#سلسله_نوشتاری پیرامون بازشناسی #هویت_جغرافیایی_و_تاریخی رود #فرات (۲)
#آب آغازگر #حیات و #آبادانی است و #قرآن درباره آب می فرماید: «وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ کُلَّ شَیْءٍ حَیٍّ» (ما #هر_چیزی را از آب زنده گردانیدیم). #تغییر_مسیر، #پر_آبی و #کم_آبی #رودها، میتواند از جمله تأثیرگذارترین گزینهها در موقعیتها و حواشی و اتفاقات مطرح برای یک رود باشد. #آب در نواحی گرم و خشک، همواره به معنای آبادانی و حضور #جمعیت است؛ بنابراین وجود #شهرها و #آبادیها، #راههای_تجاری، #تمدنهای_بزرگ و #جنگها، در #حواشی_رودها بسیار به چشم میخورد. #رود_فرات در ناحیه #بین_النهرین و نزدیک به #بیابان بزرگ #بادیه_الشام، از چنین موقعیتی برخوردار بود. ضمن آن که فرات، به مراتب از #دجله طولانیتر و دارای #موقعیت_استراتژیک بیشتری است. فرات میان دو #امپراتوری_ایران_و_روم قرار داشت و مکرراً در بطن درگیریهای میان این دو قدرت منطقه بود. از سوی دیگر، گذر #راههای_تجاری_و_بازرگانی مهم آن روزگار از ناحیهی فرات، اهمیت این ناحیه را صد چندان میکرد. فرات حیات و عمران شهرها و آبادیهای بزرگی از #ارمنستان و #تراکیا تا بخشهایی از #شام و قسمت پهناوری از #عراق را تأمین می ساخت. برای #خلیج فارس نیز #حوضه_آبریز بزرگی به شمار می رود. قطعاً برای شناخت و درک بهتر از #وقایع_تاریخی، باید #موقعیت_جغرافیایی و #محیطی و #ترکیب_قومی و #مردم_شناسی محل را نیز بشناسیم.
ادامه دارد...
منبع: دلبری، شهربانو (۱۳۹۶).
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
انجمن آموزش مهندسی ایران برگزار می کند:
✅ #واکاوی_مسئله_آب_سیستان
🗓یکشنبه ۵ شهریورماه ۱۴۰۲
⏰۱۵:۰۰ الي ۱۶:۳۰
لینک ورود به محیط وبینار:
https://vc.sharif.edu/ch/isee
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
⭕️ #سلسله_نوشتاری پیرامون #دریای_کاسپین (۵)
✅ بر اساس #گزارش_ناسا در ابتدای سال هفتم #پروسه_خشکی و #گرمای_۳۰_ساله بسر می بریم؛ با توجه به این امر، این نگرانی به وجود می آید که چند سال دیگر با عقب نشینی آب دریا و از طرفی با توجه به شیب رو به شمال منطقه لایروبی #کانال_آشوراده، اندک آب #خلیج_گرگان نیز توسط دریای خزر مکیده شده و روند خشکی خلیج تسریع شود.
✅ گزارش تحقیقات علمی مشترک ( #مرکز_علوم_محیط_زیست_دریایی #دانشگاههای #برمن و #گیسن_آلمان و #دانشگاه_اوترخت_هلند) در خصوص #کاهش_سطح_آب_دریای_خزر تا پایان قرن ۲۲ میلادی با استناد بر #مدلهای_پیش_بینی افزایش غظت #گازهای_گلخانهای و تاثیر آن بر #گرمایش_زمین کاهش بین ۹ تا ۱۸ متری #تراز_آب_دریای_خزر ناشی از افزایش قابل توجه #تبخیر را اعلام کرده است.
✅ در نتایج تحقیقات دیگری که توسط محققین #دانشگاه_ریدینگ_انگلستان، #دانشگاه_بیلر_آمریکا و #دانشگاه_اویسالا_سوئد در سال ۲۰۲۱ میلادی منتشر شده، با #مدل_سازی_بیلان_آبی #دریای_خزر و #مدل_های_پیش_بینی_اقلیمی ( CMIP۵ ) و ( CMIP۶ ) کاهش ۸ تا ۲۰ متری تراز آب خزر تا پایان این قرن گزارش شده است.
