♨️ #تدریس #فقه: کتاب #مکاسب شیخ اعظم انصاری
🎙استاد علی فرحانی
🌀یکی از تدریس های #بسیار_پر_محتوا_و_عمیق استاد علی فرحانی تدریس جلد سوم مکاسب ایشان در موسسه دارالهدی، در سال تحصیلی 94-95 است که استاد در این جلسات، از ابتدای کتاب البیع تا انتهای قاعده «ما یضمن» را در طول 140جلسه، تدریس کردند.
⬇️لینک دانلود صوت جلسات👇
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/vfm/?dir=uploads/Ostad/Fiqh/Al-Makaseb/Al-Bey-Darolhoda-1394
🌀چند ویژگی مهم این تدریس:
❇️ تبیین شاکله فقه معاملات و ادله عامه حاکم بر آن
🌀استاد در این جلسات، شاکله کلی فقه معاملات و ادله عامه حاکم بر آن را تبیین کرده و ضمن تشریح نگاه فقهاء به کتب معاملات و تفاوت آن با عبادات، در هر مبحث کیفیت استنباط را به حمل شایع تبیین میکنند.
❇️ادله عامه معاملات از جنبه جارحه و جانحه
🌀استاد توضیح میدهند که دو نگاه کلی به باب معاملات وجود دارد یک نگاه که یگانه ملاک اصلی معاملات را جنبه جانحه یعنی قصد و رضایت نفسانی متعاقدین میداند و یک نگاه هم علاوه بر جنبه جانحه برای جنبه جارحه یعنی کیفیت ابراز این قصد جوانحی نیز اهمیت بسیار زیادی قائل است.
🌀استاد از این جهت بین ادله عامه معاملات تفکیک کرده و ثمره این دو نگاه را در مباحث مختلف تبیین میکنند و نشان میدهند که شیخ اعظم و سائر بزرگان فقه کدام یک از این دو نگاه را به ادله عامه معاملات دارند.
❇️امضائی بودن یا توقیفی بودن ادله عامه معاملات
🌀استاد ضمن توضیح مفصل امضائی بودن یا توقیفی بودن ادله و تبیین تفاوت این دو، در هر مبحثی نشان میدهند که شیخ اعظم و سائر فقهاء ادله را امضائی دیده اند یا توقیفی و به همین مناسبت در هر یک از مباحث، ثمرات امضائی نگریستن یا توقیفی دانستن ادله را تبیین میکنند.
❇️کیفیت تمسک به ادله عامه معاملات برای تصحیح معاملات و عقود جدیده
🌀استاد از این منظر ضمن تفکیک امضائی بودن و توقیفی بودن دلیل، بین امضاء و تقریر معصوم نیز تفکیک کرده و ضمن اشاره به تفکیک بین رفض القیود و جمع القیود بودن اطلاق، توضیح میدهند که یکی از اشکالاتی که ناظر به تمسک به این ادله برای تصحیح شرعی عقود مستحدثه وجود دارد این است که عنوان و لفظ مأخوذ در این ادله باید قابلیت شمول نسبت به عقد جدید را داشته باشد، که البته برخی تلاش کرده اند به این سوال پاسخ دهند.
❇️دسته بندی قواعد فقهیه و تبیین سندی و دلالی آنها
🌀استاد معظم در این جلسات، تمام عقود و نیز تمام قواعد فقهیه را دسته بندی کرده و به توضیح مفصل #سندی و #دلالی کثیری از قواعد فقهی می پردازند:
1- اوفوا بالعقود
2- احل الله البیع
3- الناس مسلطون علی اموالهم
4- انما یحرم الکلام و یحلل الکلام
5- لایحل مال امرء الا عن طیب نفسه
6- الا أن تکون تجارة عن تراض
7- ان العقود تابعة للقصود
8- المومنون عند شروطهم
9- علی الید ما أخذت حتی توودی
10- درک المال من مالکه
11- التلف قبل القبض من مال بائعه
12- ما یضمن بصحیحه یضمن بفاسده
13- الخراج بالضمان
14- «الأمین لا یضمن» و تفاوت آن با «المستأمن لایضمن»
15-ماهیت «اصاله اللزوم» در معاملات و تقریر آن از منظر شیخ اعظم
❇️تبیین سبک تراکم ظنون شیخ اعظم
🌀استاد در این جلسات مفصلا از سبک #تراکم_ظنون شیخ اعظم بحث کرده و تفاوت آن را با #نگاه_قالبی برخی متاخرین همچون #محقق_خوئی مقایسه میکنند و به همین مناسبت جایگاه شهرت را در نظام استنباطی شبخ تبیین میکنند و نیز نقش بسیار قابل توجه فقهاء خصوصا #علامه_حلی و #شهید_ثانی و #محقق_کرکی را بر نظرات شیخ اعظم توضیح میدهند و با همین توضیح بسیاری از غوامض مکاسب را مرتفع و بسیاری از اشکالاتی که به شیخ اعظم گرفته شده است را جواب میدهند.
