💢 مصاحبه نشریه فرهنگ پویا با آیت الله اراکی پیرامون موضوع پیشرفت عدالت محور
📌 فرهنگ پویا: با توجه به موضوع نشریه که پیشرفت عدالت محور است، ابتدا پیرامون پیشرفت و عدالت از منظر فقه شیعه، نکات خود را بفرمایید:
🖇 آیت الله اراکی: برای تبیین میدان بحث، اشاره به این نکته را که فرق بین قسط و عدل در واژگان قرآنی و منابع دینی
چیست، لازم میدانم.
به نظر میرسد براساس تتبع و قرائن، عدل اعم از قسط است. قسط در خصوص عدل اجتماعی است. قسط به معنای برابرسازی است؛ البته برابری به معنای عدل است؛ برابری به معنای تساوی و سلب تفاوت نیست.
🔹 اساسا خدای متعال خود را قائم بالقسط معرفی میکند؛ یعنی فرمان خدا فرمان قیام به قسط است: «شَهدَ الله أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلا هُوَ وَالْمَلَائِكَةُ وَأَوْلُوا العِلْم قَائِمَا بِالْقِسْط»؛ یعنی این شهادت و گواهی، شهادت در حال قیام به قسط است. اصولا واژهی قیام همین معنا را میرساند که هر جا قیام هست، منظور برپایی یک شیئی على الأرض است.
🔹 قیام به قسط یا قیام به عدل در جامعه، یعنی یک عدلی را در خارج برپا و ایجاد شود و این در جایی است که جامعهای وجود داشته باشد که در آن عدلی برپا شود؛ لذا خداوند خود را به قائم بالقسط وصف فرمود و این را همراه با شهادت اولوا العلم بیان فرمود.
#معارف
#شماره۳۸
🆔 @farhang_puya
📌 عدالت یعنی یعنی چه؟
🔹 گرچه در نگاه نخست، مفهوم عدالت امری بدیهی و روان جلوه میکند؛ ولی وقتی به تعریف واژهی عدالت در ادبیات دانشمندان مراجعه میشود، تمایزهای فراوانی بین دیدگاههای آنها مشاهده میشود.
🔸 برخی عدالت را به معنای قواعدی که برتر از قرارداد اجتماعی و یا اداره حاکم باشد میدانند؛ برخی دیگر عدالت را به دریافتهای عقلی تفسیر کردهاند؛ برخی دیگر عدالت را به معنای مشیت الهی دانسته و عقل را کاشف مشیت الهی دانستهاند.
🔹 بعضی از دانشمندان عدالت را به توسعهی حق محور با مبنای عدم تبعیض دانستهاند. در حقیقت از منظر این نظریه تحقق عدالت در گروی تحقق توسعه است؛ چه این که توزیع عادلانهی فقر، عدالت نیست؛ ولی هر توسعهای عدالت محسوب نمیشود، توسعهای مصداق عدالت است که از هر گونه تبعیضی در حوزههای اقتصاد، سیاست، حقوق و فرهنگ عاری باشد.
🔚 اما از منظر دین و اندیشمندان اسلامی، عدالت به معنای بهرهمندی براساس استحقاقها است؛ یعنی افراد در شرایط یکسان از حقوق مساوی برخوردار باشند. طبق این دیدگاه تفاوت حقوق در شرایط متفاوت میتواند مصداق عدالت باشد.
🖊 جواد سلیمانی امیری
#معارف
#شماره۳۸
🆔 @farhang_puya
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 مثل مصطفی
🔸رهبر معظم انقلاب: از یک روستایی در اطراف شهریار، یک شخصیتِ فداکار و نورانی مثل مصطفی صدرزاده بوجود میآید،... همه شما باید مثل این شهیدان باشید، نمیگویم شهید بشوید، اما مثل شهیدان زندگی کنید.
🆔 @farhang_puya
⭕️ امپراتوری جهانی
🔸 آنتونیونگری و مایکل هارت با توجه به فرایند جهانی شدن و صورتبندیهای نوین اقتصادی و اجتماعی جهانی، نظم نوین جهانی را «امپراتوری» مینامند. بر خلاف عصر امپریالیسم که به روشنی معلوم بود کشورهایی مسلط وجود دارند؛ در عصر امپراتوری هیچ قدرت مرکزی و هیچ کشور مسلط و نیروی اجتماعی کنترل کنندهای وجود ندارد.
🔹 امپراتوری به شبکه جهانی اینترنت متصل است و از طریق شبکههای کنترل کننده هویتهای تلفیقی، سلسله مراتب انعطافپذیر و مبادلات متکثر را مدیریت کند. نگری و هارت، چرخش از عصر امپریالیسم به امپراتوری را بخشی از تغییر گستردهتر از جامعه مدرن به پست مدرن ارزیابی میکنند.
✍ حفیظه مهدیان
#غرب_شناسی
#شماره۲۹
🆔 @farhang_puya
🌸 ولایت یازدهمین اختر تابناک امامت و ولایت، حضرت امام حسن عسکری علیه السلام را خدمت بقیةالله الاعظم عجل الله تعالی فرجه و تمام شیعیان و پیروان حقیقی ایشان، تبریک عرض میکنیم 💐
🆔 @farhang_puya
✍ امام على عليه السلام:
ترسو را از زندگى، هيچ بهرهاى نيست.
📚 غررالحكم، حدیث۱۰۱۱
#حدیث
🆔 @farhang_puya
🖇 توحید، اساس تفکر و اندیشه حضرت امام
🔹 امام موحد ما، حضرت روح الله، توحید را اساس و محور تمام اندیشهها میدانند. هنگامی که در نوفل لوشاتو در تاریخ ۵۷/۱۰/۱۸، خبرنگار تایمز لندن از عقاید و اندیشههای امام میپرسد، در پاسخ چنین میشنود:
🔸 «ریشه و اصل همه عقاید که در قرآن کریم آمده و یا پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله و پیشوایان بحق بعد از آن حضرت بیان فرمودهاند و مهمترین و با ارزشترین اعتقادات ماست، اصل توحید است.
🔹مطابق این اصل، ما معتقدیم که خالق و آفریننده جهان و همه عوالم وجود و انسان تنها ذات مقدس خدای تعالی است که از همه حقایق مطلع است و قادر بر همه چیز است و مالک همه چیز.»
🔹 حضرت امام در این گفتگو پس از آنکه اساس و مبنای تمامی اندیشههای خود را بر محور توحید استوار میکند، به آموزه های فراوانی که در پرتو توحید میتوان فرا گرفت، اشاره میکند.
✍ محمد علی روزبهانی
#امامین_انقلاب
#شماره۱۲
🆔 @farhang_puya
📌 تکیه بر چنین ستونهایی استوار، ما را از انحراف بازداشته است
🔹 مطهری و بهشتی و سبزپوشانی چون آیت الله مصباح و آیت الله جوادی جلودار سپاه انقلاب بودهاند و جان و مال و آبرویشان را به میان آوردهاند و قلم و زبانشان را در بازنمایی آن اصول اساسی وقف کردهاند. در جغرافیای اندیشه اسلام ناب محمدی، مطهری همان است که حضرت روح الله تمام آثارش را بلااستثناء تأیید فرمود.
🔸 آیت الله مصباح [ از جمله ] پرچمدارانی هستند که به فرموده رهبر فرزانه انقلاب، عقبههای تئوریک نظام میباشند. پایداری بر اندیشه این ستونهای استوار، همواره توانسته است ملت سلحشور ایران را از گردنههای پر فراز و نشیب انحراف حفظ کند و با تکیه بر اصول و اساس دین، راه سعادت را برای سایر ملل مسلمان و آزاده جهان نمایشگر شود.
🔸اصولی که سالهاست با آن تربیت یافتهایم و شاید هنوز عظمت آنها را در نیافتهایم؛ همان توحید و عدل و نبوت و امامت و معاد که چون اصل و اساس دینند، از کودکی ما که نه از مبعث رسول خاتم صلى الله علیه و آله و سلم تا قیام حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف، ستون خیمه اسلام هستند وبی تغییر باقی ماندهاند.
