💠 قلعه توحید
🔸 امام رضا (علیهالسلام) فرمود: «لا إلهَ إلّا اللّهُ حِصنی»؛ كسی كه در #دژ_توحید قرار گرفت نه چیزی را از دست داده است تا غمگین باشد و نه چیزی را از دست می دهد تا هراسان باشد.
#دهه_کرامت
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 کتاب ولایت در قرآن، ص47.
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره29
#برخی_از_علوم_مورد_نیاز
🔸 رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) درباره احكام ارث می فرماید: مسائل ارث را فرا بگیرید و آن را به مردم بیاموزید، چرا كه من از دنیا خواهم رفت... و فتنه ها تا جایی آشكار می شود كه دو نفری كه در موضوع ارث اختلاف دارند كسی را نمی یابند كه میانشان فصل خصومت كند.[1]
[1] . تَعَلَّمُوا الْفَرَائِضَ وَعَلِّمُوهَا النَّاسَ، فَإِنِّى إمْرُئٌ مَقْبُوضٌ، ... وَتَظْهَرُ الْفِتَنُ حَتَّی یخْتَلِفَ الرّجُلان فِى فَرِیضَةٍ لا یجِدَانِ مَنْ یفْصِلُ بِینَهُمَا (عوالی اللئالی، ج3، ص491).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 84
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 راه نجات
🔹 ما یک جزم داریم که وادی خاص خودش را دارد، یک عزم داریم که حوزه خاص خودش را دارد، «بینهما بین الارض و السماء» است که عاملی باید اینها را هماهنگ کند. #عالم_بی_عمل مشکل جزمی ندارد، مشکل عزمی دارد «مَا ضَعُفَ بَدَنٌ عَمَّا قَوِیتْ عَلَیهِ النِّیة»، نه «قَوِی عَلیه العِلم». فرمود: اگر #نیت قوی بود، آن نیروی عزم قوی بود، قصد قوی بود، تصمیم قوی بود، بدن اظهار ضعف نمی کند و هر کاری می خواهد انجام می دهد، چون مطلبی که حق است روشن شد و محور تصمیم گیری هم که قوی است؛ لذا بدن اظهار ضعف نمی کند. اگر این چنین شد به ما گفتند حالا که شما می ارزید:
تو نیک و بد خود هم از خود بپرس ٭٭٭ چرا بایدت دیگری محتسب
اگر این چنین شد، اوّل به ما می گویند: ببینید فلان علما چه می گویند؟ زهّاد چه می گویند؟ بعد می گویند که تو بزرگ تر از آنی، ببین امام چه کار کرده؟ بعد می گویند تو بزرگ تر از آنی، ببین پیغمبر چه کار کرده؟ بعد می گویند تو بزرگ تر از آنی، ببین خدا چه فرموده است؟ از ما توقّع این سه ضلعی را دارند.
🔹 این از بیانات نورانی وجود مبارک #امام_رضا_سلام_الله_علیه است که مرحوم صدوق در تحف العقول نقل کرده که #مؤمن وقتی مؤمن است که امام را ـ نه علما را ـ الگوی خود قرار دهد، بعد از این بالاتر پیغمبر را الگوی خود قرار دهد، بعد از این بالاتر خدا را الگوی خود قرار دهد.[1] آن مقام اسمای حسنای خدا و ذات خدا که از حریم بحث بیرون است، کارهای خدا برای بنده خدا الگوست، کارهای پیغمبر الگوست، کارهای امام الگوست؛ اما آن مقام وحی یابی و نبوّت و رسالت و شریعت آوری و رابطه بین فرشته ها و اینها از حریم بحث بیرون است. کارهایی که پیامبر می کرد، آن مقام ولایت و امامتی که می گوید: «مَا كُنْتُ أَعْبُدُ رَبّاً لَمْ أَرَه»[2]، آنها از حریم بحث بیرون است؛ اما این کارهایی که اینها می کنند الگوی ما هستند. فرمودند: #مؤمن وقتی مؤمن است که ببیند خدا چه کرده است؛ خدا اَسرار غیب را برای همه نمی گوید، شما هم اَسرارتان را برای همه نگویید: ﴿عالِمُ الْغَیبِ فَلا یظْهِرُ عَلی غَیبِهِ أَحَداً﴾؛[3] فرمود خداوند اَسرار را حفظ می کند، آبروی مردم را حفظ می کند، شما هم همین کار را بکنید!
