✅#یادداشت ✅#دین
🗒 موضوع: علمکشی
🔵وَ إِنَّ الْمُبْتَدَعاتِ الْمُشَبَّهاتِ هُنَّ الْمُهْلِکاتِ
بدعتها(کارهای جدیدی در دین که سابقه نداشته) و مشبهات(کارهایی که به سنتها شبیه هستند، اما از سنتها نیستند)، هلاکت و تباهی در پی دارد.
خطبهی 168 نهج البلاغه، امیرالمؤمنین، علی، علیه السلام.
🔵عزاداری امام حسین(علیه السلام) سنتی است که در مذهب شیعه، به آن سفارش شده و تمام بزرگان دین، از امامان معصوم تا اصحاب ایشان تا مراجع تقلید تا مردم عادی به این کار اهتمام داشتهاند.
🔵اما هر کاری، گاه ممکن است به آفتهایی دچار شود که عزاداری حسین(علیه السلام) هم از آن مستثنی نیست. آفتهایی که فریادهای شخصیت بزرگواری چون شهید مطهری را بلند و با تحریفهای لفظی و معنوی در عزاداری مبارزه میکند.
🔵شهید مطهری معتقدند هدف از عزاداری، غصه خوردن و اندوهگین شدن از قتل فجیع امام حسین(علیه السلام) نیست؛ بلکه «عاشورا روز تجدید حیات ماست؛ در این روز میخواهیم در کوثر حسینی شستشو کنیم، تجدید حیات کنیم؛ این فلسفهی عاشوراست؛ نه گناه کردن و بعد به نام حسین بن علی(علیه السلام) بخشیده شدن! گناه آن وقتی بخشیده میشود که روح ما، پیوندی با روح حسین بن علی(علیه السلام) بخورد و علامتش این است که دو مرتبه دنبال آن گناه نمیرویم».
🔵ایشان، گرچه مرثیه و اشک و گریه را در عزاداری لازم میدانند، گم شدن هدف عزاداری را در مرثیه و اشک و آه، ناشایست میشمرند: «اگر میخواهیم به عزاداری حسین بن علی(علیهما السلام) ارزش بدهیم ، باید فکر کنیم که اگر حسین بن علی(علیهما السلام) امروز بود و خودش میگفت برای من عزاداری کنید، میگفت چه شعاری بدهید؟ آیا میگفت بخوانید: «نوجوان اکبرم، زینب مضطرم؛ الوداع، الوداع»؟! چیزهایی که من در عمرم هرگز به اینجور شعارهای پست و کثیف و ذلتآور تن ندادم و یک کلمه از این حرفها نگفتم؟! اگر حسین بن علی(علیهما السلام) بود میگفت اگر میخواهی برای من عزاداری کنی، برای من سینه و زنجیر بزنی، شعار امروز تو باید فلسطین باشد. شمر هزار و سیصد سال پیش مُرد، شمر امروز را بشناس».
🔵با این مقدمهی طولانی دو نکته را یادآوری میکنم:
🔵نخست: بدعتها و رسوم جدیدی مثل «علمکشی» یا استفاده از آلات موسیقی که در سکوت یا همراهی علما و روحانیون(البته امام جمعهی محترم در خطبههای نماز جمعه، این کار را تقبیح کردند که از ایشان تشکر میکنیم) و مسؤولان شهرستان برگزار شد، چه دردی از جامعه دوا میکند؟ کدام هدف امام حسین(علیه السلام) را تبیین یا اجرا میکند؟ اصلا چنین علمهای چند متری، چه جایگاهی در میدان جنگ با اسب و شمشیر داشتهاند؟ علم، در اصل یک پرچم کوچک است، نه یک سازهی فلزی چند متری که یک نفر به سختی میتواند آن را جابهجا کند. از مسؤولان، از بزرگان، از روحانیون ارشد شهر، میخواهم در برابر چنین تحریفات و بدعتهایی سکوت نکنند که به قول امام علی(علیه السلام) در بدعتها و مشبهات، هلاکت و تباهی نهفته است.
🔵دوم: امام موسی صدر، روحانی برجستهی شیعه که ایشان را در لیبی ربودند و هنوز سرنوشت ایشان مشخص نیست، میفرمایند: اگر در یک نبرد، شیطان در یک سو باشد و اسرائیل در سوی دیگر، ما در آن سویی میایستیم که شیطان ایستاده است؛ چرا که اسرائیل را شر مطلق میدانیم. همچنین از ایشان نقل است که در هیأتی که برای مبارزه با اسرائیل دغدغه ندارد، شمر هم سینه میزند.
🔵حتی اگر فرض کنیم چنین جملاتی درست نباشد، امروز اگر امام حسین(علیه السلام) حضور داشتند، در کدام جبهه میجنگیدند؟ در سوی فلسطین یا در سمت اسرائیل؟ چرا هیأتها و مداحهای ما، کمتر به مسأله فلسطین پرداختند؟ چرا هدف امام حسین(علیه السلام) از قیام عاشورا، در دغدغهی اشک و آه و گریه و غذای هیأت گم شده است؟ به قول آقای قرائتی: « من تقاضايم اين است که عزاداريها را مقدس کنيد، من غصه ميخورم، امام زمان(عج) غصه ميخورد. که آلات موسيقي ميآيد در هيئتها. افراد مطربي که، اهل موسيقي و غنا هستند، همانها ميآيند آهنگ ميخوانند. آخه شما، حاضر هستي، با آفتابه آب بخوري. آفتابه آب در آن است، ولي آب آشاميدني بايد با ليوان باشد. يک کسي که حلقومش حرف بد ميزند، پيداست که دهانش دروازه ندارد، راحت هرچه ميخواهد، ميگويد، اين زبان، قداستش کم است. از افراد پاک زبان، از اشعار با محتوا(استفاده کنید)، آلات موسيقي در عزاداريها نيايد».
📝#محمدحسین_یزدانی_بخش
✅ارزیابیها، دیدگاهها، پیشنهادها:
🌐https://eitaa.com/yazdanibakhsh
🔰دیگر یادداشتها:
🌐https://eitaa.com/aghamoalem
یادداشتهای آقامعلم
سقوط بورس اوراق بهاردار در آمریکا از بیم حملات جمهوری اسلامی ایران
البته اوضاع بورس ایران، مثل همیشه است، و رویداد خاصی پدید نیامده.
✅#یادداشت ✅#دین
🗒 موضوع: ترور؛ غیر قابل قبول در اسلام
🔵فرماندار کوفه، امیر منصوب یزید، عبیدالله بن زیاد، که به خانهی هانی آمده بود، قرار بود با اشارهی هانی و با شمشیر مسلم بن عقیل که در پشت پردهای پنهان شده بود، ترور شود؛ اما مسلم بن عقیل، سفیر امام حسین(علیه السلام) در کوفه، دست به ترور نزد؛ گرچه این عمل اخلاقی او، به شهادت خود مسلم منجر شد. مسلم، به حدیثی از پیامبر(صلی الله علیه و آله) استناد کرد: «إن الإیمان قید الفتک، من أمن رجلا على نفسه فقتله فأنا من القاتل بریء و إن کان المقتول کافرا؛ ایمان مانع از ترور است، من از کسی که دیگری را امان دهد و سپس او را بکشد، بیزارم. اگرچه آن مقتول کافر باشد».
🔵چندین سال پیش، تصویری از نتانیاهو در دفتر کارش منتشر شد که جمهوری اسلامی ایران، آن را تهیه کرده بود. اما باب اخلاقی حرمت ترور، ایران را از روشی که رژیم صهیونیستی در ترور اسماعیل هنیه به کار برد، بازداشت.
🔵صابریننیوز اما، دوباره تصویری از دفتر کار نتانیاهو منتشر کرده است. اکنون، دست ایران برای خونخوانی مهمانش باز است و دیگر قرار نیست اصول اخلاقی را رعایت کند؛ گرچه همین انتشار تصویر دفتر نتانیاهو، هشداری برای اوست.
🔵شواهد و قرائن دیگر مثل فرستهی یکی از نزدیکان انصار الله که گفته آنها به آسمان مینگرند، اما از زمین خواهیم جوشید، نشان میدهد، شاید نوع برخورد ایران با ترور اسماعیل هنیه، با نوع برخورد ایران با حمله به بخشی از سفارت ایران، متفاوت باشد. این تفاوت چگونه است؟ باید شکیبا باشیم.
🔵البته، تمام اینها، حدسهای رسانهای است و نمیتوان هیچ یک را قطعی دانست. درست است که در بازی شطرنج، مهرههای دو طرف، یکی-یکی ممکن است بیرون بروند، مهم، اما، نتیجهی بازی است؛ شاید، یک مهره، برگ برنده باشد.
📝#محمدحسین_یزدانی_بخش
✅ارزیابیها، دیدگاهها، پیشنهادها:
🌐https://eitaa.com/yazdanibakhsh
🔰دیگر یادداشتها:
🌐https://eitaa.com/aghamoalem
عبدالرضا داوری، تفاوت چینش میز شهید رئیسی و آقای پزشکیان را در «زبان»دانی دکتر پزشکیان میداند. به گفته آقای داوری، در چیدمان شهید رئیسی مترجم هست، اما در چیدمان دکتر پزشکیان، نه.
اما ایشان دروغ میگوید. چیدمان شهید رئیسی مربوط به دیدار با وزیر خارجه روسیه است و چیدمان دکتر پزشکیان از دیدار با یک رئیسجمهور.
از دید آداب سیاسی، رئیسجمهور همتراز رئیسجمهور است، و در کنار هم مینشینند، اما تراز وزیر خارجه از تراز رئیسجمهور پایینتر است و باید با فاصله بنشیند.
علاوه بر این، تصویر مترجم دکتر پزشکیان به عمد حذف شده است.
✅#یادداشت ✅#دین ✅#دانش_فناوری
🗒 موضوع: شگفتیهای علمی(قسمت اول)
🔵بسیاری از ما، وقتی صحبت از معجزه میشود، با تردید و انکار به آن نگاه میکنیم. برای مثال، اگر بگویند «وقتی پیامبر(صلی الله علیه و آله) در زیر درختی استراحت میکردند، آن درخت شروع کرد به رشد کردن»، شاید بگوییم: «مگر میشود؟!»
در چند قسمت، برخی واقعیتهای علمی را بررسی میکنیم که با عقل تجربی سازگار نیست و شاید برخی، این واقعیتهای قابل آزمایش را دروغ یا جادوگری بنامند و راه انکار پیش گیرند. برخی از این واقعیتهای تجربی را میتوان به راحتی در خانه آزمود. میخواهیم بگوییم شاید چیزی با عقل تجربی، ناسازگار باشد، اما وقوع آن امکانپذیر.
🔵برای قسمت اول، نور قطبیده را انتخاب کردهایم.
امواج نور معمولی، از همه سو و در همهی جهات میتابند. اما شیشههای قطبنده(نمونهی سادهی آن، عینکهایی است که با آن فیلمهای سهبعدی را میبینند و امروزه روی برخی تلویزیونها ارائه میشود) میتوانند از بین تمام نورها، نورهایی را انتخاب کنند که فقط در یک جهت خاص میتابند. بیشتر این ابزارها، نور را در دو جهت افقی و عمودی قطبیده میکنند. برای مثال، یکی از شیشهها، فقط نورهای همجهت با افق را عبور میدهد و دیگری فقط نورهای عمود بر افق را. جالب است که اگر دو عینک همانند داشته باشید و شیشهی چپ عینک اول را روی شیشهی راست عینک دوم بگذارید، شما دیگر چیزی نمیبینید. چرا؟ چون یکی از شیشهها نور افقی را انتخاب کرده، شیشهی دوم فقط به نور عمودی اجازه میدهد عبور کند. پس هیچ نوری از آن رد نمیشود.
🔵تا اینجا، چیز عجیبی دیده نمیشود. اما عینک سوم، میتواند ماجرا را پیچیده کند. اگر عینک دیگری را بین شیشهی عینک جلویی و عینک عقبی که چپ و راست شدهاند، قرار دهید، باز هم چیزی دیده نمیشود.
🔵حالا عینک وسطی را کمی بچرخانید(حدود 45 درجه). عینک اول نورهای افقی را عبور میدهد، عینک وسطی نورهای با زاویهی 45 درجه را و عینک آخر فقط نورهای عمودی را. عینک اول، تمام نورها را غیر از نورهای افقی جذب کرده، پس در نوری که از آن خارج میشود، هیچ نور عمودی وجود ندارد. اما وقتی عینک وسطی را کمی میچرخانیم، گویا عینک آخری فراموش میکند که نورهای عبوری از عینک اولی، همگی افقی هستند. این بار شما میتوانید از پشت عینک آخری، تصویر ببینید.
🔵شبیه این آزمایش را با بخار نقره هم انجام میدهند. آزمایشی به نام «اشترن-گرلاخ» که در آن بخار نقره از بین دو قطب آهنربا که یکی بالای بخار نقره و دیگری پایین بخار نقره است، عبور میدهند. نیمی از بخارهای نقره به سمت قطب بالا و نیمی به سمت قطب پایین میروند. یعنی بخارهای نقره، نیمی از اسپین(نوع) بالا و نیمی از نوع پایین هستند.
🔵حالا اگر بالا و پایین بخارهای بالا یا پایین را دوباره دو تا آهنربا، یکی در بالا و یکی در پایین قرار دهیم، فقط یک رگهی بخار دیده میشود؛ چرا؟ چون قسمت دیگر را در مرحلهی پیشین آزمایش حذف کردیم.
🔵باز هم از آهنربای سوم استفاده کنیم. جلو بخارهای با اسپین بالا، دو آهنربا یکی در سمت راست و دیگری در سمت چپ قرار میدهیم. بخارهای نقره، دو قسمت میشوند، برخی به چپ و برخی به راست میروند. یعنی بخارهای نقره دارای دو نوع چپ و راست هم هستند. حالا کافی است دوباره، دو آهنربا یکی در بالا و دیگری در پایین بخار چپ(یا راست) قرار دهید. این بار، بخارهای نقره، نیمی به پایین و نیمی به بالا میروند. انگار یادشان رفته که در مرحلهی اول آزمایش، آنها را از هم جدا و فقط یکی را انتخاب کرده بودیم!
📝#محمدحسین_یزدانی_بخش
✅ارزیابیها، دیدگاهها، پیشنهادها:
🌐https://eitaa.com/yazdanibakhsh
🔰دیگر یادداشتها:
🌐https://eitaa.com/aghamoalem
آزمایش نور قطبیده با دو و سه شیشهی قطبنده در جهتهای مختلف. در اولی نوری مشاهده نمیشود، در دومی مقداری نور عبور میکند.
جالب است که عقل تجربی میگوید، تیرگی سه لایه باید بیشتر از تیرگی دو لایه باشد. پس نتیجه از این جهت هم با عقل تجربی ناسازگار است.
منظومهی «شیعهنامه» اثر محمدرضا آغاسی، شاعر حماسی و انقلابی. ناخودآگاه پس از ماجراهای کابینهی چهاردهم، این دو بیت را به خاطر آوردم: ای خداوندان ملک عافیت، والیان مسند اشرافیت، من در این آشفته بازار شما، پرده بر میدارم از کار شما ...
گزیدهای از شیعهنامه را میخوانید:
خیل درویشان دکان آراستند
کام خود را تحت نامت خواستند
خلق را در اشتباه انداختند
یوسف ما را به چاه انداختند
کیستند اینان رفیق نیمه راه
وقت جان بازی به کنج خانقاه
فصل جنگ آمد تما شا گر شدند
صلح آمد لاله ی پرپر شدند
باز گو شعب ابی طالب کجاست
آن بیابان عطش غالب کجاست
تا ز جور پیروان بوالحکم
سنگ طاقت زا ببندم بر شکم
کیست آن کس کز علی یادی کند؟
بر یتیمان من امدادی کند؟
دست گیرد کودکان شهر را
گرم سازد خانه های سرد را
ای جوان مردان جوان مردی چه شد؟
شیوه رندی و شب گردی چه شد؟
شیعگی تنها نماز و روزه نیست
آب تنها در میان کوزه نیست
کوزه را پر کن ز آب معرفت
تا در او جوشد شراب معرفت
شد زمین لبریز مسکین و یتیم
ما گرفتار کدامین هیئتیم؟
یا علی امروز تنها ماندهایم
در هجوم اهرمن ها ماندهایم
شیعه یعنی شرح منظوم طلب
از حجاز و کوفه تا شام وحلب
شیعه یعنی یک بیابان بی کسی
غربت صد ساله بی دلواپسی
شیعه یعنی صد بیابان جستجو
شیعه یعنی هجرت از من تا به او
شیعه یعنی دست بیعت در غدیر
بارش ابر کرامت بر غدیر
از عدالت گر تو میخواهی دلیل
یاد کن از آتش و دست عقیل
جان مولا حرف حق را گوش کن
شمع بیت المال را خاموش کن
شیعگی آیا شکم پروردن است؟
یا به روز جنگ عذر آوردن است
شیعگی آیا فقط خوابیدن است؟
روی مولا را به رویا دیدن است؟
ای خداوندان ملک عافیت
والیان مسند اشرافیت
من یقین دارم مسلمان نیستید
چون ولی را تحت فرمان نیستید
من در این آشفته بازار شما
پرده بر میدارم از کار شما
ای زراندوزان ، چنین وزر و وبال
جمع کی میگردد از رزق حلال؟!
