✍️ نماز لیله الرغائب از دید بزرگان اهل سنت
🔹احادیث مربوط به شب موسوم به آرزوها ریشه در مکتب خلفاء داشته و متاسفانه این روایات هدیه ای ناخواسته از برادران اهل سنت به فضای اخلاقی شیعه است .نکته جالب توجه این است که با بررسی تراث علمی اهل سنت به ضعف و جعلی بودن این روایت پی می بریم. در ادامه به گوشه ای از نظرات استوانه های علمی اهل سنت در این زمینه می پردازیم.
🔺1- ابن جوزی: هذا حدیث موضوع علی رسول الله و قد اتهموا به ابن جهضم و نسبوه الی الکذب ( الموضوعات ج 2 ص 125 )
🔺2- ابوالبرکات الانماطی ( استاد ابن جوزی ): رجاله مجهولون و قد فتشت علیهم جمیع الکتب فما وجدتهم ( المنتظم فی تاریخ الملوک و الامم ج 15 ص 161 )
🔺3- ابوموسی المدینی: غریب لااعلم انی کتبته الا من روایه ابن جهضم و رجاله غیرمعروفین الی حمید ( لسان المیزان ج 4 ص 255 )
🔺4- ابن دحیه الکلبی: و اما صلاه الرغائب فالمتهم بوضعها علی بن عبدالله بن جهضم وضعا علی رجال مجهولین لم یوجدوا فی جمیع الکتب ( اداء ما وجب من بیان وضع الوضاعین ص 111 )
🔺5- ذهبی: حدیث صلاه الرغائب رواه عبدالرحمن بن منده و هو صادق عن ابن جهضم و هو واضعها ( تلخیص کتاب الموضوعات ص 185 )
🔺6- ابن قیم الجوزیه: و کذلک احادیث صلاه الرغائب لیله اول جمعه من رجب کلها کذب مختلق علی رسول الله و امثلها ما رواه عبدالرحمن بن منده و هو صدوق عن ابن جهضم و هو واضع الحدیث ( المنار المنیف ص 95 )
🔺7- ملا علی قاری: ان ابن جهضم هو واضع حدیث صلاه الرغائب ( الاسرار المرفوعه ص 438 )
#تأمل
#نقد_مشهورات
#جعلیات
#اخبار_جعلی
#تسامح_ادله_سنن
#مفاتیح
#لیلة_الرغائب
👇👇
@Taammolate_talabegi
۲۷ دی ۱۴۰۲
۲۸ دی ۱۴۰۲
✍️حدیث «لیلة الرغائب» در ترازوی نقد شیعه و سنی-بخش دوم
♦️پیشینه این خبر در منابع شیعی به سیدبن طاووس(م664ق) میرسد. او بدون ذکر سند، تصریح کرده که در کتاب های عبادی از پیامبر(ص) نقل شده، ولی من آن را از برخی کتاب های شیعه آوردهام. سخن سید نشان میدهد ابن طاووس چندان به منبع خود اعتماد نداشته و حتی نام آن را نخواسته بیان کند، اما از باب احتیاط حدیث را نقل کرده است تا ثوابی از دست نرود. گویا خاستگاه این گونه احتیاط ها «اصل تسامح در ادله سنن» باشد، که به راحتی هر خبری در مقام عمل پذیرفته میشود. علامه حلی(م۷۲۶ق) نیز به محتوای این حدیث اعتماد کرده به آن اجازه داده و سپس مستند محدثان و فقهای بعدی شده تا آن را نقل کنند یا و مستحب بشمارند. فاضل لنکرانی حکم به استحباب نماز لیله الرغائب و روزه روز قبل از آن را مشکل شمرده است.
♦️برخی مانند مجلسی نیز لیلة الرغائب و نماز آن را به پیروی از ابن طاووس و علامه حلی نقل کرده¬، اما چندان به آن اعتماد نداشته است. او این خبر را در بحار الانوار بدون هیچ نقدی نقل کرده، اما در زاد المعاد از آوردن آن خودداری کرده و دلیل آن را عامی و نامعتبر بودن سند دانسته و گفته است که خواندن نماز لیلة الرغائب در وقت خاص مشکل آفرین است. کسانی مانند امینی، تستری، سبحانی و میلانی هریک به نوعی عامی بودن و حتی ساختگی بودن آن را پذیرفتهاند.
♦️در این میان، مرعشی نجفی کیفیت نماز رغائب را از ابوبکر خوارزمی شافعی مذهب، در کتاب «مفيد العلوم و مبيد الهموم» ص 88 چاپ مصر، نقل کرده است. در صورت صحت این انتساب، پیشینه حدیث رغائب به نیمه دوم قرن چهارم می¬رسد؛ زیرا ابوبکر خوارزمی خواهر زاده طبری(م310)، مؤلف کتاب «تاریخ الامم و الملوک» و درگذشته سال 383ق است. اما با توجه به این که جعل حدیث رغائب مربوط به اواخر قرن پنجم است، پیشینه قرن چهارم با مشکل روبرو میشود و گویا در انتساب کتاب «مفيد العلوم و مبيد الهموم» به ابوبکر خوارزمی نیز اشتباهی رخ داده باشد.