به پیر میکده گفتم که چیست راه نجات ٭٭٭ بخواست جام می و گفت عیب پوشیدن[4]
اَسرار مردم را حفظ کردن، غیب را برای هر کسی نگفتن؛ نه غیب خود را و نه غیب دیگری را! حضرت استدلال کرد و فرمود که خداوند غیب را می داند، ولی برای هر کسی نمی گوید: ﴿عالِمُ الْغَیبِ فَلا یظْهِرُ عَلی غَیبِهِ أَحَداً﴾، شما هم اَسرار خود و دیگران را حفظ کنید، چیزی را که شنیدید فوراً منتشر نکنید! این سنّتی است که تأسّی کردن به کار ذات اقدس الهی است.
🔹 به پیامبرتان تأسّی کنید، برای اینکه خدا به پیامبر فرمود: ﴿خُذِ الْعَفْوَ وَ أْمُرْ بِالْعُرْفِ وَ أَعْرِضْ عَنِ الْجاهِلین﴾؛[5] این طور با مردم رفتار کنید، چه اینکه پیغمبر این طور بود. به ائمه(علیهم السلام) تأسّی کنید، برای اینکه آنها این طور بودند که از #صابرین بودند: ﴿فِی الْبَأْساءِ وَ الضَّرَّاءِ وَ حینَ الْبَأْسِ﴾.[6] شما بالاخره خلیفه امام هستید و امام خلیفه پیامبر است و پیامبر خلیفه الله است و هر خلیفه ای باید به «مستخلف عنه» خود تأسّی کند، این مقامات را برای ما قرار داده است.
🔹 بنابراین ما می توانیم در بهشت به سر ببریم. این همه خون های پاکی که در این سرزمین ریخته شده، چرا ایران بهشت نشود!؟ وقتی که وجود مبارک رسول خدا درباره حضرت امیر (سلام الله علیه) می فرماید: «أَنَا مَدِینَةُ الْحِكْمَةِ وَ هِی الْجَنَّةُ وَ أَنْتَ یا عَلِی بَابُهَا»؛[7] من شهر حکمت هستم و این حکمت، بهشت است و تو دَرِ بهشت هستی، چرا ما ایران را بهشتی نکنیم!؟ با این همه شهادتی که عزیزان ما، #جانبازان که عزیزان ما، فداکاری هایی که #آزادگان ما کردند، این کار شدنی است، مقداری تلاش و کوشش می خواهد که به ما گفتند: «زِنُوا قَبْلَ أَنْ تُوزَنُوا» که به بیان نورانی امام صادق (سلام الله علیه)، مهم ترین راه گشا و کلید است.
[1]. تحف العقول، ص442.
[2]. الكافی(ط ـ الإسلامیة)، ج1، ص98.
[3]. سوره جن، آیه26.
[4]. دیوان حافظ، غزل393.
[5]. سوره اعراف، آیه199.
[6]. سوره بقره، آیه177.
[7]. الامالی(للصدوق)، ص388.