ادامه دارد...
منبع: markuart
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
9.55M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥⚠️💧عوامل بیآبی #تالاب_هورالعظیم
✅ هورالعظیم #بزرگترین_تالاب_مرزی است که در مرز #ایران_و_عراق قرار دارد. ذخایر آب این تالاب از #رود_کرخه در ایران و #رود_دجله در عراق تأمین میشود.
✅ هورالعظیم از نظر #منابع_جانوری_و_گیاهی و #کنترل_گرد_و_غبار بسیار حائز اهمیت است.
✅ علی رغم #رهاسازی_آب در تالاب هورالعظیم، با توجه به #گرمای_هوا و #تبخیر_بالای_۵۰_درصدی در سطح استان #خوزستان، این تالاب برای رفع #تنشهای_آبی نیازمند ورودی بیشتر آب است.
✅ بعد از رهاسازی اخیر آب در مرداد ماه، #مجموع_آب_تالاب به #۴۵_درصد رسیده است. میزان آب در #مخزن_۴_و_۵_تالاب کمتر از #۲۰_درصد است که نگرانیهایی ایجاد کرده است.
منبع: خانه آب ایران
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
#سلسله_نوشتاری پیرامون بازشناسی #هویت_جغرافیایی_و_تاریخی رود #فرات (۳)
با آن که نام #رود_فرات در بستر تاریخی بسیاری از حوادث مطرح است؛ بسیاری از افراد، اطلاع درستی از آغاز و انجام این رود و ارتباط آن با #واقعه_عاشورا ندارند. در میان کسانی که به فرات پرداختهاند، عدهای به #موقعیت_ژئوپولیتیک و #امور_کشاورزی و #دامداری و #مسائل_اقتصادی توجه کردهاند و پژوهش کمتری در مورد بازشناسی #هویت_جمعیتی و #جغرافیای_تاریخی_فرات و #موقعیت آن #نسبت_به_کربلا و همچنین شناخت بهتر فرات به لحاظ #سیاسی_اجتماعی آن در #میانرودان، انجام داده اند. این نوشتار، درصدد است تا با بررسی #منابع_جغرافیایی_و_تاریخی، به تبیین #مسیر_رود، گزارش #تمدن_حواشی و چگونگی وضعیت #ساکنان_اطراف_فرات و مخصوصاً #ناحیه_نینوا که #قیام_عاشورا در آن حوالی رخ داده و نیز، #پر_آبی و یا #کم_آبی_فرات در قرن اول هجری، بپردازد. ذکر نام تمام #شهرها، #تمدن و #جامعهشناسی_فرات در حوصله این نوشتار نمیگنجد و تنها به پارهای از مهمترینها پرداخته میشود که به نحوی با موضوع در ارتباط است.
ادامه دارد...
منبع: دلبری، شهربانو (۱۳۹۶).
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت نیرو برگزار می کنند:
🔔 فراخوان طراحی #تندیس_سفیر_آب
🗓 تا تاریخ ۱۴ شهریور ماه ۱۴۰۲
برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس سایت Wsakhr.ir مراجعه فرمایید.
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
❇️ سرویس فدرال آب و هواشناسی و نظارت بر محیط زیست #فدراسیون_روسیه:
✅ #نوسانات و #ارتعاشات در #سطح_آب_دریای_خزر موقتی است و برای دوره زمانی کوتاه مدتی #بین_۱۰_تا_۲۰ سال است. مسکو آماده همکاری با تهران در این زمینه است.
✅ #متخصصان_روس همکاری تنگاتنگی با ایران دارند و اگر #متخصصان_ایرانی در خصوص #میزان_ورودی_آب_رود_ولگا به دریای خزر، سوالاتی دارند ما آماده پاسخگویی به آنها هستیم.
✅ در مقطع کنونی، اطمینان ۱۰۰ درصدی از کاهش سطح آب خزر نداریم. روسیه بر وضعیت آب در دریای خزر نظارت دارد و کارشناسان آن همواره ارتعاشات آب در این دریا را بررسی می کنند و در این زمینه، با متخصصان ایرانی همکاری نزدیکی دارند.
✅ #کشورهای_ساحلی_دریای_خزر در #۱۰_سال_آینده با تغییرات جدی اقلیمی مواجه میشوند. در این شرایط، بهتر است کشورهای ساحلی اقدامات مناسب سازی را به عمل آورند و از منابع آبی، استفاده معقولی داشته باشند.
✅ رود ولگا از شاهرگهای اصلی تأمین آب دریای خزر است. در روسیه، نهایت تلاش خود را می کنیم و از بهترین فناوری ها استفاده می کنیم که از آب این رودخانه، استفاده معقولانه ای داشته باشیم.
✅ باید از #فناوری_های_جدید برای #آب_شیرین استفاده کنیم تا خودمان را با شرایط اقلیمی مناسب سازی کنیم.
✅ بر اساس #پیشبینیها در پایان #قرن_۲۱، وضعیت اقلیمی به سطح طبیعی بازخواهد گشت.
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
⚠️💧۲۵ كشور دنيا با بالاترين سطح #تنش_آبی
⚠️#ايران در رتبه #چهاردهم دنيا قرار دارد و جزء ۲۵ كشور دنيا با تنش آبی بسيار بالا می باشد.
⚠️💧دادههای جدید موسسه جهانی منابع (WRI) نشان میدهد که #۲۵_کشور که #یک_چهارم #جمعیت_جهان را در خود جای دادهاند؛ هر ساله با تنش آبی بسیار بالایی مواجه میشوند و به طور مداوم تقریباً از کل منابع آب موجود خود استفاده میکنند. #حداقل_۵۰_درصد از #جمعیت_جهان، حدود ۴ میلیارد نفر، حداقل برای یک ماه از سال تحت شرایط تنش آبی شديد زندگی می كنند.
📊💧شایان ذکر است که در فهرست كشورهای با بيشترين حجم برداشت آب برای بخش كشاورزی (ميليارد مترمكعب) در سال ۲۰۲۰، ايران در رتبه #ششم دنيا است.
منبع: خانه آب ایران
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
فرهنگستان علوم برگزار می کند:
✅ چالشهای
#نظام_برنامهريزی و #سياستگذاری كشور با تمركز بر #حكمرانی_آب
دکتر کیومرث اشتریان، عضو هیات علمی دانشگاه تهران
✅ مرور نظاممند
#ادبيات_حكمرانی_آب_ايران؛ يك تحليل محتوای كيفی
دکتر مسعود بیژنی، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس
🗓يكشنبه ۵ شهريورماه ۱۴۰۲
⏰ ۱۰:۰۰ الی ۱۲:۰۰
🏢 معاونت پژوهشی فرهنگستان علوم
#جلسه به صورت #مجازی
و به #آدرس_لینک زیر می باشد:
🔗 https://www.skyroom.online/ch/ias/farthink.room
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
#فرونشست روزانه یک میلیمتر زمین در #دشت_های_تهران
⚠️ #کمیسیون_عمران:
باید از #برداشت_های_بی_رویه از #آب_های_زیر_زمینی به خصوص #چاه_های_غیر_مجاز برای #آبیاری_مزارع و هر مصرف دیگر جلوگیری شود.
⚠️ در #شهر_تهران به این علت که سطح #معابر، #کوچه_ها، #کانال_ها و #جوی_های_آب بتنی شده و غیر قابل نفوذ شده است بنابراین #جذب_آب_های_بارشی و سطحی صورت نمی گیرد به عبارتی #تزریق_آب_زیرزمینی از این طریق بسته شده و باعث کمتر شدن سطح آب های زیر زمینی می شود.
⚠️ #شهرداری #دستورالعمل هایی برای #نفوذ_پذیر_کردن_سطوح عنوان شده، اعلام کرده است با این حال مهم ترین مبحث #جلوگیری_از_برداشت_بی_رویه از آب های زیر زمینی است.
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
#همه_عالم_تن است و #ایران_دل
نیست گوینده زین قیاس خجل
چون که #ایران، #دل_زمین باشد
#دل_ز_تن_به_بود، یقین باشد
به کانال #اندیشکده_حکمرانی_آب بپیوندید
لینک کانال: https://eitaa.com/WaterGovernanceThinkTankNGO
ارتباط با مدیر کانال: @MHDNGO