❇️سنجش فقه اسلام با علم حقوق در غرب
🌀استاد ذیل کثیری از مباحث به مناسبت عبارات شیخ تفاوت مبادی فقه شیعه و مبادی علم حقوق فعلی غرب را توضیح داده و ضمن تبیین برتری فقه شیعه نسبت به علم حقوق، نشان میدهند برخی از مطالبی را که تازگی حقوقدانان غربی به آن اعتراف کرده اند از قدیم الایام در فقه شیعه وجود داشته است
❇️تمرکز بر متن کتاب و شرح دقیق مقصود شیخ
🌀یکی از ویژگی های اساسی تدریس استاد که در این جلسات هم به وضوح متبلور است، تفسیر دقیق مرام نویسنده آنهم مبتنی بر تک تک کلمات خود آن نویسنده است. لذا است که استاد ضمن تقریر تفسیر مختارشان از عبارات شیخ و تبیین چگونگی استخراج این تفسیر از متن ایشان، به تفسیر شروح و محشین از جمله #مصباح_الفقاهه محقق خوئی و #ارشاد_الطالب آیت الله تبریزی و #هدی_الطالب مرحوم مروج و ... اشاره کرده و صحت و سقم این تفسیرها را هم نشان میدهند.
❇️مکاسب، متن تولید است
🌀همانطور که بارها استاد معظم میفرمایند مکاسب مرحوم شیخ، متن تولید نظریه است. ایشان همین مطلب را به حمل شایع در این تدریس نشان داده و در هر بحثی، منشأ نظریاتی که توسط فقهاء بعدی تولید شده است را در عبارات شیخ اعظم نشان میدهند
❇️کیفیت بالا و انسجام اصوات
🌀دو ویژگی تحسین برانگیز این مجموعه صوتی این است که هم جلسات بدون افتادگی، ضبط شده و انسجام مباحث حفظ شده است و هم کیفیت اصوات بسیاربالا است لذا تمام مطالب استاد و حتی سوالات سائلین هم به راحتی قابل استماع است.
🔰احسان چینی پرداز (@Ehsan1244)
#فقه #مکاسب
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
May 11
اصول بدون فلسفه__.mp3
1.16M
🔊#طلبه_موفق| از ترتیبی که آگاهان گفته اند نمیشود تخلف کرد/ متعلم علم اصول باید ترتیب «فلسفه» و «اصول» و «فقه» را ملتفت باشد/ بدون فلسفه، ثمره حاصل نمیشود
🎙استاد علی فرحانی
📚 تدریس قطع و ظن کفایه الاصول. موسسه دارالهدی. سال 96
#اصول #فلسفه #طلبه_موفق
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
📌اخلاق یعنی «چه باشیم» نه فقط «چگونه باشیم»
💠شهید مطهری
❇️قدماى ما حكمت عملى را كه شامل اخلاق هم هست اينجور تعريف مىكردند: علم به افعال اختيارى انسان از حيث اينكه چگونه بايد باشد و اينكه چطور اگر باشد على افضل و احسن و اكمل ما يمكن است. اين نوع تعريفى بود كه قدما مىكردند، كه با يك مسألهاى كه در حكمت نظرى بود (كه آن مسأله نظام احسن و اكمل است كه آيا اين نظام موجود نظامى است كه على افضل و احسن و اكمل ما يمكن است يا نه) تا اندازهاى شبيه مىشد. البته مسأله نظام احسن درباره «هست و نيست» است، ولى در مورد افعال اختيارى انسان بحث از «هست و نيست» نيست، بحث درباره اين است كه چگونه بايد باشد و اينكه چگونه اگر باشد على احسن و افضل و اكمل ما يمكن است.
❇️علماى جديد گاهى اينجور تعبير مىكنند و مىگويند: اخلاق علم چگونه زيستن است؛ نه اينكه چگونه انسان زيست مىكند، بلكه چگونه بايد زيست بكند.
❇️اين هم تقريبا همان مفهوم را مىرساند ولى با چند قيدى كه بايد به آن اضافه شود؛ يكى اينكه «چگونه بايد زيست كند» چگونه بايد زيست كند كلّى است، همچنان كه قدما هم كه مىگفتند «علم به اينكه افعال اختيارى انسان چگونه بايد باشد» مقصودشان چگونگى كلى بود، يعنى يك دستورالعمل كلى براى همه انسانها، نه اينكه من بالخصوص چگونه بايد رفتار بكنم و آن ديگرى چگونه. پس كليتى [بايد داشته باشد] كه براى همه اينها محفوظ است. يك قيد ديگرى هم بايد به اين تعريف اضافه كرد و آن اينكه: اينها مىگويند اخلاق علم چگونه زيستن است. گاهى خود اينها هم يك قيدى به آن اضافه مىكنند كه با نظر قدما نزديكتر مىشود و آن اينكه مىگويند: چگونه انسان زيست كند كه زيستش داراى قداست و تعالى باشد. در مفهوم «اخلاق» يك نوع تقدس و تعالى و به اصطلاح «ارزش داشتن» خوابيده است؛ چگونه انسان با ارزش زيست كند.