✍ محمد علی روزبهانی
#معارف
#شماره۱۲
🆔 @farhang_puya
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 تدابیر امام عسکری (ع) که باعث گسترش دایرهی نفوذ ائمه و وسعت دایرهی شیعه در زمان ایشان شد
◽️ گوشهای از زندگی سیاسی-مبارزاتی امام حسن عسکری علیه السلام در کلام رهبر انقلاب اسلامی
📚 برگرفته از کتاب انسان ۲۵۰ ساله
#میلاد_امام_حسن_عسکری (ع)
🆔 @farhang_puya
⭕️ منشأه
هنر اسلامی را باید در حقایق درونی قرآن جست وجو کرد( بخش اول )
🔸 قرآن اصل توحید را بازگو میکند و حضرت محمد (ص) نیز بر این توحید شهادت میدهد. هر کجا برکت محمدی جاری بوده و هست، در آنجا باید سرچشمه کنشی خلاقانه را یافت که به هنر قدسی اسلام مجال بروز میدهد، چون فقط به یمن این برکت است که موجب تبلور حقایقی میشود که در بطن قرآن مستتر است.
🔹 هنر اسلامی بدون این دو سرچشمه و منشأ؛ یکی قرآن و دیگری برکت نبوی، به عرصه وجود پای نمینهاد. هنر اسلام فقط از آن رو اسلامی نیست که مسلمین موجد آن بودند، بلکه این هنر، از الهام اسلامی نشأت میگیرد. این هنر، حقایق درونی الهام اسلامی را متبلور میکند و چون از وجه باطنی اسلام ناشی میشود، انسان را به خلوت درونی الهام الهی رهنمون میگردد.
✍ علی اکبر عالمیان
#هنر
#شماره۱۹
🆔 @farhang_puya
⭕️ منشأه
هنر اسلامی را باید در حقایق درونی قرآن جست وجو کرد( بخش دوم )
🔺 هنر اسلامی از نظر پیدایش، ثمره روحانیت اسلامي و از نظر شناخت مبدأ یا بازگشت به آن نوعی یاور، مکمل و حامی حیات معنوی است. هنر اسلامی نتیجه تجلی وحدت در ساحت کثرت است.
این هنر به شیوهای خیره کننده، وحدت اصلی الهی، وابستگی همه چیز به خدای یگانه، فناپذیری جهان و کیفیات مثبت وجود عالم هستی یا آفرینش را نشان میدهد.
🔺 این هنر مبتنی بر معرفتی است که خود سرشت روحانی دارد؛ معرفتی که استادان سنتی هنر اسلامی آن را «حکمت» نام نهادهاند. با این تفصیل، میتوان تاریخ شکل گیری هنر اسلامی را نیز از همان پیروزی ندای الله اکبر و تلاشهای پیامبر اعظم (ص) جهت استقرار نظام الهی در عرب عصر جاهلیت دانست.
✍ علی اکبر عالمیان
#هنر
#شماره۱۹
🆔 @farhang_puya
💢 خام فروشی، یکی از موانع اصلی رونق تولید
🔹 در ترکیب کالاهای صادراتی کشور، مواد معدنی قابل تکمیل و محصولات کشاورزی قابل تبدیل، سهم نسبتا بالایی دارد که از آن به عنوان «خام فروشی» و یکی از موانع اساسی رونق تولید یاد میشود.
🔸در سالهای اخیر به خصوص بعد از جدی شدن مشکلات مربوط به اشتغال و تولید و همچنین طرح مباحث مربوط به توسعهی پایدار و عدالت بین نسلی، بحث تحریمها و راهبرد اقتصاد مقاومتی و تکیه بر توان و داشتههای داخلی؛ مقابله با پدیدهی خام فروشی در عرصههای نظری و عملی اهمیت یافته؛ به گونهای که مقام معظم رهبری (حفظه الله) از آن تعبیر به «نهضت کاهش خام فروشی» فرموده است:
🔹 «یکی از کارهای لازم، نهضت کاهش خام فروشی است... ما باید کاری کنیم که خام فروشی به تدریج کاهش پیدا کند تا این که به کلی از بین برود؛ باید ارزش افزوده ایجاد کرد.»