#خلیفه_الهی
#عزم_و_جزم
#الگوی_سه_گانه
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1394/05/22
🆔 @a_javadiamoli_esra
🔸 ألسَّلٰامُ عَلَیکَ یٰا عَلی اِبنِ موسَی أَلرّضٰآ أَلمُرتَضٰی
#دهه_کرامت
#استوری
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره30
#برخی_از_علوم_مورد_نیاز
🔸 همان گرامی [رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)] فرمود: مسایل ارث را بیاموزید و آن ها را به مردم یاد دهید، زیرا آموزش آن نیمی از دانش است و [ اگر پی گیری نشود ] فراموش می گردد و آن نخستین چیزی است که [تلاش می شود] از امتم جدا شود.[1]
[1] . تَعَلَّمُوا الْفَرَائِضَ وَعَلِّمُوهُا النَّاسَ، فَإِنَّها نِصْفُ الْعِلْمِ وَهُوَ ینْسَی وَهُوَ أَوَّلُ شَىْءٍ ینْتَزَعُ مِنْ أُمَّتِى (عوالی اللئالی، ج3، ص491).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 84
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 صلوات خاصه امام رضا علیه السلام
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى عَلِیِّ بْنِ مُوسَى الرِّضا الْمُرْتَضَى
الاِمامِ التَّقِیِّ النَّقِیِّ
وَحُجَّتِکَ عَلى مَنْ فَوْقَ الاَرْضِ
وَمَنْ تَحْتَ الثَّرى
الصِّدّیقِ الشَّهیدِ✨
صَلاةً کَثیرَةً تامَّةً زاکِیَةً
مُتَواصِلَةً مُتَواتِرَةً مُتَرادِفَةً
کَاَفْضَلِ ما صَلَّیْتَ عَلى اَحَد مِنْ اَوْلِیائِکَ
#زیارت_از_راه_دور💐
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 باران رحمت
🔸 غبار روبی مضجع شریف علی بن موسی الرضا علیه السلام
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِیِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضَى الْإِمَامِ التَّقِیِّ النَّقِیِ وَ حُجَّتِکَ عَلَى مَنْ فَوْقَ الْأَرْضِ وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى الصِّدِّیقِ الشَّهِیدِ صَلاَةً کَثِیرَةً تَامَّةً زَاکِیَةً مُتَوَاصِلَةً مُتَوَاتِرَةً مُتَرَادِفَةً کَأَفْضَلِ مَا صَلَّیْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیَائِکَ.
#میلاد_علی_بن_موس_الرضا_علیه_السلام
#کرامت
#کلیپ
#زیارت
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مرز توکل
🔸 عید خجسته و فرخنده ما شیعیان، میلاد وجود مبارک امام رئوف، #علی_بن_موسی_الرضا_المرتضیٰ (عَلَیهِما التَّحِیةِ وَ الثَّنَاء) را به پیشگاه ولی عصر و جامعه قرآن و عترت و شما بزرگواران و سایر عزیزان تهنیت عرض میکنیم.
🔸 یونس بن عبدالرحمن از شاگردان مخصوص این دودمان است، به #امام_رضا (سَلامُ الله عَلَیه) عرض کرد، به ما گفتند، ما از ائمه قبلی شنیدیم که نباید بگوییم خدا علیم است، زنده است و نورانی است، باید بگوییم «عِلْمٌ لَا جَهْلَ فِیهِ حَیاةٌ لَا مَوْتَ فِیهِ نُورٌ لَا ظُلْمَةَ فِیه»؛[1] یعنی صفات خدا #عین_ذات خداست، نه «ذات ثبت له الوصف». آنچه که بیگانه می پنداشتند که خدا عالم به عالمیت است که از این به معانی تعبیر می کردند؛ لذا در تعبیرهای ما امامیه این است که «بیشریک است و معانی تو غنی دان خالق».[2] این معانی یک اصطلاح کلامی است که از جای دیگر آمده است. به ما گفتند بگویید «بی شریک است و معانی تو غنی دان خالق»؛ یعنی آن معانی ندارد؛ یعنی عالم به علم نیست، بلکه #عین_علم است.