❇️يك امر ديگرى هم اگر در اينجا استطرادا ذكر شود بىفايده نيست و آن اينكه معمولًا مىگويند: «اخلاق علم چگونه زيستن است». اين چگونگى، هم شامل چگونگى رفتار مىشود و هم شامل چگونگى ملكات؛ يعنى چگونه بايد رفتار كند و چگونه ملكاتى بايد داشته باشد تا با ارزش باشد. اما امروزه يك حرفى بالاتر از اين گفته مىشود كه در فلسفه ما هم هست و آن اينكه [بنا بر تعريفى كه در بالا ذكر شد] اخلاق فقط به كيفيت و چگونگى زيستن كار دارد؛ يعنى ماهيت انسان مشخص است، و معلوم است كه چيست، ولى همين انسانى كه ماهيتش مشخص است، چگونه بايد زيست كند و چه كيفياتى بايد داشته باشد كه آن كيفيات متعالى و مقدس است، و چه كيفياتى اگر داشته باشد آنها رذيلت و پستى است.
❇️اما مىدانيم كه امروز مطلبى به نام «اصالت وجود» مطرح است كه از طرف اگزيستانسيا ليستها عنوان شده و در كلمات مرحوم آخوند هم آمده است، منتها اصالت وجودى كه مرحوم صدر المتألهين مطرح كرده است اصالت وجود به معناى عام است و اصالت وجودى كه اگزيستانسيا ليستها مطرح كردهاند به معنى بالقوه بودن انسان و نامتعين بودن وجود انسان است كه از نظر تعين وجودى نامتعينترين موجودات است.
❇️[بنابراين نظريه] افعال انسان ملكات انسان را مىسازد و ملكات انسان از نوع چگونگى و كيفيت نيست؛ يعنى اين جور نيست كه انسان يك هويتى قطع نظر از ملكات دارد و ملكات عارض بر هويت انسان مىشوند، بلكه اين ملكات سازنده هويت انسان حتى ماهيت انسان مىشوند. اينها همان فعليت جوهرى وجود او هستند؛ يعنى انسان با خلقها و خويهايى كه پيدا مىكند حتى «چه بودنش» تغيير مىكند، و به يك تعبير دقيقتر اخلاق تنها علم چگونه بودن نيست، علم «چه بودن» هم هست.
❇️«چگونه بودن» وقتى گفته مىشود، به اين معنى است كه ماهيت ما معلوم است و اين مسأله مطرح مىشود كه اين چيستى مشخص و ثابت و اين وجود و ماهيت مشخص و محرز در همه انسانها، چگونه بايد باشد. اما طبق اين نظريه انسان با خلق و خوى خودش واقعيتش ساخته مىشود و ماهيتش تغيير مىكند و صورتش صورت ديگرى مىشود. پس اخلاق يك مقام عميقترى پيدا مىكند: صورت همه انسانها يكى است و صورت انسانى است، ولى واقعيت انسانها از نظر روحى تابع اخلاق و ملكاتى است كه داشته باشند، و ممكن است افرادى به حسب صورت حدّ انسان بر آنها منطبق بشود ولى به حسب معنى حد يك حيوان (خرسى و يا خوكى، سگى، پلنگى) بر آنها صادق باشد و اگر كسى به چشم حقيقت بين بخواهد آن انسان را ببيند، واقعيتش واقعيت انسان نباشد و به صورت ديگرى درآمده باشد.
📚نقدی بر مارکسیسم. مقاله جاودانگی اخلاق
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
المرسلات
🔊#طلبه_موفق| از ترتیبی که آگاهان گفته اند نمیشود تخلف کرد/ متعلم علم اصول باید ترتیب «فلسفه» و «اصول
.
#سوال_از_شما
#پاسخ_از_ما
💢سوال:
💠با سلام . وقت بخیر
💠صوتی را که اخیرا از استاد قرار دادید (https://eitaa.com/almorsalaat/6435)، منظور استاد این هست که قبل از اصول باید فلسفه خوانده شود ؟!
یا منظور این است که فلسفه و اصول و فقه باید با هم باشد ؟
💢جواب:
💠خیر. منظور این است که از جهت محتوایی، اصول بدون فلسفه ثمره ندارد کما اینکه فلسفه هم بدون فقه و اصول ثمره نمیدهد یعنی همه این علوم برای اسلام شناسی لازم اند و هر یک متکفل بعدی از هویت وحدانی اسلام اند
💠 ترتیبی که استاد در این صوت فرمودند از جهت محتوایی است اما از جهت ترتیب آموزشی، اصول مقدم بر فلسفه است یعنی استاد معتقد اند باید تدریس الموجز و اصول فقه ایشان استماع شود و بعد مجوز ورود در بدایه الحکمه استاد را دارید.