✍ نصرالله انصاری
#اقتصاد
#شماره۳۹
🆔 @farhang_puya
♻️ دشمن شناسی در نهجالبلاغه
🔹 برخورد سخت با دشمن: «وَ أَعْطُوا السُّيوفَ حُقُوقَهَا، وَ وَطْئُوا لِلْجُنُوبِ مَصَارِعَهَا، وَاذْ مُرُوا أَنْفُسَكُمْ عَلَى الطِّعْنِ الدَّعْسِي وَالضَّرْبِ الطَّلَحْفِي» حق شمشیرهاتان را ادا کنید و پهلوهای دشمن را بر خاک هلاک آورید. همواره آزمند آن باشید که نیزههایتان تنها را بشکافد و
ضربتهایتان سخت و کشنده باشد.
🔸 هوشیاری در برابر دشمن:
«انفروا الى قتال عدوكم و لا تثاقلوا الى الارض فتقروا بالخسف و تبوووا بالذل و يكون نصيبكم الاخس و ان اخا
الحرب الارق و من نام لم ينم عنه»
برای نبرد با دشمن کوچ کنید؛ شانه از زیر بار نبرد تهی نکنید.
🔹 سستی و تنبلی به خود راه ندهید که زیر دست خواهید شد و تن به ذلت و خواری خواهید داد و بهره زندگی شما از همه پستتر خواهد بود. برادر جنگجو همیشه بیدار است و آن کس که بخوابد دشمن از تعقیب او نخواهد خفت.
🔖 گزیدهای از نهجالبلاغه
#استکبار_ستیزی
#شماره۳۹
🆔 @farhang_puya
🎙 علامه مصباح یزدی (ره):
◾️ ما، به خصوص ما طلبهها، تقریباً هر چه داريم از صدقه سر حضرت معصومه سلام الله عليها است. اگر کمی بيشتر دقت بکنيم، اصل اين انقلاب و دستاوردهای انقلاب و عزتی که نصيب ملت ايران شد مديون حضرت معصومه سلام الله عليها است.
◾️ اين علومی که از قم به همه دنيا منتشر میشود که متأسفانه خود ما ارزش اين کار را نمیدانيم درحالی که مثل منبع درخشان و نورافشانی است که با اين انوار علوم و معارف دارد عالم را تغذيه می کند، همه اين ها به برکت همين بارگاه حضرت معصومه سلام الله عليها است.
۱۳۹۲/۰۲/۱۰
🏴🏴 سالگرد رحلت شهادتگونه بی بی دو عالم، اخت الرضا، حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها را خدمت بقیة الله الاعظم عجل الله تعالی فرجه و تمام محبین و پیروان این بانوی با کرامت، تسلیت عرض مینماییم.
🆔 @farhang_puya
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📢 رهبر انقلاب:
👈 آمریکا شریک جرم قطعی جنایت رژیم صهیونیستی در غزه است
#فلسطین
#استکبار_ستیزی
🆔 @farhang_puya
✍ امام رضا علیهالسلام فرمودند:
🖌 «مَنْ زَارَ الْمَعصُومَةَ بِقُمْ کَمَنْ زَارَنى»
«هرکس معصومه را در قم زیارت کند، مانند کسى است که مرا زیارت کرده است»
📚 ناسخ التواریخ، ج ٣، ص ۶۸
#حدیث
🆔 @farhang_puya
💢 تبیین مفهوم مردم سالاری در بیان رهبر انقلاب
🎙 رهبر معظم انقلاب:
🔸 «مردم سالاری یعنی اعتنا کردن به خواسته های مردم؛ یعنی درک کردن حرفها و دردهای مردم؛ یعنی میدان دادن به مردم. اجتماع مردم سالاری؛ یعنی اجتماعی که مردم در صحنهها حضور دارند و تصمیم میگیرند و انتخاب میکنند.
🔹 اصل تشخیص اینکه چه نظامی در کشور بر سر کار بیاید، این را امام به عهده رفراندوم و آراء عمومی گذاشتند. این هم در دنیا سابقه نداشت. در هیچ انقلابی در دنیا ما ندیدیم و نشنیدیم که انتخاب نوع نظام را ـ آن هم در همان اوایل انقلاب ـ به عهده مردم بگذارند. تدوین قانون اساسی خواسته دیگر امام بود. آن هم نه به وسیله جمعی که خود امام معین کنند، بلکه باز به وسیله منتخبان مردم صورت گرفت.
🔸 مردم، اعضای مجلس خبرگان را انتخاب کردند تا قانون اساسی تدوین شود. باز مجدداً همان قانون را به
رأی مردم گذاشتند و هنوز یک سال
از پیروزی انقلاب نگذشته
که مردم در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کردند و
بعد از مدت کوتاهی هم مجلس شورای اسلامی
به راه افتاد.»
#سیاست
#شماره۲
🆔 @farhang_puya
⭕️ مردم سالاری دینی یعنی چه؟
🔸 در کشور ما گرچه اصول آن بر اساس مردم سالاری پایهریزی شد، ولی مردم سالاری مطلق نیست؛ بلکه «مردم سالاری دینی» و حکومت ما نیز جمهوری
اسلامی است. جمهوری اسلامی بر دو
پایه استوار است یکی جمهور؛ یعنی آحاد مردم و جمعیت کشور، کسانی که امر اداره کشور و تشکیلات دولتی و مدیریت کشور را تعیین میکنند و دیگری اسلام.
🔹 یعنی این حرکت مردم بر پایه تفکر اسلام و شریعت اسلامی است. در کشوری که اکثریت قریب به اتفاق آن مسلمان هستند، آن هم مسلمان معتقد و مؤمن و عامل که در طول زمان ایمان عمیق خودشان را به اسلام ثابت کرده اند؛ اگر حکومتی مردمی است پس اسلامی هم هست؛ این یک امر طبیعی است.
🔸 امروز هم واضحترین حقیقت در نظام ما این است که آحاد و توده مردم از نظام حاکم بر کشور میخواهند که مسلمان باشد و مسلمانی عمل کند و اسلام را در جامعه تحقق بخشد... مجلس و دستگاه قانونگذاری این مملکت به خواست مردم موظفند
که قوانین را بر اساس شریعت اسلام وضع کنند.
✍ سجاد کریمان مجد
#سیاست
#شماره۲
🆔 @farhang_puya
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴 سالروز رحلت شهادتگونه اُختالرضا، بنت موسیابنجعفر علیهماالسلام، حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها، تسلیت باد 🏴
🎥 کلیپ تصویری: «بهشت، نتیجه شفاعت حضرت معصومه سلاماللهعلیها»
#ویژه_شهادت_حضرت_معصومه(س)
🆔 @farhang_puya
📌 کودکان قربانی امپراطوری رسانه
🔸 «من دراکولا را دوست دارم؛ چون خون زن ها را می میمکد.» این جمله را یک پسر ۱۱ ساله به زبان آورده است! ۹۰ درصد
از دانش آموزان ۱۲ ساله سراسر جهان با جنگ شخصیتهای خشینی چون «ویرانگر» و «رمیو» آشنایی دارند. هر پنج دقیقه یکبار یک کودک آمریکایی به دلیل ارتکاب جرم خشونت بار دستگیر میشود.
🔹 بیشترین تأثیر تماشای برنامههای خشن، حساسیتزدایی و ترسآفرینی در کودکان است. تماشای مکرر خشونت در برنامههای تلویزیونی، خلق و خوی بیرحمانهای در کودکان به وجود میآورد. آنها با مشاهده برنامههای خشن، از دنیای واقعی میترسند و همواره این ترس را دارند که ممکن است مورد حملهای خشونت بار واقع شوند.