🔸 یونس بن عبدالرحمن این مطلب کلامی را به عرض #امام_رضا (سَلامُ الله عَلَیه) رساند که خدا علم ندارد، بلکه علم است. حیات ندارد که صفت زائد بر ذات است، بلکه #حیات_محض است. به امام عرض کرد ما بر این باور هستیم که خدا «عِلْمٌ لَا جَهْلَ فِیهِ حَیاةٌ لَا مَوْتَ فِیهِ نُورٌ لَا ظُلْمَةَ فِیه»؛ درست است یا نه؟ «قَالَ كَذَلِكَ هُو»؛ درست است. خدا عین علم است، عین حیات است، عین نور است، صفتش زائد بر ذات نیست.
🔸 این بحثهایی که اشاره فرمودند درباره خواجه نصیر طوسی، ابن سینا و سایر بزرگان اسلام، بر همین مدار و محوری است که ائمه (عَلَیهِمُ السَّلام) به دیگران آموختند. به #امام_رضا (سَلامُ الله عَلَیه) عرض کردند #مرز_توکل چقدر است؟ تا کجاست؟ فرمود: «أَنْ لَا تَخَافَ أَحَداً إِلَّا اللَّه»؛[3] #متوکل کسی است که از هیچ چیزی نمی ترسد، چرا؟ چون کسی را وکیل خود قرار داد که قاهر بر کل است، این #وکیل که خیانت نمی کند. اگر کسی به او توکل کرد؛ یعنی او را وکیل گرفت: ﴿فَاتَّخِذْهُ وَكیلا﴾،[4] ﴿عَلَیهِ یتَوَكَّلُ الْمُتَوَكِّلُونَ﴾،[5] اگر کسی خدا را وکیل قرار داد، واقعاً خدا را وکیل قرار داد. خدا نه جهل دارد، چون «عِلْمٌ لَا جَهْلَ فِیه»، نه فراموشی دارد: ﴿وَ ما كانَ رَبُّكَ نَسِیا﴾،[6] نه سهل انگار است که اهل ادهان و ایهان باشد. وقتی به انبیا خود دستور می دهد: ﴿وَ لاَ تَنِیا فِی ذِكْرِی﴾؛[7] ـ «وَنی»؛ یعنی سُستی، آدم سُست نه در زندگی شخصی موفق است و نه در کارهای علمی؛ آدم سُست، سُست است ـ فرمود به شما مأموریت دادم که با فرعون و هامان و قارون بجنگید! با سستی نمی شود ـ «ونی»؛ یعنی سُستی. «تنیا» که مجزوم به این «لام» است و نون آن افتاده، ﴿وَ لاَ تَنِیا﴾؛ یعنی وَنی به خود راه ندهید که اصل آن با نون بود، این «لام» با جزمی که داد، نون را اسقاط کرد، شده ﴿لاَ تَنِیا﴾. #آدم_سست به درد هیچ چیزی نمی خورد. کسی بخواهد با جهل جامعه با عوامی جامعه بجنگد، باید یک عالمی باشد که اولاً مسئله شرعی را بداند که فهمیدن حرام نیست. با آدم نفهم نمی شود زندگی کرد. فرمود سستی به خود راه ندهید: ﴿لاَ تَنِیا فِی ذِكْرِی﴾. با #مقدس_بازی و با نفهمی نمی شود جامعه را اداره کرد؛ فهم است و فهم! فرمود شما می خواهید با فرعون بجنگید، با قارون سرمایه دار #زراندوز_اختلاسی بجنگید، این با سُستی نمی شود. پیغمبر هستی، ولی باید محکم و آهنین باشی، همین! ﴿لاَ تَنِیا فِی ذِكْرِی﴾.
[1]. التوحید(للصدوق)، ص138.
[2]. کلم الطیب، ص66؛ شعر معروف صفات حق: «نه مرکب بود و جسم نه مرئی نه محل ٭٭٭ بی شریک است و معانی، تو غنی دان خالق».
[3]. تحف العقول، ص445.
[4]. سوره مزمل، آیه9.
[5]. سوره زمر، آیه38.
[6]. سوره مریم، آیه64.
[7]. سوره طه، آیه42.
#روز_میلاد_امام_رضا_علیه_السلام
#صفات_الهی
#اداره_جامعه
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📚 سخنرانی و عمامه گذاری روز میلاد امام رضا علیه السلام
تاریخ: 1397/05/03
🆔 @a_javadiamoli_esra
امام رضا علیه السلام، عالم آل محمد (ص)
وجود مبارك امام رضا علیه السلام به عنوان عالم آل محمد(صلی الله علیه و آله و سلّم) معروف شده است. سخنی از رسول گرامی(علیه و علی آله آلاف التحیة و الثناء) رسیده كه همان سخن در نهجالبلاغه نیز از امیرالمومنین(علیه السلام) به زبانی دیگر بیان شده است و آن این است كه «لایقاس بهم احد»؛ یعنی هیچ كسی را نمیتوان با اهل بیت(علیهم الصلاة و علیهم السلام) مقایسه كرد. این «احد» اختصاصی به انسانها ندارد، فرشتهها را هم در برمیگیرد؛ یعنی نه تنها در جوامع بشری هیچ كس را نمیشود با ائمه(علیهم السلام) سنجید بلکه هیچ فرشتهای را هم نمیشود با ائمه(علیهم السلام) سنجید برای اینكه اهل بیت خلیفة اللهاند و انسان كاملند و خلیفة الله و انسان كامل معلم ملائكه است و هیچ شاگردی را هم با معلم نمیشود سنجید و چون هیچ كسی را نمیشود با اهل بیت عصمت و طهارت سنجید لذا اگر در بین ایشان وجود مبارك امام رضا(علیه السلام) به عنوان عالم اهل بیت ملقب شده است یعنی علوم اهل بیت به وسیله این حضرت ظهور میكند و منتشر میشود...
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
#امام_رضا
#عالم_آل_محمد علیه السلام
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره31
#برخی_از_علوم_مورد_نیاز
🔸 مردی به امیرمؤمنان (علیه السلام) عرض كرد: می خواهم تجارت كنم. آن حضرت فرمود: آیا دانش دین (فقه) آموخته ای؟ عرض كرد: بعد می آموزم. فرمود: وای بر تو! نخست فقه بیاموز، آن گاه تجارت كن، زیرا كسی كه خرید و فروش كند ولی از [مسائل] #حلال_و_حرام نپرسد در گرداب ربا می افتد.[1]
[1] . أَنَّ رَجُلاً قَالَ له: یا أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ! إِنِّى أُرِیدُ التِّجَارَةَ. قَالَ: أَ فَقِهْتَ فِى دِینِ اللَّهِ؟ قَالَ: یكُونُ بَعْدَ ذَلِكَ. قَالَ: وَیحَكَ، الْفِقْهَ ثُمَّ الْمَتْجَرَ، فَإِنَّهُ مَنْ بَاعَ وَ اشْتَرَی وَ لَمْ یسْأَلْ عَنْ حَرَامٍ وَ لا حَلالٍ ارْتَطَمَ فِى الرِّبَا ثُمَّ ارْتَطَمَ (دعائم الاسلام، ج2، ص16).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 84
🆔 @a_javadiamoli_esra
معنای لقب پر افتخار رضا
وجود مبارک امام هشتم(ع) که به لقب پرافتخار رضا ملقب است به این معناست که هر انسانی در هر شرایطی بخواهد به چیزی راضی بشود به وساطت فیض رضاست، هیچ کس کسی را راضی نمیکند مگر به افاضه رضوی هیچ کس از کسی راضی نمیشود مگر به افاضه رضوی، ذات اقدس الهی اگر بخواهد بر اساس «رَضِی اللّهُ عَنْهُمْ وَ رَضُوا عَنْهُ» فیض رضوان را بهره کسی کند به وساطت رضاست، این القاب از اسمای خاص الهی است، اینها خلیفة اللهاند و خلیفه الهی در ماسوای الهی کار الهی را به مظهریت الهی انجام میدهد، لذا هیچ کس در هیچ مقطعی از هیچ چیزی یا از هیچ کسی خشنود نخواهد شد مگر به وساطت مقام والای رضوی.
#امام_رضا
#عالم_آل_محمد علیه السلام
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 چگونگی احیای امر اهل بیت علیهم السلام!
🔸 از وجود مبارک #امام_رضا (سلام الله علیه) رسیده است «منْ جَلَسَ مَجْلِساً یحْیی فیهِ أمْرُنا لَمْ یمُتْ قَلْبُهُ یوْمَ تَمُوتُ الْقُلُوبُ»؛ اگر کسی بنشیند در مجلسی که امر ما خاندان عصمت و طهارت در آن مجلس زنده می شود، روزی که دل های دیگران می میرد دل کسی که در مجلس ما نشسته است نمی میرد!
چه اینکه وجود مبارک #امام_رضا (علیه السلام) در حدیثی دیگر می فرماید «رَحِمَ اللّهُ عَبْدا اَحْیا أمْرَنا»؛ خداوند رحمت کند این بنده ای را که امر ما را زنده نگه می دارد، اباصلت هروی از وجود مبارک #امام_رضا (علیه السلام) سؤال کرد چگونه امر شما را احیا می کنیم؟ فرمود #احیای_امر ما به این است که علوم ما را یاد بگیرد و به دیگران منتقل کند؛ زیرا مردم اگر معارف ما را و زیباییهای معارف و علوم ما را بفهمند حتماً از ما پیروی می کنند، چنین مجلسی مایه حیات دل هاست زیرا در چنین مجلسی علوم اهل بیت (علیهم الصلاة و علیهم السلام) زنده می شود و اینگونه از علوم، دل انسان را زنده نگه می دارد، آنگاه انسان زنده می تواند که مایه حیات دل های دیگران بشود.
#امام_رضا
#عالم_آل_محمد_علیه_السلام
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📚 سخنرانی عمومی
تاریخ: تابستان 1374
🆔 @a_javadiamoli_esra
دستور بينالمللی اسلام.mp3
5.64M
💠 روز دوازدهم ماه #ذی_القعده 1442
🔹 دستور بينالمللی اسلام
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 دستور بین المللی اسلام
🔹 فرمود در جامعه می خواهی به سر ببری و با مردم میخواهی زندگی كنی مؤدبانه به سر ببر. ادب یك #دستور_بین_المللی_اسلام است. چه انسان در حوزه اسلامی بخواهد زندگی كند، چه در حوزه موحدان بخواهد زندگی كند كه منطقه ای است، چه در سطح بین الملل بخواهد زندگی كند كه با ملحدان و مشركان به سر می برد باید مؤدّب باشد. #ادب یعنی درست حرف زدن و حرفِ درست زدن، درست برخورد كردن و برخورد درست! این #دستور_رسمی_اسلام است كه انسان در هر سه سطح؛ یعنی چه سطح محلّی، چه سطح منطقه ای و چه سطح بین المللی باید این را رعایت كند.
🔹 فرمود: ﴿وَلاَ تُصَعِّرْ خَدَّكَ لِلنَّاسِ﴾؛ صورت را نیم رخ به مردم نشان نده وقتی حرف می زنی با #تمام_رخ نگاه كن. یك طرف جای دیگر نگاه كنی و یك طرف به مردم نگاه كنی این با ادب اسلامی سازگار نیست. برخی ها اهل تخیل اند و همین كج نگاه كردن، نیم رخ نگاه كردن را فخر می پندارند؛ برخیه ا این چنین نیستند، ولی به دنبال فیلم و عكس و مسائل رسانه ای هستند. وقتی دارند با شما سخن می گویند مصاحبه دارند گفتگو دارند یك گوشه چشمشان به دوربین است، این در اثر كوتاهی فكر، كمی همّت، نازل بودن آن هویت درونی است.
🔹 می بینید اگر ذات اقدس الهی درباره پیغمبر (علیه و علی آله آلاف التحیة والثناء) فرمود: ﴿إِنَّكَ لَعَلَی خُلُقٍ عَظِیمٍ﴾[1] در روایات هم نقل شده كه یكی از همسران مکرم حضرت گفته بود «کانَ خُلقُهُ القُرآن»[2] خدای سبحان كه قرآن را بر آن حضرت نازل كرده فرمود: ﴿وَلَقَدْ آتَینَاكَ سَبْعاً مِنَ الْمَثَانِی وَالْقُرْآنَ الْعَظِیمَ﴾؛[3] ما به تو فاتحة الكتاب دادیم، قرآن عظیم دادیم. چرا قرآن عظیم است؟ برای اینكه خدا درباره خودش فرمود: ﴿وَهُوَ الْعَلِی الْعَظِیمُ﴾،[4] پس متكلّمی كه ﴿الْعَلِی الْعَظِیمُ﴾ است قرآنی نازل كرده است كه ﴿الْقُرآنُ الْعَظِیم﴾ است و رسول خدا كه عامل به قرآن است دارای خُلق عظیم است؛ حالا اگر خدای سبحان علی عظیم است و قرآن او قرآن عظیم است و آورنده قرآن دارای خلق عظیم است، نموداری از این خلق عظیم را شما چگونه تبیین می كنید؟ در حدیث هست كه وجود مبارك پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) با هر كه حرف می زد با #تمام_چهره حرف می زد، نه یك گوشه چشم به طرف دیگری، یك گوشه چشم به طرف دیگری، برای اینكه این متخلِّق به اخلاقی الهی است.
🔹 متخلّق به اخلاق الهی است یعنی چه؟ یعنی خدا كه در سوره «بقره» فرمود اگر شما دعا كردید من جواب می دهم، نه نیم رخ جواب می دهم، خدا نیم رخ و بعض و جزء كه ندارد! اگر ذات اقدس الهی پاسخ سؤالی را می دهد با تمام رخ جواب می دهد ﴿إِذَا سَأَلَكَ عِبَادِی عَنِّی فَإِنِّی قَرِیبٌ أُجِیبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ﴾،[5] این چنین نیست كه ـ معاذ الله ـ یك گوشه چشم، گوشه چشم ندارد! اگر ذات اقدس الهی «قد تقدّم غیر مرّه» كه بسیط محض است، دارد به كسی پاسخ می دهد با تمام رخ دارد نگاه می كند و اگر در دعاها آمده است كه او «باسط الیدین بالعطیة»[6] است، با هر دو دست دارد عطا می كند كه این نشانه تكریم است با اینكه دست ندارد. اگر خدا با كسی حرف می زند با #تمام_رخ حرف می زند، اگر خدا به كسی چیزی می دهد با تمام دو دست می دهد، پیغمبرش هم وقتی با كسی حرف می زد با #تمام_رخ حرف می زد نه اینكه یك طرفش شرق باشد یك طرفش غرب باشد و گاهی مخاطب را نگاه كند این طور نبود، این یك #ادب_جهانی است.
🔹 فرمود صورت برنگردان، گردن كشی نكن و فخرفروشی نكن، خیال بافی نكن برای اینكه اگر این ادب را از تو بگیرند می شوی یك بدن شصت هفتاد كیلویی! این زمین از تو سنگین تر است، این سنگ از تو سنگین تر است، این كوه از تو سنگین تر است همه اینها از تو بزرگ ترند اگر آن روح ملكوتی را از تو بگیرند می مانی یك پنجاه، شصت كیلو! خب همه سنگ ها از تو بزرگ تر و سنگین ترند.