این تجمل ها که بر خوان شماست
زنگ مرگ و قاتل جان شماست
گفت فحشا در کجا آید پدید؟
گفتمش در کوچه های بی شهید
بی شهیدانند بی سوز و گداز
بر سر سجادههای بی نماز
از جنوب و غرب، از شرق و شمال
گشتهام در بین اشباح الرجال!
در تمام کوفه آیا مرد نیست؟
جز علی مردی سراپا درد نیست
چون علی باید که سر در چاه کرد
شیعه را تا از خطر آگاه کرد
کربلا بر شیعه نا مکشوف نیست
حکمتش جز امر بالمعروف نیست
امر بالمعروف نهی از منکر است
شیعهی بی امر و بی نهی ابتر است
شیعیان! فرهنگ عاشورا چه شد؟
پرچم خون رنگ عاشورا چه شد؟
کیست تا پرچم به دوش خون کشد؟
شیعه را از خواب خود بیرون کشد؟
گفت مولا کل ارض کربلا
شیعه یعنی غربت و رنج و بلا
شیعه بی درد! زخم بی نمک!
بس کن این یا لیتنی کنت معک!
کربلا غوغاست ساز و برگ کو؟
ظهر عاشوراست شور مرگ کو؟
ظهر عاشورا فاین تذهبون
لم تقولون ما لا تفعلون
شیعه یعنی تندر آتش فروز
شیعه یعنی زاهد شب، شیر روز
شیعه یعنی شیر یعنی شیر مرد
شیعه یعنی تیغ عریان در نبرد
شهوت فرماندهان روم و ری
می برد سرهای ما را روی نی
شیعه باید آب ها را گل کند
خط سوم را به خون کامل کند
خط سوم خط سرخ اولیاست
کربلا بارز ترین منظور ماست
شیعه باید همچو اشعار کمیت
سر نهد برخاک پای اهل بیت
یا پرستش وار در پیش هشام
ترک جان گوید به تصدیق امام
این سخن کوتاه کردم والسلام
شیعه یعنی «تیغ بیرون از نیام»
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💥چرا اینستاگرام خطرناک است؟ مجلس سنای آمریکا جواب میدهد
اثرات مخرب اینستاگرام بر نوجوانان، بویژه دختران:
🔺افزایش برهنگی، پیشنهادهای ناخواسته جنسی، خودآزاری، اضطراب، افسردگی،
🔹به گفته وی: تحقیق روی دختران ۱۳ تا ۱۵ ساله فقط طی ۷ روز گذشته نشان می دهد که اینستاگرام:
🔸از هر سه دختر نوجوان، زندگی یکی از آنها بدتر کرده
🔹۳۷ درصد دختران به طور ناخواسته با برهنگی مواجه شده اند
🔸۲۴ درصدشان پیشنهادهای جنسی را به طور ناخواسته تجربه کرده اند
🔹۱۷ درصدشان به صورت ناخواسته با محتوای خودآزاری مواجه شده اند
👈این سناتور آمریکایی، مالک اینستاگرام «مارک زاکربرگ» را به خاطر تأثیرات مخرب آن بر نوجوانان، بازخواست میکند.