🔸 یک آمار مهم درباره محتوای برنامههای تلویزیونی آمریکا، نشان میدهد که ۳۰ درصد از محتوای این برنامهها، خشونت محض است و سهم برنامههای آموزشی و معمایی فقط ۴ درصد است و بقیه را کمدیها و برنامه های تخیلی که البته گاهی هم حاوی خشونت هستند تشکیل میدهند.
✍ مریم صدرا
#استکبار_ستیزی
#شماره۸
🆔 @farhang_puya
📌 حتی اروپاییان هم از یهودیان متنفرند!
🔹خودبرتربينی، نژادپرستی، تجارت در عرصه فحشــا، تجــارت بــرده، انحصار معامــلات طــلا و نقــره، تحريف كتابهای آسمانی، رباخــواری، مافيا رشــوه، جاسوسی و...، اينهــاويژگیهای ناپسندی بودند كه نفرت اروپائيان را از يهود برانگيخت.
🔸 به حدی كه مردم اروپا برای نشان دادن نفرت خــود، يهوديان را به موش تشــبيه كردند؛ حيوانـی كه عامل اصلی بيمــاری طاعون به شــمار میآيــد و ورودش به هر مكانی با آلودگــی و بيماری همراه اســت.
🔻 نمود عينی اين تنفر، درتئاتر تاجر و نيزی، نوشته شكسپير مشهود است. اين تئاتر شخصيت تاجر يهودی طماعی را به تصويرميكشد كه جامع تمام رذايل اخلاقی اســت. پــس از نفــوذ يهود در دســتگاه دولتی انگليس، ديگر كسی اين نمايشنامه را به روی هيچ یک از صحنههای تئاتر انگلستان نديد.
✍ زهرا حاجی پور
#شماره۸
🆔 @farhang_puya
27.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #ببینید| نماهنگ جدید«ضربه قاضیه»
🎙 با نوای حاج مهدی رسولی
🆔 @farhang_puya
💢 مصاحبه نشریه فرهنگ پویا با دکتر نجف لکزایی پیرامون موضوع علوم انسانی
📌 نشریه فرهنگ پویا: اهداف علوم انسانی اسلامی را بیان کنید و بفرمایید که ما از علوم انسانی چه اهدافی را تعقیب میکنیم؟
🖇 دکتر لکزایی: در این حوزه اهداف ما باید کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت باشد. اینها مطالبی مسلّم است، منتها من فقط به آن علت العلل و علت غائی اشاره میکنم. مهمترین تمایز علوم انسانی اسلامی با علوم انسانی غیر اسلامی در همین غایت است.
🔸 غایتی که ما در علوم انسانی اسلامی تعقیب میکنیم این است که این علوم بتواند زمینه تقرب تک تک انسانها را به خداوند متعال [ فراهم سازد ] خداوند متعال در قرآن کریم میفرمایند: «ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إلا ليعبدون». يعنی هدف از آفرینش این است که انسان از طریق عبادت خداوند متعال کمال پیدا کند. اسم این کمال همان قرب به خداست.
🔹 سؤال این است که این علوم انسانی ما، الان چقدر نسل جدید ما را به خدا نزدیک میکند؟ نتایج کار میدانی در دانشگاههای ایران نشان داده است که به هنگام ورود به دانشگاه، ایمان جوانها بیشتر است تا موقعی که فارغ التحصیل میشوند؛ یعنی ورودیها از خروجیها باحجاب ترند. ورودیها از فارغ التحصیلان بیشتر در نماز جماعت شرکت میکنند.
#شماره۱۶
#علوم_انسانی
🆔 @farhang_puya
هدایت شده از قوه۵۹
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
شبجمعه💔
«لبیک یاحسین»
#اللهم_ارزقنا_کربلا_به_حق_الحسین_ع
🏴↶【به ما بپیوندید 】↷
#طوفان_الاقصی
#قوه۵۹
🆔@eitaaGhove59👈عضویت با