنند و در موارد زیادی نمره منفی آوردند. شمردیم از کرج تا مقصد حدود #چهارصد مورد بیان اعتراضی داشتند؛ از قبیل اعتراض به سرعت #سبقت، لرزش ماشین، صدای ماشین، #نظافت ماشین، دست انداز، پیچ جاده، پلهای بدمسیر برخورد به پلیس، گل آلود بودن آب رودخانه، #یکطرفه بودن تونل کندوان و ناشی بودن من در رانندگی.
🔹️البته خود این نقها و اعتراضها تبدیل به #سرگرمی و فضای شاد و تفریحی شده بود و سرانجام نزدیک رامسر با دیوار یک پل باریک #تصادف کردیم و گلگیر ماشین خم شد و صدای گوشخراشی داشت که بر اعتراضات ایشان افزود.
🔸️معطلی خسته کننده و گاهی توهین آمیز در تعمیرگاهی در رودسر و اعتراضات بیشتر ایشان همه را #کلافه کرده بود.
🗞در گفتگو با روزنامه ایران
🗓۷ بهمن ۱۳۷۸
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🎙 معادیخواه: روحانیت مبارز با راهپیمایی هفدهشهریور مخالف بود!
📼 مصاحبهکننده: آیا در راهپیمایی هفده شهریور، به جز عامه مردم، #احزاب و دستجات هم به طور خاص شرکت داشتند؟
♦️حجتالاسلام معادیخواه: تقریباً میتوانم بگویم در هفده شهریور #هیچ_گروهی نبود. یعنی مثلاً در شانزده شهریور یا روزهایی که همه ایران را راهپیمایی فرا میگرفت، گروهها میآمدند و برای #بهرهبرداری سیاسی هم شده، پلاکارد و عکسهای مورد نظرشان را بلند میکردند. گاهی هم #شعارهای خاصشان را مطرح میکردند. گروهها برای بهرهگیری از چنین اقیانوس عظیمی آماده بودند. اما هفده شهریور خصوصیاتی داشت که به نظرم خیلی #خالصتر از این حرفها بود.
📼 مصاحبهکننده : از #روحانیون بنام، کسی در میان جمعیت هفده شهریور بود یا خیر؟
♦️حجتالاسلام معادیخواه: نه، به خاطر اینکه روحانیت مبارز با آن راهپیمایی #مخالف بود.
📼 مصاحبهکننده: میگویند آقای #ابوترابی بودند.
♦️حجتالاسلام معادیخواه: اگر آقای ابوترابی هم بودند، شاید به دلیل دیگری بود، مثلاً در آن نزدیکیها زندگی میکردند. ولی روحانیت مبارز اصلاً به این راهپیمایی #مشکوک بود.
📚منبع: کتاب نشست تخصصی کالبد شکافی یک واقعه، موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی.
📍 ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ که جمعه #سیاه خوانده میشود، نقش بهسزایی در #سقوط نظام پهلوی داشت. در این روز با فراخوان آیتالله #یحیی_نوری، از مراجع تقلید، صدها نفر از مردم بیتوجه به اعلام حکومت #نظامی توسط شاه در حوالی میدان #ژاله تهران جمع شدند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom