💢اعضای اللجنة الدائمة للبحوث العلمیة والإفتاء عربستان سعودی، در پاسخ به سوالی، برخی اعمال #جماعت_تبلیغ را #بدعت و همراهی با آنان را تا زمانی که بر منهج کتاب و سنت ملتزم نشوند، جایز ندانسته اند...
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢واکنش شیخ سلمان ندوی به تصمیم عربستان
🔹واکنش شدید اللحن شیخ سلمان #ندوی حسينی (یکی از اندیشمندان و علمای برجسته هندوستان و مدیر دارالعلوم ندوة العلماء لکهنو) به تصمیم اخیر عربستان، مبنی بر هشدار و ممنوعیت فعالیت #جماعت_تبلیغ در آن کشور...
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
💢واکنش دارالعلوم دیوبند به تصمیم عربستان
🔹دارالعلوم دیوبند در بیانیه ای، متهم کردن این گروه به تروریسم، بدعت و شرارت توسط عربستان را یک تهمت ساختگی دانسته و خواستار تجدید نظر در این تصمیم و جلوگیری از هرگونه اقدام علیه این گروه، شدند.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
🔻درخواست خاخام صهیونیست برای خواندن نماز باران در عربستان!
🔹یک #خاخام صهیونیست با انتشار تصویری از خود در کنار پرچم #عربستان از ملت این کشور خواست تا برای نماز باران در عربستان به مساجد بروند!
🔹«جاکوب هرتزوگ» خاخام صهیونیست با انتشار تصاویری از خودش در کنار پرچم عربستان در توئیتر خود نوشت: «هیچ چیز در زندگی قابل مقایسه نیست و ما با وجود عقاید متفاوت در کنار هم در صلح و آرامش خواهیم بود».
🔹روزنامه القدس العربی نوشت: این خاخام صهیونیست در ادامه افزود:« انسانیت ما را بیش از هر چیز دیگری می تواند دور هم جمع کند»!
🔹هرتزوگ در حساب کاربری خود در پاسخ به دعوت «ملک #سلمان_بن_عبدالعزیز» پادشاه عربستان برای نماز باران از مردم خواست برای اقامه این نماز به مساجد بروند.
🔹وی پیش از این در توئیتی کلیپهای ویدئویی از سفرهای متعدد خود به عربستان و ملاقات بازرگانان سعودی با بازرگانان صهیونیست منتشر کرد.
🔹بسیاری از منتقدان و مفسران به توئیت وی واکنش نشان دادند.
🔹یکی از آنها اعلام کرد :«عربستان سعودی آماده امضای توافق #عادی_سازی_روابط با #اسرائیل است، مشروط بر اینکه اسرائیل با طرح صلح عربی موافقت کند.»
🔹یک حساب کاربری با نام « عنود» نیز در واکنش به توئیت این خاخام یهودی نوشت: « ما نمی خواهیم که تو ما را به نماز دعوت کنی..خداوند تو را لعنت کرده است».
🔹خاخام صهیونیستی آمریکایی الاصل پیشتر اعلام کرده بود که به عربستان سعودی سفر کرده و در آنجا با استقبال قابل توجهی روبرو شده است.
🔹هرتزوگ که تابعیتی آمریکایی-اسرائیلی دارد، ضمن حمایت از وعدههای «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی برای کاهش محدودیتهای اجتماعی و جذب استعدادهای خارجی بر این باور است که عربستان کشور آینده یهودیان است، او گفت: برنامههای شاهزاده بن سلمان برای ساخت شهر #نئوم در دریای سرخ احتمالا یهودیان را برای کار در این کشور جذب کند.
🔹این خاخام صهیونیست در سفر خود به عربستان تلاش کرد با تاجرانی که فکر میکند ارتباطات نزدیکی با خاندان حاکم دارند، دیدار کند، همچنین او تلاش کرد با مشاور دولت عربستان در واشنگتن برای طرح ایده خود مبنی بر احداث یک #کنیسه در عربستان گفتوگو کند.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
💢تصویری از #عبدالعزیز_بن_عبدالرحمن #آل_سعود، با برادران و پسرانش... عکسبرداری شده توسط ویلیام شکسپیر، 11 مارس 1911.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
مطالعات تخصصی عربستان سعودی
💢واکنش شیخ سلمان ندوی به تصمیم عربستان 🔹واکنش شدید اللحن شیخ سلمان #ندوی حسينی (یکی از اندیشمندان
💢 «ای بیشرم، از خدا نمیترسی؟»؛ انتقاد عالم برجسته هند از عبداللطیف آل الشیخ
🔹وطن: شیخ #سلمان_ندوی، عالم برجسته #شبه_قاره #هند نسبت به اعلام ممنوعیت فعالیت جماعت تبلیغ از سوی عبداللطیف آل الشیخ، وزیر #الشؤون_الإسلامية عربستان، واکنش شدید اللحنی ابراز داشت.
🔹سخنرانی تند شیخ ندوی علیه #عبداللطیف_آل_الشیخ و محمد بن سلمان پس از تصمیم مقامات سعودی مبنی بر ممنوعیت شاخهای از «#جماعت_تبلیغ» معروف به «#الاحباب» در این کشور صورت گرفت.
🔹شیخ سلمان ندوی در خطبههای نماز جمعه گفت: «چه بسیار جنایات و چه بسیار شگفتیها که توسط دولت عربستان صورت گرفته است.»
🔹وی ادامه داد: «وقتی بیانیه وزیر الشؤون الاسلامیة #عربستان سعودی دکتر عبداللطیف آل الشیخ مبنی بر اختصاص خطبههای نماز جمعه به انحراف و خطر جریان جماعت تبلیغ را خواندم، تعجب کردم».
🔹وی در حملهای تند به وزیر سعودی افزود: «دکتر عبداللطیف، شما در کنار این حاکمان جنایتکار ایستادهاید، آیا نمیدانی که آنها فاسق هستند، آیا نمیدانی که رفتار آنها در فرانسه و انگلیس در هتلها و ویلاها و قصرها مانند رفتار فاحشهها است؟ ای بی شرم! از خدا نمیترسی؟»
🔹وی ادامه داد: «آیا پایگاههای صهیونیستها در شبه جزیره عربستان را نمیشناسید؟ آیا نمیدانی در شبه جزیره عربستان به نام سرگرمی در مجالس فساد و فحشا و رقص چه میگذرد؟ آیا نمیدانی در معامله قرن چه میگذرد؟!»
🔹شیخ سلمان ندوی بیانیه آل الشیخ را یک بیانیه «جنایت آمیز» توصیف کرد و اشاره کرد که همه ائمه جمعه و مبلغان در سراسر شبه قاره هند به سخنرانی علیه این بیانیه و اقدامات عربستان سعودی پرداختهاند.
🔹دیگر رهبران ارشد #جماعة_التبلیغ و الدعوة در هند نیز پس از اعلام ممنوعیت فعالیت شاخه «الاحباب» در عربستان، خشم خود را ابراز کردند.
🔹سمرالدين قاسمي سخنگوی جماعت تبلیغ، از اعضای این جماعت به عنوان «بنیادگراهایی که مسلمانان منحرف را اصلاح کردند و به مثابه سنگری در برابر تروریسم جهانی ایستادند» دفاع کرد. وی توضیح داد: «ما هیچ گونه ارتباطی با تروریسم نداریم، در واقع ما در برابر #تروریسم مقاومت میکنیم، آن را محکوم و رد میکنیم و به اعضای خود اجازه نمیدهیم که علیه هیچ دین، جامعه و کشوری صحبت کنند.»
🔹همچنین محمد میان، عضو برجسته جماعت تبلیغ در پیامی ویدئویی از لندن گفت: «گروه ما در سراسر جهان فعالیت میکند و حتی در عربستان سعودی، مسلمانان را به راه رسول الله میخوانند.»
🔹ظفر سرشولا، فعال برجسته اسلامی، عربستان سعودی را نسبت به هرگونه اقدام نادرست برحذر داشت و از عربستان خواست تا این ممنوعیت را پس بگیرد، چرا که این اقدام، پیام نادرستی را برای مسلمانان سراسر جهان ارسال می کند.
🔹وی گفت: من از تصمیم عربستان شگفت زده شدم زیرا جماعت تبلیغ با رد شدید ایدئولوژی #جهادی پادزهر ایدههای #افراطی است. حتی #طالبان نیز علیه این گروه صحبت میکنند. توصیف آن به عنوان دروازه تروریسم غیرقابلباور و غیرقابلقبول است.»
🔹#دارالعلوم_دیوبند نیز در بیانیهای، متهم کردن این گروه به تروریسم، بدعتگذاری و شرک را یک اتهام ساختگی دانسته و خواستار تجدید نظر در این تصمیم و جلوگیری از هرگونه اقدام علیه این گروه شد. (کانال دولت دین)
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
🔻مفتی اعظم عربستان: همجنس گرایی یکی از شنیع ترین و زشت ترین جنایات است.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
💢مفتی اعظم عربستان: همجنس گرایی یکی از شنیع ترین و زشت ترین جنایات است.
🔹الجزیرة: دیروز چهارشنبه 22 دسامبر، مفتی اعظم عربستان سعودی، شیخ #عبدالعزیز_آل_الشیخ، #همجنسگرایی را «فجیع ترین و زشتترین #جنایت» توصیف کرد و در عین حال از موضع کشورش در قبال قطعنامه سازمان ملل، که با هویت عربی و اسلامی همخوانی ندارد، دفاع کرد.