♦️این کتاب گرچه مکرر به نام خوارزمی چاپ شده و خوارزمی از پدر به خوارزم و از مادر به طبرستان منسوب است، اما حاجی خلیفه آن را به شخصی مغربی تبار و دیگران آن را به ابوعبدالله قزوینی(م682) نسبت داده اند، در حالی است که سطور ابتدایی کتاب منسوب به آنان یکی است. نکته دیگر آن که، ناقلان خبرِ رغائب بایستی آن حدیث را به طور طبیعی به کتاب خوارزمی ارجاع می دادند، که قبل از ابن جوزی(م597) نگاشته شده است. از سوی دیگر ارجاع به قزوینی به لحاظ زمان درگذشت وی، دقیقتر می نماید، زیرا با هماهنگ با پیشینه گفته شده برای حدیث است و خود مرعشی نجفی نیز در مواردی کتاب «مفيد العلوم و مبيد الهموم» را به قزويني(م862ق) نسبت داده است.
♦️دست بر سر نهادن برای تعظیم، که امروزه رایج شده نمونه دیگری است که شیعه آن را بدون پشتوانه روایی علمی و بر اساس ذوق برخی اهلسنت عمل کرده است. مهم آنکه در این نوع موارد، نباید از نقش احتمالی صوفیان غافل شد، مواردی که نخست، اهلسنت را به دلیل همسویی مذهبی متأثر کرده و سپس به شیعه راه یافته، در حالی که محققان هر دو طایفه آنها را نقد کرده است.
9. ابن طاووس، اقبال الاعمال، ج3، ص189.
10. رک: مجلسی، بحار الانوار، ج95، ص395-397 و نیز ج104، ص125؛ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج8، ص98؛ قمی، مفاتیح الجنان، ص138 و بروجردی، جامع احادیث الشیعه، ج7، ص379.
11. فاضل لنکرانی، جامع المسائل، ج۲، ص۱۷۲.
12. مجلسی، بحار الانوار، ج95، ص395-396 و همو، زاد المعاد، ص42.
13. امینی، الغدیر، ج5، ص245؛ همو، الوضاعون و احادیثهم، ص228؛ تستری، النجعة فی شرح اللمعه، ج3، ص103؛ سبحانی، موسوعة طبقات الفقهاء، ج7، ص116 و میلانی، سید علی، شرح منهاج الکرامة فی معرفة الامامه، ج3، ص303.
14. مرعشی نجفی، شرح احقاق الحق، ج9، ص620.
15. حاجی خلیفه، کشف الظنون، ج2، ص1777.
16. دمیاطی، حیاة الحیوان الکبری، ج2، ص112؛ آقابزرگ تهرانی، الذریعه، ج8، ص11 و رک: الیان سرکیس، معجم المطبوعات العربیه، ج1، ص838.
17. مرعشی نجفی، شرح احقاق الحق، ج33، ص813.
#تأمل
#نقد_مشهورات
#جعلیات
#اخبار_جعلی
#تسامح_ادله_سنن
#مفاتیح
#لیلة_الرغائب
👇👇
@Taammolate_talabegi
۲۸ دی ۱۴۰۲
✍ لیلة الرغائب در نظر استاد مددی
🔹در منابعی که به دست ما رسیده، گویا اقبال سید بن طاووس در اواسط قرن ۷ نخستین منبعی است که حدیث فضیلت این شب را نقل فرموده است و تا قبل از آن هیچ خبری از این اعمال در کتب شیعه نبوده است.
ایشان برای این نقل سندی ذکر نکرده و تنها به تعبیر «کتب العبادات» اکتفا کرده و نقل خود را از «کتابهای بعضی از اصحاب» میآورد (اقبال، ج ۳، ص ۱۸۵). همین حدیث را بعدتر در در منبعی دیگری می بینیم که احتمال اینکه منبع این دو روایت یکی باشد؛ با توجه به طولانی بودن و همچنین مشابهت بسیار؛ زیاد است.
🔸از سوی دیگر، اهتمام به این شب میان عوام اهل سنت رواج بسیاری داشته و در مقابل، علمای ایشان به شدت با این مراسم مخالفت کرده و روایتش را جعلی دانستهاند و آن را ساخته و پرداخته کسانی دانستهاند که از این راه در پی کسب شهرت و وجهه میان عوام بودهاند.
🔻تمام مشکل از جایی شروع میشود که سند روایت در کتب شیعه به همان سند اهل سنت میرسد و تمام نقدهای اهل سنت بر سندی که اساساً متعلق به خود ایشان است، در مورد این سند نیز صادق است! و این یعنی حدیثی که از خود اهل سنت بر آمده و توسط ایشان جعلی دانسته شده، ناگهان ـ به خاطر منبعی مانند اقبال که در این قبیل موارد بسیار متسامح است ـ وارد فضای شیعه شده و بدعتی که به دست برخی جاعلان اهل سنت وضع و با تلاش عالمان حدیثشان از عوام اهل سنت برداشته شده، میان شیعه رواج پیدا کرده است!
🔺با توجه به این مطالب دانستیم که نماز «لیلة الرغائب» سندیتی ندارد و بسیار ضعیف است و غیر قابل اعتماد است لذا شایسته است مومنین به اینطور مطالب ضعیف و غیر قابل اعتماد بهایی ندهند.
📚 درس خارج استاد مددی، ۹۷/۱۲/۱۷
#نقد_مشهورات
#تسامح_ادله_سنن
#لیلة_الرغائب
#استاد_مددی
#رجال
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
۲۸ دی ۱۴۰۲
۲۹ دی ۱۴۰۲
تأملات طلبگی
🔹استاد رهدار: جمهوری اسلامی قله ی بهشت است!!
🔸بخشی از مناظره استاد رهدار و استاد اکبرنژاد
#تأمل
#اقتصاد
#معیشت
#دلار
#مهار_تورم
#فقر
👇👇
@Taammolate_talabegi
۲۹ دی ۱۴۰۲
۲ بهمن ۱۴۰۲
✍ تبدیل پژوهش "مسئله محور" به "مسئله وارگی" از طرق زیر صورت می گیرد:
1⃣ جایگزین شدن پرسش به جای مسئله
2⃣ رها کردن مسئله با مسئله گریزی
3⃣ محدود کردن مسئله به تحقیقات تجربی
4⃣ جایگزین کردن روش به جای مسئله (روش گرایی)
5⃣ محدود شدن مسئله به گفتمان رشته(رشته گرایی)
6⃣ جایگزین کردن مشکل به جای مسئله(مدیریت گرایی)
7⃣ جایگزین کردن پاسخ به جای مسئله
#مسئله_شناسی
#مسئله_محوری
#علوم_انسانی
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
۲ بهمن ۱۴۰۲
✍ رولان بارت مسئله روش گرایی را در تحقیقات فرهنگی و اجتماعی نقد کرده است. او می نویسد:
🔹بعضی ها با اشتیاق و توقع زائد الوصفی از روش سخن می گویند؛ آنها در هر اثری خواهان روش هستند و البته ذائقه شان هرگز نمی تواند روشهای بسیار دقیق و بسیار منطقی را تحمل کند. روش تبدیل به قانون می شود، اما چون این قانون بیرون از خویش هیچ نیرو و تأثیری ندارد و هیچ کس نمیتواند بگوید در علوم انسانی نتیجه چیست دلسردی و یأس بی پایان به دنبال می آورد. واقعیت محتوم این است که اثری که بی وقفه به روش هایش میبالد و از روش هایش سخن می گوید در نهایت بی ثمر از آب در می آید. همه چیز تابع روش شده است و چیزی برای نوشتن باقی نمانده است؛ پژوهشگر پی در پی تأکید میکند که متن وی روشمند خواهد بود اما هرگز نوبت به متن نمی رسد. برای قتل یک تحقیق و انداختن آن به زباله دان عظیم پروژه های متروکه، راهی بهتر از روش وجود ندارد.
#روش_گرایی
#مسئله_شناسی
#مسئله_محوری
#علوم_انسانی
👇👇
@Taammolate_talabegi
۲ بهمن ۱۴۰۲
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎙مجدزاده، کارشناس صداوسیما گفت: «در آلمان کارخانه مشروبسازی لوله کشیده تا ورزشگاه؛ تا تماشاچیها مشروب بخورند! در آمریکا و خیلی از کشورها سرو مشروب الزامی است!»
😬 این گفتگو رو ببینید و بدانید چگونه می توان با رسانه ملی از گفتمان قشر مذهبی و متدینین تصویر یک مشت امّل تحویل جامعه داد.
⚠️ با صحت لوله کشی کار نداریم، نوع بحث و منطق حاکم بر گفتگو محل اشکاله!
#حجاب
#ورزش
#عدالت
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
۳ بهمن ۱۴۰۲
۶ بهمن ۱۴۰۲
📘ایران روح یک جهان بی روح و ۹ گفتگو دیگر با میشل فوکو
📚کتاب حاضر شامل ده گفت و شنود با میشل فوکو ( 1926 1984م) فیلسوف و جامعه شناس مشهور فرانسوی است که طی سالهای مختلف انجام شده است. عنوان کتاب برگرفته از عنوان یکی از گفت و گوهای میشل فوکوست.
گفتنی است وی در سالهای انقلاب از ایران بازدید کرد و طی همین بازدید در مصاحبهای به دفاع و تحلیل از انقلاب اسلامی پرداخت.
#معرفی_کتاب
#جامعه_شناسی
#انقلاب_اسلامی
👇👇
@Taammolate_talabegi
۶ بهمن ۱۴۰۲