📌با المرسلات در ارتباط باشید👇
@admin_morsalat
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
📌امام جواد (علیهالسلام)
🔰مقام معظم رهبری
◾️امام جواد مانند دیگر ائمهی معصومین برای ما اسوه و مقتدا و نمونه است. زندگی کوتاه این بندهی شایستهی خدا، به جهاد با کفر و طغیان گذشت. در نوجوانی به رهبری امت اسلام منصوب شد و در سالهایی کوتاه، جهادی فشرده، با دشمن خدا کرد به طوری که در سن ۲۵ سالگی یعنی هنوز در جوانی، وجودش برای دشمنان خدا غیر قابل تحمل شد و او را با زهر شهید کردند.
◾️همانطوری که ائمهی دیگر ما علیهمالسلام با جهاد خودشان هر کدام برگی بر تاریخ پر افتخار اسلام افزودند، این امام بزرگوار هم گوشهی مهمی از جهاد همه جانبهی اسلام را در عمل خود پیاده کرد و درس بزرگی را به ما آموخت. آن درس بزرگ این است که در هنگامی که در مقابل قدرتهای منافق و ریاکار قرار میگیریم، باید همت کنیم که هوشیاری مردم را برای مقابلهی با این قدرتها برانگیزیم.
◾️اگر دشمن، صریح و آشکار دشمنی بکند و اگر ادعا و ریاکاری نداشته باشد، کار او آسانتر است. اما وقتی دشمنی مانند مأمون عباسی چهرهای از قداست و طرفداری از اسلام برای خود میآراید، شناختن او برای مردم مشکل است. در دوران ما و در همهی دورانهای تاریخ، قدرتمندان همیشه سعی کردهاند وقتی از مقابلهی رویاروی با مردم عاجز شدند دست به حیلهی ریاکاری و نفاق بزنند.
🔰بیانات۱۳۹۰/۰۳/۲۳
#اهل_بیت
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
فصوص الحکم فارابی و مقامات العارفین بوعلی.mp3
1.28M
🔊#فلسفه| فارابی و فصوص الحکم او/بوعلی و مقدمه حکمة المشرقیین و مقامات العارفین او
🎙استاد علی فرحانی
📚گزیده نشست علمی(جلسه ششم مصباح اندیشه)
#فلسفه #تراجم
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔊#فقه| تمام دقائق ضمان را نمی توان در کتاب الضمان به دست آورد بلکه باید به صورت قاعده فقهیه تمام مسقطات و مثبتات آن را از کتب فقهی تجمیع و بررسی کرد/ مبتنی بر تفکیک حیث جانحه و جارحه در معاملات، قاعده ضمان «ما یضمن بصحیحه یضمن بفاسده» ناظر به «عقد» است که طبیعت آن یا صنفی از آن ضمان آور باشد نه جائی که ضمان شرط معامله قرار داده شده باشد/ بر این اساس ضمانی که ناشی از شرط در معامله است عقد مستقلی است که البته به نظر برخی از بزرگان، ایجاب و قبول هم لازم دارد
🎙استاد علی فرحانی
📚گزیده تدریس مکاسب.جلد سوم. موسسه دارالهدی. سال 94
#فقه #مکاسب
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐 آپارات| المرسلات👇
https://www.aparat.com/almorsalat
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
اولین همایش مسابقات علمی حل مسئله ی فقهی
با سخنرانی:
✅ حجتالاسلام والمسلمین میرهاشم حسینی
🔸تولیت حوزه های علمیه آیت الله حق شناس(ره) و آیت الله مجتهدی(ره)
✅ حجت الاسلام والمسلمین استاد علی فرحانی
🔸استاد سطوح عالی حوزه ی علمیه قم و استاد دانشگاه
🔹با موضوع بررسی تطبیقی روش های حل مسائل مستحدثه و مسائل غیر مستحدثه
✅حجتالاسلام والمسلمین حسین اثنی عشری
🔸مدیر دفتر فقه معاصر و مشاور مدیریت حوزه های علمیه در فقه معاصر
🔹با موضوع ظرفیت های مغفول فقه برای حل مسائل مستحدثه
✅حجت الاسلام والمسلمین سید احسان رفیعی علوی
🔸معاونت آموزش و مدیر گروه فقه مضاف دانشگاه باقر العلوم
🔹با موضوع چالش های گسست فتوا و تقنین
⏰ زمان برگزاری جلسه: پنجشنبه ۱ تیر ۱۴۰۱ ٫ ساعت ۱۷
🔹مکان برگزاری جلسه: شهر مقدس قم ٫ مجتمع فرهنگی نور
⭐️آیدی مسئول مسابقات حجتالاسلام حسین نصیری: @Hasanjanammm
⭐️کانال اطلاع رسانی مسابقه ی علمی حل مسئله: https://eitaa.com/mosabeghhalemasale
⭐️ مکان و محل برگزاری همایش:
مجتمع فرهنگی نور
https://nshn.ir/9b7bs-t62x7OHq
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
باید شرعی غیر از باید اکتشافی و ضرورت بالقیاس است.mp3
8.07M
🎙#علوم_انسانی_اسلامی| در فضای علوم انسانی اسلامی می بایست بین باید اکتشافی(ضرورت بالقیاس) و باید شرعی تفکیک کنیم/ بسیاری از حقوق دانان غربی نیز به این مطلب معترف اند./ این نگاه لوازم و ثمرات متعددی دارد
🎙استاد علی فرحانی
📚فقه فرهنگ. فیضیه. 17 دی 1401
#فقه_فرهنگ #علوم_انسانی_اسلامی
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
◾️سالروز شهادت شهید چمران
💢مثل چمران بمیرید
🎙امام خمینی(ره)
#المرسلات
#استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
المرسلات
🎙#علوم_انسانی_اسلامی| در فضای علوم انسانی اسلامی می بایست بین باید اکتشافی(ضرورت بالقیاس) و باید شرع
.
#پیام_شما
📌مخاطبین عزیز کانال لطف دارند و دائما ابراز علاقه نسبت به کانال و مطالب آن دارند. یکی از دوستان نیز با آیدی (@Kouhestani_1210) در مورد گزیده اصوات استاد برای ما فرستادند👇
💠آقا سلام خواستم تشکر بکنم
واقعا اینکه اصوات استاد رو به صورت گزیده و کوتاه قرار میدهید خیلی خوبه ما استفاده میکنیم واقعا🙏
📌شما هم با المرسلات در ارتباط باشید👇
@admin_morsalat
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
💠مراحل فاعل بالقصد در بیان استاد شهید مطهری/ تفاوت مبدأ ادراکی تخیل و مبدأ ادراکی تفکر/ شوق غیر از اراده است/ باید بین غایت قوه شوقیه با غایت قوه عقلانی تفکیک کرد/ افعال عبث نیز غایت دارند اما غایت قوه شوقیه و خیالیه
🔰شهید مطهری
🌀بعد مىگويد: در هر حركت اختيارى، تحرك قوه عامله حتماً ضرورت دارد كما اينكه تحرك قوه شوقيه يا خوفيه هم ضرورت دارد: «و الواجبة ضرورة هى القوى المحركة فى الاعضاء، و القوة الشوقيّة» ولى مبدأ ادراكى انسان دو شاخه دارد و يكى از اين دو لااقل بايد وجود داشته باشد.
🌀گاهى مبدأ ادراكى مبدئى تخيلى است و گاهى مبدئى فكرى است. «تخيل» اين است كه انسان چيزى را تصوّر كرده و بلافاصله بدون فكر كردن شوقش به آن چيز جذب مىشود.
🌀ولى «فكر» در موردى است كه انسان پس از تصوّر و تصديق، از روى حساب و عقل به موضوعى علاقه پيدا مىكند. گاهى هم هر دو مبدأ وجود دارد، امّا نمىشود كه هيچيك از دو مبدأ وجود نداشته باشد.
🌀اصولًا مقدّمات يك كار اختيارى عبارت است از:
1⃣اوّل بار انسان تصوّر مىكند؛ كه ممكن است اين تصوّر، تصديقى از پى داشته باشد يا نداشته باشد.
2⃣بعد ممكن است تصديق به فايده آن شىء بشود.
3⃣پس از تصديق ممكن است شوق به وجود بيايد (و نيز ممكن است كه به وجود نيايد).
4⃣ پس از شوق، مرحله «اجماع» به وجود مىآيد. اجماع يعنى هماهنگى. گاهى يك شوقى پيش مىآيد؛ حال ممكن است شوق ديگر يا خوف ديگرى به مقابله بيايد. پس هماهنگى اين است كه شوقها يا خوفهاى مزاحم ديگر عقب رفته و بالنتيجه يك هماهنگى ايجاد شود.
5⃣مرحله بعد، تحريك و تحرك قوّه عضلانى است.
🌀حال آيا اجماع عين همان تصميم و اراده است و يا غير از آن است؟
🌀حق اين است كه اجماع غير از اراده است. اجماع حالت پس از «پس زدن شوقهاى مزاحم» است. اجماع يعنى هماهنگى ميلها و شوقها و خوفها. اراده از مقوله شوق نيست بلكه بيشتر به عقل مربوط است. هر چه عقل بيشتر دخالت داشته باشد نقش اراده بيشتر است، و برعكس به هر نسبت كه عقل كمتر حاكم باشد همان شوقها حكومت دارد.
🌀شوق بيشتر جنبه «بىاختيارى» و «تحت تأثير قرار گرفتن» دارد. اراده برعكس، مربوط است به مالك بودن بر نفس و احساسات خود.
🌀حال اگر كارى داشته باشيم كه ما ينتهى اليه الحركه و متشوّق اليه باشد و قوه تخيل و عقل هم آن را تأييد كند چنين كارى ديگر نمىتواند عبث باشد. در آنجايى هم كه غايت قوه عامله از غايت قوه شوقيه تفكيك شده باز اگر غايت قوه شوقيه غايت قوه عقلانى هم هست ديگر فعل ما عبث نخواهد بود.
🌀امّا در صورتى كه غايت قوه شوقيه از ما اليه الحركه تفكيك شود ولى غايت صرفا غايت خيالى باشد نه غايت فكرى، در اينجاست كه مىگوييم عبث است. و اگر دقت كنيم مىبينيم كه همه عبثها از اين گونه است.
🌀جواب اشكال عبث هم همين جا پيدا مىشود و آن اينكه:
🌀عبثها ازآنجهت عبثاند كه غايت فكرى ندارند نه اينكه هيچ غايتى نداشته باشند. حال آيا مبدأ فكرى داشته و غايت فكرى نداشته است و يا اصلًا در اينجا فكر ما كار نكرده و اساساً فكرى وجود نداشته است؟
🌀جواب اين است كه در اينجا اصلًا فكر وجود نداشته است؛ مبدأ فكرى نداشته بلكه مبدأ خيالى داشته است؛ قوه خيال وجود داشته و غايتش هم وجود دارد. پس آن فاعلى كه وجود دارد غايت او هم هست.
🌀قوه عامله به غايتش رسيده است، قوه شوقيه و خياليه هم غايت داشته و به آن رسيده است، ولى قوه فكرى و عقلانى وجود نداشته است تا اينكه غايت عقلانى داشته باشد.
🌀گفتيم كه معنى «عبث» اين نيست كه فاعلى فعلى را بدون غايت انجام دهد. فعل ارادى سه مبدأ دارد در طول يكديگر: مبدأ ادراكى، مبدأ شوقى و خيالى، مبدأ عاملى.
🌀گاهى غايت هر سه مبدأ منطبق بر يكديگر است كه در اين صورت عبث نيست. امّا اگر غايت قوه محرّكه چيزى و غايت قوه شوقيه چيز ديگرى باشد ولى غايت قوه ادراكى نيز با غايت قوّه شوقيّه يكى باشد باز در اين صورت عبث نيست ... عبث در آنجايى است كه قوه خيال آن را تأييد كند ولى عقل آن را تأييد نكند
📚مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى (درسهاى اشارات، نجات، الهيات«شفا»)، ج7، ص: 360
📌توضیح مفصل این مطلب را در جلسات اعتبار و عقلاء از استاد فرحانی استماع کنید👇
http://eitaa.com/almorsalaat/2671
#فلسفه
#شهید_مطهری
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد👇
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
شیخ اعظم_01.mp3
1.92M
🎙#تراجم| داستان تفسیر محقق عراقی از عبارت شیخ اعظم و عنایت حضرت امیر علیه السلام به شیخ اعظم
🎙استاد علی فرحانی
📚کفایه الاصول. قطع و ظن. مدرسه دارالهدی. سال 96
#تراجم
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
📷 #گزارش_تصویری اولین همایش مسابقات علمی حل مسئله ی فقهی
💠با بیانات:
✅استاد حجتالاسلام والمسلمین میرهاشم حسینی
🔸تولیت حوزه های علمیه آیت الله حق شناس(ره) و آیت الله مجتهدی(ره)
✅استاد حجت الاسلام و المسلمین علی فرحانی
🔸استاد سطوح عالی حوزه ی علمیه قم و استاد دانشگاه
✅حجتالاسلام والمسلمین حسین اثنی عشری
🔸مدیر دفتر فقه معاصر و مشاور مدیریت حوزه های علمیه در فقه معاصر
✅حجت الاسلام والمسلمین سید احسان رفیعی علوی
🔸معاونت آموزش و مدیر گروه فقه مضاف دانشگاه باقر العلوم
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
همایش حل مسائل فقهی (1.4.1402)__01.mp3
27.74M
🎙#فقه_معاصر| بیانات استاد در همایش مسابقات علمی حل مسئله ی فقهی
🎙استاد علی فرحانی
💠استاد در این جلسه مورخ 1/4/1402 به توضیح مطالب ذیل پرداختند:
❇️فقاهت فنی و فقه جواهری در بیان حضرت امام و مقام معظم رهبری
❇️مهم این است که در عرصه فقه معاصر نباید میراث سنتی خود را فراموش کنیم
❇️دستگاه استنباطی و سبک فقاهت شیعه در عرصه فقه معاصر پاسخگو است
❇️اشاره ای به کتاب الشرکه به عنوان یک مثال فقهی از این منظر
❇️اشاره به کار فقهی که استاد با مجموعه ای از اساتید در باب فقه تعلیم و تربیت و آموزش و پرورش و طراحی الگوی مدرسه اسلامی داشته اند
❇️لزوم موضوع شناسی دقیق و عمیق
❇️لزوم تبویب دوباره منابع و «ضابط بازیابی منابع»
❇️اشکال طرح مبحث «مقاصد الشریعه» از منظر ناتمام دانستن منابع
❇️اشاره ای به دقائق فقهی حضرت امام و مقام معظم رهبری
❇️اشاره به تفسیر غلطی که برخی از کلمات مرحوم امام و مصلحت اندیشی جدای از فقه، ارائه میکنند
❇️اشاره به فتوای حضرت امام در باب «کثیر السفر» به عنوان مثال نقض برای مصلحت اندیشی جدای از فقه
❇️ اشاره به موضوع شناسی در مبحث غناء و مبحث هدنه(کتاب الجهاد) توسط مقام معظم رهبری
#فقه
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
📌امام باقر(ع)؛ رهبر فکری و فرمانده انقلابی شیعیان
🎙مقام معظم رهبری
◾️این بزرگوار در دوران بیست سال امامت پُربار خود دانشِ دین را گسترش داد، حکمت و درس قرآن و احکام را به همه جا رساند، داعیهی تشیّع را که داعیهی حکومت اسلامی و تشکیل ولایت علوی است به همه جا فرستاد و نفوذ داد، مردم زیادی را به خود متوجّه کرد، دشمنان خودش را سرشکسته و منکوب کرد، دوستان خودش را متشکّل کرد و سنگ بنایی در اسلام نهاد که مبنای بسیاری از کارهای بعدی و تلاشها و فعّالیّتها و خدمات عظیم و گرانبهای بعدی بر همان سنگ زاویه قرار گرفت و زمینه را آماده کرد برای دوران امامت امام صادق (علیه السّلام). بالاخره هم هشام طاقت نیاورد و این بزرگوار را با زهر به شهادت رساند.
📚بیانات ۱۳۶۱/۰۷/۰۲
#اهل_بیت
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
ازدواج و مولفه های آن__01.mp3
13.14M
🔊#طلبه_موفق| ازدواج و مولفه های متعدد آن که باید مورد توجه جوانان باشد!
🎙استاد علی فرحانی
💢استاد در این جلسه به مناسبت سوال یکی از طلاب چند نکته مهم را در مورد ازدواج تاکید میکنند:
❇️ازدواج مولفه های متعددی دارد و تنها یکی از مولفه های آن «مسائل جنسی» است
❇️ یکی از مولفه های جدی ازدواج، «ثبات شخصیتی» انسان است(خاطره جالب و پندآموز استاد در این رابطه)
❇️معمولا حجم تغییر در جنس زن بسیار کمتر از حجم تغییرپذیری مردان است
❇️یکی دیگر از مولفه های ازدواج، شانیت و جایگاه اجتماعی است
❇️خاطره استاد از جوانی که در مورد ازدواج از آیت الله مصباح پرسید
❇️کسی که اهل تقوی الهی نباشد قطعا با ازدواج، متقی نخواهد شد
❇️انسان، فاعل علمی است لذا باید تصورات ذهنی خود را کنترل کند
❇️واقع بین باشید و از تخیل خارج شوید
#طلبه_موفق #ازدواج
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
💠معارف الهی در ادعیه
💠فقراتی از دعای عرفه سید الشهداء(ع)
🎙حضرت امام خمینی(ره)
❇️و از بركاتى كه ما داريم، براى ما هست، بركات ادعيهاى است كه از ائمه اطهار وارد شده است. ادعيه ائمه اطهار- همان طورى كه خود قرآن شريف هم آن طور است- كه يك سفرهاى است كه پهن شده است براى اينكه همه قشرها از آن استفاده كنند.
❇️قرآن را چنانچه ملاحظه مىفرماييد، در آن اكثراً آيات شريفهاى است كه اكثر مردم از آن استفاده مىكنند. و در قرآن شريف آياتى است كه فقهاى عظام از آن استفاده مىكنند. آياتى است كه فلاسفه از آن استفاده مىكنند. آياتى است كه عرفا از آن استفاده مىكنند. آياتى است كه خاصه اوليا از آن استفاده مىكنند. و آياتى است كه رسول اكرم- صلى اللَّه عليه و آله و سلم- به او رسيده است، و به وسيله او به كسانى كه لايق هستند رسيده است.
❇️قرآن، آياتى كه در اين زمينه است كه اهل معرفت از آن استفاده مىكنند زياد است، مثل اللَّهُ نُورُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ، هُوَ الْأَوَّلُ وَ الْآخِرُ وَ الظَّاهِرُ وَ الْباطِنُ، هُوَ مَعَكُمْ أَيْنَ ما كُنْتُمْ و امثال اينها كه در لفظ و در بيان ممكن است كه انسان براى آنها بياناتى بكند، ولى به حسب واقع و حظّ واقعى مشكل است كه كسى غير از آنكه خوطب به، به اين طور مسائل برسد.
❇️هُوَ الظَّاهِرُ، هُوَ الْباطِنُ خوب، وقتى دست ماها دادند گفتيم به اينكه هُوَ الْمُظْهِرُ لكن مسأله اين نيست. اللَّهُ نُورُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وقتى دست بشر عادى رسيده «منور السماوات و الارض» معنا كرده، لكن مسأله اين نيست.