👇👇👇👇
🔹 ﴿إِنَّكَ لَن تَخْرِقَ الْأَرْضَ وَلَن تَبْلُغَ الْجِبَالَ طُولاً﴾ در سوره مباركه «اسراء» این بحث گذشت كه شما برای چه می خواهید فخر كنید؟ آیه 37 سوره مباركه «اسراء» این بود ﴿وَلاَ تَمْشِ فی الْأَرْضِ مَرَحاً﴾ مَرح آن شدّت فرح است ﴿إِنَّكَ لَن تَخْرِقَ الْأَرْضَ﴾، خب مرتب به زمین فشار می آوری تو که نمی توانی زمین را سوراخ كنی! ﴿وَلَن تَبْلُغَ الْجِبَالَ طُولاً﴾ اگر گردن كشی كنی همه این تپّه ها و كوه ها از تو بلندترند، بخواهی سنگین برخورد كنی این زمین زیرپا از تو سنگین تر است، این سنگ ها از تو سنگین تر است، تو اگر آن روح ملكوتی را رها كردی می شوی یك جسم هفتاد هشتاد كیلو، خب همه اینها از تو بزرگ تر و سنگین ترند؛ اما اگر آن #روح_ملكوتی را داشتی كاری می كنی كه آسمان نمی تواند آن بار را بكشد شما می كشید، اینكه فرمود: ﴿إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ﴾[7] این امانت را شما می توانی بدون ظلم و جهل حمل بكنی، وگرنه اگر آن را برداری همه این اجرام از شما سنگین ترند.
[1] . سوره قلم، آیه 4.
[2] . مسند احمد، ج6، ص163.
[3] . سوره حجر، آیه 87.
[4] . سوره بقره، آیهٴ 255; سوره شوری، آیه 4.
[5] . سوره بقره، آیه 186.
[6] . المصباح (كفعمی)، ص647.
[7] . سوره احزاب، آیه 72.
#سبک_زندگی_اسلامی
#امانت_الهی
#روح_ملکوتی
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه لقمان جلسه 5
تاریخ: 1391/12/09
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 #قرض_الحسنه
🔸 صدقه را ده برابر و قرض را هجده برابر پاداش می دهند. راز برتری پاداش #قرض_الحسنه از پاداش صدقه آن است كه صدقه ممكن است به انسان مستحق برسد و ممكن است بر اثر عدم شناخت به غیر مستحق برسد؛ ولی #قرض_الحسنه به دست نیازمند می رسد.
🔸 افزون بر این، قرض دادن مانع بیكاری و مفتخواری نیز هست و چیزی بدتر از مفتخواری و دستِ پایین و گیرنده نیست. پیامبر اكرم(صلّی الله علیه وآله وسلّم) در این باره می فرماید: الْیدُ الْعُلْیا خَیرٌ مِنَ الْیدِ السُّفْلَی.
🌐 صندوق #قرض_الحسنه اسراء:
http://sq.esra.ir
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 تسنیم، جلد 11 - صفحه 603
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره32
#برخی_از_علوم_مورد_نیاز
🔸 به فرموده امام صادق (علیه السلام) مسلمان را جز سه چیز اصلاح نكند: دین شناسی، شکیبایی در گرفتاری ها و برنامه ریزی نیکو در زندگی.[1]
امیرمؤمنان (علیه السلام) می فرماید: اشتغال به حرفه ای همراه با عفت نفس از ثروت همراه با ناپاکی بهتر است.[2]
[1] . إِنَّهُ لا یصْلِحُ الْمَرْءَ الْمُسْلِمَ إِلاَّ ثَلاثَةٌ: التَّفَقُّهُ فِى الدِّینِ وَ الصَّبْرُ عَلَی النَّائِبَةِ وَ حُسْنُ التَّقْدِیرِ فِى الْمَعِیشَةِ (الكافى، ج5، ص87).
[2] . الْحِرْفَةُ مَعَ الْعِفَّةِ خَیرٌ مِنَ الْغِنَی مَعَ الْفُجُور (نهج البلاغة، نامهٴ 31؛ غرر الحکم، ص354).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 85
🆔 @a_javadiamoli_esra
ایجاد نهضت فکری.mp3
2.19M
💠 روز سیزدهم ماه #ذی_القعده 1442
🔹 ایجاد نهضت فکری
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra