امام باقر علیه السلام:
عالمی که از علمش بهره ببرد
برتر از هفتاد هزار عابد است.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️ آسیب شناسی دین پژوهی دکتر سروش(۱۴)
💠 فرآیند فکری سروش با رویکرد جریان و موضوع محوری(۴)
🔸مرحله سوم: تفسیر گزاره و باورهای دینی
سروش با طرح قبض و بسط تئوریک شریعت، در اردیبهشت ۶۷ و خرده گیری های ناقدان و توصیه های پاره ای از دوستان بر آن شد تا پا به عرصه دیگری بگذارد و خود را از بی دینی مبرا سازد. بر این اساس
در سال ۱۳۶۸ در مسجد جامع امام صادق (ع) به تفسیر نهج البلاغه پرداخت. او خطبه امام علی(ع) درباره متقین را با عنوان اوصاف پارسایان و نیز نامه امام علی(ع) به امام حسن(ع) را با عنوان حکمت و معیشت در سه دفتر شرح و تبیین کرد.
🔸مرحله چهارم: دغدغه دین و تأکید بر نسبیت آن
مرحله چهارم اندیشه سروش زاییده تأثیرگذاری مرحله دوم است. وی در این مرحله وارد دین شناسی می شود، به عبارت دیگر، نظريه قبض و بسط تئوریک شریعت که به حوزه فلسفه معرفت دینی ارتباط داشت بر مباحث فلسفه دین و دین شناسی تأثیر می گذارد. سروش در این مرحله، دیگر از فهم دین سخن نمی گوید بلکه خود دین، موضوع تحقیق او است. در سال ۱۳۶۷ در مسجد امام صادق (اقدسیه تهران) بحث علل اقبال به دعوت انبیا را ارایه
می کند و در سال ۱۳۶۸ به قم آمده و در مؤسسه امام رضا (ع) بعد از توصیف و گزارش نظریه قبض و بسط تئوریک شریعت و تبیین نسبی گرایی معرفت دینی به مباحث فلسفه دین مانند انتظار بشر از دین و علم و دین می پردازد و بعدها کتاب های فربه تر از ایدئولوژی (۱۳۷۳ ش) و بسط تجربه نبوی (۱۳۷۸ ش) را به انتشار می رساند. حقیقت دین را با تجربه دینی مترادف دانسته و آن را بسط می دهد.
⁉️سروش با طرح این گونه مباحث و بیان شبهات چه غرضی را دنبال می کند؟
❓چرا به جای تأثیر پذیری از اندیشه های نو ظهور مسیحیت به سراغ تولید اندیشه های دینی بومی و اسلامی نمی رود؟
❗️آیا بهتر نبود سروش این گونه مباحث را در جمع فضلای حوزوی و دانشگاهی مطرح می کرد که هم دیدگاه های او به صورت منطقی تحلیل و ارزیابی شود و هم اینکه منشأ تولید علم گردد؟
❓آیا جلساتی که در سالهای ۱۳۶۸ به بعد در قم برای جمعی از فرهیختگان حوزه داشتند، برای او و حاضران مفید نبود؟
🔻نمیدانم شاید سروش سودای دیگری در سر داشت که با پیشنهاد و توصیه هایش در کتاب حکمت و معیشت سازگاری نداشت، حال با حکمت نمی ساخت یا با معیشت؟ خدا می داند.
#آسیب_شناسی_دینی
#دکتر_سروش
#فلسفه_دین
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
کرده کاروان ما عزم شتاب
بانگ نسل سوم این انقلاب
احیاگر شعائر حسینی
لبیک یا خمینی🖤
#استوری
#مذهبی
👇👇
@Taammolate_talabegi
6.43M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✍️از مشکلات حوزه های علمیه این است که هنوز به این مرتبه از بلوغ در معرفت دینی نرسیده اند که بین "حقیقت دین" که خطاناپذیر است و بین "برداشت های شخصی عالمان از نصوص دینی" که بشری و آمیخته به خطاهای بی شمار است، تفکیک قائل شوند
🔹گوشه ای از نظر فقه سنتی در مورد زن را از زبان حاج آقای مجتهدی ( استاد اخلاق مشهور) بشنوید
♦️زن حق رئیس جمهور شدن ندارد
♦️زن نمی تواند مرجع تقلید شود
♦️زن ناقص العقل و ناقص الارث است ( استناد به خطبه ای مشهور از نهج البلاغه )
♦️برابر دانستن فهم علماء از دین با خود دین ( مغالطه ای خطرناک و مانعی بزرگ برای فهمی تازه از دین )
#تأمل
#فقه_سنتی
#فقه
#قرائت_از_دین
#مرجعیت
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام علی علیه السلام:
آنچه را نمی دانی مگو
که در بیان چیز هایی که می دانی
متهم به دروغگویی می شوی.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
🎙دکتر عبدالکریمی:
🔹 نواب صفوی و فدائیان اسلام با چاپ و انتشار جزوه ای با عنوان « راهنمای حقایق»، برنامه های حکومت اسلامی مورد نظر خود را ارائه دادند. در این جزوه تأكید آنان بر مواردی چون جداسازی کامل زن و مرد در محل کار، رعایت حجاب توسط زنان، اجرای کامل حدود اسلامی و محدودسازی کتاب و موسیقی و سینما مگر با هدف ترویج اسلام بود.