❇️در روايات هم همين طور است. ادعيهاى كه از ائمه اطهار وارد شده است اين هم يك سفرهاى است، پهن شده است براى اينكه همه از آن استفاده كنند، هر كس به مقدار فهمش. و اكثراً چيزهايى است كه عامه مردم از آن استفاده مىكنند و فقراتى در ادعيه هست كه فلاسفه از آن استفاده مىكنند. فقراتى هست كه عرفا از آن استفاده مىكنند. فقراتى هست كه خاصه اوليا بايد از آن استفاده كنند.
❇️همين در دعاى عرفهاى كه حضرت سيد الشهدا- سلام اللَّه عليه- در روز عيد خوانده، در روز عرفه خواندهاند، اين دعا اكثراً چيزهايى است كه اكثر بينندگان از آن استفاده مىكنند، لكن در بين آن يك چيزهاى ديگرى هست كه استفاده از او مشكل است، حتى براى عرفاى بزرگ.
❇️أَ يَكُونُ لِغَيْرِكَ الظُّهُورْ حتى اينكه ما لَيسَ لَكَ اين تعبير غير از اين است كه هُوَ الْمُظْهِرُ، أَ يَكُونُ لِغَيْرِكَ الظُّهور ما لَيْسَ لَكَ يعنى ظهور همه از توست، ظهور توست
❇️مَتى غِبْتَ حَتّى تَحْتاجُ الى دَليل چه وقت غائب بودى؟ هيچ وقت غائب نبودى، از تو بايد استدلال به ديگران بشود، نه از ديگران استدلال به تو، و هكذا.
❇️اين از نعمتهاى بزرگى است كه براى بندگان خدا آمده است، و هر كس به اندازه خودش از او استفاده مىكند. و بسيارى هم هستند كه گمان مىكنند استفاده كردند، لكن واقع مطلب بسيار مشكل است. يعنى بعضى امور است كه تصديقش آسان است لكن تصورش مشكل. بعضى از مسائل هست كه تصور، انسان نمىتواند بكند، لكن تصديقش مىكند، و مسائل كه مال اهل معرفت است از اين جور مسائل هستند، تصديق مىشود كرد به اينكه هو الظاهر، لكن تصور هو الظاهر يك تصورى است كه بسيار مشكل است، مگر براى آنهايى كه خاصه اوليا هستند
❇️و عيد شريف قربان و اينكه همه را خواستند، فى الناس، فرياد بزن بين ناس كه بيايند و بيايند به سوى تو اى ابراهيم، و به سوى رسول خدا در وقتى كه رسول خدا هست، و به سوى ولىّ در وقتى كه ولىّ هست، به سوى او بيايند و به سوى او آمدن، به سوى خدا رفتن است، نه اينكه به سوى او بيايند در مقابل به سوى خدا رفتن، به سوى او رفتن عين به سوى خدا رفتن است. از اين جهت دعوت به اين است كه به سوى خدا بروند، لكن راه اين است، طريق اين است.
❇️و ابراهيم- سلام اللَّه عليه-، عيد براى او براى ذبيح اللَّه است، كه ثمره وجود خودش را حاضر شد كه فدا كند، و براى رسول اللَّه هم، براى ذبيح اللَّه در اين امت است، كه ذبيح اللَّه هم، «فِديه» هم تفسير شده است در بعض روايات به حضرت سيد الشهدا.
❇️ابراهيم تا آن حدى كه حد فداكارى هست رفت، منتها خداى تبارك و تعالى براى او فِديه فرستاد، و پيغمبر اكرم هم تا آن حدى كه هست و واصل هم به آن حدّ شد، براى اينكه ذبح واقع شد. و نمونههايى از اين مسائل در بين بشر هست، لكن با تفاوتهاى بسيار زياد كه آن تفاوتها مربوط به مراتب معرفت است.
📚صحیفه امام. جلد 18. ص 120_121
#اهل_بیت
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
عرفان عرفه @almorsalat_01_01.mp3
13.41M
🔊#دعای_عرفه| حقیقت انسان و استکمال انسان در بیان دعای عرفه
🎙استاد علی فرحانی
🌀استاد در این جلسه ضمن اشاره به کیفیت خاص خلقت انسان، توضیح میدهند که استکمال حقیقی انسان تنها در تبعیت از شریعت است و بعد هم ضمن تاکید بر اینکه لسان دعای عرفه از ابتدا تا انتهاء یک لسان واحد و منظم است، توضیح میدهند که در دعای عرفه ابعاد وجودی انسان و مراتب استکمال انسان به زیبایی بیان شده است. حتما #بشنوید.
📚گزیده تدریس بدایه الحکمه. تدریس سال 89
#اهل_بیت #روز_عرفه
#المرسلات #استاد_علی_فرحانی
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥#اخلاق_و_عرفان| قد افلح من زکاها و قد خاب من دساها
🔰 حضرت آیت الله جوادی
📌نماز بسیار قابل توجه حضرت آیت الله جوادی در عید قربان سال 96. حتما #ببینید
#بزرگان
#اخلاق_و_عرفان
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❇️ سعی کن یجوری زندگی کنی که
خدا عاشقت بشه...
🎙شهید محسن حججی
#شهداء
🌐المرسلات، از مقدمات تا اجتهاد
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b