🔹خبرگزاری عربستان سعودی (SPA) به نقل از شیخ عبدالعزیز بن محمد آل الشیخ - رئیس #هيئة_كبار_العلماء و رئیس کل للبحوث العلمية والإفتاء، موضع قاطعانه عربستان سعودی در قبال این تصمیم را تأیید کرد.
🔹وی با بیان اینکه جنایت همجنسبازی یکی از فجیعترین و زشتترین جنایات نزد خداوند متعال است، گفت: عاملان این جنایت منفور خداوند قرار گرفته و مایه ننگ دنیا و آخرت است.
✍🏼ملاحظه:
🔹در حالی که حکومت عربستان و ولیعهدش #محمد_بن_سلمان، میلیاردها دلار برای ترمیم وجهۀ بینالمللی خود هزینه میکنند و میکوشند تا شهرت بنیادگرایی مذهبی و خشونت را از خود بزدایند، یکی از مهمترین روحانیون این کشور اعلام کرد که همجنسگرایی، جنایت محسوب میشود.
🔹چند روز قبل، سفیر عربستان در سازمان ملل، هنگام تصویب قطعنامهای کلی در بارۀ دموکراسی، ذکر "همجنسگرایی" را به عنوان یکی از آزادیهای اجتماعی رد کرده بود.
🔹بدین ترتیب به نظر میرسد که تلاشهای همهجانبۀ دولت سعودی و به ویژه شخص محمد بن سلمان برای ارائۀ تصویری #مدرن و متساهل از کشور، با خط قرمزی برخورد کرده باشد که همان همجنسگرایی است.
🔹در حالی که #امارات به سرعت اقداماتی را در جهت گشایش فرهنگی و خروج از تعصبات دینی پیش میبرد، ولیعهد عربستان نیز مایل است که کشورش را به سوی همین نوع اصلاحات هدایت کند.
🔹در این زمینه حتی رقابتی میان دو کشور شکل گرفته است. اما تفاوت بزرگ عربستان با امارات و سایر امیرنشینهای منطقه، #وهابی بودن آن است. هویت سیاسی عربستان از اساس با مذهب وهابیت گره خورده است.
🔹طی دو سه سال اخیر، دولت سعودی اصلاحات کم و بیش سطحی اما متعددی را از جمله در مورد حقوق زنان به اجرا گذاشته است. حق رانندگی زنان، نمایشهای مختلط، تساهل نسبی در مورد پوشاک و یا در مورد روابط آزاد میان زن و مرد از جمله اقداماتی است که به خواست ولیعهد، محمد بن سلمان عملی شده است.
🔹اظهارات مفتی اعظم در شناعت همجنسگرایی در حالی به گوش میرسد که ریاض هزینههای بسیار سنگینی را برای تبلیغات و بهبود جایگاه خود در افکار عمومی جهانی متحمل میشود.
🔹از طرفی دیگر سازمانهای بینالمللی حقوق بشر با توجه به سابقه حقوق بشر عربستان، از جمله سرکوب آزادیهای جنسی، از مجامع بینالمللی خواستند تا از رویدادهای ورزشی و هنری که در این پادشاهی برگزار میشود، جلوگیری به عمل آید.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
💢متن بیانیه عبد العزيز آل الشيخ، مفتی اعظم عربستان، در مسأله همجنسگرایی...
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
هدایت شده از اندیشکده مرصاد
✍️ گشایش فلسفی در تنگنای تکفیر
👤مرتضی ابراهیمپور خرمشهری
📌برشهایی از یادداشت:
🔹۸ تا ۱۰ دسامبر ۲۰۲۱ رياض میزبان همایش بینالمللی #فلسفه بود. برخی از سخنرانان و میهمانان همایش، از نظریهپردازان فلسفه در دانشگاههای مهم جهان از جمله دانشگاه پرتوریا، دانشگاه هاروارد، دانشگاه تورین، موسسه مطالعات دادههای شرق و آفریقایی در دانشگاه لندن، دانشگاه قاهره، دانشگاه ملک سعود و… بودند.
🔹مایکل سندل، فیلسوف برجسته و شناختهشده آمریکایی از جمله افراد دانشگاهی بود که در این رویداد سهروزه در ریاض شرکت کرد. سندل به یک داستان باستانی چینی در مورد گرفتاری حاکمی اشاره کرد که پدرش را قاتل یافت. مضمون این داستان واضح بود و به نوعی با نقل این داستان به جریان قتل #خاشقچی و نقش ولیعهد محمد #بن_سلمان در آن اشاره میکرد.
🔹پیش از همایش سعودیها، در نوامبر گذشته و مصادف با روز جهانی فلسفه، #امارات جمعی از فیلسوفان، سخنرانان و متخصصان عرب در حوزه فلسفه و علوم انسانی را با هدف «برجستهسازی تفکر فلسفی» در همایش بینالمللی فلسفه در فجیره گرد هم آورد.
🔹#عربستان سعودی سال گذشته تدریس برنامه درسی فلسفه را به منظور «نفی #تعصب و ترویج #کثرتگرایی در جامعه» تصویب کرد، اما در کمال تعجب درس «#تفکر_انتقادی»، که یک موضوع فلسفی است، به معلمانی غیرمتخصص از رشتههای معارف اسلامی، مطالعات اجتماعی و زبان عربی سپرده شد!
🔹همایش بینالمللی فلسفه در عربستان سعودی با هدف تشویق تفکر انتقادی، در کشوری برگزار شد که در آن شخصیتهای برجستهای همچون سلمان العوده، عوض القرنی، رائف بدوی و بسیاری دیگر به دلیل ابراز عقاید مخالف زندانی شدهاند و برخی همچون موسی القرنی در همان زندان جان دادهاند.
🔹دهههاست که عربستان بر اساس فتواها و تصمیمات مقامات دینی این کشور از جمله «اللجنة الدائمة للبحوث العلمية والإفتاء» وابسته به هیئت #کبار_العلماء عربستان، تدریس فلسفه در تمامی مراحل تحصیلی حتی دانشگاهها را ممنوع کرده است. از این گذشته، شیوخ سعودی همچون ابن عثیمین و صالح الفوزان هر گونه آموزش و تعلیم فلسفه را مذموم و فتوا به #حرمت آن دادهاند و عبدالمحسن الزامل ابن سینا و فارابی را #تکفیر کرده است.
👈 متن کامل این یادداشت را از اینجا دنبال کنید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
🔻جشن کریسمس در عربستان برای اولین بار با بزرگترین کنسرت منطقه و 13 خواننده عرب
🔹سازمان سرگرمی عربستان سعودی، جشنهای سال نو میلادی را برای اولین بار در این کشور برگزار و 13 خواننده نیز در آن حضور دارند. پیشتر #نهاد_دینی سعودی با این امور مخالفت میکرد.
🔹همایش «#موسم_الریاض» و شرکت «#روتانا» از برگزاری «بزرگترین کنسرت در منطقه» خبر دادند که قرار است در عربستان سعودی برگزار شود.
🔹قرار است در این مراسم، ۱۳ خواننده عربی کنسرت برگزار کنند. این مراسم در شب #کریسمس برگزار خواهد شد.
🔹این برای نخستین بار است که جشن آغاز سال میلادی در عربستان برگزار میشود. عنوان این مراسم نیز «Riyadh Trio Night» است که نهاد موسوم به «#سازمان_سرگرمی» مجری آن است.
🔹سازمان سرگرمی تیر ماه گذشته نیز از شهروندان این کشور خواست تا خود را برای حضور در جشنهای سالیانه آماده کنند. این در حالی است که وزارت حج و عمره عربستان سعودی خرداد ماه گذشته خبر داد که برای دومین سال پیاپی مراسم حج محدود به شهروندان عربستان و آن هم در شرایط خاص برگزار خواهد شد.
🔹سازمان سرگرمی عربستان عنوان نهادی است که در ماه می سال ۲۰۱۶ تأسیس شد و هدف خود را افزایش نشاط و سرگرمی عنوان کرد. این سازمان هر ساله در شهرهای مختلف مراسمات و جشنهای مختلفی را با دعوت از خوانندگان مختلف خارجی، ورزشکاران و هنرمندان برگزار میکند.
🔹ماهیت این جشنها نیز از همان سال ۲۰۱۶ که با عناوین موسم الریاض، «موسم جده» و «موسم الشرقیه» برگزار میشد، موجب تعجب و خشم محافل دینی و مخالفان در عربستان شده است. مراسماتی که با #رقص و پایکوبی و به صورت مختلط و پوششهای نامتعارف و همچنین مصرف مشروبات الکلی و برگزاری مسابقات قمار همراه است.
🔹معارضان بارها این گونه جشنها را که با توجه خاص «محمد بن سلمان» و در راستای اهداف #چشمانداز۲۰۳۰ برگزار میشود، ابزاری برای دینزدایی در کشوری دانستهاند که میزبان مهمترین اماکن مقدس اسلامی است و پادشاهش خود را خادم حرمین شریفین مینامد.
🔹در همین ارتباط، در جشنهای «موسم جده» در ماه می ۲۰۱۹ حضور «#نیکی_میناژ» خواننده پاپ آمریکایی در مراسم اختتامیه این مراسم موجب اعتراض بسیاری در عربستان شد. در همان زمان انتشار خبر اعتراض سه عضو هیأت کبار العلماء این کشور به عنوان عالیترین نهاد دینی به اینگونه جشنها توجه رسانهها را جلب کرد؛ این سه تن اینگونه برنامهها را «فساد اخلاقی هدفمند» توصیف کرده بودند.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
مطالعات تخصصی عربستان سعودی
💢جشن کریسمس در عربستان برای اولین بار با بزرگترین کنسرت منطقه و 13 خواننده عرب
💢انتقاد تند ترکی الشلهوب از جشن های کریسمس در عربستان...
🔹ترکی الشلهوب در تویتی نوشت: کجایند علمایی که ما را از #احتفال (جشن) میلاد پیامبر اکرم (ص) محروم و آن را تحریم می کردند؟ الان چه نظری دارند؟ آیا می توانند این پدیده جدید را نقد کنند؟!
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢«درعیه» به عنوان پایتخت فرهنگی جهان عرب برای سال 2030 انتخاب شد
🔸گذری کوتاه بر تاریخ
🔹#درعيه، نخستین پایتخت مذهبی و سیاسی #آل_سعود در عربستان شهر درعیه در شمال وادی حنیفه در نجد و 32 کیلومتری غرب رياض، پايتخت کنونی عربستان واقع است.
🔹سعود بن محمد بن مقرن در ۱۱۳۲ با شورش بر حاکم آنجا، حکومت اول سعودی را در این شهر کوچک با کمتر از هفتاد خانه، بنیاد نهاد.
🔹درعیه در زمان #محمد_بن_سعود، نخستین فرمانروای آل سعود و پس از آمدن #محمد_بن_عبدالوهاب، پیشوای فرقه وهابیت، وارد مرحله جدیدی شد. محمد بن سعود در سال ۱۱۵۷ هـ ق، در پیمان درعيه متعهد شد عقاید #وهابیت را در سراسر بلاد عرب بگستراند و محمدبن عبدالوهاب نیز پذیرفت در این شهر بماند و با امیر دیگری هم پیمان نشود.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
💢بازداشت مخالفان سازش با اسرائیل در عربستان
🔹سعودی لیکس: سازمان حقوق بشری «قسط» فاش کرد که دولت #عربستان_سعودی مخالفان #عادیسازی روابط با #اسرائیل را بازداشت میکند.
🔹این نهاد حقوق بشری که متشکل از فعالان عربستانی است با انتشار پیامی در صفحه توئیتری خود اعلام کرد که دکتر «#عبدالله_الیحیی» به دلیل انتقاد علیه عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی از ۲۴ دسامبر سال گذشته تا کنون در بازداشت است.
🔹به نوشته پایگاه خبری «سعودی لیکس»، این در حالی است که تاکنون چندین روحانی، دانشجو و فعال توئیتری به دلیل حمایت از #فلسطین و مخالفت با سازش با رژیم صهیونیستی به دست نیروهای امنیتی عربستان بازداشت شدهاند.
🔹طبق این گزارش چند ماه قبل (آوریل سال گذشته) نیز دادگاه جنایی ریاض، «#عبدالعزیز_العوده» فعال توئیتری عربستانی را به دلیل حمایت از فلسطین و مخالفت با سازش به پنج سال حبس تعلیقی محکوم کرد و مانند دیگر مخالفان سازش با اسرائیل، ممنوع الخروج شدند.
🔹این در حالی است که در سال ۲۰۱۹ دولت عربستان با بازداشت فعالان توئیتری آنها را مجبور کرده بود که تعهد بدهند تا دیگر در خصوص فلسطین مطلبی منتشر نکنند.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢عربستان به دستور آمریکا در مسیر ترویج تفکر وهابی حرکت کرده است
🎥سید حسن نصرالله: تفکر داعش از عربستان آمد و عوامل انتحاری و خودروهای انتحاری را به عراق ارسال کرده است.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
💢تاسیس مرکز راهبردی مطالعات زنان به ریاست تولیت مسجدالحرام در عربستان
🔹راشا تودی: عبدالرحمن بن عبدالعزیز #السدیس، رئیس کل امور مسجدالحرام و مسجد نبوی از ایجاد مرکز راهبردی پژوهش ها و #مطالعات_زنان در این نهاد خبر داد.
🔹وی تصریح کرد که این مرکز پژوهش و مطالعات زنان به رصد مهمترین دستاوردها و خدمات ارائه شده به سفیران و خادمان خواهد پرداخت، همچنین در ایجاد طرح های ابتکاری و برنامه های ویژه زنان کمک خواهد کرد و سهم بزرگی در ارتقای خدمات بانوان در مسجد الحرام و مسجدالنبی دارد.
🔹سدیس تأکید کرد که ریاست کل امور مسجدالحرام و مسجد نبوی بر تقویت نقش زنان در حرمین شریفین و توانمند سازی زنان سفیر در بسیاری از زمینه های تبلیغی، ارشادی و علمی تمایل دارد.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢شیخ عبدالله المطلق عضو #هیئة_کبار_العلماء و مشاور دربار پادشاهی عربستان: تبریک اعیاد به غیر مسلمانان جایز است، زیرا این از خوش اخلاقی و حسن رفتار با دیگران است...
❌اما از نظر این اشخاص جشن میلاد پیامبر اکرم (ص) بدعت است!
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
💢اکونومیست: برخی در عربستان منتظر ظهور فردی مانند روحالله خمینی هستند
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
🔻اکونومیست: برخی در عربستان منتظر ظهور فردی مانند روحالله خمینی هستند
📌بخش اول
🔹یک نشریه انگلیسی در گزارشی به تلاش دولت سعودی در سالهای اخیر برای تغییر باورها و فرهنگ مردم #عربستان پرداخت.
🔹نشریه انگلیسی اکونومیست در گزارشی به تغییرات اجتماعی در عربستان از زمان آغاز ولیعهد #محمد_بن_سلمان پرداخت و نوشت که مقامات سعودی به «نهی از معروف و امر به منکر» روی آوردهاند.
🔹در این گزارش آمده است که حداقل سه بخش از جامعه عربستانی، از تغییرات جدیدی که محمد بن سلمان در این کشور آغاز کرده، عصبانی هستند و صرفا ترس و واهمه از سرکوب مانع شورش علیه او و بازگرداندن امور به شرایط قبلی، شده است.
🔹بن سلمان با رسیدن به منصب ولیعهد عربستان در سال ۲۰۱۷ دست به تغییرات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی زیادی زد که بارزترین آن صدور مجوز #اختلاط بین زنان و مردان در اماکن عمومی، اجازه #رانندگی_زنان و حضور آنها در فعالیتهای هنری و ورزشی است. در حوزه اقتصادی نیز تلاش شده است تا منابع در آمدی متنوع شده و منحصر به نفت نباشد، در این راستا پروژههای جاهطلبانه متعددی در دستور کار قرار گرفته است.
🔹اما در حالی که محمد بن سلمان سعی دارد با این تغییرات چهره عربستان را در جهان بهبود ببخشد، اما اقدامات وی با سرکوب گسترده معترضان و بازداشت فعالان حقوق زن همراه شده و اقدامات او را تحتالشعاع قرار داده است.
🔹نشریه اکونومیست در ادامه نوشت که مقامات سعودی در ۳۰ دسامبر سال گذشته میلادی، اعلامیههایی در مساجد مکه و مدینه نصب کردند که از آنها میخواست تا فاصله اجتماعی را به میزان دو متر رعایت کنند، اما کاملا روشن است که بن سلمان اصرار کمتری به این موضوع در دیگر اماکن دارد، به طوریکه در ماه گذشته نزدیک به ۷۰۰ هزار جوان عربستان در عرض چهار روز در کنسرتهای موسیقی شرکت کردند، در حالی که ازدحام در مساجد به بهانه جلوگیری از شیوع کرونا ممنوع بود. در این باره یک معلم عربستانی به اکونومیست گفت که مقامات سعودی در حال «امر به منکر و نهی از معروف» هستند.
🔹همچنین با وجود اینکه نظرسنجی در عربستان امری نادر است و به سختی میتوان میزان رضایت یا ناخشنودی شهروندان عربستانی از اقدامات محمد بن سلمان را سنجید، اما نشریه اکونومیست نوشته است که حداقل سه گروه از جامعه عربستان از اقدامات به اصطلاح اصلاحگرانه ولیعهد کشورشان خشمگین هستند، اول سلفیها و کسانی که روایت خودشان را از اسلام دارند، دوم برخی شاهزادگان و سوم مردم عادی که دنبالهرو روحانیون سلفی هستند. بخشی از اعتراضات سلفیها به کاهش اختیارشان بر میگردد، از جمله کاهش شدید قدرت سازمان «امر به معروف و نهی از منکر» که به عنوان پلیس دینی در عربستان قدرت زیادی داشت، همچنین دیگر به هنگام اذان اجباری به بستن مغازهها نیست، زنان و مردان میتوانند در یک مکان حضور یابند، در نماز جمعه صرفا باید یک خطبه خوانده شود و علمای دینی در شبکههای اجتماعی صرفا باید از پادشاه و ولیعهد تعریف و تمجید کنند و حق انتقاد و اعتراض ندارند.
🔹به گزارش اکونومیست همچنان بخش زیادی از جامعه عربستان دنبالهرو روحانیون سلفی هستند و به شدت از مراسمهایی که به بهانه سرگرمی در ریاض و جده برگزار میشود، انتقاد میکنند. مراسمهایی که انواع مظاهر فرهنگ غربی از مصرف مشروبات الکلی تا دعوت از خوانندگان غربی در آنها دیده میشود.
🔹تغییرات در سطح جامعه نیز گروههای مختلفی را ناراضی کرده است، یک پلیس بازنشسته در این باره گفت که اگر پیش از این دختری از خانه فرار میکرد، پلیس میتوانست او را بازداشت کرده و به خانوادهاش برگرداند، اما اکنون دوره این کارها گذشته و آن دختر میتواند از پلیس شکایت کرده و او را به زندان بیاندازد. برخی شهروندان عربستانی معتقدند که اقدامات محمد بن سلمان تغیر تندروی به اعتدال نیست، بلکه تلاشی در راستای زدودن کامل #دین از جامعه است.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
🔻اکونومیست: برخی در عربستان منتظر ظهور فردی مانند روحالله خمینی هستند
📌بخش دوم
🔹منتقدان ولیعهد سعودی میگویند که او کشور را به طور کامل در قبضه خود گرفته و بر زندگی مردم مسلط شده است. انتقادها امکان علنی شدن ندارند. یک مفتی سلفی در این باره به اکونومیست گفت: «شاهزاده میتواند دهان مخالفان را ببندد، اما نمیتواند آنها را خفه کند.»
🔹در همین حال بسیاری از شاهزادگان نیز از اقدامات محمد بن سلمان ناراضی هستند. محمد بن سلمان در مقابل طبقه آریستوکراسی (نخبه سالاری) سنتی ایستاده [هرچند خود در حال ایجاد طبقه جدیدی است.] و تعدادی از شاهزادگان و تجار معروف را در سال ۲۰۱۷ به حبس انداخت و از آنها پولهای هنگفتی دریافت کرد. برخی شاهزادگان نیز از اینکه امتیازات ویژه قبلی آنها از جمله پروازهای هوایی مجانی و خدمات رایگان پزشکی و برنده شدن در مزایدهها و مناقصات دولتی دیگر وجود ندارد، گلایه دارند، آنها میگویند که محمد بن سلمان سیستمی که به صورت توافقی اداره میشد را از بین برده و خود به تنهایی بر آن مسلط شده است.
🔹تجار و بازرگانان نیز از تشکیل نهادهای مختلف دولتی و تشکیلات بزرگ حکومتی که مانع فعالیت بخش خصوصی هستند به شدت گلایه دارند، آنها میگویند که حمایتهای دولتی کاهش یافته و مالیات و عوارض چندین برابر شده است.
🔸آیا فردی چون روحالله خمینی ظهور میکند؟
🔹همزمان با این شرایط، قدرت مرکزی در مقایسه با گذشته کمتر پاسخگوست، در گذشته پادشاهان عادت داشتند تا در نشستهای هفتگی به مشورت با افراد صاحبنظر بنشینند و به حرفشان گوش کنند، اما اکنون پادشاه و ولیعهد این رسم را کنار گذاشتهاند.
🔹اکونومیست در ادامه نوشت: «برخی میپرسند که آیا اقدامات محمد بن سلمان موجب تشکیل جریانی علیه او خواهد شد؟ در این باره باید گفت که فقط عده کمی هستند که معتقدند که روحانیون دینی تا ابد سکوت خواهند کرد. برخی میپرسند که آیا ممکن است شخصی چون #روحالله_خمینی رهبر انقلاب علیه شاه در ایران، در عربستان نیز ظهور کند؟».
🔹یک مقام عالی رتبه سابق عربستانی در گفتو گو با اکونومیست، ضمن یادآوری ترور «#ملک_فیصل» به دست برادرزادهاش در سال ۱۹۷۵ گفت: «شاهزاده محمد میداند که خاندان پادشاهی چه کاری میتوانند با او بکنند.»
🔹همزمان برخی نیز امیدوارند که «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا مقابل به پادشاهی رسیدن محمد بن سلمان را بگیرند.
🔹اکونومیست سپس نوشت: «با کنار رفتن محمد بن سلمان، اقدامات او نیز از بین خواهد رفت، چرا که این اقدامات از بالا تحمیل شدهاند و پایگاه اجتماعی ندارند. اما در کل احتمال تحقق سناریوهای گفته شده کم است، شاهزادگان مخالف در اقامت اجباری به سر میبرند و هزاران روحانی دینی از جمله #سلمان_العوده پشت میلههای زندان هستند. حتی منتقدان خارجنشین بن سلمان نیز از اینکه به سرنوشت #جمال_خاشقچی دچار شوند، در ترس و واهمه به سر میبرند.»
🔹در پایان این گزارش آمده است که عربستان به کشوری که مردمش به شدت کنترل میشوند، تبدیل شده است و با گسترش تکنولوژیهای جاسوسی به نظر نمیرسد که انقلاب یا کودتایی رخ دهد.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies
🔻نیروهای پلیس امر به معروف عربستان دچار «سرخوردگی» شدهاند
🔹یورونیوز: نیروهای شاغل در #پلیس_دینی عربستان سعودی که تحت کمیته امربه معروف و نهی از منکر فعالیت میکنند «سرخورده و ناامید» هستند. سیاستهای پادشاهی سعودی بهویژه در سالهای اخیر در کمرنگ کردن محدودیتهای اجتماعی بهویژه برای زنان در عمل بر کارایی و وظیفه این نیروها تاثیر گذاشته است.
🔹«فیصل» یکی از این نیروها بوده که بهواسطه از بین رفتن ماهیت وظیفهاش مجبور به استعفاء شده است. او که برای فاش نشدن هویت واقعیاش با این نام سوری روبروی دوربین خبرگزاری فرانسه نشسته، میگوید: «تمام کارهای ممنوعی که باید جلویشان را میگرفتم الان دیگر آزاد شدهاند.»
🔹این پلیس مذهبی سابق میگوید: «اکنون ماموران اخلاق از امتیازات سابق بهرهمند نیستند و وظیفه واقعی آنها مشخص نیست.»
🔹از سال ۲۰۱۶ اختیارات «#هیأت_ارشاد» موسوم به «#مطاوعة» بهطرز قابل توجهی کاهش یافته و این نهاد مذهبی به حاشیه رانده شده است. «مطاوعة» پیشتر نقش محوری در اجرای قوانین شریعت در عربستان ایفاء میکرد.
🔹مسئولان این کشور محافظهکار مذهبی چندین سال است تلاش میکنند چهره «ملایمتری» از خود در جامعه بینالملل جا بیندازند. اما کماکان بسیاری از رفتارها برچسب «غیراخلاقی» دارند و برخی اعمال نظیر مصرف #مشروبات_الکلی و #مواد_مخدر منع قانونی دارند.
🔹طی چند دهه گذشته نیروهای پلیس امر به معروف در «خط مقدم» دفاع از «هنجارها» و «قوانین شریعت» در عربستان بودند. نظارت بر پوشش زنان (عبای سیاه سنتی) و جدایی بین زن و مرد در اماکن َعمومی از وظایف اصلی آنها بوده است.
🔹از زمان انتصاب محمد بنسلمان بهمقام ولیعهدی در سال ۲۰۱۷ رفتهرفته این کشور محافظهکار سیاستهای ملایمتری در پیش گرفت. تسهیل مقررات مربوط به پوشیدن عبا یا اجازه باز بودن مغازهها و فروشگاهها در ساعت نماز و رعایت نشدن جدایی بین زن و مرد در بسیاری از اماکن، نتایج ملموس دوران قدرت محمد بنسلمان است.
🔹فیصل در ادامه گفتگوی خود به طنز میگوید: «سابقا برای ترویج تقوا فقط از این کمیته امر به معروف حرف میزدیم اما حالا در مورد همه برنامههای سرگرمکننده این اداره کل است که تصمیم میگیرد. نهادی که در سال ۲۰۱۶ تاسیس شده و بطور منظم #جشنوارهها و #کنسرت های موسیقی را در این کشور برگزار میکند؛ از موسیقی پاپ گرفته تا موسیقی الکترو.»
🔹ترکی، یکی دیگر از ماموران سابق امر به معروف که ۱۰ سال برای «مطاوعة» کار کرده، معتقد است که شغلش حتی در ظاهر هم دیگر وجود ندارد. او میگوید: «ما دیگر حق مداخله نداریم. حتی نمیتوانیم بگوییم این رفتار یا کردار نامناسب است.» او با ابراز تاسف از وضعیت بهوجود آمده میگوید بسیاری از همکارانش فقط برای حقوق و امرار معاش تا بهحال استعفاء ندادهاند.
🔹لما که در ریاض زندگی میکند و دگمههای عبای خود را بازگذاشته حالا با «کمرنگ» شدن حضور پلیس امربه معروف در خیابانها احساس آزادی بیشتری دارد. او با خیال راحت سیگار خود را در خیابان روشن میکند، کاری که چند سال پیش فکرش هم به ذهنش خطور نمیکرد بتواند انجام دهد.
🔹یکی از مسئولان سعودی بشرط فاش نشدن هویت به خبرگزاری فرانسه گفته که «مطاوعة» دیگر به «حاشیه» رفته و تعداد نیروهایش هم بهطرز قابل توجهی کم شده است.
🔹«هیات ارشاد» عربستان، کشوری که بیش از نیمی از جمعیتش را جوانان زیر ۳۵ سال تشکیل میدهند امروز رسما میگوید که بهفکر «#اصلاحات» و بازبینی در وظایف و عملکرد خود است. واقعیتی که از یک «تغییر بنیادین» در جامعه «محافظهکار» سعودی حکایت دارد.
🔹باید دید سران این کشور«سنتی» تا چهاندازه «آمادگی» دارند همداستان با تغییرات جامعه، قوانین و مقررات را از بالا اصلاح کنند. سازمانهای فعال در زمینه حقوق بشر میگویند که هر چند با قدرت گرفتن #محمد_بنسلمان پلیس امربه معروف عملا به حاشیه رفته است اما «سرکوب سیاسی» نهتنها کم نشده که افزایش هم پیدا کرده است، قاعدهای که در مورد فعالان حقوق زنان هم مصداق دارد.
❇️مطالعات تخصصی عربستان سعودی
✅@Saudistudies