🔸می بینیم که چگونه فهم این جریان از اهداف و شيوه تأسیس حکومت اسلامی، که فقط نمونه ای از ده ها نمونه دیگر از حامیان ایده تأسیس حکومت اسلامی است، به مسأله اجرای ظاهر پاره ای از احکام فقهی- بدون توجه به آرمان های بزرگ معنوی و انسانی ادیان مثل بسط تفسیری معنوی از جهان، رشد وحدت بشری، بسط حقوق و کرامت انسانی افراد جامعه، رشد حیات اخلاقی و معنوی و از بین رفتن هرآنچه خانواده بزرگ انسانی را پاره پاره کرده، جنگ و خونریزی و خشونت را میان انسان ها حاکم ساخته است محدود می شود و بسيار سطحی و ساده اندیشانه تنها طريق رشد حیات دینی، فرهنگی و معین اجرای برخی احکام ظاهری فقهی منحصر می گردد.
🔻این همان معضل بنیادینی است که امروز جهان اسلام، از جمله جامعه ما، با آن روبروست.
تئوریسین های حکومت دینی مسیر و روش دیگری را، به جز پیاده کردن ساده اندیشانه و از درون تهی شدہ احکام فقهی، برای تحقق یک جامعه دینی و معنوی نمی شناسند.
#دکتر_عبدالکریمی
#حکومت_اسلامی
#علوم_انسانی
#جامعه_شناسی
#سیاسی
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️کدام دین ؟
.
♦️مبلغان دینیِ ادیان مختلف، بر تحقیق و کشف راه درست و «دین برتر» تأکید دارند. از طرف دیگر، چون هر کدام دین خود را درست و برتر میدانند؛ تحقیقی را صحیح و علمی میدانند که به دین آنها رهنمون کند.
مبلغان اسلامی و مخصوصاً شيعى، بر اين ادعا و تأكيد، پر سر و صداترند.
.
♦️انسانهای کنونی شش دسته هستند:
۱- بیدین مادرزادی یا بدون تحقیق
۲- بیدین با توهم تحقیق
۳- دیندار مادرزادی یا بدون تحقیق
۴- دیندار با توهم تحقیق
۵- ندانمگرای بدون تحقیق
۶- ندانمگرای با تحقیق
.
♦️به نظر میرسد که تاریخ ادیان و معارف آنها، پیچیدگیهای سختی دارند؛ که با چند سال و چند دهه، نمیتوان حقایق یا واقعیات را کشف کرد.
مثلاً همين انواع فرق شيعه؛ آيا با چندين سال تحقيق شبانهروزى و دقيق و زير بنايى، به آسانى مىتوان فهمید که اسماعیلیه حق است یا امامیه اثنیعشریه واقعیت دارد؟
اگر واقعاً محقق سختاندیش و سختکوش باشیم، خیر. زیرا برای استدلال مثبت یا منفی فقط یک آیه از قرآن، پیرامون اصل امامت، ساعت ها زمان نیاز است؛ آن هم برای یک پژوهشگر حرفهای. آنوقت چطور میتوان برای تمامی مسائل زیربنایی مذهب به راحتی و زمان کوتاه، تحقیق و راستآزمایی نمود.
.
♦️اگر واقعبین باشیم؛ تنها با گذاشتن تمام عمر، شاید مقداری از تاریکیهای مسایل مذهبی، مخصوصاً در اصول مذهب، روشن شود.
بنابراین، انسان سه راه دارد:
الف. عمرش را تباه تحقیق نماید، بدون زندگی و لذت بردن از آن.
ب. به حرف دیگرانی که ادعای دانش دارند گوش کند؛ به خیال اینکه شاید درست بگویند.
ج. زندگی کند و از آن لذت ببرد؛ و تنها اخلاق مشترک بینالادیانی را پایبند شود. یعنی، دزدی نکند، امانت دار و راستگو باشد، مهر و محبت به دیگران بورزد و ...
.
🔹نکته
تا کنون کسی از آخرت بر نگشته است تا بدون نیاز به هیچ پژوهش و تحقیقی، و به صرف دیدههای عینی خود، بگوید کدام مذهب بر تراز واقعیت، و الهی است.
البته جدای از خواب و خیالها، و نیز ادعاهای توهمی پیرامون بازگشتگان از مرگ و عالم برزخ.
#تأمل
#کلام
#فلسفه_دین
#فقه_سنتی
#فقه
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام علی علیه السلام:
خلوص و یکرنگی از اخلاق بزرگواران است
و ناخالصی از خویهای فرومایگان.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi